Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Καταγγέλλει συναλλαγές σωματείων με ΔΕΗ Γερμανοί και Γάλλοι ενδιαφέρονται για τη "μικρή" ΔΕΗ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Γερμανικό πρέσινγκ διαρκείας στη ΔΕΗ
Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η πώληση δύο ή τριών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και συγκεκριμένα μιας μονάδας λιγνίτη, μιας υδροηλεκτρικής και ίσως και μιας μονάδας φυσικού αερίου σε ξένες ή και ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει ήδη περάσει το 17% των μετοχών της Επιχείρησης. Να κοπεί σε φέτες, που θα πουληθούν, η Επιχείρηση...

Οι πιέσεις να μικρύνει η ΔΕΗ και τα μερίδιά της στην αγορά αποτελούν ευρωπαϊκή επιλογή και προωθούνται τόσο με το Μνημόνιο όσο και με τις κοινοτικές πολιτικές στην ενέργεια
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει επανέρχονται τώρα στο προσκήνιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς οι πιέσεις για να μικρύνει η ΔΕΗ και τα μερίδιά της στην αγορά αποτελούν ευρωπαϊκή επιλογή και προωθούνται τόσο με το Μνημόνιο όσο και με τις κοινοτικές πολιτικές στην ενέργεια που πιέζουν για τη συμμετοχή ιδιωτών στην εκμετάλλευση λιγνίτη και υδάτινων πόρων.

Γερμανική διείσδυση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός στόχος της Ανγκελα Μέρκελ για γερμανική διείσδυση στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.
Ετσι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ επιταχύνεται και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται κατευθύνσεις για το πώς θα γίνει, μέχρι το τέλος του μήνα. Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο να πουληθεί το 17% των μετοχών της Επιχείρησης που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ ή ακόμα να επιλεγούν ταυτόχρονα και οι δύο λύσεις, με πώληση μονάδων όσο και μετοχών της ΔΕΗ.
Το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων θεωρείται δεδομένο και το πρέσινγκ της RWE στη ΔΕΗ διαρκεί χρόνια και προϋπάρχει των γεγονότων, με το οποία ναυάγησε τελικά επί της προεδρίας στη ΔΕΗ του Τάκη Αθανασόπουλου η συμφωνία μεταξύ RWE και ΔΕΗ για τη δημιουργία από κοινού μονάδων λιθάνθρακα στην Ελλάδα.
Ωστόσο κι ενώ εξετάζεται το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε μiα προσπάθεια να υιοθετηθεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ιταλικής ENEL, η κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες εφαρμογής του, καθώς και το πόσο χρονοβόρο μπορεί να αποδειχθεί ακόμα κι αν προχωρήσει.
Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ θεωρείται δεδομένη και επιβεβαιώθηκε προς την «Ε», ενώ κάποιοι ήδη ανατρέχουν στην περίοδο που η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η RWE και ο Τ. Αθανασόπουλος είχαν ξανασυναντηθεί.
Ενα παιχνίδι της μοίρας φέρνει τον τότε πρόεδρο της ΔΕΗ να είναι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ και να προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.Τα νομικά και οικονομικά εμπόδια σε περίπτωση που επιλεγεί η πώληση μονάδων εκτιμάται ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη πως είναι μεγάλα, ενώ τίθεται και το ζήτημα της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Το ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει συμμετοχή στην περιουσία (πάγια) της Επιχείρησης.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=337517
=========================
Πακέτο αξίας 1 δισ βγαίνει προς ιδιωτικοποίηση
Γερμανοί και Γάλλοι ενδιαφέρονται για τη "μικρή" ΔΕΗ
Πακέτο αξίας 1 δισ. με περιουσιακά στοιχεία που θα περιλαμβάνουν λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικές, μονάδα φυσικού αερίου, αλλά και τμήμα της εμπορικής δραστηριότητας είναι αυτό που θα βγει προς πώληση στο μοντέλο της "μικρής" ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τη  γερμανική και γαλλική πλευρά, όπου περιλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες, όπως η RWE, η E.ON., αλλά και το σχήμα EDISON-EDF. Η όλη διαδικασία αναμένεται να πάρει μήνες,όμως είναι πολύ πιθανό σύντομα να έχουμε ανακοινώσεις, όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της μέχρι το τέλος του μήνα.
Την ίδια ώρα, οι κόκκινοι λογαριασμοί ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ,παρά τους 700.000 διακανονισμούς στους οποίος προέβη η Επιχείρηση μέσα στο 2012.
Η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης ξεπέρασε το 1,7 δισ και έχει πενταπλασιαστεί έναντι των επιπέδων που βρισκόταν τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα επίσης με ασφαλείς πληροφορίες η διοίκηση δεν προτίθεται να προβεί σε αυξήσεις για το κόστος ρεύματος στις βιομηχανίες με στόχο να βοηθήσει την προσπάθεια ανάκαμψης.
Τέλος, το κόστος από τις εκπομπές ρύπων για φέτος υπολογίζεται στα 300-350 εκατ. ευρώ.
http://www.newmoney.gr/article/1216/germanoi-kai-galloi-endiaferontai-gia-ti-mikri-dei
==========================
Καταγγέλλει συναλλαγές σωματείων με ΔΕΗ
Μια απίστευτη καταγγελία κάνει μέσω της «Ε» ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου: Τρία σωματεία της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας ζήτησαν με επιστολές τους από τη ΔΕΗ χορηγίες συνολικά 140.000 ευρώ και όπως φαίνεται τα πήραν, για να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων για τη διέλευση πυλώνων υψηλής τάσης από την περιοχή τους.
Στην επιστολή του ο βουλευτής αναφέρει:

«Τρεις συλλογικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χαλκιδέων (ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Αφρατίου, ο Αθλητικός Ομιλος Αφρατίου και ο Αθλητικός Ομιλος Πανδοκαϊκός Χαλκίδας) ζήτησαν από τη ΔΕΗ οικονομική συνδρομή με επιστολές που είχαν το παρακάτω περιεχόμενο:

"Απευθυνόμενοι προς τη διεύθυνσή σας θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής... Είμαστε γνώστες του έργου που εκτελείται στην περιοχή μας που αφορά την κατασκευή Νέας Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής τάσης 400 KV, που θα συνδέσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής του Αλιβερίου με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Τμήμα του εν λόγω δικτύου διέρχεται μέσα από την περιοχή... και γνωρίζοντας ότι το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση μερίδας των κατοίκων.

»Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα, θα παρακαλούσαμε να συνδράμετε οικονομικά με το ποσό" (των 80.000 ευρώ ο πρώτος και των 60.000 οι άλλοι δύο) "...θεωρώντας ότι έτσι κάμπτονται οι αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων. Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε εκ των προτέρων τις θερμές ευχαριστίες για τη βοήθειά σας. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΦΜ:... Αρ. Τραπεζικού Λογ/σμού:..."

»Οι συγκεκριμένες επιστολές υποβλήθηκαν στις 17-6-2011 και τα αιτήματα φαίνεται να ικανοποιήθηκαν στις 18-7-2011. Οι άθλιες αυτές συναλλαγές αποδεικνύουν ότι η ΔΕΗ στην περιβαλλοντική της πολιτική προτάσσει τον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Αυτός ο κυνισμός, ο σχεδιασμός και η μεθόδευση από έναν δημόσιο οργανισμό είναι μια καμπάνα που χτυπά για όλους μας, το λαό, τα κινήματα και κυρίως τους θεσμικούς παράγοντες. Θα το ανεχθούμε;»

Κ. ΚΑΡΤ.
==========================
http: sos-deimegalopolis.blogspot.com            
19 - 1 - 2013                  
 E- mail: sos.deimeg@gmail.com
                                                                 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ….  ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ !

Η απουσία σχεδιασμού, η ολιγωρία και η ανικανότητα της Τοπικής Διοίκησης
 του Λ.Κ.Μ., η συγκάλυψη από την Γενική Διεύθυνση Ορυχείων & τη Διοίκηση της ΔΕΗ,
οι πολιτικές απαξίωσης και διάλυσης της Επιχείρησης από την πολιτεία
(Κυβερνήσεις - Υπουργεία)
οδήγησαν τα ορυχεία του Λ.Κ.Μ
στη διάλυση και την αδυναμία - και για πρώτη φορά διακοπή - τροφοδοσίας των Μονάδων

Όσα συμβαίνουν και βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ορυχεία του Λ.Κ.Μ., έχουν επιδράσει αρνητικά στην παραγωγικότητα των ορυχείων και την απρόσκοπτη και ασφαλή εργασία των εργαζομένων.

Η έλλειψη προγραμματισμού, η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων ανάπτυξης των ορυχείων του Λ.Κ.Μ. και η άναρχη εκμετάλλευση από την Τοπική Διεύθυνση και την Ιεραρχία της Επιχείρησης σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις εργατοτεχνικού προσωπικού έχει ξεπεράσει τα όρια της εγκατάλειψης και έχει οδηγήσει τα ορυχεία σε κατάσταση διάλυσης - κυριολεκτικά μπάχαλο - με σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία και τελικά στη διακοπή τροφοδοσίας της 4ης Μονάδας εδώ και 3 μέρες για πρώτη φορά στα χρονικά του Λεκανοπεδίου.

Η απαξίωση της ΔΕΗ που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και των Διοικήσεων της Επιχείρησης και σήμερα με την εφαρμογή των μνημονίων παίρνει «σάρκα και οστά» μπροστά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της, την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και το ξεπούλημα Μονάδων της στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της «απελευθέρωσης και του ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρόνια τώρα η ΔΕΗ με ευθύνη των κυβερνήσεων και των Διοικήσεων της
μένει χωρίς εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Με την γενικευμένη παραχώρηση εργασιών σε εργολαβικές εταιρίες αμφίβολης αποτελεσματικότητας η Επιχείρηση έχει αποψιλωθεί από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό με σοβαρές συνέπειες.

Έχει ήδη απωλεστεί το μεγαλύτερο μέρος της τεχνογνωσίας.
Έχει καταργηθεί η προβλεπόμενη και επιβαλλόμενη στον καθορισμένο χρόνο συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού (εβδομαδιαίες, μηνιαίες συντηρήσεις, κλπ).
Έχει παραχωρηθεί το σύνολο της συντήρησης του εξοπλισμού σε εργολαβικές εταιρείες  διαπιστωμένης - και ομολογούμενης και από την Τοπική Ιεραρχία - αναποτελεσματικότητας που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα κρίνονταν επαρκείς για παροχή υπηρεσιών σε τριτοκοσμικές χώρες και για μικρότερου μεγέθους και σπουδαιότητας εξοπλισμό.
Οι εργασίες που πραγματοποιούνται από τους εργολάβους έχουν μεγαλύτερο κόστος, δεν είναι αξιόπιστες και τις περισσότερες φορές καλείται το προσωπικό της Επιχείρησης να τις ελέγξει και να τις επιδιορθώσει.
Με τη σοβαρή έλλειψη τακτικού τεχνικού προσωπικού δεν επανδρώνεται ο πάγιος εξοπλισμός που στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ.
Και τέλος το κυριότερο την εκδήλωση αρκετών εργατικών ατυχημάτων και δυστυχώς και κάποιες φορές και θανατηφόρων λόγω πλημμελούς επάνδρωσης του εξοπλισμού και εντατικοποίησης των εργασιών.
Στην κακή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθοριστικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το προσωπικό των εργολάβων δεν είναι εξειδικευμένο.
Επίσης συμβάλει και η μη εφαρμογή και τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών ακόμη και οδηγιών της Διοίκησης (π.χ Απόφαση 96/2010 ΔΝΣ/ΔΕΗ) όπως η κατοχή των απαιτούμενων αδειών του εργατικού προσωπικού τους, η ασφάλιση, οι αμοιβές τους και η προστασία της ασφάλειας και υγείας.
Με την ανοχή της Τοπικής Διεύθυνσης του Λ.Κ.Μ. και της Ιεραρχίας της ΔΕΗ έχει δοθεί απλόχερα στήριξη σε κάποιες εταιρείες για την «σωτηρία» τους που παραβιάζουν συμβατικές υποχρεώσεις της εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας διευκολύνοντας τους να αλλάξουν την νομική μορφή εκπροσώπησης τους για να αποφεύγουν τις όποιες υποχρεώσεις δημιουργούνταν έναντι των εργαζομένων ή της πολιτείας.
Και το αποτέλεσμα: «Άνθρακες ο θησαυρός» …..

Το συνδ. κίνημα επανειλημμένα είχε αναδείξει την άσχημη κατάσταση των ορυχείων του Λ.Κ.Μ. που άγγιζε τα όρια εγκατάλειψης και προβλημάτιζε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους χωρίς - από την Τοπική Διεύθυνση και την Ιεραρχία της Επιχείρησης - να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης τους. Ήταν φανερό τα τελευταία χρόνια ότι τα αποτελέσματα των στόχων του ΛΚΜ είχαν πρόσκαιρο χαρακτήρα χωρίς προοπτική.

Η μέχρι σήμερα πορεία του ΛΚΜ στηρίχτηκε στην φιλοτιμία, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τον υπερβάλλοντα ζήλο των εργαζομένων σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Η σοβαρή έλλειψη τεχνικού προσωπικού (Εκμετάλλευση και Υποστήριξη) και ο περιορισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η απουσία σχεδιασμού των ορυχείων, η ολιγωρία και η εγκατάλειψη - στους στόχους της παραγωγής - κατασκευής αποτελεσματικών έργων υποδομής που να αντέχουν στις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, η έλλειψη βοηθητικών μηχανημάτων, η διαχρονική εγκατάλειψη και αναποτελεσματική συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού (κύρια μηχανήματα - ταινιόδρομοι), η μη επαρκής επάνδρωση και επιτήρηση τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες μειώσεις των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων έχουν οδηγήσει στην απαξίωση και την αδυναμία τροφοδοσίας των Μονάδων με τεράστιες συνέπειες για την ίδια την Επιχείρηση, τους καταναλωτές και την περιοχή μας.

Το συνδ. κίνημα υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, της περιοχής και της χώρας, θα σταθεί απέναντι στις πολιτικές Κυβέρνησης - Τρόικας που οδηγούν σε βάρος της προοπτικής της ΔΕΗ και των συμφερόντων του λαού και των εργαζομένων.

Για ακόμη μία φορά εάν δεν αλλάξουν πολιτική ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ κύριους υπεύθυνους την Κυβέρνηση & τη Διοίκηση της ΔΕΗ για την πορεία της Επιχείρησης και του Λ.Κ.Μ.

Το συνδ. κίνημα στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης αγωνίζεται και διεκδικεί:

Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορυχείων.
Εκπόνηση και εφαρμογή άμεσου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ανάπτυξη των Ορυχείων έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία των Μονάδων της Μεγαλόπολης.
Την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, της εκποίησης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Δεν θα επιτρέψουμε να πουληθούν σε ιδιώτες Μονάδες της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη αλλά και άλλες Μονάδες της Επιχείρησης.
Προσλήψεις άμεσα τεχνικού προσωπικού στα ορυχεία του Λ.Κ.Μ. Εξαίρεση της ΔΕΗ από τον περιορισμό (1:5) προσλήψεων του Ν. 4093/2012, του 3ου μνημονίου.
Την αποτροπή περαιτέρω μειώσεων στους μισθούς και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Να αξιολογηθεί η προσφορά της «πρώτης γραμμής» και οι συνθήκες δουλειάς στους χώρους των Ορυχείων και των Μονάδων.

Το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  Μεγ/λης
=============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: