Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

"Σπάρτακος"έχει καταθέσει προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας να χαρακτηριστεί ως το αντιπροσωπευτικό σωματείο της ΔΕΗ Α.Ε. προκειμένου να διαπραγματεύεται και να υπογράφει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ως ημέτερος, θα διευκολύνει τις διαδικασίες για την «ολοκληρωτική παράδοση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».


ΔΕΗ: Κορυφώνεται η κόντρα των συνδικαλιστών
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μεγάλο μέρος των σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ αμφισβητεί πλέον για τη ΓΕΝΟΠ το δικαίωμα εκπροσώπησης, ενώ είναι δεδομένη και η απροθυμία τους να καταβάλουν τις εισφορές τους στη δευτεροβάθμια οργάνωση. Διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ ο "Σπάρτακος".
Ραγδαίες ανακατατάξεις φέρνουν στα συνδικαλιστικά της ΔΕΗ η περιπέτεια με τα οικονομικά στην οποία έχει εμπλακεί η ΓΕΝΟΠ κι οι δικαστικές εμπλοκές μελών της διοίκησης για τα της διαχείρισης, που όλα μαζί κατέληξαν στη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του προέδρου της να παραιτηθεί, αφού επιστολή παραίτησης δεν έχει σταλεί ακόμη στο δ.σ.

Μεγάλο μέρος των σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ αμφισβητεί πλέον για τη ΓΕΝΟΠ το δικαίωμα εκπροσώπησης, ενώ είναι δεδομένη και η απροθυμία τους να καταβάλουν τις εισφορές τους στη δευτεροβάθμια οργάνωση, γεγονός που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να διατηρήσει μόνο τη θέση του μέλους του δ.σ. της ΔΕΗ.

Ήδη, όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, το σωματείο "Σπάρτακος" που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, στην ουσία δηλαδή τους εργαζόμενους στη μητρική εταιρεία, έχει καταθέσει προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας να χαρακτηριστεί ως το αντιπροσωπευτικό σωματείο της ΔΕΗ Α.Ε. προκειμένου να διαπραγματεύεται και να υπογράφει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Όπως λέει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, η προσφυγή στην επιτροπή (προβλέπεται από το άρθρο 15 του Νόμου 1264 περί συνδικαλιστικών ελευθεριών) έγινε την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα δε με τη διαδικασία, η εξέταση της προσφυγής θα πρέπει να γίνει το αργότερο σε 10 μέρες, ενώ ακόμη ένα δεκαήμερο θα απαιτηθεί για την έκδοση της απόφασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο "Σπάρτακος" με περίπου 2.200 φυσικά μέλη έχει δημιουργήσει τοπικά παραρτήματα στο μεγαλύτερο μέρος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, τόσο στο ηπειρωτικό σύστημα όσο και στα νησιά.

Με την ευκαιρία αυτή συνδικαλιστικά στελέχη του και αναφορικά με την «παραίτηση» Φωτόπουλου από την προεδρία της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να κρατήσει τη θέση του μέλους του δ.σ. της ΔΕΗ, παρατηρούν ότι οι παραιτήσεις κατατίθενται με επιστολή ενώπιον των οργάνων και όχι με ανακοινώσεις προς τα ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής παρόμοια επιστολή δεν έχει κατατεθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη ΓΕΝΟΠ, αυτές στην ουσία άρχισαν μετά την έρευνα και την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στα πεπραγμένα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στη διαχείριση των πόρων που λάμβανε από τη ΔΕΗ. Από αυτήν προέκυψαν ποινικές ευθύνες της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ αλλά και των διοικήσεων της ΔΕΗ, καθώς διαπιστώθηκαν αδιαφάνεια και κατασπατάληση πόρων από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ και μη έλεγχος των δαπανών από την Επιχείρηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, όπως και οι κ. Ζερβός και Αθανασόπουλος, σημερινός και πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ, έχουν απολογηθεί στον Εισαγγελέα που εξετάζει την υπόθεση. Σε όλους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι, και καταβολή χρηματικής εγγύησης. Μάλιστα η δικαστική εμπλοκή προκάλεσε και την παραίτηση του Τάκη Αθανασόπουλου από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

Εν τω μεταξύ, στις εκλογές για την ανανέωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα δ.σ. της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, ο Νίκος Φωτόπουλος εξελέγη για το δ.σ. της μητρικής. Ωστόσο, και με δεδομένο ότι από την ισχύουσα νομοθεσία για τις ΔΕΚΟ υπάρχει ασυμβίβαστο, γεγονός που του επισήμανε και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σε μακροσκελή του ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι επιλέγει τη θέση του μέλους του δ.σ. της ΔΕΗ.

Την απόφασή του αιτιολόγησε επειδή όπως είπε τα σωματεία μέλη της ΓΕΝΟΠ αρνούνται να καταβάλουν τις εισφορές τους στη δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία με τη σειρά της αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους στα γραφεία της, ενώ δεν υπάρχει πλέον κλίμα σύμπνοιας και συνεννόησης μεταξύ των συνδικαλιστών.
===============================
Βάζουν ημετέρους για να πουλήσουν ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ
«Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η αναξιοκρατία χέρι χέρι, ή πώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Με αυτή τη φράση οι βουλευτές και υπεύθυνοι του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Ουζουνίδου και Θανάσης Πετράκος, όχι μόνο καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αλλά και, κυρίως, μέμφονται την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε την τοποθέτηση προσώπου για τη θέση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου στον εν λόγω οργανισμό, ο οποίος δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα, αλλά ως ημέτερος, θα διευκολύνει τις διαδικασίες για την «ολοκληρωτική παράδοση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Καταγγέλλουν επίσης ακόμη δύο αλλαγές μελών στο δ.σ. αλλά και αντικαταστάσεις προσώπων στο εποπτικό συμβούλιο του ίδιου οργανισμού, που είχαν την ίδια στόχευση.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη, με πράξη υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η επιχείρηση «σαλαμοποίησης» της ΔΕΗ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ώς το 2014 και τη διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές την ίδια χρονιά. Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, διά της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση το μάνατζμεντ αλλά και την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας.

Οι δύο βουλευτές χαρακτηρίζουν πραξικοπηματική τη συγκεκριμένη πράξη και θυμίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά που τότε δήλωνε ότι «τα δίκτυα δεν πωλούνται».

Πειθήνια πρόσωπα

Στην κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι «για να περάσει αυτή την καταστροφική πολιτική, η συγκυβέρνηση χρειάζεται στα όργανα διοίκησης, και της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, πειθήνια πρόσωπα, τα οποία δεν θα αντιστέκονται στις εγκληματικές αποφάσεις της συγκυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή 3 μελών του δ.σ. του ΑΔΜΗΕ το προηγούμενο διάστημα, καθώς και των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, χωρίς μάλιστα αυτά να διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Στη συνέχεια μάλιστα, το διορισμένο δ.σ. αποφάσισε την τοποθέτηση ενός εκ των τριών στη θέση του προέδρου αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ».

Προσθέτουν επίσης, ότι «αυτές οι εξόφθαλμα αναξιοκρατικές μεθοδεύσεις, που έχουν στόχο τη διευκόλυνση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, είναι απαράδεκτες. Η συγκυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός οφείλουν να απαντήσουν πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πιο σημαντικής υπηρεσίας από επιστημονική και τεχνολογική άποψη του ομίλου της ΔΕΗ να μη διαθέτει ούτε τα στοιχειώδη προσόντα και μην έχει καμία σχέση με το αντικείμενο του ΑΔΜΗΕ. Οφείλουν να απαντήσουν πώς συμβιβάζεται οι σχολικοί φύλακες, για να μην απολυθούν, να χρειάζονται τουλάχιστον μεταπτυχιακό και για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ να αρκεί πτυχίο Τεχνολογίας Πετρελαίου από το ΤΕΙ Καβάλας».

ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
================================
Πωλητήριο στη «Μικρή ΔΕΗ» και στο 17% της Μεγάλης
Εγκρίθηκε από το υπ. συμβούλιο η αποκρατικοποίηση της εταιρείας – Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία στάδια. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
της Χρυσας Λιαγγου

Εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τους όρους που είχε θέσει η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που δημοσιοποίησε το υπουργείο ΠΕΚΑ στις 15 Μαΐου και που θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία στάδια αποκρατικοποίησης, με πρώτο την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Θα ακολουθήσει η διάθεση του 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, που θα αποτελέσει το χαρτοφυλάκιο μιας νέας εταιρείας, της αποκαλούμενης «Μικρής ΔΕΗ» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού 17% του μετοχικού κεφαλαίου της «Μεγάλης ΔΕΗ» που θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2016. Οπως επισημαίνεται στην πράξη του υπουργικού συμβουλίου, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο την προετοιμασία της εταιρείας για αποκρατικοποίηση, αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την πλήρη πλέον απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Επισημαίνεται επίσης, ότι η υλοποίηση του σχεδίου, συνιστά περίπλοκη διαδικασία σε εταιρικό, νομικό, λογιστικό, φορολογικό και κανονιστικό/ρυθμιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, η μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού, τα οποία αφορούν από μηχανολογικό εξοπλισμό και ακίνητα έως δικαιώματα επί ορυχείων (αλλά και αντίστοιχες της ΔΕΗ επί αυτών) χρήζουν περαιτέρω ενδελεχούς διερεύνησης κυρίως υπό το πρίσμα μελλοντικής απόκτησης της εταιρικής ιδιοκτησίας από ιδιώτες επενδυτές.

Προβλέπεται η δημιουργία βιώσιμης ανταγωνιστικής εταιρείας στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Το ποσοστό αυτό θα λαμβάνει υπόψη του και την απόσυρση παλαιών μονάδων αλλά και νέων στον βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους. Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα δεχθεί από τη ΔΕΗ περίπου 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη, με αμερόληπτη πρόσβαση στα ορυχεία λιγνίτη που είναι αναγκαία για την επαρκή τροφοδοσία των μονάδων, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό όπως προβλέπεται στο σχέδιο θα προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 μετά από διαβούλευση με την Ε.Ε. με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ που θα γνωστοποιηθεί στην Ε.Ε. μέχρι τέλος Μαΐου. Η καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς αυτό, οφείλεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στο γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει υποβάλει ακόμη τις παρατηρήσεις στον κατάλογο των παγίων που της έχει αποστείλει το ΥΠΕΚΑ. Το λεπτομερές σχέδιο που θα προκύψει μετά από τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, καθώς και προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρίας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας και λιγνιτωρυχεία που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.

Στο σχέδιο διευκρινίζεται ότι η σύσταση της νέας εταιρείας θα λάβει υπόψη την κεφαλαιουχική δομή της ΔΕΗ, την αξία της αλλά και τις υποχρεώσεις της. Διευκρινίζεται επίσης ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ, ενώ προβλέπεται η στελέχωσή της με προσωπικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από ανάλογο προσωπικό των υποστηρικτών διευθύνσεων της ΔΕΗ. Η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της νέας εταιρείας θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

Το σχέδιο προβλέπει ξεκάθαρα, ότι όταν δημιουργηθεί η νέα εταιρεία, ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της) θα μεταφερθεί μαζί με τα στοιχεία του ενεργητικού τα οποία θα εισφερθούν σε αυτή. Σημειώνεται, ότι ο δανεισμός της ΔΕΗ σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή και συντήρηση των παραγωγικών μονάδων που θα περάσουν στη «Μικρή ΔΕΗ». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).

www.kathimerini.gr
===================================
Ένταση επικράτησε στο συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Aναβλήθηκε για την άλλη βδομάδα η εκλογή προέδρου . Ενοποιήθηκε η ΔΑΚΕ και διεκδικεί την προεδρία.
===========================
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ του ΠΑΣΟΚ και στη ΓΕΝΟΠ!!!!
Το ΠΑΣΟΚ είναι ΕΔΩ, διαφεντεύει και τη "νέα Ελλάδα"!!!!!!!!
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ «ΤΡΟΙΚΑΣ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΠΑΡΙ-ΑΔΑΜΙΔΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Πως είναι δυνατόν ένα κόμμα υπό διάλυση, για την ακρίβεια υπό συγχώνευση με τη ΝΔ, το οποίο σε όλες τις κυλιόμενες κρυφές δημοσκοπήσεις ΔΕΝ καταφέρνει να μπει στη Βουλή, εντούτοις να καταφέρνει να κερδίζει την μερίδα του λέοντος στην κυβερνητική πίτα και στις θέσεις κλειδιά στον Κρατικό Μηχανισμό.
Πως είναι δυνατόν ένα κόμμα του 2,4% να καταφέρνει να επιβάλει μέσα από ελεγχόμενους μηχανισμούς τον εκλεκτό του στην ΓΣΕΕ, τον «συνδικαλιστή φάντασμα» Γιάννη Παναγόπουλο και στις αυριανές διαδικασίες για τον αντικαταστάτη του Νίκου Φωτόπουλου να καταφέρνει – κατά πάσα πιθανότητα – να προορίζει για διάδοχο του ατίθασου και πολύ αριστερού για τα γούστα του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ πρώην προέδρρου της ΓΕΝΟΠ, τον εκλεκτό της Ιπποκράτους, με την παθητική ανοχή του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες μας, στο αυριανό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, νέος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, θα εκλεγεί ο Νίκος Χατζάρας. Ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ!!!!! Του ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών, των καρεκλοκένταυρων, των συνδικαλιστών τύπου Αδαμίδη, των εργολαβιών, του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και βέβαια των ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΩΝ διαδικασιών!!!!
Διότι για να εκλεγεί ο Νίκος Χατζάρας νέος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ΜΟΝΟ με πραξικοπηματικές διαδικασίες μπορεί να επιτευχθεί, αφού τα κουκιά δεν βγαίνουν!!!! Αυτό ζήτησε ο Βενιζέλος και τα παρελκόμενα του, που θέλουν το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΕΗ (Πάρις, Άννα κλπ κλπ). Για να στέλνει ο Αδαμίδης την συνδρομή του και να μην κλείσει η ΓΕΝΟΠ (ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ δεν πληρώνει ο εκλεκτός συνδικαλιστής του Μπόμπολα και του Αλαφούζου) ΑΠΑΙΤΗΣΕ να γίνει ο Χατζάρας πρόεδρος. ΜΟΝΟ που εκεί κάτω στην Αθήνα δεν ξέρουν τι εστί Πάρις και Αδαμίδης. Μόλις μπει πρόεδρος ο «εκλεκτός» του Γιωργάκη (όχι του ΓΑΠ, του Αδαμίδη), θα συνεχίσει να ΜΗΝ στέλνει τη συνδρομή του. Διότι απώτερος σκοπός του είναι να διαλύσει τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και να διαφεντεύει εντελώς ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ και ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΑ το συνδικαλιστικό κίνημα στη μητρική ΔΕΗ, ενόψει του σχεδιασμένου από τον Παπακωνσταντίνου και τον Βενιζέλο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ της ΔΕΗ. «Δούρειος ίππος» και αχυράνθρωπος των Βενιζέλου-Πάρι-Αδαμίδη και του ΠΑΣΟΚ του 2,4% είναι ο Χατζάρας. Εκτός αν ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι ΔΑΚΙΤΕΣ και παράταξη του ΠΑΜΕ και ανατρέψουν τα σχέδια της «τρόικας»….

Συνεχίζεται…

Ένας λαϊκός δεξιός του Βορρά

http://a-dei-s.blogspot.gr/2013/07/blog-post_3120.html
===============================
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ  Σαράντου
Μέλος του Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ & του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών (Σ.Ο.Σ.) ΔΕΗ Μεγαλόπολης


Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης η κυβέρνηση Σαμαρά σπάει στα τρία τη ΔΕΗ για να την ξεπουλήσει στους ιδιώτες.
Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε στις 24/7 να προχωρήσει άμεσα ο διαμελισμός και τελικά η διάλυση της δημόσιας ΔΕΗ με παραχώρηση σε ιδιώτες, όλων των σημαντικών λειτουργιών της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως είναι τα δίκτυα, αλλά και τα φθηνά καύσιμα της επιχείρησης (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά) και αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και νοικοκυριά.
Πρόκειται για επικύρωση του σχεδίου «αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης» της 15ης Μαΐου, που είχε δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, το οποίο είχε διαβιβαστεί κι εγκρίθηκε από την τρόικα.
Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει σπάσιμο και ξεπούλημα «φιλέτων» της ΔΕΗ σε τρία επίπεδα:
1. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Θα παραχωρηθεί η πλειοψηφία τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη και το Δημόσιο θα καταστεί καταστατική μειοψηφία.
Η διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013, προβλέπεται είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ, με παράλληλα ανάληψη της διοίκησης, ενώ στη δεύτερη προβλέπεται η υποχρέωση απόκτησης από τον επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον πάνω από το 51% του ΑΔΜΗΕ, μέχρι το β' τρίμηνο 2014.
2. Δημιουργία καθετοποιημένης εταιρείας της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», που θα είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, για πώληση σε ιδιώτη. Σε αυτό το 30% θα ληφθούν υπόψη η απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και η δημιουργία νέων, εφόσον υπάρχει τέτοια πιθανότητα, θα προβλέπεται αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της εμπορίας της ΔΕΗ και της πελατειακής βάσης της νέας εταιρείας.
Συνολικά στην «μικρή ΔΕΗ» θα ενταχθούν 1.400 MW μονάδων με καύσιμο λιγνίτη και πρόσβαση στα ορυχεία για τροφοδοσία τους, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Επίσης, θα εξασφαλιστεί σε όλους η πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, ενώ όπου αυτή δεν έχει συμμετοχή σε προκήρυξη διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δοθούν προς εκμετάλλευση σε τρίτους.
Τον τελευταίο λόγο για τη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ» θα έχει η Κομισιόν, καθώς θα γίνει διαβούλευση βάσει του καταλόγου παγίων της ΔΕΗ, που θα της επιδοθεί.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών υποστηρικτικών διευθύνσεων της ΔΕΗ.
Η αποκρατικοποίηση της νέας εταιρείας θα γίνει μέσω ΔΕΗ με συνδρομή ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ολοκληρωθεί το α' τρίμηνο 2015.
3. Από την εναπομείνουσα ΔΕΗ, χωρίς τον ΑΔΜΗΕ και με 70% του παραγωγικού δυναμικού της, θα ιδιωτικοποιηθεί το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο, μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. Η διαδικασία θα γίνει μέσω ΤΑΙΠΕΔ και θα ολοκληρωθεί στο τέλος 2015 ή στο α' τρίμηνο 2016.
Για το συνδ. κίνημα στη ΔΕΗ μια απάντηση αρμόζει: «ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ».
Από τις παραπάνω αποφάσεις γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαδικασιών για το ξεπούλημα της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Μια τέτοια εξέλιξη, συνιστά έγκλημα που, αν γίνει πράξη, θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, στην εθνική ανεξαρτησία της χώρας, στην εγχώρια παραγωγή, θα υπονομεύσει τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και θα στερήσει τη χώρα από ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής εξόδου από την κρίση.
Το συνδ. κίνημα στη Δ.Ε.Η πρέπει να αντισταθεί υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού διατυπώνοντας ως βασική του θέση: Ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν, είναι αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη διαβίωση του πολίτη και πρέπει να παράγεται και να διανέμεται από το κράτος.
Για τούτο και είμαστε ανυποχώρητοι στο στόχο: Δ.Ε.Η αποκλειστικά στο Δημόσιο, υπηρέτη της ανάπτυξης στην χώρα μας και του ελληνικού λαού.
Που θα προωθεί τον ενεργειακό σχεδιασμό με κοινωνικό έλεγχο και όχι παραδομένο στους ιδιώτες όπως γίνεται σήμερα.
Που θα προωθεί την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων (ορυκτών και ανανεώσιμων) με βάση το εθνικό συμφέρον.
Που θα επιβάλλει στην κυβέρνηση το πάγωμα  των τιμολογίων, για ρεύμα φτηνό για τις λαϊκές ανάγκες έτσι ώστε κανένα σπίτι εργαζόμενου, άνεργου και συνταξιούχου να μην μείνει χωρίς ρεύμα.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Τώρα είναι η ώρα όλοι μας, Κοινωνικοί Φορείς, Συνδικάτα, εργαζόμενοι να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό, πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα που θα φράξει το δρόμο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Τώρα είναι η ώρα για ένα πανενεργειακό κίνημα ανατροπής της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και του εργασιακού μεσαίωνα. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής, για μια άλλη πολιτική που θα αποδεσμεύει τη χώρα από την τρόικα και τα μνημόνια, σε σύγκρουση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, Ενιαία - Καθετοποιημένη με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή και την καθοριστική της συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για Εθνικοποίηση του ηλεκτρενεργειακού τομέα.
===========================================
Μήπως έχουν και κάποιο δίκιο που φωνάζουν οι ΑΠΕ;



Τον τελευταίο  καιρό βλέπουμε ακόμη και έγκριτους δημοσιογράφους να προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι ΑΠΕ είναι φθηνές.

Να δούμε μήπως έχουν δίκαιο ;
Στην απόφαση της ΡΑΕ υπολογίζονται οι εκροές για την αμοιβή των ΑΠΕ στα  986εκ Ευρώ για το 2ο εξάμηνο.
Αυτά τα χρήματα  πρέπει να πληρωθούν από την κατανάλωση , είτε μέσω ΕΤΜΕΑΡ είτε μέσω αύξησης της τιμής ενέργειας των τιμολογίων, είτε μέσω αύξησης των δικαιωμάτων των ρύπων.

Νομίζω ότι δίκαια φωνάζουν.
Η παραγωγή από φ.α επιδοτείται κρυφά.Φανταστείτε να είχαμε ένα τέλος υποστήριξης της παραγωγής φ.α.; Για παράδειγμα τα  επιπλέον ΑΔΙ των μονάδων φ.α κόστους 120 εκ Ευρώ το δίκαιο θα ήταν να τα  πληρώναμε μέσω ενός τέλους φ.α , για να φαίνεται η έξτρα επιδότηση τους,  ως προς τι άλλες μονάδες συμβατικού καυσίμου που είναι άλλα 450εκ .
Τότε θα ξεσηκώνονταν οι καταναλωτές εναντίον των παραγωγών και δεν θα κατηγορούσαν τις ΑΠΕ για ακριβές.
Αυτές είναι οι κρυφές επιδοτήσεις των συμβατικών καυσίμων που στερούνται οι ΑΠΕ .
Εκεί φαίνεται το κόστος τους . Δεν κρύβεται.
Έτσι όμως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά είναι κόστος  αγοράς και “κρύβονται” στο μεταβλητό κόστος τους .
Για να μην ξέρουμε τι μας κοστίζει.
Το σκεπτικό τους είναι ότι οι προμηθευτές αγοράζουν την παραγωγή  των ΑΠΕ πολύ φθηνά.
Δηλαδή ότι ενώ οι εισροές από τον ΗΕΠ είναι για το 2ο εξάμηνο μόνο 225εκ Ευρώ με μέση τιμή αγοράς της παραγωγής των ΑΠΕ 57,5Ευρώ λένε ότι εάν η παραγωγή των ΑΠΕ αγοραζόταν στην τιμή του φ.α δηλαδή στα  100Ευρώ/MWh, θα εισπράτταμε από τον ΗΕΠ 400εκ Ευρώ.
Θυμίζω ότι το ΕΤΜΕΑΡ το 2ο  εξάμηνο θα πάρει από τον καταναλωτή 400εκΕυρώ. Άρα με το σκεπτικό τους το ΕΤΜΕΑΡ θα ήταν 180εκ , δηλαδή περίπου το μισό.
Το παράπονο τους είναι ότι η πολιτεία γι ανα σώσει τις μονάδες του φ.α τις επιδότησε με επιπλέον 11.000 Ευρώ/ΜW  ή αλλιώς με 120εκ ευρώ ετησίως επιπλέον, ποσό που  μοιράζονται  οι μονάδες φ.α ισχύος 4000MW , ήτοι η κάθε μία θα παίρνει 75.000 Ευρώ/ MW
Να ξέρουν όλοι ότι στα μαθηματικά έιμαστε καλοί , ¨ειτε το πουν ΑΔι , έιτε δικαίωμα ρύπων , έιτε κάλυψη μεταβλητού κόστους , είτε τέλος λιγνίτη υπερ ΑΠΕ  ξέρουμε ότι το σύστημα έιναι φτιαγμένο γι ανα υποστηρίζει του ςπαραγωγούς.
Τι να κάνουμε οι ΑΠΕ δεν έχουν τόσο δυνατό loby ακόμη.
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: