Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

«στο Δρόμο για την Πράσινη Ανάπτυξη»

Προβληματισμός από υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νομό Κοζάνης

(31/10/2009)Πολλαπλές υπερβάσεις στις ημερήσιες τιμές συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων τύπου ΡΜ10 καταγράφηκαν στους 8 σταθμούς μέτρησης στο ενεργειακό λεκανοπέδιο του Ν. Κοζάνης το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και την 26η Οκτωβρίου σύμφωνα με ανακοίνωση της Ν.Α Κοζάνης. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 27 έως και 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όταν η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων ΡΜ10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο. Η Ν.Α Κοζάνης τονίζει στην ανακοίνωση της ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης επιβεβαιώνεται από τις επίσημες μετρήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Πτολεμαΐδα, τον Οικισμό ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, τη Μαυροπηγή και την Ποντοκώμη, όπου σε πέντε μόλις μήνες είχαμε 53, 78, 60 και 42 αντίστοιχα ημερήσιες υπερβάσεις του ορίου. Ο κ. Λάζαρος Τσικριτζής, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Κοζάνης, με αφορμή την ανακοίνωση των τιμών των αιωρουμένων σωματιδίων τονίζει ότι «το νέφος συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά εμείς επιμένουμε να προσκυνούμε το λιγνίτη ζητώντας νέες μονάδες της ΔΕΗ και ορυχεία. Συνεχίζουμε να μαγαρίζουμε τον τόπο μας και να εξωθούμε σε μετεγκατάσταση τα χωριά μας, προτιμώντας τις εφήμερες και βρώμικες αντιπαροχές, αντί για καθαρές και βιώσιμες λύσεις διαρκείας».

==============================================
Ενεργειακή αυτονομία των νησιών και διασύνδεσή τους ώστε να αλληλοτροφοδοτούνται με στόχο την πλήρη απαλλαγή τους από το πετρέλαιο
Σχέδιο για αρχιπέλαγος καθαρής ενέργειας
Η υπουργός Περιβάλλοντος εξηγεί τη στρατηγική για «πράσινο» Αιγαίο μέσα σε 10 χρόνια


«Πράσινο» Αιγαίο σε 10 χρόνια είναι το στοίχημα του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Στόχος είναι τα νησιά να είναι ένας πράσινος δίαυλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου κάποια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα τροφοδοτούν το ένα το άλλο», λέει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. «Οι Κυκλάδες είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση των νησιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόθεσή μας να κλείσουν άμεσα στις Κυκλάδες οι πετρελαιακοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στα ελληνικά νησιά καταναλώθηκαν το 2008 για ηλεκτροπαραγωγή σχεδόν 864.000 τόνοι μαζούτ και 441.500 χιλιόλιτρα ντίζελ. Εκτιμάται δε ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την προμήθεια των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά είναι σχεδόν ίση με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Όμως με τον λιγνίτη- σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών- παρήχθη 10πλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος απ΄ ό,τι με μαζούτ και πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη, «στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο- που θα καλύπτει όλο το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, το δικό μου όραμα δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ πρέπει να δώσει το σήμα ότι μπαίνει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Θαλάσσια Πάρκα.
Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η κ. Μπιρμπίλη παραδέχεται ότι «η Ελλάδα είναι δύσκολη περιοχή σε αυτόν τον τομέα- κυρίως- εξαιτίας της γεωγραφίας του βυθού». Ωστόσο, επειδή και τα υπεράκτια πάρκα θα αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια του «πράσινου» Αιγαίου το θέμα θα επανεξεταστεί από την αρχή και ήδη έχουν εντοπιστεί δύο περιοχές στον Έβρο και την Πελοπόννησο που ενδείκνυνται για την κατασκευή τέτοιων πάρκων.

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος πάνω από 2.200 ΜW. Ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από τοπικές αρχές και κατοίκους, όπως στον Μαραθώνα.

«Θα ήταν σωστό να υπήρχε ένα μεγάλο έργο που θα ξεκινούσε με τη συμμετοχή του κράτους. Και ξέρετε πόσες χιλιάδες βραχονησίδες υπάρχουν στο Αιγαίο που θα μπορούσαμε να τις εκμεταλλευτούμε; Ωστόσο, το κομβικό σημείο είναι το θέμα των δικτύων και γι΄ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλο ρόλο στη ΔΕΗ», λέει η κ. Μπιρμπίλη Στην περίπτωση του μοναδικού αιολικού πάρκου σε βραχονησίδα που έχει προχωρήσει στη νησίδα Σαν Τζώρτζη ισχύος 70 ΜW παρατήθηκαν καθυστερήσεις 18 μηνών στην απάντηση των αρμοδίων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με την υπουργό, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η έναρξη του έργου (είναι από τα πρώτα έργα που θα υπογράφουν από το νεοσύστατο υπουργείο) για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Εύβοια με τη Νέα Μάκρη που θα δώσει μια ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Αυτό θα απεγκλωβίσει αμέσως ένα πολύ μεγάλο δυναμικό στην Εύβοια που είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος. «Τα δίκτυα πρέπει πλέον να έχουν μια άλλη λογική. Να κατασκευάζονται με την προοπτική να μπορούν να πάρουν την αποκεντρωμένη πηγή ενέργειας».

Η Διαβούλευση. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των κατοίκων γι΄ αυτό και αρχίζει άμεσα η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι καλύτερο για τη δική του υγεία- και περιβαλλοντικά ωφέλιμο- να βλέπει μια ανεμογεννήτρια από έναν πετρελαϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις ανάγκες του», αναφέρει η κ. Μπιρμπίλη «Τα νησιά πρέπει να έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο και είναι στη πρόθεσή μας να καλέσουμε δημάρχους προκειμένου να δώσουμε μια ώθηση σε αυτή τη δυναμική που αναπτύσσεται».

Όπως επισημαίνει, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «αυτό που προέχει, είναι σε πρώτη φάση, να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για τις ΑΠΕ που έχουν μπλοκάρει για χρόνια». Ήδη έχει γίνει η πρώτη επαφή με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις- ανάλογα με την αιτία που έχουν μπλοκάρει. Την ίδια ώρα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες- που κατέθεσε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δεν θα αναθεωρηθεί συνολικά, ωστόσο θα συμπεριληφθούν ορισμένες παρατηρήσεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Η Μεγαλόπολη. Η κ. Μπιρμπίλη στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη. «Είναι ένα έργο που έχει μπλοκάρει από την τοπική κοινωνία. Θα το δω βήμα προς βήμα. Δηλαδή προτιμάμε αντί για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή να έχουμε για παράδειγμα έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ);», αναρωτιέται. «Αυτό το έργο σε πρώτη φάση θα έβαζε τη ΔΕΗ σε έναν νέο ρόλο και θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα της επιχείρησης προς την καθαρή ενέργεια».
Εξυγίανση των λιγνιτικών μονάδων

«Θα ήταν αφελές να πει κάνεις ότι οι ΑΠΕ θα είναι η μοναδική πηγή ενέργειας. Ωστόσο, όπως λέμε ότι ο λιγνίτης αποτελεί φυσικό εθνικό προϊόν το ίδιο είναι ο ήλιος και ο αέρας στη χώρα μας, λέει η κ. Μπιρμπίλη. Διευκρινίζει ωστόσο: «Για τις λιγνιτικές μοναδες θα πρέπει να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο εξυγιαντικό σχέδιο ώστε να ρυπαίνουν λιγότερο. Πρέπει να γίνουν αυτές οι επενδύσεις διότι στην αντίθετη περίπτωση θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πολλά πρόστιμα- από την εμπορία των ρύπων.

Η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει αυτά τα χρήματα, τα οποία όμως θα τα μετακυλήσει στους καταναλωτές χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος γι΄ αυτούς, οι οποίοι θα υποστούν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη ρύπανση».


Στο τραπέζι η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα

Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το υπουργείο θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα δει συνολικά το θέμα της ρύπανσης στην Αττική.

Μία από τις παραμέτρους που θα εξετάσουν τα μέλη της επιτροπής είναι αν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το θέμα της πετρελαιοκίνησης στην Αθηνά.

«Στόχος μου είναι πως θα περιορίσουμε τη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου. Πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε λίγο πιο σωστά». Ένα άλλο από τα θέματα που θα εξετάσουν τα μέλη της επιτροπής που θα συσταθεί είναι η δημιουργία ενός δικτύου με σταθμούς φόρτισης μπαταριών για υβριδικά και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
============================================
Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία
Την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 490 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, για λογαριασμό των εταιρειών RWE και Turcas, ανέλαβε η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ.
Η σημασία της ανάθεσης είναι ιδαίτερη και λόγω του μεγέθους της, αλλά κυρίως επειδή μεταφράζεται πολιτικά ως μία ακόμη κίνηση προσέγγισης των δύο χωρών μέσω της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι η ΜΕΤΚΑ που ελέγχεται από τον όμιλο Μυτιληναίου, έχει ήδη παρουσία στη Συρία, όπου κατασκευάζει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αντίστοιχου μεγέθους με αυτή της Τουρκίας, για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Μετά τη νέα ανάθεση, το ανεκτέλεστο των έργων που έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το 50% του κύκλου εργασιών της (1,3 δισ. ευρώ) την επόμενη τριετία, θα προέρχεται από τις πωλήσεις εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά τη γερμανική RWE, η εταιρεία, η οποία την προηγούμενη διετία επιχείρησε χωρίς επιτυχία συνεργασία με τη ΔΕΗ, έχει προγραμματίσει για την επόμενη τριετία επενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, όπου έχει συστήσει μικτές εταιρείες. Με τη σύμβαση που υπεγράφη τις προηγούμενες μέρες στο Εσεν της Γερμανίας, η ΜΕΤΚΑ αναλαμβάνει ρόλο κύριου αναδόχου (EPC) για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 775 μεγαβάτ με καύση φυσικού αερίου. Στον βασικό εξοπλισμό θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία της Siemens, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού προγραμματίζεται για το τέλος του 2012. Τέλος, να σημειωθεί ότι η RWE, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα, δημιούργησε μικτά σχήματα στην Τουρκία, το κυριότερο από τα οποία είναι με τον όμιλο Turcas (διυλιστήρια, ενέργεια). Επίσης, συμμετέχει στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, όπως και στο πρόγραμμα του πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας, από το οποίο όμως δείχνει ότι θα αποχωρήσει λόγω των παλινωδιών της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Μ.Κα.
===============================================
Εποχικό προσωπικό στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
30/10/2009

Η ΔΕΗ ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για την κάλυψη εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών για τις εξής ειδικότητες::
α) 46 Μηχανοτεχνίτες ΔΕ
β) 15 Τεχνίτες Ορυχείων ΔΕ
γ) 2 Χειριστών Μηχαν/των Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων (Προωθητήρων) ΔΕ
δ) 2 Οδηγοί Μηχανοδηγοί Χειριστές ΔΕ
ε) 2 Συγκολλητές
Υποβολή των αιτήσεων ως 02/11/2009. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2461094286
πηγή: kozan.gr=============================================

Ηλιοθερμικός σταθμός στη Ζήρο Λασιθίου
Ένας από τους μεγαλύτερους ηλιοθερμικούς σταθμούς ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκριμένα στο δήμο Λεύκης στο νομό Λασιθίου, πρόκειται να κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται να λειτουργήσει σε έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων και αναμένεται να παράγει ενέργεια σε ημερήσια βάση από 20 έως 25 μεγαβάτ, με τεράστια οφέλη για τον τόπο βεβαίως αλλά και για την ευρύτερη προστασία του καταπονημένου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λεύκης κ. Γιάννη Διακάκη πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις «πράσινης ανάπτυξης» με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Ζήρο Λασιθίου, που για τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν και 30 θέσεις εργασίας.
«Δώσαμε άδεια για εγκατάσταση σταθμού προκειμένου να γίνουν διάφορες μετρήσεις καιρικών φαινομένων και τελικά προκηρύξαμε διαγωνισμό τον οποίο κέρδισε η πολυεθνική εταιρία NUR-MOH, η οποία και θα δίνει το παραγόμενο ρεύμα στο δίκτυο της Κρήτης. Εμείς ως δήμος θα εισπράττουμε αφενός το θεσμοθετημένο τέλος, σε επενδύσεις αιολικής ενέργειας ή ηλιακής ενέργειας, 3% επί των ακαθαρίστων κερδών που εκτιμάται σε 496.000 ευρώ. Επίσης θα έχουμε και ετήσιο μίσθωμα στα 4,81% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας που αν μεταφραστεί με τιε τιμές της ΔΕΗ ανέρχεται τελικά σε 786.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Διακάκης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται νότια του Αθερινόλακκου απέναντι από νησάκι Λεύκη.
Εκεί εκατοντάδες καθρέφτες θα «αιχμαλωτίζουν» την ηλιακή ακτινοβολία αποθηκεύοντάς τη σε μία μικρή εστία. Η τεχνολογία του ηλιοθερμοδυναμισμού, είναι πιο αποδοτική απ' ό,τι τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, πίνακες που απορροφούν αντί να ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.
Το πιο σημαντικό όμως είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ότι τα ηλιοθερμικά εργοστάσια προστατεύουν το περιβάλλον, αφού δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα.
Το ρεύμα που θα παράγει ο ηλιοθερμικός σταθμός στην περιοχή θα διοχετεύεται στο υφιστάμενο δίκτυο μέσω της ΔΕΗ η οποία και θα αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια. Το συγκεκριμένο σύστημα ενισχύεται με άλλα 220 μεγαβάτ που παράγονται από αιολική ενέργεια, υπό ευνοϊκές όμως καιρικές συνθήκες.


Κατηγορία: Κρήτη
Ημερομηνία: 30 Οκτωβρίου 2009
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟΛΜΗ

===============================================

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Ακαδημία Ενέργειας και Διεθνές Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ΑιγαίοΣυγγραφέας Σεφεριάδης Γ.
Έχοντας ως αντικείμενο την δημιουργία ενός διαρκούς προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμηση Ενέργειας(ΕΞΕ) ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 25 Οκτωβρίου τις εργασίες της η Ενεργειακή Ακαδημία. Το πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, ενεργειακής οικονομίας και τεχνολογίας στο νησιωτικό χώρο παρουσιάστηκε στο τέλος του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «στο Δρόμο για την Πράσινη Ανάπτυξη»που πραγματοποιήθηκε στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου στην Μήλο. Στόχος του Συνεδρίου, που οργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Ίου-Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου Μήλου, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού Δημάρχων, σημαντικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Πέδρο Μπαλεστέρο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών και ο Αλεσάντρο Μπόσκι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και ενδιαφερομένων από το χώρο του Αιγαίου, ήταν η επισήμανση των κρίσιμων ζητημάτων για τη διείσδυση των ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας στα νησιά. Με κεντρικό σύνθημα "τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να μπουν στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την Πράσινη Ανάπτυξη", όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ενεργειακού Γραφείου κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η δρομολόγηση διαδικασιών για το ξεπέρασμα των εμποδίων, η παρουσίαση των επιτυχημένων εφαρμογών στους «όχι απόλυτα εμπορικούς» τομείς της καινοτομίας (υδρογόνο, αντλησιοταμίευση, αφαλάτωση με ΑΠΕ κτλ.), η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον ελληνικό χώρο, η παρουσίαση - ανακεφαλαίωση των χρηματοδοτικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προϋποθέσεων. Τις εργασίες του Συνεδρίου, τέλος, απασχόλησε η διεθνής συνεργασία των νησιωτικών δικτύων της ΕΕ και το «Σύμφωνο των Δημάρχων», το οποίο έχουν υπογράψει περισσότερες από 400πόλεις-δήμοι με στόχο την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Αειφορική Διαχείριση της Ενέργειας.

Η συζήτηση που κυριάρχησε στο χώρο του Συνεδρίου ήταν η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία θα διασφαλίσει την ποιότητα και την ποσότητα του ρεύματος στα νησιά και θα επιτρέψει στις ΑΠΕ να έχουν μεγαλύτερη διείσδυση από τα σημερινά επίπεδα. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ και καθηγητής στο ΕΜΠ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, ανακοίνωσε πως το έργο διασύνδεσης μέρους των Κυκλάδων (Άνδρος και Παροναξία) με κόστος 350εκ.€ θα είναι έτοιμο σε 3 χρόνια.

Μία από τις κύριες ενότητες του Συνεδρίου ήταν η περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού τοπίου, η ανάγκη για συμβολή και των τοπικών κοινοτήτων στη μεγάλη μάχη για τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με βασική προϋπόθεση όλων την κυβερνητική στήριξη. Με βάση το ερώτημα "αν θα πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τις ανεμογεννήτριες ή να προστατεύσουμε το περιβάλλον με τις ανεμογεννήτριες" τοποθετήθηκαν πολλοί από τους συνέδρους, όπως ο κ. Κώστας Μενουδάκος, πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο κ. Φώτης Παπούλιας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ. Παρουσιάστηκαν επίσης παραδείγματα νησιών του ευρωπαϊκού χώρου (το μικρό νησί Ούτσιρα στη Νορβηγία και Γκότλαντ της Σουηδίας) που βρίσκονται σήμερα στην πρωτοπορία της τεχνολογίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), της νέας αγοράς της πράσινης ενέργειας και ήπιων και καινοτόμων λύσεων στον τομέα των μεταφορών. Κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων από τα νησιά του Αιγαίου είναι το μεγάλο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, ενώ σε μερικά νησιά υπάρχει αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Μήλο και την Νίσυρο. Στην Μήλο, νησί που φιλοξένησε το συνέδριο, η γεωθερμία, αν και διαπιστωμένη εδώ και δεκαετίες, δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω της αντίθεσης μεγάλου μέρους των κατοίκων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, κατάλληλες για ηλεκτροπαραγωγή, μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν με ενέργεια μια σειρά από θερμικές χρήσεις στο οικιακό και το βιομηχανικό τομέα, μπορούν να θερμάνουν θερμοκήπια, μπορούν να συνδεθούν με μονάδες αφαλάτωσης, ακόμα να συμβάλουν και στην παραγωγή υδρογόνου. Όπως σημείωσε ο εκ των εισηγητών του συνεδρίου και στέλεχος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Κώστας Καρύτσας, η γεωθερμία των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί στη χώρα μας να έχει μικρό κόστος, και μεγάλης κλίμακας εφαρμογές όπως η τηλεθέρμανση και τηλεψύξη των κτιρίων. Ήδη μια τέτοια εγκατάσταση (για μεγάλα δημοτικά κτίρια) πρόκειται να λειτουργήσει τον αυτό το χειμώνα , στον Πολυχνίτο της Λέσβου και να θέσει τις βάσεις για αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλες νησιωτικές ή και ηπειρωτικές περιοχές με αστικά χαρακτηριστικά και σημαντικές ανάγκες (να σημειωθεί ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο απ ότι με τη χρήση συμβατικών καυσίμων).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει σημαντικά χρηματοδοτικά μέσα για την υποστήριξη των αειφορικών δράσεων στα νησιά. Ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα ISLE PACT (Σύμφωνο των Νησιών) ύψους 3,5εκ.€. Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου), στο οποίο συμμετέχουν ήδη 37 νησιωτικοί Δήμοι και Κοινότητες της χώρας, ως ένας από τους 12 εταίρους παρέχει ήδη το κατάλληλο πλαίσιο. Επίσης το πρόγραμμα ELENA για την υποστήριξη των δήμων με προϋπολογισμό 15εκ.€, θα αναγγελθεί άμεσα. Το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκπροσωπήθηκε από τον Γ. Διευθυντή Διεθνών Προγραμμάτων κ. Χαράλαμπο Πίππο, που υποσχέθηκε ενεργοποίηση των εργαλείων και των πόρων για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο και κυρίως των δυνατοτήτων που προσφέρει το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ακαδημία Ενέργειας Παράλληλα με το Συνέδριο άρχισε τις εργασίες της και η Ενεργειακή Ακαδημία. Αντικείμενο της Ακαδημίας είναι η δημιουργία ενός διαρκούς προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης σε ΑΠΕ και ΕΞΕ στελεχών των ΟΤΑ, στελεχών της νομαρχιακής και περιφερειακής διοίκησης, στελεχών αναπτυξιακών και συναφών εταιριών, ανεξάρτητων μηχανικών, μελετητών, επενδυτών αλλά και αποφοίτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και όλων όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενεργειακών πολιτικών με πλαίσιο το νησιωτικό χώρο.

Με τη συμμετοχή 30 ατόμων από διάφορα νησιά, αυτό το πρόγραμμα επιμόρφωσης έθεσε τις βάσεις για την εξειδίκευση σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, επιλογής των κατάλληλων τεχνολογιών, λήψης αποφάσεων, αναζήτησης χρηματοδοτικών μέσων και συμμετοχής των ΟΤΑ σε νέες ενεργειακές επενδύσεις. Η Ενεργειακή Ακαδημία θα συνεχίσει τις εργασίες της με τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning) αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες διαδραστικού διαλόγου.
=================================================
Επιστολη προς τον Δ/ντα Συμβουλο ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αθανασοπουλο Π. με θεμα: Τροφοδοσια του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ
Παρασκευή, 30 Οκτώβριος 2009 10:16
Προς : Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αθανασόπουλο Π.

Θέμα: Τροφοδοσία του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ

Κύριε Πρόεδρε

Επανερχόμαστε στο θέμα της τροφοδοσίας της λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ισχύος 330 MW, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την έντονη ανησυχία μας για την σοβαρότητα της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο χρόνο.

Όπως καλά γνωρίζετε η τροφοδοσία της συγκεκριμένης μονάδας μετά τα προβλήματα στο Ορυχείο του Κλειδίου, γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το κοίτασμα του Ορυχείου Αχλάδας ιδιοκτησίας της εταιρίας ¨Λιγνιτορυχεία Αχλάδας¨ συμφερόντων της οικογένειας Ρόζα με την οποία η ΔΕΗ ΑΕ έχει υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση.

Το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε εκφράσει από τότε τις ενστάσεις του για τους όρους της σύμβασης γιατί θεωρούσε ότι ήταν ασύμφοροι για την ΔΕΗ ΑΕ, αφού θα έθεταν σε περιπέτειες την ομαλή λειτουργία της μονάδας, με δεδομένο ότι η μονάδα του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ σχεδιάστηκε για καύση λιγνίτη με μέσο όρο θερμικής δύναμης 1850 klcal, και όχι 1750 + _ 50 που ορίζει η σύμβαση.

Άλλος όρος της Σύμβασης που κατά την άποψή μας κρίνεται εξαιρετικά επαχθής για την ΔΕΗ ΑΕ είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον ανάδοχο να συμψηφίσει την ποσότητα λιγνίτη που διακίνησε σε παρελθόντα χρόνο έτσι ώστε να εμφανίζεται τυπικά σύννομος.

Δυστυχώς μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις ενός έτους επιβεβαιωθήκαμε τουλάχιστον δύο φορές, αφού ο ανάδοχος στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της μονάδας.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2008 τα απολήψιμα λιγνιτικά αποθέματα στην αυλή του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ήταν 350.000 ton. Όμως λόγο της αδυναμίας διακίνησης από τον ανάδοχο της απαιτούμενης ποσότητας λιγνίτη σε διάστημα μόλις τριών μηνών (Ιανουάριος του 2009) τα αποθέματα μειώθηκαν κάτω από τους 50.000 ton.

Τότε η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής για χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μήνα προχώρησε στη μείωση της παραγωγής Η/Ε από την συγκεκριμένη μονάδα κατά 110MW !!! για να μην τεθεί εκτός λειτουργίας από έλλειψη λιγνίτη ο πλέον σύγχρονος , οικονομικότερος, περιβαλλοντικά φιλικότερος λιγνιτικός σταθμός της χώρας, ζημιώνοντας ταυτόχρονα με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ ΑΕ.

Σήμερα δυστυχώς το πρόβλημα είναι εντονότερο χωρίς προοπτική ανάκαμψης, αφού τα αποθέματα στην αυλή του λιγνίτη είναι λιγότερα από 50.000 ton και επαρκούν μόνο για 5 ημέρες !!! ενώ η διακίνηση λιγνίτη από τον ανάδοχο τις τελευταίες έξι ημέρες ήταν της τάξεως των 15.000 ton αντί για 60.000 ton.

Κύριε Πρόεδρε

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες κατά την χειμερινή περίοδο θα δυσχεραίνουν περαιτέρω την εξόρυξη και την διακίνηση της απαιτούμενης ποσότητας λιγνίτη από τον ανάδοχο, αναγκαστήκατε να προχωρήσετε στην προμήθεια 50.000 ton λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης από την Βουλγαρία για να αναμιχτεί με λιγνίτη που μεταφέρεται από το Ορυχείο Μαυροπηγής, έτσι ώστε να δοθεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

Η μείωση της παραγωγής Η/Ε από τη συγκεκριμένη μονάδα κατά 110 MW που προχωρήσατε από την Τετάρτη 28/10/2009, δεν θα αποτρέψει τελικά την διακοπή της λειτουργίας του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, έως ότου αυξηθούν τα αποθέματα.

Κύριε Πρόεδρε

Με Βάση την κρισιμότητα της κατάστασης σας καλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν από την ΔΕΗ ΑΕ και το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να λειτουργεί ακώλυτα ο πλέον σύγχρονος , οικονομικότερος, περιβαλλοντικά φιλικότερος Λιγνιτικός Σταθμός της χώρας.Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης Δίκας Ιωάννης
Κοινοποίηση: Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη

Υφυπουργό κύριο Γιάννη Μανιάτη
Νομάρχη Φλώρινας κύριο Βοσκόπουλο Ιωάννη

Γενικό Δ/ντη Ορυχείων κύριο Δημήτριο Λάπα

Γενικό Δ/ντη Παραγωγής κύριο Γιάννη Κοπανάκη
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Εκπροσώπους εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ ΑΕ.
Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

http://www.spartakos-dei.gr/
=======================================================

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Ανήκουστο!Εκοψαν το ρεύμα στο ΕΚΑΒ!

Εκοψαν το ρεύμα στο ΕΚΑΒ!
Ανήκουστο! Χθες η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΑΒ κ.τ.λ.) στο ΟΑΚΑ, επειδή η διοίκηση του σταδίου της χρωστάει 2 εκατ. ευρώ! Αμέσως σήμανε συναγερμός. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε την Τ. Μπιρμπίλη και ανατέθηκε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη να λύσει το πρόβλημα. Χρειάστηκαν 2 ώρες και... 200.000 ευρώ προκαταβολή, για να αποκατασταθεί η λειτουργία του κέντρου στο οποίο βασίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας... Γ.Α.=======================================
Αλλαγές διοικήσεων στις ΔΕΚΟ και νέοι γενικοί γραμματείς
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές των προσώπων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και σε ό,τι αφορά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικά για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι θα προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες για την αλλαγή των διοικήσεων, με τη διενέργεια κατά πάσα πιθανότητα εκτάκτων γενικών συνελεύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές έχουν υποβληθεί οι παραιτήσεις των διοικήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), η κατάσταση είναι διαφορετική. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, για τη διοίκηση της ΕΤΕ, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Τ. Αράπογλου, δεν υπάρχει απόφαση για αλλαγή και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν βάζουμε χρονοδιάγραμμα στη θητεία της διοίκησης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Εθνική είναι μία μεγάλη τράπεζα με διεθνή έκθεση και δεν επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά με μία ξαφνική αλλαγή διοίκησης.

Για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει με το σύστημα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις διοικήσεις τους ή τουλάχιστον σε κάποιες από αυτές, αν όχι σε όλες. Πάντως, ειδικά για τον ΟΤΕ, το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι το Δημόσιο πλέον κατέχει το 20% του Οργανισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα αλλαγές προσώπων. Σχετικά με τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών (είναι πέντε και τρεις αντίστοιχα), τα νέα πρόσωπα αναμένεται να τοποθετηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά. Η πρώτη αντικατάσταση έγινε μέσα στην εβδομάδα, με τον κ. Γ. Ζανιά να αναλαμβάνει πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), στη θέση του απερχόμενου κ. Δ. Τζανίνη.

==============================================


Στο... κόκκινο τα αιωρούμενα σωματίδια στο νομό Κοζάνης
Του Θαναση Tσιγγανα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων, παρόμοιες των οποίων έχουν καταγραφεί μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καταγράφονται στην ατμόσφαιρα του νομού Κοζάνης, χτυπώντας δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου για τους κατοίκους.

Από το καλοκαίρι

Το νέο σύστημα παρακολούθησης των ρύπων που λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι, και κυρίως ο καινούργιος εξοπλισμός που τοποθετήθηκε στους σταθμούς μέτρησης από το Κέντρο Περιβάλλοντος της ΝΑ Κοζάνης, αποκάλυψε τα πραγματικά επίπεδα ρύπανσης του νομού από τη λειτουργία των ορυχείων και των εργοστασίων της ΔΕΗ.

Η Νομαρχία Κοζάνης έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μετρήσεων που καταγράφηκαν από την 1η Ιουνίου έως την περασμένη Δευτέρα (26 Οκτωβρίου) και σύμφωνα με αυτά σε τέσσερις από τους οκτώ σταθμούς καταγράφονται ήδη υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 πάνω από τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ενώ η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων σε όλους τους σταθμούς κυμαίνεται από 27 έως και 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

«Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ωχριούν μπροστά σε αυτές της Κοζάνης», επισήμανε ο νομάρχης της κ. Γ. Δακής, υπογραμμίζοντας ότι σε πέντε μήνες καταγράφηκαν περισσότερες υπερβάσεις απ’ ό,τι ολόκληρο τον χρόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο νομό βιώνουν οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, του οικισμού της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης όπου καταγράφηκαν 53, 78, 60 και 42 αντίστοιχα ημερήσιες υπερβάσεις του ορίου των 50 mg/m3 για τα PM-10.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων ΡΜ10 δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 mg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο (το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος), ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 mg/m3.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Δακής δήλωσε ότι η ΔΕΗ «πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στη λήψη μέτρων ώστε να καλυφθούν οι ανοιχτοί ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη, να τοποθετηθούν φίλτρα, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για να σταματήσει ο σημερινός που είναι παλιός και ρυπογόνος, να γίνεται χρήση ειδικών γαλακτωμάτων στα ορυχεία, να ενταθούν οι έλεγχοι στα φορτηγά που κινούνται στα ορυχεία».

===========================================
Σε ύψη ρεκόρ η ρύπανση στην Κοζάνη
Σχεδόν 80 φορές τη μέρα υπερβαίνουν τα ετήσια όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε περιοχές της Κοζάνης.
Το ετήσιο όριο υπέρβασης είναι 35 φορές, ενώ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ10) δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3 ) περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο, δηλαδή το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος, ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων αιρουμένων σωματιδίων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3. Την άμεση ανάληψη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων που ζουν κοντά στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, ζητά ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις των σταθμών που έχει εγκαταστήσει η νομαρχία Κοζάνης, οι πόλεις και κοινότητες που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο οικισμός ΔΕΗ Πτολεμαΐδας με 78 ημερήσιες υπερβάσεις των ετήσιων ορίων, η Μαυροπηγή με 60 υπερβάσεις, η Πτολεμαΐδα με 53 υπερβάσεις και η Ποντοκώμη με 42 υπερβάσεις. Η συγκέντρωση αιρούμενων σωματιδίων στη διάρκεια των υπερβάσεων κυμάνθηκε από 66 ως 206 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο τα 50 μικρογραμμάρια. Οι μετρήσεις αυτές έγιναν στο πεντάμηνο από 1η Ιουνίου 2009 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2009.
==============================================
"Ανοίγει" η αγορά ηλεκτροπαραγωγής με φ.αέριο


της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 07:57 - 29/10/09


Μπορεί η αγορά φυσικού αερίου, στην οποία θα δραστηριοποιούνται και τρίτοι προμηθευτές πλην της ΔΕΠΑ, να έχει δρόμο ακόμη για να λειτουργήσει πλήρως, ωστόσο, ήδη, ιδιώτες επενδυτές κινούνται για την αναζήτηση ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου (LNG), αλλά και συμπιεσμένου αερίου (CNG), προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες νέων μονάδων, που αναμένεται να εισέλθουν στο Σύστημα ηλεκτροδότησης από τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day, προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται όχι μόνον η ΔΕΗ, αλλά και οι όμιλοι Μυτιληναίου και Κοπελούζου. Αντίθετα, η Elpedison, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσανατολίζεται για τη μονάδα της Θίσβης να συνάψει σύμβαση με τη ΔΕΠΑ, στην οποία, άλλωστε, είναι μέτοχος τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις προσεχείς ημέρες θα οριστικοποιήσει με τελικές υπογραφές το προσύμφωνο που έχει συνάψει με τη ΔΕΠΑ για τον Ήρων ΙΙ.

Για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου η ΡΑΕ έχει παραδώσει ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την εισήγηση της για τη θέσπιση Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου, που παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια προμήθειας και τρίτοι, για πώληση σε επιλέγοντες πελάτες.

Το κείμενο αυτό τελεί υπό την έγκριση του υπουργείου και είναι το πρώτο από τα τρία συνολικά, τα οποία απαιτούνται για τη δημιουργία του αναγκαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τη νέα αγορά. Τα άλλα δύο είναι, ο Κώδικας Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και ο Κώδικας Προμήθειας σε επιλέγοντες πελάτες, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και τώρα βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από τη ΡΑΕ, προκειμένου να διαμορφώσει και τις σχετικές εισηγήσεις της προς το υπουργείο.

Η έγκριση του πρώτου κειμένου από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. αρκεί για την έναρξη λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου, η οποία, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2012-2013, όταν δηλαδή, λειτουργήσουν, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, οι νέοι αγωγοί, με πρώτο τον ελληνοιταλικό αγωγό «Ποσειδών», που είναι τμήμα του συνολικού έργου διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας, τον ITGI, και ο οποίος προβλέπεται να ξεκινήσει το 2012.

Για τον «Ποσειδώνα» έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πρόσβασης ξένες εταιρίες, όπως, η γερμανική ΕΟΝ, η νορβηγική StatoilHydro και η Gazprom. Πρόσφατα μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Gazprom Export, ο Σεργκέι Κόμλεφ, ανανέωσε το ενδιαφέρον του ρωσικού γίγαντα να αναπτύξει στη χώρα μας αυτόνομη δραστηριότητα στην εμπορία φυσικού αερίου, ενδιαφέρον το οποίο συνδέεται, όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς, με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η τύχη της οποίας είναι στον αέρα, καθώς δεν έχουν αποσαφηνισθεί ακόμη οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του νέου υπουργείου.

Στη λειτουργία της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου αναμένεται να συμβάλει και ο South Stream, για τον οποίο ο κ. Κόμλεφ διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα τέλη του 2010, για να είναι έτοιμος το 2015. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται ότι δεν θα είναι εύκολη η λειτουργία της εμπορίας, καθώς έχει πολύ μεγάλο κόστος μεταφοράς το φυσικό αέριο, συνεπώς, προαπαιτούνται πολύ μεγάλοι όγκοι. Κι αυτό για μια ρηχή αγορά, όπως είναι η ελληνική ηλεκτρική αγορά, είναι ένα υπολογίσιμο ζήτημα.
Η αντικειμενική δυσκολία στην έναρξη λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου σε αυτή τη φάση αποδίδεται από παράγοντες της ενεργειακής αγοράς κατά βάση στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι φιξαρισμένες οι ποσότητες φυσικού αερίου που έρχονται στη χώρα μας από τρία σημεία εισόδου: το ρώσικο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με βάση διμερή σύμβαση που ισχύει ως το 2016 (2,8 δισ. κ.μ. ετησίως), από την Τουρκία, επίσης, με διμερή σύμβαση ΔΕΠΑ-Botas, άλλα 700 εκατ. κ.μ. (swap με το Αζερμπαιτζάν) και το υγροποιημένο από την αλγερινή Sonatrach, επιπλέον 700 εκατ. κ.μ. που καταλήγει στη Ρεβυθούσα.
Επομένως, όπως επισημαίνεται, αέριο από τους υφιστάμενους αγωγούς δεν μπορούν να φέρουν ανεξάρτητοι προμηθευτές. Μπορούν, όμως, να φέρουν είτε υγροποιημένο, είτε συμπιεσμένο αέριο κι αυτό ήδη διερευνάται.

Για υγροποιημένο αέριο ενδιαφέρεται ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ αντίθετα, ΔΕΗ και Κοπελούζος προσανατολίζονται στο συμπιεσμένο από την Αίγυπτο. Στο β’ εξάμηνο του 2010 προβλέπεται να λειτουργήσει η δεύτερη μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Endesa Hellas, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 444 MW, ενώ δύο χρόνια μετά προβλέπεται να είναι έτοιμη και η μονάδα στο Δημηνιό Βόλου, ισχύος 437 MW. Συνεπώς, ο Όμιλος Μυτιληναίου αναζητεί ήδη εναλλακτική κάλυψη, πλην της ΔΕΠΑ.

Προμήθεια συμπιεσμένου αερίου από την Αίγυπτο μελετά η ΔΕΗ, για να καλύψει τις ανάγκες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζει να κάνει στην Κρήτη, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου αναζητά εναλλακτικό προμηθευτή για τη μονάδα της Enelco.

Στις αρχές, εξάλλου, του επόμενου χρόνου θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της Ήρων ΙΙ, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 435 MW, στη θέση Χαραϊντίνι της Θήβας. Ο όμιλος έχει ήδη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ για την κάλυψη της Ήρων Ι και έχει υπογράψει προσύμφωνο και για την Ήρων ΙΙ, το οποίο προβλέπεται να γίνει οριστικό συμβόλαιο στις επόμενες ημέρες. Από τη ΔΕΠΑ προβλέπεται να καλυφθεί και η μονάδα της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης, που εντάσσεται στην Elpedison, ισχύος 422 MW, στη Θίσβη Βοιωτίας, και θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2010.

Σε αυτή τη φάση όσοι κινούνται για την αναζήτηση ποσοτήτων LNG ενδιαφέρονται για αυτοτροφοδοσία και όχι για εμπορία. Υπό αυτήν την έννοια δεν θα χρειασθεί να αποκτήσουν άδεια προμήθειας, ούτε να προχωρήσουν σε κατασκευή αποθηκευτικών χώρων.

Αντίθετα, όπως έλεγαν στο euro2day παράγοντες της αγοράς, μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με το ΔΕΣΦΑ, ώστε να φέρνουν τις ποσότητες που χρειάζονται στη Ρεβυθούσα και να μεταφέρεται το αέριο στις μονάδες τους, μέσω του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

==============================================
Διακήρυξη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


Διακήρυξη για την τυποποίηση των υποδομών και του εξοπλισμού για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν οι επικεφαλής 48 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, διαχειριστών συστήματος διανομής και εθνικών ενώσεων ηλεκτρισμού - μελών της EURELECTRIC - σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες χθες, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009.
Τα οφέλη από την υιοθέτηση προδιαγραφών για τον εξοπλισμό που απαιτείται για την επαναφόρτιση αυτοκινήτων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: βιομηχανία αυτοκινήτου, κατασκευαστές εξοπλισμού, ηλεκτρικές εταιρείες και, πάνω από όλα, για τους πελάτες που θα έχουν μεγαλύτερες επιλογές.
Το σημαντικότερο είναι ότι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συμβάλλει στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς ο τομέας Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση της EURELECTRIC - ευθύνεται για το 23% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Επισημαίνεται ότι η υπογραφείσα Διακήρυξη εντάσσεται στη δέσμευση την οποία ήδη έχουν αναλάβει οι επικεφαλής της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού - με Διακήρυξή τους το Μάρτιο 2009 - να εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας πλήρως απαλλαγμένης από διοξείδιο του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2050, ως μία από τις βασικές προσπάθειές τους να αντιμετωπισθεί η Κλιματική Αλλαγή.
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού δεσμεύθηκαν να αναλάβουν και να υλοποιήσουν επενδύσεις στον τομέα των υποδομών που είναι αναγκαίες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των ηλεκτρικών και εξωτερικά φορτιζόμενων υβριδικών οδικών οχημάτων (plug-in hybrid road vehicles), τα οποία, όταν φορτίζονται με ηλεκτρική ενέργεια που βασίζεται σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, θα εξασφαλίσουν ένα περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα μεταφορών και βιώσιμη κινητικότητα στην Ευρώπη.
Για να προετοιμασθεί ο δρόμος για την ταχεία ανάπτυξη και τη μακροχρόνια ολοκλήρωση της αγοράς εξωτερικά φορτιζομένων οχημάτων, στη Διακήρυξη επισημαίνεται ότι είναι αναγκαίο από τώρα να ενταθούν οι προσπάθειες για την τυποποίηση των υποδομών και που απαιτούνται για τη φόρτιση αυτών των οχημάτων από τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, κ. Antonio Tajani, απηύθυνε χαιρετισμό και, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα ακόλουθα:
- "Χαιρετίζω την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού και τη δέσμευσή της να συμβάλλει ενεργά στην προώθηση της τυποποίησης των υποδομών για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μια προσπάθεια η οποία έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει σημαντικά σε μια περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμη μεταφορά, στην Ευρώπη. Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει, επίσης, την Ευρώπη να βρεθεί στο προσκήνιο των τεχνολογιών μεταφορών".


Δηλώσεις του κ. Π. Αθανασόπουλου

Τη Διακήρυξη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνυπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση της Eurelectric για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δήλωσε τα εξής:
- "Η υπογραφείσα Διακήρυξη είναι πολύ σημαντική για το μέλλον των Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα ειδικότερα, καθώς τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλά, όπως:

Σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Εντυπωσιακή μείωση της ηχορύπανσης στις αστικές περιοχές από τη διευρυνόμενη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα πετρέλαια και της έκθεσης σε κινδύνους των εθνικών οικονομιών από τις απότομες διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού.
Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατόχους εξωτερικά φορτιζόμενων αυτοκινήτων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Μεγαλύτερα κίνητρα για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για εξωτερικά φορτιζόμενα αυτοκίνητα, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Δημιουργία νέων πηγών εσόδων για τις επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά με την προοπτική της δυναμικής διεύρυνσης του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσα στα επόμενα χρόνια αποτελεί μια "μεγάλη πρόκληση" για τη ΔΕΗ. Ήδη, η Επιχείρηση ενεργά συμμετέχει σε κοινοτικές και άλλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες που αναπτύσσονται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με στόχο να δημιουργήσει νέες αξίες και να συμβάλει αποτελεσματικά τόσο στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης όσο και της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.
Η εντυπωσιακή ενίσχυση των ποσοστών συμμετοχής του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του Ομίλου της ΔΕΗ - που θα εξασφαλισθούν με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις της Παραγωγής που έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται - θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων που τίθενται για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα με πολύ περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Επίσης, εκτός από τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τις οποίες παρακολουθεί στενά η ΔΕΗ, Η Επιχείρηση θα μελετήσει όλες τις δυνατότητες για ευρεία παροχή ενέργειας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αξιοποιώντας το εκτεταμένο σε ολόκληρη τη χώρα δίκτυο διανομής της".Η EURELECTRIC με λίγα λόγια

Η Ένωση της Βιομηχανίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, EURELECTRIC είναι ο σύνδεσμος του κλάδου, εκπροσωπώντας τα κοινά συμφέροντα της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τους συνδεδεμένους συνδέσμους και συνεργάτες του σε αρκετές άλλες ηπείρους.
Η αποστολή της EURELECTRIC είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας και να προωθήσει το ρόλο του ηλεκτρισμού στην πρόοδο της κοινωνίας.
Ως κέντρο με στρατηγική εξειδίκευση, η EURELECTRIC προσδιορίζει τα κοινά συμφέροντα των μελών της και μέσα από έρευνα αγοράς, τεχνολογίες, νομοθεσίες κλπ τα βοηθά στην υιοθέτηση κοινών λύσεων και στο συντονισμό και εκτέλεση των απαραίτητων δράσεων. Για το λόγο αυτό, δρα επίσης από κοινού με άλλους διεθνείς συνδέσμους και οργανισμούς, αναγνωρίζοντας τις συγκεκριμένες αποστολές και ευθύνες τους.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η EURELECTRIC εκπροσωπεί την ηλεκτρική βιομηχανία στις δημόσιες υποθέσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με νομοθετικούς θεσμούς προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα των μελών της σε πολιτικό επίπεδο.
Η δομή της EURELECTRIC βασίζεται σε εθνική εκπροσώπηση, μέσω του εθνικού συνδέσμου ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχει τέτοιο όργανο, ή της ηγετικής επιχείρησης ηλεκτρισμού σε κάθε χώρα. Σήμερα, αριθμεί 33 πλήρη μέλη, από 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ και άλλοι υποψήφιοι διαπραγματεύονται την ένταξή τους, καθώς και υποψήφιοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες του OECD (Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη). Στα μέλη της περιλαμβάνονται και άλλες εταιρίες από ευρωπαϊκές και μη χώρες, που εκπροσωπούν τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη Μεσόγειο και σε άλλες ηπείρους. Επίσης συνδεδεμένα μέλη της είναι και φορείς που ανήκουν σε άλλους τομείς, που σχετίζονται με την ηλεκτρική βιομηχανία.


Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης για τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

O κατάλογος των επικεφαλής των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού που υπέγραψαν τη Διακήρυξη


Αθήνα 28 Οκτωβρίου 2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ=====================================================
Νέος Πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

(29/10/2009)
Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης μετά από την χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος. Πρόεδρος εξελέγη ο Αριστείδης Κουρκούτας και Γραμματέας ο Αθανάσιος Τολιόπουλος, στο πλαίσιο της συμφωνίας για 18 μηνη θητεία στην Προεδρεία του Εργατικού Κέντρου μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

==========================================

Η μετεγκαταστάσεις και ο νέος ΑΗΣ στο Σύμφωνο Συνεργασίας

(29/10/2009)

Την άμεση σύγκλιση του συμφώνου συνεργασίας με τη ΔΕΗ για το θέμα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών Ποντοκώμης Μαυροπηγής και της νέα μονάδα V Πτολεμαΐδας, ζητά με επιστολή του προς το νομάρχη Κοζάνης και πρόεδρο του συμφώνου, Γιώργου Δακή ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη, Κυριάκος Μιχαηλίδης. Στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης ζητά να συμμετέχουν στη σύγκλιση αυτή οι βουλευτές του νομού και οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ ΑΕ..

============================================
Νέα στοιχεία για τις μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής – Ποντοκώμης (29/10/2009)


Συζητείται στις 6 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της υφιστάμενης μελέτης Περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του Ορυχείου Μαυροπηγής μετά από αίτηση που κατέθεσε το 2006 ο Σύλλογος Πληττομένων και Ανέργων του οικισμού εναντίον της ΔΕΗ. Εν τω μεταξύ στις 31 Αυγούστου του 2009, σύμφωνα με τον συνήγορο του Πολίτη, η επιχείρηση κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων ζητώντας στο πλαίσιο της επέκτασης του Ορυχείου Μαυροπηγής την εκμετάλλευση 147 χιλιάδων στρεμμάτων. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι μετατίθεται το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης για το 2018 και 2022 αντίστοιχα ενώ για τη Μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εκτιμάται πως η κατασκευή της θα ξεκινήσει το 2012 και θα λειτουργήσει το 2015.

==============================================


Θεσσαλονίκη - Εντατικούς ελέγχους στα φορτηγά αυτοκίνητα ζητούν οι επαγγελματίες οδηγοί στη Βόρεια ΕλλάδαΣυγγραφέας Χάτσιος Γ. (ANA) – 16 ώρες πριν

Εντατικούς ελέγχους στα φορτηγά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ζητούν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών οδηγών στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Συνδικάτο Οδηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας - Θράκης «Ο Ερμής» οι έλεγχοι στα φορτηγά αυτοκίνητα στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστοι και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ανύπαρκτοι, ενώ σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας δεν υπάρχουν τα αρμόδια για τους ελέγχους κλιμάκια (νομαρχιών, τροχαίας, επιθεώρησης εργασίας και ΙΚΑ). Όπως καταγγέλλει το συνδικάτο οι οδηγοί δεν ελέγχονται για θέματα υγείας, το 95% περίπου των φορτηγών που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι μεταχειρισμένα, ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες φορτηγών αλλάζουν λάστιχα στα οχήματα για να περάσουν ΚΤΕΟ και στη συνέχεια επανατοποθετούν τα παλιά που είναι φθαρμένα. Επίσης, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να εντείνουν τους ελέγχους στα φορτηγά που χρησιμοποιούν ιδιώτες εργολάβοι για μεταφορές στα εργοτάξια της ΔΕΗ στην Κοζάνη και στα έργα κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη, ενώ καταγγέλλουν ιδιοκτήτη εταιρίας φορτηγών στη Θεσσαλονίκη ότι δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και ότι πρόσφατα απέλυσε παράνομα οδηγούς.
====================================================

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ
Τρίτη, 27 Οκτώβριος 2009 11:58
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αριθ. Πρωτ: 4132 27 Οκτωβρίου 2009

Προς : Γενική Δ/ντρια Ανθρωπίνων Πόρων κ. Ειρήνη Τζανέτου

Θέμα : Περικοπή δαπανών μισθοδοσίας

Κυρία Δ/ντρια
Σύμφωνα με την απόφαση ΔΝΣ 197/2007 και τις ισχύουσες ρυθμίσεις της Επιχείρησης, η απασχόληση του προσωπικού - ανεξαρτήτου στάθμης και κατηγορίας – θα πραγματοποιείται κατά το Σάββατο ή την Κυριακή μετά από αιτιολόγηση του Δ/ντη του οικείου ΒΟΚ.

Μολονότι η συγκεκριμένη οδηγία αφορά το σύνολο του προσωπικού της Επιχείρησης, παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο με το πρόσχημα της “σωστής και ορθολογικής” πραγματοποίησης υπερωριών να γίνονται περικοπές μόνο από το κατώτερο προσωπικό, αδιαφορώντας πλήρως για το τι γίνεται με στελέχη και συμβούλους.

Τα στοιχεία που το Συνδικάτο έχει στην κατοχή του είναι αδιάψευστα και αποδεικνύουν τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις της Διοίκησης.

Τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις:

1. Πώς είναι δυνατόν καλοπληρωμένοι σύμβουλοι, στρατηγικής σημασίας για την Επιχείρηση με μοναδική ευκολία να εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ Α.Ε. παίρνοντας μαζί τους απόρρητα στοιχεία της Επιχείρησης (αφού δεν τους επιβλήθηκε καμία απαγόρευση με αντίστοιχες κυρώσεις) και να “προάγονται” σε θέσεις Διευθύνοντος Συμβούλου ανταγωνίστριας Επιχείρησης με τη ΔΕΗ, που δραστηριοποιείται κι αυτή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Πώς είναι δυνατόν μετά την απόφαση 196/2007 του ΔΝΣ για την καταβολή αποζημίωσης για οφειλόμενες αναπαύσεις στους μισθωτούς της Επιχείρησης ποσού 35.000.000 ευρώ και με δεδομένη την απόφαση 197/2007 του ΔΝΣ για τον τρόπο χορήγησης των αναπαύσεων, στελέχη της Επιχείρησης, τα λεγόμενα “ψυγεία” (που η Διοίκηση διαχρονικά δημιούργησε) έχουν μαζέψει περισσότερα από 110 ρεπό!!! Σε πολλά στελέχη μάλιστα η Επιχείρηση οφείλει και κανονικές άδειες προηγούμενων ετών. Μήπως αυτό γίνεται για να καταβληθεί η αντίστοιχη αποζημίωση κατά την συνταξιοδότησή τους;

3. Γνωρίζει η Δ/νση της ΔΕΗ Α.Ε. σε πόσους, ποιους και για ποιο λόγο τους διατίθενται υπηρεσιακά οχήματα; Ποιο είναι το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου και των καυσίμων και της συντήρησης από την κίνηση αυτών των χιλιάδων οχημάτων ανά την Επικράτεια της χώρας;


Κυρία Δ/ντρια
Γνωρίζετε ότι πάγια θέση του Συνδικάτου σε ό,τι αφορά την μείωση της υπερωριακής απασχόλησης, αλλά και την εργασία κατά το Σάββατο ή την Κυριακή είναι η άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, γι’αυτό προχωρήστε επιτέλους στην άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του Διαγωνισμού!

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης Δίκας Ιωάννης


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αθανασόπουλο Π.

Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αγγελόπουλο Γ.

Γενική Δ/νση Ορυχείων κ. Λάπα Δ.

Γενική Δ/νση Παραγωγής κ. Κοπανάκη Ι.

Γενική Δ/νση Εμπορίας κ. Ποσειδών Χ.

Γενική Δ/νση Μεταφοράς κ. Μπουσδέκη Δ.

Γενική Δ/νση Διανομής κ. Λαθούρη Δ.
Δ/ντη ΛΚΔΜ κ. Νικολακάκο Π.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Εργατικά Κέντρα

http://www.spartakos-dei.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=62:2009-10-27-12-02-27&catid=1:2009-10-19-06-10-00&Itemid=2
===================================================

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Ομως το μεγαλόπνοο και πολυδιαφημισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έγινε κουρελόχαρτο για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.


Στη ΔΕΗ το πιο βασικό είναι η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει:
- Ανάπτυξη νέων σύγχρονων θερμικών μονάδων.

-Αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων.

- Επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ.

- Κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων.

Με τις νέες Μονάδες, που θα ενσωματώνουν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, μεταξύ 2006 και 2015 η ΔΕΗ θα πετύχει ανά παραγόμενη κιλοβατώρα μείωση των εκπομπών κατά:

- 25% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2),

- 39% του οξειδίου του αζώτου (NOx),

- 91% του διοξειδίου του θείου (SO2) και

- 55% των σωματιδίων (PM).
Οι επενδύσεις αυτές, είναι αναγκαίες ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ να μετατραπεί σε μια δυναμική και ανταγωνιστική επιχείρηση ενέργειας να βελτιώσει την αποδοτικότητά της και να αυξήσει τα έσοδά της.
Ομως το μεγαλόπνοο και πολυδιαφημισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έγινε κουρελόχαρτο για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.
================================================
Κανονικά το εποχιακό επίδομα για 50 χειριστές.

(26/10/2009)

Με παρέμβαση του Σωματείου Χειριστών Δυτικής Μακεδονίας λύθηκε το πρόβλημα σχετικά με το εποχιακό επίδομα που δεν είχε καταβληθεί σε μέλη του τα οποία κατά το 2008 είχαν απασχοληθεί στη ΔΕΗ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η επιχείρηση εκ παραδρομής δήλωσε στο Ι Κ Α λάθος κωδικό ειδικότητας με συνέπεια να μη δικαιούνται το εποχικό επίδομα. Όσοι χειριστές η βοηθοί χειριστών πληρούν τις προυποθέσεις καταβολής του επιδόματος από τον Ο Α Ε Δ και δεν έχει αλλάξει ο κωδικός ειδικότητας τους στο συγκεντρωτικό του Ι Κ Α θα πρέπει να προσέλθουν στο λογιστήριο της ΔΕΗ λαμβάνοντας τα απαραίτητα έγγραφα για να τα καταθέσουν στον Ο Α Ε Δ και να τακτοποιηθούν οικονομικά.


===============================================
«Παγώνει» η αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Της Xρυσας Λιαγγου

«Oχι» αναμένεται να πει η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής (YΠEKA) στο αίτημα του ΔEΣMHE (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για αύξηση στο τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (AΠE). Πρόκειται για το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Tα έσοδα αυτά μεταβιβάζονται από τη ΔEH στον ΔEΣMHE, ο οποίος είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να καταβάλλει στους παραγωγούς AΠE εγγυημένη τιμή (έχει προσδιοριστεί στα 81,4 η μεγαβατώρα) για την ενέργεια που αγοράζει από αυτούς.

O ΔEΣMHE είχε υποβάλει στην ηγεσία του πρώην υπουργείου Aνάπτυξης από το περασμένο καλοκαίρι αίτημα για σημαντική αύξηση στο τέλος AΠE προκειμένου να αποπληρώσει τους παραγωγούς της «πράσινης» κιλοβατώρας. H σχετική εισήγηση προέβλεπε αύξηση του τέλους στα 2,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 0,3 ευρώ που είναι σήμερα. H Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας περιόρισε το σχετικό αίτημα του ΔEΣMHE στα 2,15 ευρώ τη μεγαβατώρα, καταθέτοντας λίγο πριν από τις εκλογές την αντίστοιχη εισήγηση στο YΠAN, η ηγεσία του οποίου προτίμησε να παγώσει το θέμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Eτσι, το θέμα περιήλθε ως μία από τις άμεσες εκκρεμότητες στη νέα ηγεσία του YΠEKA, η οποία φέρεται να το έχει εντάξει στη δέσμευση που έχει αναλάβει για «πάγωμα των τιμολογίων των ΔEKO». Παρ’ ότι δεν αποτελεί τιμολόγιο ΔEKO, πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔEH, που σημαίνει ότι η όποια αύξηση θα περάσει στους καταναλωτές ως αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που θα καθιστούσε ανακόλουθη τη νέα διακυβέρνηση της χώρας. H διαμόρφωση ωστόσο του τέλους των AΠE σε μακροχρόνια βάση θα επανεξεταστεί από την ηγεσία του YΠEKA στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής για την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας. Mια πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στα συρτάρια των αρμόδιων αρχών, αφορά την ενσωμάτωση της τιμής των AΠE στην οριακή τιμή του συστήματος. Aυτή είναι και μία πρόταση της αγοράς, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μια αρνητικής φόρτισης των καταναλωτών για την «πράσινη» ενέργεια από τις αυξήσεις στις περιπτώσεις που η οριακή τιμή συστήματος κινείται χαμηλότερα από την εγγυημένη τιμή που προβλέπει ο νόμος για τις AΠE.

Tο πρόβλημα σε αυτή τη συγκυρία και με δεδομένη την άρνηση του YΠEKA για αύξηση μετατίθεται στον ΔEΣMHE, ο οποίος θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής του συστήματος στην οποία αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια από τους παραγωγούς AΠE και που φέτος κινείται πολύ χαμηλά και της εγγυημένης τιμής των 81,14 ευρώ/μεγαβατώρα, στην οποία θα πρέπει να τους πληρώσει. Kατά τους επενδυτές ωστόσο το πρόβλημα δεν θα έπρεπε να υφίσταται γιατί πέρυσι που η οριακή τιμή ήταν πολύ υψηλή (89,1 ευρώ/μεγαβατώρα), οι AΠE επιδότησαν το σύστημα και ο ΔEΣMHE έβαλε στα ταμεία του περίπου 20 εκατ. ευρώ.

============================================
Διετή συλλογική σύμβαση εργασίας διεκδικεί ο ΣΕΒ
Χριστινα Kοψινη

Υπέρ της υπογραφής διετούς εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας παραμένει ο ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου διαβεβαίωσε χθες ότι η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί ομαλά, «με στόχο να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία για όλες τις πλευρές, χρήσιμη και για την οικονομία». Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν χθες στα γραφεία του Συνδέσμου ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός, κ. Γ. Κουτρουμάνης. Στη συνάντηση, στην οποία εκτός από τον πρόεδρο, κ. Δημ. Δασκαλόπουλο, μετείχαν οι αντιπρόεδροι του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής, Ν. Καραμούζης, Θ. Φέσσας και ο γενικός γραμματέας κ. Αν. Καλλιτσάντσης, ο υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητές του αναφορικά με τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους υγείας των Ταμείων, τη διαδοχική ασφάλιση, τις εναλλακτικές μορφές εργασίας και την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της εισφοροδιαφυγής, υπενθυμίζοντας τα «δέκα μέτρα “ανάχωμα” στην ανεργία», που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος, με στόχο να γίνουν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμπνοια υπήρξε και στο θέμα των προγραμμάτων stage. Ο κ. Δασκαλόπουλος επικρότησε την κατάργησή τους από την κυβέρνηση «δεδομένου και του εκφυλισμού τους σε μοχλό πελατειακών σχέσεων, καταδικάζοντας σε μια ιδιότυπη πολιτική και επαγγελματική ομηρία χιλιάδες νέους».

«Ηταν μια λειτουργική συνεργασία που αφορούσε τις εγγυήσεις στον χώρο εργασίας, τα θέματα της γρήγορης απόδοσης των συντάξεων, για τα οποία βοηθάει ο ΣΕΒ με την παρουσία στελέχους του, τα θέματα της “μαύρης” εργασίας, τα θέματα τελικώς που αφορούν το ευρύ αντικείμενο του υπουργείου», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρ. Λοβέρδος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί στο εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα του ΣΕΒ για προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις αυξήσουν την απασχόληση μέχρι το τέλος του 2010, αλλά και σε όσες αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση δραστηριότητας στη διετία 2009-2010.
====================================================
**...ΔΕΗ: Στα 23,20 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί, όπως διαβάζω, η λογιστική αξία της ΔΕΗ. Τα ίδια κεφάλαια της Επιχείρησης ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία είναι μόλις 3,4 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις, δηλαδή, η μετοχή «απέχει» περί τα 9 ευρώ από τη λογιστική αξία...


========================================================
Ο κ. Παπανδρέου, ο χρόνος και ο ταύρος
Αντώνης Καρακούσης | Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009
Κοντεύει να περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ και ο πυρετός των πρώτων ημερών δείχνει να έχει κοπάσει. Οι περισσότεροι που ενθουσιάστηκαν στην αρχή από τα βιογραφικά, από την περιστολή των κρατικών αυτοκινήτων ή από τη δημόσια διαβούλευση, παρατηρούν πλέον με πιο ψυχρό μάτι τα τεκταινόμενα, αξιολογούν πιο αυστηρά τα πρόσωπα και αρχίζουν να διπλοκοιτούν, να αξιολογούν τις πολιτικές και τις αποφάσεις. Πολλοί, για παράδειγμα, διερωτώνται πόσο θα καθυστερήσει ακόμη η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και επισημαίνουν ότι η συνέχεια στο κράτος δεν εγγυάται αυτή τη στιγμή την πρόοδο, αλλά αντιθέτως τη συνέχιση της φθοροποιού πορείας των προεκλογικών μηνών. Στην περιφέρεια, αλλά και στο κέντρο επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται ότι οι περιφερειακοί διοικητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και οι πρόεδροι των νοσοκομείων συνεχίζουν, σπασμένες σε μικρά ποσά, τις αναθέσεις έργων και προμηθειών σύμφωνα με τους όρους και τις συνήθειες τις προηγούμενης περιόδου. Στις εφορίες, στα τελωνεία και στις άλλες νευραλγικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν αδιοίκητοι περίπου 80.000 υπάλληλοι, οι οποίοι πιθανώς να αυτενεργούν για το καλό, για το κακό ή απλώς δι΄ ίδιον όφελος. Αντιστοίχως έχει περάσει ένας μήνας και η πρώτη κλίμακα ηγεσίας της χώρας δεν έχει συμπληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συντονισμένες και ολοκληρωμένες δράσεις.

O υπουργός Οικονομικών για παράδειγμα, που τούτο τον καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αγορές ή τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, συνομιλεί σχεδόν μόνο με τον εαυτό του. Δεν έχει φυσικούς συμμάχους ή δεν εμπιστεύεται αυτούς που έχει στη μάχη που δίνει για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και την αποτροπή πιθανών πιέσεων από το εξωτερικό. Οπως και αν έχει, δυσκολεύεται στην προσπάθεια να χειρισθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων χωρίς διοίκηση, χωρίς επιτελείο και χωρίς άνετες συνεννοήσεις, π.χ. με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Το αυτό ισχύει και για την κυρία Λούκα Κατσέλη η οποία φιλοδοξεί να οργανώσει αναπτυξιακή πολιτική, χωρίς να έχει ακόμη ορίσει υπεύθυνο του ΕΣΠΑ. Αντιστοίχως η κυρία Τίνα Μπιρπίλη σχεδιάζει περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική χωρίς επαφή με τους υπευθύνους της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΔΕΠΑ και τόσων άλλων κρίσιμων για το έργο της παραγόντων του δημόσιου τομέα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι δύναται να συγκροτήσει ολοκληρωμένη πολιτική χωρίς τη συμμετοχή τους. Πιθανώς τα ίδια να αντιμετωπίζει ο κ. Γερουλάνος με τον ΟΠΑΠ.

Χωρίς τον έλεγχο της βασικής πηγής χρηματοδότησης του πολιτισμού και του αθλητισμού τι πολιτική να κάνει; Ο κ. Ρέππας επίσης, ο οποίος πιθανώς δεν συνομιλεί με τους υπευθύνους των πολλών ζημιογόνων συγκοινωνιακών φορέων που εποπτεύει, πώς δύναται να ορίσει προτεραιότητες και στόχους. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς άπειρα παραδείγματα προκειμένου να πείσει ότι χάνεται πολύτιμος πολιτικός χρόνος, όπως και ότι το μήνυμα της αλλαγής εξασθενίζει, καθώς περνούν οι ημέρες χωρίς να πιάνεται ο ταύρος από τα κέρατα.

Oφείλει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι όσο περνά ο καιρός θα αυξάνονται οι κρίσεις και τα σχόλια, και βεβαίως τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπισή τους. Γι΄ αυτό και επιβάλλεται να συγκροτήσει το ταχύτερο το πρώτο και δεύτερο επίπεδο ηγεσίας. Οσο καθυστερεί χάνει δυνάμεις, υποστέλλει τις προσδοκίες και κυρίως δεν κυβερνά όπως αναμένει ο ελληνικός λαός.

akarakousis@dolnet.gr

=====================================================

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Επιτέλους ας καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται με καμπύλες κόστους κέρδουςΑπέραντο θυσιαστήριο!!!
Σε απέραντο θυσιαστήριο έχει μετατραπεί η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ, με τα εργατικά ατυχήματα να βρίσκονται καθημερινά στην η¬μερήσια διάταξη και να λαμβάνουν πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Αιτία αυτής της κατάστασης, η ασυδοσία των Διοικήσεων, που προκειμένου να μειώσουν το εργασιακό κόστος, δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, το ένα εργατικό ατύχημα διαδέχε¬ται το άλλο, την ώρα που η ανεύθυνη Διοίκηση της ΔΕΗ απολαμβάνει ένα ιδιότυπο καθεστώς πλήρους ασυλίας και σφυρίζει αδιάφορα.
Κατά συνέπεια ο τραγικός απολογισμός για το 2009 δεν είναι τυχαίος, είναι η φυσική εξέλιξη των συνθηκών εργασίας, που με ευθύνη της πολιτείας και της Διοίκησης επικρατούν στο εσωτερικό της Επιχείρησης.
Ο θλιβερός κατάλογος της ανθρωποθυσίας
Η μετατροπή των χώρων εργασίας σε σύγχρονα θυσιαστήρια, καταδεικνύεται κυρίως από τη ραγδαία αύξηση των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» και των σοβαρών τραυματισμών εργαζομένων που καταγράφτηκαν το 2009.
Πιο συγκεκριμένα:
1/ Το τραγικό περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη το βράδυ στις 4/2/2009 στην Κοζάνη, κατά την αποκατάσταση βλάβης, είναι μια ακόμη θυσία στο βωμό του καθήκοντος, θύμα της, ο 47χρονος συνάδελφος μας Νίκου Μάρκος, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στη κολώνα.
2/ Εν συνεχεία, πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας, ένα νέο θανατηφόρο ατύχημα ήρθε για να βυθίσει στο πένθος την οικογένεια της ΔΕΗ. Τρεις ακόμα συνάδελφοι μας, θυσία στο βωμό του καθήκοντος, εκ των οποίων οι δυο έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο ένας τραυματίστηκε σοβαρά.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη την Πέμπτη 5/3/09 στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, κατά την μετάβαση σε εκτός έδρας εργασίες στο ΚΥΤ Αράχθου. θύματα του καθήκοντος οι συνάδελφοι μας, Παπουτσής Παναγιώτης και Καραπάνος Χαράλαμπος.
Ελάχιστες μέρες αργότερα και ένα νέο τραγικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί και να μακραίνει τον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων της ΔΕΗ. Για την ακρίβεια την τελευταία του πνοή άφησε την Δευτέρα 9/3/2009 πάνω στη κολώνα, την ώρα που εκτελούσε εργασίες, ο συνάδελφος μας Κουράκης Μανόλης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο άτυχος συνάδελφος χτυπήθηκε από ρεύμα στην προσπάθεια του να ηλεκτροδοτήσει γραμμή, η οποία είχε εσφαλμένα γεφυρωθεί με άλλο τμήμα δικτύου, που πρόσφατα είχε κατασκευαστεί από ιδιωτικό συνεργείο εργολάβου.
Το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στην περιοχή Φούρνες, δέκα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στην ΔΕΗ. Ένα ακόμα χειροπιαστό δείγμα της κατασκευαστικής προχειρότητας των εργολάβων, που με ευθύνη της Διοίκησης λυμαίνονται τη ΔΕΗ.
3/ Όμως ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, ένα ακόμη θύμα στο βωμό της εργασίας, ήρθε να προστεθεί την Τετάρτη 15 Απριλίου 2009, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδιάς. Εν ώρα εργασίας και τη στιγμή που επιχειρούνταν μετρήσεις για την επανεκκίνηση της 4ης μονάδας του ΑΗΣ, η οποία βρισκόταν σε συντήρηση, ο 48χρονος συνάδελφος Νίκος Κωνσταντόπουλος, χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα και έχασε τη ζωή του, πέφτοντας μάλιστα στη συνέχεια από ύψος περίπου πέντε μέ¬τρων.
• Λίγες μέρες μετά το τραγικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς, που στέρησε τη ζωή σε ένα συνάδελφο μας και μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τα διαδοχικά θανατηφόρα με θύματα πέντε συνάδελφους τεχνικούς, η οικογένεια της ΔΕΗ θρηνεί και πάλι!!! Για την ακρίβεια την τελευταία του πνοή άφησε πάνω στην κολώνα, την ώρα που εκτελούσε εργασίες, ο πενηντά-χρονος συνάδελφος μας Ρουχλιώτης Βαγγέλης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο άτυχος συνάδελφος χτυπήθηκε από ρεύμα κατά την αποκατάσταση βλάβης σε τμήμα του δικτύου στην περιοχή Καρύστου.

4/ Και ενώ η Διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει να κωφεύει, άλλο ένα θύμα του ακήρυχτου πολέμου, ήρθε να προστεθεί στο θλιβερό κατάλογο των ατυχημάτων, που μαστίζουν την Επιχείρηση. Συγκεκριμένα, ο 49χρονος συνάδελφος μας Μπουρίτας Γιώργος, την Δευτέρα 3/8/2009 και ώρα 7.45 π.μ κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, κατά την διάρκεια εργασίας στο ΚΥΤ Λάρυμνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Για να φτάσουμε στις 26/8/2009, όπου άλλος ένας εργαζόμενος θυσιάστηκε στο βωμό της εγκληματικής αδιαφορίας... Θύμα, ο 38χρονος συνάδελφος μας (οκταμηνίτης) Χατζηδημητρίου Παναγιώτης, ο οποίος έχασε τη ζωή του, μετά από πτώση κατά την διάρκεια εργασίας πάνω σε στύλο, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Πιο πρόσφατο θύμα του ακήρυκτου πολέμου που προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των ατυχημάτων, ο 30χρονος συνάδελφος μας οκταμηνίτης Μεταλληνός Δημήτρης, που την Κυριακή 4/10/2009 υπέστη σοβαρά εγκαύματα, κατά τη διάρκεια εργασίας στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να νονοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό!!!!
Πέραν όλων αυτών, η πολυετής μας εμπειρία έχει δείξει ότι πάρα πολλά ατυχήματα δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ ακόμη και σοβαροί τραυματισμοί συνάδελφων συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη καταγγελία.
Παράλληλα η άλλη όψη της επώδυνης πραγματικότητας, που βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι οι επαγγελματικές ασθένειες που κυριολεκτικά θερίζουν στους χώρους δουλειάς, αλλά που οι εκάστοτε Διοικήσεις απεργάζονται την απόκρυψη τους.
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ ξανά και ξανά, έχει καταγγείλλει τη μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από την πλευρά των Διοικούντων, οι οποίοι παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία, προκειμένου να μειώσουν το εργασιακό κόστος και να κερδίσουν χρόνο και έσοδα.Χρόνο από την εντατικοποίηση που επιβάλλουν στους εργαζόμενους και έσοδα από το κόστος που τάχα γλιτώνουν, όταν δεν εφαρμόζουν τους κανόνες ασφάλειας.

Εκτιμώντας τα παραπάνω, η ΕΝΩΣΗ μας ως είχε καθήκον, το διάστημα που προηγήθηκε αντέδρασε δυναμικά προκειμένου να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, καταγγέλλοντας τη Διοίκηση και τους Γενικούς Διευθυντές της ΔΕΗ για αδιαφορία, ανευθυνότητα και παράβαση καθήκοντος.
Ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τα ατυχήματα στη ΔΕΗ, την παρέμβαση κάθε αρμόδιας αρχής, για τον καταλογισμό ευθυνών εις βάρος όλων αυτών, που αυθαιρετούν σε βάρος της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.
Το αίτημα μας να τιμωρηθούν άμεσα και παραδειγματικά οι «ένοχοι» παραμένει ζωντανό και επίκαιρο
Εν όψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που θα διανύσουμε, η ΕΤΕ/ΔΕΗ καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΗ και όλες τις υπεύθυνες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πλήρη εφαρμογή των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία και να καταλάβουν ότι χάνονται ζωές γιατί «κάποιοι» συνεχίζουν να αποτιμούν με καμπύλες κόστους τις ζωές αθώπων συναδέλφων μας.
Καλούμε την νέα Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, να προχωρήσουν σε άμεσα, αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα υγείας και ασφάλειας, ώστε να σταματήσει να καταβάλλεται φόρος αίματος των εργαζομένων, υπέρ της κερδοφορίας εργολάβων.

•Απαιτούμε να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ο τρέχων διαγωνισμός,
ώστε να διοχετευθούν οι νέοι συνάδελφοι στην παραγωγική διαδικασία.
•Άμεσα να προκηρυχθούν νέες προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, ικανές να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της Επιχείρησης.
• Απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία.
•Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, να επιτελέσουν το ρόλο τους με
βάση την κείμενη νομοθεσία.
Τέλος υπενθυμίζουμε προς κάθε «ανεύθυνο - υπεύθυνο» ότι οι επιτροπές διερεύνησης των αιτιών και τα συλλυπητήρια δεν αρκούν για τις οικογένειες εκείνων που χάνονται.
Χρειάζεται ανάληψη ευθυνών και πρόνοια από (όλους), για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

"ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ"


"ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ"
Τρίτη, 27 Οκτώβριος 2009
Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στην πολιτική του κ. Αθανασόπουλου με τους πολυπληθείς συμβούλους αλλά και τις παχυλές αμοιβές τους. Πράγματι σοκάρουν σήμερα την κοινωνία αφού όλοι σχεδόν βιώνουμε τα φαινόμενα της οικονομικής δυσπραγίας, τα οποία προήλθαν εξ'αιτίας της επικίνδυνης πολιτικής που ακολούθησαν τα GOLDEN BOYS.

Κάθε μέρα που περνάει τόσο πιο πολύ ανακαλύπτουμε πόσο αχόρταγοι είναι!!! Ένα, τέτοιο λοιπόν GOLDEN GIRL, σύμβουλος του κ. Αθανασόπουλου επειδή προφανώς δεν κάνει χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, της χορήγησαν μηνιαίο επίδομα 300 ευρώ για έξοδα μετακίνησης όταν οι συνολικές αποδοχές της σοκάρουν.


ΕΛΕΟΣ - ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.ΤΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΤΕ ΑΛΛΟ;

Υ.Γ. Εάν χρειαστεί θα επανέλθουμε με ονόματα.


Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ/ΔΕΗ


============================================
ΔΕΗ - Σε ισχύ από 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο


Σε ισχύ τίθεται και φέτος (όπως κάθε χρόνο) από 1η Νοεμβρίου το μειωμένο (νυχτερινό) οικιακό τιμολόγιο με τμηματικό ωράριο της ΔΕΗ (15:30-17:30 και 02:00-08:00). Η ΔΕΗ με σημερινή της ανακοίνωση ενημερώνει τους πελάτες της που κάνουν χρήση του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου με τμηματικό ωράριο (15:30-17:30 και 02:00-08:00) ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, από 1ης Νοεμβρίου 2009 έως 30ης Απριλίου 2010. Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.com.gr/Σπίτι/Οικιακά Τιμολόγια/Νυχτερινό Τιμολόγιο Οικιακής Χρήσης).
===========================================
ΡΑΕ: Στο μικροσκόπιο καταγγελίες για ΔΕΗ & ΔΕΣΜΗΕ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:06 - 27/10/09

Μια σειρά καταγγελιών που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο καιρό στις υπηρεσίες της υποχρεώθηκε να εξετάσει η ΡΑΕ. Με αυτές εγκαλείται τόσο η ΔΕΗ για χειραγώγηση της χονδρεμπορικής αγοράς, όσο και ο ΔΕΣΜΗΕ για μη τήρηση των Κωδίκων Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σε πρώτη φάση υποχρεούται ο ΔΕΣΜΗΕ να δημοσιοποιεί στο επίσημο site του τον έλεγχο της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ, παράλληλα, ελέγχονται και οι υπόλοιπες καταγγελίες που αφορούν στην εκχώρηση δικαιωμάτων κατά τους μηνιαίους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για τη χρήση των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας, καθώς και συστηματικές παραβιάσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και των Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Σίμος Σιμόπουλος, που μίλησε στο euro2day, ανέφερε ότι στην Ολομέλεια της Αρχής, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση το πόρισμα για τη χρήση των νερών από τη ΔΕΗ και το συναφή έλεγχο του ΔΕΣΜΗΕ. Η ΡΑΕ, όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, αμέσως μετά την πρώτη σχετική επιστολή που δέχθηκε πριν από ένα μήνα περίπου από την EGL Hellas, θυγατρική εταιρία του ελβετικού EGL Group, κάλεσε σε ακρόαση το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ και αμέσως ξεκίνησε και η έρευνα από τις υπηρεσίες της των σχετικών στοιχείων.
Η EGL Hellas έχει αποστείλει ως τώρα συνολικά τέσσερις επιστολές προς τη ΡΑΕ, με κοινοποίηση, στο αρμόδιο υπουργείο, το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, αλλά και συμμετέχοντες στην αγορά, στις οποίες καταθέτει τις απόψεις της για την υφιστάμενη κατάσταση στην ηλεκτρική αγορά, επισημαίνει ορισμένες δυσλειτουργίες και ζητά την άμεση παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εντός των οποίων καλούνται να δραστηριοποιηθούν όλοι οι ενεργειακοί παίκτες, εγχώριοι και ξένοι.

Κι αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία αναμένεται να αποσαφηνισθεί η πολιτική του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη ΡΑΕ να καλείται να αναδείξει το ρόλο της για την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στα θέματα που αναδεικνύει η EGL Hellas συμπεριλαμβάνονται, η χρήση των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ για τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, η εκχώρηση δικαιωμάτων κατά τους μηνιαίους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για τη χρήση των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας, καθώς και συστηματικές παραβιάσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και των Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των νερών από τη ΔΕΗ, η EGL υποστηρίζει ότι ενώ στον Κώδικα προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση υποχρεωτική λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων για λόγους ύδρευσης, άρδευσης και αποφυγής υπερχειλίσεων, η ΔΕΗ δηλώνει τα τελευταία χρόνια σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή των νερών ως υποχρεωτική, ενώ σύμφωνα με ρητές διατάξεις αυτό θα έπρεπε να γίνεται ελεγχόμενα, βάσει τεκμηριωμένου, δημοσιοποιούμενου και μη τροποποιούμενου προγραμματισμού.

Η λειτουργία αυτή, κατά την EGL Hellas, επηρεάζει σημαντικά την αγορά, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες ποσότητες προσφέρονται με μηδενική τιμή, με συνέπεια να ελέγχονται πλήρως σήμερα οι τιμές της χονδρεμπορίας.

Επ’ αυτού ο κ. Σιμόπουλος, μιλώντας στο euro2day, υποστήριξε ότι από το διαθέσιμο υλικό που έχει στα χέρια της η ΡΑΕ διαπιστώνεται ότι «πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν», παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο ίδιος, υποχρεώνονται ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ να δίνουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τη χρήση των νερών, τα οποία θα ανεβαίνουν πλέον στο αναβαθμισμένο site του Διαχειριστή, που θα είναι έτοιμο το αργότερο σε 15 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τους μηνιαίους διαγωνισμούς για τη χρήση των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, η EGL Hellas αναφέρει ότι η ΔΕΗ κατοχύρωσε για μεν το Σεπτέμβριο το 83% του συνόλου των δικαιωμάτων για δε τον Οκτώβριο το 75% του συνόλου των δικαιωμάτων.

Η εταιρία χαρακτηρίζει «επιθετική» τη συμπεριφορά της ΔΕΗ, γιατί, όπως
υποστηρίζει, "ωφελείται εμμέσως από τα έσοδα των διαγωνισμών", ενώ μιλά και για «ασύμμετρη πληροφόρηση» υπέρ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα κατά τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, η λήξη της οποίας «έχει ήδη παραταθεί πολλάκις».

Λέει, όμως, και κάτι ακόμη που αφορά στο ΔΕΣΜΗΕ. Ότι τα έσοδα από τους διαγωνισμούς των διασυνδέσεων εγγράφονται στα κέρδη του Διαχειριστή, ενώ πρόκειται για λογαριασμούς τάξεως, τους οποίους απλώς διαχειρίζεται στο πλαίσιο της αγοράς, συνεπώς, δεν δικαιούται να τους μεταφέρει ως κέρδη. Από αυτά τα κέρδη όμως, πάντα κατά την EGL Hellas, επωφελείται εμμέσως η ΔΕΗ, που είναι μέτοχος του ΔΕΣΜΗΕ σε ποσοστό 49% (το υπόλοιπο 51% ανήκει στο δημόσιο).

Ακόμη, η EGL Hellas υπογραμμίζει την κατά παράβαση του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και των Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας μεγάλη υπέρβαση της προθεσμίας έκδοσης των εκ των υστέρων τιμών εκκαθάρισης της αγοράς, καθώς και τις υπερβολικά μεγάλες, όπως τις χαρακτηρίζει, αποκλίσεις που εμφανίζονται μεταξύ των εκ των προτέρων και εκ των υστέρων τιμών.

Ο κ. Σιμόπουλος που κλήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αιτιάσεις της EGL Hellas, έκανε γνωστό ότι ήδη την προηγούμενη εβδομάδα είχε τρίωρη συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα της εταιρίας, προκειμένου «να διαμορφωθεί και μια απευθείας αίσθηση», και διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει και ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες της Αρχής.

«Θα εξασκηθεί ο ρόλος της ΡΑΕ ως το τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ στο euro2day. «Δεν θα αφήσουμε τίποτε να πέσει κάτω. Δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν η Ρυθμιστική Αρχή. Θα πράξει το καλύτερο δυνατό, ώστε να διασφαλισθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά», κατέληξε ο ίδιος.
===================================
Θα ήθελα να μου πείτε σήμερα την άποψή σας για τη μετοχή της ΔΕΗ. Εδώ και 4 περίπου μήνες πραγματοποιεί συσσώρευση ανάμεσα στα 14,20 και 16 ευρώ περίπου (μεταξύ 13,40 και 17 από τέλος Μαρτίου) και η απόδοσή της υπολείπεται των άλλων μετοχών του FTSE-20. Πιστεύετε ότι είναι συσσώρευση ή μοίρασμα χαρτιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μη αύξηση της τιμής του ρεύματος και την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου που παρατηρείται τελευταία;
Ευχαριστώ
Χ.Ε.

Απάντηση: Σε γενικές γραμμές η μετοχή της ΔΕΗ έχει δείξει συμπεριφορά διαφοροποίησης. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και η μετοχή της σε μια διόρθωση της αγοράς να είναι μεταξύ αυτών που θα υπεραποδώσουν. Η ΔΕΗ είναι μεν μια εταιρεία με προϊόν ανελαστικής ζήτησης. Κανείς δεν κόβει το ρεύμα σε μια περίοδο κρίσης, ενώ πολλοί κόβουν ταξίδια και εξόδους, αλλά παραμένει μια εταιρεία που ελέγχεται από το κράτος. Κατά αυτή τη έννοια αποτελεί ένα από τα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής και αυτό δεν είναι πάντα καλό για τους μετόχους...

============================================
Τ. Μπιρμπίλη: Τι περιμένουν από αυτήν Λάτσης, Βαρδινογιάννης Μπόμπολας, Μυτιληναίος
Αναφερόμαστε για δεύτερη φορά στη νεαρή υπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, , με αφορμή τόσο την απόφαση της να αναστείλει επί ένα εξάμηνο τον περιβόητο νόμο του προκατόχου της κ. Γιώργο Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, αλλά και για τις προσδοκίες που συγκεντρώνει για τα πιο καυτά θέματα της Ελλάδας την ενέργεια και το περιβάλλον
Οι αποφάσεις της κ. Μπιρμπίλη ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, ο οποίος σίγουρα θα πρέπει να συνδυαστεί με τις κλιματικές αλλαγές που αφορούν το μέλλον του πλανήτη, επηρεάζουν άμεσα μια σειρά από τους μεγαλύτερους εισηγμένους στο χρηματιστήριο επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους. Επομένως δικαίως το τελευταίο διάστημα η κυρία Μπιρμπίλη, είναι για την αγορά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα μετά από αυτά του υπουργείου οικονομίας και οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι επόμενες αποφάσεις της υπουργού περιβάλλοντος, ενεργείας και κλιματικής αλλαγής, θα επηρεάσουν άμεσα αφενός τη μεγαλύτερη ίσως κρατική βιομηχανία και ΔΕΚΟ τη ΔΕΗ, η οποία ως γνωστόν πληρώνει για να ρυπαίνει παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα . Θα επηρεάσουν επίσης τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια των παρακάτω κορυφαίων ομίλων του ΧΑ , των ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ - ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ & ΜΕΤΚΑ, των ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, και προσφάτως των ΛΑΤΣΗ – ΜΠΟΜΠΟΛΑ. Μαζί με αυτά τα κορυφαία ελληνικά επιχειρηματικά ονόματα, βεβαίως είναι και οι κορυφαίες πολυεθνικές ENEL, EDESSA, ROKAS – IBERTROLA και άλλοι πολλοί επιχειρηματίες και εταιρείες που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .
Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω ονόματα, το νεοσύστατο και αναβαθμισμένο αυτό υπουργείο και η πρωτόπειρη υπουργός, καλείται να συνομιλήσει είτε μέσω των αποφάσεων της, είτε απευθείας και κατ' ιδίαν με το βαρύ φορτίο της εγχώριας επιχειρηματικής οικογένειας αλλά και με μια σειρά ισχυρών πολυεθνικών εταιρειών από το χώρο της ενέργειας. Άλλωστε, κάθε απόφαση της υπουργού και κατ' επέκταση της κυβέρνησης, για όλους τους παρακάτω τομείς, οικοδομή, κατασκευές, ρύπανση περιβάλλοντος και πρόστιμα, διόδια, απορρίμματα, αγορά πρασίνων και συμβατικών αυτοκινήτων κ.αλ. θα έχει άμεση επίπτωση στο εγχώριο και το εισαγόμενο επενδυτικό κεφάλαιο, που αφορά άμεσα την πράσινη οικονομία.

Πέρα από τα υπουργεία εθνικής οικονομίας και οικονομικών, ουδέποτε κάποιο υπουργείο μέχρι σήμερα είχε συγκεντρώσει μαζί όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κεφάλαιο στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι οι παραπάνω επιχειρηματικοί όμιλοι, έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα σημαντικά κεφάλαια στον τομέα της συμβατικής και κυρίως της εναλλακτικής ανανεώσιμης ενέργειας, και πολύ συχνά - για να μην πούμε σχεδόν πάντα - οι επενδύσεις τους αυτές σκοντάφτουν είτε σε ασαφείς νόμους και επομένως μετά σταματούσαν το ΣτΕ, είτε στην κρατική γραφειοκρατία και κατ' επέκταση στη διαφθορά του δημοσίου. Έτσι λοιπόν όλοι αυτοί οι κορυφαίοι εισηγμένοι επιχειρηματίες, περιμένουν από την κυρία Μπιρμπίλη και την κυβέρνηση φυσικά, ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο από το οποίο θα εξαρτηθούν και οι περαιτέρω επενδύσεις τους.
=================================================
Πρατήρια φόρτισης ηλεκτρικών Ι.Χ. από ΔΕΗ
Της Xρυσας Λιαγγου

Tον πρώτο πιλοτικό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Eλλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔEH σε συνεργασία με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Eυρώπης. O σχεδιασμός εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Merge, που συντονίζει η ΔEH ως επικεφαλής ενός κονσόρτσιουμ, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες ηλεκτρισμού, φορείς και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη της επίδρασης που θα έχει η μαζική διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα και η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Eυρώπη.

H όλη σύλληψη στηρίζεται στην ιδέα της αξιοποίησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως κινητής μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. H χρήση αυτή, όπως εξηγεί στην «K» ο αντιπρόεδρος της ΔEH καθηγητής Nίκος Xατζηαργυρίου θα αλλάξει την καμπύλη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Oι Διαχειριστές των ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούν να αντλούν την ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τις ώρες που είναι παρκαρισμένα και να τη διαθέτουν στο σύστημα, τονίζει ο κ. Xατζηαργυρίου και επισημαίνει τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας χρήσης.

Eκτός από τον περιορισμό των ρύπων, αναφέρει, δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύουμε τη φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια και να τη διαθέτουμε στην κατανάλωση τις ώρες αιχμής. H όλη εφαρμογή μελετάται να συνδυαστεί με την ανάπτυξη των αποκαλούμενων «έξυπνων δικτύων» που δίνουν τη δυνατότητα στους Διαχειριστές να εντοπίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται παρκαρισμένο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για πόσες ώρες, πού υπάρχει μεγάλη κατανάλωση και να προχωρήσει έτσι στη βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης.

O Διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος θα προσφέρει στον κάτοχο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ειδικά τιμολόγια για την ενέργεια που θα αντλεί από αυτό στα οποία θα γίνεται συμψηφισμός με την ενέργεια που θα καταναλώνει.

O σχεδιασμός μιας τέτοιας λειτουργίας του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου βρίσκεται διεθνώς σε πειραματικό στάδιο και στηρίζεται σε τρία διαφορετικά μοντέλα. Tο πρώτο προϋποθέτει την ύπαρξη ενός γκαράζ όπου θα πηγαίνεις το αυτοκίνητο το βράδυ για να το φορτίσεις και θα το παίρνεις το πρωί. Tο δεύτερο, προϋποθέτει σταθμό που θα προσφέρει δυνατότητα γρήγορης φόρτισης για τις επόμενες ώρες που θα ταξιδέψει κάποιος ικανή για να καλύψει μία μεγάλη απόσταση και η τρίτη την αλλαγή μπαταρίας. Tο τρίτο αυτό μοντέλο προϋποθέτει μπαταρίες νέας τεχνολογίας, η παραγωγή των οποίων βρίσκεται επίσης σε στάδιο πειραματισμού. Σε Λονδίνο, Aμστερνταμ και Bερολίνο λειτουργούν ήδη πειραματικοί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στην Eλλάδα, ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η υλοποίησή του θα εξαρτηθεί απο την κατάλληλη υποστήριξη, τονίζει ο κ. Xατζηαργυρίου. Eνα ενδιαφέρον πείραμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν η εγκατάσταση τριών αυτοκινήτων σε ένα νησί με λίγους κατοίκους και μικρή κατανάλωση. Πιθανός τόπος εγκατάστασης του πρώτου πιλοτικού σταθμού στην ηπειρωτική χώρα είναι οι εγκαταστάσεις του Kέντρου Δομικών Eρευνών και Προτύπων της ΔEH στην Παλλήνη. Για την εφαρμογή του προγράμματος η ΔEH βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη Renault - Dacia, η οποία συμμετείχε και στο συνέδριο Enertech ’09 που διοργάνωσε η ΔEH το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Aθήνα.


===================================
Το σχέδιο της ΔΕΗ: πρατήρια για ηλεκτροκίνητα Ι.Χ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
ΣΕ ΕΠΑΦΕΣ με μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση βρίσκεται η ΔΕΗ, προκειμένου να σχεδιάσει τον πρώτο πιλοτικό σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συζητά με τη Renault- Dacia, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους του είδους, για την εγκατάσταση στη χώρα σταθμού φόρτισης αυτοκινήτων και συστήματος που θα μετράει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το όχημα, αλλά και την επιστροφή της στο σύστημα όταν εκείνο τη χρειάζεται. Διότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, εκτός από καταναλωτές, θα μπορούν να λειτουργήσουν την επόμενη δεκαετία και ως πάροχοι ενέργειας. Δηλαδή, σε οργανωμένους χώρους οι κάτοχοί τους θα μπορούν να πωλούν έναντι αντιτίμου το πλεονάζον ρεύμα της μπαταρίας του οχήματός τους στο σύστημα, μειώνοντας έτσι τη συνολική κατανάλωση κατά τις ώρες της μεγάλης αιχμής.

Αυτά προαναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου Εnertech ΄09 που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΗ, η οποία έχει εμπλακεί ενεργά στο θέμα της ένταξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα ηλεκτρικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, συντονίζει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μerge, που έχει αντικείμενο να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και να μελετήσει την επίδραση της ηλεκτροκίνησης στην αύξηση της διείσδυσης της αιολικής παραγωγής στο ηλεκτρικό σύστημα.

Υποψήφια η Παλλήνη
Όσο για τον πιθανό τόπο εγκατάστασης του πρώτου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, πιθανόν να είναι οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Δομικών Ερευνών της ΔΕΗ στην Παλλήνη. Ο σταθμός θα λειτουργήσει πιλοτικά, στην πορεία ωστόσο- και εφόσον βρεθούν τα κονδύλια- ενδεχομένως να λειτουργήσουν κι άλλοι. Στη Βρετανία, πάντως, όπου η κυβέρνηση Μπράουν έχει εξαγγείλει τη μαζική εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2015, τέτοιοι σταθμοί φόρτισης σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε κεντρικούς δρόμους, εργασιακούς χώρους, εμπορικά κέντρα, υπαίθριους χώρους στάθμευσης και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Μάλιστα, προβλέπεται να καταλαμβάνουν το 20% όλων των νέων χώρων στάθμευσης.

===================================================

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Καινούριο υπουργείο για παλιά προβλήματα


Καινούριο υπουργείο για παλιά προβλήματαΤης ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ- ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Περιβάλλον: Συνόδευε στους τίτλους διάφορα υπουργεία από το 1980, με νονό τον Στέφανο Μάνο. Χρειάστηκαν τριάντα χρόνια για να καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα δημόσια έργα, να σταθεί ανεξάρτητο και αυτόνομο.
Η καριέρα του, αν μείνουμε στις προγραμματικές εξαγγελίες, αρχίζει με καλούς οιωνούς. Ωστόσο τα μονοπάτια που θα περπατήσει είναι ακανθώδη και στρωμένα με παραπομπές στο Ευρωδικαστήριο, αντιπεριβαλλοντική νοοτροπία και πολλά δομικά και θεσμικά προβλήματα. Το παιχνίδι για το «νεογνό» υπουργείο Περιβάλλοντος θα κριθεί στην πολιτική της καθημερινότητας και εδώ κρύβονται πολλοί σκόπελοι:

*Θα ενισχυθεί από τη νέα αναμόρφωση του ΕΣΠΑ με κοινοτικά κονδύλια;

*Τι ρόλο θα παίξουν τα ισχυρά υπουργεία που καλούνται να του παραχωρήσουν εξουσίες και αρμοδιότητες; Θα έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού να τα «βάζει» με παλιά νομοσχέδια και νοοτροπίες του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που ίσως κρύβουν συγκρούσεις με υπουργεία όπως Εσωτερικών (π.χ. για τα σκουπίδια), Υποδομών, Οικονομικών και Οικονομίας;

Νόμος για τα δάση

Η νέα υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, στην παρθενική ομιλία της στη Βουλή, έθεσε τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες: Κλιματική αλλαγή. Εξοικονόμηση ενέργειας με αύξηση της παραγωγής κατά 20% από ΑΠΕ. Δάση και προστατευόμενες περιοχές (με νόμο θα ξεκαθαριστεί η έννοια του δάσους). Αστική αναγέννηση (με την αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας που θα αντιμετωπίζει την αυθαίρετη δόμηση).

*Στο υπουργείο εντάσσονται αρμοδιότητες και υπηρεσίες που αφορούν το περιβάλλον, τη χωροταξία, την πολεοδομία: Ολόκληρη η γενική διεύθυνση δασών, τα νερά (εκτός από την ΕΥΔΑΠ, που ίσως καταλήξει στο υπουργείο Υποδομών), η ενέργεια με την ΔΕΗ, τα ΕΛΛ.ΠΕ., το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και όλοι οι τομείς που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Τα προβλήματα είναι πολλά και τα ερωτήματα περισσότερα: Πώς θα μειωθεί η σπατάλη νερού, πώς θα μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών και πώς θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης; Πώς θα συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα: ΔΕΗ με λιγνίτη και περιβάλλον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα;

*Η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς, διατυπώνει την ανησυχία της που η ενέργεια κατέληξε στο υπουργείο Περιβάλλοντος: «Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν ασυνήθιστα καλές. Ολα βέβαια κρίνονται στην πράξη. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, ασκώντας εποικοδομητική κριτική, αν κάτι πάει στραβά. Μεγάλη πάντως πρόκληση για το νέο υπουργείο είναι να μην καταντήσει νέο ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ενέργεια να καταπίνει ξανά το περιβάλλον».

Από το περιβάλλον του έλληνα επιτρόπου Στ. Δήμα εκφράζεται ικανοποίηση για τις προγραμματικές δηλώσεις που αφορούν το περιβάλλον, καθώς συνάδουν με τις απόψεις της Κομισιόν. Επικροτούν την ονομασία του νέου υπουργείου ως Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αφού προβλέπεται να είναι η ίδια και στο χαρτοφυλάκιο του νέου επιτρόπου, Και θεωρούν κρίσιμο θέμα τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που θα έχει η υπουργός Περιβάλλοντος για τη σωστή λειτουργία του υπουργείου.
Εμφαση στις ΑΠΕ
Συναντήσαμε τον Γ. Μανιάτη, υφυπουργό Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών στο γραφείο του, στην έδρα του τέως υπουργείου Ανάπτυξης στη Μεσογείων 119. Μας τόνισε ότι γι' αυτόν πρόκληση είναι οι δυσκολίες. Του καταθέσαμε τη βασική μας απορία: Πώς θα πρασινίσετε τη ΔΕΗ;

*«Πρώτη μας προτεραιότητα η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο Αιγαίο ξεμπλοκάροντας τις αιτήσεις που αφορούν 7.000 MW και έχουν υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

*»Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο με απλοποιημένες διαδικασίες, ούτως ώστε το ενεργειακό ισοζύγιο να συμπεριλάβει τις ΑΠΕ. Στόχος είναι να εξαφανίσουμε τις πετρελαιοπαραγωγικές μονάδες από τα νησιά, τα οποία με τις ΑΠΕ θα δίνουν ενέργεια μέσω καλωδίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και από το ίδιο καλώδιο θα τροφοδοτούνται οι Κυκλάδες που είναι μη διασυνδεδεμένο σύστημα.

*»Θα αντικατασταθούν οι γηρασμένες μονάδες με άλλες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος είναι το 20% να προέρχεται από ΑΠΕ και το υπόλοιπο 80% από φυσικό αέριο, λιγνίτη, πετρέλαιο. Κλείνει η πέμπτη μονάδα της Μεγαλόπολης και αντικαθιστάται με αέριο. Στην Πτολεμαΐδα θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενοι σταθμοί. Στην Ελασόνα-Δράμα, θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη φυσικών πόρων από λιγνίτη στις επόμενες γενιές, άλλωστε και με το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σύντομα οι διαγωνισμοί στα λιγνιτικά πεδία».

*Σε ερώτησή μας αν θεωρεί επαρκή τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, απέκλεισε για άλλη μια φορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Θεωρεί ότι ξεκινάμε από ένα κακό σημείο όσον αφορά τις ΑΠΕ και πρόσθεσε:

*«Μακάρι να μπορούσαμε να φτάσουμε το 30%, όμως όλες αυτές οι μονάδες σημαίνουν κόστος. Χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 20% από ΑΠΕ, χωρίς αυτό να έχει επίδραση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οσον αφορά την Κοπεγχάγη, πρέπει να ξεπεράσουμε την υστέρησή μας και να γίνουμε ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή μας».

rpsoul@enet.gr ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΛΟΓΙΑΝΗΣ (βουλευτής Ιωαννίνων Ν.Δ.)

«Φτωχές κι αόριστες εξαγγελίες»
«Θα χαρακτήριζα τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος φτωχές και άτολμες. Επαναλάμβανε γενικόλογες και αόριστες εξαγγελίες περί "πράσινης ανάπτυξης" χωρίς δεσμεύσεις και στόχους. »Σε ορισμένα σημεία μάλιστα ανέφερε απλώς τις κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Δεν αναφέρθηκε καν σε σημαντικά ζητήματα του υπουργείου, όπως οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου "Natura 2000", η βιοποικιλότητα, το θαλάσσιο περιβάλλον, θέματα που αποτελούσαν προτεραιότητα για μας. Δεδομένου ότι το νέο υπουργείο έχει μία πολύ βαριά δομή, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει ομαλά. Ομως οι ανάγκες του περιβάλλοντος είναι πιεστικές και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (βουλευτής Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ)

«Θα κριθεί από το αποτέλεσμα»
«Θεωρούμε θετικό βήμα την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς αγωνιστήκαμε χρόνια γι' αυτό. Το ζητούμενο είναι, όταν αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες, να είναι ένα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος που δεν θα καπελώνεται από τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία.

»Η νέα υπουργός στις προγραμματικές της δηλώσεις έκανε ορισμένες θετικές εξαγγελίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών θα πιέζει με την υποβολή συγκεκριμένων θετικών προτάσεων. Θα καταργηθούν και πότε οι τριτοκοσμικές χωματερές; Πότε θα σταματήσει το αίσχος του Ασωπού; Θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι; Τι θα γίνει με την εκτροπή του Αχελώου όπου η κυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα; Θα αυξηθούν τα κονδύλια για την πρόληψη και τη δασική προστασία; Θα προχωρήσει η απεξάρτηση από τους λιγνιτικούς σταθμούς; Η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με EmailΔιάδοση στο GoogleΔιάδοση στο del.icio.usΔιάδοση στο FacebookΔιάδοση στο TwitterΔιάδοση στο BuzzΔιάδοση μέσω του AddThis.com
Δεν υπάρχει σχέδιο δράσης για την πράσινη ανάπτυξη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/10/2009
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Η επικοινωνιακή καταιγίδα της πράσινης ανάπτυξης μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε στο περίγραμμα γενικών προτεραιοτήτων που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μπιρμπίλη, στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή και στα δημοσιεύματα για προθέσεις της κυβέρνησης να επιλύσει συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Στην αντιμετώπιση των αυτονόητων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το ενεργειακό, τα δάση, η δόμηση και γενικότερα όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. Όμως αυτά δεν αντιμετωπίζονται ούτε με αποσπασματικές διαρροές ούτε με μεμονωμένες προσεγγίσεις, όταν μάλιστα η ίδια η υπουργός έχει ζητήσει προθεσμία 45 ημερών για να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του υπουργείου της σε κάθε τομέα της πολιτικής του.

Κι επειδή, παρʼ όλα αυτά, έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες, εμείς θα συμβάλλουμε υπενθυμίζοντας για πολλοστή φορά τις αιτίες που δημιουργούν τα βασικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και θα προτείνουμε λύσεις στις προγραμματικές προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν, μέσα και από την παράθεση συγκεκριμένων ερωτημάτων.

1. Κλιματική αλλαγή

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα συναντήσεις για την προετοιμασία της «Κοπεγχάγης». Όμως, σε αυτές τις συναντήσεις πρέπει να έχει συγκεκριμένη πρόταση, πόσο μάλλον όταν, στη χώρα μας, η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που προέβλεπε η συμφωνία του Κιότο, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Είναι πρόσφατες οι κυρώσεις που υποστήκαμε για τη μη συμμόρφωσή μας.

Όταν αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των εκπομπών CO2 ανήκει στη ΔΕΗ λόγω των ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης) που χρησιμοποιεί, τι σκοπεύει να πράξει επʼ αυτού η κυβέρνηση; Η κοινωνία, τα κινήματα των πολιτών, ανέτρεψαν ή ανέστειλαν τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για εγκατάσταση λιθανθρακικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Ωστόσο το πρόβλημα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και συμμόρφωσης στις δεσμεύσεις μας στο πρωτόκολλο του Κιότο παραμένει. Χρειάζεται να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα για τα οποία δεν ακούστηκε λόγος, με σημαντικότερο την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

2. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Η προώθηση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων αποτελεί τη σπουδαιότερη σήμερα εναλλακτική λύση για το ενεργειακό. Όμως, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με υψηλόβαθμα στελέχη του στην περιφέρεια, που οργανώνουν ή και συμμετέχουν άκριτα στις κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών;

Ωστόσο, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ χρειάζεται βελτίωση, χρειάζονται πρόσθετα κίνητρα και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως για τις περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, ώστε το πέρασμα στην κοινωνία να είναι ευκολότερο.

3. Δάση και προστατευόμενες περιοχές

Τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης, δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά στις καμένες εκτάσεις της Αττικής.

Ως σημαντικότερη παρέμβαση ανακοινώθηκε η αναστολή της διάταξης του άρθρου 9 του Ν. 3208/03 για τον ορισμό του δάσους. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει αμφισβητηθεί από το ΣτΕ αλλά και είναι αντίθετη με τον σχετικό κοινοτικό κανονισμό. Οφείλει η κυβέρνηση να τον αναστείλει και αν τον αντικαταστήσει με τη σχετική διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως ανακοινώθηκε, τότε θα πρόκειται για ένα θετικό βήμα.

Ωστόσο, ο Ν. 3208/03 πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του, γιατί με άλλες του διατάξεις επιτρέπει δασοκτόνους αποχαρακτηρισμούς που έχουν καταγγελθεί και προεκλογικά από τον αρμόδιο τότε για θέματα περιβάλλοντος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Κουβέλη.

Για τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές απαιτούνται πολλές δράσεις, για τις οποίες έχουμε αναφερθεί και θα αναφερθούμε όταν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση. Οφείλει όμως η κυβέρνηση να απαντήσει σήμερα σε ένα ερώτημα: Γιατί επιτρέπει στην Κτηματολόγιο Α.Ε. να συνεχίσει τις εργασίες οριοθέτησης των δασών όταν το πρόγραμμα που εφαρμόζει είναι απαράδεκτο επιστημονικά, αβάσιμο νομικά και προκλητικό οικονομικά;

4. Αστική αναγέννηση, αυθαίρετη δόμηση

Κύριο ζητούμενο σήμερα για τους κατοίκους των αστικών περιοχών είναι η εξασφάλιση μιας ελάχιστης ποιότητας ζωής. Δυστυχώς όμως στην Αττική η πραγματικότητα των κλειστών παραλιών, τα καμένα δάση αλλά και η θεοποίηση της τσιμεντοποίησης κάθε άλλο παρά ανεκτές συνθήκες επιβίωσης προσφέρουν.

Αφού η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού, τότε γιατί δεν προτείνει η κυβέρνηση την κατάργηση σταδιακά τής εκτός σχεδίου δόμησης αλλά και την απαγόρευση οποιασδήποτε οικιστικής επέκτασης τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της σύνταξης των δασικών χαρτών;

Μόνον έτσι θα σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αστική αναγέννηση.

Η πράσινη ανάπτυξη, πέρα από την ειλικρίνεια των προθέσεων, την οποία δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε στην υπουργό, απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Αυτό θα είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής.

* Ο Β. Αποστόλου είναι μέλος της Π.Γ. ΣΥΝ, πρώην βουλευτής Ν. Ευβοίας


============================================================

Ενέργεια Η συγχώνευση του τομέα της Ενέργειας με εκείνον του Περιβάλλοντος ενδέχεται να αποτελέσει από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της αρμόδιας υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, αλλά και της κυβέρνησης εν γένει. Επί παραδείγματι, στο υπουργείο αυτό θα υπάγεται η ΔΕΗ και εκεί θα βρίσκεται η ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του νέου δικτύου εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειαςκαι τη διαχείριση των αντίστοιχων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, το τιμολογιακό σκέλος της επιχείρησης και ο διορισμός της διοίκησης θα παραμείνουν υπό την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Στο ίδιο υπουργείο θα πρέπει να μεταφερθούν οι υπηρεσίες και το προσωπικό που διενεργούσαν τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και τις μετρήσεις και τα οποία έως πρόσφατα υπάγονταν στο καταργηθέν υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, οι πολεοδομίες, ως τμήμα του πρώην υπουργείου Χωροταξίας, οι αρμοδιότητες του οποίου επίσης εντάσσονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

================================================================


Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή Διαδοχικής Ασφάλισης
Τη Δευτέρα (26-10-2009) συνεδριάζει υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο η Επιτροπή για τη διαδοχική ασφάλιση, με κύριο αντικείμενο το θέμα της γρήγορης απονομής σύνταξης και τη ρύθμιση μειζόνων θεμάτων της διαδοχικής ασφάλισης.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της οδού Σταδίου 29 και ώρα 10.30 π.μ.

Την σημασία που δίνει στην αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της διαδοχικής ασφάλισης η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έσπευσε να τονίσει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος από την τελετή κιόλας παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

Ο κ. Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει τα σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση θέματα «κορυφαία» προσθέτοντας ότι και κατ' εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού αποτελούν προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία.

«Ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει αυτό το δύσκολο κι όπως είπα, τραχύ ορισμένες φορές καθήκον, το επεσήμανε πρώτο στα θέματα του Υπουργείου μας» είχε τονίσει ο κ. Λοβάρδος.
====================================================

Για το συνάδελφο που το ζήτησε η παρούσα οδηγία προτείνει σειρά μέτρων που αποβλέπουν σε πλήρες άνοιγμα της αγοράς ενέργειας προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών. Σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι να ενισχύσει τις ευνοϊκές συνθήκες για πραγματικό και ισότιμο ανταγωνισμό, καθώς επίσης και η εγκατάσταση γνήσιας ενιαίας αγοράς.http://europa.eu/legislation_summaries/energy/european_energy_policy/l27005_el.htm=====================================================