Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Χαρακτηριστικά Καλιφόρνιας (όπου κατέρρευσε το σύστημα λόγω στρεβλού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας)


Στον αέρα η βιωσιμότητα του συστήματος ηλεκτρισμού
Υποχώρηση της ζήτησης, μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και υπερπροσφορά
Της Χρυσας Λιαγγου

Χαρακτηριστικά Καλιφόρνιας (όπου κατέρρευσε το σύστημα λόγω στρεβλού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας) αποκτά το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, με τις αρμόδιες αρχές να δυσκολεύονται να διαχειριστούν βιωσιμότητα και ευστάθεια. Οι αρμόδιοι στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) παρακολουθούν τον τελευταίο μήνα ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα του ελληνικού συστήματος φαινόμενο, που τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς οι παράγοντες που το προκαλούν αναμένεται να ενταθούν τον επόμενο μήνα. Για πολλές ώρες την ημέρα, το κόστος παραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται σε μηδενικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η Οριακή Τιμή Συστήματος να κινείται μεσοσταθμικά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 10 ευρώ η μεγαβατώρα. Πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν μάλιστα ότι, προχθές, το κόστος παραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά ήταν μηδενικό επί 10 συνεχόμενες ώρες. Η χαμηλή Οριακή του Συστήματος μεταφράζεται σε αδυναμία πληρωμής του κόστους λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και διεύρυνση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως νέα μέτρα για την κάλυψή του.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε έναν συνδυασμό τριών παραγόντων. Η υποχώρηση της ζήτησης σε επίπεδα κάτω του 10% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και την υπερπροσφορά ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τινάζει στον αέρα την εύθραυστη βιωσιμότητα του συστήματος και δημιουργεί για πρώτη φορά σοβαρά προβλήματα ευστάθειας. Είναι ενδεικτικό ότι η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας προχθές έφτασε στα χαμηλά των 7.030 μεγαβάτ και καλύφθηκε σε ποσοστό σχεδόν 30% από υδροηλεκτρικά, η προσφορά των μονάδων φυσικού αερίου περιορίστηκε στο 17,5% και των λιγνιτικών στο 43% καθώς εκτοπίστηκαν από την αυξημένη λειτουργία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών μονάδων, που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα και πληρώνονται έναντι εγγυημένης τιμής, το κόστος της οποίας όσο χαμηλότερα διαμορφώνεται η Οριακή Τιμή τόσο περισσότερο επιβαρύνει την οικονομικότητα του συστήματος.

Η υπερπροσφορά των υδροηλεκτρικών, σύμφωνα με παράγοντες του ΑΔΜΗΕ, προκύπτει από την ανάγκη λειτουργίας των μονάδων, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υπερχείλισης των ταμιευτήρων, καθώς τα υδάτινα αποθέματα έχουν φτάσει στις 2.880 γιγαβατώρες με ανώτατο όριο τις 3.000 γιγαβατώρες. Στα επίπεδα αυτά, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υπερχείλιση αλλά και τεχνικές ζημιές στα φράγματα. Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, αναμένεται να ενταθεί τον Απρίλιο, καθώς οι εισροές στους ταμιευτήρες συνεχίζονται και παραδοσιακά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει στα χαμηλότερα ετήσια επίπεδα. Ακόμη όμως και εάν ο παράγοντας των υδροηλεκτρικών εκλείψει, το πρόβλημα παραμένει λόγω της μεγάλης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, η λειτουργία των οποίων θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας. Τα φωτοβολταϊκά όπως και συνολικότερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκτοπίζουν μονάδες βάσης από το σύστημα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τις υποκαταστήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μείζον θέμα βιωσιμότητας κυρίως για τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.

Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα φωτοβολταϊκά αποτελεί ένα κοινό μυστικό για όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα ηλεκτρισμού, τονίζουν παράγοντες του ΑΔΜΗΕ και προβλέπουν επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τομέα των ΑΠΕ συνολικά.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται επηρεάζει άμεσα και την αγορά φυσικού αερίου, αφού περιορίζεται σημαντικά η ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή. Ηδη το 2012 η ζήτηση φυσικού αερίου εμφανίζεται μειωμένη κατά 9% σε σχέση με το 2011, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό.

www.kathimerini.gr
================================
ΤΟ ΕΑΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Μπλακ άουτ στα έσοδα φοβούνται στη ΔΕΗ
Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ανεργία και οι φόροι γονατίζουν το εισόδημα του μέσου καταναλωτή που δυσκολεύεται να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην οποία πλέον φοβούνται κατάρρευση των εσόδων και προετοιμάζονται για τα δύσκολα.

Ηδη περισσότεροι από 530.000 καταναλωτές έχουν ζητήσει να ενταχθούν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, από τους οποίους 156.000 έκαναν αίτηση τους τελευταίους δύο μήνες.

Αλλά η ανησυχία κυρίευσε πλέον τα στελέχη της ΔΕΗ, όταν έμαθαν ότι το χαράτσι των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) πρόκειται να παραμείνει συνδεδεμένο με το λογαριασμό του ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο, για να αποδειχθεί για άλλη μία φορά η αλήθεια της ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Με το που έγινε γνωστό αυτό, ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί έκτακτης ανάγκης στην επιχείρηση, καθώς αναζήτησαν στοιχεία και είδαν ότι περισσότεροι από 400.000 καταναλωτές δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης του λογαριασμού τους. Στο σχέδιο προβλέπεται να δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές της ΔΕΗ που θα εγκρίνουν αιτήματα για ρύθμιση χρεών ή θα τα απορρίπτουν, αποφασίζοντας διακοπή του ρεύματος...

Επαναξιολόγηση

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «προχωρά στη συνολική επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση του υφισταμένου πλαισίου παροχής διευκολύνσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση στην κατεύθυνση της παροχής περαιτέρω διευκολύνσεων».

Στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, πάντως, είναι να αποφεύγεται -όπου είναι δυνατόν- η διακοπή ηλεκτροδότησης και να δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 4 διμηνιαίες δόσεις για καταναλωτές οι οποίοι εξοφλούν τακτικά τους λογαριασμούς τους. Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία δόση εξόφλησης έπειτα από ρύθμιση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50% του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού, όπως ορίζει ο κώδικας που εκπόνησε η ΡΑΕ.

Από την άλλη, στη ΔΕΗ γνωρίζουν ότι έχουν ένα παράθυρο πίεσης για πελάτες οι οποίοι δεν ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Είναι η χρονική περίοδος από την 1η Απριλίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου, που η προστασία των καταναλωτών από διακοπή ρεύματος με βάση τον ίδιο κώδικα της ΡΑΕ δεν ισχύει. Εκείνη την περίοδο η ΔΕΗ μπορεί να διακόψει την παροχή...

Πράγματι, ο κώδικας ορίζει ως διάστημα που δεν μπορεί να γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης την περίοδο από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο καθώς και το θερινό δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Ετσι, στο διάστημα αυτό η ΔΕΗ έχει το φόβητρο της διακοπής για να εισπράξει οφειλές.

Δυστυχώς για τη ΔΕΗ, το γνωρίζουν και από το υπουργείο Οικονομικών. Οπου επίσης γνωρίζουν ότι το χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ αποδείχθηκε ο πλέον σταθερός και αξιόπιστος φόρος στην καταχνιά της ύφεσης και της υστέρησης εσόδων. Πέρυσι ήταν το μοναδικό έσοδο που απέδωσε σε σχέση με όλους τους άλλους φόρους.

Το πλεονέκτημα που είδε το υπουργείο Οικονομικών από την προσάρτηση του φόρου στο λογαριασμό του ρεύματος ήταν η άμεση και τακτική είσπραξη με το λογαριασμό κάθε δίμηνο και η απόδοση του φόρου, εξαιτίας του φόβου των καταναλωτών ότι αν δεν πληρώσουν, θα τους κόψουν το ρεύμα.

Πάντως, είναι γνωστό ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει πως ο φόρος μπορεί να εισπραχθεί με το λογαριασμό του ρεύματος, αλλά αν δεν γίνει αυτό, το ρεύμα δεν θα κόβεται. Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί η ΔΕΗ και να πέσουν τα έσοδά της, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να το πληρώσουν, με αποτέλεσμα να πληρώνουν για ρεύμα, αλλά το Δημόσιο να παρακρατεί ποσά των λογαριασμών θεωρώντας ότι είναι φόρος. Ποσά που η ΔΕΗ δυσκολεύεται να εισπράξει, αφού οι καταναλωτές τα κατέβαλαν για να εξοφλήσουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
===============================
Είδες η ΔΕΗ;

Δεν έχουν τέλος τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις κινήσεις των επικεφαλής της ΔΕΗ.

Οι λάθος χειρισμοί εξακολουθούν να ζημιώνουν την Επιχείρηση και να προσθέτουν νέα βάρη, στις ήδη επιβαρυμένες «πλάτες» των πολιτών. Τι στα αλήθεια κάνει η ΔΕΗ με το θέμα των τιμολογίων και των έργων;

Σε αυτή λοιπόν τη χώρα με τη διαλυμένη οικονομία και το μισό πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας συνδυασμός πτώσης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος και των χειρισμών των δύο κυρίων έχουν οδηγήσει τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 10 ευρώ η μεγαβατώρα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του έγκυρου energypress.

Στην ίδια αυτή χώρα και την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ζητάει την έγκριση της πολιτείας για να ξοδέψει 1,5 δισ. ευρώ από χρήματα που δεν έχει για να φτιάξει την περίφημη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» με δανεικά τα λεφτά που, αν και όταν τα βρει, θα τα βρει με τέτοιους όρους που μόνο και μόνο τα τοκοχρεωλύσια θα επιβαρύνουν το κόστος κάθε μεγαβατώρας που θα παράγει με τουλάχιστον 40 ευρώ!!

Αν σε αυτά προσθέσεις και το κόστος λιγνίτη, το κόστος του προσωπικού, το κόστος των ζημιών και συντηρήσεων και το κόστος των ρύπων, τότε το κόστος της κάθε μεγαβατώρας που θα παράγει η μονάδα αυτή θα είναι πάνω από 70 ευρώ!! Αν δηλαδή, η ΔΕΗ είχε σήμερα τη μονάδα αυτή έτοιμη να λειτουργήσει, θα πούλαγε το ρεύμα στη χοντρική με 10 ευρώ και θα της κόστιζε 70!
Τα οποία ασφαλώς και θα ζητούσε να τα ανακτήσει από τον καταναλωτή που βιώνει τη εξαθλίωση...

================================
1.222 κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ μέσα σε δύο χρόνια

Ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά για τη ΔΕΗ από τη δράση συμμορίας Ρομά που ρήμαξαν πομόνες και στύλους της ΔΕΗ κλέβοντας μετασχηματιστές και καλώδια χαλκού και τα πουλούσαν σε ιδιοκτήτες εταιρείας scrap στην Καρδίτσα.

Στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πηνία χαλκού, βάρους 1.362 κιλών και 700 μέτρα πλαστικού καλωδίου της ΔΕΗ, από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο χαλκός
Από την εξάρθρωση της σπείρας προέκυψε ότι τα μέλη της έχουν διαπράξει συνολικά 1.222 κλοπές μετασχηματιστών, καλωδίων και ηλεκτρικών πινάκων από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα της σύλληψής τους.
Από την Ασφάλεια Καρδίτσας συνελήφθησαν τρεις Ρομά, ηλικίας 37, 40 και 40 χρόνων και δύο Καρδιτσιώτες, πατέρας και γιος, ηλικίας 41 και 21 χρόνων αντίστοιχα, που είχαν την εταιρεία αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων (scrap).
Οι τρεις Ρομά έκλεβαν μετασχηματιστές και άλλο υλικό από τον θεσσαλικό κάμπο, κυρίως αγροτικές περιοχές στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και τα πουλούσαν στους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας scrap αντί του ποσού των 3 ευρώ για κάθε κιλό. Μόλις το τελευταίο τρίμηνο οι Ρομά πήραν 20.000 ευρώ για τον χαλκό που πούλησαν.

Οι κλοπές του χαλκού είχαν γίνει μάστιγα για τους αγρότες τα τελευταία 2-3 χρόνια, καθώς οι δράστες είχαν ρημάξει πομόνες και κολόνες, αφήνοντας πολλές φορές τον Κάμπο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η εξάρθρωση της συμμορίας ξεκίνησε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, όταν αστυνομικοί εντόπισαν ένα βανάκι να κινείται ύποπτα στο 2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καρδίτσας - Τρικάλων.
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το βανάκι ήταν γεμάτο με υλικό χαλκού που προερχόταν από μετασχηματιστές και καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ, καθώς επίσης και με τεμαχισμένα καλώδια παροχών και υποσταθμών του ίδιου δικτύου.
Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πηνία χαλκού, βάρους 1.362 κιλών και 700 μέτρα πλαστικού καλωδίου της ΔΕΗ, από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο χαλκός.
Επιπλέον, βρέθηκε πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, ανάμεσά τους 30 γερμανικά κλειδιά, 6 κόφτες, 2 πένσες, κάβουρες και γαλλικά κλειδιά, κατσαβίδια κ.ά., ενώ, όπως προέκυψε, είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από αγροτική περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων δύο μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
Τη δράση των Ρομά υποκινούσε ο 21χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας scrap και ο πατέρας του και τους ζητούσαν να μεταφέρουν το κλεμμένο υλικό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τους στην Καρδίτσα.
Σε έρευνα που έγινε στην επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 90 κιλά χαλκού, που προέρχονταν από υποσταθμούς της ΔΕΗ, ενώ άλλο ένα κιλό χαλκού βρέθηκε στο σπίτι του 37χρονου Ρομά.
Η ποσότητα χαλκού και τα πλαστικά καλώδια της ΔΕΗ που κατασχέθηκαν αποδόθηκαν στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Καρδίτσας.
Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας στην τέλεση διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.
============================
Αχαϊα: Απολύθηκε από τη ΔΕΗ και ξεκίνησε τις ρευματοκλοπές με το αζημίωτο!
Στην τελική του επεξεργασία από τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ βρίσκεται το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος του φερόμενου ως δράστη των ρευματοκλοπών στην Πάτρα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του thebest.gr η μηνυτήρια αναφορά αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πατρών. Όπως αποκαλύφθηκε, η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος του ατόμου που φέρεται να προσέγγιζε επαγγελματίες και ιδιώτες στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, προσφέροντάς τους την... υπηρεσία της ρευματοκλοπής, έναντι αμοιβής.

Πρόκειται για Πατρινό που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την Επιχείρηση. Όμως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ τον είχε απομακρύνει και έκτοτε φέρεται να ασχολήθηκε με το... "σπορ" των ρευματοκλοπών
=============================
«Καμπανάκι» από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε Μέρκελ – Ολάντ για το ενεργειακό κόστος

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (γνωστή ως “ERT”) με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και το Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση, η οποία είχε ως θέμα την «Αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη», η  ERT εκπροσωπήθηκε από 15 CEO και Προέδρους των μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον  Leif Johansson, Πρόεδρο της Ericksson.
Σύμφωνα με τις θέσεις που παρουσιάστηκαν από την πλευρά των βιομηχάνων, το κόστος του ενεργειακού εφοδιασμού, το οποίο αφορά κυρίως τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, αποτελεί παράγοντα μείζονος σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και κατ΄επέκταση για την ίδια την οικονομία της Ευρώπης. Και αυτό διότι, όπως επισημάνθηκε, δεν αρκεί οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να παραμένουν ανταγωνιστικές εντός της Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να μπορούν να «σταθούν» και σε διεθνές επίπεδο.
Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, η γενικότερη ενεργειακή πολιτική εντός της Ευρώπης, η οποία μαζί με τις συνθήκες της αγοράς (διαθέσιμοι πόροι, κατάσταση προσφοράς – ζήτησης κλπ) καθορίζουν το ύψος του ενεργειακού κόστους, δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον παραπάνω στόχο περί ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι, σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν χαράξει ενιαία ενεργειακή πολιτική, στην ΕΕ υπάρχουν 27 διαφορετικές ενεργειακές πολιτικές των κρατών - μελών, κάτι το οποίο αυξάνει την πολυπλοκότητα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την προσπάθειά της να παραμείνει ανταγωνιστική. Παράλληλα, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο τις βιομηχανίες αλλά θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ειδικότερα τους φορείς χάραξης πολιτικής, δεδομένου ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει στις βιομηχανίες η έλλειψη συντονισμού των κρατών – μελών έχει ταυτόχρονα άμεσες επιπτώσεις όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, τα φορολογικά έσοδα και τα εμπορικά ισοζύγια.
Σύμφωνα με τους βιομηχάνους, το ολοένα αυξανόμενο «χάσμα» μεταξύ του ενεργειακού κόστους μεταξύ Ευρώπης και των υπόλοιπων αγορών, έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να συμπιέζουν τα κέρδη τους, καθώς το επιπλέον κόστος που καλούνται να πληρώσουν δεν ενσωματώνεται στις τελικές τιμές των προϊόντων. Σε βάθος χρόνου, όπως επισημάνθηκε, αυτό μειώνει την ικανότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών να συνεχίσουν να επενδύουν εντός της Ευρώπης, οδηγώντας σε επενδύσεις στις διεθνείς αγορές.
Δεδομένων των παραπάνω, η αντιπροσωπεία των βιομηχανιών κατέθεσε σειρά προτάσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν την εξασφάλιση ενός πολιτικού και επιχειρησιακού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τη χάραξη ενεργειακής πολιτικής αλλά και την αξιοποίηση νέων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα το σχιστολιθικό αέριο. Σημειώνεται ότι η τεράστια ανάπτυξη που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, περιλαμβάνεται στους βασικούς λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τους ευρωπαίους βιομηχάνους, οι αμερικανικές βιομηχανίες απολαμβάνουν χαμηλότερα ενεργειακά κόστη.
Παράλληλα οι βιομήχανοι προτείνουν την ενίσχυση της υποστήριξης στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης του ενεργειακού κλάδου αλλά και τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου ώστε οι παραγωγοί ενέργειας να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις σε δίκτυα, εγκαταστάσεις κ.λπ.
===============================
Οι ΑΠΕ στέλνουν “τις ΔΕΗ” στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Κάθε νέο φωτοβολταϊκό πάνελ σε ευρωπαϊκή στέγη αφαιρεί ένα κομμάτι από την πίττα της συμβατικής, κεντρικής ηλεκτροπαραγωγής των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νεοδιαμορφούμενες συνθήκες προκειμένου να επιβιώσουν.
Ο ενεργειακός κλάδος διέρχεται μια φάση δραστικών αλλαγών, καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια μετατρέπει τους καταναλωτές σε παραγωγούς και υποσκάπτει την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων και των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.
Στη Γερμανία, όπου το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ το 2012, οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες – E.ON, RWE, EnBW και Vattenfall Europe – ήταν σχεδόν απούσες, καθώς από τα 71 Γιγαβάτ νέας ισχύος αυτές κατείχαν το 7%.
Το 40% της νέας καθαρής ισχύος ανήκε σε ιδιώτες, το 14% σε αγρότες, το 9% σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, το 11% σε χρηματοοικονομικές εταιρείες και το 14% σε τοπικούς παίκτες παραγωγής ενέργειας.
Η παρουσία των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών στα φωτοβολταϊκά ήταν ακόμα πιο περιορισμένη με μόλις 3% της νέας ισχύος.
Στην Ιταλία και την Ισπανία η κατάσταση είναι αντίστοιχη, ενώ σε Βρετανία και Γαλλία τη θέση των -περιορισμένων σε αυτές τις χώρες- φωτοβολταϊκών λαμβάνουν η βιομάζα και τα αιολικά.
Ο Πήτερ Τέριουμ, διευθύνων σύμβουλος της RWE, αναγνωρίζει ότι η εταιρεία του πλήττεται από τη μετακίνηση ισχύος προς αποκεντρωμένες μονάδες και ΑΠΕ εις βάρος των συμβατικών μονάδων.
Έτσι, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ συμπίπτει με την προσπάθεια μεγάλων υπερχρεωμένων εταιρειών παραγωγής ενέργειας, όπως καλή ώρα “η δική μας” ΔΕΗ να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

—Το τέλος των μονοπωλίων ενέργειας

Τα μονοπώλια ενέργειας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.

Η μετατροπή των καταναλωτών σε παραγωγούς έχει μεταβάλλει άρδην τις συνθήκες δηλώνει στο Reuters ο Ζεράρ Μεστραλέ, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής GDF Suez.

Στρατηγικοί στόχοι της εταιρείας του είναι η διείσδυση σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπου το μοντέλο της μονοπωλιακής παραγωγής με ορυκτά καύσιμα λειτουργεί ακόμα, η εστίαση σε μεγάλους θεσμικούς πελάτες και η μετατόπιση κεφαλαίων και ισχύος στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Λάζλο Βάρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας, “στο μέλλον, οι εταιρείες ενέργειας θα λειτουργούν ως ασφαλιστικές εταιρείες που θα φροντίζουν τη σταθερότητα του συστήματος όταν ο ήλιος δεν θα λάμπει”.

Την ώρα που οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας προβάλλουν ως οι ηττημένοι στο νέο ενεργειακό τοπίο, νικητές είναι οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ και ανεμογεννητριών, οι εκατοντάδες εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών και οι χιλιάδες καταναλωτές που μετατρέπουν τις στέγες τους σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Θα επωφεληθούν ακόμα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα δομικά υλικά, στα χημικά, στη μόνωση, στον κλιματισμό και τις αντλίες θερμότητας.

econews
==============================
Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάιο
"Η" 
Ακόμα δύο αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και μία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένονται τους επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούλιο.
Της Μανταλένας Πίου και του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Ακόμα δύο αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και μία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένονται τους επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούλιο.



Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας πρέπει εντός των επόμενων εβδομάδων να καταλήξει στο ποσοστό της νέας αύξησης, της δεύτερης μέσα στο 2013, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για την εναρμόνιση των τιμών ρεύματος λιανικής με τις τιμές στη χονδρική αγορά. Tα νέα, ρυθμιζόμενα, τιμολόγια θα ισχύσουν ως το τέλος Ιουνίου, οπότε απελευθερώνονται, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να αποφασίζει η ίδια για την τιμολογιακή της πολιτική. Εξάλλου, η ΡΑΕ μπορεί το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου να αποφασίσει την εκ νέου αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, κάτω από το βάρος των τεραστίων ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ που αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με μείον 240 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Παρά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για συγκράτηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η ανάγκη συμμόρφωσης με το Μνημόνιο, αλλά και η «μαύρη τρύπα» στη ΔΕΗ, που έχει δημιουργηθεί από τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος -φθάνουν στα 1,3 δισ. ευρώ- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια

Στόχος υπουργείου θα είναι να περιορίσει την αύξηση σε μονοψήφιο αριθμό, τουλάχιστον μεσοσταθμικά. Ωστόσο, παλαιότερες πληροφορίες που έλεγαν ότι η αναπροσαρμογή του Ιανουαρίου ήταν εκείνη που απορρόφησε το μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής αύξησης τιμολογίων για το 2013 δεν επιβεβαιώνονται, καθώς τα «νούμερα δεν βγαίνουν», παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Για τον υπολογισμό της επικείμενης αύξησης, για την οποία θα γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ, φαίνεται πάντως ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στο κόστος της ΔΕΗ, καθώς και για το ύψος της δαπάνης όσον αφορά στα δικαιώματα αγοράς εκπομπής ρύπων, τα οποία, για το τρέχον τρίμηνο τουλάχιστον, είχαν υπολογιστεί υψηλότερα, σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώθηκαν στο Χρηματιστήριο.


διαβάστε επίσης:
Τοπικές επιτροπές της ΔΕΗ για τους απλήρωτους λογαριασμούς
700.000 οι διακανονισμοί
Στους 700.000 εκτοξεύτηκαν το 2012 οι διακανονισμοί που κάνει η ΔΕΗ με καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, από 400.000 το 2011, δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, προσθέτοντας «δεν γνωρίζω που βρισκόμαστε τους δύο πρώτους μήνες του 2013».

Στο πλαίσιο αυτό, θα συστηθούν τοπικές επιτροπές ανά περιφέρεια στις οποίες θα αναθέσει η ΔΕΗ τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών, προκειμένου να κρίνεται κατά περίπτωση η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, «είναι πολύ δύσκολο η ΔΕΗ να διαπιστώσει εάν κάποιος δεν πληρώνει επειδή δεν έχει ή δεν θέλει ή βρίσκεται σε κατάσταση ανέχειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο Κοινωνικό Τιμολόγιο βρίσκονται περίπου στις 540.000». Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη προσλήψεων, ενώ σχετικά με το μείζων πρόβλημα της κλοπής μετασχηματιστών, είπε ότι η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα εστιάζεται στο κλείσιμο των παράνομων χυτηρίων.

Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις περί προνομιακής σχέση της επιχείρησης με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε, απέδωσε σε συμπτώσεις τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία, πάντα κατόπιν διαγωνισμού.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: