Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η νέα μονάδα, παρά τις εσχάτως κλιμακούμενες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων



=======================================
Φόρος αίματος στα ορυχεία της ΔΕΗ – 35 εργατικά ατυχήματα μέσα στο 2012

Σε 35 ανέρχονται το 2012 τα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αποτελώντας μία συνεχή μάστιγα για τους εργαζόμενους. Το ένα από τα ανωτέρω εργατικά ατυχήματα είναι θανατηφόρο και σημειώθηκε στο Νότιο Πεδίο, ενώ αρκετά χαρακτηρίζονται σοβαρά, όπως προκύπτει άλλωστε από τις χαμένες ημέρες εργασίας λόγω ανικανότητας των θυμάτων, οι οποίες ανέρχονται σε 890 έναντι 811 ημερών ανικανότητας το 2011.
Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Υγείας Ασφάλειας & Εκπαίδευσης στην Εργασία της Διεύθυνσης του ΛΚΔΜ και της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων τα 35 εργατικά ατυχήματα του 2012 έναντι 45 του 2011 συνέβησαν εντός των εγκαταστάσεων του ΛΚΔΜ και αφορούν στη δραστηριότητα των ορυχείων και των συνεργείων υποστήριξης, ενώ την ίδια χρονική περίοδο σημειώθηκαν και 2 αιφνίδια παθολογικά γεγονότα.
Από το σύνολο των εργατικών ατυχημάτων τα 29 ήτοι 82,6% έγιναν σε τακτικό προσωπικό επί συνόλου 3.030 μισθωτών και τα 6  ήτοι 17,14% σε έκτακτο προσωπικό επί συνόλου 1.035 εκτάκτων.
Στο προσωπικό του συνόλου των Κλάδων Ορυχείων, παρατηρείται ποσοστιαία αύξηση των ατυχημάτων. Παρά το γεγονός ότι στους χώρους των ορυχείων μειώθηκαν σε 34 τα ατυχήματα το 2012 από 42 το 2011, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 97,15 έναντι 93,3% το προηγούμενο έτος. Σο Νότιο Πεδίο που είναι και το μεγαλύτερο ορυχείο με τους περισσότερους εργαζόμενους σημειώθηκαν 14 εργατικά ατυχήματα και ποσοστό 40%, στο Ορυχείο Καρδιάς 9 ατυχήματα και ποσοστό 25,7%, στο Ορυχείο Αμυνταίου 7 ατυχήματα και ποσοστό 20%, στο Ορυχείο Κύριου Πεδίου 4 ατυχήματα και ποσοστό 11,4% και στην ηλεκτρομηχανολογική συντήρηση 1 ατύχημα και ποσοστό 2,9%.

Βλάβες – αιτίες ατυχημάτων

Ως προς τους τραυματισμούς ανά σημείο του σώματος έχουμε 40% στα πάνω άκρα, 22,9% στα κάτω άκρα και 14,3% στο κεφάλι. Το μεγαλύτερο ποσοστό αιτιών των ατυχημάτων είναι η κακή μέθοδος εργασίας 25,5%, ακολουθεί η απροσεξία – άγνοια κινδύνου του εργαζόμενου 21,6%, η ελλιπής και λανθασμένη μελέτη εργασίας 13,7%, υπερβολική βιασύνη 5,9%.
Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων ανά μήνα αναδεικνύει τον Ιανουάριο ως τον πιο κακό μήνα με 6 ατυχήματα, Φεβρουάριος 2, Μάρτιος 3, Απρίλιος 4, Μάιος 2, Ιούνιος 3, Ιούλιος 4, Αύγουστος 3, Σεπτέμβριος 2, Οκτώβριος 2, Νοέμβριος 3 και Δεκέμβριος 2. Η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας είναι η Δευτέρα με 9 ατυχήματα και ακολουθεί η Πέμπτη με 7, από 5 την Τρίτη και Τετάρτη, από 4 Παρασκευή και Κυριακή και 1 το Σάββατο.
Τα περισσότερα ατυχήματα παρατηρούνται στα ηλικιακά έτη 41 – 45 και ανέρχονται σε 9, ακολουθεί 46 – 50 με 7, στη συνέχεια 31 – 35 με 6, έπεται 51 – 55 με 5, ενώ 2 ατυχήματα καταγράφηκαν στις ηλικίες 56 – 60 και 1 στην ηλικιακή κατηγορία 21 – 25.
Πιο ευάλωτη είναι η υπηρεσιακή ηλικία 16 – 20 ετών με 28,6% ποσοστό ατυχημάτων. Ακολουθεί η υπηρεσιακή ηλικία 2 – 5 ετών με 20%, η κατηγορία 0 – 1 και 21 – 25 υπηρεσιακή ηλικία από 17,1%. Στο 8,6% βρίσκονται οι άνω των 25 ετών υπηρεσιακή ηλικίας και η κατηγορία 6 – 10 έτη εργασίας.

Προτεινόμενα μέτρα

Στην έκθεσή της η Μονάδα Υγείας Ασφάλειας και Εκπαίδευσης στην Εργασία, σημειώνει ότι προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση των δεικτών ασφαλείας στην εργασία, απαιτείται βαρύτητα και διαρκής προσπάθεια στα εξής:
-Ιδιαίτερη προσοχή της Ιεραρχίας κάθε υπηρεσιακής μονάδας στην κατεύθυνση εμπέδωσης της τεχνικής και εξειδικευμένης γνώσης των εργασιών των ορυχείων, ειδικότερα στο νεοεισερχόμενο προσωπικό, εξ’ αιτίας της αξιοσημείωτης εμφάνισης ατυχημάτων που παρατηρείται στην κατηγορία αυτή.
-Αυστηρότερος έλεγχος από την Ιεραρχία στην  τήρηση των Κανονισμών και των Οδηγιών Ασφαλούς Εργασίας.
-Περιορισμός του συστήματος απασχόλησης προσωπικού με μικρής διάρκειας συμβάσεις ή εφ’ όσον τούτο δεν είναι δυνατό, η συνεχής εκπαίδευση και παρακολούθηση του τακτικού προσωπικού, από πλευράς των Τομέων της ΜΥΑ&ΕΕ, όσο κυρίως από την ιεραρχία των χώρων απασχόλησής τους.
-Διαρκής επίβλεψη των συμβατικών υποχρεώσεων για το σύνολο των εργολαβικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στην τήρηση της ασφαλούς εργασίας.
-Αυστηρότερος έλεγχος των εργολαβικών μεταφορών και μέσων (π.χ. τήρηση ΚΟΚ, υπέρβαρο φορτίο κ.λ.π.).
-Ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλούς εργασίας.
-Απρόσκοπτη χορήγηση στους εργαζόμενους των εφοδίων ασφαλούς εργασίας, καθώς και των μέσων ατομικής προστασίας, σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσής τους.
-Συνεχής προσπάθεια από το σύνολο του προσωπικού για την αύξηση της Ατομικής και Ομαδικής Συνείδησης Ασφάλειας στην Εργασία.
Πάντως, από τις παραπάνω παρατηρήσεις – επισημάνσεις της ίδιας της ιεραρχίας της ΔΕΗ, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναφορές της στο καθεστώς της εργολαβικής δραστηριότητας είναι σωστές, πλην όμως δεν κάνει τίποτα για να συμμορφώσει τους εργολάβους, όπου επικρατεί το δουλεμπόριο, η ανασφάλιστη εργασία και η παντελής έλλειψη μέτρων  προστασίας και ασφαλούς εργασίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ – EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
============================================
Κοντά σε super deal η ΔΕΗ: Δάνειο €700 εκατ. με 5% επιτόκιο

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κοντά σε ένα δανειακό super deal βρίσκεται η ΔΕΗ, η οποία διαπραγματεύεται στο τελικό στάδιο την οριστικοποίηση δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ από γερμανικές τράπεζες με την ασφαλιστική κάλυψη του Euler Hermes. Το δάνειο έχει ήδη καταρχάς εγκριθεί από το Hermes, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία δεν έχει επισφραγιστεί τυπικά καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ΔΕΗ συζητά τις τελευταίες καθοριστικές λεπτομέρειες.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το ύψος του επιτοκίου το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό: θα κυμαίνεται πέριξ του 5% δηλαδή θα είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά επιτόκια που μπορεί να επιτύχει επιχείρηση, με δραστηριότητα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική αγορά. Η σημασία του δανείου της ΔΕΗ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι αξιολογήσεις των αναλυτών της ΔΕΗ ουσιαστικά ταυτίζουν την πορεία της εταιρείας με τα ratings του ελληνικού κράτους. Δηλαδή η ολοκλήρωση του deal εκτός από θετικό σήμα για την πορεία και τα μεγέθη της εταιρείας σηματοδοτεί και ταυτόχρονα ψήφο εμπιστοσύνης και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ως προς το δάνειο της ΔΕΗ θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Γερμανικός Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έδωσε την αρχική έγκριση για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ με διοργανώτρια τράπεζα την KfW IPEX-Bank.
Βεβαίως το χαμηλό ύψος του επιτοκίου εξηγείται από το γεγονός ότι αυτό είναι επιδοτούμενο καθώς στη μονάδα θα χρησιμοποιηθεί γερμανικός εξοπλισμός. Θυμίζουμε ότι την κατασκευή της μονάδας έχει αναλάβει η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH με συνολικό τίμημα €1.394.634.137,82, για ισχύ 660 MW. Ωστόσο στη Hitachi ανήκει και η γερμανική εταιρεία Babcock, η οποία και αναμένεται να προμηθεύσει σημαντικό μέρος του εξοπλισμού της νέας μονάδας. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι το ινστιτούτο εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes παρέχει την εγγύηση.
Η νέα μονάδα, παρά τις εσχάτως κλιμακούμενες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων – οι οποίες σε αντίθεση με το λιγνίτη υπερθεματίζουν για την αύξηση των πολύ ακριβότερων για τον καταναλωτή μορφών παραγωγής ενέργειας –θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους, μονάδες.
Πηγή:www.capital.gr
=============================================

http://www.gein.noa.gr/el/
============================================
Τι λένε οι σεισμολόγοι για το σεισμό στην Κοζάνη

Ο σεισμός των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μπορεί να μην εμπνέει καμία ανησυχία, θα πρέπει όμως να μας προβληματίζει, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος μίλησε στο news.gr. Όπως επισημαίνει διανύουμε μία περίοδο ασθενούς σεισμικής δραστηριότητας και “καλό είναι σεισμοί σαν αυτόν να μας θυμίζουν ότι κατά μέσο όρο ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ εμφανίζεται στον ελλαδικό χώρο κάθε χρόνο και να μην εφησυχάζουμε”.

“Τέτοιοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο γίνονται κάθε εβδομάδα. Είναι μία χώρα σεισμογενής η Ελλάδα. Όταν γίνονται σε ηπειρωτικές περιοχές όμως, η ανησυχία που προκαλείται στους κατοίκους έιναι μεγαλύτερη. Και νότια της Κρήτης σημειώθηκε πρόσφατα σεισμός και μάλιστα έντασης 6,1 Ρίχτερ και στην Κάρπαθο, αλλά επειδή το επίκεντρο ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές δεν αναστάτωσε τους κατοίκους”, σημειώνει ο έγκριτος σεισμολόγος.
“Το γεγονός έρχεται περισσότερο να ξυπνήσει μνήμες στους κατοίκους λόγω ισχυρού σεισμού το Μάιο του1995 στην περιοχή. Η γένεση τέτοιων σεισμών δεν σηματοδοτεί έξαρση σεισμικής δραστηριότητας. Υπάρχει σταθερή σεισμικότητα σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Υπήρχαν εποχές στις δεκαετίες 50 και 60 αλλά είναι σαφές ότι δεν διατρέχουμε μία τέτοια περίοδο, ώστε να έχουμε συνέπειες.
Όπως αναφέρει ο κύριος Παπαζάχος, ο σεισμός που έγινε πριν από λίγε ημέρες στην Νότια Κρήτη έγινε 80 με 100 χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένη περιοχή και παρά το γεγονός ότι είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
“Ο σεισμός των 5,9 το 1999 στην Αθήνα ήταν βλαπτικότερος οικονομικά σεισμός για την πόλη. Αυτό που επηρεάζει είναι ο χώρος και οι συνέπειες. Τα τελευταία χρόνια μετά το 2008 δεν έχουμε τη γέννεση μεγάλων σεισμών της τάξεως του 6,5 με δυσμενείς συνέπειες στον ελλαδικό χώρο, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι έχει ατονήσει η δραστηριότητα”, καταλήγει ο κύριος Παπαζάχος.
news.gr
===============================================
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63852033
Το παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται στη ΔΕΗ
Η επιλογή της κατασκευής του αγωγού TAP συνιστά αναμφισβήτητα μία θετική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Μέσω αυτής της επιλογής από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, όχι μόνο διευκολύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR, αλλά θα υπάρξουν και σημαντικά μακροπρόθεσμα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη από τη δυναμική είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα.
Αυτή όμως η επιλογή δεν σημαίνει τίποτα για τις υπόλοιπες διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες είτε απέτυχαν παταγωδώς (π.χ. ΔΕΠΑ) είτε επιβραδύνονται (π.χ. ΟΠΑΠ). Μέσω όλων αυτών των γεγονότων, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Οπως αποφασίστηκε τον Μάιο, η ΔΕΗ θα αποκρατικοποιηθεί σε τρία στάδια, μέχρι το 2016, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), συνεχίζοντας με την ιδιωτικοποίηση των μονάδων παραγωγής και καταλήγοντας με την πώληση της μητρικής εταιρείας. Βάσει αυτού του πλάνου, θα δοθεί ώθηση στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα.
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός θα πρέπει οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν σχεδιασμένα, με δημοκρατικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψιν πάντοτε τον ανθρώπινο παράγοντα, τα συγκρουόμενα συμφέροντα, καθώς και τα οφέλη αυτών που θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία τους τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Ενα πολύ καλό παράδειγμα για την προκειμένη περίπτωση είναι οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες ακολουθήθηκαν το 1990 στη Μεγάλη Βρετανία. Το πλάνο ιδιωτικοποίησης ήταν παρεμφερές: «σαλαμοποίηση» και πώληση σε διαφορετικούς επενδυτές των μονάδων παραγωγής και διανομής.
Τα οφέλη ήταν πολλαπλά: μέσα σε μία εξαετία, η παραγωγικότητα είχε διπλασιαστεί, η παραγωγή από εναλλακτικές πηγές είχε αυξηθεί κατά 30%, ενώ η δυναμικότητα του δικτύου είχε εξαπλασιαστεί. Ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου για το 2014-2020 θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 110 δισ. λιρών, δημιουργώντας 250.000 θέσεις εργασίας.
Για να φτάσει στο σημερινό σημείο όμως ο συγκεκριμένος κλάδος έπρεπε -μεταξύ άλλων- να ξεπεράσει τις απεργίες που κλόνισαν τη Βρετανία επί εποχής Θάτσερ. Αυτός φαίνεται να είναι και ο πιο σημαντικός παράγοντας της επικείμενης ιδιωτικοποίησης: Η σημερινή δικομματική κυβέρνηση, έχοντας χαράξει έναν ξεκάθαρο κοινό ιδεολογικό προσανατολισμό, πρέπει να αποφύγει σπασμωδικές και ασυντόνιστες κινήσεις, όπως έγιναν στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο ανθρώπινος παράγων, καθώς και η οργανωσιακή δομή και διαδικασίες της ΔΕΗ, να γίνουν ξεκάθαρα σεβαστές από τους υποψήφιους αγοραστές. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η δημιουργία μίας πραγματικά ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, η οποία θα προστατεύει τους καταναλωτές. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εισέλθουν περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι και παραγωγοί.
Η διαδικασία απόκτησης ενός φυσικού μονοπωλίου, το οποίο εγγυάται υψηλά κέρδη εντός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, θα χρειαστεί υποχωρήσεις και από τους αγοραστές, έτσι ώστε να διασφαλισθεί μια δίκαιη διαδικασία η οποία θα εξασφαλισθεί την επιτυχή διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Η. Τσάνης, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Senior Analyst στην UK Power Network (εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικών δικτύων στη Μεγάλη Βρετανία) και Oil and Gas Analyst στην Kaiser Associates k.tsanis@sms.ed.ac.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: