Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μεγαλύτερες περικοπές κόστους έχουν γίνει στις αμοιβές των εργαζομένων


Το ψαλίδι στους μισθούς μείωσε τα κόστη της ΔΕΗ
Περιθώριο μείωσης του κόστους της κατά 124 εκατ. ευρώ έχει η ΔΕΗ σύμφωνα με συμπέρασμα μελέτης που ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία.
Η εταιρία Booz είχε κάνει την ίδια έρευνα για τη ΔΕΗ και το 2006 και τότε βρήκε ότι η μητρική εταιρεία ΔΕΗ είχε περιθώριο μείωσης του κόστους μέχρι και 557 εκατ. ευρώ, συγκρίνοντας σε σχέση με τα απόλυτα σημερινά δεδομένα.

Η εταιρεία ανέλαβε να επικαιροποιήσει την παλιά μελέτη της, ώστε να προκύψουν τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν σήμερα, αλλά και να διαπιστωθεί τι πρόοδος έχει γίνει από το 2006. Σύμφωνα με τη σύγκριση των στοιχείων από τις δύο μελέτες, περίπου 80% του κόστους της μητρικής ΔΕΗ που μπορούσε να μειωθεί το 2006, έχει σήμερα περικοπεί, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο 124 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μεγαλύτερες περικοπές κόστους έχουν γίνει στις αμοιβές των εργαζομένων και στα ορυχεία. Ειδικότερα:

* Λόγω μείωσης των αμοιβών αλλά και μείωσης του προσωπικού, το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 27% από το 2006 και έχει υποχωρήσει σήμερα από τα 814 εκατ. ευρώ στα 592 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα η μείωση είναι μεγαλύτερη, γιατί οι αμοιβές λόγω αυξήσεων και ωρίμανσης κλιμακίων είχαν αυξηθεί έως το 2009 στα 1,048 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό μειώθηκαν κατά 456 εκατ. ευρώ ή κατά 43%.

* Το περιθώριο μείωσης του κόστους στα ορυχεία ήταν 274 εκατ. ευρώ το 2006 και ο στόχος επιτεύχθηκε κατά 100%, σύμφωνα με τη μελέτη.

* Επίσης, στην παραγωγή η παλαιότερη μελέτη έδινε περιθώριο μείωσης του κόστους κατά 210 εκατ. ευρώ και ο στόχος επιτεύχθηκε κατά 66% με την περικοπή κόστους 139 εκατ. ευρώ.

* Σύμφωνα με τη μελέτη, αυξήθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ το κόστος της εμπορίας.

ΝΑΚ
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=358776
=========================
ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε
Βρείτε τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
`http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63814819
========================
ΔΕΗ: Bελτίωση της αποδοτικότητας, σύμφωνα με μελέτη
Σημαντική βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας της ΔΕΗ καταγράφει μελέτη της εταιρίας Booz & Co, που συγκρίνει τις επιδόσεις της ελληνικής επιχείρησης με τις αντίστοιχες βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τεχνολογίες ομοειδών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.

Η μελέτη έγινε για πρώτη φορά το 2006 και κατέδειξε τότε ότι η ΔΕΗ είχε περιθώριο βελτίωσης αποδοτικότητάς της ύψους 557 εκατ. ευρώ.

Η επικαιροποίηση που έγινε πρόσφατα, έδειξε ότι η ΔΕΗ μείωσε δραστικά την απόσταση από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές η οποία διαμορφώνεται τώρα στα 124 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση των επιδόσεων οφείλεται σε επιμέρους βελτιώσεις σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εταιρίας και συγκεκριμένα:

-Στα Ορυχεία μειώθηκε το περιθώριο βελτίωσης κατά 274 εκατ. ευρώ, με το λιγνίτη να είναι πλέον εξαιρετικά ανταγωνιστικός του λιθάνθρακα, που επιλέχθηκε ως καύσιμο σύγκρισης στην αρχική μελέτη.

-Στην Παραγωγή επιτεύχθηκε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, και μείωση της απώλειας εσόδων από μειωμένη διαθεσιμότητα των σταθμών παραγωγής. Συνολικά για την Παραγωγή το περιθώριο βελτίωσης μειώθηκε κατά 139 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2006.

-Στην Εμπορία διαπιστώθηκε μικρή αύξηση του περιθωρίου βελτίωσης κατά 13 εκατ. ευρώ. Η βασικότερη αιτία αυτής της αύξησης είναι οι μεγάλες αυξήσεις των ταχυδρομικών τελών για αποστολή των λογαριασμών ρεύματος.

-Στις Διοικητικές Λειτουργίες, το περιθώριο μειώθηκε 33 εκατ., λόγω της μείωσης του προσωπικού και της μισθοδοσίας.

Συνολικά σημειώθηκε μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 27%, σε σχέση με το 2006, και 43% σε σχέση με το 2009. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του προσωπικού και του μέσου μισθολογικού κόστους.

Η ΔΕΗ σημειώνει πάντως ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εταιρείας δεν μπορεί πια να στηριχθεί μόνο σε εσωτερικές δράσεις περαιτέρω βελτιστοποίησης της λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά προϋποθέτει και τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού Ρυθμιστικού Πλαισίου που διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό με άμεση άρση των στρεβλώσεων που επιβαρύνουν χωρίς λόγο τον καταναλωτή και την οικονομία. «Προϋποθέτει επίσης, καταλήγει, τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και της ρευστότητας, καθώς και τη δυνατότητα της Εταιρείας να διατηρήσει και να προσελκύσει έμπειρο προσωπικό και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές αντίστοιχων Ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και αποτελούν εισηγμένες εταιρείες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
===================================
Ενεργειακοί Εργαζόμενοι ”Δ.Ε.Η”:
Νέος Πρόεδρος του ΛΥΓΚΗΣΤΙ ο Κάτσης Θεόδωρος

 Μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 15/4/2013 για την εκλογή του νέου προέδρου λόγω παραίτησης, αποφασίστηκε ομόφωνα την θέση του προέδρου να την αναλάβει ο Κάτσης Θεόδωρος.Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ είναι η εξής:


Πρόεδρος : ΚΑΤΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Αντιπρόεδρος: ΑΞΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Γεν. Γραμματέας: ΠΑΣΣΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Αναπ. Γραμματέας : ΜΠΙΣΙΟΣ ΤΡΑΙΑΝΟΣ

Οργ. Γραμματέας: ΔΟΥΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ταμίας : ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Β΄ Ταμίας : ΤΡΑΓΙΑΝΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ

Εκτελ. Συμβ. Παραγ.: ΜΑΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εκτελ. Συμβ. Ορυχ. : ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ

Εκτελ. Συμβ. Διανομης : ΤΡΑΙΑΝΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

Έφορος : ΓΙΟΦΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Δημοσίων Σχέσεων : ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Υπευθ. Τύπου: ΤΣΙΣΜΑΙΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Μέλος : ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μέλος : ΜΠΑΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
==============================
Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας: Συνεχίζεται η πληρωμή για το εφάπαξ βοήθημα

Ενημερώνουμε υπεύθυνα όπως μέχρι σήμερα, τους δικαιούχους Συνταξιούχους του ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ότι:

Συνεχίζεται η πληρωμή για το εφάπαξ βοήθημα αφού τελείωσε η πρώτη χρηματοδότηση του ποσού των 60 εκατ. Ευρώ όπου πληρώθηκαν 1.121 συνάδελφοι ( Α΄. φάση).

Από το ποσό των 7. εκατ. Ευρώ πληρώνονται 128 συνάδελφοι ( Β΄. φάση).

Χρηματοδοτήθηκε το ταμείο μας σήμερα με 39 εκατ. Ευρώ ( Γ΄. φάση) όπου θα πληρωθούν 754 συνάδελφοι και η κεντρική Γραμματεία του ταμείου μας επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τους δικαιούχους για την αποστολή της φορολογικής ενημερότητας.

 Χρονικά πληρώνονται οι του 11ου-12ου/2010 και 1ος-2ος-3ος και ελάχιστοι συνάδελφοι του Απρίλη του 2011 έπεται συνέχεια με την ( Δ΄. φάση) χρηματοδότησης.

Θα σας κρατάμε ενήμερους.

 ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αθαν. Ταγάρας                         Κων. Κωνσταντίνου
========================================
ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ...

H μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων που διογκώθηκε κυρίως εξαιτίας της δραματικής υστέρησης εσόδων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ σε 1,5 δισ. ευρώ θα κλείσει στο τέλος του 2013 το έλλειμμα για τον ΕΟΠΥΥ...
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά τη διάρκεια του 29ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ, τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2013. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ύφεση, η ανεργία και η αδήλωτη εργασία να οδηγήσει τα ταμεία σε ακόμα πιο δεινή οικονομική θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΙΚΑ, που καταφεύγει σε εσωτερικό δανεισμό κάθε μήνα για να εξασφαλίσει το κονδύλι των συντάξεων, η υστέρηση εσόδων αυξήθηκε το πρώτο δήμηνο κατά 14% σε σχέση με το 2012 από 7% που είχε προυπολογιστεί ενώ οι απώλειες του Ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36%.

Με τις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. το 2013 (ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ.).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δισ. και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δισ. Το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς. Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Στον ΟΑΕΕ, σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές. Οι οφειλές φτάνουν φτάνουν τα 5,9 δισ. από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ.

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 30%. Η τρόικα έχει ήδη ζητήσει τη μείωση των συντάξεων για τους δικαιούχους του οργανισμού.
Δραματική υστέρηση εσόδων καταγράφεται και στον ΟΓΑ. Οι συνολικές οφειλές μέχρι 31/12/2012 ήταν 729.242.244 ευρώ, ενώ οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508.572.519 ευρώ.

Επικουρικά ταμεία– ΕΤΕΑ
Το νέο υπερεπικουρικό που καλύπτει Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα με 2,5 εκατομμύρια ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει έλλειμμα της τάξης των 163 εκατ. ευρώ.

ΤΠΔΥ
Με το Ν.4093/2012 προβλέπονται οι μειώσεις του εφάπαξ βοηθήματος ποσοστιαία κατά φορέα – τομέα πρόνοιας. Οι μειώσεις εφάπαξ που προβλέφτηκαν με τον ανωτέρω νόμο είναι υπέρογκες από 1,94% έως και 83% και στηρίχτηκαν σε οικονομοτεχνικές μελέτες αμφιβόλου ποιότητας. Από 1/1/2013 έως 31/3/2013 έχουν δοθεί 8.866 εφάπαξ κόστους 326.171.222 ευρώ με μέσο όρο εφάπαξ 40.259 ευρώ. Στις 31/3/2013 εκκρεμούσαν 38.140 εφάπαξ με Μ.Ο. εφάπαξ 30.551,00 κόστους 1.165.233.924 ευρώ.
Πηγή : protothema.gr
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: