Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τουλάχιστον 6 συνταξιούχοι της ΔΕΗ από την Εορδαία δικαιούχοι του εφάπαξ ειδοποιήθηκαν χθες για να αποστείλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα φορολογική ενημερότητα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Εορδαία: Τα πρώτα ειδοποιητήρια για τη διαδικασία του εφάπαξ στη ΔΕΗ

Τουλάχιστον 6 συνταξιούχοι της ΔΕΗ από την Εορδαία δικαιούχοι του εφάπαξ ειδοποιήθηκαν χθες για να αποστείλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα φορολογική ενημερότητα ώστε στη συνέχεια να δρομολογηθεί η διαδικασία καταβολής του εφάπαξ. Σε πρώτη φάση και ύστερα από την μνημονιακή σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τον νέο διευθυντή του ΤΑΥΤΕΚΩ θα εκταμιευτούν 60 εκατομμύρια Ευρώ και στη συνέχεια άλλα 137 εκατομμύρια Ε τα οποία θα αποδοθούν σε 4.000 και πλέον δικαιούχους πανελλαδικά ενώ το ποσοστό για την Π Ε Κοζάνης είναι υψηλό. Οι περικοπές στα εφάπαξ κυμαίνονται από 25- 30% απόφαση που κατά τα Σωματεία των συνταξιούχων της ΔΕΗ θεωρείται αντισυνταγματική γι αυτό και προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.


ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
=============================
Άρχισε η καταβολή του εφάπαξ με τα διαθέσιμα των 8.500.000 (του Ραφαήλ Μεβοράχ)

Άρχισε η καταβολή του εφάπαξ με τα διαθέσιμα των 8.500.000 που επαρκούν για να πληρωθούν 170 δικαιούχοι των οποίων οι φάκελοι είναι εκκαθαρισμένοι. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διαδικασία υπογραφής του μνημονίου με το Υπουργείο Εργασίας, ίσως και εντός της ημέρας, οπότε σε περίπου 10 ημέρες θα έχει καταβληθεί στο ταμείο μας η πρώτη δόση από τα 137.000.000, η οποία σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων θα είναι 60.000.000 και θα επαρκούν για να πληρωθούν περίπου 1.000 δικαιούχοι των οποίων οι φάκελοι θα είναι εκκαθαρισμένοι.
Οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου είναι ότι μόλις απορροφηθούν αυτά τα λεφτά, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και η καταβολή των υπολοίπων, σε 2 άκόμα δόσεις.
Θεωρούμε άκρως απαραίτητο και χρήσιμο να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος με τη σειρά προτεραιότητας για καταβολή του εφάπαξ, όπως διαμορφώθηκε οριστικά ( ανάρτηση στο διαδίκτυο στο site του ΤΑΥΤΕΚΩ). Σε συνεχείς μας παραστάσεις στον νέο πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ έχουμε καταστήσει σαφές, παρέχοντάς του όλα τα απαραίτητα ντοκουμέντα ( γνωματεύσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, γνωματεύσεις των Νομικών Υπηρεσιών του ΤΑΥΤΕΚΩ και ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Εντολές της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών, κ.λ.π.), που καθιστούν πλέον με τον πιό αδιαμφισβήτητο τρόπο την δημοσιοποίηση του εν λόγω καταλόγου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και ότι τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει αυτός είναι απλά προσωπικά δεδομένα και όχι ευαίσθητα, όπως ισχυρίζονταν όσοι αντιστέκονταν σθεναρά ( γιατί αραγε;;;) στη δημοσιοποίησή του. Ο κ. Δομένικος έχει δεσμευτεί ότι θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο για να μην υπάρχει κανένα ψήγμα αμφισβήτησης του τρόπου που διαμορφώθηκε ο ισχύον κατάλογος με το κριτήριο της αποχώρησης από την υπηρεσία για συνταξιοδότηση, όπως ορίζει η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του μέχρι την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας.

Ραφαήλ Μεβοράχ, 6932-609298.
http://www.tayteko.gr/
============================
 Θέμα: Διασφάλιση βιωσιμότητας και κοινωνικής επάρκειας του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Ελλάδος
Απάντηση/απαντήσεις
Στην από 3.2.2012 ερώτησή μας με θέμα: «Διασφάλιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Ελλάδος») είχαμε αναφερθεί στο ιστορικό της ασφαλιστικής κάλυψης του προσωπικού της ΔΕΗ. Με το ασφαλιστικό καθεστώς από το 1966 έως και το 1999, η ΔΕΗ εκμεταλλευόταν τα κονδύλια των ασφαλιστικών εισφορών χρηματοδοτώντας τις αναπτυξιακές της ανάγκες χωρίς να καταφεύγει σε έντοκο δανεισμό ή επιβαρύνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επιστολή της υπογραφόμενη από τον κ. Mario Monti, αναφέρει ρητά ότι το όφελος που αποκόμμισε η ΔΕΗ μόνο σε ό,τι αφορά τον κλάδο παραγωγής της -λόγω του ότι επί μια ορισμένη περίοδο δεν υποχρεωνόταν να συνεισφέρει στο συνταξιοδοτικό ταμείο των υπαλλήλων της- ανέρχεται σε 4 415 εκατ. ευρώ {C(2002) 3729fin}. Έναντι αυτών, η ΔΕΗ είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των δαπανών για την ασφάλιση του προσωπικού της. Το ανωτέρω σύστημα ασφάλισης είναι ένα κλασικό κεφαλοποιητικό σύστημα, ανάλογο με το Ασφαλιστικό Σύστημα που ακολουθήθηκε στην EDF. Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει κρίνει ότι το ασφαλιστικό καθεστώς των συνταξιούχων στη ΔΕΗ ΑΕ συνιστά επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σύστημα με αποφασιστικό κριτήριο καθορισμού του ως «επαγγελματικού» την ύπαρξη εργασιακής σχέσης, συνθήκη η οποία δεν έχει μεταβληθεί (Απόφαση 17.4.1997 C 147/95 & Πρόταση Γενικού Εισαγγελέα F.G. Jakobs 16.1.1997). Μετά τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑE, με σχετική νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 34 - ν.2773/99), το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ ως αντιπαροχή για την παραμονή της ασφαλιστικής περιουσίας στη ΔΕΗ ΑΕ που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Από το 2010, όμως, ο προβλεπόμενος πόρος για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Οργανισμού καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση μειωμένος κατά 30 % και πλέον κατά παράβαση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας. Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αξιολογεί τη συγκεκριμένη πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης; Είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και, αν όχι, προτίθεται να απευθύνει συστάσεις συμμόρφωσης στην Ελλάδα;
2. Υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη και πώς επιλύθηκαν;
=====================================


Βασίλης Γεώργας: «Πράσινη ανάπτυξη» με… χαράτσια
Νέα χαράτσια στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» θα κληθούν να επωμιστούν εν μέσω κρίσης και γενικευμένης αρπαγής εισοδημάτων τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση αναζητά έσοδα επιπλέον 1 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2014 για να καλύψει τις επιδοτήσεις προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ετσι θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί στους καταναλωτές, με το βάρος να πέφτει στο ειδικό τέλος ΑΠΕ για το οποίο οι εισηγήσεις είναι ακόμη και να υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας μεσοσταθμικά τα 20 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, όταν πριν από δύο χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 2 ευρώ!
«Θύμα» οι… καταναλωτές
Οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται είναι να υπάρξει νέο κούρεμα στις τιμές και ακόμη και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ωστόσο το μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και το «φιλοεπενδυτικό» προφίλ που καλλιεργεί δείχνουν ότι το κόστος θα φορτωθούν κατά κύριο λόγο οι καταναλωτές, όπως χρόνια τώρα συμβαίνει και με τις έμμεσες επιδοτήσεις 500-700 εκατ. ευρώ που πληρώνουν προς όφελος των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγντικές) μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος και του Μηχανισμού Μεταβλητού Κόστους.
Το πρόβλημα πηγάζει από την εκρηκτική ανάπτυξη που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, με δέλεαρ το σύστημα υψηλών εγγυημένων τιμών. Με την πολιτική των επιδοτήσεων η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει το συγκριτικό πλεονέκτημα της μοναδικής της ηλιοφάνειας σε μειονέκτημα, αφού κατέστησε την παραγωγή ενέργειας από τον δωρεάν ήλιο τόσο ακριβή ώστε να μην μπορεί να αντέξει το κόστος της.
Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα σε λίγα χρόνια η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ ενέκριναν άδειες παραγωγής για 7.265 MW φωτοβολταϊκών με υψηλές εγγυημένες τιμές, όταν ο στόχος της χώρας ήταν μόλις τα 2.500 ΜW μέχρι το τέλος του 2020.
Ετσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε περισσότερη παραγωγή ακριβής φωτοβολταϊκής ενέργειας απ” όση στοχεύαμε για το 2014 (1.536 MW αντί 1.500 MW), ενώ σε δύο χρόνια θα έχουμε ήδη καλύψει τον στόχο του 2020 για 2.500 MW.
Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν τα λεφτά για να καλύψουν τις πληρωμές των παραγωγών και να απαιτούνται όλο και περισσότερα μέτρα σε βάρος των καταναλωτών, καθώς πλέον το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι ιδιώτες, αυξάνεται ανεξέλεγκτα με ρυθμό 25 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Πίεση για νέα μέτρα
Η «τρύπα» στο τέλος του 2012 ξεπέρασε τα 331 εκατ. ευρώ, φέτος αναμένεται να φτάσει τα 473 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2014 να υπερβεί τα 905 εκατ. ευρώ καθώς μέσα στην επόμενη διετία εκτιμάται ότι η εγκαταστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα αυξηθεί κατά 60%, από τα 1.536 MW σήμερα στα 2.464 MW στο τέλος του 2014.
Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ο οποίος, για να μην καταρρεύσει οικονομικά, πιέζει το ΥΠΕΚΑ να πάρει νέα μέτρα πριν ακόμη καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τα προηγούμενα αφού, παρά τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών, την αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, την επιβολή τέλους λιγνίτη και την έκτακτη εισφορά στον τζίρο των παραγωγών, τα έσοδα κρίνονται ανεπαρκή μπροστά στη δυναμική αύξηση της ισχύος που προστίθεται συνεχώς στο σύστημα.
Η χρηματοδότηση των ΑΠΕ κόστισε 1,2 δισ. ευρώ το 2012
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ, το ποσό για φέτος θα αυξηθεί στα 1,7 δισ., ενώ το 2014 θα χρειαστούν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ
Με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξάνεται πλέον το κόστος χρηματοδότησης των ΑΠΕ από το σύστημα. Το 2012 απαιτήθηκαν 1,2 δισ. ευρώ για ισχύ 6.500 κιλοβατώρων που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 7% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ, το ποσό θα αυξηθεί στα 1,7 δισ. ευρώ και το 2014 θα χρειαστούν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς θα προσεγγίσει τα 4.900 MW.
Στο παιχνίδι, εκτός από τους ιδιώτες, συμμετέχει και η ΔΕΗ, που έσπευσε πριν από λίγες μέρες να αναστήσει τον διαγωνισμό για το φωτοβολταϊκό πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη επιδιώκοντας να υλοποιήσει την επένδυση με την «κλειδωμένη» εγγυημένη τιμή 390 ευρώ/μεγαβατώρα πριν αυτή αναπροσαρμοστεί στα 160 ευρώ/μεγαβατώρα και χάσει έτσι πάνω από 17 εκατ. ευρώ εσόδων.
Με βάση τα στοιχεία για το 2012:
* Η μεσοσταθμική τιμή για κάθε φωτοβολταϊκή μεγαβατώρα ήταν 428,8 ευρώ και συνολικά κόστισε στους καταναλωτές 606,8 εκατ. ευρώ. Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, που η «ταρίφα» είναι ακόμη υψηλότερη, η μέση τιμή ήταν 549,9 ευρώ/μεγαβατώρα και το κόστος 153,5 εκατ. ευρώ.
* Για τα Αιολικά Πάρκα (σύνολο ισχύος 1.753 ΜW), η μέση τιμή ήταν 92,1 ευρώ/MWh με συνολικό κόστος 354,7 εκατ. ευρώ
* Για τους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς η τιμή ήταν 88,9 ευρώ/μεγαβατώρα με κόστος 59,6 εκατ. ευρώ, για τις μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης η τιμή της μεγαβατώρας ήταν 170,2 ευρώ (25,3 εκατ. ευρώ), ενώ για τις μονάδες βιοαερίου 104 ευρώ ή συνολικά 20,4 εκατ. ευρώ.
(Εφημερίδα των Συντακτών, 11/02/2013)
 ====================================
Γερμανία: Μετακύλιση βαρών από τους καταναλωτές στους παραγωγούς ΑΠΕ
Ακόμη περισσότερες περικοπές στις επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αυτές που έχει ήδη προτείνει ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, ζητά ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Philipp Roesler, με γενικότερο στόχο οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ να επιβαρυνθούν με ένα μέρος του κόστους, το οποίο έως τώρα έχουν αναλάβει μόνο οι καταναλωτές.
Έγγραφο από το υπουργείο Οικονομίας που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg News αναφέρει ότι οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να επωμιστούν κάποιους από τους κινδύνους της αγοράς, κι έτσι να περιοριστεί το κόστος για τη μετάβαση της Γερμανίας στη μη πυρηνική εποχή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, τα έργα ΑΠΕ, με εξαίρεση τις μικρές εγκαταστάσεις, δεν θα πρέπει να οφελούνται από τις εγγυημένες τιμές ενώ παράλληλα, οι επιδοτήσεις για τα χερσαία αιολικά προτείνεται να μειωθούν.
Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστά συγκεκριμένα ποσοστά για τις μειώσεις που προτείνει ο Roesler.
Πάντως, ο υπ. Περιβάλλοντος, Peter Altmaier, προτείνει μειώσεις από 1% έως 1,5% στις ταρίφες των ΑΠΕ, σε μια προσπάθεια να μετακυλίσει το κόστος από τους καταναλωτές στους παραγωγούς και να ανακόψοει την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά.
Το σχέδιο το Altmaier έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 14 Φεβρουαρίου.
«Ο Ρέσλερ επικροτεί τα σχέδια Altmaier για τη μεταρρύθμιση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά είπε επίσης ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο  Felicitas Hoch, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας.
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: