Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Επιμένει σε συμμετοχή

Επιμένει σε συμμετοχή του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα ο Τ. Αθανασόπουλος
Απαραίτητη και χωρίς καθυστερήσεις θεωρεί την ανάληψη επιχειρηματικών δράσεων της ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τάκης Αθανασόπουλος
Η ΔΕΗ είναι απαραίτητο να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στρατηγικών της προτεραιοτήτων, ξεκινώντας από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευής νέων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 3.200MW, αλλά και στην ανάπτυξη της περιουσιακής και παραγωγικής της βάσης, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τάκης Αθανασόπουλος μιλώντας στην 1η Επιμορφωτική - Επιστημονική Ημερίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της ΔΕΗ, με θέμα «Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία».

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων επιβιώνουν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν αναγνωρίσει τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους και προσαρμόζονται διαρκώς με τον περίγυρό τους», επεσήμανε ο κ.Αθανασόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σε αυτή ακριβώς την επιχειρηματική συγκυρία, η ενθάρρυνση της ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από μια εταιρία όπως η ΔΕΗ, ώστε μέσα από αυτές να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς, κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθώς επιβάλλεται πλέον η περαιτέρω ανάπτυξη της περιουσιακής και παραγωγικής βάσης της επιχείρησης για τη μετεξέλιξή της σε «εθνικό πρωταθλητή» με ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Επεσήμανε ακόμα ότι, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, τα επενδυτικά έργα είναι εντάσεως κεφαλαίου και απαιτούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν, από τη λήψη της απόφασης μέχρι τη θέση σε λειτουργία νέων μονάδων. Για παράδειγμα, είπε, μια νέα μεγάλη ανθρακική μονάδα 800 MW, που θα παραγγελθεί με τις διαγωνιστικές διαδικασίες που εφαρμόζει η ΔΕΗ, δεν προβλέπεται να παραδοθεί και να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2014-2015.

Αύξηση στη ζήτηση ενέργειας

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΕΣΜΗΕ, η ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα το έτος 2020 προβλέπεται να φθάσει στις 80.000 GWh. Αν ληφθεί υπόψη και μια δυνατότητα εξαγωγών της τάξης του 10%, τότε η πρόβλεψη για τη ζήτηση αυξάνει στις 88.000 GWh. «Για να καλύψουμε αυτή τη ζήτηση ενέργειας, θα πρέπει να έχουμε ισχύ ηλεκτροπαραγωγής 18.500 MW το 2020», είπε ο κ.Αθανασόπουλος..

Εάν ληφθούν υπόψη, πρόσθεσε, οι υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ, καθώς και το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών μονάδων και αντικατάστασής τους με νέες, δηλαδή με τις μονάδες φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και στη Μεγαλόπολη, τις δύο λιγνιτικές μονάδες σε Μελίτη και Πτολεμαΐδα και τις δύο ανθρακικές μονάδες στο Αλιβέρι και στη Λάρυμνα, και πάλι απαιτείται η κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής επιπλέον ισχύος 6.000MW μέχρι το 2020.

Υπογράμμισε επίσης ότι «εάν συγκρίνουμε το κόστος παραγωγής βασισμένοι σε ένα υψηλό σενάριο τιμών καυσίμων, που φαίνεται σήμερα να είναι το επικρατέστερο, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ο άνθρακας είναι η οικονομικότερη επιλογή σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2».

Σε ό,τι αφορά στις εκπομπές του διοξειδίου του θείου, ο κ.Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η ΔΕΗ με τις νέες λιγνιτικές μονάδες που θα αναπτύξει, θα εξασφαλίσει μείωση κατά 82% σε σχέση με τις παλαιές λιγνιτικές, ενώ οι νέες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου, που θα διαθέτουν υπερσύγχρονη τεχνολογία, θα εξασφαλίσουν μειώσεις κατά 86% και 99% αντίστοιχα.

Λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης των σύγχρονων ανθρακικών μονάδων (άνω του 45%) έναντι των παλαιών λιγνιτικών (κάτω του 33%), οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι σημαντικά χαμηλότερες, συγκρινόμενες με παλαιές αλλά και τις σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες.

Συνεπώς, είπε ο κ.Αθανασόπουλος, «η εισαγωγή του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την παραγωγή και διάθεση σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: