Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

να αυξηθούν τα κίνητρα για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής (λόγω αυξημένου κόστους).


Απρόσμενα κέρδη για ΔΕΗ από τους ρύπους


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Χθες στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα μια σημαντική ψηφοφορία στην επιτροπή ITRA της Ευρωβουλής. Ο λόγος για την ψηφοφορία για το περίφημο backloading ή αλλιώς για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακρατηθούν από τα κράτη - μέλη για ένα χρονικό διάστημα κάποια από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων που είχαν παραχωρηθεί δωρεάν με στόχο να δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη στην αγορά ρύπων και ως εκ τούτου να πιεστούν οι τιμές προς τα πάνω. Στόχος της Επιτροπής είναι να αναζωογονηθεί η αγορά ρύπων που «φυτοζωούσε» τους τελευταίους μήνες με τιμές των δικαιωμάτων κάτω από τα 7 ευρώ, λόγω της ύφεσης στην ευρωζώνη, να τονωθούν τα έσοδα για τα λεγόμενα πράσινα ταμεία και τις πράσινες δράσεις και φυσικά να αυξηθούν τα κίνητρα για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής (λόγω αυξημένου κόστους).
Η ψηφοφορία ωστόσο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πήρε διαφορετική τροπή και η επιτροπή ITRE καταψήφισε την πρόταση. Έτσι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής κατά τη χθεσινή ημέρα κατρακύλησε κάτω από τα 4 ευρώ, στα χρηματιστήρια των ρύπων.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο τεράστιο ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ. Κατ΄ αρχάς, ως αγοράστρια δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η εταιρεία με περίπου το μισό παραγωγικό της χαρτοφυλάκιο να προέρχεται από λιγνίτη, βλέπει τους υπολογισμούς για τα κόστη της να ανατρέπονται επί τα βελτίω. Σημειώνουμε ότι οι ασκήσεις κόστους για το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων (κατά το οποίο οι ηλεκτροπαραγωγοί χάνουν τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων και αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο των εκπομπών ρύπων) είχαν γίνει με τιμές της τάξης των 7 ευρώ.
Εκτός όμως από μικρότερο κόστος, στην πραγματικότητα η μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, συνεπάγεται για τη ΔΕΗ αυξημένα έσοδα. Πως γίνεται αυτό; Θυμίζουμε ότι στις πρόσφατες αυξήσεις με βάση τον υπολογισμό των δικαιωμάτων στα 7 ευρώ ο τόνος, εγκρίθηκε έσοδο για τη ΔΕΗ της τάξης των 270 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η κυβέρνηση στις πρόσφατες αυξήσεις αποφάσισε να εγκρίνει εμπροσθοβαρώς τη δαπάνη για την αγορά CO2.
Ωστόσο ακόμη και πριν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τις τελευταίες 13  δημοπρασίες που έγιναν από το ελληνικό δημόσιο στο ΧΑ, η τιμή των δικαιωμάτων κυμάνθηκε μεταξύ 4,88  έως 6,91 ευρώ (μόνο σε μία δημοπρασία). Δηλαδή μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα (και με τις τιμές να εμφανίζουν περαιτέρω πτώση εξαιτίας των εξελίξεων στην ΕΕ), το πραγματικό κόστος αγοράς δικαιωμάτων ήταν χαμηλότερο έως και 30% από το προϋπολογισθέν έσοδο της ΔΕΗ.
Σε πραγματικούς αριθμούς με βάση τις δημοπρασίες που έγιναν στην Ελλάδα, για την αγορά περίπου 4,9 εκατ. δικαιωμάτων ρύπων η τιμή στο ΧΑ διαμορφώθηκε στα 29,27 εκατ. ευρώ. Για αντίστοιχη ποσότητα δικαιωμάτων η ΔΕΗ θα εισπράξει από τους λογαριασμούς ρεύματος ποσό της τάξης των 34,3 εκατ. ευρώ (περίπου 15% παραπάνω).
Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά μόνο στις δημοπρασίες που έγιναν από το ΥΠΕΚΑ και όχι στα δικαιώματα που αγόρασε η ΔΕΗ (σε ετήσια βάση έχει εγκριθεί συνολικό κόστος αγοράς ρύπων το 2013 270 εκατ. ευρώ με τιμή 7 ευρώ, το οποίο και θα ανακτήσει η ΔΕΗ από τα τιμολόγια).
Το σημαντικό για τη ΔΕΗ είναι ότι μετά την απόφαση της επιτροπής ITRE του ευρωπαϊκού κοινοβουλίουη η τάση αποκλιμάκωσης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Η εξέλιξη αυτή βεβαίως επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση που είχε κατατεθεί παλαιότερα για επιβολή ρήτρας CO2 στα τιμολόγια, μια πρόταση η οποία μετακυλύει στους καταναλωτές το ρίσκο της μεταβολής της τιμής. Στον αντίποδα, μεγάλοι καταναλωτές (βιομηχανία) υποστηρίζουν ο κίνδυνος αυτός πρέπει να παραμείνει στη ΔΕΗ και ότι πρέπει η αλλαγή των δεδομένων να συνυπολογιστεί στα τιμολόγια που προτείνονται από τη ΔΕΚΟ προς τους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση με βάση τα τωρινά δεδομένα, η ΔΕΗ μέσω των ρύπων βρήκε μια απρόσμενη πηγή αύξησης των εσόδων της, γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί και στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Παρέμβαση Θ. Σκυλακάκη για την τιμή του ρεύματος

Στο μεταξύ, η συζήτηση του θέματος του “backloading” από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το ενδεχόμενο να προκληθεί νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα (πιθανώς κατά 3-4%), εάν εγκριθεί η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Θόδωρου Σκυλακάκη, ευρωβουλευτή της ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ως μέλος της Επιτροπής, επανέλαβε τις έντονες αντιρρήσεις του κατά της πρότασης (η οποία την ίδια μέρα απορρίφθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας του Κοινοβουλίου), ήταν ο μόνος Έλληνας που μίλησε για το θέμα αυτό και κάλεσε τους συναδέλφους του να την καταψηφίσουν, εγκρίνοντας την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει.
Τα βασικά σημεία που διατύπωσε, κατά της πρότασης για το “backloading”, ήταν:
- Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις που θα οδηγήσουν χωρίς λόγο, σε πρόσθετες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, όταν στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο κόσμος υποφέρει οικονομικά και περίπου 250.000 άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά στο συσσίτιο, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκιο, λογαριασμούς και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις.

- Αποκάλυψε ότι η προτεινόμενη αφαίρεση 900 εκ. τόνων δικαιωμάτων (που θα επανέλθουν στην αγορά το 2019-2020), δεν έχει να κάνει με τις μελλοντικές επενδύσεις στην καινοτομία, όπως ισχυρίζεται η Επιτροπή, διότι οι σημερινές επενδυτικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται με βάση τις ισχύουσες τιμές, αλλά με τις τιμές που εικάζονται για τα επόμενα χρόνια, όταν θα επανέλθουν στην αγορά τα σχετικά δικαιώματα. Ο πραγματικός λόγος της πρότασης για το "backloading" στοχεύει στη συγκέντρωση εσόδων από συγκεκριμένες χώρες (π.χ. Γερμανία) που θα τα δώσουν πίσω στις βιομηχανίες τους, με τη μορφή κρατικής βοήθειας, εις βάρος των χωρών όπως η Ελλάδα, που δεν έχει την σχετική δυνατότητα. Κι αυτό είναι εις βάρος και του ισότιμου ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά, με συνέπεια χώρες όπως η Ελλάδα να χάσουν κι άλλο μερίδιο αγοράς αλλά και θέσεις εργασίας που θα προστεθούν στην ήδη εφιαλτική ανεργία.

-Τόνισε επίσης πως το γεγονός ότι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων έχει πέσει (περίπου στα 4 ευρώ) σημαίνει ότι το σύστημα της αγοράς ρύπων λειτουργεί. Και σ΄αυτό επηρέασε θετικά η πώληση των CDM στην τιμή των 0,4 ευρώ μόλις, ενώ κάποτε χρεώνονταν στους ευρωπαίους καταναλωτές με 12 ευρώ (ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε, με ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη τον Ιούλιο του 2010 και εκστρατεία που ακολούθησε στο ευρωκοινοβούλιο και οδήγησε στην απαγόρευσή τους από τον Μάιο του 2013 και μετά, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι αυτών των δικαιωμάτων, κυρίως στην Κίνα, να σπεύδουν σήμερα να τα ξεφορτωθούν στην πραγματική τους τιμή πριν αρχίσει η απαγόρευση). Μια εξέλιξη που έχει τεράστιο οικονομικό όφελος για τον Ευρωπαίο και Έλληνα καταναλωτή, στον οποίο κατέληγε αυτό το υπερβολικό κόστος, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το θέμα θα επανέλθει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 19 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά για ψηφοφορία, σε μια συνεδρίαση όπου ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα επιμείνει στις προαναφερόμενες αντιρρήσεις του, έστω κι αν είναι για την ώρα ο μόνος που τις υποστηρίζει από την πλευρά της Ελλάδας.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις που βλέπουν με καλό μάτι την είσπραξη πρόσθετων εσόδων για τα κρατικά ταμεία τους, επιβαρύνοντας πάλι τους καταναλωτές (μέσω της νέας αύξησης που θα προκύψει στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αν εγκριθεί η πρόταση για το backloading) ακόμη δεν έχει αντιδράσει για το θέμα.
Πηγή:www.capital.gr

===========================
ΔΕΗ: Αναγκασμένη να αυξήσει την υδροηλεκτρική παραγωγή, εξαιτίας των βροχοπτώσεων
Την ανάγκη σημαντικής αύξησης της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο επισημαίνει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) σε ανακοίνωσή της, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα φράγματα και να ανασχεθούν ενδεχόμενες πλημμύρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι πολύ αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, ανάσχεση πλημμυρών κ.λπ.

Τα υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ βρίσκονται στα επίπεδα των περίπου 2370 GWh, αυξημένα κατά περίπου 46% έναντι των αποθεμάτων του 2012 της αντίστοιχης περιόδου (περίπου 1620 GWh) και κατά περίπου 18% έναντι των στατιστικά μεγίστων αποδεκτών αποθεμάτων της περιόδου. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά την τρέχουσα περίοδο.

kathimerini.gr
===========================
Βασίλης Γεώργας: Στο σκοτάδι οι καταναλωτές με τις νέες χρεώσεις της ΔΕΗ



Σύγχυση στους καταναλωτές της ΔΕΗ που δεν ξέρουν με ποιες χρεώσεις τιμολογούνται έχουν προκαλέσει οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που καταφτάνουν στα νοικοκυριά αυτές τις μέρες και αφορούν την κατανάλωση ρεύματος από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι και μέσα Ιανουαρίου 2013.

Αν και οι νέες -αυξημένες έως και 38%- τιμές της κιλοβατώρας ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου (σε αντίθεση με τις μειωμένες «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις που θα ισχύουν από τον Φεβρουάριο), εντούτοις το γεγονός ότι δεν υπάρχει διακριτή τιμολόγηση της καταναλωθείσας ενέργειας με τις περσινές και τις φετινές χρεώσεις, προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο στους καταναλωτές που ενώ βλέπουν φουσκωμένο τον λογαριασμό τους, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να καταλάβουν τι πληρώνουν.

Είναι το αποτέλεσμα της τακτική αδιαφάνειας που υιοθέτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΡΑΕ και η ΔΕΗ, χαμηλότερα ποσοστά αύξησης από τα πραγματικά, είτε δίνοντας στη δημοσιότητα αποσπασματικά τις επιμέρους χρεώσεις των λογαριασμών (χρεώσεις δικτύου, τέλος ΑΠΕ κ.ά.), είτε ανακοινώνοντας μόνο τις νέες τιμές του 2013 χωρίς σύγκριση με τις περσινές.

Ακόμη η χθεσινή προσπάθεια της ΡΑΕ να «διαφωτίσει» λίγο την κατάσταση αναλαμβάνοντας η ίδια –αντί για τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές- να καταρτίσει κατάλογο με τις εκτιμώμενες νέες χρεώσεις των λογαριασμών για το πρώτο τρίμηνο του 2013, έπεσε στο κενό αφού ο πίνακας που αρχικά δόθηκε στη δημοσιότητα έχει μόνο τις τιμές του 2013 χωρίς τη δυνατότητα σύγκρισης με αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Υπό το βάρος των αντιδράσεων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναγκάστηκε να… αποσύρει αργά το απόγευμα τον πίνακα, ανακοινώνοντας ότι θα τον δημοσιεύσει ξανά σήμερα συμπληρωμένο με επιπρόσθετους υπολογισμούς συγκριτικά με τα τιμολόγια που ίσχυαν στο τέλος του 2012.

Από τον πίνακα αυτόν προέκυπτε πάντως ότι :

* Ενας καταναλωτής με 800 κιλοβατώρες στο τετράμηνο θα χρεωθεί με 100,12 ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι φόροι και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ κ.ά.). Με βάση τις περσινές χρεώσεις ο ίδιος καταναλωτής πλήρωνε 84 ευρώ, δηλαδή φορτώθηκε με αύξηση 20%.

* Για κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες θα πληρώσει 140,91 ευρώ, ήτοι αύξηση που φτάνει το 12%.
* Για 1.200 κιλοβατώρες θα πληρώσει 168,37 ευρώ (+9,3%).
* Για 1.400 κιλοβατώρες 195,83 ευρώ (9,3%).
* Για 1.500 κιλοβατώρες 209,56 ευρώ (9,3%).
* Για 1.600 κιλοβατώρες 223,29 ευρώ (9,35%).
* Για 1.700 κιλοβατώρες 251,82 ευρώ (8,8%)
* Για 1.800 κιλοβατώρες 266,42 ευρώ (8,8%).
* Για 1.900 κιλοβατώρες 281,02 ευρώ (8,8%).
* Για 2.000 295,62 ευρώ (8,8%).

(Εφ. Συντακτων, 24/01/2013)


=============================
Διαβάζετε καλά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Έλαβε τρεις λογαριασμούς της ΔΕΗ την ίδια μέρα!
Ούτε έναν, ούτε δύο… αλλά τρεις λογαριασμούς της ΔΕΗ την ίδια μάλιστα μέρα δέχθηκε συμπολίτης καταναλωτής, για το ίδιο ακριβώς ακίνητο που διαθέτει.

Έκπληκτος έμεινε αναγνώστης της «ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» όταν μόλις χθες, έλαβε τρεις διαφορετικούς φακέλους της ΔΕΗ, για ακίνητο που του ανήκει και βρίσκεται στην Αμαλιάπολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ακίνητο παραμένει κλειστό, ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει, δεν αφορά το ύψος του λογαριασμού κατανάλωσης ρεύματος το οποίο είναι σχεδόν μηδενικό, αλλά για το λεγόμενο «χαράτσι».

Μάλιστα όπως αποδεικνύει ο ίδιος με τα έγγραφα που έχει στα χέρια του, όλοι οι προηγούμενοι λογαριασμοί του ακινήτου, πληρώθηκαν κανονικά, χωρίς να υπάρχει καμία οφειλή.

Οι λογαριασμοί

Πιο συγκεκριμένα, ο ένας λογαριασμός για περίοδο κατανάλωσης 13/11/2012 έως 09/01/2013 με ημερομηνία λήξης 04/02/2013, αφορά ποσό πληρωμής 97 ευρώ, εκ των οποίων τα 72 ευρώ αφορούν το ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι»), 5,98 ευρώ χρέωση ρεύματος, 14,69 ευρώ χρεώσεις δήμου και ΕΡΤ, ποσό 1,16 ευρώ ΦΠΑ κ.λ.π.



Ο δεύτερος λογαριασμός με περίοδο κατανάλωσης από 09/01/2013 μέχρι 09/01/2013 (!), με ημερομηνία λήξης 05/02/2013, αφορά ποσό 169 ευρώ εκ των οποίων τα 97 ευρώ ως ανεξόφλητο ποσό του προηγούμενου λογαριασμού (που ήρθε την ίδια μέρα!), καθώς και άλλα 72 ευρώ ως ΕΕΤΗΔΕ.

Ο τρίτος λογαριασμός, για περίοδο κατανάλωσης πάλι από 09/01/2013 μέχρι 09/01/2013 (!), και ημερομηνία λήξης 06/02/2013 αφορά λογαριασμό 241 ευρώ ως προηγούμενο ανεξόφλητο ποσό 169 ευρώ και άλλα 72 ευρώ ως ΕΕΤΗΔΕ Ο αγανακτισμένος συμπολίτης, απευθύνθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και ότι θα μπορεί να πληρώνει έστω τον έναν λογαριασμό και οι άλλοι να παραμένουν ως ληξιπρόθεσμοι για το επόμενο χρονικό διάστημα.
onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: