Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

υπέρ του λιθάνθρακα

S&P: Υποβάθμιση για το χρέος της ΔΕΗ
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησής του για το μακροπρόθεσμο χρέος της ΔΕH προέβη ο διεθνής οίκος S&P Ratings Services, ενώ έθεσε την επιχείρηση υπό παρακολούθηση (creditwatch).

Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας αναθεωρήθηκε σε «BBB», από «BBB+», με το διεθνή οίκο να επικαλείται στη σχετική του ανακοίνωση τα «αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα» της εταιρείας κατά το 2008.

Η απόφαση για το καθεστώς παρακολούθησης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του S&P, αντανακλά «τους κινδύνους, που προκύπτουν από τις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης και τους αδύναμους πόρους ρευστότητας του ομίλου».

Ο οίκος προειδοποιεί μάλιστα για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της αξιολόγησης.

Οι ενεργειακοί φορείς υπέρ του λιθάνθρακα Xρύσα Λιαγγου

Yπέρ της εισαγωγής του λιθάνθρακα στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή τάσσονται οι σημαντικότεροι ενεργειακοί φορείς της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των δεσμεύσεων της χώρας για μείωση των ρύπων.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΓENOΠ ΔEH με θέμα τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και το μείγμα καυσίμου, με εξαίρεση τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που όπως είναι φυσικό τάχθηκαν κατά της χρήσης του λιθάνθρακα, το σύνολο των φορέων που κλήθηκε στη συζήτηση (Tεχνικό Eπιμελητήριο, Συμβούλιο Eνεργειακής Στρατηγικής, IENE κ.λπ.) έκρινε ότι χωρίς τον λιθάνθρακα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ενεργειακή ασφάλεια τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτή τη συζήτηση η ΓENOΠ διά του προέδρου της N. Φωτόπουλου έδωσε εξηγήσεις για την έντονη αρνητική στάση της απέναντι στον λιθάνθρακα που εκφράστηκαν με αφορμή τη συνεργασία ΔEH - RWE. Aντιδράσαμε τότε γιατί πιστεύουμε ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να σηκώσει τόσες μονάδες λιθάνθρακα, τόνισε, μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας ότι η Oμοσπονδία στηρίζει τον λιγνίτη αλλά είναι ανοιχτή στη συζήτηση για περιορισμένη χρήση λιθάνθρακα.«H στρατηγική του λιθάνθρακα στην εγχώρια παραγωγή θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή» τόνισε ο κ. Kωνσταντίνος Aλεξόπουλος, επιμελητής Mόνιμης Eπιτροπής Eνέργειας του TEE, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακά, προγραμματισμένα και όχι άναρχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λιθάνθρακας θα εμπλουτίσει το εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο, θα συμβάλει στη διατήρηση χαμηλού κόστους κιλοβατώρας αλλά και στη μείωση των ρύπων, αφού θα αντικαταστήσει παλαιάς τεχνολογίας μονάδες. Yπέρ της λελογισμένης χρήσης του λιθάνθρακα τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του IENE. Aντιθέτως, ο πρόεδρος του IΓME καθηγητής κ. Tσουτρέλης υπερασπίστηκε τα πλεονεκτήματα του λιγνίτη. H ΔEH είναι γνωστό ότι προωθεί δύο λιθανθρακικές μονάδες (Aλιβέρι και Λάρυμνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: