Προσωρινές δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες στην αγορά ηλεκτρισμού
14/10/2008
09:51
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Δεν επηρεάζονται από την κρίση τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα της ενέργειας, λένε πηγές των εταιρειών ηλεκτρισμού που κατασκευάζουν ή σχεδιάζουν την κατασκευή νέων μονάδων. Ειδικά για τις μονάδες που ήδη βρίσκονται σε φάση κατασκευής, επειδή ακριβώς πρόκειται για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, η χρηματοδότηση τους έχει εξασφαλιστεί πολύ πριν από την κρίση και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
Πάντως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι παίκτες της αγοράς, βλέπουν εκ των πραγμάτων κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επόμενων σχεδίων για κατασκευή νέων μονάδων. «Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό» παρατηρεί στέλεχος εταιρείας του τομέα. Αποτέλεσμα της κρίσης είναι ότι θα επιβιώσουν στην ενεργειακή αγορά οι εταιρείες που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, διαθέτουν ρευστό στα ταμεία τους και θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.
Υπέρ της άποψης ότι η κρίση θα οδηγήσει σε «ξεκαθάρισμα της αγοράς» τάσσεται στέλεχος άλλης εταιρείας του χώρου, που υπεραμύνεται της άποψης ότι δεν θα επιβιώσουν όλες οι εταιρείες. Ωστόσο, τα projects που έχουν δρομολογηθεί, είναι των πραγμάτων αναγκαία, αλλιώς οδηγούμαστε σε σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρισμού εξαιτίας του ελλειμματικού χαρακτήρα του ηλεκτρικού συστήματος. Κατά συνέπεια ακόμη και εάν κάποιες εταιρείες δεν καταφέρουν να υλοποιήσουν τα έργα τους, αυτά πιθανότατα θα αποτελέσουν αντικείμενο εξαγορών από ισχυρότερους παίκτες γιατί πολύ απλά, «πρέπει να γίνουν».
Όσοι πιστεύουν στο μέλλον της αγοράς θεωρούν ότι η αξία της αγοράς ενέργειας έγκειται στο γεγονός ότι καλύπτει ανελαστικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Στη χώρα μας, λένε, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και ως εκ τούτου σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μαζί με κάποιους άλλους τομείς που επίσης αντιπροσωπεύουν την «πραγματική οικονομία» δίοδο εξόδου από την κρίση. Άλλωστε η άποψη ότι οι ενεργειακές μετοχές αλλά και γενικότερα οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αποτελούν ισχυρές αμυντικές μετοχές, ακούστηκε και στο πρόσφατο roadshow του Λονδίνου και όχι από τους Έλληνες, αλλά από τους ξένους αναλυτές.
Σημειώνεται ότι σήμερα σε φάση κατασκευής βρίσκονται οι ακόλουθες μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο:
* Ήρων ΙΙ (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ) στον Άγιο Νεκτάριο Βοιωτίας,
* ΕΛΠΕ – Edison – Hed – Βιοχάλκο στη Θίσβη Βοιωτίας,
* Endesa Hellas, στον Άγιο Νικολαο Βοιωτίας και
* ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
Το «δεύτερο κύμα» νέων μονάδων περιλαμβάνει νέες μονάδες και από τα τρία σχήματα καθώς επίσης από τις Μότορ Όιλ, Enelco, Χαλυβουργική (μαζί με τη ΔΕΗ), ενώ εφόσον λυθούν τα προβλήματα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων θα εξεταστεί εκ νέου η βιωσιμότητα αλλά και η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για μονάδες ιδιωτικές μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, με σημαντικά μεγαλύτερο κόστος επένδυσης, σε σχέση με το φυσικό αέριο.
ΔΕΗ: "Διπλή" αναβάθμιση και μείωση τιμής - στόχου από Morgan Stanley
10/10/2008
11:25
Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 20 ευρώ, από τα 25 ευρώ προηγουμένως με "διπλή" αναβάθμιση της σύστασης σε "overweight" από "underweight" προχώρησε η Morgan Stanley σε έκθεσή της με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου.
Ο οίκος αναφέρει πως τα "αδύναμα" αποτελέσματα του 2008, τα οποία αποδίδει και στις "ακραίες" συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και που προβλέπει ότι δεν θα επαναληφθούν το 2009, αποτελούν "πλατφόρμα" για διατηρήσιμη ανάκαμψη για το 2009. Σε αυτό το σημείο η Morgan Stanley επισημαίνει τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια έχουν εγκριθεί ήδη, η ρήτρα καυσίμων και η μείωση του εργατικού δυναμικού.
Για το 2009 ο οίκος προβλέπει τριπλασιασμό των EBITDA, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμά ότι ο όμιλος θα μπορέσει με ευκολία να χρηματοδοτήσει τις κεφαλαιουχικές του δαπάνες και να μειώσει το δανεισμό. Με βάση τις προβλέψεις της Morgan Stanley η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται 5,3 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009 και 4,8 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2010 (από τα χαμηλότερα στον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη).
Ο Ρυπαίνων (ΔΕΗ) θα πληρώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ 10/10/2008
09:53
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ήξερε πολύ καλά τι έλεγε ο Π. Αθανασόπουλος όταν πρόσφατα είχε θέσει θέμα επιβολής νέας ρήτρας που θα καλύψει το κόστος αγοράς δικαιωμάτων για τους ρύπους που προκαλεί η ΔΕΗ. Σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ελήφθη την Τρίτη, οι ηλεκτρικές εταιρείες θα κληθούν από το 2013 να αγοράζουν από χρηματιστήριο των ρύπων, δικαιώματα για το σύνολο της ρύπανσης που προκαλούν. Σήμερα, η ΔΕΗ (αλλά και τα ΕΛΠΕ σε πολύ μικρότερη κλίμακα) λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων που χρησιμοποιούν, δωρεάν μέσω του εθνικού σχεδίου κατανομής ρύπων.
Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος για τη ΔΕΗ θα είναι δυσβάσταχτο, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελληνική εταιρεία συγκαταλέγεται (ελέω λιγνίτη) στις πλέον ρυπογόνες της Ευρώπης.
Οι πρώτοι υπολογισμοί ανεβάζουν το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ετησίως η εταιρεία από το 2013 και μετά στο 1,25 δις ευρώ. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί είναι μάλλον αισιόδοξοι καθώς λαμβάνουν ως δεδομένο ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ρυπογόνων μονάδων της επιχείρησης θα εκτελεστεί εγκαίρως. Σε περίπτωση λοιπόν που το 2013 έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα στο κομμάτι της παραγωγής, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν στα 45-50 εκατομμύρια τόνους. Με τιμή του δικαιώματος στα 25 ευρώ, το κόστος θα ανέλθει στο 1,25 δις. Εάν βεβαίως το επενδυτικό πρόγραμμα παρουσιάσει τις συνήθεις καθυστερήσεις, τότε το κόστος μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και στα 2 δις ετησίως.
Βεβαίως, η Ευρ. Επιτροπή, στην πρόταση που παρουσίασε, δίνει το δικαίωμα στις ηλεκτρικές εταιρείες να εισάγουν και να αγοράζουν δικαιώματα από το σύστημα εμπορίας του ΟΗΕ, με κόστος πολύ χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τη ΔΕΗ, οι αποφάσεις της Ε.Ε. συνεπάγονται επιπλέον κόστος και για τους ιδιώτες παίκτες της αγοράς. Το κόστος για τους ιδιώτες πάντως θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των μονάδων που λειτουργούν ή κατασκευάζονται είναι μονάδες φυσικού αερίου με πολύ χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Έτσι ένα ιδιωτικό σχήμα με δύο μονάδες φυσικού αερίου της τάξεως των 400 μεγαβάτ θα κληθεί σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα να καταβάλει ένα επιπλέον κόστος για αγορά δικαιωμάτων ρύπων από 33 έως 35 εκ. ευρώ.
Ρήτρα
Σημειώνεται ότι, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει η Ε.Ε. σκοπός των νέων αυστηρότερων ρυθμίσεων, είναι οι ηλεκτρικές εταιρείες να μειώσουν τους ρύπους τους και όχι να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές. Παρ’ όλα αυτά, εάν το κόστος μετακυλιστεί στην κατανάλωση, υπολογίζεται ότι το κόστος της οικιακής κιλοβατώρας θα αυξανόταν πάνω από 20% από τα περίπου 10 λεπτά, στα 12 με 13 λεπτά.
Στο ίδιο πακέτο προτάσεων η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρ. Κοινοβουλίου προτείνει την ένταξη στο σύστημα εμπορίας ρύπων των χημικών βιομηχανιών και των βιομηχανιών αλουμινίου, ενώ παράλληλα υιοθετεί προτάσεις για γενναίες επιδοτήσεις των συστημάτων διακράτησης και αποθήκευσης άνθρακα (carbon capture and storage) Σημειώνεται τέλος ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρ. Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφιστούν εντός του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα παραπεμφθούν στο Συμβούλιο στις αρχές του 2009 για την τελική έγκρισή τους.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
http://www.anexartitos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=6558&Itemid=2
ΕE: Ερευνα για τη νέα μονάδα
Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνει η υπόθεση της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της Aλουμίνιον της Eλλάδος, η οποία άρχισε να διερευνά τη σχετική καταγγελία της ΓENOΠ - ΔEH
"Η" 14/10
Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνει η υπόθεση της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της Aλουμίνιον της Eλλάδος, η οποία άρχισε να διερευνά τη σχετική καταγγελία της ΓENOΠ - ΔEH και ζήτησε ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.
H υπόθεση αφορά στον αποχαρακτηρισμό της άδειας λειτουργίας της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της Aλουμίνιον της Eλλάδος από αυτοπαραγωγό και τη μετατροπή της σε συμπαραγωγό, που δίνει τη δυνατότητα να πουλά ρεύμα στο σύστημα.
Πρόκειται μάλιστα για τη μία από τις δύο υποθέσεις για τις οποίες ο εισαγγελέας του Aρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, την περασμένη εβδομάδα ανέθεσε στην εισαγγελία να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η ΓENOΠ-ΔEH.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Kομισιόν πιθανώς να διερευνήσει αν ο αποχαρακτηρισμός της άδειας συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση. Mε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο στη αγορά ηλεκτρισμού, η λειτουργία της μονάδας ως συμπαραγωγού επιβαρύνει τη ΔEH με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς η Δημόσια Eπιχείρηση Hλεκτρισμού είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από τη χονδρική αγορά στις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται μέσω της Oριακής Tιμής του Συστήματος (OTΣ) την ενέργεια που εγχύει η «AτE» στο σύστημα.
Αδεια
H Aλουμίνιον της Eλλάδος είναι μία από τις δύο πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας και ζήτησε άδεια να κατασκευάσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, για να καλύπτει τις δικές της ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια (αυτοπαραγωγός).
Για το σκοπό αυτό μάλιστα, η κατασκευή της μονάδας είχε επιδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία, μετά τη μετατροπή της άδειας, ο όμιλος της AτE πρέπει να τα επιστρέψει.
H μετατροπή της άδειας έγινε με απόφαση του υπουργού Aνάπτυξης Xρήστου Φώλια, που εκδόθηκε παραμονές του Πάσχα, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας.
Eγκυρες πηγές αναφέρουν εξάλλου ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία ενημέρωσης της Kομισιόν και του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου για την υπόθεση της OTΣ, που επίσης διερευνά η εισαγγελία, μετά την μηνυτήρια αναφορά της ΓENOΠ-ΔEH.
Mανταλένα Πίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου