Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η τρόικα φέρεται να έχει ασκήσει πιέσεις ώστε, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αποφασίσει αύξηση της ειδικής εισφοράς υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.


Ελεύθεροι με όρους οι Α. Ζερβός και Τ. Αθανασόπουλος
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ αφέθηκαν από τον ανακριτή ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός και Τάκης Αθανασόπουλος για την υπόθεση με τις χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την επιχείρηση. Για απολογία είχε κληθεί κ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος ο οποίος ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 26 Απριλίου. Κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΗ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, ενώ σε ότι αφορά την εγγύηση που του επιβλήθηκε, είναι για υπόθεση που διερευνά η δικαιοσύνη.
===============================

Μονάδα συμπαραγωγής με τη χρήση βιομάζας στην Πτολεμαΐδα
Μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας με τη χρήση βιομάζας πρόκειται να εγκαταστήσει σε χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ η δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας χρησιμοποιώντας ως προϊόντα καύσης αγροτικά και δασικά υπολείμματα αλλά και τυποποιημένη βιομάζα ( πέλλετ).
Η μελέτη του έργου συντάσσεται ήδη από το ΕΚΕΤΑ – ΙΔΕΠ ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 4- 5 εκατομμύρια ενώ διερευνώνται τα προγράμματα χρηματοδότησης καθόσον πρόκειται για πιλοτικό έργο και η εμπειρία υλοποίησης ανάλογων δράσεων στην χώρα μας δεν είναι ανεπτυγμένη.

Η παραγόμενη θερμική ενέργεια θα τροφοδοτεί τους εναποθηκευτές θερμότητας της ΔΕΤΗΠ καλύπτοντας τη ζήτηση σε περιόδους αιχμής ενώ η ηλεκτροπαραγωή θα διατίθεται προς πώληση στην ΔΕΗ. Το έργο αναμένεται να λειτουργήσει σε ενάμισι χρόνο.

===============================
Με εντολή της τρόικας η αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Η τρόικα φέρεται να έχει ασκήσει πιέσεις ώστε, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αποφασίσει  αύξηση της ειδικής εισφοράς υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Ο έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του, ζητούσε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, της 21-1-2013, το οποίο εξέφραζε «την ικανοποίησή του για την προσαρμογή των εισφορών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» στην Ελλάδα.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν καθιστά απολύτως ξεκάθαρο ότι η αύξηση έγινε μετά την απαίτηση της τρόικα: «η αύξηση αυτή (της ειδικής εισφοράς) ήταν ένα από τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν πριν από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου που συνδέεται  με το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Η πλήρης απάντηση του Όλι Ρεν, έχει ως εξής:

 «Την 10η Ιανουαρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αύξησε την ειδική εισφορά ΑΠΕ για τα νοικοκυριά κατά 9% περίπου (από 8,74 ευρώ/MWh σε 9,53 ευρώ/MWh). Η αύξηση αυτή ήταν ένα από τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν πριν από την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της πρώτης επιμέρους δόσης της δεύτερης εκταμίευσης του δανείου που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ανέφερε στην Ευρωομάδα ότι η προϋπόθεση αυτή έχει εκπληρωθεί. Η αξιολόγηση είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής.»
==============================

ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Χαιρετισμός ενότητας

Εν όψει των σημαντικότατων εξελίξεων στο χώρο της ενέργειας και των προσπαθειών που γίνονται για να ιδιωτικοποιηθεί και να ξεπουληθεί η ΔΕΗ, τα στελέχη της παράταξης της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποφάσισαν να ενισχύσουν στο μέγιστο την ενότητα στους κόλπους της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Χαιρετίζουν την απόφαση του συνόλου των στελεχών του ψηφοδελτίου ΝΔ-ΑΚΕ να διαλύσουν το ψηφοδέλτιο ΝΔ-ΑΚΕ  και να προσχωρήσουν όλοι τους στην ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με επικεφαλής τον Αντώνη Καρρά.

Όλοι μαζί πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δηλώνουν πως στηρίζουν, τις θέσεις, τις αρχές και τις επιλογές της ΔΑΚΕ /ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Για την ΔΑΚΕ/ ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ :


Αντώνη Καρράς

Παντελής Καραλευθέρης

Ελευθέριος Αδάμ

Διονύσης Στασινόπουλος

Ιωάννης Δήμας

Αριστείδης Μπρουμάς

Αγγελής Αγγελόπουλος

Φώτης Παναγόπουλος

Αθανάσιος Μάστορας

Εμμανουήλ Τομαδάκης

Χρήστος Πιστεύος

Ιωάννης Μαρκουλής

Κώστας Κατσαρός

Γιώργος Μπούκουρας

Παναγιώτης Καλοφωλιάς

Ιωάννης Μανές

Θωμάς Παππάς

===============================

Στο μικροσκόπιο οι χρηματοδοτήσεις προς ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Τα... γενναία δάνεια προς συνδικαλιστές και χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δόθηκαν μέσω των συλλογικών συμβάσεων προς τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, από το 1999 έως και το 2010, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ανακριτή Χρήστου Παπακώστα.
Την πόρτα του ανακριτή έχουν περάσει 15 μέλη της διοίκησης, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας. Ο Αρθούρος Ζερβός και ο Τάκης Αθανασόπουλος αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και την καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ. Επίσης κατηγορούμενοι είναι και 8 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος.
Το τελευταίο δάνειο που ζήτησε το 2010 η συνδικαλιστική οργάνωση για ανάγκες οργάνωσης, ύψους 500.000 ευρώ και τελικά δόθηκε επί προεδρίας Αρθούρου Ζερβού, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα.
Είχε προηγηθεί ακόμη ένα δάνειο, ύψους 300.000 ευρώ, που δόθηκε μετά από αίτημα της ΓΕΝΟΠ για μελέτη που θα συνέβαλε στην αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, η οποία όμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν έγινε ποτέ.
"Κατά την έρευνα βρέθηκε ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε κατασπατάληση των χορηγιών, χωρίς να δίνει κανένα λογαριασμό" δήλωσε στο MEGA ο Λέανδρος Ρακιτζής.
Σύμφωνα με την δικαστική έρευνα, περισσότερα από 300.000 ευρώ δόθηκαν για ταξίδια των συνδικαλιστών που θα είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά τελικώς δεν έγιναν. Για το λόγο αυτό μέλη του ΟΚΔΕ ΔΕΗ θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και για το αδίκημα της απάτης.
Οι διώξεις στηρίζονται στο πόρισμα - "φωτιά" του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο αναφέρει ακόμα και χρηματοδότηση για δράσεις δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας που άγγιξε το 1.343.000 ευρώ, για το διάστημα 1999 - 2010!
http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27370&subid=2&pubid=30891846
====================================
Προς κατάργηση 35 ειδικά επιδόματα της ΔΕΗ
Την κατάργηση 35 ειδικών επιδομάτων που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη ΔΕΗ και τη διατήρηση μόνο τριών (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών και θέσης ευθύνης) προτείνει η κοινή Επιτροπή διοίκησης και ΓΕΝΟΠ που συγκροτήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, και η πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή, να προβλεφθεί ειδική αποζημίωση (5 ευρώ την ημέρα) και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης, που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές με το αιτιολογικό ότι εργάζονται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας πίεσης και φόρτισης και σε συνθήκες «με έντονα στοιχεία επικινδυνότητας».
Η επιτροπή συγκροτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σύμφωνα με την πρόταση, στους εργαζόμενους που σήμερα λαμβάνουν τα επιδόματα που καταργούνται θα δοθεί διορθωτικό ποσό προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω μείωση αποδοχών. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι ποσοστό επί του μισθού και θα χορηγείται κλιμακωτά, ανάλογα με τη φύση της εργασίας και το βαθμό επικινδυνότητας. Το επίδομα απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών προβλέπεται για τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, ενώ υπάρχει αίτημα να καταβληθεί και στους εργαζόμενους στον Αθερινόλακκο Κρήτης. Σύμφωνα με την πρόταση θα είναι 17,61 ευρώ το μήνα ενώ σε σταθερό ποσό ανά επίπεδο ιεραρχίας θα καθοριστεί και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Στα υπό κατάργηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα επιδόματα μέσου όρου ενδείξεων, απομόνωσης, κατοικίας, οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων, φύσεως εργασίας καταμετρητών, ιατρών, δυτών, επιφυλακής κατ' οίκον, διαχειριστικών λαθών, ταμιών, κ.α.

ΠΗΓΗ: Imerisia.gr
==================================

Μια γυναίκα από την Πάτρα κατέρρευσε όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν δυνατό να πετύχει διακανονισμό στην πληρωμή του λογαριασμού ρεύματος που της είχε καταφθάσει

Μια ακόμα σκηνή άφατου πόνου και ισοπέδωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ξετυλίχθηκε πριν μερικές ημέρες στα γραφεία της ΔΕΗ, στην Ακτή Δυμαίων και μάλιστα μπροστά στον δημοσιογραφικό φακό του «Κόσμου»: Συμπολίτισσα κατέρρευσε κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των αποσβολωμένων συναλλασσομένων, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν δυνατό να πετύχει διακανονισμό στην πληρωμή του τσουχτερού λογαριασμού ρεύματος που της είχε καταφθάσει!
Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, όταν νωρίς το πρωί η συγκεκριμένη κυρία προσήλθε με έκδηλη αγωνία στα γραφεία της ΔΕΗ, κρατώντας στο ροζιασμένο χέρι της τον φουσκωμένο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως γράφει η εφημερίδα.
Η εισφορά του ΕΕΤΗΔΕ, του γνωστού «χαρατσιού» που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση, μέσω των λογαριασμών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, είχε εκσφενδονίσει στα ύψη τον λογαριασμό της Πατρινιάς, ενώ και κάποιες από τις υπόλοιπες χρεώσεις εμφάνιζαν περίεργη αύξηση.
Η γυναίκα, μετά από πολύωρη αναμονή στην «ουρά» προσπάθησε απευθυνόμενη στους υπευθύνους να βρει μια συμβιβαστική λύση.
Από …υπεύθυνο σε υπεύθυνο
Όμως η ώρα περνούσε και κανένας όπως φαίνεται δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημά της. Από γραφείο σε γραφείο και από υπεύθυνο σε υπεύθυνο, η γυναίκα άρχισε να απελπίζεται και να ασφυκτιά. Κάτι το δίκιο που ένιωθε ότι την έπνιγε, κάτι η ηλικία της και η φυσική και ψυχολογική κούραση που είχε υποστεί, στο τέλος δεν άντεξε! Έχασε τις αισθήσεις της και κατέρρευσε στα πλακάκια, χωρίς να έχει καμία επαφή με το περιβάλλον!
Πηγή: thebest.gr
======================================
παραφουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Καθημερινές είναι πλέον οι καταγγελίες πολιτών για παραφουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το παρελθόν.

Δημοσιογράφοι του Δικτύου Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας διερευνώντας τις σχετικές καταγγελίες ήρθαν σε επαφή με τοπικά, περιφερειακά και στελέχη της κεντρικής Διοίκησης τα οποία από την πλευρά τους ανέφεραν ότι οι νέες τιμολογιακές επιβαρύνσεις -που έχουν τις εγκρίσεις και των Ρυθμιστικών Αρχών- δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 8% υποστηρίζοντας ότι οι όποιες διαφορές -εκτός από μεμονωμένες- οφείλονται αποκλειστικά στις μεγάλες καταναλώσεις του χειμώνα. 

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής μιλώντας στο Δίκτυο Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας δήλωσε ότι γνωρίζει το θέμα των ακραίων και αδικαιολόγητων -όπως τις χαρακτήρισε αυξήσεων- στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις προσεχείς ημέρες θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή προκειμένου να λάβει απαντήσεις για το ακριβές ύψος των αυξήσεων.

Ανέφερε τέλος, ότι πρόσφατα και στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είχε θέσει σχετικό ερώτημα προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικευμένων παραφουσκωμένων λογαριασμών.
=====================================
Ουρά στη ΔΕΗ για διακανονισμούς
Στην ουρά περιμένουν oι πολίτες, προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς με τη ΔΕΗ, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ειδικά μετά την ενσωμάτωση σε αυτούς του χαρατσιού για τα ακίνητα.
=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: