Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ



 το σωματείο σε δεύτερη φάση θα διεκδικήσει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τη ΔΕΗ ΑΕ
===========================
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
Οι έννοιες συνδικάτο, σωματείο, συνδικαλισμός έρχονται από πολύ παλιά. Κουβαλούν μαζί τους περιεχόμενα που στις διάφορες ιστορικές συγκυρίες τροποποιούνται, εμπλουτίζονται ή φτωχαίνουν.
Εμείς σε αυτές τις έννοιες αποδίδουμε μεγάλη σημασία, γιατί περιέχουν μέσα τους την ιδέα της ενότητας κόντρα στον κατακερματισμό, περιέχουν το «όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του». Μέσα στις εργατικές συλλογικότητες (στα συνδικάτα), θα πρέπει να οικοδομείται μια «άλλη κοινωνία»: η «κοινωνία της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της κοινότητας αναγκών και επιδιώξεων, των ειλικρινών ανθρώπινων σχέσεων». Εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνει αυτό πραγματικότητα.
Δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων έχει μια αρνητική στάση απέναντι στον συνδικαλισμό. Αυτή η στάση έχει τις αιτίες της. Η ΓΣΕΕ είναι σε ρόλο «κοινωνικού εταίρου» και υπογράφει  συμβάσεις – πείνας. Η ΟΜΕ – ΟΤΕ αποδέχεται οι νεοπροσληφθέντες στον οργανισμό να μην έχουν μονιμότητα όπως οι «παλιοί». Η ΟΤΟΕ αποδέχεται να ανοίγουν υποκαταστήματα τραπεζών το Σάββατο και να ξεχειλώσει έτσι το ωράριο. Μια πλειάδα εργατικών κέντρων μπήκαν στις νομαρχιακές Επιτροπές Διευθέτηση του χρόνου εργασίας που θα σημάνει την κατάργηση του 8ωρου…Όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν αυτή την κατάσταση, τι εκτίμηση να έχουν στον «συνδικαλισμό» και στους συνδικα-ληστές;
Γι΄ αυτούς τους λόγους στις μέρες μας ο συνδικαλισμός κατάντησε να σημαίνει: συμφέροντα, καιροσκοπισμός, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ξεπούλημα συμφερόντων, απεργιών και αγώνων, εξαρτήσεις από εργοδότες και διάφορα κέντρα εξουσίας (π.χ. κρατικά όργανα, κόμματα…), προετοιμασία για αναρρίχηση στα κέντρα εξουσίας (μελλοντικός βουλευτής, υπουργός, διευθυντικό στέλεχος), συνέργεια, μέσα από «συμμετοχικούς» θεσμούς, στην καταπίεση των εργαζομένων (π.χ. οι συνδικαλιστές να αποφασίζουν μαζί με τη διεύθυνση για απολύσεις, μεταθέσεις, ρεπό, άδειες) κ.ο.κ.
Μέσα στα συνδικάτα κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά που συναντάμε στην κοινωνία των αφεντικών: παραγοντισμός, αρχομανία, διακρίσεις σε διοικούντες και απλή βάση, προνόμια στους ηγέτες, γραφειοκρατία, μικροπαραταξιακές κόντρες και άλλα πολλά. Πώς ο εργάτης να ενταχθεί ολόψυχα στο σωματείο, όταν εκεί μέσα δε διαφέρει και πολύ από την καταπιεστική πραγματικότητα που ζει στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο εμπορικό κατάστημα;
Οι εργαζόμενοι στέκουν μακριά από τα συνδικάτα. Η μόνη σχέση που έχουν με αυτά είναι μια σχέση χρησιμοθηρική. Απευθύνονται στο σωματείο ή στον συνδικαλιστή για να αντιμετωπίσουν κάποιο εργασιακό τους πρόβλημα. Δεν εντάσσονται στα σωματεία εμπνεόμενοι από την «άλλη κουλτούρα» που θα έπρεπε να υπάρχει -και δυστυχώς δεν υπάρχει. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου να παλέψει για να αποτιναχτεί «η αρχαία σκουριά» που έχει επικαθίσει πάνω στην έννοια του συνδικαλισμού και της συλλογικής οργάνωσης.
Μέσα σε ένα τέτοιο συνδικαλιστικό τοπίο, υπονομευμένο από τους ίδιους τους «συνδικαλιστές», είναι δυνατόν να μην ιδιωτικοποιηθεί ως το 2015 η παραγωγική βάση της εταιρίας .

=================================
ΔΕΗ: Αποστασιοποιούνται από ΓΕΝΟΠ τα πρωτοβάθμια


Αλλαγές στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στη μητρική ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, φέρνει η διάσπαση της εταιρείας σε μητρική και θυγατρικές μεταφοράς και διανομής, αλλά και η συνδικαλιστική διαμάχη στο εσωτερικό της δευτεροβάθμιας οργάνωσης, σε συνδυασμό με τις δικαστικές περιπέτειες της ηγεσίας της.
Τελικός στόχος είναι η δημιουργία τριών πρωτοβάθμιων σωματείων ένα για κάθε επιχείρηση της ΔΕΗ, δηλαδή ΔΕΗ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (δίκτυο διανομής) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (δίκτυο μεταφοράς), ώστε η ΓΕΝΟΠ να λειτουργεί πραγματικά ως δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του το πλέον μαζικού πρωτοβάθμιου σωματείου στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ο Σπάρτακος, προωθεί την ενοποίηση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα μέλη των οποίων εργάζονται στη ΔΕΗ ΑΕ.
Σε πρώτη φάση ο Σπάρτακος με τροποποίηση του καταστατικού του, προχώρησε στην ίδρυση σωματειακών παραρτημάτων στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που είναι εγκατεσπαρμένες σε όλη την επικράτεια.
Τις επόμενες μέρες καλεί σε συνάντηση όλα τα προεδρεία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ευρύτερης περιοχής (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αμύνταιο) η οποία θα γίνει στην Κοζάνη, προτείνοντας ενότητα σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων.
Όπως λέει στο Euro2day.gr, ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης, το σωματείο σε δεύτερη φάση θα διεκδικήσει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τη ΔΕΗ ΑΕ, ως το πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή, έχουν έντονα παράπονα από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης, για το οποίο κρίνουν ότι υποβαθμίζει το ρόλο τους.
Ως γνωστόν η ηγεσία του Σπάρτακου και ειδικότερα ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο, καθώς αμφότεροι προέρχονται μεν από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, αλλά στη συνέχεια ο σημερινός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, αποστασιοποιήθηκε συνεργαζόμενος με άλλες παρατάξεις προκειμένου να πετύχει την επανεκλογή του στο προεδρείο.
Ιδιαίτερη ένταση υπήρξε ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αφορμή επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυσσε η ΓΕΝΟΠ, με συμμετοχή που κυμαίνονταν σε ποσοστά της τάξης του 2%-3%, ενώ η εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ, αποτέλεσε αφορμή για πλήρη ρήξη, καθώς η παράταξη ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) της Κοζάνης, υπαναχώρησε από συμφωνία για στήριξη υποψήφιων από την περιοχή και ενίσχυσε το ψηφοδέλτιο Φωτόπουλου, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπηθεί στο δ.σ. της ΔΕΗ, η πλέον συμπαγής ομάδα εργαζομένων, δηλαδή οι υπάλληλοι στα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.
Τη στάση του Φωτόπουλου και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε με δημόσια δήλωσή του ο πρόεδρος του Σπάρτακου, μιλώντας για σοβινιστική συμπεριφορά, βοήθεια που έλαβε ο Φωτόπουλος από τη διοίκηση της ΔΕΗ και αντισυνδικαλιστικές συμπεριφορές.
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/777619/Article.aspx
===============================

"Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προβάλει μόνο την προσωπικότητα του"
Απόσταση από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την πώληση 

της ΔΕΗ παίρνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία των τεχνικών και των λιγνιτωρύχων. Όπως αναφέρουν οι χειρισμοί του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Νίκου Φωτόπουλου, ζημίωσαν και την επιχείρηση και το συνδικαλιστικό κίνημα. Κάνουν επίσης λόγο για υπαιτιότητα του Φωτόπουλου "στις διαδικασίες ξεπουλήματος της επιχείρησης". Βολές εναντίον του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου είχε εξαπολύσει μέσω του ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΔΑΚΕ ΔΕΗ, Παντελής Καραλευθέρης.
 "Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να σηκώνει το χέρι του μπροστά στις κάμερες, να προβάλει μόνο την προσωπικότητα του και δεν ασχολείται με τον τρόπο που θα αντιδράσει η εταιρεία για το σχέδιο αποκρατικοποίησης" είχε πει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα τον είχε κατηγορήσει για τη διάσπαση της εταιρείας που συμφώνησε με το Γιώργο Παπανδρέου.
 Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε από ηγεσία υπουργείου Ενέργειας τονίζει πως η παραγωγική βάση νέας εταιρίας που θα ιδιωτικοποιηθεί ως το 2015 θα αποτελέσει το 30% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Παράλληλα, το 17% της μητρικής εταιρίας που κατέχει το δημόσιο, πρόκειται να έχει πουληθεί ως το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Επίσης, περιλαμβάνει την πώληση του 49 % των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/232323/protomia-somateia-dei-oi-heirismoi-fotopoulou-zimiosan-dei-sundikalismo/#ixzz2TXAKj5IJ


====================================
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Α-ΛΑ ΓΕΝΟΠ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ. Λογιστές βρήκαν «μαύρη τρύπα» στα ταμεία, «άγνωστες» δαπάνες και παραποίηση των βιβλίων
Δαπάνες για ξενοδοχεία και οδοιπορικά που δεν είχαν εγκριθεί, πληρωμές προς τη ΓΕΝΟΠ αλλά και προς τα μέλη της χωρίς αιτιολόγηση, αποδείξεις από γνωστές αλλά και... άγνωστες παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και πληρωμές, δικηγόρων, δημοσιογράφων και... πάρκινγκ πολλών χιλιάδων ευρώ καταγγέλλει το προεδρείο της Ένωσης Τεχνικών Δεη.
     
Μάλιστα έχει υποβληθεί και σχετική μήνυση, σύμφωνα με την οποία, έλεγχος στα οικονομικά της Ένωσης έδειξε ότι μέσα σε οκτώ μόλις μήνες, μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013, «έφυγαν» είτε χωρίς έγκριση είτε χωρίς παρασταστικά από το ταμείο περισσότερα από 40.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε- σύμφωνα πάντα με το κείμενο της μήνυσης- παραποίηση των λογιστικών βιβλίων της Ένωσης, προκειμένου να εμφανίζεται «πλασματικό υπόλοιπο» 39.000 ευρώ.

Επιπλέον αποκαλύπτονται ανοιχτοί... οικονομικοί «δίαυλοι» με την ίδια τη ΓΕΝΟΠ.

Πανάκριβες συνελεύσεις, αδικαιολόγητα οδοιπορικά και λεφτά στη ΓΕΝΟΠ

Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, η οποία στρέφεται κατά του πρώην ταμία της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ μόνο τον Οκτώβριο του 2012 δόθηκαν 3314 ευρω σε τουριστικό γραφείο, ενώ το Νοέμβριο του 2012 δαπανήθηκαν – χωρίς έγκριση του προεδρείου - σε οδοιπορικά 2219 ευρώ, σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης 1200 ευρώ, σε έξοδα διεξαγωγής συνελεύσεων 3840 ευρώ χωρίς τιμολόγιο, σε ξενοδοχεία 900 ευρώ, ενώ δόθηκαν και 634 ευρώ σε τρία άτομα χωρίς έγκριση και αιτιολογία.

Το πιο εντυπωσιακό από τα στοιχεία του ίδιου μήνα είναι ότι βρέθηκε γραμμάτιο είσπραξης 3000 ευρώ από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «χωρίς αιτιολόγηση». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση, όχι μόνο δεν δόθηκε έγκριση για το ποσό αυτό, επιπλέον «δεν προκύπτει πως πέρασαν τα χρήματα αυτά στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ, ούτε ποια είναι η αιτία για την οποία βγήκαν τα χρήματα αυτά από το Ταμείο μας και πέρασαν στη ΓΕΝΟΠ».

Για ένα ακόμη κονδύλι προς τη ΓΕΝΟΠ ύψους 10.000 αναφέρεται πως «ο Ταμίας αν και είχε σχετική έγκριση από τον πρόεδρο και το γραμματέα, κατέβαλε το ποσό των 10000 ευρώ στο Ταμείο της ΓΕΝΟΠ «σε μετρητά, ενώ όπως ορίζει ο Νόμος θα έπρεπε να πραγματοποιείτο είτε με τραπεζική επιταγή είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό».

Αποδείξεις από παραλίες και αμοιβή άγνωστου δικηγόρου

Το Δεκέμβριο του 2012 οι λογιστές βρήκαν μια απόδειξη πληρωμής προς τον κ. Νίκο Φωτόπουλο ποσού 200 ευρώ, χωρίς προηγούμενη έγκριση, καθώς και οδοιπορικά ύψους 1342 ευρώ, έξοδα δημοσίων σχέσεων 238 ευρώ, αποδείξεις από το Ξυλόκαστρο 100 ευρώ αλλά και αποδείξεις 200 ευρώ από «άγνωστο μέρος και από άγνωστη σε εμάς αιτία»,σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης.

Τον ίδιο μήνα δόθηκε σε δικηγόρο των ποσό των 1290 ευρώ «για δήθεν υπηρεσίες που προσέφερε στο Σωματείο μας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ως άνω δικηγόρος ποτέ δεν παρείχε νομικές συμβουλές, ούτε σύμβαση με το Σωματείο μας είχε αλλά ούτε και εγκρίθηκε ποτέ η πληρωμή του».

Τον ίδιο μήνα δόθηκαν, χωρίς έγκριση, 1200 ευρώ σε δημοσιογράφο και 848 ευρώ σε λογιστική εταιρεία.

Σύμφωνα με την μήνυση, συνολικά από το Μάιο του 2012 που ανέλαβε μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 που παρέδωσε, ο ταμίας εις βάρος του οποίου στρέφεται η Ένωση, «προκάλεσε έλειμα που ανέρχεται στο ποσό των 40.186 ευρώ».

===================================

Ανασύνταξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΔΕΗ

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός όταν διακυβεύεται η προοπτική διατήρησης του ελέγχου της πλειοψηφίας του, κατορθώνει με τις μεταμορφώσεις του, τις διασπάσεις του και τις αυτομαστιγώσεις του να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους και να εμποδίζει την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων.

Το παρελθόν διδάσκει, το 1985 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε λιτότητα που οδήγησε σε διάσπαση της ΠΑΣΚΕ για 4 χρόνια, το 1989 επανενώθηκαν διατηρώντας τον έλεγχο των συνδικάτων. Το ίδιο έγινε και το 1999 από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, όταν πάλι η κατάργηση της αυτασφάλισης και η μετοχοποίηση της ΔΕΗ έβαζε σε κίνδυνο τα ποσοστά τους.

Σήμερα ζούμε μια ακόμα επανάληψη. Η ΔΑΚΕ ενοποιείται και η ΠΑΣΚΕ γίνεται 3 ψηφοδέλτια από τα οποία το ένα συγχωνεύεται με την ΣΑΔ, το άλλο διακηρύσσει την υπακοή του στο ΠΑΣΟΚ και το τρίτο επιλέγει να πορευτεί μόνο του.

Συνάδελφοι δεν μας πείθεται, εξάλλου οι ρύποι και η δυσοσμία, που έχετε σωρεύσει, με τις  λειτουργίες σας στο συνδικαλιστικό κίνημα, οδήγησαν στον πλήρη εκφυλισμό του και μετέτρεψαν το Συνδικάτο από εργαλείο ταξικής πάλης σε γραφειοκρατικό μηχανισμό ενσωμάτωσης και υποταγής, υπηρέτη συμφερόντων εκ διαμέτρου αντίθετων με αυτά των εργαζομένων και της εργατικής τάξης.  Δεν φτάνουν  οι διακηρύξεις και οι αφορισμοί, αλλά η έμπρακτη συμβολή σας, ως απλών μελών, σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού και ανασυγκρότησης του Συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να μην έχει αυταπάτες. Οι ηγεσίες που οδήγησαν τα συνδικάτα μας στην απαξίωση και την χρεοκοπία ( ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ & ΣΑΔ ) δεν μπορεί να είναι και αυτοί που θα τα βγάλουν από αυτό το τέλμα. Η υποστήριξη των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων μεταξύ των οποίων και η ΑΣΣΕ/ΔΕΗ ήταν και ακόμα περισσότερο σήμερα είναι η αναγκαία επιλογή.

ΑΣΣΕ/ΔΕΗ, 23 Απρίλη 2013


===========================================


Δεν υπάρχουν σχόλια: