Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Νίκος Φωτόπουλος ΣΤΟΝ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟ


Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ Νίκος Φωτόπουλος, μιλώντας στους εργαζομενους του Αγ Δημητριου σημερα στην καντινα του σταθμου χαρακτήρισε στρέβλωση του ανταγωνισμού την απαγόρευση συμμετοχής της ΔΕΗ στους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ. Επιπλέον ο κ. Φωτόπουλος καταφέρθηκε εναντίον των ανταγωνιστών της ΔΕΗ και της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία όπως ειπώθηκε έχει οδηγήσει την επιχείρηση στα αρνητικα αποτελεσμάτα. O πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έστρεψε τα βέλη του κατά του συνόλου της βιομηχανίας της χώρας, η οποία προμηθεύεται φθηνό ρεύμα με τα τιμολόγια Α150 εις βάρος της ΔΕΗ.
Τόνισε Θέλουμε ΔΕΗ ενιαία καθετοποιημένη με το 51% των μετοχών στο Δημόσιο.
Καμία Ευρωπαϊκή Οδηγία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν μας υποχρεώνει σε διαμελισμό της ΔΕΗ σε έξι μικρές και ανίσχυρες επιχειρήσεις.
Θεωρούμε ότι πραγματικός στόχος είναι η απαξίωση, η διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Και ζήτησε από τους εργαζομένους να γίνουν Κυναίγειροι
στους νέους αγώνες που ξεκινούν.
Κυναίγειρος
Περίφημος ήρωας της Αθήνας. Ήταν γιος του Ευφορίωνα κι αδερφός του Αισχύλου. Στη μάχη του Μαραθώνα, η ηρωική του πράξη έμεινε μοναδικό παράδειγμα στην Ιστορία. Όταν δηλ. οι Πέρσες νικήθηκαν στη μάχη του Μαραθώνα, έτρεξαν πανικόβλητοι στα καράβια τους για να φύγουν. Ο Κυναίγειρος τότε άρπαξε ένα καράβι και προσπάθησε να το συγκρατήσει. Ένας Πέρσης του έκοψε το χέρι κι ο ήρωας έπεσε στη θάλασσα. Οι Αθηναίοι του απέδωσαν μεγάλες τιμές κι ο ζωγράφος Μήκωνας απαθανάτισε την πράξη του στην τοιχογραφία που στόλιζε την Ποικίλη Στοά.

Ηρωική έξοδος Αθανασόπουλου, εν μέσω ζημιών 250 εκ. ευρώ;
08:13 - 02 Οκτώβριος 2008
Ετοιμάζει «ηρωική έξοδο» ώστε να αποφύγει τις ευθύνες του για την κατάρρευση της επιχείρησης, και παράλληλα καλύπτει τα νώτα του ενόψει παρέμβασης του εισαγγελέα. Την άποψη αυτή διατύπωναν χθες συνδικαλιστές, στελέχη της ΔΕΗ, ακόμη και κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν το τι ακριβώς επιδιώκει με το μπαράζ των «πρωτοβουλιών» που έχει αναλάβει τελευταίως, ο πρόεδρός της Τάκης Αθανασόπουλος.
«Πρωτοβουλίες» που έχουν φέρει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση στο χειρότερο δυνατό σημείο, και ενώ η κάποτε πιο κερδοφόρος ΔΕΚΟ, αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με ζημιές ... 220-250 εκ. ευρώ.

Καταρχήν, υπήρξε η «αψυχολόγητη» όπως χαρακτηρίζεται από πληθώρα πλέον κυβερνητικών παραγόντων απόφασή του να ανακοινώσει το απόγευμα της Κυριακής, επιδείνωση των προβλέψεών του για τις ζημιές της ΔΕΗ στο τέλος του έτους. Απόφαση, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατέστη δυνατό να κατανοήσει(όπως φάνηκε από το ψυχρό κλίμα της ολιγόλεπτης συνάντησής τους την Δευτέρα) ούτε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επιλογή του οποίου είναι ο κ. Αθανασόπουλος.

Τι επιδιώκει

Ακολούθησε χθες, το άρθρο του στην «Καθημερινή». Αν και η ουσία των όσων υποστηρίζει είναι σωστή - π.χ. με το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού η ΔΕΗ επιδοτεί στην ουσία τους ανταγωνιστές της - το ερώτημα είναι γιατί να το γράψει τώρα. Γατί δηλαδή να ζητάει δημοσίως από την κυβέρνηση να παρέμβει τώρα, και όχι για παράδειγμα πριν από ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου οι ιδιώτες απομυζούσαν την εταιρεία της οποίας προΐσταται. Λέτε να άργησε να το καταλάβει, διερωτώνται κάποιοι. Ίσως.

Ίσως όμως πάλι, όπως λένε οι κακές γλώσσες ο κ. Αθανασόπουλος απλώς να φοβήθηκε μη τυχόν τώρα που έπειτα από τη παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας εξετάζει να ξεκινήσει έρευνα στη ΔΕΗ, ζητηθούν και από τον ίδιο ευθύνες.

Ευθύνες γιατί τόσο καιρό δεν προάσπισε τα συμφέροντα της επιχείρησης ως όφειλε. Έτσι, σπεύδει να καλύψει τα νώτα του έστω και τη τελευταία στιγμή, μέσω της αρθρογραφίας, λένε πάντα οι κακές αυτές γλώσσες.

«Προχώρησα σε προαναγγελία ζημιών για να προλάβω τη ΓΕΝΟΠ !»Το παραπάνω σενάριο ενισχύεται, αν κρίνει κανείς από την απάντηση που έδωσε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Όταν ερωτήθηκε γιατί επέλεξε να προαναγγείλει αύξηση των ζημιών το βράδυ της Κυριακής, αντί να ενημερώσει πρώτα το Δ.Σ. της επιχείρησης που ούτως ή άλλως επρόκειτο να συνέλθει χθες, απάντησε ότι αναγκάστηκε από τις εξελίξεις.

Υποχρεώθηκε - όπως είπε- να εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση Κυριακή επειδή νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ότι θα καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά παντός υπευθύνου για τα οικονομικά της ΔΕΗ, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού την επομένη (Δευτέρα).

Κάποιοι παρευρισκόμενοι έμειναν άφωνοι. Ήταν σαν να τους έλεγε ότι η διοίκηση μιας εισηγμένης επιχείρησης του μεγέθους της ΔΕΗ, προσδιορίζει τις κινήσεις της, και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως οι εκτιμήσεις για τα ετήσια αποτελέσματα, με βάση το τι θα κάνει ή όχι το συνδικάτο της !

Λίγοι πίστεψαν την εκδοχή του...

Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr



ΔΕΗ: Διαψεύδονται φήμες για παραίτηση Αθανασόπουλου
Διαψεύδονται από το υπ. Ανάπτυξης και τη ΔΕΗ οι φήμες για παραίτηση Αθανασόπουλου
"Η" Online 18:14
Φήμες για παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου, κυκλοφορούν, οι οποίες όμως διαψεύδονται για την ώρα από το υπουργείο Ανάπτυξης και τη διοίκηση της εταιρίας.

Άλλες πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες, φέρουν τον κ. Αθανασόπουλο ότι επιστρέφει σήμερα άρον, άρον από το Παρίσι, όπου βρίσκεται από χθες και επρόκειτο να μείνει για διάστημα μίας εβδομάδας καθώς του ζητήθηκε η παραίτηση


Ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας το αίτημα του προέδρου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιχείρηση.

Πηγές παρατηρούσαν ότι με δεδομένες τις «ψυχρές» πια σχέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες, ο κ. Φώλιας με την κίνηση αυτή επιδιώκει ουσιαστικά να «φορτώσει» στον κ. Αθανασόπουλο τις ευθύνες για την καθοδική πορεία της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.



Χρ. Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: