Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

και μία σύμπτωση, 1982, 2007, 2013.

Το πράσινο χαράτσι βάζει φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Γιώργος Φιντικάκης  

           
Φωτιά παίρνουν μέσα στο καλοκαίρι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος καθώς στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης αυξάνεται για δεύτερη φορά φέτος το ειδικό τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πλέον θα επιβαρύνει με 100 έως 120 ευρώ τον χρόνο κάθε οικιακό καταναλωτή.
Το γνωστό ως Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που αποτελεί το βασικό έσοδο μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, αυξάνεται κατά... 118% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 9,53 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που ήταν μέχρι σήμερα, από την 1η Ιουλίου αναπροσαρμόζεται στα 20,80 ευρώ.
Η αύξηση αποδίδεται στον φρενήρη ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών, που έγινε αλόγιστα και χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό και με υψηλές επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια και την οποία τώρα καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Η αύξηση που ανακοινώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, σύμφωνα με την οποία το τέλος για τις ΑΠΕ πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανά εξάμηνο προκειμένου έως τα τέλη του 2014 να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι η αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ για τα νοικοκυριά είναι η μεγαλύτερη που έχει αποφασιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η επιβάρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές είναι διπλάσια έναντι όλων των λοιπών κατηγοριών, καθώς μεσοσταθμικά το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε κατά 61%. Για τους αγρότες, αυξήθηκε κατά 13% (στη χαμηλή τάση, δηλαδή για τις μικρές εκμεταλλεύσεις) και κατά 25% (στη μέση τάση, για τις μεγαλύτερες καλλιέργειες), για γραφεία και καταστήματα κατά 46%, για σουπερμάρκετ και εμπορικές αλυσίδες κατά 14%, ενώ για τις βιομηχανίες που δουλεύουν στην υψηλή τάση μειώθηκε κατά 49%.
Για τα νοικοκυριά, η αύξηση 118% μεταφράζεται σε επιβάρυνση 100 ευρώ τον χρόνο για μεσαία κατανάλωση 1.600 κιλοβατωρών και σε 125 ευρώ για μεγαλύτερη κατανάλωση, 2.000 κιλοβατωρών. Στην πράξη ωστόσο η ετήσια επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2014 το τέλος για τις ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί ξανά με βάση τη μνημονιακή υποχρέωση για τον μηδενισμό του πράσινου ελλείμματος στα τέλη του 2014.
Το πρόβλημα επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ίδια η ΡΑΕ, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν από την κυβέρνηση πρόσθετα δραστικά μέτρα, επίκεινται και άλλες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ ως συνέπεια της απρογραμμάτιστης τα προηγούμενα χρόνια ένταξης στο σύστημα διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών. «Η επιβάρυνση αυτή των καταναλωτών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποτελεί αναγκαιότητα να ανακοπεί και να αντιστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ στον φορολογούμενο πολίτη. Η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων, πολιτείας, παραγωγών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.
Το κόστος ενέργειας
Πόσο ακριβές είναι οι ΑΠΕ και τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή τα επόμενα χρόνια προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το κόστος ενέργειας ΑΠΕ είναι... δυόμισι φορές μεγαλύτερο από εκείνο που παράγεται με συμβατικά καύσιμα (λιγνίτης, φυσικό αέριο).
Το 2012, 1.000 κιλοβατώρες από αιολικά κόστισαν 90 ευρώ, από φωτοβολταϊκά έφτασαν τα... 420 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή για το φυσικό αέριο ήταν 105 ευρώ και για τον λιγνίτη 55 ευρώ. Και όλα αυτά, παρά τις τρεις μειώσεις που έχουν γίνει στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών (Ιανουάριος και Αύγουστος 2012, Ιούνιος 2013).
===================================
και μία σύμπτωση 

Οκτώβριος 1982. Η ΔΕΗ προκηρύσσει διαγωνισμό για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αγίου Δημητρίου. Η δαπάνη του έργου είναι 2 δισεκατ. δραχμές και οι υποψήφιοι δύο: η ΠΥΡΚΑΛ, με πρόεδρο το κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κ.Ε. κ.Δημ.Σωτηρλή, που ζητά 2.365.424.152 δραχμές, και η ανατολικογερμανική εταιρεία ΜΕΤΚΑ-ΕΒΚΟ, που ζητά 1.505.548.000 δραχμές. Στις 23-11-82, η ΔΕΗ εγκρίνει με την υπ’ αριθμόν 316 απόφασή της την ανάθεση του έργου στην ΜΕΤΚΑ-ΕΒΚΟ, αλλά στις 17-12-82 η γραμματεία του ΔΣ της ΔΕΗ στέλνει έγγραφο προς όλες τις Διευθύνσεις με το οποίο αναγγέλλει την ακύρωση του διαγωνισμού (απόφαση ΔΣ αριθ.36/14-12-82) και την απευθείας ανάθεση στην ΠΥΡΚΑΛ, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, «θα συνεργαστεί με την ΜΕΤΚΑ-ΕΒΚΟ και την ALTSHOM και θα εκτελέσει το έργο έναντι 1.505.600 δρχ». Η δαπάνη του συναλλάγματος που θα εξαχθεί για το έργο αυτό, από 363 εκατ. ανέρχεται ξαφνικά στα 534.409.000 δρχ. Δηλαδή, διαφορά 171 εκατ. δραχμές, τα οποία αντιπροσωπεύουν 1,6 εκατ. σημερινά ευρώ. Ποτέ κανείς δεν έμαθε πού πήγε το ποσό αυτό, άρα μόνον υποθέσεις εργασίας μπορούμε να κάνουμε.
============================================
ΔΕΗ: δύο μεγάλα έργα...
Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η ΔΕΗ υπέγραφε την κατασκευή ενός άλλου, μεγαλύτερου ακόμα έργου στην Πτολεμαΐδα -με κόστος επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ-, ήρθε η είδηση της άσκησης ποινικής δίωξης για το έργο του Αλιβερίου, το οποίο είχε ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ.

Το νέο έργο της Πτολεμαΐδας, που υπεγράφη το περασμένο Σάββατο 9 Μαρτίου, αφορά την κατασκευή σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας 660 MW, η οποία θα αντικαταστήσει παλαιότερες μονάδες.

Κατά σύμπτωση, και για το έργο αυτό -στο οποίο ανάδοχος είναι τώρα η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβο θυγατρική εταιρεία της HITACHI- διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Η σύμβαση του έργου, πάντως, θα εγκριθεί από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 29 Μαρτίου.

Την υποστήριξή της στο νέο έργο της Πτολεμαΐδας έχει εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το τοπικό σωματείο «Σπάρτακος».

Αντίθετα, σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την υπόθεση του Αλιβερίου, κάνει λόγο για σκάνδαλο...

Από τη ΔΕΗ πάντως, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τη δίωξη για την υπόθεση του Αλιβερίου, περιορίστηκαν να πουν ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης και προς το παρόν δεν έχουν καμία ενημέρωση.

Η νέα σύμβαση για την Πτολεμαΐδα υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γεώργιο Περιστέρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα και την εθνική μας οικονομία. Είναι μία ακόμη "ψήφος εμπιστοσύνης" στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς».

και μία σύμπτωση
Ενδεκαμελές ήταν το διοικητικό συμβούλιο την περίοδο κατά την οποία επικυρώθηκε η επίμαχη σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ΜΕΤΚΑ για το έργο κατασκευής της μονάδας του Αλιβερίου.
Στο Δ.Σ. μετείχαν γνωστά ονόματα, μεταξύ αυτών και οι παραιτηθέντες, από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος και από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος.

Εναντίον του Δ.Σ. της ΔΕΗ εκείνη την περίοδο ασκήθηκε ποινική δίωξη, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι κατηγορούμενοι. Αλλα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ήταν: Στις 6 Ιουνίου 2007 και λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης, θέση πήρε ο σημερινός γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Σπύρος Ευσταθόπουλος. Αντίθετα με τους κ. Αθανασόπουλο και Μέργο, ο κ. Ευσταθόπουλος δεν έχει παραιτηθεί.

Μετείχε ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, τότε και σήμερα, Ιωάννης Παναγόπουλος και οι εκπρόσωποι της εργαζομένων της ΔΕΗ Γεώργιος Μαρινίδης και Ιωάννης Τσαρούχας.

Στο Δ.Σ. επίσης μετείχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωσταντίνος Μίχαλος που έχει διευκρινίσει ότι δεν υπερψήφισε τη σύμβαση.

Στο ίδιο Δ.Σ. ο γνωστός νομικός και σήμερα μέλος του του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Γιαννίδης και ως αντιπρόεδρος ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Ακαδημίας Ν. Χατζηαργυρίου.

Μετείχαν τέλος, ο Μιχαήλ Κορτέσης, επικεφαλής της Mazda και της Στακόρ και μέλος της διοίκησης του ΙΟΒΕ, όπως άλλωστε και ο Τ. Αθανασόπουλος και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μαγείρου.

Ν. ΚΩΤΣ.
=================================
Κατηγορούμενοι για κακούργημα Μέργος-Αθανασόπουλος για την ΜΕΤΚΑ!

Μείζον πολιτικό ζήτημα προκαλεί στην κυβέρνηση η παρουσία τόσο του κ. Γιώργου Μέργου στη θέση του γ.γ. στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και του κ. Τάκη Αθανασόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από τις διώξεις εναντίον προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση της ΔΕΗ το 2007 και του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ, του Ομίλου Μυτιληναίου.

Τις διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας κατά των προσώπων που συμμετείχαν τότε
στη διοίκηση της ΔΕΗ που υπέγραψε το 2007 σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή της Μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

Για το θέμα ο Lykavitos.gr έγραψε>


 Αύριο Σάββατο το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 από τη ΤΕΡΝΑ .

Μια επένδυση πάνω από 1,7 δις για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ευρεθεί ούτε ένα Ευρώ, με δεσμευτικές επιστολές από τράπεζες ή άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ο κ. Ζερβός πρότεινε στο Δ.Σ. να υπογραφεί η σύμβαση «υπό τη διαλυτική αίρεση» της αναίρεσης από την έκτακτη Γ.Σ. της 29.03.2013!

Τέτοια «τρίπλα» θα τη ζήλευε και ο Μέσι!

Εάν δεν πραγματοποιηθεί η επένδυση η ΔΕΗ θα αποζημιώσει τη ΤΕΡΝΑ με τουλάχιστον 70 εκ και θα ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο αντίστοιχα.

Φαίνεται ότι το σημερινό Δ.Σ. και ο κ. Ζερβός «ζήλεψαν» τη «δόξα» του Δ.Σ. του 2007 της ΔΕΗ και του κ. Αθανασόπουλου που έπραξαν ανάλογα με τη ΜΕΤΚΑ και τώρα πληρώνουν τα επίχειρα των πράξεών τους με κατηγορίες από τον εισαγγελέα για κακουργηματικές πράξεις.

Εκτός και αν πιστεύουν ότι θα τη γλυτώσουν γιατί η έκτακτη Γ.Σ. θα επικυρώσει την παράνομη πράξη τους. Κούνια που τους κούναγε....

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr στο Δ.Σ. εκείνης της περιόδου συμμετείχαν τα εξής πρόσωπα, τα οποία σήμερα διώκονται:
Παναγιώτης Αθανασόπουλος (νυν πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ),
Νικόλαος Χατζηαργυρίου,
Σπυρίδων Ευσταθόπουλος (νυν γ.γ. Βιομηχανίας),
Μιχαήλ Κορτέσης,
Ευάγγελος Μαγειρος,
Γεώργιος Μαρινίδης,
Ιωάννης Παναγόπουλος,
Ιωάννης Τσαρούχας,
Γεώργιος Μέργος (γ.γ. υπουργείου Οικονομικών),
Ιωάννης Γιαννίδης,
Κωνσταντίνος Μίχαλος (ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ).

Απορίες προκαλεί το γεγονός ότι στους ποινικούς διωκώμενους υπάρχουν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος, ο οποίος έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις, τη συμπεριφορά και την πορεία του σε διάφορα θέσεις του δημοσίου.

Όπως λένε έγκυρες πηγές, το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο για τους κ.κ. Αθανασόπουλο και Μέργο εξ αιτίας μιας ακόμα υπόθεσης που έχει ζημιώσει τη ΔΕΗ και αφορά στο σκάνδαλο με την κατασκευή του ΑΗΣ Ρόδου, από την οποία η δημόσια επιχείρηση έχει ζημιωθεί κατά 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς την κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με καταγγελίες 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλήρης επιβεβαίωση για “Newsbomb.gr”

Το “Newsbomb.gr” έχει αναδείξει πτυχές αυτής της υπόθεσης που αφορούν κυρίως στη συμμετοχή του κ. Μέργου στη διοίκηση της ΔΕΗ από το 2005 ως το 2011 που εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, συνδικαλιστές και συνταξιούχοι της ΔΕΗ αντέδρασαν μετά την πρώτη αποκάλυψη της ιστοσελίδας μας ζητώντας την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στην υπόθεση. 

Ο εισαγγελέας κ. Κορέας άσκησε επίσης ποινική δίωξη εναντίον του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ κ. Ιωάννη Μυτιληναίου, αδελφού του μεγαλοεπιχειρηματία κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Οι διώξεις του αφορούν σε:

1. Απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου, από την οποία η ζημία της ΔΕΗ υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, για όσους συμμετείχαν στο δ.σ. της Δημόσιας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού.

2. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη για τον κ. Μυτιληναίο.

Το πολιτικό ζήτημα, ωστόσο, υπάρχει και πρέπει να λυθεί πριν η υπόθεση εξετασθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Γιατί δεν έχουν παραιτηθεί

Πώς και για ποιους λόγους εξακολουθούν να συμμετέχουν σε σημαντικές θέσεις πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες και στοιχεία εμπλοκής σε υποθέσεις οι οποίες προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο.

Ποιος εγγυάται ότι ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγυηθεί το δημόσιο συμφέρον στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας εφ’ όσον διώκεται και ποινικώς για απιστία προς την υπηρεσία με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου; Μήπως έχει την κάλυψη των πολιτικών προϊσταμένων του όσο παραμένει στο θώκο αυτό;

Δεν περιμέναμε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας ο κ. Γιώργος Μέργος, ωστόσο προκαλεί απορία το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα η παραίτησή του από τον άμεσο προϊστάμενό του, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα εφ’ όσον υπάρχει η εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τον ΑΗΣ Ρόδου.

Πώς δικαιολογεί ο νυν γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών το θόρυβο που έχει προκαλέσει η συμμετοχή του στο δ.σ. της ΔΕΗ από το 2005 ως το 2009 οπότε τοποθετήθηκε στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»; Πόσα έχει κοστίσει ο κ. Μέργος στη ΔΕΗ ενώ έχει συναινέσει σε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια δημόσια επιχείρηση την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός;

Από φιλότιμο και μόνο θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί παραιτήσεις των εμπλεκομένων πριν γίνει το σχετικό ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr”. Ίσως το φιλότιμο δεν περισσεύει στην κυβέρνηση και σε στελέχη της, το πολιτικό κόστος όμως θα το επιβαρυνθεί κάποιος άλλος κι είναι εκείνος που θα τεθεί υπό την κρίση της κοινής γνώμης η οποία εξοργίζεται με την ασυδωσία των κρατικοδίαιτων και την προκλητικότητα των καρεκλοκένταυρων.
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: