Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Τι θα πει η ΓΕΝΟΠ;

"Βόμβα" Αθανασόπουλου
"Βόμβα" έπεσε το Σάββατο το βράδυ στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Αθανασόπουλος τάχθηκε υπέρ των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
"Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, και μιλώ για την εταιρία μου, -υποστήριξε ο κ. Αθανασόπουλος- είναι κάτι το οποίο με βρίσκει σύμφωνο. Οι ανελαστικές σχέσεις λειτουργούν πάντα εις βάρος της εταιρίας και φυσικά σε βάρος των καταναλωτών".
Ο αρμόδιος υπουργός που ήταν παρών ξεκαθάρισε λίγο αργότερα ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων και τόνισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται κατά της ελαστικοποίησης του ωραρίου.
"Η κυβέρνηση έχει δεδομένη θέση και την έχει εκφράσει κατ' επανάληψη η υπουργός Απασχόλησης. Δεν συζητούμε κανένα τέτοιο θέμα. Είναι σαφές αυτό" δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης όταν ρωτήθηκε για τυχόν απολύσεις.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου πάντως τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας λέγοντας ότι "δυστυχώς κάποιοι θεωρούν την εργασία προνόμιο αντί για δικαίωμα. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι πως με κάθε τρόπο δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας".
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αντέδρασαν έντονα και με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι "δεν θα αφήσουμε κανέναν κ. Αθανασόπουλο να παίξει με το μέλλον μας. Να θέσει εν κινδύνω τις διεκδικήσεις αιώνων για το εργασιακό μας δικαίωμα".
Οι εργαζόμενοι πιέζουν να μπει φρένο στις διαθεσιμότητες, τις αναγκαστικές άδειες, τις περικοπές αποδοχών και τις άλλες εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Πάντως είναι σαφές ότι οι συνθήκες εργασίας δεν μπορούν να μεταβληθούν για τους ήδη εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ αφού καλύπτονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Επιπτώσεις θα υπάρξουν όταν και εάν εφαρμοσθεί το ελαστικό ωράριο, μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους αφού αυτό προβλέπει σχετικός νόμος της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ που τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2005 και προβλέπει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
"Να αναλάβουν και οι εργοδότες τις ευθύνες τους, στην οικονομική κρίση όχι μόνο οι εργαζόμενοι" υποστήριξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος απάντησε σε όλα αυτά ότι "ας αφήσουν οι εργοδότες την καραμέλα της ελαστικοποίησης, δεν πείθουν κανένα, θέλουν απλά να ξεσκαρτάρουν τους εργαζόμενους που δεν χρειάζονται από την δουλειά τους"
===============================
Τι θα πει η ΓΕΝΟΠ;


Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι υπεγράφη το Συμφωνητικό Μετόχων και συντάχθηκε το Σχέδιο Καταστατικού για τη σύσταση κοινής ανώνυμης εταιρείας με τη Χαλυβουργική που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση δύο μονάδων συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ισχύος 880 ΜW, με καύσιμο φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής.
Η Χαλυβουργική θα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό σύσταση κοινής ανώνυμης εταιρείας και η ΔΕΗ το 49%.
Το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ θα τελειώσει, σημερα, η Ομοσπονδία θα πρέπει να έχει πάρει θέση και για αυτό το θέμα, όπως και για πολλά άλλα «φλέγοντα»(του ελαστικού ωραρίου ). Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις της...

=========================================

================================================================================
ΔΕΗ: Το "colpo grosso" με τα κέρδη



της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 07:59 - 13/02/09


Καθεστώς απορρύθμισης χαρακτηρίζει σήμερα την αγορά ενέργειας στη χώρα μας, που λειτουργεί υπό την ανοχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το «μάρμαρο» καλούνται να πληρώσουν πρώτα οι καταναλωτές, που δεν απολαμβάνουν, όπως θα έπρεπε, μειωμένα τιμολόγια ρεύματος, γιατί η ΔΕΗ επιδιώκει να διορθώσει τις ζημίες του παρελθόντος έτους, ενώ κινδυνεύουν με απαξίωση όχι μόνον οι υφιστάμενες ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και αυτές που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, και φτάνουν το 1,5 - 2 δισ. ευρώ.

Ας δούμε τα γεγονότα:

1. Δεν έχει προχωρήσει ο διαχωρισμός του Συστήματος Μεταφοράς, με τη ΔΕΗ να επιμένει τα πάγια και ο διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς να συμπράττουν σε μία εταιρία, η οποία θα είναι 100% θυγατρική της. Διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό έχουν ο σημερινός ΔΕΣΜΗΕ, η ΡΑΕ, αλλά και ιδιώτες παραγωγοί.

2. Διαιωνίζεται η θεσμική εκκρεμότητα στη ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να εκφράζονται προσωπικές απόψεις για κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία δεν έχει λάβει θέση η Ολομέλεια της Αρχής.

3. Η ΔΕΗ προβαίνει σε αλχημείες για τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, με τη χρησιμοποίηση όλης της υδροηλεκτρικής παραγωγής της, με αποτέλεσμα σήμερα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να είναι πολύ πάνω από το κόστος παραγωγής και μεταφοράς του ρεύματος, σε μια εξαιρετική συγκυρία, λόγω της μείωσης της τιμής των καυσίμων, που δεν μετακυλίεται στους τελικούς καταναλωτές.

4. Δεν υφίσταται ρυθμιστικό πλαίσιο για την είσοδο και ιδιωτών παραγωγών στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, δεν δίνεται καμία άδεια εξαγωγών στους ιδιώτες παραγωγούς, το κέρδος των οποίων αυτή τη στιγμή περιορίζεται μόνον στην παραγωγή τους, ενώ, αντίθετα, η ΔΕΗ κερδίζει και από την κατανάλωση του ρεύματος.

5. Οδηγείται σε αυτοκατάργηση το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), το οποίο κατήρτισε το 2008 έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο οποίος τίθεται τώρα εν αμφιβόλω, καθώς η νέα πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και στο φυσικό αέριο, εξοβελίζοντας τον λιθάνθρακα.

Η αυτοκατάργηση του ΣΕΕΣ

Την προηγούμενη Τρίτη ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης στην πρώτη επίσημη συνέντευξή του ήταν σαφής ως προς τη χρήση του λιθάνθρακα. «Δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΥΠΑΝ», είπε και το απόγευμα της ίδιας ημέρας έδωσε εντολή στο ΣΕΕΣ να προχωρήσει σε νέο ενεργειακό σχεδιασμό έως τα τέλη Μαρτίου.

Μία ημέρα μετά ο α΄ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ και προεδρεύων της Ρυθμιστικής Αρχής, αλλά και μέλος του ΣΕΕΣ, κ. Θόδωρος Πανάγος, από το βήμα ημερίδας του ΕΒΕΑ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της χρήσης του λιθάνθρακα, έστω κι αν εκ των υστέρων «αναγκάστηκε» ανεπίσημα να μιλήσει για «παρεξήγηση» των όσων είπε.

Το ΣΕΕΣ, πάντως, θα προχωρήσει σε μία νέα έκθεση, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός του κ. Ραφαήλ Μωυσής στην προηγούμενη, η οποία είχε παρουσιαστεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, είχε ταχθεί υπέρ της λελογισμένης εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και εξέφραζε με σαφήνεια την άποψη ότι η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, πρόβλημα το οποίο θα είναι παρόν έως το 2015, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί έστω και με την πλήρη αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων, ήτοι του λιγνίτη, του υδροδυναμικού δυναμικού και της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ο κ. Μωυσής μάλιστα χαρακτήριζε «παρακινδυνευμένα σενάρια» αυτά που υποστηρίζουν την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής χωρίς τη χρησιμοποίηση του λιθάνθρακα, γιατί «μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα και πάλι σε καταστάσεις οριακής κάλυψης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, ιδίως σε περίπτωση καθυστερήσεων στην υλοποίηση προγραμματισμένων επενδύσεων (μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ή αγωγών φυσικού αερίου)». Οι απόψεις αυτές τώρα έχουν μπει στον μύλο της πολιτικής κουζίνας.

Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος δεν φαίνεται να είχε πρόβλημα, επίσημα τουλάχιστον, για άλλη μία φορά να προσαρμόσει τους σχεδιασμούς της Επιχείρησης στην πολιτική του ΥΠΑΝ. Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ανακοίνωσε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ θα αναθεωρηθεί ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, στην ίδια ημερίδα πάντα, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης των τιμολογίων με το κόστος των εκπεμπόμενων ρύπων, όταν ο κ. Χατζηδάκης μία ημέρα ακριβώς πριν είχε αποκλείσει ρητά αυτό το ενδεχόμενο.

Η αλχημεία της ΔΕΗ

Ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις που προβάλλει κατά καιρούς η ΔΕΗ, φαίνεται ότι έχει τη στήριξη του Δημοσίου, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται την ακύρωση στην πράξη της απελευθέρωσης της αγοράς.

Το τελευταίο κρούσμα έχει να κάνει με τον νέο υπολογισμό της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), που ισχύει από 1-1-2009. Ο τρόπος αυτός θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων Εγχειριδίων τα οποία είχε υποχρέωση να εκδώσει ο ΔΕΣΜΗΕ σύμφωνα με τον Κώδικα για την Ημερήσια Αγορά. Εγχειρίδια τα οποία θα εξειδίκευαν τον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ και θα ελάμβαναν υπόψη την 24ωρη βελτιστοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς και τις απαιτούμενες εφεδρείες, με αποτέλεσμα τη μείωση της ΟΤΣ.

Σε μια περίοδο, λοιπόν, όπου δεν λειτουργούν λόγω βλαβών οι ιδιωτικές μονάδες της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης (ΕΛ.ΠΕ.) και της Endesa Hellas (θα μπορέσουν να μπουν στο Σύστημα από τον ερχόμενο Απρίλιο), τίθεται σε εφαρμογή ο ηλεκτρονικός τρόπος υπολογισμού προτού εγκριθούν τα Εγχειρίδια, για τα οποία μάλιστα είχαν ζητηθεί οι απόψεις της αγοράς, αλλά εκ των υστέρων!

Έτσι, χωρίς να υπάρχουν σαφή Εγχειρίδια υπολογισμού από τον ΔΕΣΜΗΕ, με αδιαφανή διαδικασία μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η ΔΕΗ, αξιοποιώντας την έλλειψη οδηγιών για τις εφεδρείες, χρησιμοποιεί την ανέξοδη γι' αυτήν εφεδρεία των υδάτινων πόρων, δηλώνοντας όλη την υδροηλεκτρική παραγωγή ως υποχρεωτικά νερά, με μηδενική τιμή προσφοράς στο Σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο η ΟΤΣ.

Αυτή τη στιγμή, με βάση το τιμολόγιο της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο, το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής MWh είναι στα 60 ευρώ, όταν η ΟΤΣ διαμορφώνεται σε 55 ευρώ ανά MWh, δηλαδή κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ η τιμή του εισαγόμενου ρεύματος από τη Βουλγαρία φτάνει τα 80 ευρώ ανά MWh.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εισαγωγές ρεύματος δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ΟΤΣ, ενώ μπαίνουν στο Σύστημα με μηδενική τιμή. Εάν διαμορφωνόταν πραγματική τιμή για την ΟΤΣ, με βάση το κόστος παραγωγής, αυτή θα ήταν μεταξύ 70 - 80 ευρώ ανά MWh. Έτσι, η ΔΕΗ πετυχαίνει να κερδίζει 20 ευρώ ανά MWh στα τελικά τιμολόγια ρεύματος, να επιδοτεί τους Βαλκάνιους παραγωγούς και να θέτει εν κινδύνω τις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις.

Η ΔΕΗ, με απλά λόγια, αυξάνει σημαντικά τα έσοδά της και από την παραγωγή της και από τους καταναλωτές διαμορφώνοντας το δικό της θετικό αρμπιτράζ, αφού δεν μειώνει τα τιμολόγια ρεύματος, όπως υποχρεούται, εμποδίζει τους ιδιώτες παραγωγούς να μπουν στην αγορά και ωφελεί τους εισαγωγείς, από τους οποίους είναι ο μεγαλύτερος, προκειμένου να κάνουν εξαγωγές προς άλλες χώρες. Έτσι, δικαιολογούνται προφανώς και τα υψηλά κέρδη που ανακοίνωσε ότι θα έχει το 2009.

Γι' αυτό και δεν τη νοιάζει πλέον η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων για την οποία είχε κάνει τόση φασαρία στο παρελθόν. Αν ίσχυε τώρα θα ήταν υποχρεωμένη να μειώσει τις τιμές στα τιμολόγια του ρεύματος. Όσο για τον πρόεδρο του ΔΕΣΜΗΕ, κ. Ευάγγελο Λεκατσά, μπορεί να φωνάζει για τη σύνδεση των τιμολογίων λιανικής προς τη χονδρεμπορική αγορά, μέσω της διαμόρφωσης των τιμολογίων ανάλογα προς τις αλλαγές της ΟΤΣ, αλλά ποιος τον ακούει…


Ο κίνδυνος από τις Βρυξέλλες

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, η αλχημεία αυτή της ΔΕΗ είναι σε πλήρη γνώση του ΥΠΑΝ, καθώς ιδιώτες παραγωγοί έχουν αποστείλει σχετικές επιστολές (και στον ΔΕΣΜΗΕ και στη ΡΑΕ).

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί είναι μάλιστα αποφασισμένοι, αν συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η τακτική από την πλευρά της ΔΕΗ, χωρίς καμία αντίδραση από πουθενά, να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προοπτική που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο ελληνικό δημόσιο αλλά και στην ίδια τη ΔΕΗ, που έτσι κι αλλιώς έχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα με την Κομισιόν (λιγνίτης, ΔΕΣΜΗΕ).

Ενεργειακοί παράγοντες που μίλησαν στο euro2day απεύχονται να συμβεί στη χώρα μας ό,τι έγινε πριν από δύο χρόνια με κομάντος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που εισέβαλαν κυριολεκτικά σε 17 εταιρίες ευρωπαϊκών χωρών-μελών και τις έκαναν φύλλο και φτερό. Ενδεικτικά και μόνο να αναφερθεί ότι η γερμανική Ε.ΟΝ αναγκάστηκε έναν χρόνο μετά την «εισβολή» να πουλήσει όλον τον τομέα ηλεκτρισμού υπό την απειλή προστίμου πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
===================================

ΡΑΕ: Έντονο παρασκήνιο για τη θέση του προέδρου




της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:06 - 10/02/09


Η διπλή παραίτηση του κ. Μιχάλη Καραμανή από τη θέση του προέδρου αλλά και του μέλους της ΡΑΕ ανοίγει τον δρόμο για τη λύση της θεσμικής εκκρεμότητας στη Ρυθμιστική Αρχή.

Η λύση που προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης ακούει στο όνομα Σίμος Σιμόπουλος, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και από τους έμπιστους συνεργάτες του νέου υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Οι αρχικές αντιρρήσεις που είχε προβάλει ο κ. Σιμόπουλος φαίνεται ότι έχουν καμφθεί πλέον και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του euro2day.gr, πολύ σύντομα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΡΑΕ.

Ο κ. Καραμανής είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά η παραίτησή του δεν είχε γίνει δεκτή, οπότε τύποις παρέμενε στη θέση του, ενώ διατηρούσε παράλληλα και τη θέση του μέλους στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, την προηγούμενη εβδομάδα ζητήθηκε από τον κ. Καραμανή όχι μόνο να παραιτηθεί εκ νέου από τη θέση του προέδρου αλλά και από τη θέση του μέλους που κατείχε.

Την παραίτηση του κ. Καραμανή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεσολάβησε και ζήτησε, εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) κ. Ραφαήλ Μωυσής, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον απερχόμενο πρόεδρο της ΡΑΕ, μεσολαβώντας άλλωστε και για την τοποθέτησή του στη θέση αυτή επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, έχει προκαλέσει πικρία στον κ. Καραμανή, ο οποίος δεν είχε διστάσει ούτε στιγμή να αφήσει τις υποχρεώσεις του ως επιστήμονα με διεθνή φήμη στις ΗΠΑ, προκειμένου να αναλάβει το 2005 να δημιουργήσει τη θεσμική υποδομή για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το υπουργείο Ανάπτυξης για την πλήρωση της θέσης του μέλους της Ολομέλειας της ΡΑΕ, για να αναδειχτεί στη συνέχεια και ο πρόεδρος της Αρχής.

Οι διαδικασίες αυτές εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα δίμηνο για να ολοκληρωθούν και στο διάστημα αυτό καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο euro2day.gr υποστήριξαν ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να συνεχίσει το έργο της χωρίς κραδασμούς.

Η Ολομέλεια μπορεί να έχει νόμιμη σύνθεση με την απαρτία των τεσσάρων από τα επτά μέλη της, αλλά μόνο για τρεις μήνες. Εάν δεν καλυφτεί η θέση στο διάστημα αυτό θα δημιουργηθεί πρόβλημα, όπως αυτό που είχε ανακύψει για έναν μήνα και πλέον πέρυσι, μετά την παραίτηση του κ. Ευθύμογλου και ως την κάλυψη της θέσης του από τον κ. Γιώργο Κρεμλή.

Ο τελευταίος, όπως έχει ήδη μεταδώσει το euro2day.gr, δεν έχει εμφανιστεί ως τώρα στη ΡΑΕ, ούτε έχει λάβει την αμοιβή του. Εάν δεν υπάρξει έκπληξη με την τυχόν παραίτησή του, τότε οι διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του κ. Καραμανή θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείεται, δεδομένου ότι για τη θέση του προέδρου εξακολουθεί να υφίσταται το ενδιαφέρον από τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Θ. Πανάγο, που θεωρείται άνθρωπος του κ. Δημήτρη Σιούφα, ενώ ανεπίσημα έχει αφεθεί να διαρρεύσει ότι χρήσιμο θα ήταν για την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή ο επόμενος πρόεδρος να αναδειχτεί μέσα από τα ήδη υφιστάμενα μέλη της Ολομέλειας.

==========================================
Υπέρ του ελαστικού ωραρίου ο Αθανασόπουλος
Υπέρ του ελαστικού ωραρίου, για να μην χαθούν θέσεις εργασίας, τάχθηκε ο Τάκης Αθανασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων της ΔΕΗ, μιλώντας στο συνέδριο των εργαζομένων της επιχείρησης.

Με τις θέσεις του Τάκη Αθανασόπουλου συμφώνησε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου.

Αντιθέτως, έντονα αντέδρασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, πάντως, ότι ισχύουν οι θέσεις της κυβέρνησης.
==============================================
Τάκης Αθανασόπουλος: Τα φώτα επιστρέφουν στη ΔΕΗ


Όλα καλά με τη ΔΕΗ σήμερα.Και κέρδη αναμένει και επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια ετοιμάζει και τα τιμολόγια δεν θα αυξήσει.Και κυρίως η μετοχή της παρουσιάζει μια σημαντική ζήτηση τον τελευταίο διάστημα, επιχειρώντας να επανέλθει στις παλιές καλές εποχές, όσο είναι δυνατόν αυτή την αρνητική περίοδο.


Να δείτε που κάποιοι επικριτές του, μετά από καιρό θα λένε και τι καλός manager που ήταν ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος ομολογουμένως επωμίστηκε την κατάρρευση των κερδών της μεγαλύτερης ΔΕΚΟ στην Ελλάδα, που προήλθαν κυρίως από την μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου το 2007 και το 2008.
Ο κ. Αθανασόπουλος παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2009 για το βιομηχανικό κρατικό κολοσσό ενέργειας της χώρας, έδειξε ότι η ΔΕΗ επιστρέφει ξανά σε καλές εποχές, αφού η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται κάτω από τα 40 δολάρια ( στα 37,55 αυτές τις μέρες ). Και αυτός ο παράγοντας κόστους είναι ικανός να αλλάξει το κλίμα στον ισολογισμό της ΔΕΗ, αφού ως φυσικό μονοπώλιο ( λόγω δικτύου ) δεν διατρέχει άλλον κίνδυνο από ανταγωνισμό προς το παρόν.
Επαναλαμβάνουμε μερικά από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2009 που δείχνουν τι διαμάντι είναι η ΔΕΗ και γιατί οι ξένοι αγόραζαν ακατάπαυστα - όταν το η μετοχή υποχώρησε λόγω των ζημιών. Συγκεκριμένα τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθουν στα 5,74 δις. ευρώ ενώ οι δαπάνες υγρών καυσίμων, φυσικού αερίου και αγορών/εισαγωγών ενέργειας, θα ανέλθουν στα 2,09 δις. ευρώ και τα έτσι τα κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέλθουν στα 1.29 δις. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να φθάσουν στα 621 εκ. ευρώ.
Και επειδή η ΔΕΚΟ είναι εκτεθειμένη, μεταξύ άλλων, σε κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταβολές της ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ και των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και δικαιωμάτων CO2, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση των αποτελεσμάτων από τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ο κ. Αθανασόπουλος την ίδια ώρα με τον θετικό προϋπολογισμό, αποφάσισε να ανακοινώσει και τις κινήσεις της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια, που θα την απαλλάξει ως ένα σημείο από τις παραπάνω ανησυχίες.
Έτσι λοιπόν η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανακοίνωσε την κατασκευή εννέα νέων Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 35,1 MW. Τα εννέα πάρκα θα κατασκευαστούν στη νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη (2), τη Σάμο (2), την Πάρο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σίφνο και τη Λήμνο. Αυτό το πρόγραμμα η ΔΕΗ έπρεπε να το είχε ανακοινώσει εδώ και χρόνια, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.
2009-02-12
===============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: