Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

η «γραμμή» της Ε.Ε. ευνοεί την είσοδο νέων εταιρειών στο «παιχνίδι» της ηλεκτροπαραγωγής και την περαιτέρω αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη που φιλοξενεί η Ελλάδα.


Πρόβλημα  με το εφάπαξ !!!!!!!!!
Εξω πέφτουν οι υπολογισμοί  σε σχέση με τα εφάπαξ , αφού, όπως προκύπτει από τη γνωστοποίηση των σχετικών στοιχείων, δεν προλαβαίνουν όλοι οι συνταξιούχοι εντός του 2013 να λάβουν το εφάπαξ όπως είναι η δέσμευση του κ. Βρούτση.
======================

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Ενημέρωση για το εφάπαξ


Πιστώθηκε από την Τρίτη 16/4 η δεύτερη δόση ύψους 39 εκατ. από το σύνολο του ποσού των 137,7 εκατ. ευρω. Με βάση το παραπάνω αυτή την ώρα αποπληρώνονται τα εφάπαξ όσων εξήλθαν από την υπηρεσία το Δεκέμβριο του 2010 και παράλληλα ενημερώνονται όσοι εξήλθαν τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποστείλουν τις φορολογικές τους ενημερότητες στην αρμόδια υπηρεσία ( Μυλέρου 13). Μετά την αποστολή της φορολογικής ενημερότητας οι συνάδελφοι δικαιούχοι να υπολογίζουν ότι τα χρήματα του εφάπαξ πιστώνονται στους λογαριασμούς των στις τράπεζες σε περίπου 15-20 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής.
Με το πόσο των 39 κατ. υπολογίζεται να πληρωθούν οι δικαιούχοι μέχρι και τον Μάρτιο του 2011.
Η τρίτη και τελευταία δόση των υπολοίπων 38 εκατ. θεωρείται δεδομένο ότι θα πιστωθεί το λογαριασμό μας στα μέσα Μαΐου και κατά συνέπεια θα συνεχιστεί η ομαλή απόδοση του εφάπαξ. Και μαζί με τον προϋπολογισμό του ταμείου χρήσης 2013 υπολογίζεται ότι θα αποδοθεί το εφάπαξ σε όσους έχουν βγει στη σύνταξη και ( έχουν πάντα οριστική απόφαση) μέχρι το Φεβρουάριο του 2012.
======================
ΠΟΙΟΙ «ΠΡΟΣΤAΤΕΥΟΥΝ» ΤΟΝ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ - ΠΩΣ AΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ
Υπόδικος συνδικαλιστής εκλέγεται στο ΔΣ της ΔΕΗ
Περίεργες συμπτώσεις και παρασκηνιακές... φιλίες φαίνεται πως έχουν διασώσει μέχρι στιγμής από τα χειρότερα τον υπόδικο συνδικαλιστή της ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ο αρχισυνδικαλιστής της ΔΕΗ κατηγορείται για απάτη σε βάρος της ΔΕΗ καθώς επίσης και για συνεργία και ηθική αυτουργία σε απιστία. Μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 60.000 ευρώ.
 Συγκεκριμένα στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης έχουν μπει δύο χρηματοδοτήσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ συνολικού ύψους 612.000 ευρώ με αντικείμενο μελέτη για αναδιάρθρωση της επιχείρησης η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν έγινε ποτέ, δύο ταξίδια τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν και άλλα.
 Ενώ όμως ο κ. Φωτόπουλος είναι υπόδικος παραμένει κανονικά στη θέση του και όχι μόνο αυτό αλλά εξελέγη πρόσφατα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Αυτό συνέβη λίγες ημέρες πριν την απολογία του στον ανακριτή και ενώ είχε ζητήσει και πήρε τελικά αναβολή για τις 26 Απριλίου. Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται πως η προθεσμία που ζήτησε ήταν μια μεθοδευμένη κίνηση ώστε να μεσολαβήσουν οι εκλογές για το ΔΣ της επιχείρησης.
 Η εκλογή αυτή «προστατεύει» τον κ. Φωτόπουλο καθώς ως μέλος της διοίκησης δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Η εκλογή αυτή προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων καθώς ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος» (των εργαζομένων στο λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης) Γ. Αδαμίδης κάνει λόγο για ανίερες συμμαχίες και χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Ο κ. Αδαμίδης τόνιζε με νόημα πως χωρίς κανένα προηγούμενο επελέγη ο κ. Φωτόπουλος «ο οποίος είναι όχι μόνο υπόδικος (για το κακούργημα της απιστίας), αλλά και υπόλογος για την κατάντια της Ομοσπονδίας».
 Η υπόθεση του κ. Φωτόπουλο προκαλεί πληθώρα ερωτημάτων προς τη διοίκηση της ΔΕΗ.
 Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που εκκρεμεί κατηγορητήριο εις βάρος του και είναι υπόδικος για υπόθεση που αφορά στη ΔΕΗ και συγκεκριμένα απάτη εις βάρος της εταιρίας να εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο.
 Είναι δυνατόν να επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους; Τι σημαίνει πως δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της εταιρίας;
 Μήπως ότι πρέπει κάποιος ιεραρχικά ανώτερος (δηλαδή άλλο μέλος του ΔΣ πιθανότατα ο Πρόεδρος) να πάρει την πρωτοβουλία για την παραπομπή του στο πειθαρχικό και αν ναι γιατί δεν συμβαίνει.
 Ποιος είναι ο ρόλος του νομικού συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αργύρη Οικονόμου; Δεν θα έπρεπε να πάρει θέση για να προστατέψει την εταιρεία;
 Μήπως τελικά το sms που απέστειλε ο κ. Φωτόπουλος σε φίλους και γνωστούς ζητώντας τη στήριξή τους, όπως αποκάλυψε ο «Μικροπολιτικός» των Νέων, έπιασε τόπο...

Έλενα Σιάνου
http://newpost.gr/post/213952/ypodikos-syndikalistis-eklegetai-sto-ds-tis-dei-/
========================
ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε.
Ενεργειακή υποτέλεια βλέπει η Κομισιόν
Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Επιβαρυντική για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια, στην οποία επισημαίνεται η άκρως ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της υψηλής εξάρτησής της από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.
 Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει πλούσια, αλλά ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Η παρατεταμένη ύφεση αλλά και η μέχρι σήμερα ανεπιτυχής προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τομέα έχουν επιφέρει, όπως σημειώνεται, σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η παντελής έλλειψη ανταγωνισμού στο χώρο της ενέργειας, λόγω της «παντοδυναμίας» της ΔΕΗ, και τα συσσωρευμένα ελλείμματα των επιχειρήσεων που τον συνιστούν, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του κλάδου.
Παράλληλα, η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, αν και -ευρέως επί της παρούσης- ανεκμετάλλευτο, υπέδαφος, ωστόσο η δυνατότητα αξιοποίησης των πιθανών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προσδιοριστεί, συνεπώς δεν επιτρέπεται ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων της χώρας σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική.
Ειδική μνεία γίνεται στην εν λόγω έκθεση στο γεγονός ότι οι τρεις περιοχές (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο) που παραχωρήθηκαν για τη διεξαγωγή διερευνητικών σεισμικών ερευνών δεν εμπίπτουν σε ζώνες για τις οποίες η Τουρκία έχει εγείρει ζήτημα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας επί αυτών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αιγαίου.

Ρωσία
Ειδικότερα, η Ε.Ε. στην έκθεσή της υπογραμμίζει ότι ο ενεργειακός κλάδος στην Ελλάδα «πάσχει» λόγω του περιορισμένου αριθμού πηγών τροφοδοσίας της αγοράς. Εξαιτίας δηλαδή του γεγονότος ότι τις ανάγκες της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο η χώρα μας τις καλύπτει σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο από εισαγωγές κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και μέχρι πρόσφατα (συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούλιο του 2012) το Ιράν, και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Αλγερία.
Η επισήμανση βεβαίως αυτή από την πλευρά της Ε.Ε. δεν είναι τελείως αθώα, καθώς ο βασικός άξονας της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής κινείται γύρω από τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την απεξάρτηση των επιμέρους ευρωπαϊκών αγορών, και αυτό παρά το γεγονός ότι με τα εύσημα της Γερμανίας υποστηρίζεται η λειτουργία του αγωγού Nord Stream, ο οποίος τροφοδοτεί από τη Βαλτική με φυσικό αέριο τη γερμανική, κατά βάση, αγορά και ύστερα τις αγορές του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας.

Κατά της ΔΕΗ
Επιπροσθέτως, στο στόχαστρο της Ε.Ε. για μία ακόμη φορά βρίσκεται η ΔΕΗ, λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στο χώρο της εξόρυξης λιγνίτη, και αυτό παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προ εξαμήνου περίπου είχε ακυρώσει δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κατάχρησης του δικαιώματος της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων λιγνίτη της χώρας.
Η συγεκριμένη απόφαση ανέφερε μάλιστα ότι μπορεί οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή να μην έχουν πρόσβαση στο λιγνίτη, ωστόσο για την κατάσταση αυτή την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Ελληνική Δημοκρατία, που δεν προχώρησε στη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως.
Είναι γεγονός ότι η «γραμμή» της Ε.Ε. ευνοεί την είσοδο νέων εταιρειών στο «παιχνίδι» της ηλεκτροπαραγωγής και την περαιτέρω αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη που φιλοξενεί η Ελλάδα.
Τέλος, θετική κρίνεται η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ωστόσο η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, υστερεί και ενδεχομένως να μην καλύψει το στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. προκειμένου έως το 2020 το 20% της ηλεκτροπαραγωγής να προκύπτει από τις ΑΠΕ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=362178
==================================
Ο μηχανισμός κόστους και γιατί τα… γυρίζει η ΔΕΗ

Τη δική της «αλήθεια» προβάλλει η ΔΕΗ σχετικά με τον περίφημο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους που εφαρμόζεται για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και τον έχει κάνει σημαία κατά των ιδιωτικών μονάδων.

Σε ανακοίνωση - απάντηση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή παρέμβαση προς το ΥΠΕΚΑ του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών-ΕΣΑΗ, η ΔΕΗ ξιφουλκεί κατά του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο ας σημειωθεί ισχύει για όλες τις μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή και της ίδιας της ΔΕΗ.

Το επιχείρημα είναι ότι γίνεται κατάχρησή του, ενώ «η εισαγωγή τέτοιων ρυθμίσεων σε οποιαδήποτε αγορά συνιστά παρεμβατισμό και στρέβλωση των μηχανισμών διαμόρφωσης τιμής με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης».

Καμία αντίρρηση σε όσα λέει επισήμως η ΔΕΗ, καθώς περιγράφουν τα αυτονόητα, τα οποία αποδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, αναμένοντας την κατάργηση του μηχανισμού αυτού, μόλις αρχίσει να λειτουργεί πραγματικά ο ανταγωνισμός στην αγορά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, ο καλοπροαίρετος παρατηρητής των τεκταινομένων στην περίφημη ενεργειακή αγορά αρχίζει να τα χάνει, ενθυμούμενος ότι η ίδια η ΔΕΗ μόλις το φθινόπωρο του 2011 στήριζε με επιχειρήματα τον ίδιο μηχανισμό, εναντίον του οποίου σήμερα ξιφουλκεί. Πού; Μα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πιο επίσημα δε γίνεται.

Ιδού τα επιχειρήματα της ΔΕΗ υπέρ του Προσωρινού Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, όπως περιγράφονται σε παρέμβασή της υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης 19379 του 2010, με την οποία τροποποιήθηκαν διατάξεις του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αντιγράφουμε από το δικόγραφο: «Η δυνατότητα αυτή θεσπίσθηκε ώστε να διευκολύνεται η κατανομή ειδικά των ακριβών μονάδων (ιδίως μονάδων φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου) και την παραμονή τους σε κατάσταση συγχρονισμού με το υπόλοιπο Σύστημα, ώστε να μην χρειάζεται να ανάβουν και να σβήνουν συνεχώς ενόσω αυξομειώνεται η ζήτηση».

«Επιπλέον υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες μία μονάδα καλείται να εγχύσει ενέργεια στο Σύστημα με εντολή του ΔΕΣΜΗΕ επειδή είναι απαραίτητη στις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν, πλην όμως η αμοιβή που προκύπτει για αυτήν από τη χονδρεμπορική αγορά τη συγκεκριμένη ώρα μπορεί να είναι χαμηλότερη από το μεταβλητό κόστος. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις ο νομοθέτης θέσπισε τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, μέσω του οποίου ελέγχεται εάν η αμοιβή μιας μονάδας από τη χονδρεμπορική αγορά, σε κάποια ώρα, είναι χαμηλότερη από το μεταβλητό κόστος (σ.σ. κόστος καυσίμου) που κατέβαλε για την παραγωγή της.

Στην περίπτωση που αυτό πράγματι συμβαίνει, τότε η μονάδα τελικά θα εισπράξει μέσω του μηχανισμού ως αμοιβή συνολικά το μεταβλητό κόστος, πλέον ενός ποσοστού εύλογου κέρδους επί του συνολικού ποσού, που καθορίζεται από τη ΡΑΕ».

Μετά την παράθεση των επιχειρημάτων υπέρ και κατά του μηχανισμού από τη ΔΕΗ, φυσικό είναι να γεννάται το ερώτημα ποιοι οι λόγοι που επέβαλαν την αλλαγή της στάσης.

Εδώ πλέον μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν γιατί κανείς από τους επαΐοντες δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστη απάντηση. Μία παρατήρηση μόνο: Εδώ και αρκετούς μήνες, οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν σβηστές.

Οι λόγοι μπορεί να είναι τεχνικοί και οικονομικοί. Για παράδειγμα, για τη λειτουργία τους η ΔΕΗ θα έπρεπε να αγοράζει φυσικό αέριο που ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει εξολοκλήρου στη ΔΕΠΑ, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Η διαμόρφωση των φορτίων στο σύστημα (υψηλή τάση) επιβάλλει συχνά ανάμματα και σβησίματα των μονάδων φυσικού αερίου, και τα χαρακτηριστικά των μονάδων της ΔΕΗ δεν το επιτρέπουν. Έχουν χαμηλούς βαθμούς απόδοσης, συγκριτικά με τις μονάδες των ιδιωτών.

Για κάποιους από αυτούς τους λόγους, ή και για όλους μαζί, μπορεί να μη συμφέρει τη ΔΕΗ να λειτουργεί τις δικές της μονάδες τουλάχιστον τις παλαιότερες από αυτές. Ως εκ τούτου, άνετα μπορεί να εκμεταλλευτεί υπέρ της την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, με τα τεράστια ελλείμματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις υποχρεώσεις των ανεξάρτητων παραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, από την προμήθεια φυσικού αερίου.

Εξάλλου «συμμάχους» στο αίτημά της έχει εξασφαλίσει στην αντιπολίτευση και στα συνδικάτα.

Το θέμα είναι πότε λέει την αλήθεια η ΔΕΗ. Στην παρέμβασή της υπέρ του μηχανισμού στο ΣτΕ ή στην ανακοίνωση της 2ας Μαΐου;
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/775672/ChameleonArticle.aspx
===============================
ΔΕΗ: «Αυτονόητο αίτημα» η κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους
Πηγή: Express.gr  08/05/13-08:51

 ΤΙΣ απόψεις της όσον αφορά το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους παρουσίασε η ΔΕΗ, με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, στην οποία εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή του με τον μονομερή περιορισμό του μηχανισμού.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η κατάργηση του εν λόγω μηχανισμού αποτελεί «αυτονόητο αίτημα» προκειμένου να εξορθολογιστούν η αγορά ηλεκτρισμού και η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ τονίζονται τα εξής:
«Η αλήθεια είναι ότι ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, που αρχικά καθιερώθηκε ως ρύθμιση προσωρινού χαρακτήρα, διασφαλίζει ένα προστατευμένο οικονομικά περιβάλλον στους τρίτους ηλεκτροπαραγωγούς καθώς επιτρέπει την αποζημίωσή τους σε τιμές υψηλότερες από αυτές που διαμορφώνονται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος).
Διασφαλίζει ότι οι μονάδες τους μπορούν να λειτουργούν ανεξαρτήτως της ζήτησης απολαμβάνοντας εγγυημένη αμοιβή ανεξαρτήτως της πορείας της αγοράς και του κόστους καυσίμου καθώς ο μηχανισμός καλύπτει τα έξοδά τους +10%.
Κατέληξε, δε, να γίνεται κατάχρηση του στρεβλωτικού αυτού μηχανισμού (κατά ομολογία και της ίδιας της ΡΑΕ), με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, με αντίστοιχη αρνητική επίπτωση στις δαπάνες και τη ρευστότητα της ΔΕΗ, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξαιρετικά περιορισμένης δυνατότητας χρηματοδότησης.
Είναι αυταπόδεικτο ότι η εισαγωγή τέτοιων ρυθμίσεων σε οποιαδήποτε αγορά συνιστά παρεμβατισμό και στρέβλωση των μηχανισμών διαμόρφωσης τιμής με βάση τους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης.
Κατά συνέπεια, το αίτημα κατάργησης του εν λόγω μηχανισμού δεν συνιστά ιδιοτροπία της ΔΕΗ, αλλά αυτονόητο αίτημα για τον εξορθολογισμό της αγοράς και για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας κατά τρόπο βέλτιστο και πιο οικονομικό, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.
Σε σχέση με την κριτική ότι η ΔΕΗ διατηρεί παλαιές μονάδες στο σύστημα προκειμένου να εισπράττει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις διαθεσιμότητας (ΑΔΙ), η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ζητώντας την έγκριση της ΡΑΕ για το χρονοδιάγραμμα απεντάξεων παλαιών μονάδων, σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα ένταξης των νέων μονάδων που θα αντικαταστήσουν την αποσυρόμενη ισχύ, όπως προβλέπει η σχετική υποχρέωση.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει σταθερά τη λειτουργία μιας πραγματικά απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς προστατευτικές στρεβλώσεις και παρεμβάσεις στο μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών τόσο της χονδρεμπορικής όσο και της λιανικής αγοράς και απορρίπτει κατηγορηματικά τις αναφορές περί καταχρηστικής συμπεριφοράς».
Η ΔΕΗ καταλήγει στην ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι πρωτοστατεί για τη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας ουσιαστικά έτσι ώστε να δοθεί μια πολυδιάστατη προοπτική ανάπτυξης στη χώρα προς όφελος του καταναλωτή και της κοινωνίας και καλεί τα μέλη του ΕΣΑΗ να την ακολουθήσουν.
============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: