Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Εκτός λειτουργίας η μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα


===================================
Εκτός λειτουργίας η μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα
         
Των Νίκου Φωτόπουλου, Στέργιου Ζιαμπάκα
Σοβαρές ζημιές φαίνεται πως έχει υποστεί ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς -ευτυχώς- να κινδυνεύσει κάποιος εργαζόμενος.
Οπως έγινε γνωστό, η φωτιά ξεκίνησε από μια ταινία μεταφοράς και φόρτωσης λιγνίτη που τροφοδοτεί τον σταθμό, αλλά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και στη δεύτερη ταινία μεταφοράς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν. Πρόκειται για τις ταινίες που μεταφέρουν τον λιγνίτη από τον εξωτερικό χώρο του σταθμού στις εσωτερικές εγκαταστάσεις, σε απόσταση 200 περίπου μέτρων. Τα αίτια της φωτιάς διερευνώνται και από εξειδικευμένο κλιμάκιο της ΔΕΗ, επισημαίνουν στελέχη της επιχείρησης.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας Φλώρινας που έσπευσαν επιτόπου με ισχυρές δυνάμεις, η φωτιά δεν άργησε να κατασβεστεί. Ωστόσο, επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα παραμένουν στον ΑΗΣ, καθώς είναι συχνές οι αναζωπυρώσεις από το αναμμένο κάρβουνο.
Οπως έγινε γνωστό, η φωτιά κατέστρεψε το σύστημα φόρτωσης του σταθμού και οι πρώτες εκτιμήσεις από τοπικά στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν ότι ίσως μείνει εκτός λειτουργίας για περισσότερες από 20 μέρες.
Τονίζοντας το ευτυχές γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή απειλή για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμωνας Στεριώτης, επεσήμανε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος όλων των καταναλωτών της χώρας». Εξήγησε επιπλέον πως το μέγεθος της απώλειας ηλεκτρικού ρεύματος στο διάστημα που ο ΑΗΣ θα μείνει κλειστός, αγγίζει τα 350 MW, τη στιγμή που «η ΔΕΗ παράγει καθημερινά 12.500 MW και έχουμε πλεονάζουσα παραγωγή ηλεκτρικού».
Την ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επιβεβαίωσε και ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, δηλώνοντας ότι η τροφοδοσία από τη ΔΕΗ δεν αναμένεται να επηρεαστεί, αφού, παρά τον καύσωνα, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος είναι χαμηλή λόγω οικονομικής κρίσης. Υποστήριξε, επίσης, πως δεν προκύπτει θέμα μόλυνσης του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας.
==================================

Μάθε να διαβάζεις το λογαριασμό της ΔΕΗ
Στον λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνω την αξία ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνω, αλλά και κάποιες άλλες χρεώσεις, που όμως η ΔΕΗ οφείλει να συνεισπράττει και να αποδίδει σε τρίτους.
Ετσι, πέρα από την κατανάλωση ρεύματος που πληρώνω στη ΔΕΗ, στους λογαριασμούς περιλαμβάνονται και «χρεώσεις υπέρ τρίτων», οι οποίες υποχρεωτικά εισπράττονται από τη ΔΕΗ με βάση σχετικούς νόμους. Ας δούμε αναλυτικά τι πληρώνω:
ΑΞΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
1 ΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ)
Περιλαμβάνει το κόστος και τις λοιπές δαπάνες για την παραγωγή και την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες. Εδώ περιλαμβάνεται η αξία του ρεύματος που καταναλώνω και οφείλω να πληρώσω στη ΔΕΗ.
Μάθε να διαβάζεις το λογαριασμό της ΔΕΗ
2 ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
Βάσει των νόμων 2773/99, 4001/11 και του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, όπως ισχύουν, προβλέπεται η διακριτή αναγραφή των παρακάτω χρεώσεων επί των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι χρεώσεις αυτές εγκρίνονται από την πολιτεία και εφαρμόζονται σε όλους τους πελάτες που κάνουν χρήση του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Σύστημα Μεταφοράς).
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΥΚΩ): Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Β' 1040/07 και ΦΕΚ Β΄ 1614/2010) οι υπηρεσίες: α) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία πελατών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. β) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και γ) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για τις ΥΚΩ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ (ΕΤΜΕΑΡ): Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ.
ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ: Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς (Ετήσια Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΕ κ.λπ.).
* Η χρέωση Προμήθειας Ρεύματος και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπόκεινται σε ΦΠΑ.
ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ)
Βάσει του υφιστάμενου Θεσμικού Πλαισίου, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ.
Ειδικό Τέλος 5%
Βάσει του νόμου 2093/92 άρθρο 9 παρ. 5, 6 & 7, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Ειδικό Τέλος 5? (Ειδικό Τέλος 5?). Το Ειδικό Τέλος 5? υπολογίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Δημοτικά Τέλη - Δημοτικός Φόρος - Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
Βάσει του νόμου 25/75, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον νόμο 429/76, του νόμου 1080/80, του νόμου 2130/93 και του νόμου 3979/2011 η ΔΕΗ υποχρεούται να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά των Δημοτικών Τελών (Δ.Τ.), του Δημοτικού Φόρου (Δ.Φ.) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τα οποία στη συνέχεια αποδίδει στους αρμόδιους δήμους. Η χρέωσή τους γίνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που βεβαιώνονται εγγράφως από τον αρμόδιο δήμο. Οι σχετικές χρεώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο είναι σταθερές κατ' έτος και καθορίζονται με απόφαση των Δ.Σ. των αρμόδιων δήμων. Για οποιαδήποτε διαφωνία σας σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα ή τους συντελεστές των Δ.Τ., Δ.Φ. και ΤΑΠ θα πρέπει να απευθύνεστε στον δήμο που ανήκει το ακίνητο.
ΕΡΤ
Βάσει του νόμου 1730/87 (άρθρο 14), η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος και το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ. Της εισφοράς αυτής απαλλάσσονται οι αγροτικοί πελάτες (Ν. 2644/98 και Ν. 1730/87) και οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών (Ν. 3419/05).
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: