Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Και για να διαλυθεί και η τελευταία αυταπάτη, καλό είναι να ρίξουμε μία ματιά στα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., όπου οι αγορές ηλεκτρισμού έχουν απελευθερωθεί οι τιμές για την οικιακή κατανάλωση έχουν διπλασιαστεί (σε ορισμένες χώρες, όπως η Τσεχία και η Λιθουανία είναι σχεδόν τριπλάσιες)


http: sos-deimegalopolis.blogspot.com            
 E- mail:  sos.deimeg@gmail.com
                                                             
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η διάλυση και ο βίαιος διαμελισμός της ΔΕΗ

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε στις 24 Ιουλίου να προχωρήσει άμεσα ο βίαιος διαμελισμός και τελικά η διάλυση της δημόσιας ΔΕΗ με παραχώρηση σε ιδιώτες όλων των σημαντικών λειτουργιών της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως είναι τα δίκτυα, αλλά και τα «φθηνά» καύσιμα της Επιχείρησης (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά), που αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και νοικοκυριά.
Πρόκειται για επικύρωση του σχεδίου «Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης της 15ης Μαΐου, που είχε δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, το οποίο είχε διαβιβαστεί κι εγκρίθηκε από την τρόικα.

Η κυβέρνηση με τις επιταγές της τρόικας και των δανειστών, χωρίς να υπολογίζουν το δημόσιο συμφέρον, αγνοώντας τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές, παραδίδει σε ιδιώτες αυτό που χτίστηκε στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων με τα χρήματα του Ελληνικού λαού.
Μια τέτοια καταστροφική επιλογή οδηγεί στην υποβάθμιση και περιθωριοποίηση τον ενεργειακό γίγαντα της χώρας, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ιδιωτών και των τοκογλύφων δανειστών, σε βάρος του λαού και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Η ΔΕΗ είναι ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και δεν προσφέρεται για πώληση
Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει ανάγκη από ένα στρατηγικό πλάνο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και όχι από διάσπαση,  διάλυση και ξεπούλημα που προωθεί η κυβέρνηση.
 Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη, Δημόσια, Ενιαία, Καθετοποιημένη, αναβαθμισμένη, ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, που θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Το συνδ. κίνημα & η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα αντισταθούν με κάθε τρόπο υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών για προσιτές και φτηνές υπηρεσίες στην ηλεκτρική ενέργεια, για μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας.

Κυβέρνηση και Τρόικα θα βρουν απέναντί τους, τους εργαζόμενους, που θα αγωνιστούν για να προστατέψουν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους στο Λεκανοπέδιο σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της ΔΕΗ και της δημόσιας περιουσίας.

Εργαζόμενοι, Συνδικάτα, Κοινωνικοί Φορείς  -  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στον Αγώνα
Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό, πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα που θα φράξει το δρόμο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  Μεγ/λης


=============================
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

seen erga 10:26 μ.μ. | Ανακοινώσεις - Δελτία τύπου


Φορτώνουν ένα ακόμα βάρος στις πλάτες του λαού μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ενώ ταυτόχρονα μειώνουν σημαντικά τους λογαριασμούς των βιομηχάνων στο ΕΤΜΕΑΡ


Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» καταδικάζει την  άθλια απόφαση της ΡΑΕ που μετά από τις διαταγές της κοινοβουλευτικής χούντας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την  τρόικα και τους ντόπιους και ξένους βιομήχανους, χαρατσώνει ακόμα ποιο πολύ τα ήδη ρημαγμένα λαϊκά  στρώματα. Αυξάνει  κατά 118% το  ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στα νοικοκυριά ενώ την ίδια στιγμή μειώνει κατά 49%  στο ίδιο τέλος στους μεγαλοβιομηχάνους.
Η απάνθρωπη και εχθρική για τους εργαζόμενους και τον λαό κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα αφεντικά τους ΕΕ,ΔΝΤ,ΕΚΤ με αυτές τις αντιλαϊκές, αντεργατικές αποφάσεις δείχνει ξεκάθαρα τι σκοπό έχει και ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί μιλώντας για ανάπτυξη, χαρίζει δωράκια στους φίλους της βιομήχανους. Βάζει τον ελληνικό λαό μέσω μιας ημικρατικης επιχείρησης όπως είναι η ΔΕΗ να πληρώνει με ιδρώτα και αίμα δυσβάστακτα χαράτσια και με αυτά τα λεφτά πριμοδοτεί τυχοδιώκτες επιχειρηματίες να μπουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά έναντι της επιχείρησης που τους πριμοδοτεί. καταστρέφοντας έτσι εκτός από τα νοικοκυριά και την ίδια την ΔΕΗ. Και αυτό το ονομάζουν «απελευθέρωση αγοράς» και αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων.
 Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα στα χέρια λίγων. Η ΔΕΗ πρέπει να περάσει άμεσα στο δημόσιο με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Οι υποδομές της χτίστηκαν με τη δουλειά και τις θυσίες του λαού εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να λειτουργεί με στόχο το φτηνό ρεύμα για το λαό, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να έχει σαν στόχο τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων ενάντια στις ανάγκες της κοινωνίας.

Καμία αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, άμεση ριζική μείωση-ρεύμα φτηνό για το λαό. Δωρεάν παροχές σε ανέργους και συνταξιούχους.
Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό
Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και της ΔΕΗ,
Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.



Κοζάνη 24/7/2013
 Το γραφείο τύπου
=================================

====================================
«Σαλαμοποιείται» η ΔΕΗ με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου
«Σπάει» στα τρία: ιδιωτικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ το 2014, η «μικρή ΔΕΗ» 2015 και η ΔΕΗ το 2016
Με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε την Τετάρτη η επιχείρηση «σαλαμοποίησης» της ΔΕΗ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και την διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ επικαλείται τις ανάγκες προετοιμασίας της ιδιωτικοποίησης, δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εν όψει «των σχετικών ανακοινώσεων και συμφωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας».

Ιδιωτικοποιείται το δίκτυο

Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ. Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον επενδυτή που θα επιλεγεί στη πρώτη φάση προβλέπει την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΔΕΗ θα πωλήσει το επιπλέον ποσοστό και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Στόχος είναι το Δημόσιο να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ, οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν και η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.

Η «μικρή ΔΕΗ»

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης «μικρής ΔΕΗ», που θα είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στον βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους. Ακόμη, θα έχει αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, του παραγωγικού μείγματος και της πελατειακής βάσης της νέας εταιρείας.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, καθώς και για την πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα και ορυχεία λιγνίτη. Συνολικά, η «μικρή ΔΕΗ» θα δεχθεί από τη ΔΕΗ 1.400 MW μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου.

Επίσης, θα εξασφαλιστεί σε όλους η πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, ενώ όπου αυτή απουσιάζει, θα μπορούν να δοθούν προς εκμετάλλευση σε τρίτους. Παράλληλα, θα επέλθει απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς, η οποία θα συνδεθεί με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής, όμως «παραμένει υπό εξέταση επί του παρόντος ο τρόπος με τον οποίο η νέα εταιρεία θα προσελκύσει πελάτες, κατ' αναλογία, από την πελατειακή βάση της ΔΕΗ».

Ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ θα μεταφερθεί μαζί με τα στοιχεία ενεργητικού στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ το τίμημα που θα επιτευχθεί, δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ. «Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ» σημειώνεται.

Στόχος είναι έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας το 2015. Η προετοιμασία εκτιμάται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2014, οι επαφές με επενδυτές θα γίνουν το θέρος του ίδιου έτους και η εκτέλεση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τρίμηνου του 2015.

Πωλείται και το 17% της ΔΕΗ

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στη ΔΕΗ και αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρείας, κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρεία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

========================
Πωλητήριο στη «μικρή ΔΕΗ» και στο 17% της μεγάλης
Εγκρίθηκε από το υπ. συμβούλιο η αποκρατικοποίηση της εταιρείας – Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία στάδια. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Εγκρίθηκε την Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τους όρους που είχε θέσει η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που δημοσιοποίησε το υπουργείο ΠΕΚΑ στις 15 Μαΐου και που θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία στάδια αποκρατικοποίησης, με πρώτο την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Θα ακολουθήσει η διάθεση του 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, που θα αποτελέσει το χαρτοφυλάκιο μιας νέας εταιρείας, της αποκαλούμενης «Μικρής ΔΕΗ» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού 17% του μετοχικού κεφαλαίου της «Μεγάλης ΔΕΗ» που θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2016. Οπως επισημαίνεται στην πράξη του υπουργικού συμβουλίου, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο την προετοιμασία της εταιρείας για αποκρατικοποίηση, αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την πλήρη πλέον απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Επισημαίνεται επίσης, ότι η υλοποίηση του σχεδίου, συνιστά περίπλοκη διαδικασία σε εταιρικό, νομικό, λογιστικό, φορολογικό και κανονιστικό/ρυθμιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, η μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού, τα οποία αφορούν από μηχανολογικό εξοπλισμό και ακίνητα έως δικαιώματα επί ορυχείων (αλλά και αντίστοιχες της ΔΕΗ επί αυτών) χρήζουν περαιτέρω ενδελεχούς διερεύνησης κυρίως υπό το πρίσμα μελλοντικής απόκτησης της εταιρικής ιδιοκτησίας από ιδιώτες επενδυτές.

Προβλέπεται η δημιουργία βιώσιμης ανταγωνιστικής εταιρείας στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Το ποσοστό αυτό θα λαμβάνει υπόψη του και την απόσυρση παλαιών μονάδων αλλά και νέων στον βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους. Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα δεχθεί από τη ΔΕΗ περίπου 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη, με αμερόληπτη πρόσβαση στα ορυχεία λιγνίτη που είναι αναγκαία για την επαρκή τροφοδοσία των μονάδων, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό όπως προβλέπεται στο σχέδιο θα προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 μετά από διαβούλευση με την Ε.Ε. με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ που θα γνωστοποιηθεί στην Ε.Ε. μέχρι τέλος Μαΐου. Η καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς αυτό, οφείλεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στο γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει υποβάλει ακόμη τις παρατηρήσεις στον κατάλογο των παγίων που της έχει αποστείλει το ΥΠΕΚΑ. Το λεπτομερές σχέδιο που θα προκύψει μετά από τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, καθώς και προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρίας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας και λιγνιτωρυχεία που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.

Στο σχέδιο διευκρινίζεται ότι η σύσταση της νέας εταιρείας θα λάβει υπόψη την κεφαλαιουχική δομή της ΔΕΗ, την αξία της αλλά και τις υποχρεώσεις της. Διευκρινίζεται επίσης ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ, ενώ προβλέπεται η στελέχωσή της με προσωπικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από ανάλογο προσωπικό των υποστηρικτών διευθύνσεων της ΔΕΗ. Η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της νέας εταιρείας θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

Το σχέδιο προβλέπει ξεκάθαρα, ότι όταν δημιουργηθεί η νέα εταιρεία, ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της) θα μεταφερθεί μαζί με τα στοιχεία του ενεργητικού τα οποία θα εισφερθούν σε αυτή. Σημειώνεται, ότι ο δανεισμός της ΔΕΗ σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή και συντήρηση των παραγωγικών μονάδων που θα περάσουν στη «Μικρή ΔΕΗ». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/238530/politirio-sti-mikri-dei-kai-sto-17-tis-megalis/#ixzz2a2D689rm
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
================================
Το Ποντίκι
Μας γυρίζουν στα λυχνάρια
Πάνω από ένα εκατομμύριο μεγαβατώρες «χάθηκαν» μέσα σε έναν χρόνο από το ελληνικό σύστημα! Εάν αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν εδώ και τρία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις και η τρόικα, τότε τι είναι; Ο μέσος Έλληνας δεν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να εξοικονομήσει ενέργεια ή να γίνει... Δανός του Νότου, χρησιμοποιώντας ορθολογικά τα ενεργοβόρα συστήματα! Η μείωση της κατανάλωσης οφείλεται αποκλειστικά σε τρεις λόγους:
• στην αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο βάρος της υψηλής φορολογίας, που επιβλήθηκε στην ενέργεια,
• στο λουκέτο που έβαλαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και
• στο σταμάτημα ολόκληρων γραμμών παραγωγής στις βιομηχανίες.
Παρ’ ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν στραφεί σε εξαγωγικές δραστηριότητες για να καλύψουν τη ζημιά από τη μειωμένη ζήτηση στην εσωτερική αγορά, η μείωση της παραγωγής είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, καθώς η εσωτερική ζήτηση έχει βρεθεί στο ναδίρ και έχει γυρίσει όλη την κοινωνία δεκαετίες πίσω.

Καθίζηση
Καθρέφτης αυτών των εξελίξεων είναι τα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση για ηλεκτρισμό στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου (Ιανουάριος - Μάρτιος) μειώθηκε κατά περίπου 8% και για πρώτη φορά από το 2005 (οπότε και τα διαθέσιμα στοιχεία) βρέθηκε κοντά στα επίπεδα των 12 εκατ. MWh, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ήταν πάνω από 13,1 εκατ. και στο υψηλότερο σημείο βρέθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2008, με περίπου 13,86 εκατ. Αυτό σημαίνει πως σε τέσσερα χρόνια η ζήτηση παρουσίασε καθίζηση της τάξης του 12,8%! Και ακόμη ο κύκλος της κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί!
Έτσι τα νοικοκυριά στενάζουν και όσο περνάει ο καιρός όλο και μεγαλώνει το συνολικό ποσό των λογαριασμών της ΔΕΗ που μένουν απλήρωτοι, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, ενώ χιλιάδες καταναλωτές σπεύδουν να κάνουν διακανονισμό με την Επιχείρηση, σε μία προσπάθεια να παρατείνουν τον χρόνο της ηλεκτροδότησης και να μη βρεθούν σε πλήρες ενεργειακό κενό.
Την ίδια στιγμή η στρεβλή λειτουργία της αγοράς, με βάση το μοντέλο που έχει επιλεγεί εδώ και σχεδόν μία 15ετία, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες «τρύπες», καθώς το ταμείο του Λειτουργού (ΛΑΓΗΕ) μοιάζει με σουρωτήρι! Όποια μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση, ό,τι και να διατάξει η τρόικα, το έλλειμμα μεγαλώνει, καθώς, όπως σημείωσε σε ρεπορτάζ του το «Π» πριν από 10 μήνες (αρχές Ιουνίου 2012), τα... ξεφτέρια των αρμόδιων φορέων πήγαν να λύσουν το πρόβλημα χορηγώντας δάνειο (!).
Αποτέλεσμα; Η «τρύπα» στον ΛΑΓΗΕ να φτάσει (ίσως και να ξεπερνά) τα 500 εκατ. ευρώ! Όπως ήταν φυσικό, λοιπόν, το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα μέτρα. Κι όποτε ακούμε για μέτρα, ο νους μας πηγαίνει στην πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών.
Οι εξελίξεις και η κρισιμότητα της κατάστασης καταγράφεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα τη Δευτέρα. Η λακωνική αναφορά στα ενεργειακά αποτυπώνει το... βάθος των νέων μέτρων που έρχονται, καθώς μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η τρόικα και η κυβέρνηση συμφώνησαν στην τελευταία διαπραγμάτευση για μέτρα που αφορούν τη «μεταρρύθμιση του τομέα του ηλεκτρισμού, ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητά του και να αποφευχθεί η διόγκωση των χρεών».

Επιβάρυνση
Όλα αυτά οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Όσο κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν την εφαρμογή της ισοπεδωτικής πολιτικής, η επιβάρυνση των καταναλωτών, με κάθε τρόπο, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Εξειδικεύοντας στην ηλεκτρική ενέργεια και με δεδομένο ότι τον Μάιο και τον Ιούλιο έρχονται οι δύο επόμενες δόσεις αυξήσεων στα τιμολόγια (όπως έχουν αποφασιστεί από τον Δεκέμβριο), το «μάρμαρο» θα το πληρώσει και πάλι η κοινωνία στο σύνολό της, δηλαδή τόσο οι οικιακοί πελάτες της ΔΕΗ όσο και η παραγωγή.
Όμως, οι καταναλωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για τα στραβά κι ανάποδα της αγοράς. Αντίθετα, επιβαρύνονται με το περιβόητο «Τέλος ΑΠΕ» που πλέον ονομάζεται ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων), το οποίο το πληρώνουν ανελλιπώς, αλλά ποτέ δεν κλείνουν οι «τρύπες». Έτσι τα... σαΐνια της ενεργειακής πολιτικής, μαζί με τους τροϊκανούς, σκοπεύουν να κάνουν και πάλι την ίδια... πατάτα: Να αυξήσουν το ΕΤΜΕΑΡ (άρα να μας επιβαρύνουν όλους) και να μειώσουν τις ταρίφες με βάση τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας με συστήματα ΑΠΕ, οδηγώντας ακόμη περισσότερους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στον Καιάδα της κρίσης.
Υπάρχει και χειρότερο! Την Τρίτη, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ο αρμόδιος υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου... υποσχέθηκε μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάιο. Ωστόσο, μέσα στην ασάφειά του ήταν σαφέστατος ως προς το τι θα γίνει τον Ιούλιο, λέγοντας ότι «τα τιμολόγια των καταναλωτών θα απελευθερωθούν. (...) Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής», ενώ υπογράμμισε πως «δεν θα παρεμβαίνει το κράτος πια» και όλα θα διαμορφώνονται με γνωμοδότηση της ΡΑΕ!
Για όσους δεν κατάλαβαν, έρχονται τεράστιες αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας, εάν όλα υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής ή εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική του ενεργειακού «μείγματος», υπολογίζοντας, μαζί με τον πάμφθηνο λιγνίτη, και την ακριβή παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου!
Και για να διαλυθεί και η τελευταία αυταπάτη, καλό είναι να ρίξουμε μία ματιά στα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., όπου οι αγορές ηλεκτρισμού έχουν απελευθερωθεί, οι τιμές για την οικιακή κατανάλωση έχουν διπλασιαστεί (σε ορισμένες χώρες, όπως η Τσεχία και η Λιθουανία είναι σχεδόν τριπλάσιες) σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000, ενώ και το βιομηχανικό ρεύμα έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 100%!
==================================
Ø Συνεχίζεται, η κρίση στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και μάλιστα μετά τη δήλωση του Πρόεδρου Νίκου Φωτόπουλου, ότι προτίθεται να παραιτηθεί, επικρατεί ανησυχία για το μέλλον της Ομοσπονδίας και τη διαδοχή, τη στιγμή  που τα προβλήματα γιγαντώνονται και οξύνονται.
Ø Με μια περίεργη και ανεξήγητη ενέργεια η ΔΕΗ ΑΕ διέκοψε την πρόσβαση χρηστών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ ΔΕΗ  στα στοιχεία της βάσης δεδομένων της διεύθυνσης Πληροφορικής της προκειμένου να μη δίνεται η δυνατότητα  να αντληθούν στοιχεία για τη συνταξιοδότηση των αποχωρούντων μισθωτών της ΔΕΗ ΑΕ. Δε γνωρίζουμε τους  λόγους, αλλά θεωρούμε την ενέργεια απαράδεκτη γιατί αφενός οι Συνάδελφοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ ΔΕΗ είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και αφετέρου η ΔΕΗ υποχρεούται συμφώνα με το Π.Δ 51/2011 άρθρο 11 να παρέχει αυτά τα στοιχεία. Εάν υπήρξε πρόβλημα, δεν ήταν πάντως αυτός ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του.
Ποτέ το μαύρο δε βοηθάει….
Ø Συνεχίζεται η καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ βοηθήματος στους δικαιούχους Συναδέλφους και ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα ειδοποιηθούν στη συνέχεια και οι Συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι  το Μάρτιο του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: