Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Πάρτε πίσω τον νόμο - καρμανιόλα


Πάρτε πίσω τον νόμο - καρμανιόλα, το μήνυμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. 76% θεωρούν ότι δεν έχουν τηρηθεί τα πρωθυπουργικά «ΔΕΝ».
Συγκεκριμένα, το 71% διαφωνεί με το προωθούμενο νομοσχέδιο, έναντι 23%, που συμφωνεί, ενώ η αντίθεση στον χώρο των μισθωτών και των ανέργων φτάνει στο 80%. Ταυτόχρονα, το 74% θεωρεί ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις με τους εργαζομένους και τα συνδικάτα, ενώ μόλις το 18% πιστεύει πως η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην ψήφισή του.
Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται διχασμένοι -48% συμφωνεί και 47% διαφωνεί- όταν οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ απορρίπτουν συλλήβδην την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση (82%-88%). Ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ διαφωνούν με το νομοσχέδιο σε ποσοστό 50%.
«Οι κυβερνητικές προτάσεις δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο για την ειλικρίνεια των λόγων και των έργων, αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητά τους», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος.
Ενδεικτικό είναι πως η ηλικιακή κατηγορία των 25-34 ετών συγκεντρώνει τους περισσότερους διαφωνούντες (78%), αποτυπώνοντας τον φόβο και την αβεβαιότητα των νέων για το μέλλον.
Δεν είναι τυχαίο πως οι νέοι εργαζόμενοι αναδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι, αφού το 44% απαντά πως αυτή είναι η κατηγορία που θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ακολουθούν οι γυναίκες (19%) και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο μέσο του ασφαλιστικού τους βίου (16%).
Αντίθετα, ως ωφελημένοι από το νομοσχέδιο εμφανίζονται το κράτος και τα δημόσια οικονομικά (42%), καθώς και οι εργοδότες (31%). Μόνο το 7% πιστεύει πως κερδίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ 3% πιστεύει το ίδιο για τους συνταξιούχους.
Οι ανάγκες του κράτους άλλωστε (43%) καθώς και των εργοδοτών - επιχειρήσεων (26%) κι όχι αυτές της κοινωνίας και των εργαζομένων (17%) εμφανίζονται ως βασικά κριτήρια για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Σε ποσοστό μάλιστα 85% οι ερωτώμενοι καλούν τους βουλευτές να ψηφίσουν την κρίσιμη ώρα με κριτήριο τις απόψεις της κοινωνίας και όχι βασιζόμενοι στις απόψεις των κομμάτων τους (11%).
«Τα ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά για το πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις νομοθετικές παρεμβάσεις, σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, που θέλει να πείσει ότι δεν συμβαίνει τίποτα και ότι κάποιοι εγκάθετοι κινούν αντιδράσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα αποτελέσματα, αναφορικά με τα τρία «δεν» (δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές) του πρωθυπουργού: το 76% δηλώνει πως αυτά δεν ισχύουν και δεν κατοχυρώνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο...
ΕπιδείνωσηΣε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 63% ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα εξισώνονται προς τα κάτω, ενώ στα θέματα των ταμείων υγείας με μέσο ποσοστό 66% θεωρούν ότι η υγεία δεν βελτιώνεται, αλλά αντίθετα ενισχύεται η ιδιωτική υγεία (70%).
Οι απεργίες κρίνονται δικαιολογημένες από το 69%, έναντι 29% που τις θεωρεί αδικαιολόγητες, ενώ το 51% παρακινεί τα συνδικάτα να επιδιώξουν αλλαγές και ρυθμίσεις και το 27% να επιμείνουν στη συνολική ανατροπή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι στα περισσότερα ερωτήματα οι γυναίκες είναι πιο αποφασιστικές ή ακόμα και πιο επιθετικές απέναντι στο νομοσχέδιο από τους άνδρες.
Πάμε σε λάθος κατεύθυνση, λέει το 75% των πολιτώνΤη γενικευμένη απογοήτευση, αλλά και αγωνία για την πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα αποτυπώνει η πανελλαδική έρευνα της ΟΤΟΕ. Επτά στους δέκα και συγκεκριμένα το 75% δηλώνει πως τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν σε γενικές γραμμές προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 15% θεωρεί σωστή τη ρότα της Ελλάδας. Η άποψη αυτή είναι ενιαία και σταθερή, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και τη θέση στην απασχόληση (εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι 77%, μισθωτοί δημόσιου 71% και ιδιωτικού τομέα 79%, άνεργοι 89%, φοιτητές 88% κ.ά.), ενώ η ηλικιακή κατηγορία που εμφανίζει τις εντονότερες ανησυχίες είναι μεταξύ 45 και 54 ετών. Ως σημαντικότερο πρόβλημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αναδεικνύεται το Ασφαλιστικό με ποσοστό 27%, ενώ ακολουθούν η ακρίβεια (20%), η ανεργία (17%), η φτώχεια (χαμηλοί μισθοί και συντάξεις - 13%).
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣΗ ποσοτική έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας από τη VPRC στο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Αιγαίου και Ιονίου στον γενικό πληθυσμό 18 ετών και άνω, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη, από 14 έως 17 Μαρτίου. Το σχεδιασθέν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 804 άτομα και το πραγματοποιηθέν σε 805. Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα είναι 3,2%.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=678398

Δεν υπάρχουν σχόλια: