Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, αυξήσεις των ωρών εργασίας και σε κακή συντήρηση των μηχανημάτων την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αγγίξει μέχρι και το 30% και έχουν αρχίσει οι διακοπές της ηλεκτροδότησης για οφειλές λογαριασμών του ρεύματος!

Φιλέτο της ΔΕΗ έδωσε σε ιδιωτική εταιρία ο διοικητής της!

Oύτε στη… Μπανανιά δεν γίνεται τόσο ξεδιάντροπα, η λεηλασία της κρατικής περιουσίας, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα “Το Παρόν” αναφερόμενη σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που πραγματοποιήθηκε με λεία αυτή την φορά την περιουσία της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα ο Διοικητής της Αρθούρος Ζερβός, μέσα στο κατακαλόκαιρο προχώρησε σε…μεθόδευση ώστε να υλοποιηθεί ένα τεράστιο σκάνδαλο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα επιχειρηματικού ομίλου (και φυσικά να πέσουν και οι σχετικές μίζες στους “αρμοδίους”, κάτι απόλυτα συνηθισμένο σ’ αυτές τις περιπτώσεις).
Το ποιο πιθανόν είναι τα τεράστια ερωτήματα που δημιουργεί αυτή η κοινοποίηση και αυτού του σκανδάλου να μην απαντηθούν ποτέ και το ίδιο το γεγονός να μην πάρει καμιά δημοσιότητα. Οι κρατικοί αξιωματούχοι διαχειρίζονται την δημόσια περιουσία σαν να είναι τσιφλίκι τους και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια οργανωμένη δύναμη να ανακόψει την ασυδοσία τους, το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας στο οποίο επιδίδονται.


Ολόκληρο το συγκεκριμένο δημοσίευμα:

Πολλοί μιλάνε τελευταία όλο και περισσότερο για μοιρασιές που γίνονται τούτο τον καιρό, ώστε κανένας από τους γνωστούς μεγαλοεπιχειρηματίες να μην διαμαρτύρεται ότι είναι παραπονούμενος ή ριγμένος. Μέσα σε αυτό το πλάνο πρέπει να εντάσσεται η παραχώρηση ενός σημαντικού φιλέτου της ΔΕΗ σε εταιρεία, όπου ο ιδιώτης θα έχει το 51 % και η ΔΕΗ που θα τα βάλει όλα θα είναι μειοψηφία, θα έχει το 49%! Αυτό ούτε στη… Μπανανιά δεν γίνεται τόσο ξεδιάντροπα.
Από καιρό προσπαθούσε ο Διοικητής της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός να μεθοδεύσει την υλοποίηση αυτής της ιστορίας, αλλά την μπλόκαραν οι εργαζόμενοι και βασικά η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ). Όσες φορές επεχείρησε να το περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, βρήκε τείχος, την ΕΔΟΠ/ΔΕΗ.

Το κόλπο που από καιρό ψηνόταν, με το πράσινο φως να έχει ανάψει από πολύ ψηλά… αφορούσε το κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ – SILCIO, όπου η ΔΕΗ θα είναι μειοψηφία, όπως σημειώνουμε παραπάνω. Η εταιρεία αυτή θα πουλάει ενεργειακά προϊόντα και στα 60 καταστήματα που αρχικά ανά την Ελλάδα θα ανοίξουν, θα εισπράττονται και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, με προμήθεια βέβαια. Δηλαδή μαγαζί γωνία με δουλειά εκ των προτέρων εξασφαλισμένη, με ιδιώτη κάτοχο του 51 % να μην διακινδυνεύει να χάσει ούτε δεκάρα, αντίθετα θα έχει σίγουρα κέρδη. Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Και αν δεν είναι, τότε για ποιον λόγο κ. Διοικητή της ΔΕΗ δεν κάνατε πλειοδοτικό διαγωνισμό, ώστε όποιος δώσει τους καλύτερους και συμφερότερους όρους, με αυτόν να συνεργασθεί η ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα έχει την πλειοψηφία; Για να μην προχωρήσει σε μια τέτοια διάφανη διαδικασία ο κ. Ζερβός, επιβεβαιώνει τις βαριές υποψίες ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα Τελικά τα κατάφερε ο κ. Ζερβός στην καρδιά του καλοκαιριού -όταν όλοι είναι σε διακοπές- και πήρε την έγκριση μαζεύοντας τον απαραίτητο αριθμό των υπογραφών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πλέον η ΔΕΗ θα είναι ο φτωχός συγγενής στην εταιρεία που θα συσταθεί, με τον ιδιώτη να έχει το κουβέρνο…
Από πλευράς της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ οι πληροφορίες είναι ότι θα επιχειρήσει να προσβάλλει την απόφαση, προσφεύγοντας στα αρμόδια δικαστήρια.

ΥΠΟΠΤΟΣ ο ρόλος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Ύποπτη όμως σε αυτή την σκοτεινή ιστορία, που φαίνεται ότι έχει πολύ… ψωμί, είναι η στάση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, η οποία είχε εκδοθεί πριν την έγκριση από το ΔΣ της σύστασης της εταιρείας με την SILCIO.

«Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ κατά τiw τελευταίες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ βρισκόταν στον προθάλαμο των συνεδριάσεων, φυλάσσονται θερμοπύλες, περιφρουρώντας τις αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή του Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αλλά και της τελευταίας απόφασης που έλαβε το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ (προ 20 ημερών), που έλεγε ότι θα σεβαστεί και θα αποκρούσει με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, την λήψη απόφασης από τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη συνεργασία. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν τηρήθηκε στο ελάχιστο η δέσμευση της αυτή, αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, η άλλοτε κραταιά ΓΕΝΟΠ ήταν απούσα, λες και το θέμα αφορούσε μόνο την ΕΔΟΠ/ΔΕΗ.

Αν η διοίκηση λάβει την πολυπόθητη για αυτήν απόφαση που διακαώς επιθυμεί (Σημ. «Π»: για ποιον λόγο άραγε;) τότε ο αγώνας μας θα έχει άλλη μορφή προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί ποτέ αυτή η συμφωνία όπως έγινε και με την περίπτωση της Χαλυβουργικής. Τους θυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η πράξη τους είναι παράνομη αφού δεν έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός και το σήμα της ΔΕΗ έγινε δώρο στον ανταγωνιστή της ΔΕΗ».
==================================
Πίσω απ' τους υπουργούς κρύβεται ο Ζερβός της ΔΕΗ

Τρεις μέρες μετά το πρώτο μπλακ άουτ στη Σαντορίνη και αφού η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον υπ' αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα έχει γίνει κεντρικό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ζήτησε «συγγνώμη» και ξαναδεσμεύτηκε ότι «μέχρι σήμερα το βράδυ, το αργότερο αύριο το πρωί», η ηλεκτροδότηση στο νησί θα έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Τα ίδια βεβαίως έλεγε και χθες η διοίκηση της ΔΕΗ και ο κ. Ζερβός που διαβεβαίωναν ότι το πολύ μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το πρόβλημα θα έχει διευθετηθεί. Αντ' αυτού το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου σημειώθηκε και νέο μπλακ άουτ, δεύτερο μέσα σε 72 ώρες το οποίο ανέδειξε την αδυναμία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να διαχειριστεί το πρόβλημα.
Σήμερα Παρασκευή 16 Αυγούστου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ μετέβη στη Σαντορίνη και καλυπτόμενος πίσω από τους υπουργούς Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη επιχείρησε να διογκώσει το πρόβλημα για να δείξει ότι δήθεν ηδιοίκησή του κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση...
Από την Σαντορίνη, ο υπουργός Εσωτερικών κάλυψε πλήρως τη διοίκηση της ΔΕΗ και έκανε λόγο για «πρωτοφανές ατύχημα για τα ελληνικά δεδομένα, που όμοιό του δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ξανά οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ». Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μιχελάκης «η αντίδραση της κυβέρνησης και της εταιρείας ήταν άμεση» αφού όπως είπε, μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση έστω και σταδιακά: «Σιγά-σιγά δώσαμε ρεύμα και ξεκινήσαμε την επιχείρηση με τα δύο πλοία που μετέφεραν τις γεννήτριες, το ένα πλοίο από τη Ρόδο και το άλλο το αρματαγωγό».
Η υπουργός Τουρισμού από την πλευρά της τόνισε: «Σαν υπουργείο κάναμε ό,τι μπορούσαμε αν και η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Οι επαγγελματίες του νησιού στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αντιμετώπισαν το ζήτημα με ψυχραιμία». Όπως είπε η κυρία Κεφαλογιάννη η τοπική υπηρεσία του ΕΟΤ ενημέρωνε συνεχώς τους τουρίστες για τις διακοπές ηλεκτροδότησης ενώ τόνισε ότι «δεν έγινε καμία ακύρωση πτήσης από καμία αεροπορική εταιρία, ενώ τα σχόλια στον ξένο Τύπο δεν ήταν ιδιαιτέρως επικριτικά. Όλα τα ξένα ΜΜΕ στάθηκαν απλά στο ρεπορτάζ και στην ειδησεογραφική κάλυψη του θέματος».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για την ταλαιπωρία και από τους κατοίκους του νησιού αλλά και από τους τουρίστες, ενώ δεσμεύτηκε ότι μέχρι σήμερα το βράδυ, το αργότερο αύριο το πρωί, το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως.
==============================
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το ατύχημα στον υποσταθμό της ΔΕΗ

Συνεχίστηκαν και χτες τα σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης. Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκε νέο μπλάκ άουτ και σύμφωνα με τη ΔΕΗ, αυτό οφείλεται σε νέα βλάβη ενός πυκνωτή. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή του νησιού ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Ανακοίνωση για το ατύχημα στον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Σαντορίνη εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνώντων σχετικά με την αντιμετώπιση του ηλεκτρικού ρεύματος ως «είδους πολυτελείας» και όχι ως κοινωνικού αγαθού που πρέπει να έχουν όλοι φθηνά και με επάρκεια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Στις 13/8/2013 το πρωί γίναμε μάρτυρες ενός σοβαρού ατυχήματος στο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στο Μονόλιθο της Θήρας. Από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, οι μηχανές παραγωγής ρεύματος αχρηστεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό και το νησί της Σαντορίνης και της Θηρασιάς έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται την πιο τουριστική εβδομάδα του χρόνου.
Αρχικά, θέλουμε να συγχαρούμε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο που με πραγματική αυταπάρνηση και πέρα από τα τυπικά τους καθήκοντα προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του ατυχήματος, κάτι που ήταν πάνω από τις δυνάμεις τους. Τους εργαζόμενους, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (συμβάσεις δίμηνες και οκτάμηνες, μπλοκ παροχής υπηρεσιών κ.λπ).
Περιμένουμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της ΔΕΗ για τα αίτια του ατυχήματος και για την κατάσταση του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος.
Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν πρόκειται να μας εκπλήξει. Οι Σαντορινιοί, χρόνια τώρα, ανησυχούμε κάθε μέρα για το εργοστάσιο και τη λειτουργία του, μιας και είναι "κοινό μυστικό" ότι οι μηχανές είναι απαρχαιωμένες και η παραγωγή τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με διακοπές και προβλήματα.
Τα τελευταία χρόνια, σε πλήρη συμφωνία με την πολιτική της τρόικας και των κυβερνήσεων που υλοποιούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της Ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, αυξήσεις των ωρών εργασίας και σε κακή συντήρηση των μηχανημάτων την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αγγίξει μέχρι και το 30% και έχουν αρχίσει οι διακοπές της ηλεκτροδότησης για οφειλές λογαριασμών του ρεύματος!
Να γιατί συνέβη το ατύχημα στη Σαντορίνη.
Και θα συμβούν πολλά ακόμη ατυχήματα σε όλο το δίκτυο όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική. Οσο το ηλεκτρικό ρεύμα εξακολουθεί να είναι "είδος πολυτελείας" κι όχι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να έχουν όλοι φθηνά και με επάρκεια.
Για το λόγο αυτό, είναι άμεση ανάγκη να δημιουργήσει ο λαός τη Λαϊκή του Συμμαχία και τις αναγκαίες συνθήκες ώστε οι πηγές του πλούτου και τα προϊόντα τους όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, να είναι στην υπηρεσία όλων για πραγματική ευημερία και πρόοδο».
=======================================
Οι κρατικοί αξιωματούχοι διαχειρίζονται την δημόσια περιουσία σαν να είναι τσιφλίκι τους και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια οργανωμένη δύναμη να ανακόψει την ασυδοσία τους, το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας στο οποίο επιδίδονται.


=======================================
Στην Άκτωρ το λιγνιτωρυχείο της Βεύης
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Η Άκτωρ του ομίλου Μπόμπολα κρίθηκε τελικά πλειοδότης για την εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πέρασε από 40 κύματα προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Η ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα κρίθηκε τελικά πλειοδότης στον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για την εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης στον νομό Φλώρινας.

Με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής η οποία είχε συσταθεί για την αξιολόγηση των προσφορών, ενώ προηγουμένως στο τέλος Ιουνίου είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη του διαγωνισμού η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πέρασε από 40 κύματα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Η προκήρυξή του έγινε στις 24 Μαΐου 2006, επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα. Ωστόσο στην ουσία διεξήχθησαν δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς μετά το 2009 ο τότε υφυπουργός και σήμερα υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης προχώρησε σε ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού και στην προκήρυξη δεύτερου με διαφορετική μέθοδο.

Εν τέλει, και μετά την εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ κατά του κύρους του διαγωνισμού, ο υπουργός επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Μητρόπουλο, η οποία ορίστηκε τον Μάρτιο του 2010.

Με την επικύρωση των πρακτικών, η υπογραφή της σύμβασης που θα ακολουθήσει μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στην εκμετάλλευση λιγνιτικού κοιτάσματος κάποιας σημασίας. Ας σημειωθεί δε ότι η είσοδος ιδιώτη στο συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο θα αξιολογηθεί από την Ε.Ε. και την τρόικα ως μέτρο για την κατάργηση της αποκλειστικής πρόσβασης μονοπωλίου που έχει η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο.

Ωστόσο, πέρα από την πρόσβαση και άλλων παικτών στον λιγνίτη, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη διεργασιών για τη δημιουργία και δεύτερης μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης, είτε αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι την περίοδο προκήρυξης του διαγωνισμού η ΑΚΤΩΡ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Elpedison για την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μελίτη, εφόσον η πρώτη προκρινόταν για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου.

Το κοίτασμα της Βεύης περιέχει πάνω από 90 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη. Κατά το παρελθόν την εκμετάλλευσή του την είχε η εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ (Κ. Βαρβούτης). Μετά την πτώχευσή της το λιγνιτωρυχείο περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ, συνδυάστηκε με τη λειτουργία του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου, καθώς ο σχεδιασμός της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε για την καύση του τοπικού λιγνίτη.

Η πτώχευση της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ και στη συνέχεια η μη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου για πάνω από 15 χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με καύσιμο χαμηλής ποιότητας από άλλα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε... εισαγωγές λιγνίτη από την Τουρκία ή την πΓΔΜ για την κάλυψη ελλείψεων. Σε κάθε περίπτωση, η προβληματική τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με καύσιμο είχε ως αποτέλεσμα η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ να υπολειτουργεί και να υφίσταται ζημιές λόγω της κακής ποιότητας λιγνίτη.

Η τοπική κοινωνία

Παρότι η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, λόγω της ανεργίας, η απρόσκοπτη εξέλιξη των εργασιών θα παραμείνει ζητούμενο, καθώς τοπικοί σύλλογοι θέτουν μια σειρά ζητήματα που δεν αφορούν τον νέο επενδυτή, αλλά τις απαιτήσεις που έχουν εργαζόμενοι και εργολάβοι από την εταιρεία που πτώχευσε.

Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα που φέρεται να ενέκρινε συνέλευση κατοίκων της 8ης Ιανουαρίου 2010, τίθενται παρόμοια αιτήματα (καταβολή χρωστούμενων σε εργολάβους κ.λπ.), άμεση πρόσληψη όλων των ανέργων δημοτών της τοπικής κοινότητας Βεύης, άμεση καταβολή των ποσών που υπολείπονται από τις μισθολογικές απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, πρόσληψη από τη ΔΕΗ όσων οι αγροτικές εκτάσεις απαλλοτριωθούν για την ανάπτυξη του λιγνιτωρυχείου κ.ά.
=====================================
Εκτός αγοράς παλιές μονάδες της ΔΕΗ
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Από την 1η Αυγούστου εννέα από τις παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον χρήματα στις μονάδες φυσικού αερίου νέου τύπου.
Εκτός της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκαν από την 1η Αυγούστου εννέα από τις παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν πάψει να παράγουν λόγω αντιοικονομικής λειτουργίας.

Η θέση τους σε ψυχρή εφεδρεία είχε προαποφασιστεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του μηχανισμού πληρωμής αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) και του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους.

Οι αλλαγές που εισηγήθηκε η ΡΑΕ και αποδέχτηκε το υπουργείο ΠΕΚΑ έχουν ως στόχο αφενός τη σταδιακή προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στους όρους που θα διαμορφώσει το νέο μοντέλο που θα ισχύσει από τα μέσα του 2014 (target model) και αφετέρου τη διατήρηση σε λειτουργία μονάδων που η λειτουργία τους είναι αποδοτική και κυρίως όσων μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος, μετά την απότομη και μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ισοζύγιο.

Έτσι προβλέφθηκε ταυτόχρονα με την απόσυρση των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ η πληρωμή των μονάδων φυσικού αερίου που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της συγκυρίας (υψηλός βαθμός απόδοσης, ευελιξία για τη διατήρηση της ισορροπίας στο σύστημα λόγω υψηλής παραγωγής ΑΠΕ). Οι μονάδες αυτές θα αμείβονται με ένα επιπλέον Αποδεικτικό Διαθεσιμότητας Ισχύος για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο σύστημα, το ύψος του οποίου ορίστηκε σε 56.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ και έτος.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, την αμοιβή αυτή θα εισπράττουν 4 μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και 7 μονάδες ανεξάρτητων παραγωγών (ιδιωτικές) με ισχύ 1.823 και 2.560 μεγαβάτ αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες της ΔΕΗ που βγαίνουν εκτός αγοράς, δεν αποκλείεται ορισμένες από αυτές να συμφωνηθεί με τον διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) να διατηρηθούν σε ψυχρή εφεδρεία, προσφέροντας υπηρεσίες στο σύστημα. Ωστόσο, η προοπτική αυτή θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελέτης για να διαπιστωθεί αν όντως το σύστημα έχει ανάγκη από την υπηρεσία αυτή και αν ναι ποιες μονάδες πληρούν τις προϋποθέσεις να την αναλάβουν και με ποιο τίμημα.

Οι μονάδες της ΔΕΗ που τέθηκαν εκτός αγοράς από την 1η Αυγούστου είναι οι εξής (σε παρένθεση το καύσιμο και η εγκατεστημένη ισχύς):

ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου Νο 8 (συμβατικός λέβητας με φυσικό αέριο, 151)
ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου Νο 9 (συμβατικός λέβητας με φυσικό αέριο, 188)
ΑΗΣ Αλιβερίου Νο 3 (πετρέλαιο, 144)
ΑΗΣ Αλιβερίου Νο 4 (πετρέλαιο,144)
ΑΗΣ Λαυρίου Ι (πετρέλαιο, 123)
ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙ (πετρέλαιο, 287)
ΑΗΣ Λαυρίου ΙΙΙ (συνδυασμένου κύκλου «πατέντας ΔΕΗ» με φυσικό αέριο, 173)
ΑΗΣ Λιπτόλ Ι & ΙΙ (λιγνίτης, 30 & 8)
ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ΙΙ (λιγνίτης, 116).

Οι μονάδες φυσικού αερίου που θα εισπράττουν το επιπλέον Αποδεικτικό Διαθεσιμότητας Ισχύος είναι οι εξής (σε παρένθεση η ιδιοκτησία και η ισχύς σε μεγαβάτ):

Άγιος Νικόλαος Protergia (Μυτιληναίος, 432,7)
ΑΗΣ Αλιβερίου V (ΔΕΗ, 420)
Ενεργειακή Θεσσαλονίκης (ΕΛΠΕ-Edison 389)
Elpedison Θίσβη (ΕΛΠΕ-Edison, 410)
Ήρων ΙΙ Βοιωτίας (ΤΕΡΝΑ-GdFSuez, 422)
Ήρων Θερμοηλεκτρική Ι, ΙΙ, ΙΙΙ (Ανοικτού κύκλου, ΤΕΡΝΑ-GdFSuez 49,3 Χ 3)
Korinthos Power (Μυτιληναίος 65%-Μότορ Όιλ 35%, 433)
ΑΗΣ Κομοτηνής (ΔΕΗ, 476)
ΑΗΣ Λαυρίου IV (ΔΕΗ, 550)
ΑΗΣ Λαυρίου V (ΔΕΗ, 377)
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1125706/ektos-agoras-palies-monades-ths-deh.html
===================================

Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολογία της ΔΕΗ
Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης του ρεύματος μαζί με τα πρωτοβρόχια, παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ αποκλείει, έως τώρα, νέες αυξήσεις.

Και αυτό διότι, όπως εξηγούν αρμοδίως, δεν έχει ικανοποιηθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου για άρση όλων των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Θα έπρεπε, δηλαδή, προ της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων χαμηλής τάσης που επήλθε την 1η Ιουλίου, να έχουν γίνει όλες οι κατηγορίες τιμολογίων κοστοβαρείς.

Κάποια βήματα είχαν γίνει τον Ιανουάριο, όταν επιβλήθηκαν και οι τελευταίες αυξήσεις, και είχε αφεθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις αλλαγές που είχαν τότε προγραμματιστεί για Μάιο και Ιούλιο.

Οι αλλαγές αυτές, όμως, δεν επήλθαν, τελικώς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκκρεμότητα.

Τι σημαίνει στην πράξη η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων:

Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μικρής κατανάλωσης -ως γνωστόν, μεγάλες διαφορές υπάρχουν στις πολύ μικρές καταναλώσεις 0 έως 800 κιλοβατώρες- αλλά και στα αγροτικά τιμολόγια με παράλληλη ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων.

Βάσει των όσων προβλέπει το μνημόνιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικιακό τιμολόγιο όσον αφορά την ενέργεια. Διαφοροποίηση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης δεν δικαιολογείται, αφού δεν αποτελεί στοιχείο ξεχωριστού προφίλ καταναλωτή.

Άλλο είδος καταναλωτή έχουμε όταν η συμπεριφορά του μέσα στο 24ωρο είναι διαφορετική (μόνο νύχτα κ.λπ.), πράγμα που δεν συμβαίνει με τους οικιακούς, ανεξάρτητα από το πόσο ρεύμα καταναλώνουν.

Το ενιαίο οικιακό τιμολόγιο που θα φέρει αυξήσεις για τις χαμηλές καταναλώσεις και τα αγροτικά θα το θέσει η τρόικα το Σεπτέμβριο.
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: