Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Στην αντιμετώπιση των πολιτικών αλλά και συνδικαλιστικών αντιδράσεων που θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι σφοδρές παρά την αμηχανία που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση.



Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης
Πηγή: Express.gr  18/05/13-09:48

 ΜΕΓΑΛΕΣ προσδοκίες, αλλά και τεράστιες δυσκολίες περικλείει το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε στα μέσα της εβδομάδας.
Η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει μάχες σε τουλάχιστον τρία μέτωπα.
Πρώτον, σε αυτό της αποτελεσματικότητας αλλά και της ταχύτητας στην υλοποίηση ενός τεράστιου νομικού και οικονομικού εγχειρήματος, δηλαδή της διαμόρφωσης τριών νέων εταιριών από τα σπλάχνα της σημερινής ΔΕΗ. Δεύτερον, στην προσέλκυση ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς όφελος της οικονομίας αλλά και των δημοσιονομικών μεγεθών.
Τρίτον,

στην αντιμετώπιση των πολιτικών αλλά και συνδικαλιστικών αντιδράσεων που θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι σφοδρές παρά την αμηχανία που καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση.
Το σχέδιο αποκρατικοποίησης αφορά την πώληση εντός του 2013 των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού, την αποκοπή του 30% των μονάδων αλλά και του πελατολογίου της ΔΕΗ που θα πωληθεί ως νέα εταιρία και τη διάθεση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου, αυτού που σήμερα ονομάζουμε ΔΕΗ αλλά όταν θα πάρει το δρόμο της αποκρατικοποίησης θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Το σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2016 και το πρώτο τεστ θα γίνει με την πώληση του ΑΔΜΗΕ εντός του 2013. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΔΕΗ θα αποχωρήσει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει καταστατική μειοψηφία του 33%. Πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας στον οποίο η ΔΕΗ θα πωλήσει το μέρος του μετοχικού κεφαλαίου που θα της απομείνει όταν ο επενδυτής αγοράσει τουλάχιστον το 51% και αποκτήσει το management. Τώρα σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον που μπορεί να προσελκύσει ο ΑΔΜΗΕ, αυτό θα πρέπει να προέρχεται από εταιρίες που δεν δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, όπως προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι η πρόσκληση θα απευθύνεται σε τρίτες εταιρίες, fund ή άλλους επενδυτές, οι οποίοι θα είναι δύσκολο να επιθυμούν την ανάληψη του management ενός ενεργειακού φορέα με μόνο έσοδο τα τέλη χρήσης του δικτύου και κατά συνέπεια μικρές αποδώσεις του επενδεδυμένου κεφαλαίου.
Το κομμάτι που φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους, ξένους και εγχώριους, είναι η λεγόμενη “μικρή ΔΕΗ”, που θα βγει προς πώληση το 2015. Ο διαγωνισμός για την πώληση της νέας εταιρίας θα προκηρυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ώστε να κλείσει το 2015.
Οι μονάδες που θα περάσουν στο νέο σχήμα θα προσδιοριστούν ως το τέλος Ιουνίου μετά από διαβουλεύσεις με την Κομισιόν. Το σχέδιο αφορά 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη συν ορυχεία λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW μονάδων με φυσικό αέριο. Ακόμα προβλέπεται αποεπένδυση της ΔΕΗ από μονάδες που δεν κατονομάζονται, δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε λιγνιτικά πεδία, ενώ ορίζεται ότι το τίμημα πώλησης δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ, δηλαδή δεν θα επιτραπεί η πώληση κάτω από τη λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων.
Προ της κρίσης αρκετές ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως η ιταλική Edison που σήμερα ανήκει στη γαλλική EdF, είχαν δείξει ενδιαφέρον για αγορά μονάδων της ΔΕΗ, ενώ σήμερα το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από ρωσικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, η οποία επενδύει γενικότερα σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη.
                                Πηνελόπη Μητρούλια
=================================
ΔΕΗ: Στις 22/07 η αποκοπή του μερίσματος
Με βάση τα μετά από φόρους κέρδη, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση την καταβολή μερίσματος ύψους 0,025 ευρώ ανά μετοχή
Στις 29 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθεί τελικά η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.
Με βάση τα μετά από φόρους κέρδη, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση την καταβολή μερίσματος ύψους 0,025 ευρώ ανά μετοχή.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, η αποκοπή δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2012 θα γίνει στις 22 Ιουλίου 2013, δηλαδή μετά την 19η Ιουλίου 2013 που σηματοδοτεί την ημερομηνία λήξης των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί της μετοχής της εταιρείας και επί του δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap στον οποίο συμπεριλαμβάνεται.
Η καταβολή του μερίσματος χρήσης 2012 θα ξεκινήσει στις 30 Ιουλίου.
=========================================
Ποιοι κλάδοι διέσωσαν το επίδομα γάμου

Οι τράπεζες, οι καπνοβιομηχανίες και οι εταιρείες των ποντοπόρων φορτηγών είναι οι τρεις κλάδοι στους οποίους διασώθηκαν για τους εργαζομένους, στο... παρά πέντε, το επίδομα γάμου και σειρά άλλων επιδομάτων με «αντάλλαγμα» μειώσεις μισθών άνω του 9,5%. Οι τρεις νέες κλαδικές συμβάσεις, από τις οποίες τις δύο (των τραπεζών και των καπνοβιομηχανιών) τις συνυπογράφουν μέλη του ΣΕΒ, κατατέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας στις 14 Μαΐου, παραμονή της λήξης της μετενέργειας ισχύος τους, όπως συνέβη και με τη σύμβαση της ΓΣΕΕ (την οποία δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ).
Η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών προβλέπει μείωση αποδοχών κατά 9,5% από την 1η Ιουλίου με κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού από την 1/1/2013, στις καπνοβιομηχανίες οι μειώσεις φθάνουν έως το 20% μέσω περικοπών στα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και πολυετίας, ενώ στις εταιρείες των ποντοπόρων φορτηγών η μείωση είναι της τάξης του 11,5%, όπως προκύπτει από τους πίνακες των αποδοχών που προσαρτήθηκαν στα κείμενα των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Να σημειωθεί ότι για άλλους 42 κλάδους στους οποίους οι κλαδικές συμβάσεις έληξαν μαζί με την τρίμηνη μετενέργεια, επίσης στις 14 Μαΐου, έπαψε να ισχύει η υποχρέωση καταβολής του επιδόματος γάμου (η συνέχιση της καταβολής του μπορεί να γίνει, πλέον, με ατομικές συμβάσεις). Και με βάση το ν. 4093 που καθορίζει το καθεστώς για τους μισθούς και τα επιδόματα μετά τη λήξη των ΣΣΕ παραμένουν τέσσερις (πολυετίας που είχε συμπληρωθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: