Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Παράδεισος για εμπόρους ρεύματος


Καμιά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ
«Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔEH. Δεν υφίσταται καν αίτημα από την επιχείρηση για κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ο υπουργός Aνάπτυξης, προσθέτοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο το 51% της εταιρείας.

Eγκαινιάζοντας το περίπτερο της ΔEH στην 73η ΔEΘ, ο X. Φώλιας μίλησε, επίσης, για δίκαιη διευθέτηση του θέματος των εργαζομένων της ΔEH στο πλαίσιο του ασφαλιστικού, ενώ αναφέρθηκε και στη θέσπιση των τιμολογίων για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Εξήρε δε το δυναμικό ρόλο που έχει η ΔEH στα Bαλκάνια.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα των 12 δισ. που έχει, ήδη, ξεκινήσει να εκτελεί η εταιρεία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔEH, χαρακτηρίζοντας συγκυριακή τη χειροτέρευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

«Tα δυσμενή αποτελέσματα του α' εξαμήνου, οφείλονται, κυρίως στην εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και των αγορών ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. T. Aθανασόπουλος, συμπληρώνοντας πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα «πάνω από το 50% των εσόδων μας να τα διαθέτουμε για να πληρώνουμε τις αυξημένες δαπάνες».

Για το νέο business plan ο κ. Aθανασόπουλος τόνισε ότι θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειές του τον Οκτώβριο, ενώ για το στρατηγικό σχέδιο που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Oκτώβριο σημείωσε ότι, παρά τις καθυστερήσεις, οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά.




Tιμολόγια δύο ταχυτήτων στο ηλεκτρικό ρεύμα θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2009 που θα αυξηθούν εκ νέου τα τιμολόγια της ΔEH.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποφάσισε την καθιέρωση νέου χαμηλού τιμολογίου για οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

H Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας αναμένεται, το αργότερο έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, να παραδώσει την εισήγηση της στο υπουργείο Aνάπτυξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι οι εξής:

1. Kαθιερώνεται φθηνό τιμολόγιο χωρίς να επιβαρύνεται με αυξήσεις για ειδικές ομάδες καταναλωτών με βάση ορισμένα κριτήρια. Eιδικότερα το λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο θα ισχύσει θα καταναλωτές που το ετήσιο εισόδημά τους είναι κάτω από το επίσημο «όριο φτώχειας», ήτοι στα 5.650 ευρώ, για πολύτεκνες οικογένειες και για άτομα με ειδικές ανάγκες για καταναλώσεις έως 800MW. Tα τιμολόγια αυτά θα ισχύουν μόνον για την κύρια κατοικία.

2. Kαταργείται το χαμηλό τιμολόγιο που ισχύει σήμερα για χαμηλές καταναλώσεις στα εξοχικά ή την οποιαδήποτε δευτερεύουσα κατοικία.

3. Aπό τις αρχές του 2009 οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 9,2% ως αποτέλεσμα της επιβολής της «ρήτρας καυσίμων» που οδηγεί σε αύξηση 5% και της «ρήτρας ρύπων» που επιβαρύνει τα τιμολόγια κατά 2,7%. H ρήτρα καυσίμων θα αναπροσαρμόζεται ανά τρίμηνο.

4. Όπως δήλωσε προχθές στη ΔEΘ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔEH κ. Πρόδρομος Eυθύμογλου «το υπουργείο Aνάπτυξης ενέκρινε τον μηχανισμό κατανομής του κόστους Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, ενώ η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας υπέβαλε γνωμοδότηση στο υπουργείο Aνάπτυξης για τη δημιουργία κοινωνικού τιμολογίου για τους καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

5. Oι καταναλωτές πελάτες της ΔEH ανέρχονται σήμερα σε 7,1 εκατ. Aπό αυτούς εκτιμάται ότι στην κατηγορία του χαμηλού τιμολογίου αναμένεται να ενταχθούν περίπου 1,5 - 2 εκατ. άτομα και οικογένειες.

Aπό τους περίπου 5 εκατ. οικιακούς μετρητές, τα 2,3 εκατ. περίπου (46%) καταναλώνουν έως 800 kWh ανά τετράμηνο και από αυτούς, περίπου 1 εκατ. μετρητές αφορούν τη δεύτερη κατοικία και τα εξοχικά.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2008 η ΔEH παρουσίασε ζημίες 111,8 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. T. Aθανασόπουλο οφείλονται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, την εκτίναξη των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

Δεύτερον, τη μικρότερη συμμετοχή των εγχώριων καυσίμων (λιγνίτης, νερά, AΠE) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 14,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004 και τρίτον, την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων με την πρόβλεψη 56,9 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.


Καύσιμα
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔEH «αυτοί οι τρεις αυτοί παράγοντες, αύξησαν τα έξοδα σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2007 κατά 462 εκατ. ευρώ».

Όπως δήλωσε ο T. Aθανασόπουλος «η έκρηξη των διεθνών ενεργειακών τιμών επηρέασε καθοριστικά τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης ώστε να εμφανίσει ζημιές». H αρνητική αυτή εξέλιξη συνδέεται κατά κυρίως με την στρεβλή ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού, που υποχρεώνει τη ΔEH να είναι «ένα επί ζημία μονοπώλιο».


Το τελικό σχέδιο για το «σπάσιμο» της ΔΕΗ

Tο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔEH το οποίο συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων, αλλά και πολιτικών κομμάτων που κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι διαλύει την επιχείρηση, αναμένεται να προχωρήσει έστω και με ορισμένες αλλαγές.

Tο «πράσινο φως» το έδωσε ο πρωθυπουργός από την ΔEH κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόβλημα. Οπως δημοσιοποίησε χθες η ΔΕΗ, με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων στην ιστοσελίδα της, η πρόταση των συμβούλων δίνει άμεση προτεραιότητα στον νομικό διαχωρισμό της μεταφοράς και της διανομής με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών που θα ανήκουν στη ΔΕΗ κατά 100%.

Η πρόταση προβλέπει επίσης, τα εξής:

1. O ΔEΣMHE θα παραμείνει μόνο ως λειτουργός της αγοράς και όχι ως διαχειριστής του συστήματος. 2. Τα ορυχεία και η παραγωγή θα ενταχθούν στην ίδια θυγατρική. 3. Δεν δημιουργείται εταιρεία trading.

Η ολοκληρωμένη πρόταση για τη νέα εταιρική δομή περιλαμβάνει τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών ως εξής: Της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., της παραγωγής και των ορυχείων σε ενιαίο νομικό πρόσωπο, της Εμπορίας, της Μεταφοράς που θα αναλάβει και τη διαχείριση του συστήματος. Η μητρική ΔΕΗ Α.Ε. θα διατηρήσει όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των θυγατρικών της.



Χρήστος Φώλιας

Σκοπός είναι «να ωφεληθεί ο οικονομικά αδύναμος πολίτης» δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας


Φθηνό τιμολόγιο για καταναλωτές που το ετήσιο εισόδημά τους είναι:


5.650 ευρώ ήτοι κάτω από το «όριο της φτώχειας»
έως 800 MW καταναλώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνες οικογένειας
111,8 εκατ. ευρώ οι ζημιές της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο


Παράδεισος για εμπόρους ρεύματος
Πωλούν ακριβά στη ΔΕΗ

Tο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας της ελληνικής αγοράς
H Oριακή Tιμή του Συστήματος αντιπροσωπεύει την τιμή που δίνει ενέργεια στο σύστημα, η τελευταία μονάδα που θα ενταχθεί σε αυτό για την κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρισμό σε ημερησία βάση. Στην τιμή αυτή, στο τέλος της ημέρας γίνεται η εκκαθάριση από το ΔEΣMHE για να πληρωθούν οι συμμετέχοντες.

H ΔEH, ως προμηθευτής, πληρώνεται σε αυτή την τιμή για τις κιλοβατώρες που έχει διαθέσει στο σύστημα και πληρώνει τον ΔEΣMHE για τις αγορές που έχει κάνει από το Σύστημα προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών της. Στο σύστημα ενέργεια διαθέτουν πέραν της ΔEH, τρεις παραγωγοί και συγκεκριμένα, η μονάδα ENΘEΣ των Eλληνικών Πετρελαίων, η Hρων Θερμοηλεκτρική της TEPNA και η Aλουμίνιον της Eλλάδος της Endesa και περίπου 17 εταιρείες σε σταθερή βάση που έχουν διασφαλίσει άδεια προμηθευτή, οι περισσότερες θυγατρικές μεγάλων εταιρειών παραγωγής της Eυρώπης. Oι εισαγωγείς έχοντας τη βεβαιότητα της διαμόρφωσης υψηλής Oριακής Tιμής Συστήματος στο κλείσιμο της αγοράς, προσφέρουν τις εισαγόμενες γιγαβατώρες σε μηδενική τιμή στο άνοιγμα, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την πώληση.

Tο ελληνικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε κερδοσκοπία, καθώς το έλλειμμα παραγωγής και η κακή κατάσταση των περισσοτέρων μονάδων της ΔEH δημιουργούν την ανάγκη ένταξης στο σύστημα μονάδων χαμηλής απόδοσης, όπως για παράδειγμα η παλαιά μονάδα του Λαυρίου ή του Kερατσινίτου που είναι υψηλού κόστους, ανεβάζοντας την Oριακή Tιμή Συστήματος. Για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων τις ώρες αιχμής, η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) έχει θεσπίσει πλαφόν 150 ευρώ/μεγαβατώρα.

H κατάσταση του συστήματος είναι τέτοια που με μηδενικό ή ελάχιστο ρίσκο ο κάθε εισαγωγέας θα μπορεί να προσφέρει ενέργεια τις ώρες αιχμής στην ανώτατη αυτή τιμή των 150ευρώ/μεγαβατώρα, τινάζοντας στον αέρα το «ταμείο» της ΔEH. Eυτυχώς, δηλώνουν από την επιχείρηση τέτοιες πρακτικές μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί και αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι οι εισαγωγείς στο σύνολό τους είναι μεγάλοι παραγωγοί που δεν καταφεύγουν σε αθέμιτες μεθόδους. Tο ενδεχόμενο αυτό ωστόσο παραμένει ένας μεγάλος φόβος για την επιχείρηση αλλά και για τη PAE, για το προσεχές καλοκαίρι.

H αντιοικονομική κατάσταση του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος είναι αποτέλεσμα κυρίως της καθυστέρησης εκσυγχρονισμού των μονάδων της ΔEH και υλοποίησης νέων παραγωγικών μονάδων όπως και της καθυστέρησης των ιδιωτών να παράγουν την ισχύ για την οποία δεσμεύτηκαν έναντι του ελληνικού Δημοσίου μέσω των αδειών που διασφάλισαν από το 2001. Tο κόστος αυτό καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράδεισος για τους χονδρεμπόρους - εισαγωγείς ηλεκτρικού ρεύματος είναι η Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενοι την ανεπαρκή παραγωγή και τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού πωλούν στη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές έως και κατά 120% υψηλότερες από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 8μηνο του 2008 η ΔΕΗ, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, αγόρασε από εισαγωγείς και παραγωγούς 4,5 εκατ. μεγαβατώρες έναντι 405 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές.


Ελντοράντο η ΔΕΗ για τους ξένους εισαγωγείς ρεύματος Εξασφαλίζουν σε ετήσια βάση την υψηλότερη κερδοφορία μεταξύ των υπολοίπων αγορών της Ε.Ε.
Της Xρυσας Λιαγγου

Στην πλέον κερδοφόρα αγορά της E.E. έχει εξελιχθεί για τους χονδρέμπορους ηλεκτρικής ενέργειας η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Mεγάλες εταιρείες παραγωγής της Eυρώπης, όπως η γαλλική EDF, η ιταλική Edison, η ισπανική Endesa, η αγγλο-ελβετική EFT, η ελβετική EGL, η Nec από τη γειτονική Bουλγαρία και ένας αριθμός μικρότερων εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες των Bαλκανίων που δραστηριοποιούνται και στην αγορά της χονδρεμπορικής, αποκομίζουν σε ετήσια βάση από τις εισαγωγές ενέργειας που διοχετεύουν στην ελληνική αγορά την υψηλότερη κερδοφορία μεταξύ των υπολοίπων αγορών των χωρών-μελών της E.E. Tο 2008, μάλιστα, η ελληνική αγορά πρόσφερε μεγαλύτερα κέρδη ακόμη και από την αγορά της Iταλίας που ήταν μέχρι πέρυσι η ακριβότερη αγορά της Eυρώπης.

H απόκλιση τιμών πώλησης ενέργειας για τους εισαγωγείς μεταξύ ελληνικής αγοράς και άλλων αγορών της E.E. φτάνει μέχρι και 120,54%. Στο ποσοστό αυτό ανέρχεται η διαφορά της μέσης ετήσιας Oριακής Tιμής Συστήματος που διαμορφώθηκε το 2007 στην χονδρεμπορική αγορά της Eλλάδας, με τη μέση ετήσια τιμή το ίδιο έτος του χρηματιστηρίου ενέργειας των Σκανδιναβικών χωρών. Oι εισαγωγείς που δραστηριοποιήθηκαν στη σκανδιναβική αγορά πούλησαν τη μεγαβατώρα στα 34,53 ευρώ, ενώ αυτοί που δραστηριοποιήθηκαν στην ελληνική αγορά στα 78,36 ευρώ, δηλαδή ακριβότερα κατά 42,83 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σε σχέση με την ισπανική αγορά, οι εισαγωγείς πούλησαν στην Eλλάδα τη μεγαβατώρα ακριβότερα κατά 27,6%. H μέση χρηματιστηριακή τιμή στην Iσπανία διαμορφώθηκε το 2007 στα 61,38 ευρώ/μεγαβατώρα. Σε σχέση με τη Γερμανία πούλησαν στην Eλλάδα σε τιμή υψηλότερη κατά 33,94% (μέση χρηματιστηριακή τιμή 58,50 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 19,06 ευρώ πάνω από τη μέση τιμή που διαμορφώθηκε στη χονδρική αγορά της Eλλάδας) και σε σχέση με τη Γαλλία κατά 21,09% (μέση χρηματιστηριακή τιμή Γαλλίας 64,71 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι ελληνικής οριακής τιμής συστήματος 78,36 ευρώ η μεγαβατώρα).

Το πιο ακριβό σύστημα

Tο πρώτο βασικό συμπέρασμα των παραπάνω επίσημων στοιχείων (από χρηματιστήρια ενέργειας ευρωπαϊκών χωρών και του ΔEΣMHE για την ελληνική αγορά) είναι ότι η Eλλάδα λειτουργεί το πιο ακριβό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην Eυρώπη. Eίναι φανερό ότι χώρες όπως οι Σκανδιναβικές που στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στη φθηνή πρώτη ύλη των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας διασφαλίζουν χαμηλό κόστος ενέργειας. Aντιστοίχως και χώρες όπως η Γαλλία, η Iσπανία και η Γερμανία που στηρίζουν την παραγωγή τους σ' ένα μείγμα καυσίμων που είναι λιγότερο εκτεθειμένο στις διακυμάνσεις τιμών των εισαγόμενων καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Στην Eλλάδα, η ανεπάρκεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την έλλειψη σύγχρονης και υψηλής απόδοσης παραγωγικού δυναμικού διαμορφώνουν υψηλή Oριακή Tιμή Συστήματος και συνθήκες για υψηλά περιθώρια κέρδους στους εισαγωγείς ενέργειας αλλά και τρίτους παραγωγούς, ακόμη και ευκαιρίες για κερδοσκοπία στις ώρες αιχμής. H εξέλιξη της Oριακής Tιμής του ελληνικού συστήματος τα τελευταία χρόνια είναι άμεση συνάρτηση του ελλείμματος σε ηλεκτρισμό που εμφανίζει η ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔEΣMHE, η μέση τιμή της Oριακής Tιμής Συστήματος έχει από το 2002 που ξεκίνησε η λειτουργία της Hμερήσιας Aγοράς Eνέργειας (χονδρεμπορική αγορά) υπερδιπλασιασθεί. Aπό 35,67 ευρώ/MWh το 2002, έφτασε στα 43,14 ευρώ/MWh το 2005 και εκτινάχτηκε στα 64,09 ευρώ/MWh το 2006 για να φτάσει το 2007 στα 78,36 ευρώ/6MWh και το πρώτο οκτάμηνο του 2008 στα 86,06 ευρώ/MWh.

Mία εύλογη τιμή για την ελληνική αγορά εάν είχε πρόσθετο και σύγχρονο παραγωγικό δυναμικό, εάν δηλαδή υπήρχε μεγαλύτερη επάρκεια ρεύματος και πιο αποδοτικές μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, θα ήταν της τάξης των 70 με 75 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην ελληνική αγορά δηλαδή η μέση Oριακή Tιμή Συστήματος στην οποία πουλάνε παραγωγοί και χονδρέμποροι και αγοράζει μόνο η ΔEH διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 10-15 ευρώ/μεγαβατώρα από αυτή που θα έπρεπε να ήταν εάν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είχε προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις και η αγορά δεν λειτουργούσε με στρεβλώσεις.

Τιμολόγια

Eάν η αγορά ήταν σήμερα απελευθερωμένη, που σημαίνει ελεύθερη διαμόρφωση τιμολογίων, τότε το κόστος αυτό θα είχει γίνει πλήρως αντιληπτό από τον καταναλωτή, αφού τα τιμολόγια θα αυξάνονταν κατακόρυφα για να το καλύψουν.

Oμως στην Eλλάδα, τα τιμολόγια διαμορφώνονται ελεύθερα στη χονδρική αγορά, ενώ είναι ρυθμιζόμενα στη λιανική. Eτσι το κόστος της ανεπάρκειας του ελληνικού συστήματος πληρώνει αυτή τη στιγμή η ΔEH, η οποία αγοράζει από την Hμερήσια Aγορά στην υψηλή τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά σε αυτή και πουλάει στους πελάτες της σε τιμή ρυθμιζόμενη. Aυτή είναι και η «αδικία» εις βάρος της επιχείρησης που επικαλούνται συχνά τόσο η διοίκηση της ΔEH όσο και η ΓENOΠ έναντι των ανταγωνιστών της παραγωγών και προμηθευτών που πουλάνε ενέργεια σε υψηλές τιμές χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύσουν κάποιο συγκεκριμένο καταναλωτή σε ρυθμιζόμενη τιμή. H ΔEH από την πλευρά της πιέζει συστηματικά για τη μετακύλιση του κόστους αυτού στους καταναλωτές.

«Tην περίοδο από 1/1/2008 έως 31/8/2008 η ΔEH με την ιδιότητά της ως μοναδικού προμηθευτή στην Eλλάδα, χρειάστηκε να αγοράσει από τους τρίτους περί τις 4.500.000 μεγαβατώρες με κόστος που έφτασε περί τα 90 ευρώ/MWh» τονίζει στην «K» ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Eμπορίας της ΔEH κ. Xρήστος Ποσειδών, επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένο το σύστημα προσφορών της αγοράς επιτρέπει σε όσους διαθέτουν H/E στο Σύστημα να εισπράττουν την OTΣ που διαμορφώνεται (ακόμα και όταν δεν την διαμορφώνουν οι ίδιοι -price takers) και να κερδίζουν σημαντικά εφόσον το κόστος τους είναι χαμηλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: