Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΔΕΗ: Ιδιωτικό πείραμα σε κρατικά χέρια…Πώς θα τεμαχισθεί και θα (ξε)πουληθεί η ΔΕΗ.Θα προστατευθούν οι επενδύσεις 3 δις της ΔΕΗ;;;



Πρόσω ολοταχώς για την πώληση του 49% της ΔΕΗ
Στα σκαριά βάζει η κυβέρνηση την πώληση του 49% του διαχειριστικού συστήματος της ΔΕΗ μέσα στο 2013 και του υπολοίπου 51% το 2014 για να είναι συνεπής η κυβέρνηση με τις επιταγές της τρόικας στην καταστροφική πολιτική των αποκρατικοποιήσεων στο τομέα της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η πώληση σε ιδιώτες της ΔΕΗ θα γίνει σε τρεις φάσεις, η οποία αναμένεται να έχει
ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016, σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Να σημειωθεί ότι τυχόν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα γίνει από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως μεταβολή του τελικού στόχου που είναι η ολοκλήρωση του διαχωρισμού το 2ο τρίμηνο του 2014.
Σε τρεις φάσεις η πώληση της ΔΕΗ όπως εξήγγειλε ο Σίμος Κεδίκογλου
Το σχέδιο είχε παρουσιάσει επιγραμματικά το πρωί, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξήγγειλε ότι το πρώτο στάδιο είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή συστήματος, το δεύτερο είναι η δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και η διαδικασία αποκρατικοποίησής της και το τρίτο στάδιο είναι η αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
Συγκεκριμένα, ο Σίμος Κεδίκογλου εξήγγειλε ότι πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2013, η οποία προβλέπει την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή απόκτηση ενός ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ, με παράλληλη ανάληψη του management, της διοίκησης της εταιρείας.
Χαρακτήρισε την δεύτερη φάση "συμβατική υποχρέωση" να αποκτήσει κάποιος επενδυτής το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ώστε "το ελληνικό κράτος να κατοχυρώνει καταστατική μειοψηφία, δηλαδή 34% που μπορεί να μπλοκάρει κάθε ανεπιθύμητη απόφαση". Επίσης, ο Σίμος Κεδίκογλου εξήγγγειλε ότι η νέα εταιρεία, που θα συσταθεί "θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού, συνολικά στο 30% του συνόλου της ΔΕΗ, δηλαδή παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία τους, αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού υδροηλεκτρικών σταθμών και μονάδων φυσικού αερίου". Μιλώντας, για την απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς, ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι αυτή θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για να υπάρξει επαρκής ανταγωνιστικότητα προς όφελος του καταναλωτή.
Χαμηλότερα τιμολόγια υπόσχεται ο υφυπουργός ΠΕΚΑ
Νωρίτερα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, μίλησε εγκωμιαστικά για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του 49% της ΔΕΗ λέγοντας πως "το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, έγινε στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της Κυβέρνησης για την αγορά ενέργειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη". Ενώ, μετά τις τόσες ανατιμολογήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ισχυρίστηκε ότι η πώληση της ΔΕΗ "οδηγεί όχι μόνο στην ελάφρυνση στα δημόσια οικονομικά και κατ΄ επέκταση στην ελάφρυνση των φορολογουμένων που μέχρι σήμερα έχουν υποστεί το βάρος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά διασφαλίζει και οφέλη για την ελληνική οικονομία μέσα από ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές".
Ν. Βαλαβάνη: Η ΕΕ θα επιλέξει τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που θα αγοράσει
"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σταδιακά και μέχρι τέλους του 2015 ως «προαπαιτούμενη δράση» για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου", στηλίτευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, Η ίδια καταγγέλlει ότι η κυβέρνηση δεν διατηρεί τα πλέον τα προσχήματα καθώς "έχει τεθεί στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κατάλογος με το σύνολο των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, ώστε η ίδια η ΕΕ να επιλέξει τα περιουσιακά στοιχεία, που θα απαρτίσουν τη νέα εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου 1 στους 3 πελάτες της ΔΕΗ, δηλαδή του 30% του πελατολογίου της , που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία υποχρεωτικά".
Με δήλωσή της εξήγησε, μάλιστα, ότι το σχέδιο της κυβέρνηση για την πώληση της ΔΕΗ σκοπεύει "πρώτον, το Δημόσιο να καταστεί «ιδιοκτησιακά» μειοψηφία στον «ανεξάρτητο» διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μέχρι τον πλήρη αποχωρισμό του απ' τα δίκτυα (2014). Δεύτερον, η δημιουργία και πώληση σε «επενδυτές» μιας νέας, πλήρως καθετοποιημένης και πλήρως ανταγωνιστικής, ως προς τη ΔΕΗ, εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού, που θα συγκεντρώνει το 30% των παγίων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής, λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου, με αντίστοιχο μοίρασμα των λιγνιτορυχείων και των υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και της εμπορίας, λογιστηρίων κτλ (2014-15). Τρίτον, η ιδιωτικοποίηση της υπολειπόμενης «μητρικής» εταιρείας (2015)", όπως επισημαίνει η Νάντια Βαλαβάνη.
"Γίνεται έτσι φανερό ποιο είναι το «νέο οικονομικό πρότυπο» σύμφωνα με το οποίο μετασχηματίζεται η σημερινή Ελλάδα παίρνοντας πλέον συγχαρητήρια τόσο από την ΕΕ και το ΔΝΤ", καταγγέλλει η Νάντια Βαλαβάνη και παραλληλίζοντας την Ελλάδα με την Βουλγαρία είπε πως "η γείτονα χώρα, ουσιαστικά πλέον πλήρως «αποστειρωμένη», με μηδαμινό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος και έχοντας πουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της, στέλνει στους πολίτες της μηνιαίους λογαριασμούς της - πλήρως απελευθερωμένης - ηλεκτρικής ενέργειας ίσους με ένα μέσο μηνιαίο μισθό. Με αποτέλεσμα να τους βάζει στο δίλημμα, αν θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ή θα ταΐσουν τα παιδιά τους. Η Βουλγαρία, όχι τυχαία, είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης των 27".
Προς επίρρωσιν αυτών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θ. Πετράκος και Ευ. Ουζουνίζου τόνισαν πως "η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ η οποία έχει συμβάλλει στον εξηλεκτρισμό και στην πρόοδο της χώρας. Μιας Δημόσιας Επιχείρησης αναντικατάστατης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και επί της ουσίας κερδοφόρας". Αντιπρότειναν, μάλιστα, ότι "η ΔΕΗ έχει ανάγκη από ένα στρατηγικό πλάνο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και όχι από διάσπαση διάλυση και ξεπούλημα που προωθεί η συγκυβέρνηση".
Αντιδρά στην αποκρατικοποίηση η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ
"Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μαζί με τον Ελληνικό λαό, του οποίου περιουσία είναι η ΔΕΗ, θα αντιδράσουν με κάθε μέσο για να σταματήσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας" αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή ανακοίνωση αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ θέτει επίσης νομικό θέμα, λέγοντας ότι όσοι απεργάζονται την πώληση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, πρέπει να ξεπεράσουν τα νομικά εμπόδια από την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο επίσης για ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής και υποστηρίζει ότι η διάσπαση της Επιχείρησης που έγινε τα προηγούμενα χρόνια μοναδικό στόχο είχε το διαμελισμό της κραταιάς ΔΕΗ, την αποδυνάμωσή της και το ξεπούλημα των κομματιών της.
================================

Το ΚΚΕ καλεί σε οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στην «απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση» του τομέα Ενέργειας, για έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και αποδέσμευση από την ΕΕ
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης και ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, προωθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, στην κατεδάφιση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς με γνώμονα το κέρδος, στη λεηλασία των λιγνιτικών αποθεμάτων και του υδάτινου δυναμικού της χώρας από τα μονοπώλια, ενώ εντείνεται η διαπάλη ΗΠΑ - Γερμανίας για τον έλεγχο του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Οι ευθύνες όσων υποκλίθηκαν στην πορεία απελευθέρωσης του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τεράστιες.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7439971&publDate=16/5/2013
================================
ΔΕΗ: Ιδιωτικό πείραμα σε κρατικά χέρια…

του Ν.Γ.Δρόσου
Δημοσιεύθηκε: 07:47 - 16/05/13
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, δεν είναι ούτε νέα, αλλά ούτε και αιφνιδιαστική.

Πέραν του γεγονότος ότι το 49% της ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε ιδιωτικά χέρια μέσω Χρηματιστηρίου, εδώ και τρία χρόνια, από το πρώτο κιόλας μνημόνιο, η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις τόσο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» όσο και για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Για όλο αυτό το διάστημα, όμως, οι δεσμεύσεις της παρέμειναν κενό γράμμα.
Ως αποτέλεσμα, η ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος παίκτης, με σαφή χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου, σε μία αγορά από την οποία εξαρτάται το κόστος λειτουργίας, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του, του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Κάτι που οφείλουμε να θυμόμαστε όταν διερωτώμεθα σχετικά με τη σθεναρή αντίσταση που επέδειξε ο δείκτης τιμών λιανικής στη χώρα μας καθ’όλη τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

Όπως αντίστοιχα οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ουδείς, πλην ενδεχομένως της ίδιας της ΔΕΗ, γνωρίζει σήμερα ποια είναι, ή εντέλει ποια θα όφειλε να είναι, η προσήκουσα τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι τέτοιος ο βαθμός της άγνοιας σχετικά με το ζήτημα αυτό, που η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οδηγήθηκε πρόσφατα στην ανάγκη προκήρυξης διαγωνισμού με στόχο την εκπόνηση κοστολογικού ελέγχου στη ΔΕΗ και κατά προέκταση προσδιορισμού του δόκιμου των τιμολογίων της.
Όλα αυτά, δε, όταν η ίδια η ΡΑΕ αναγνωρίζει ότι το 2013 το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή είναι 75%, ενώ, στην προμήθεια, μετά τη χρεοκοπία δύο ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στον τομέα, το 2012, έφθασε στο 99% της αγοράς.
Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, προφανώς, δεν είναι πανάκεια σε ότι αφορά στα τιμολόγια διάθεσης του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

Αποτελεί, όμως, μια αρχή.
Η διάθεση μεριδίου 17% εκ των μετοχών που κρατά η κυβέρνηση στην επιχείρηση και η διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας σε αυτήν, με ποσοστό 34%, μεταβιβάζει τη δυνατότητα ελέγχου, ή τουλάχιστον δυνητικού ελέγχου, για να μην ξεχνάμε και το θεσμό της γενικής συνέλευσης των μετόχων, σε ιδιωτικά χέρια.
Αντίστοιχα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση, αλλάζει το χάρτη τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διανομή του τελικού προϊόντος.
Με άλλα λόγια, εισάγει τον ανταγωνισμό σε μια ιδιαίτερα κλειστή, έως τώρα, αγορά.
Στο βαθμό που ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες, διότι οι αντιδράσεις συντεχνιών και συνδικάτων είναι ήδη ορατές, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της κρατικής παρουσίας στην οικονομία θα έχει καταρρεύσει.
Δίχως αμφιβολία, πρόκειται για ένα πείραμα, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων 63 ετών, από τον Αύγουστο του 1950, οπότε ιδρύθηκε η ΔΕΗ.
Ο βαθμός επιτυχίας του πειράματος αυτού, ωστόσο, παραμένει μια κρατική υπόθεση.
Εάν το κράτος, διαμέσου των εντεταλμένων φορέων του, συμπεριλαμβανομένης της ΡΑΕ, κατορθώσει να ασκήσει αποτελεσματικά τον εποπτικό ρόλο που οφείλει να ασκεί, το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς μπορεί να οδηγήσει τόσο σε χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στην διαφανέστερη λειτουργία μιας ιδιαίτερα σημαντικής αγοράς για την ελληνική οικονομία.
Στο βαθμό, δε, που το κράτος επιθυμεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική, είναι προφανώς ελεύθερο να το πράξει, επιδοτώντας απευθείας τα τιμολόγια διάθεσης ρεύματος σε ευπαθείς και αδύναμες ομάδες της κοινωνίας.
Θα το πράξει, όμως, με τη γνώση ότι θα χρήματα των φορολογουμένων που θα διαθέσει θα αξιοποιηθούν για το συγκεκριμένο σκοπό και δεν θα χαθούν είτε σε συνδικαλιστικές τσέπες, είτε σε αδιαφανείς διεργασίες.
Αρκεί, οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ίδιοι για όλους και επιτέλους να αφεθούν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού να δουλέψουν…
http://www.euro2day.gr/specials/reveille/136/articles/777448/Article.aspx
=================================
Να προστατευθούν οι επενδύσεις 3 δις της ΔΕΗ


Την παραγωγική βάση νέας εταιρίας που θα ιδιωτικοποιηθεί ως το 2015 θα αποτελέσει το 30% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Παράλληλα, το 17% της μητρικής εταιρίας που κατέχει το δημόσιο, πρόκειται να έχει πουληθεί ως το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Επίσης, περιλαμβάνει την πώληση του 49 % των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Εδώ έχει αξία να τονιστεί πως παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση η ΔΕΗ ΑΕ συνεχίζει να πραγματοποιεί πολύ μεγάλες επενδύσεις ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της, στηρίζοντας ενεργά την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι παραγωγικές επενδύσεις της ΔΕΗ είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται στη χώρα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι, σχεδόν στο σύνολό τους, γίνονται στην ελληνική περιφέρεια που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη ανεργία.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται από τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής της ΔΕΗ:
Μονάδα V ΑΗΣ Αλιβερίου, Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο, καθαρής ισχύος 417 MW και συμβατικού τιμήματος 219,2 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή της Μονάδας έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και από τις 10/8/2012 έχει ξεκινήσει το commissioning της, ενώ η έναρξη της εμπορικής της λειτουργίας αναμένεται σύντομα. Τα συνοδά έργα του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αλιβερίου 150/400 kV έχουν ολοκληρωθεί, ενώ των Γραμμών Μεταφοράς 400 kV βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Τέλος η κατασκευή από το ΔΕΣΦΑ Α.Ε. του αγωγού φυσικού αερίου Υψηλής Πίεσης προς τη Μονάδα έχει ολοκληρωθεί.

Μονάδα V AΗΣ Μεγαλόπολης, Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο, καθαρής ισχύος 811 MW και συμβατικού τιμήματος 499,5 εκατ. €.
Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες έργων Πολιτικού Μηχανικού και η ανέγερση Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Ουσιαστικά η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του έργου συναρτάται με τα συνοδά έργα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μεγαλόπολης 400 kV και του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Υψηλής Πίεσης από Αγ. Θεοδώρους έως τη Μεγαλόπολη, τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο του 2013.

Μονάδα V ΑΗΣ Πτολεμαΐδας: Στις 9 Μαρτίου υπογράφτηκε η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η νέα λιγνιτική μονάδα θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα. Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων. Η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.
Για την επένδυση αυτή δόθηκε αρχική έγκριση από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ περίπου ύψους €700 εκατ. που αφορά τη χρηματοδότηση του έργου «Πτολεμαΐδα V».

Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα, ισχύος 157 MW και συμβατικού τιμήματος 281,75 εκατ. ευρώ: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 13/7/2012, η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα του υπόψη ΥΗΣ. Ο εν λόγω ΥΗΣ πρόκειται σύντομα να ενταχθεί πλήρως στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ Α.Ε.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτές οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και φτάνουν τα 3 δις θα προστατευθούν και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στα σχέδια αποκρατικοποίησης. Διότι άλλο αποκρατικοποίηση, κι άλλο «κανιβαλισμός» που θα επιτρέψει σε κάποιους να αποσπάσουν τεράστιες υπεραξίες πληρωμένες από τους καταναλωτές.

Read more: http://rizopoulospost.com/na-prostateythoyn-oi-ependyseis-3-dis-ths-deh/#ixzz2TQn66laC
Follow us: @RizopoulosPost on Twitter | RizopoulosPost on Facebook
====================================
Πώς θα τεμαχισθεί και θα (ξε)πουληθεί η ΔΕΗ
Το κυβερνητικό σχέδιο και οι υποψήφιοι επενδυτές
Μόνον το 30% του τωρινού παραγωγικού δυναμικού της θα διατηρήσει η ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδίου αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης της, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Ο "τεμαχισμός" της εταιρίας θα ξεκινήσει με την πώληση των δικτύων (ΑΔΜΗΕ), θα ακολουθήσει η πώληση παραγωγικών μονάδων, ορυχείων, εμπορικού δικτύου  και πελατολογίου. Εν συνεχεία από τη "μικρή ΔΕΗ" που θα απομείνει, θα δοθεί σε ιδιώτες το 17%. Για τις παραγωγικές μονάδες ενδιαφέρονται εγχώροι και ξένοι όμιλοι (Μυτιληναίος, Edison, EdF, RWE), ενώ για τα δίκτυα (που προσφέρουν σταθερη εξασφαλισμένη απόδοση) έχουν εκφηλώσει ενδιαφέρον Κινέζοι και ευρωπαϊκα pension funds.
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις μέσα στην επόμενη διετία.  Η διαδικασία θα είναι αρκετά χρονοβόρα, όχι μόνον λόγω αντιδράσεων και νομικών δυσκολιών, αλλά και λόγω του ότι όλο εγχείρημα πρέπει να υλοποιηθεί σεσυνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ.
Γιαυτό η ιδισωτικοποίηση ξεκινά από το ευκολότερο κομματι, την πώληση του ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται τα δίκτυα. Στην εταιρία θα γίνει ΑΜΚ που θα καλυφθεί από επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει αρχικά μέχρι 49% και θα αναλάβει το μάνατζμεντ. Εν συνεχεία η ΔΕΗ θα πουλήσει το υπόλοιπο ποσοτό συμμετοχής της (51%). Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2014.

Θα πουληθεί "ξεγυμνωμένη"

Η ΔΕΗ θα πουλήσει επίσης υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και νέες που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού, Θα παραχωρήσει επίσης ορυχεία λιγνίτη, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πελατολόγιο. Θα κρατήσει λιγνιτικές μονάδες 1.400 μεγαβάτ μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, μονάδες φυσικού αερίου 500 μεγαβάτ και υδροηλεκτρικές 500 μεγαβάτ.
Η νέα "κουτσουρεμένη" ΔΕΗ  που θα απομείνει μετά την πώληση παραγωγικών μονάδων, θυγατρικών και εμπορικού δικτύου, θα αποκρατικοποιηθεί. Το Δημόσιο θα πουλήσει   17% των μετοχών της σε στρατηγικό επενδυτή και θα μείνει μειοψηφών μέτοχος. 
Η προεργασία θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η επιλογή των παγίων (μονάδων κ.λπ.) που θα πουληθούν. Η ιδιωτικοποίηση αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι τρεις φάσεις

Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιλαμβάνει τις ακόλουθες κινήσεις συνοπτικά:
• Πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Στην εταιρία θα μπει με ΑΜΚ στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει το μανατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα έχει δύο φάσεις: Φέτος θα γίνει η ΑΜΚ και  ο επενδυτής θα αποκτήσει έως 49%. Το β' τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα αποχωρήσει η ΔΕΗ, πουλώντας το ποσοστό της.

• Δημιουργία "μικρής ΔΕΗ", που θα περιλαμβάνει λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο (συνολικά θα καλύπτουν  30% της τωρινής ηλεκτροπαραγωγής). Οι μονάδες θα καθοριστούν σε διαβούλευση με την ΕΕ. Το τίμημα θα καθοριστεί με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ. Η ολοκλήρωση θα γίνει στο 1ο τρίμηνο του 2015.

• Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ: Πώληση του 17%, μέσω ΤΑΙΠΕΔ με έναρξη το 1ο τρίμηνο του 2015 και ολοκλήρωση στο τέλος του 2015 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι επιμέρους κινήσεις αναδιάρθρωσης -αποκρατικοποίησης περιγράφονται ως εξής στο κυβερνητικό σχέδιο:

1. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ επενδυτή. Χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία:

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης φάσης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, με πρόβλεψη για ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει στην τελική τους έκβαση να εξασφαλίσουν ότι το Ελληνικό Κράτος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.



Χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως εξής:

Εξ αρχής θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους δεσμευτικές προσφορές που θα καλύπτουν και τις δύο φάσεις Ι και ΙΙ της διαδικασίας ως κατωτέρω. Οι λεπτομέρειες επιδέχονται τροποποιήσεων – προσαρμογών κατόπιν συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως μεταβολή του τελικού στόχου που είναι η ολοκλήρωση του διαχωρισμού (unbundling)  το 2ο τρίμηνο του 2014.

Φάση Ι: Είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.
Φάση ΙΙ: Συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.

2. Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού.

Σε σχέση με αυτή τη νέα καθετοποιημένη εταιρεία, ειδικά αναφορικά με τα στοιχεία ενεργητικού, στόχος είναι:
α) να δημιουργηθεί βιώσιμη ανταγωνιστική νέα εταιρεία στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους.  Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης  Εμπορίας της ΔΕΗ.  Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
β) στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για  από-επένδυση (πώληση) λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ.  Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.

Γενικά προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού (30% της ΔΕΗ) παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών και  μονάδων φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ ο οποίος τεθεί υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τέλος Μαΐου 2013.

Όπως προβλέπεται ήδη, η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας.
Το τίμημα θα επιτευχθεί μέσω διαφανούς διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί με την συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.
4. Σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Το σχέδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που  αντιπροσωπεύουν το 17% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και έχει εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (συνεκτιμώντας ότι ήδη το 49% των μετοχών διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς).
Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: