Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ(Διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη για την παραμονή του Δημοσίου στη ΔΕΗ)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε.

Χαιρετισμός στο 32o Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στο 32ο Συνέδριο της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ.

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι ανάμεσά σας και χαιρετίζω το συνέδριό σας για το οποίο εύχομαι κάθε επιτυχία στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Η Διοίκηση και εγώ προσωπικά, αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΓΕΝΟΠ, καθώς εκπροσωπεί 24.000 εργαζόμενους και καλείται και η ίδια να λειτουργεί σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Ένας ρόλος πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που οι οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες δράσεις για μια ΔΕΗ δυναμική, σύγχρονη, εξωστρεφή, διεθνώς ανταγωνιστική και Εθνικό Πρωταθλητή, απαιτούν συνεργασία, αμοιβαία αποδεκτό όραμα, κοινούς στόχους και πολλή δουλειά.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σημαντικών εξελίξεων για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και για τη ΔΕΗ την ίδια.
Γι' αυτό τον λόγο δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο: χρειάζεται άμεση και συντεταγμένη δράση.

Και η Διοίκηση και οι Εργαζόμενοι πρόκειται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων για τα επόμενα χρόνια.

Η ΔΕΗ χρειάζεται ΤΩΡΑ όχι μόνο να υλοποιήσει τις επενδύσεις της αλλά και να μεταλλαχθεί σε μια λιτή, σύγχρονη και κερδοφόρα Επιχείρηση. Διαφορετικά, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κατρακυλήσει οικονομικά, να συρρικνωθεί εμπορικά και να επιφέρει στην Πολιτεία και στον Ελληνικό λαό δυσβάσταχτα βάρη για τη συντήρησή της.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε από πολύ νωρίτερα να είχε επενδύσει σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τεχνικού εκσυγχρονισμού των δικτύων της και να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα διαχειριστικών και διοικητικών αλλαγών.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της σε χαμηλές τιμές για όλους τους πελάτες της, οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, και με επαρκή κερδοφορία, που θα χρηματοδοτεί τον συνεχή εκσυγχρονισμό των μονάδων και των δικτύων της, ούτως ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλές τιμές και για τις επόμενες γενιές.

Αν και έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία τις προκλήσεις. Όμως, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν είναι εύκολες και η υλοποίησή τους απαιτεί τη θετική συμβολή όλων μας, σε όλα τα επίπεδα.

Αυτός είναι και ο κεντρικός άξονας του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ, το οποίο καταρτίστηκε προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μια δυναμική Επιχείρηση.

Κύριος στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η υλοποίηση ενός μοναδικού στα χρονικά της χώρας φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, απολύτως απαραίτητου για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης.

Είναι γνωστό ότι οι καλές μέρες του λιγνίτη είναι πίσω μας με την έννοια της επίγνωσης ότι τα λιγνιτικά κοιτάσματα δεν είναι ανεξάντλητα.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σύμπλευση της ΓΕΝΟΠ με το πρόγραμμα επενδύσεων της Παραγωγής και την ενεργητικότητα που έχει επιδείξει στην υποστήριξή του.

Όμως, από ότι φαίνεται, οι προσπάθειες και της Διοίκησης και της ΓΕΝΟΠ δεν είναι επαρκείς, καθώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πείσουμε για την ορθότητα των αποφάσεών μας τις τοπικές κοινωνίες, την κοινή γνώμη και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αμφότεροι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να διασφαλίσουμε για τη ΔΕΗ το καλύτερο δυνατό ενεργειακό υπόβαθρο, πάντα μέσα στα πλαίσια της ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικής της χώρας μας.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε, πρώτα εμείς οι ίδιοι και στη συνέχεια όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αυτό που αποτελεί βασική αρχή του ενεργειακού σχεδιασμού, ότι δηλαδή, όλες οι αποφάσεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από το ποιος τις παίρνει - από την Πολιτεία μέχρι τον τελευταίο πολίτη - οφείλουν να δίνουν λύσεις σε ένα πρόβλημα με τρεις παραμέτρους:

- Επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού σε ηλεκτρική ισχύ και ενέργεια

- Παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές

- Σεβασμό στο περιβάλλον.


Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί ποτέ στη χώρα μας.

Προς τούτο, η εξεύρεση και η εξοικονόμηση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Όπως έχουμε τονίσει, τρεις είναι οι πηγές από τις οποίες θα αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια:

Η κερδοφορία της Επιχείρησης, για την οποία, με τις προβλεπόμενες μέσες τιμές πετρελαίου Brent στα $55/bbl και την συνεπακόλουθη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και την ισοτιμία $/€ στο 1,25, δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές.

Με βάση τον εγκεκριμένο από το Διοικητικό Συμβούλιο προϋπολογισμό για το 2009, φαίνεται ότι με αυτές τις προϋποθέσεις θα εξασφαλίσουμε κέρδη προ φόρων €531 εκ. Φυσικά, όπως γνωρίζουμε, η Εταιρία είναι εκτεθειμένη, μεταξύ άλλων, σε κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταβολές της ισοτιμίας $/€ και των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και δικαιωμάτων CO2, οι οποίοι κίνδυνοι μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση των αποτελεσμάτων από τα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε κάτω από αυτές τις περιστάσεις να εφησυχάζουμε, καθώς η ανάπτυξη της ΔΕΗ θα πρέπει να προέρχεται κυρίως από τις δικές μας δυνάμεις.

Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης του επενδυτικού μας προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πόρων και η μείωση των δαπανών της Επιχείρησης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η ΔΕΗ μέχρι το 2014 να λειτουργεί με €500 εκατομμύρια κόστος λιγότερο ετησίως, (σε τιμές 2008).
Είναι απαραίτητο τόσο η Διοίκηση όσο και όλοι οι Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στην πιο δύσκολη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και η παγκόσμια οικονομία, να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.
Τρίτη πηγή χρηματοδότησης είναι ο δανεισμός από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όμως στην παρούσα διεθνή οικονομική συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από σημαντική έλλειψη ρευστότητας, η δυνατότητα χρηματοδοτήσεως του επενδυτικού προγράμματος μέσω δανεισμού έχει περιοριστεί και σε περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, θα έχει σημαντικά αυξημένο κόστος για την Επιχείρηση σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Γι' αυτό, η κερδοφορία και η χρηματοδότηση από εξοικονόμηση εσωτερικών πόρων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να έχει η ΔΕΗ την ικανότητα ενός μικρότερου αλλά και οικονομικότερου δανεισμού.
Βασική μας επιδίωξη είναι ο συντελεστής απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων της Επιχείρησης να είναι περίπου 10%, προκειμένου η ΔΕΗ να είναι σε θέση με επιτυχία και αυτάρκεια να εξυπηρετεί τα σχέδια δράσης της και υλοποίησης των επενδύσεων, ενώ παράλληλα να παρέχει ρεύμα με επάρκεια, με χαμηλές τιμές και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Εάν το 2009, για παράδειγμα, επιτυγχάναμε αυτόν το στόχο, τα κέρδη προ φόρων θα έπρεπε να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο Ευρώ.

Η επίτευξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου αποτελεί μονόδρομο για την Επιχείρηση.

Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, ο καθένας με το δικό του ρόλο, από τη δική του περιοχή ευθύνης.

Και για να γίνει αυτό, απαιτείται να κατανοήσουμε το επείγον, τις προτεραιότητές μας, να κινητοποιηθούμε και να ενεργοποιηθούμε όλοι μέσα στην Επιχείρηση.

Εάν η ΔΕΗ είναι υγιής, δυνατή και κερδοφόρα, τότε όλοι θα κερδίζουν: οι εργαζόμενοι, οι τοπικές κοινωνίες, οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, η κοινωνία μας. Πρακτικές που καταλήγουν όλοι να επωφελούνται σε βάρος της Επιχείρησης πρέπει να αλλάξουν τώρα.

Χωρίς την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων δεν είναι δυνατόν να επιτύχει κανένα Επιχειρησιακό Σχέδιο, όσο καλό και να είναι.

Προσδοκούμε λοιπόν από τους Εργαζόμενους να συμβάλλουν αποφασιστικά και με ζήλο στην επίτευξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου και των δράσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και θέλουμε να γίνει σαφές ότι, το Επιχειρησιακό Σχέδιο καταρτίστηκε υπέρ της Επιχείρησης, των Εργαζομένων και της κοινωνίας μας.

Οι προγραμματιζόμενες δράσεις εξορθολογισμού και επανεκτίμησης των δαπανών έχουν ως προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού.
Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ανάπτυξη της Επιχείρησης.

Αυτό απαιτεί θέληση για να βάλουμε σε εφαρμογή και να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές εργασίας και διοίκησης με ξεκάθαρες αρχές που να τις σέβονται όλοι, και κουράγιο να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Προσβλέπουμε σε ένα συνεχή και ειλικρινή διάλογο μαζί σας, για τα όποια προβλήματα μπορεί να ανακύψουν στην πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Και αυτό διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αμφίδρομη επικοινωνία και η καλή συνεργασία θα αποφέρει και εργασιακή ειρήνη αλλά και απτά αποτελέσματα.

Οι ρόλοι που καλούμαστε να διαδραματίσουμε είναι διαφορετικοί, με διαφορετικές απαιτήσεις και πλαίσιο αρμοδιοτήτων.

Έχουμε έναν κοινό στόχο: Μια λιτή, σύγχρονη και αποδοτική ΔΕΗ που θα μπορέσει να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών: των εργαζομένων, των καταναλωτών, των μετόχων, του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικής κοινότητας και της αγοράς, των τοπικών κοινωνιών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην πορεία αυτή, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και εμπόδια.
Ωστόσο, με καλόπιστη συνεργασία, η Επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει προς την ανάπτυξή της.

Εμείς, προσβλέπουμε σ' αυτή τη συνεργασία για όλα όσα συμφέρουν τη ΔΕΗ και τους ανθρώπους της.

Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι και εσείς αντιμετωπίζετε αυτή την πρόκληση με τον ίδιο ζήλο και επαγγελματισμό.

Χαιρετίζω λοιπόν το 32Ο Συνέδριο της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένα συνέδριο ανοικτού διαλόγου και διαμόρφωσης θέσεων προς την αναπτυξιακή πορεία της Επιχείρησης, για το καλό όλων.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία!

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


========================================
Αθήνα - Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009 [ 20:43 ]

Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ
Διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη για την παραμονή του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της ΔΕΗ και δεν προβλέπεται αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς, υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός Κ.Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ.

Ο υπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαρκή διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Π.Αθανασόπουλος ανέφερε ότι βασική επιδίωξή του είναι ο συντελεστής απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων της επιχείρησης να είναι περίπου 10%, προκειμένου η ΔΕΗ να είναι σε θέση με αυτάρκεια να εξυπηρετεί τα σχέδια δράσης της και υλοποίησης των επενδύσεών της και μάλιστα ανέφερε ότι εάν το 2009, επιτυγχανόταν αυτός ο στόχος τα κέρδη προ φόρων θα έπρεπε να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος ζήτησε να σταματήσει η έμμεση επιδότηση της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ.

Όπως είπε, οι απώλειες της επιχείρησης ανήλθαν σε 219 εκ ευρώ το 2008, λόγω της τιμολόγησης των 30 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας με το τιμολόγιο Α150 που είναι φθηνότερο από τη μέση χονδρεμπορική τιμή με την οποία αγοράζει η ίδια η επιχείρηση από το σύστημα.

Παράλληλα, κατήγγειλε τον αποκλεισμό της ΔΕΗ από τους διαγωνισμούς για νέα ισχύ που άφησε χωρίς παραγωγικές μονάδες τη χώρα υπονομεύοντας την επάρκεια και διαμορφώνοντας επικίνδυνες συνθήκες κάθε καλοκαίρι.

==============================================
Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη Γενική Συνομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ




Το 32ο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας του Προσωπικού της ΔΕΗ γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία. Η πρόσφατη κρίση του φυσικού αερίου έδειξε ότι η ενέργεια, ένα θέμα που δεν είναι πάντα ψηλά στην πολιτική ατζέντα, είναι πολύ μεγάλης σημασίας ζήτημα για τη χώρα. Είναι ένα θέμα που σχετίζεται με την καθημερινότητα, με το μέλλον και τις προοπτικές της Ελλάδος, με την οικονομική μας ανάπτυξη και το περιβάλλον.



Έχουμε τα μέσα και έχουμε τη θέληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας. Γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθούμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει να κάνει με αυτό ακριβώς: τις νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, τη στροφή στις ΑΠΕ.



Σε όλο αυτό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, η ΔΕΗ ήταν και παραμένει η κολώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Στη ΔΕΗ στηριζόμαστε και θα στηριχθούμε. Σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού η οποία, πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρει, κατέχει και έναν ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, για να χαράξει κανείς μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη πολιτική για τα θέματα αυτά θα πρέπει να λάβει υπόψη του κάποιες σημαντικές παραμέτρους.



Η πρώτη παράμετρος είναι το Κοινοτικό Δίκαιο. Το Κοινοτικό Δίκαιο επιβάλλει ανταγωνισμό με ίσους όρους και αυτό είναι δέσμευσή μας. Προφανώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να ρίξουμε τη ΔΕΗ. Θα φροντίσουμε, αντίθετα, να λειτουργεί σε ένα καθεστώς υγιούς ανταγωνισμού, ώστε και η ίδια να μπορεί να αναπτυχθεί αλλά και οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές.



Η δεύτερη παράμετρος είναι η ζήτηση. Η ζήτηση θα είναι αυξανόμενη τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν. Και επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κανέναν. Αυτό που πρέπει να κάνουν και οι μεν και οι δε, είναι επενδύσεις. Το πραγματικό μας πρόβλημα θα είναι ενδεχόμενη καθυστέρηση στις επενδύσεις. Γιατί πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι το πρόβλημα δεν είναι η μοιρασιά της πίτας, είναι να καλυφθεί ο κενός χώρος. Είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δημόσια συζήτηση στο θέμα αυτό. Γιατί, ενώ δίνουμε έμφαση στο πώς θα μοιραστεί η πίτα, ξεχνούμε ότι αυτή πρέπει να μεγαλώσει, και μάλιστα σημαντικά, στα επόμενα χρόνια. Η ΔΕΗ, λοιπόν, θα προχωρήσει μπροστά με το επενδυτικό της πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει στήριξη από την πολιτεία.



Η τρίτη παράμετρος είναι το περιβάλλον. Δεν δικαιούμαστε και δεν θα αδιαφορήσουμε για τις υποχρεώσεις μας με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο. Και ακόμα περισσότερο δεν θα αδιαφορήσουμε για τις επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε στο θέμα του λιθάνθρακα λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της κοινωνίας. Ο λιθάνθρακας θα κάλυπτε, ούτως ή άλλως, μόνο το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας έως το 2010. Όμως, δεν θέλουμε να υπάρξει το παραμικρό κενό. Προχωρούμε άμεσα σε τροποποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, στηριζόμενοι περισσότερο στο φυσικό αέριο, στις ΑΠΕ, αλλά και στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Γι’ αυτό, πέραν του Συμβουλίου Ενεργειακού Σχεδιασμού, με το οποίο συζητούμε, καλούμε όλα τα κόμματα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε έναν απροκατάληπτο και ανοικτό διάλογο για το θέμα του μελλοντικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας με έμφαση στις ΑΠΕ. Σ’ αυτό το διάλογο καλούμε και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, της οποίας τη γνώμη υπολογίζουμε σοβαρά. Για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, χωρίς να βλάψουμε το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας παράλληλα, την ενεργειακή μας επάρκεια.



Και τέταρτη αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Εμείς αισθανόμαστε ότι είμαστε σύμμαχοι με τους εργαζόμενους. Και εμείς και αυτοί θέλουμε μια υγιή ΔΕΗ, μια ΔΕΗ η οποία να αναπτύσσεται, να εκσυγχρονίζεται, να προχωρεί μπροστά. Και θα πορευτούμε μαζί. Γνωρίζω τα θέματα που σας απασχολούν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, δεν υπάρχει στον ορίζοντα ζήτημα περαιτέρω μετοχοποίησης του ομίλου και δεν προβλέπεται αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς της ΔΕΗ. Το 2009 θα είναι για τη ΔΕΗ μια χρονιά κερδοφορίας. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι, παράλληλα, μια χρονιά εργασιακής ειρήνης και στενής συνεργασίας της διοίκησης με τους εργαζόμενους.



Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα, με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου σας να σας διαβεβαιώσω ότι η πόρτα μου είναι και θα παραμείνει ανοιχτή σε όλους εσάς. Στηρίζουμε το διάλογο και την άμεση επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν έχουμε δογματικές προκαταλήψεις απέναντι στις θέσεις οποιουδήποτε. Αντίθετα θεωρούμε ότι εσείς, που είστε εργαζόμενοι μέσα στη ΔΕΗ, γνωρίζετε τα θέματα σε βάθος και μπορείτε, αλλά και πρέπει, να καταθέτετε τις απόψεις σας οι οποίες θα είναι πάντοτε χρήσιμες και σε μας και στη διοίκηση της ΔΕΗ.



Η ΔΕΗ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα. Είναι η βάση του ενεργειακού μας συστήματος γι’αυτό και η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σας. Η χρονιά αυτή έτσι κι αλλιώς ξεκινά για τη ΔΕΗ με καλύτερους οιωνούς. Στο χέρι μας είναι να δουλέψουμε μαζί για να καταφέρουμε το 2009 να είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2008.


===========================================
Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2009
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ 32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝ.Ο.Π. - ΔΕΗ - ΚΗΕ






Κυρίες και Κύριοι,



Επιτρέψτε μου, κατ΄ αρχάς, να μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο 32ο Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
Ένα συνέδριο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς διεξάγεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την οικονομία της χώρας μας με έντονα αδιέξοδα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αδιέξοδα τα οποία αναμένονται να γίνου εντονότερα στους επόμενους μήνες όταν θα είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.
Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, δυστυχώς, για τη χώρα και τη ΔΕΗ, είναι συνεχής η καθοδική πορεία στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Από κερδοφόρα το 2004 μετετράπη σε ζημιογόνος το 2009.
Κι όσον αφορά την πορεία της μετοχής, στα πέντε χρόνια έχει απολέσει περίπου το 40% της αξίας της.
Και το ερώτημα είναι: Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάσταση που οδηγήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας;
Ποιος είναι ο χαμένος απ’ αυτή την κατάσταση; Ποιος είναι αυτός που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα; Φυσικά ο Έλληνας πολίτης, ο ελληνικός λαός που έχει έλθει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπος με όλες τις αντιλαϊκές Κυβερνητικές επιλογές σε όλους τους τομείς
Εάν η επιχείρηση, εμφανίσει στο τέλος του 2009 κέρδη, αυτό θα οφείλεται στην κατακόρυφη μείωση των καυσίμων, στην πληρότητα σε νερό των ταμιευτήρων και στις πρωτοφανείς αυξήσεις που πλήρωσε και πληρώνει ο έλληνας πολίτης. Είναι η πρώτη φορά, που στην Ελλάδα είχαμε τόσο υπέρογκες αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο. Οι φορολογούμενοι από το 2005 έως σήμερα έχουν πληρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πού είναι αυτά τα λεφτά; Έγιναν επενδύσεις; Αναπτύχθηκε η εταιρεία; Τι ακριβώς συνέβη; Τροφοδοτήθηκε η ανάπτυξη της χώρας;
Από το 2005 η ακρίβεια καλπάζει. Και την ίδια περίοδο έχουμε σημαντικότατες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, την ίδια ακριβώς περίοδο οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. είναι σχεδόν διπλάσιες στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Με αποτέλεσμα, το κόστος της ενέργειας και οι δαπάνες λειτουργίας της κατοικίας να καθίστανται διπλάσια στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εξέλιξη που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα πραγματικά επίπεδα των χαμηλών εισοδημάτων.
Στην πραγματικότητα η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Η., μεταφέρει στους καταναλωτές τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης και των Διοικήσεων της Δ.Ε.Η..
Και επιχείρησαν να δικαιολογήσουν το υψηλό ποσοστό των αυξήσεων αυτών αποκλειστικά με την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων, με την αγορά των δικαιωμάτων των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακος.
Η αλήθεια είναι ότι επιχειρούν να καλύψουν το κόστος της πολιτικής επιλογής για την διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος. Γεγονός, που αναγκάζει σήμερα την επιχείρηση να αγοράζει ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια και να την πουλά φθηνά.
Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός απουσιάζει τη στιγμή που σημειώνονται ραγδαίες εξελίξεις στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο και η χώρα μας έπρεπε ήδη να έχει χαράξει με σαφήνεια τις εθνικές προτεραιότητες.
Υπάρχει όμως και το χειρότερο. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό στις δυνάμεις της αγοράς.
Όπως φαίνεται ότι η Κυβέρνηση επιλέγει έναν διαφορετικό ρόλο για την ΔΕΗ από αυτό που πιστεύει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της αγοράς, ο οποίος λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος
Κι ας μην ξεχνάμε ότι η οδηγία της απελευθέρωσης της αγοράς, για την οποία είχα τη νομοθετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως Επίτροπος, βασίζεται ακριβώς πάνω σ' αυτές τις παραδοχές. Στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από τη μία πλευρά και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού από την άλλη. Όπως βασίζεται και σε μια άλλη παραδοχή. Ότι σε καμία περίπτωση η έννοια της απελευθέρωσης των αγορών δεν ταυτίζεται με την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων
Και αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Σημαίνει ότι δίνει στη Δ.Ε.Η. τη δυνατότητα να λειτουργεί, να επενδύει, να επιχειρεί δηλαδή σε μια αγορά απελευθερωμένη, με ίδιους κανόνες με τους άλλους, αλλά διατηρώντας το ρόλο και τη δυνατότητα να προβλέπει με ποιον τρόπο θα επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Κάνει κάτι τέτοιο εδώ η Δ.Ε.Η.; Όχι. Ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Δ.Ε.Η.; Κανένας. Ποια ήταν η επιλογή για τις επενδύσεις της Δ.Ε.Η.; Κανένας.
Ακούμε την Κυβέρνηση να αναφέρεται σε επενδύσεις που «θα» γίνουν. Από το 2004 μέχρι σήμερα ακούμε ακριβώς τα ίδια. Και δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν προστέθηκε ούτε ένα Mw. Η επιλογή της μη επένδυσης στη Δ.Ε.Η. είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι πολιτική απαξίωσης της εταιρείας. Είναι πολιτική που οδηγεί τη Δ.Ε.Η. στο μαρασμό και κυρίως στο να περιορίζεται ο χώρος της επιχειρησιακής της λειτουργίας υπέρ των άλλων συμφερόντων που λειτουργούν και εκείνα μέσα στην αγορά.
Ότι η Κυβέρνηση εμφανίζεται ως θεατής σε αγώνα πυγμαχίας, όπου παρακολουθεί τη σύγκρουση των γιγάντων, των φίλιων προς τη Ν.Δ. οικονομικών συμφερόντων. Μια σύγκρουση ΟΧΙ για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, που στο κάτω-κάτω της γραφής είναι θεμιτή επιδίωξη στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού. Αλλά, είναι μια σύγκρουσή για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος της Δ.Ε.Η. ως λάφυρο, πώς θα απαξιώσουν την εταιρεία και πώς θα πάρουν τα ιμάτια της Δ.Ε.Η. για να τα εντάξουνε στο δικό τους επιχειρηματικό σχεδιασμό.
Αυτήν η πραγματικότητα δεν αποκρύπτεται. Είναι μια πραγματικότητα με μεγάλο κόστος για τον Έλληνα πολίτη, το δημόσιο, για το μέλλον της χώρας μας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που μας κάνει να αντιδρούμε έντονα. Ενάντια σ’ αυτή τη πραγματικότητα αγωνίζονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.
Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Κινήματος με προσωπικές του παρεμβάσεις στεκόμαστε στο πλευρό σας, στο πλευρό της ΓΕΝΟΠ, στο πλευρό των εργαζομένων.
Γι αυτό συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε τη ζημιογόνο πολιτική της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης τα τελευταία 5 χρόνια.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι κοστίζει η καθυστέρηση στην αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες σύγχρονης τεχνολογίας ανταγωνιστικές μονάδες.
Κοστίζει η προκλητική ‘’αλχημεία’΄ στο τρόπο υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος έτσι ώστε να λειτουργεί εις βάρος της ΔΕΗ.
Κοστίζει η πλήρης εγκατάλειψη του επενδυτικού προγράμματος και η ανυπαρξία προβολής και υποστήριξης της μετοχής της ΔΕΗ
Τονίσαμε και τονίζουμε ότι η ανυπαρξία στρατηγικής σε έναν κατεξοχήν στρατηγικό τομέα της ανάπτυξης δεν συγχωρείται. Όπως δεν συγχωρείται, αυτή η εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις όλων των Δημόσιων Οργανισμών, όλων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
Παντού υλοποιείται ο ίδιος σχεδιασμός. Απαξίωση των επιχειρήσεων, κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα.
Κι αυτό μάλιστα, βαπτίζεται και επικοινωνείται ως μεταρρύθμιση. Με την επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Τη μετοχική πλειοψηφία του 51% στο Δημόσιο. Όπως θα παραμείνουμε συνεπείς στην εφαρμογή του Ν. 2773/99 που έλυσε οριστικά το ασφαλιστικό.
Για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ πραγματική μεταρρύθμιση για τη ΔΕΗ σημαίνει, ενίσχυση του ανταγωνιστικού της ρόλου και της ευελιξίας της να ανταγωνισθεί σε μια απελευθερωμένη εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημαίνει, ενίσχυση του ρόλου της για να συμμετέχει στην Περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενίσχυση της ικανότητας για διεθνείς συνεργασίες και νέες εταιρικές συμπράξεις. Για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε νέες επενδύσεις μέσα στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου επενδυτικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Σήμερα, πρέπει με τόλμη και ρεαλισμό να οργανώσουμε την προσπάθεια για να κερδίσουμε το μέλλον της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.
Ταυτόχρονα, ως χώρα πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση των πολιτών, να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Γι’ αυτό επιμένουμε, στην αναγκαιότητα ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που επιδιώκει μια νέα ισορροπία στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Με διαρκή προσπάθεια για τη συζήτηση των στόχων της ενέργειας και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Βασικό πυλώνα του νέου πολιτικού προγράμματος για την Πράσινη Ανάπτυξη που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Ένα σταθερό πλαίσιο νόμων και πολιτικής βούλησης που επιτρέπει την αξιοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών στην ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σ’ αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε, στο στρατηγικό ρόλο της ΔΕΗ. Και γι’ αυτό επιμένουμε στον διαρκή εκσυγχρονισμό των δομών διοίκησης και λειτουργίας, στη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού, σ’ ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δικτύων και αποκατάστασης των διασυνδέσεων, σε μια δυναμική συμμετοχή της ΔΕΗ στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με την εκτεταμένη χρήση των νέων αντιρυπογόνων τεχνολογιών, την περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε νέες λιγνιτικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου, την εκμετάλλευση από τη ΔΕΗ από θέση ισχύος των δυνατοτήτων συμπαραγωγής.
Με δυο λόγια, για μας ο ρόλος της ΔΕΗ στο παρόν και στο μέλλον είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας και ως εκ τούτου αναντικατάστατος.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας.
=======================================
Παρά τις αντιδράσεις υπέγραψαν ΔΕΗ και Χαλυβουργική


Προχωρά ακάθεκτη η ΔΕΗ στη συνεργασία με τη Χαλυβουργική για τη δημιουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων. Χθες υπεγράφη το συμφωνητικό για την ίδρυση της μικτής εταιρείας, το 51% της οποίας θα ελέγχει η Χαλυβουργική και το 49% η ΔΕΗ.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου και ισχύ 880 μεγαβάτ. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε έκταση της μεταλλουργικής εταιρείας στην Ελευσίνα, ενώ το ηλεκτρικό που παράγει θα το πουλάει στο σύστημα με τις τιμές που ισχύουν στη χονδρική αγορά.

Δηλαδή στην ουσία η Χαλυβουργική, που είναι από τους μεγάλους πελάτες τής ΔΕΗ στην υψηλή τάση, θα αγοράζει σε τιμές που συνήθως είναι χαμηλότερες από τις τιμές χονδρικής (οριακή τιμή συστήματος).



Μ.Κα.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2009
==========================================
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει την υποχρέωση να κατασκευάζει και να διαθέτει όλα τα αναγκαία έργα τεχνικής υποδομής για την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές της χώρας. Τα έργα αυτά αφορούν ιδιαιτέρως στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία περιλαμβάνουν τις γραμμές και τους υποσταθμούς που απαιτούνται για τη διακίνηση της ενέργειας από τους σταθμούς παραγωγής στα σημεία κατανάλωσης. Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από το μονοπωλιακό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ είναι ανεξάρτητη από την εμπορική δραστηριότητα της ΔΕΗ, ως παραγωγού και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεπώς, η πρόκριση και υλοποίηση των αντιστοίχων επενδύσεων δεν γίνεται με επιχειρηματικά κριτήρια ή με σκοπό το οικονομικό όφελος, αλλά με γνώμονα τη διαχρονική, αξιόπιστη κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων τροφοδότησης των καταναλωτών, που ευλόγως απαιτεί ενίσχυση και επέκταση των υποδομών, καθώς και την εξυπηρέτηση των εθνικών ενεργειακών στόχων, όπως η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Κατά τα τελευταία έτη ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των μεγάλων έργων υποδομής της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν συχνά αντιδράσεις και δικαστικές προσφυγές τοπικών φορέων, αρχών ή και μεμονωμένων πολιτών. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση ή και την αναστολή της εκτέλεσής τους σε βάρος των προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Συστήματος Ηλεκτροδότησης το οποίο έχουν ανάγκη η Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία.
Η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι τέτοια έργα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, αφού η αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, καθώς και των υποσταθμών, που αποτελούν τα κομβικά σημεία διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι φυσική συνέπεια της συνεχούς αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανάμεσα στα έργα τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια σήμερα συγκαταλέγεται και ο κλειστός, υπερσύγχρονος υποσταθμός (Κέντρο Διανομής) 150/20 kV Κορυδαλλού, που κατασκευάσθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2004, καλύπτοντας τις σημερινές ανάγκες ηλεκτροδότησης του Δήμου Κορυδαλλού και όμορων Δήμων.
Υπογραμμίζεται ότι:

Τα Κέντρα Διανομής είναι αστικού τύπου υποσταθμοί στους οποίους το σύνολο του εξοπλισμού είναι εγκλεισμένο εντός κτηρίου, ενώ το εισερχόμενο και εξερχόμενο δίκτυο είναι πλήρως υπογειοποιημένο.
Παρόμοιοι υποσταθμοί λειτουργούν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης εντός των πολεοδομικών ιστών, αλλά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής από δεκαετιών.
Η τροφοδότηση με ρεύμα πυκνοκατοικημένων και εκτεταμένων αστικών περιοχών δεν είναι δυνατόν να γίνει από απομακρυσμένους υποσταθμούς.
Πρόσφατες μετρήσεις στον περιβάλλοντα χώρο του υποσταθμού κατέδειξαν ανεπαίσθητες τιμές του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου, εντός των ορίων του γενικού υποβάθρου των πόλεων, που πρακτικά υποδηλώνουν ότι η λειτουργία του υποσταθμού δεν δημιουργεί καμία πρόσθετη επιβάρυνση από ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο, ακόμα και στον άμεσο περίγυρό του. Οι μετρήσεις αυτές θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να επαναληφθούν παρουσία παντός ενδιαφερομένου, από τη ΔΕΗ ή και από ανεξάρτητο φορέα.
Ατυχώς, στην περίπτωση του Κέντρου Διανομής Κορυδαλλού, το κτίριο θεωρήθηκε αυθαίρετο για τυπικούς λόγους και απειλείται με κατεδάφιση, παρά το γεγονός ότι κατά την ανέγερση του κτιρίου εξασφαλίσθηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διατάξεις. Ας σημειωθεί ότι ο υποσταθμός αυτός έχει μεγάλη σημασία για την ηλεκτροδότηση ολόκληρης της περιοχής με αποτέλεσμα:
1. Εάν ο υποσταθμός παραμείνει ως έχει, και δεν δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησής του, θα υπάρξουν οι εξής συνέπειες:
i. Πραγματική αδυναμία ηλεκτροδότησης νέων πελατών, όπως πχ των νέων σταθμών του Μετρό στην περιοχή, που απαιτούν και ανεξάρτητες αποκλειστικές γραμμές, που σήμερα δεν υπάρχουν.
ii. Είναι πολύ πιθανόν κατά το προσεχές διάστημα και βέβαιο κατά την θερινή περίοδο, ότι θα υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή (τοπικά black-out).

2. Εάν μάλιστα για οποιοδήποτε λόγο επιβληθεί η παύση λειτουργίας του εν λόγω υποσταθμού - έστω και υπό τη σημερινή μερική αξιοποίησή του - τότε οι συνέπειες θα είναι άμεσες και δραματικές, τόσο για την ηλεκτροδότηση του Κορυδαλλού όσο και για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του ηλεκτρικού συστήματος της Αττικής.

Η ΔΕΗ ασφαλώς συμμερίζεται και σέβεται την ευαισθησία των κατοίκων της περιοχής για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και για αυτό επιδιώκει να έχει ένα υπεύθυνο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, με αίσθημα ευθύνης και σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό άλλωστε έπραξε και πριν από την ανέγερση του Κέντρου Διανομής Κορυδαλλού, σε θέση που συμφωνήθηκε από κοινού με το Δήμο. Θεωρούμε όμως ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται στην καλόπιστη ενημέρωση και στο επιστημονικό κύρος των σχετικών μελετών και γνωματεύσεων, που έχουν εκπονηθεί ή πρέπει να επικαιροποιηθούν από τις υπηρεσίες της ή από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, και οι οποίες εξετάζουν συστηματικά και αντικειμενικά όλες τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον.
Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί σήμερα στοιχειώδες κοινωνικό αγαθό, απολύτως αναγκαίο για κάθε σύγχρονη δραστηριότητα και δεν επιτρέπεται να διακυβεύεται η παροχή του στο όνομα μη υπαρκτών κινδύνων. Για το λόγο αυτό η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση για την πλέον νηφάλια και ρεαλιστική προσέγγιση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.



Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=========================================

9 Αιολικά Πάρκα προστίθενται στο Χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της νησιωτικής Ελλάδας με επένδυση που φθάνει τα € 60 εκατ.


Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2009 – Σε περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στον κλάδο της Αιολικής Ενέργειας προχωρά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή εννέα (9) νέων Αιολικών Πάρκων (Α/Π), συνολικής ισχύος 35.1 MW. Τα εννέα Α/Π θα κατασκευαστούν στη νησιωτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη (2 Α/Π), τη Σάμο (2 Α/Π), την Πάρο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σίφνο και τη Λήμνο και η συνολική επένδυση θα φθάνει τα € 60 εκατ. Με τα νέα αυτά έργα η εταιρεία στηρίζει την ανάπτυξη της περιφέρειας, μέσα από λύσεις που προωθούν την ενεργειακή αυτονομία των συγκεκριμένων νησιών και, παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο καθαρού, ασφαλούς περιβάλλοντος. Ανάδοχος των 9 έργων είναι η εταιρεία ENERCON, κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της κατασκευής Α/Π.

«Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεχίζει το έργο της, προωθώντας δυναμικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η απόφασή μας να επενδύσουμε στην ανάπτυξη 9 Αιολικών Πάρκων μικρής ισχύος στη νησιωτική Ελλάδα υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στην περιφέρεια. Το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας των συγκεκριμένων περιοχών είναι κρίσιμο και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούν, μέσα από έργα που αξιοποιούν τη δύναμη της φύσης και προωθούν τις «πράσινες» μορφές ηλεκτροπαραγωγής», δήλωσε ο Δρ Αναστάσιος Γκαρής, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Η κατασκευή και παράδοση των έργων από την ENERCON στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες για τα έργα σε Ρόδο, Πάρο, Λέσβο και Σίφνο και σε 24 μήνες για τα έργα σε Κρήτη, Λήμνο και Σάμο.

Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον κλάδο της Αιολικής Ενέργειας περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43.8 MW, έργα συνολικής ισχύος 35.1 MW υπό ή κοντά σε κατασκευή και ακόμη 200 ΜW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και μελέτης, με υψηλή πιθανότητα υλοποίησης. Επιπλέον, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 49% στην κατασκευή Α/Π στη Βοιωτία, συνολικής ισχύος 38 MW, σε συνεργασία με την EDF Energies Nouvelles.

-----------------------------------------//-----------------------------------------------
Σχετικά με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.:

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., 100 % θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται και στις τέσσερις κύριες μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Αιολική, Υδροηλεκτρική, Ηλιακή και Γεωθερμική).

Έχοντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία της ΔΕΗ στο χώρο του ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η νέα γενιά της ΔΕΗ, επιστρατεύει τη δύναμη και τους πόρους της φύσης για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει στο δυναμικό της 105 MW εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά, ενώ 90 MW έργων βρίσκονται υπό ή κοντά σε κατασκευή κι ένα πλήθος ακόμα έργων υπό μελέτη και ανάπτυξη, σε διάφορες φάσεις. Παράλληλα με την αξιοποίηση των παραπάνω τεσσάρων μορφών ενέργειας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. μελετά και αναπτύσσει λύσεις και σε άλλους, εναλλακτικούς κλάδους παραγωγής ηλεκτρισμού, όπως τα υβριδικά συστήματα και τα βιοκαύσιμα. Με επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2014, σύγχρονη τεχνοκρατική διοίκηση και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. οδηγεί την ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ στην Ελλάδα και συμμετέχει στην οικονομική ανάπτυξη μέσα από έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη και την Ικαρία, μέχρι τη Σαμοθράκη και την Ηγουμενίτσα. Όραμά της είναι να υλοποιήσει σήμερα τις αυριανές μορφές ενέργειας, παραδίδοντας στη νέα γενιά ένα πιο καθαρό, οικολογικό και ασφαλές περιβάλλον.

=============================================
ΑΠΟΨΗ: Απαιτείται νέα ενεργειακή πολιτική
Tου Παντελη Kαπρου*

Αυτές τις ημέρες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε ότι δεν θα επιτρέψει να κατασκευασθούν στην Ελλάδα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα. Μετά τις εκλογές του 2004, και οι δύο υπουργοί Ανάπτυξης που προηγήθηκαν είχαν ενθαρρύνει νέες μονάδες με λιθάνθρακα, οι οποίες μάλιστα περιελήφθησαν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ. Είναι μάλιστα νωπή ακόμα η προσπάθεια του σημερινού διοικητή της ΔΕΗ να συνάψει συμφωνία με τη γερμανική RWE για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στην Ελλάδα.

Ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός που εκπόνησε το 2008 το ΣΕΕΣ και κατέθεσε στη Βουλή περιλαμβάνει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα. Η εξαγγελία επομένως του νέου υπουργού Ανάπτυξης συνιστά μια μεγάλη στροφή στην ενεργειακή πολιτική της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Τα τεχνικά στοιχεία για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα έχουν ως εξής: α) οι μονάδες λιθάνθρακα είναι ενεργειακά πιο αποδοτικές από τις μονάδες λιγνίτη και ενσωματώνουν πιο προηγμένες τεχνολογίες, β) το συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού (λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες κόστος εξόρυξης λιγνίτη) είναι ελαφρά πιο ανταγωνιστικό για τον λιθάνθρακα συγκριτικά με τον λιγνίτη, γ) η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλει στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι κάπως μικρότερη για τον λιθάνθρακα συγκριτικά με τον λιγνίτη, ανά μονάδα παραγόμενου ηλεκτρισμού, δ) παρά το ότι ο λιθάνθρακας είναι εισαγόμενος, διεθνώς δεν θεωρείται επισφαλής η εισαγωγή του, δηλαδή δεν ενέχει κίνδυνο ασφάλειας εφοδιασμού γιατί η παγκόσμια παραγωγή λιθάνθρακα είναι διεσπαρμένη σε πολλές χώρες και δεν υφίσταται κάποιο καρτέλ ή πρόβλημα γεωπολιτικού χαρακτήρα, ε) οι μονάδες εισαγόμενου λιθάνθρακα είναι οικονομικές όταν κατασκευάζονται κοντά σε θάλασσα και περιλαμβάνουν λιμάνι εκφόρτωσης του λιθάνθρακα. Οι Οδηγίες σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και τις ΑΠΕ που έγιναν νόμος της Ε.Ε. το Δεκέμβριο του 2008 θέτουν υποχρέωση σε όλες τις χώρες-μέλη να αναθεωρήσουν ριζικά την ενεργειακή τους πολιτική μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αναπτύσσοντας ΑΠΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την Ελλάδα απαιτείται μια νέα ενεργειακή πολιτική με ριζική στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ.

Οι άδειες παραγωγής που εγκρίνει ο ΥΠΑΝ μετά από γνώμη της ΡΑΕ δεν μπορεί να περιορίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως εξάλλου προβλέπουν οι σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε. Αν θέλει το Κράτος να αποτρέψει επενδύσεις σε κάποιο καύσιμο ας θεσπίσει αντικίνητρα, όπως ειδικούς περιβαλλοντικούς φόρους κλπ.

* Ο κ. Παντελής Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ, τέως πρόεδρος της ΡΑΕ.


============================================
ΑΠΟΨΗ: Ο λιθάνθρακας δεν πρόκειται να δώσει λύσεις
Tου Δημητρη Kαραβελλα*


Οι λίγοι κατακριτές της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης να βάλει τέλος στη χρήση λιθάνθρακα υποστηρίζουν ότι σύρθηκε σε αυτή, μόνο υπό το βάρος των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει ένας εναλλακτικός ενεργειακός σχεδιασμός. Ειλικρινά, όμως αμφιβάλλω αν υπήρξε ποτέ ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να διέπουν την αγορά ηλεκτρισμού της χώρας, δηλαδή την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρισμό, την τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη βέλτιστη σχέση κόστους-οφέλους για το σύνολο της κοινωνίας, όπως αυτή θα αντανακλάται τελικά στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Αναφορικά με τη σημερινή ένδεια σε ηλεκτρισμό, για την οποία ευθύνεται κυρίως η απουσία μέτρων διαχείρισης της ζήτησης (demand-side mana-gement), ο λιθάνθρακας δεν πρόκειται να δώσει λύσεις. Ακόμα και αν σήμερα δίδονταν άδειες παραγωγής για μονάδες λιθάνθρακα, αυτές δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσουν πριν από το 2017-2018, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές δυσκολίες κατασκευής τέτοιων μονάδων, την αδειοδοτική διαδικασία, τη δημοπράτηση των έργων και τη δικαιολογημένη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Επομένως, η επίκληση της έλλειψης ισχύος σήμερα ως λόγος εισόδου του λιθάνθρακα στο σύστημα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας, είναι ξεκάθαρο ότι έως το 2020, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές των ρυπογόνων εγκαταστάσεων που μετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων κατά 21%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού από 8% σε τουλάχιστον 35% και να εξοικονομήσει το 20% της ενέργειας. Ο λιθάνθρακας δεν μπορεί να συνεισφέρει σε αυτούς τους στόχους. Αντιθέτως, η λειτουργία μονάδων λιθάνθρακα επιφυλάσσει υπέρβαση των ορίων εκπομπών, πράγμα που συνεπάγεται καταβολή δυσθεώρητου τιμήματος για την αγορά ρύπων. Αυτή η εξέλιξη, που καταρρίπτει τον μύθο του φθηνού καυσίμου, ανάγκασε το διευθύνοντα σύμβουλο της RWE να προχωρήσει σε αναστολή των επενδύσεων σε λιθάνθρακα και λιγνίτη από το 2013 και έπειτα. Ο λιθάνθρακας επιφυλάσσει επίσης τη δημιουργία αξεπέραστων προσκομμάτων στη διείσδυση των ΑΠΕ, γιατί όλοι οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η μέγιστη προώθηση των ΑΠΕ συνεπάγεται την ύπαρξη «συνεργάσιμων» και ευέλικτων μονάδων βάσης. Τέτοιες μονάδες θεωρούνται μόνο αυτές του φυσικού αερίου.

Στην επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050» σκιαγραφούμε το ενεργειακό τοπίο του μέλλοντος που θα σέβεται όλες τις δεσμεύσεις και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες. Σε αυτό το τοπίο, ο λιθάνθρακας δεν έχει μέλλον. Οποιοσδήποτε έχει διαφορετική γνώμη ας προσπαθήσει με ακλόνητα επιχειρήματα να δώσει μια εναλλακτική πρόταση. Ομως η υποστήριξη του λιθάνθρακα, χωρίς επαρκή κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση, απλώς ενισχύει την ορθότητα της απόφασης του υπουργού. Αν δε, η απόφαση του υπουργού όντως επηρεάστηκε από τις οργανωμένες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις κατά του λιθάνθρακα, χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί (επιτέλους) η αδράνεια γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα μας, αρχίζει να μεταφράζεται σε πολιτικό κόστος και η θετική περιβαλλοντική δράση σε πολιτικό όφελος.

* Ο κ. Δημήτρης Καράβελλας είναι διευθυντής WWF Eλλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: