Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Στις προβληματικές ΔΕΚΟ «προσέθεσαν» και τη ΔΕΗ

Στις προβληματικές ΔΕΚΟ «προσέθεσαν» και τη ΔΕΗ
Γράφει ο Μ. Αποστόλου


Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για σταδιακή απαξίωση της ΔΕΗ, ώστε να περιληφθεί στη λίστα των προβληματικών ΔΕΚΟ και να έχει έτσι μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων σε εργασιακά, μισθολογικά και γενικότερα λειτουργικά θέματα της επιχείρησης μπαίνει στο τελικό στάδιο.


Υπερβάλλοντας εαυτόν, η κυβέρνηση κατάφερε -γιατί περί επιτεύγματος πρόκειται- να μετατρέψει σε ζημιογόνο μία από τις πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι ανέλαβε μία ΔΕΚΟ με καθαρά κέρδη ύψους 300 εκατ. ευρώ, για να την οδηγήσει σε ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ το 2008.

Ηδη στο α εξάμηνο της φετινής χρονιάς η ΔΕΗ έκλεισε με ζημιές ύψους 111,8 εκατ. ευρώ -παρά τις σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια και τη μείωση των μισθοδοτικών δαπανών- εικόνα η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί ριζικά το υπόλοιπο μισό, όπως παραδέχθηκε ο ισχυρός άντρας της επιχείρησης, κ. Τάκης Αθανασόπουλος.

Ο επιτυχημένος manager από το πέρασμά του στην Toyota βρίσκεται πλέον με την... πλάτη στον τοίχο, καθώς στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, θεσμικοί επενδυτές και μικρομέτοχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ζητούν «την κεφαλή του επί πίνακι», επιρρίπτοντάς του το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την... κατρακύλα της ΔΕΗ.

Δυστυχώς, η δικαιολογία του κ. Αθανασόπουλου πως για τη συνεχή επιδείνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ «ευθύνεται» το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν γίνεται πλέον αποδεκτή από κανέναν, αφού ρίχνοντας μια ματιά στους ισολογισμούς όλων των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομίλων, διαπιστώνουμε ότι η πλειονότητα αυτών (ENEL, EDP, Edison, ΕΝΙ κ.ά.) παρουσίασε αύξηση κερδοφορίας στο εξάμηνο.

Βέβαια, η απομάκρυνση του σημερινού προέδρου της ΔΕΗ δεν θα λύσει μονομιάς τα προβλήματα της ΔΕΗ, αφού τη βασική ευθύνη για τη... διάλυση της επιχείρησης φέρουν οι εκάστοτε αρμόδιοι των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και συνολικά η κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι ήδη έχουν «οδηγηθεί» σε παραίτηση οι κ. Στέργιος Νέζης, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, Δημήτρης Μανιατάκης και Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος από τα κορυφαία κλιμάκια της ΔΕΗ, ενώ «βροχή» αποχωρήσεων έχει σημειωθεί και στις διευθυντικές θέσεις (Μιζάν, Αντωνόπουλος, Κόλλιας, Κίτσος) δείγμα της κακής λειτουργίας της επιχείρησης.

Η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται σε... εγρήγορση, καθώς εκτιμά ότι θα δρομολογηθούν εντός φθινοπώρου τα σχέδια της κυβέρνησης για «σπάσιμο» της επιχείρησης σε έξι θυγατρικές και ενδεχομένως η πώληση μονάδων σε ιδιώτες, ενώ από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί -δυστυχώς και για τη ΔΕΗ- ο περίφημος νόμος περί ΔΕΚΟ...



Προσλήψεις μόνο... ημετέρων στις ΔΕΚΟ
Στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που βάζουν «μαχαίρι» στις νέες προσλήψεις προσωπικού, όχι όμως και στα στελέχη από το... παράθυρο
«Μαχαίρι» στις προσλήψεις προσωπικού στις ΔΕΚΟ βάζει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ, αντίθετα, διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις προσλήψεις από το... παράθυρο ημετέρων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή υπάρχουν διατάξεις για τους δημόσιους οργανισμούς, με τις οποίες θεσμοθετούνται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για τις νέες προσλήψεις. Οι όροι αυτοί, όμως, δεν αφορούν τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Κι αυτό καθώς «απελευθερώνονται» οι διαδικασίες για την ανεύρεση διευθύνοντος συμβούλου, αφού καταργείται η υποχρεωτική δημόσια προκήρυξη της θέσης και παράλληλα παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα πρόσληψης «εξειδικευμένων στελεχών» για τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών από την αγορά, παρακάμπτοντας έτσι την ιεραρχία σε κάθε υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, ορίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη από κάθε δημόσια επιχείρηση πάσης φύσεως προσωπικού -εξαιρουμένων των διευθυντικών στελεχών- είναι «η υποβολή προς την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ απολογιστικών στοιχείων και στοιχείων απασχόλησης ανά τρίμηνο καθώς και η υποβολή κάθε χρόνο και ανά τριετία επιχειρησιακών σχεδίων και η συνακόλουθη έγκρισή τους».

Επιπλέον, στα υποβαλλόμενα σχέδια θα πρέπει να υπάρχει ειδική αναφορά και να τεκμηριώνονται η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, το προϋπολογιζόμενο κόστος και ο τρόπος κάλυψής του. Γίνεται αντιληπτό ότι τίθενται γραφειοκρατικά... εμπόδια, τα οποία εκτιμάται πως θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των διοικήσεων για προσλήψεις.

Εξάλλου, στις συνεδριάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ, με αντικείμενο την έγκριση προσλήψεων, θα συμμετέχει και ο υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Φωτογραφικά...
Την ίδια ώρα με άλλη διάταξη καταργείται η υποχρέωση της δημόσιας προκήρυξης για την πρόσληψη διευθύνοντος συμβούλου, η οποία πλέον μπορεί να γίνεται με φωτογραφικό τρόπο.

Τα προσόντα που απαιτούνται για να καλυφθεί η θέση είναι πτυχίο πανεπιστημίου ελληνικού ή ξένου και «τουλάχιστον πενταετής εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Να σημειωθεί πως ο διευθύνων σύμβουλος θα μπορεί να ασκεί παράλληλα και καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς όμως πρόσθετη αμοιβή. Τώρα, όσον αφορά τις θέσεις των διευθυντών και των γενικών διευθυντών, ο νόμος προβλέπει πως το διοικητικό συμβούλιο κάθε δημόσιας επιχείρησης «μπορεί να επιλέγει εξειδικευμένα στελέχη είτε από το προσωπικό της είτε εκτός αυτού».

Σε περίπτωση που η διοίκηση μίας ΔΕΚΟ επιλέξει στελέχη από την αγορά, θα πρέπει να συνάπτει μαζί τους τριετή σύμβαση, με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης μονομερώς από την επιχείρηση.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: