Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν μπορεί να συνεχίζεται.






Κομματική ΔΕΗ
Αλλαξε το Δ.Σ. της ΔΕΗ, όπως αναμενόταν και οι αλλαγές έχουν γαλάζιο κομματικό χρώμα. Παραιτήθηκαν ο Ι. Κωνσταντόπουλος και ο γνωστός από τη σχέση του με τον Γ. Παπανδρέου, Κ. Θέος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.
Τη θέση του παίρνει ο Κωνσταντίνος Δόλογλου, ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Τη διετία 2005-2006 ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού της Επιχείρησης. Το άλλο, απλό μέλος του Δ.Σ. είναι ο Μεσσήνιος στην καταγωγή, Κωνσταντίνος Ζωντανός, παλιός πρόεδρος της ΔΑΚΕ μηχανικών του ΟΤΕ και μέλος του Οργανωτικού της Ν.Δ.

ΝΑΚ
=============================
ΔΕΗ: αποσύρει λιγνιτικές μονάδες 910MW ως το 2015 – Απελευθέρωση αγοράς και περιβάλλον

Επεξηγήσεις για την επένδυση και την κατασκευή της Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και τη σχετική σύμβαση παρέσχε σήμερα, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, η ΔΕΗ εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα συγκληθεί στις 29 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η Επιχείρηση με βάση τον ενεργειακό της σχεδιασμό αποσύρει λιγνιτικές μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 910 MW περίπου έως το τέλος 2015, κυρίως για λόγους παλαιότητας αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς.

Ήδη έχουν αποσυρθεί τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 320 MW (Πτολεμαΐδα Ι, Μεγαλόπολη Ι και ΙΙ) και ακολουθεί η απόσυρση επιπλέον λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 590 MW περίπου.

Επιπρόσθετα, έως το τέλος 2015, θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.280 MW περίπου. Συνολικά, έως το τέλος 2015, θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW (εκ των οποίων 910 MW λιγνιτικές) για λόγους τόσο παλαιότητας όσο και περιβαλλοντικούς.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (2010/75/ΕΚ) αναθεωρεί επί το αυστηρότερο υφιστάμενες περιβαλλοντικές Οδηγίες, με σημαντική επίπτωση στις λιγνιτικές Μονάδες για τη μετά το 2015 περίοδο.

Συμπερασματικά, για λόγους συμμόρφωσης ένας σημαντικός αριθμός λιγνιτικών μονάδων θα τεθεί εκτός λειτουργίας περί το τέλος της δεκαετίας, επιπλέον της λιγνιτικής ισχύος των 910 MW που θα έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας έως το τέλος 2015, περιορίζοντας σημαντικά τη σημερινή συνολική λιγνιτική ισχύ.

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι και οι εξελίξεις που αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιπρόσθετη μείωση του χαρτοφυλακίου λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.

Επομένως, με βάση τα ανωτέρω, η διαθέσιμη λιγνιτική ισχύς της ΔΕΗ προς το τέλος της δεκαετίας, θα έχει υποστεί σημαντική μείωση και, στο βαθμό που αυτή δεν αντισταθμισθεί με προσθήκη νέας ισχύος σύγχρονης τεχνολογίας και προσαρμοσμένης στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V η ΔΕΗ τονίζει πως κατά την πάγια πρακτική της, ο σχεδιασμός χρηματοδότησης του επενδυτικού της προγράμματος και κατ’ επέκταση και του συγκεκριμένου έργου, κατά το χρόνο της υλοποίησης του, βασίζεται σε συνδυασμό ιδίων και ξένων κεφαλαίων.

Ως προς τα ξένα κεφάλαια, για τη μερική χρηματοδότηση του έργου, στόχος είναι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως κοινοπρακτικό δάνειο, το οποίο θα καλύπτεται από διεθνή Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων ή και διμερή δάνεια με εμπορικές Τράπεζες ή και διεθνείς οργανισμούς.

Επιπλέον, η ΔΕΗ μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων στην εγχώρια και διεθνή αγορά και είναι στο γενικότερο σχεδιασμό της εταιρείας να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σχετικά με τα ίδια κεφάλαια, και λόγω της σπουδαιότητας του έργου (Απόφαση Δ.Σ. 247/12), η εταιρεία εκτιμά πως έχει τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό από ιδίους πόρους, διαχειριζόμενη κατάλληλα το υπόλοιπο επενδυτικό της πρόγραμμα και τις διαθέσιμες χρηματορροές , μη αποκλειόμενης και της προσφυγής στις κεφαλαιαγορές κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.

ΔΕΗ
===========================
«Χρυσό» συμβόλαιο 1,4 δισ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ με τη ΔΕΗ

Ένα συμβόλαιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ που μπορεί να αποδειχθεί «χρυσό» εξασφαλίζει με τη ΔΕΗ η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ , για μία λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα.


Πρόκειται για μία συμφωνία που παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο στο «ψυγείο» εξαιτίας χρηματοδοτικού κενού αλλά και ρίσκου της χώρας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός και ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης έδωσαν τα χέρια το περασμένο Σάββατο στην Κοζάνη. Και όλα αυτά την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για τις συμβάσεις της ΔΕΗ.
Με το συγκεκριμένο έργο η ΤΕΡΝΑ αναπτύσσει με τη ΔΕΗ μία προνομιακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια για καθολική κυριαρχία του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου στον δημόσιο επιχειρηματικό στίβο. Με τους όρους του συμβολαίου διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντας της εταιρείας, καθώς ακόμη κι αν ακυρωθεί η σύμβαση, η ποινική ρήτρα που προβλέπει η παχυλή συμφωνία ανεβάζει την αποζημίωση του αναδόχου στα 70 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα, στο προσκήνιο βρίσκονται δύο πρόσωπα με «άρωμα» γυναίκας. Πρόκειται για δύο γυναίκες, οι οποίες διαμορφώνουν κλίμα, συμβουλεύουν και επηρεάζουν ως προς τη λήψη αποφάσεων. Η πρώτη ως σύμβουλος πολιτικού προσώπου με ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ευρωπαϊκής ελίτ και alter ego του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και η δεύτερη ως σύντροφος κορυφαίου θεσμικού παράγοντα, διορισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Μία ημέρα πριν από την υπογραφή…
Ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι η υπογραφή έπεσε, χωρίς να υπολογίζονται ιδιαίτερα η προκαταρτική έρευνα που έχει διατάξει ο εισαγγελέας για τους όρους της σύμβασης, αλλά και οι εξαγγελίες του κ. Αρθούρου Ζέρβου ότι δεν θα υπογραφεί αν δεν εγκριθεί πρώτα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Την προηγούμενη ημέρα, μάλιστα, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη σύμβαση της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι. Η δίωξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας αφορά στη σύμβαση που υπέγραψε το 2007 η τότε διοίκηση της Επιχείρησης τη ΜΕΤΚΑ και η οποία φέρεται να ζημίωσε τη ΔΕΗ με 100 εκατ. ευρώ.
Η παρουσία του κ. Γ. Μέργου
Μάλιστα, στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη βρίσκεται αυτές τις μέρες και δεύτερη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, η οποία υπεγράφη το 2009 και αφορά στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντιζελοηλεκτρικές μονάδες στη Ρόδο. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 30 Ιουλίου του 2009, όταν ο κ. Γιώργος Μέργος ήταν πρόεδρος στη θυγατρική της ΔΕΗ με την ονομασία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Ωστόσο, πρόκειται για μία σύμβαση που δεν έχει υλοποιηθεί καθώς η ΔΕΗ δεν έχει βρει το οικόπεδο που θα γίνει το έργο!
Η ανάδοχος κατασκευαστική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γεώργιου Περιστέρη -στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετείχε ο παχυλά αμειβόμενος από τη ΔΕΗ κ. Μέργος- κόστισε στη δημόσια επιχείρηση 37 εκατομμύρια ευρώ για πληρωμές και αποζημιώσεις…


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/288776/hryso-symvolaio-1-4-dis-eyro-tis-terna-me-ti-dei#ixzz2Nhyq4kZ0
==============================

Διατηρείται και το 2013 το ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ


 ΣΤΗ διατήρηση του ειδικού τέλους των ακινήτων, το οποίο πληρώνουν 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες μέσω των λογαριασμών των ΔΕΗ και το 2013, προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας στα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος.

Από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πρότεινε να συνεχιστεί η είσπραξη του «χαρατσιού» μέχρι το τέλος του 2013 και να ισχύσει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από τις αρχές του 2014.
Βέβαια ο ίδιος άφησε ανοιχτό το παράθυρο βελτιώσεων λέγοντας πως εξετάζεται το «χαράτσι» να είναι ελαφρώς τροποποιημένο, πιο ήπιο. Οποιαδήποτε αλλαγή θα επέλθει από την 1η Ιανουαρίου του 2004 σημείωσε ο κ. Στουρνάρας υιοθετώντας και στην πράξη τις εντολές της τρόικας. 
Οι επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπίστωσαν καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων και ζήτησαν με επιτακτικό τρόπο από την κυβέρνηση να προχωρήσει και φέτος στα... σίγουρα, εισπράττοντας το «χαράτσι» ώστε να μη ρισκάρει έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα ζήτησαν η επιβολή του να μετατεθεί για το 2014 και αφού θα έχει «στηθεί» ο μηχανισμός είσπραξής του, θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των αγροτεμαχίων τα οποία θα υπαχθούν στον νέο φόρο, θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010-2012.
Ειδικότερα, η τρόικα ζήτησε να μην καταργηθεί το «χαράτσι» της ΔΕΗ και να παραμείνει για ακόμη έναν χρόνο, προκειμένου να μην απειληθούν οι στόχοι για τα έσοδα του προϋπολογισμού και ο φετινός στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011. Το «χαράτσι» αποδείχθηκε «σωτήριο» για τον προϋπολογισμό του 2012, αποδίδοντας έσοδα 2,6 δισ. ευρώ πέρυσι, παρά το γεγονός ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι δεν το πλήρωσαν. Η τελευταία δόση του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012 θα καταβληθεί στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος τα νοικοκυριά εντός του καλοκαιριού θα αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για το 2013.

ΙΝΚΑ: Την αντίθεσή της στην προοπτική διατήρησης του ενιαίου τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εκφράζει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ, υπενθυμίζοντας ότι έχει προσφύγει για το θέμα αυτό στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την 1011/12 απόφασή του δέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνδέεται το ΕΕΤΗΔΕ με την πληρωμή της ΔΕΗ ούτε να διακόπτεται το ρεύμα του καταναλωτή που δεν πληρώνει το «χαράτσι». 
Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, το κράτος έχει προσφύγει στον 'Αρειο Πάγο και ζητά να διακόπτεται το ρεύμα, όταν δεν πληρώνεται το «χαράτσι». Παράλληλα το ΙΝΚΑ ενημερώνει ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας ίσως να μην μπορέσει να παραστεί με δικηγόρο στη συζήτηση για το ίδιο θέμα στον 'Αρειο Πάγο και ζητάει την οικονομική συνδρομή των πολιτών για τα έξοδα της δίκης. Σημειώνει, δε, ότι «είναι βασικό μαζί με τις κινητοποιήσεις των πολιτών-καταναλωτών να υπάρχουν και οι δικαστικές ενέργειες» και παράλληλα καλεί τους πολίτες την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 και ώρα 9 το πρωί στον 'Αρειο Πάγο, επί της οδού Λ. Αλεξάνδρας.
==============================

H σχέση «αγάπης» ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ(ΣΥΡΙΖΑ)
(ΜΕ καταγωγή ΑΠΌ Κοζάνη !)


«Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Ρόδο, για τη σχέση «αγάπης» ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ, για τους νέους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και για το χρηματιστήριο ρύπων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής»
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, συμμετείχε την Τρίτη 12.03.13 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΒτΕ με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Αρθούρο Ζερβό, σχετικά με τη
σύναψη συμβάσεων που αφορούν την προμήθεια μεταφορικών ελαστικών ιμάντων ταινιοδρόμων Ορυχείων και Λιγνιτικών Σταθμών παραγωγής έναντι € 52.259.805,67 (συνολικό τίμημα για τις 2 Συμβάσεις).
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δημήτρης Γάκης, έθεσε τα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα για τη ΔΕΗ και έλαβε τις σχετικές απαντήσεις από τον πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβό.
***************
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το Σαββατοκύριακο είχαμε μια πολύ έντονη πολιτική διεργασία και από την επίσκεψη της τρόϊκας, αλλά κυρίως – αυτό μας αφορά κατά πολύ στην Επιτροπή– από οι παραιτήσεις στελεχών της Κυβέρνησης, όπως είναι του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και του κ. Μέργου, οι οποίοι έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι προέρχονται από τις τάξεις της ΔΕΗ. Ο κ. Μέργος μάλιστα ήταν ένα στέλεχος που αποζημιωνόταν με 150.000 ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουμε στα χέρια μας.
Σε εκείνο, όμως, που θέλω να σταθώ είναι ότι αυτή η πολιτική ή η επιχειρηματική κρίση που έγινε στη ΔΕΗ έχει να κάνει με ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, για το οποίο θέλω να μου απαντήσετε:
Ποια είναι η σχέση της ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ ΑΕ; Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο αυτοί όμιλοι είναι συνέταιροι, ιδιαίτερα στις ΑΠΕ, μαζί δημοπρατούν ένα έργο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στο σχήμα που έχει μπει στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των σκουπιδιών της Αθήνας. Παράλληλα, υφίσταται ένα θέμα συγκρουσιακών συμφερόντων, γιατί δεν μπορεί δύο εταιρείες από τη μια να είναι συνέταιροι σε κάποια έργα και σε άλλα να είναι αναθέτων και ανάδοχος, όπως, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ της Ρόδου, για το οποίο...
θέλω να μου πείτε ποια είναι η τύχη του. Άρα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη σχέση αυτών των δύο εταιρειών.
ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε.): «… Για τις σχέσεις Δ.Ε.Η. – ΤΕΡΝΑ. Η Δ.Ε.Η. κάνει διαγωνισμούς, τους διαγωνισμούς κάποιος τους κερδίζει. Εάν τους κερδίζει η ΤΕΡΝΑ ή τους κερδίζει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ή η DAMCO αυτό εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Εμείς πρέπει να κάνουμε τους διαγωνισμός διαφανείς, αυτό κάνουμε και αυτός που είναι ο μειοδότης να τους παίρνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφερθήκατε για την υπόθεση της Ρόδου, το πρόβλημα στην Ρόδου δεν έχει προέλθει από το ποιος είναι ο ανάδοχος, έχει προέλθει καταρχάς από την τοπική κοινωνία. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είμαστε και αυτό έχει θέσει ζητήματα και αυτά προσπαθούμε αντιπαρέλθουμε και εκεί υπάρχουν οι μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν είναι ότι ο ανάδοχος δεν έκανε τη δουλειά του ή γιατί εμείς δεν κάναμε τη δουλειά μας. Προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες που καταρχάς είχαν να κάνουν με την ΚΕΔ, αλλά δεν θέλω να μπω τώρα σε λεπτομέρειες. Τον διαγωνισμό εκεί τον έχει κερδίσει η ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ κέρδισε και τώρα τον διαγωνισμό της Πτολεμαΐδας. Τι να κάνουμε; Το διαγωνισμό της Μεγαλόπολης τον είχε κερδίσει μια εταιρεία του Μυτιληναίου η οποία την πούλησε μετά στην ΤΕΡΝΑ. Η Δ.Ε.Η. κάνει τους διαγωνισμούς της και θα πάρει τον μειοδότη δεν μπορεί να κάνει και τίποτα άλλο πέρα από αυτό επί της ουσίας.
Για το σκουπίδια θα ήθελα να το εξηγήσω γιατί εκεί είναι πολύ πιο περίπλοκη ιστορίας στα σκουπίδια. Με δύο λόγια στα σκουπίδια έχει δημιουργηθεί μια εταιρεία με την ισπανική Urbaser από την προηγούμενη διοίκηση για να πάει στα σκουπίδια. Η Ισπανικής εταιρεία Urbaser είναι μια εταιρεία η οποία έχει εμπειρία στα σκουπίδια, η οποία αποφάσισε να φτιάξει μια κοινή εταιρεία 51% και 49% και αποφάσισε μετά η Urbaser να φύγει από την Ελλάδα λόγω της κατάστασης της Ελλάδας. Αποφάσισε να πουλήσει το 51% και το πούλησε στην ΤΕΡΝΑ. Πάλι δεν θα πω στην Urbaser πού θα πάει να πουλήσει το 51% με την οποία κάναμε την εταιρία. Υπάρχουν συμπτώσεις, θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά αυτή είναι πραγματικότητα».
***
Δ. ΓΑΚΗΣ: Επίσης, θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με το Χρηματιστήριο Ρύπων. Πού βρίσκεται σήμερα αυτή η ιστορία, πώς οι αγορές αυτές θα επιβαρύνουν το κόστος της κατανάλωσης και πώς το κόστος των ρύπων θα μεταφερθεί στο τιμολόγιο των πολιτών της χώρας;
Α. ΖΕΡΒΟΣ [ΔΕΗ]: «… Για το χρηματιστήριο των ρύπων. Αυτή τη στιγμή γίνονται συνεχώς δημοπρασίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε τρεις φορές την εβδομάδα γίνονται από τις αρχές του χρόνου.
Οι τιμές παίζουν μεταξύ 4 και 5 ευρώ τον τόνο, αλλά είναι κάτι το οποίο ξέρετε ότι εξαρτάται πάρα πολύ από τις πολιτικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο θα γίνουν. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό, διότι από τη μια μεριά μπορεί να καταρρεύσουν τελείως οι τιμές, από την άλλη μπορούν να αυξηθούν, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτό. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι εβδομαδιαία αγοράζουμε μέσω των δημοπρασιών, αυτά που μας αντιστοιχούν σε σχέση με τους ρύπους που κάνουμε, ούτως ώστε να κρατήσουμε ένα μίγμα τιμών που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη περίοδο. Χαιρόμαστε που αυτή τη στιγμή είναι χαμηλά και αυτό μας μειώνει τα έξοδα».
***
Δ. ΓΑΚΗΣ: Θέλω να με ενημερώσετε, εάν ισχύει ακόμη η ασφαλιστική κάλυψη που η προηγούμενη διοίκηση έχει υπογράψει; Πρόκειται για κάλυψη αστικής ασφάλειας για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου, αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, κάθε μέλος ασφαλίζεται με 25 εκατομμύρια ευρώ για αστικές ευθύνες, δηλαδή για προβλήματα που θα παρουσιαστούν στις ενέργειές τους.
Α. ΖΕΡΒΟΣ [ΔΕΗ]: «… Σε ότι αφορά την αστική ασφάλεια των μελών του Δ.Σ., υπάρχει μια παράδοση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε, διότι είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Εθνική Ασφαλιστική για να γίνει αυτό».
***
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Για τους μετρητές εσωτερικού χώρου, πού βρίσκεται το θέμα; Η ΔΕΗ προβλέπει να μπούνε μετρητές μέσα στα σπίτια;
ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ [ΔΕΗ]: «…Και πάλι να σας πω ότι δεν είναι η ΔΕΗ. ….. ό,τι αφορά δίκτυα, δεν είναι πλέον η ΔΕΗ, αλλά είναι οι θυγατρικές της. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης 160.000. Γίνεται προγραμματισμός, διότι υπάρχει και υποχρέωση από την Κοινοτική Οδηγία, να μπούμε στο συνολικό. Αυτό όμως γίνεται τώρα προς εξέταση και σε ένα βάθος πενταετίας, εξαετίας, να πάμε σε μια συνολική αντικατάσταση των μετρητών με τους έξω μετρητές. Παρόλα αυτά το πράγμα εάν γίνει σωστά, θα είναι εξαιρετικά βοηθητικό από πολλές απόψεις. Δηλαδή, πάμε σε μια άλλη εποχή ας πούμε.
*****
Ο κύριος Ζερβός είπε μισές αλήθειες!
1. Ο κ. Μέργος, ήταν Πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΡΝΑ! με αμοιβές 150.000 € το χρόνο.
2. Για το έργο της Μεγαλόπολης: αυτό ανατέθηκε προς 500 εκ. στην ΜΕΤΚΑ το 2007 στη διάρκεια των εκλογών. Η ΜΕΤΚΑ στη συνέχεια το πούλησε στην ΤΕΡΝΑ προς 450 εκατ. Σε όλες τις Συμβάσεις υπάρχει μια βασική αρχή, ότι ο Ανάδοχος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εαυτόν του. Άρα αυτό έγινε με την ανοχή της ΔΕΗ (προηγούμενη διοίκηση) και δημιουργήθηκε μαύρο χρήμα 50 εκ. ευρώ!
Το θέμα ερευνά η δικαιοσύνη.
3. Για τον συνεταιρισμό ΔΕΗ με την ισπανική URBASER έδωσε έγκριση η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν το 2011 . Η αντικατάσταση της URBASER από την ΤΕΡΝΑ θα έπρεπε να εγκριθεί τουλάχιστον από την Αρχή Ανταγωνισμού της χώρας μας.
4. Μπορεί οι δύο εταιρείες ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ να έχουν σχέση Αναθέτοντος- Αναδόχου σε έργα 3,4 δις και σχέση συνεταίρου στα σκουπίδια της Αττικής σε έργα 1,4 δις!
5. Για το έργο του εργοστασίου στη νότια Ρόδο ο κ. Ζερβός αποποιήθηκε των ευθυνών της ΔΕΗ που συνέταξε την περιβαλλοντική μελέτη και ενοχοποίησε την τοπική κοινωνία που το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής του.
6. Για τους ρύπους σήμερα η Ελλάδα άλλαξε στάση.

 http://olympia.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: