Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

δίωξη


Επεξηγήσεις ΔΕΗ για την Μονάδα Πτολεμαΐδα V

Επεξηγήσεις για την επένδυση και την κατασκευή της Μονάδας Πτολεμαΐδα V και τη σχετική σύμβαση παρέσχε η ΔΕΗ εν όψει της Έκτακτης Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί στις 29 Μαρτίου 2013. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού η εταιρεία με βάση τον ενεργειακό σχεδιασμό της, αποσύρει λιγνιτικές μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 910 MW περίπου έως το τέλος 2015, κυρίως για λόγους παλαιότητας αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς. 
Ήδη έχουν αποσυρθεί 3 μονάδες συνολικής ισχύος 320 MW (Πτολεμαΐδα Ι, Μεγαλόπολη Ι και ΙΙ) και ακολουθεί η απόσυρση επιπλέον λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 590 MW περίπου. Επιπρόσθετα, έως το τέλος 2015, θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.280 MW περίπου. 
Συνολικά, έως το τέλος 2015, θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW (εκ των οποίων 910 MW λιγνιτικές) για λόγους τόσο παλαιότητας όσο και περιβαλλοντικούς. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (2010/75/ΕΚ) αναθεωρεί επί το αυστηρότερο υφιστάμενες περιβαλλοντικές Οδηγίες, με σημαντική επίπτωση στις λιγνιτικές Μονάδες για τη μετά το 2015 περίοδο. Συμπερασματικά, για λόγους συμμόρφωσης ένας σημαντικός αριθμός Λιγνιτικών μονάδων θα τεθεί εκτός λειτουργίας περί το τέλος της δεκαετίας, επιπλέον της λιγνιτικής ισχύος των 910 MW που θα έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας έως το τέλος 2015, περιορίζοντας σημαντικά τη σημερινή συνολική λιγνιτική ισχύ. 
Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι και οι εξελίξεις που αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιπρόσθετη μείωση του χαρτοφυλακίου λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Επομένως, με βάση τα ανωτέρω, η διαθέσιμη λιγνιτική ισχύς της ΔΕΗ προς το τέλος της δεκαετίας, θα έχει υποστεί σημαντική μείωση και, στο βαθμό που αυτή δεν αντισταθμισθεί με προσθήκη νέας ισχύος σύγχρονης τεχνολογίας και προσαρμοσμένης στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V η ΔΕΗ τονίζει πως κατά την πάγια πρακτική της, ο σχεδιασμός χρηματοδότησης του επενδυτικού της προγράμματος και κατ’ επέκταση και του συγκεκριμένου έργου, κατά το χρόνο της υλοποίησης του, βασίζεται σε συνδυασμό ιδίων και ξένων κεφαλαίων. Ως προς τα ξένα κεφάλαια, για τη μερική χρηματοδότηση του έργου, στόχος είναι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως κοινοπρακτικό δάνειο, το οποίο θα καλύπτεται από διεθνή Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων ή και διμερή δάνεια με εμπορικές Τράπεζες ή και διεθνείς οργανισμούς. 
Επιπλέον, η ΔΕΗ μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων στην εγχώρια και διεθνή αγορά και είναι στο γενικότερο σχεδιασμό της εταιρείας να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σχετικά με τα ίδια κεφάλαια, και λόγω της σπουδαιότητας του έργου (Απόφαση Δ.Σ. 247/12), η εταιρεία εκτιμά πως έχει τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό από ιδίους πόρους, διαχειριζόμενη κατάλληλα το υπόλοιπο επενδυτικό της πρόγραμμα και τις διαθέσιμες χρηματορροές , μη αποκλειόμενης και της προσφυγής στις κεφαλαιαγορές κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. 

Ποινική δίωξη κατά στελεχών της ΔΕΗ


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εις βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι, η οποία, αν και θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελής, προκαλώντας ζημία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στρέφεται εναντίον των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ που υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση το 2007 με την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου. Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη εις βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, σε κυρία ανάκριση παραπέμπονται 11 πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία ήταν επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης το 2007, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μυτιληναίος. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα «ευαίσθητη» και για αυτόν τον λόγο εκτιμάται ότι οι ανακριτικές διαδικασίες θα «τρέξουν» πολύ γρήγορα. 


Ενώπιον του ανακριτή θα παρουσιαστούν:



  • Τ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • Ν. ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ
  • ΣΠ. ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΕΜ. ΚΟΡΤΕΣΗΣ
  • Ε. ΜΑΧΑΙΡΑΣ 
  • Γ. ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ
  • Ι. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Ι. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
  • Γ. ΜΕΡΓΟΣ
  • Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ
  • Ι. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Το ρεπορτάζ της zougla.gr:




Το συγκεκριμένο έργο έχει κοστίσει στη ΔΕΗ τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ και αποτελεί ήδη αντικείμενο ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, η οποία διεξάγεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 



Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, πρόκειται για ακόμη μία σκανδαλώδη ανάθεση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να έχουν διασπαθιστεί τα χρήματα της επιχείρησης και να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην εταιρεία. Όπως καταγγέλλεται, στο συγκεκριμένο έργο, το ύψος της αρχικής σύμβασης αυξήθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ λόγω πρόσθετων απαιτήσεων του εργολάβου, τις οποίες έκανε αποδεκτές η ΔΕΗ στην πορεία. Την ίδια στιγμή, 55 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των τόκων.



Τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές Αρχές αναφέρουν ότι τα 200 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την αρχική σύμβαση, σε συνδυασμό με τα 100 εκατ. που «χρεώθηκε» επιπλέον το έργο, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση, ενώ αισθητές έγιναν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.



Το ιστορικό


ΑΗΣ Αλιβερίου
ΑΗΣ Αλιβερίου

Η υπόθεση εκτείνεται χρονικά από τον Ιούλιο του 2007. Τότε, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, το έργο «ΑΗΣ Αλιβερίου», το οποίο αφορούσε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθαρής ισχύος 416.95 MW, ανατέθηκε στην εταιρεία «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.».



Η σχετική σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και της αναδόχου εταιρείας υπεγράφη στις 17.10.2007 και η προθεσμία παράδοσης του έργου και έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας είχε οριστεί για τις 17.1.2010. Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν απρόβλεπτες δυσκολίες.



Την πλήρη αυτή ανατροπή του χρονοδιαγράμματος η ΔΕΗ Α.Ε. την αποδίδει στο γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την ανάθεση του έργου, αλλά πριν από την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης, ανακαλύφθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μεγάλης έκτασης αρχαιολογικά ευρήματα, με συνέπεια την έναρξη χρονοβόρων διαδικασιών από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.



Ωστόσο, προκαταρκτικές αρχαιολογικές έρευνες στον τόπο εγκατάστασης του έργου είχαν διεξαχθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2005 και μάλιστα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε, χωρίς να εντοπισθεί τέτοιας έκτασης ζήτημα.



«Η περίεργη σύμβαση»



Ακόμη ένα ζήτημα που προκαλεί ερωτήματα και έχει καταγγελθεί στις δικαστικές Αρχές είναι η ρήτρα που προστέθηκε στην -υπό κατάρτιση τότε- σύμβαση, σύμφωνα με την οποία οποιεσδήποτε επιπλέον δαπάνες οφείλονται στην εύρεση αρχαιοτήτων (η οποία είχε ήδη προκύψει) θα βαρύνουν τη ΔΕΗ. 



Έτσι, η ΔΕΗ ανέλαβε τον κίνδυνο να ζημιωθεί από πράξεις και παραλείψεις τρίτου. Ο τρίτος στην περίπτωση αυτή ήταν το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ήταν αρμόδιο για την αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη και από την οποία δεν υπήρχαν ευρήματα.



Παράλληλα, εκτός από την εύρεση αρχαιοτήτων, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής προέκυψαν και πολεοδομικής φύσης ζητήματα. Ύστερα, μάλιστα, από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών. Έτσι, η οικοδομική άδεια του έργου εκδόθηκε πρόσφατα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.



Όπως φαίνεται εκ των υστέρων, η πρόβλεψη του έργου από πλευράς ΔΕΗ δεν ήταν σωστή και η επιχείρηση είναι πλέον αντιμέτωπη με το μείζον ζήτημα των οικονομικών διεκδικήσεων της αναδόχου εταιρείας. 



Όπως καταγγέλλει μάλιστα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η επιχείρηση μέσω Ομάδας Εργασίας εμφανιζόταν επί μήνες να συζητά με την ανάδοχο εταιρεία με σκοπό την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη διακανονισμού, προκειμένου να μειωθούν οι απαιτήσεις της δεύτερης.



Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ύψος του χρηματικού ποσού που διεκδικεί η «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.» και φέρεται να συνδέεται με την καθυστέρηση της εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να οριστεί με ακρίβεια.



Έπιασε δουλειά στον ανάδοχο!



Στο μεταξύ, ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ που έκανε τον διαγωνισμό και ανέθεσε το έργο, παρά τις ενδείξεις για τα προβλήματα που υπήρχαν, αποτέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας που διαπραγματεύτηκε τις απαιτήσεις του εργολάβου και, μόλις συνταξιοδοτήθηκε, έπιασε δουλειά σε εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου, όπου ανήκει και η εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε.! 



Η υπόθεση, μάλιστα, έχει πάρει διαστάσεις, καθώς οι -πρώην- συνάδελφοί του με εξώδικό τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ καταγγέλλουν τη δράση και το έργο του.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013, 17:35

Δεν υπάρχουν σχόλια: