Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Τίποτε δεν αλλάζει στον πλανήτη Ελλάδα αποτυχών βουλευτής της ΝΔ στην Κοζάνη που δεν έχει σχέση με τα ενεργειακά και τις ανανεώσιμες,.....................=========================
Τοπίο στην ομίχλη η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Έχουν αρχίσει και πάλι να ψάχνονται εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την «αποκρατικοποίηση» της ΔΕΗ. Από τη μία μεριά η μνημονιακή υποχρέωση για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα γίνει με την δημιουργία και πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», και από την άλλη η πώληση του 17% των μετοχών της επιχείρησης, το προϊόν της οποίας θα οδεύσει στη μείωση του χρέους.

Ενώ λοιπόν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να αρχίσει η «επιχείρηση ΔΕΗ» με την πώληση περιουσιακών της στοιχείων («μικρή» ΔΕΗ με το περίπου 20% των περιουσιακών της στοιχείων), ώστε να εξυγιανθούν τα οικονομικά της επιχείρησης και να γίνει πιο ελκυστικό το 17%, διαπιστώνεται ότι η διαδικασία αυτή όχι μόνο είναι χρονοβόρα και θα απαιτήσει τουλάχιστον 3 χρόνια, με πολλές και μεγάλες αβεβαιότητες ως προς την έκβασή της. Δεν είναι μόνο ο «μπαμπούλας» των συνδικαλιστών.

Ένα παρόμοιο σχέδιο θα πρέπει να επιλύσει σύνθετα νομικά προβλήματα, με δεδομένο ότι οι παραγωγικές και βοηθητικές δομές της ΔΕΗ βρίσκονται σε απαλλοτριωμένες εκτάσεις. Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία της αποτελούν εγγυήσεις για τα δάνεια που έχει λάβει, ενώ «αγκάθι» σε μια παρόμοια προοπτική, είναι και οι θεμελιωμένες με νόμο απαιτήσεις του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων, έναντι των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

Έτσι, ακόμη και να ξεκινούσε, κανείς δεν ξέρει πότε θα τελείωνε, με συνεχείς προσφυγές στο ΣτΕ κλπ. Έτσι λοιπόν, η «μικρή ΔΕΗ», για την ώρα δείχνει να παραμένει σχέδιο, το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να καταθέσει σύντομα στην τρόικα. Απλώς οι υποψήφιοι επενδυτές για το 17% των μετοχών, κάνοντας την προσφορά τους, όταν θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, θα γνωρίζουν ότι μετά από μερικά χρόνια, με την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, θα ελέγχουν άλλο «μαγαζί» από αυτό που μπήκαν αρχικά.

Αν βέβαια βρεθεί κανείς να καταθέσει προσφορά, αφού οι Ελληνικές Κυβερνήσεις φημίζονται για την…συνέπειά τους.

================================
Αλλαγές με παρασκήνιο στη ΔΕΗ

Αλλαγές κυοφορούνται στα ανώτατα διοικητικά της ΔΕΗ, χωρίς όμως να θίγεται ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η θητεία του οποίου μόλις ανανεώθηκε. Το «βάθος» των αλλαγών δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε, καθώς αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ωστόσο σίγουρο θωρείται, ότι υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του μάνατζμεν στην 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το οποίο από το ΠΑΣΟΚ, περνάει στη ΝΔ. Στην προσεχή Γ.Σ. μετόχων της εταιρείας, την οποία αποφάσισε πρόσφατα το Δ.Σ. της μητρικής, θα ανακοινωθεί και ο αντικαταστάτης του σημερινού διευθύνοντα συμβούλου Γιάννη Τσιπουρίδη.

Η θητεία του τελευταίου έχει λήξει εδώ και 15 μέρες. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν προκύπτει και παρασκήνιο. Δηλαδή, από τη ΝΔ προτάθηκε για τη θέση αυτή στέλεχος του κόμματος, με μεγάλη εμπειρία στα ενεργειακά, αλλά καμία σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές. Το στέλεχος όπως ήταν φυσικό αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με αντικείμενο που του είναι παντελώς άγνωστο.

Τώρα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι επικεφαλής της θυγατρικής της ΔΕΗ, θα τοποθετηθεί αποτυχών βουλευτής της ΝΔ στην Κοζάνη που και αυτός δεν έχει σχέση με τα ενεργειακά και τις ανανεώσιμες, αλλά αποδέχεται τη θέση. Το γιατί, σχετίζεται με την μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην εκλογική του περιφέρεια, δηλαδή το φωτοβολταϊκό των 200 MW.

Πρόκειται για έργο περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ανατεθεί σε επενδυτή με σύμβαση παραχώρησης.

Ο μειοδότης θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, πληρώνοντας στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες δικαιώματα έναντι της άδειας και στη ΔΕΗ ενοίκιο για τις εκτάσεις που θα χρησιμοποιήσει. Ήδη ακούγονται και οι ενδιαφερόμενοι που συνδέονται με κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Πρόκειται για σημαντική δουλειά, αρκεί πρώτον τη λύση που θα προκριθεί να μην είναι στην πλάτη των καταναλωτών που θα κληθούν να πληρώνουν αυξημένα τέλη ΑΠΕ και να μην ακολουθηθούν οι αδιαφανείς διαδικασίες όπως στην περίπτωση των αιολικών της Πελοποννήσου.
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: