Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

μείωση της ρύπανσης και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Στα τέλη Ιανουαρίου η διακήρυξη της 5ης Μονάδας
(29/12/2009)

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2010 βγαίνει η διακήρυξη της Νέας Μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και θα ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία για την Μονάδα Μελίτη 2 στη Φλώρινα ανακοίνωσε στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων στην Πτολεμαΐδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός. Ανέφερε ακόμη ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις προσωπικού των επιτυχόντων των διαγωνισμών της ΔΕΗ που προκηρύχθηκαν το 2007, ενώ με την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού της επιχείρησης θα εξαγγελθούν νέες προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Ο Αρθούρος Ζερβός υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και τόνισε ότι σε περίπτωση που ανατραπούν οι συσχετισμοί στα ποσοστά των μετόχων θα φύγει από την επιχείρηση.

=============================================
Κατασκευή Συγκροτήματος Αποθείωσης Καυσαερίων στη Μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ.

Ομιλία του προέδρου και δ/ντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Α. Ζερβού στη Κοζάνη
==================================================
« Ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ»
29 Δεκεμβρίου 2009, 15:29


« Ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ»

Του Σωτήρη Χιωτάκη

Ως μονόδρομο αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ τις αυξήσεις των τιμολογίων της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δυσβάστακτο κόστος που θα προκύψει για την επιχείρηση από το 2013 και μετά, καθώς καθίσταται αυστηρότερη η κοινοτική νομοθεσία για την εκπομπή ρύπων.

Μιλώντας στην διάρκεια της πρώτης του περιοδείας στην Δυτική Μακεδονία, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται στα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα ρευστό και με εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες.

Ο ίδιος επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, την ύφεση, η οποία στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας εκδηλώνεται, με την πρωτοφανή κάμψη της ζήτησης και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, την επίδραση εξωγενών παραγόντων (τιμές καυσίμων, βροχές) στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, την ένταση των πιέσεων από τους ανταγωνιστές σε επίπεδο μεγάλων πελατών καθώς και την επιβάρυνση, από το 2013, με περίπου 1,3 δισ. ευρώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

«Το θέμα αυτό είναι καίριας σημασίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους την Πολιτεία και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με πού μεγάλη υπευθυνότητα. Όπως, δήλωσα στη Βουλή, με την τεράστια αυτή επιβάρυνση, ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια», τόνισε ο μάνατζερ της ΔΕΗ.

Ο ίδιος δέχθηκε, πάντως, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πελατών της επιχείρησης που δυσκολεύεται να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του παρόλο που, όπως τόνισε, το ηλεκτρικό ρεύμα στην χώρα μας είναι το φθηνότερο στην Ε.Ε. των ‘15» και από τα φθηνότερα στην Ε.Ε. των ‘25’

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συμπίεση του συνόλου των δαπανών της, ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίοι εσωτερικοί πόροι για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεών της.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι νέες προσλήψεις θα προχωρήσουν κανονικά, γνωστοποιώντας ότι:

1. Η πρόσληψη στη ΔΕΗ περίπου 2.300 ατόμων, κυρίως τεχνικού προσωπικού, βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης και πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις.

2. Σε ό,τι αφορά στα Ορυχεία και τους Ατομηλεκτρικούς Σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν και προγραμματίσθηκαν επιπλέον προσλήψεις άλλων 350 ατόμων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσλήψεων στο Λιγνιτικό-Ενεργειακό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας σε 1.104 άτομα, εκ των οποίων τα 775 άτομα θα καλύψουν ανάγκες των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας.

3. Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, θα προγραμματισθούν οι νέες προσλήψεις για την επόμενη τριετία.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαϊδα 5, τη νέα λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης με προϋπολογισμό περί τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε σχέση με το νέο εργοστάσιο στην Φλώρινα η επιχείρηση αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης το οποίο εδώ και δυόμισυ χρόνια τελεί υπό ιδιωτικοποίηση, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Τέλος, ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου κτυπά η ‘λιγνιτική καρδιά’ της χώρας.

Αναφέρθηκε, στάθηκε στο ότι η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ξεκινήσει την υλοποίηση:

-Τριών μεγάλων έργων ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 81,7 MW και εκτιμώμενου επενδυτικού κόστους περίπου 460 εκατ. ευρώ. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το πρώτο από αυτά τα έργα, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Βιομηχανικής Περιοχής Φλώρινας, να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2010, ενώ τα δύο άλλα έργα (δύο Φωτοβολταϊκά Πάρκα στην Πτολεμαϊδα να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2013.

-Συνολικά επτά (7) Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά ή στη φάση της κατασκευής στη Δυτική Μακεδονία, η συνολική ισχύς των οποίων θα ανέλθει σε περίπου 14 MW.

=================================================================
Φλώρινα: Προβλήματα από τη λειτουργία της ΔΕΗ
Tα προβλήματα των κατοίκων του νομού Φλώρινας από τη λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά και τα αιτήματά τους απαρίθμησε ο Νομάρχης, Ιωάννης Βοσκόπουλος στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αρθούρο Ζερβό, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στον ΑΗΣ Μελίτης.

Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι τα ακόλουθα:

- Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η μετεγκατάσταση των Αγίων Αναργύρων. Είναι ένα χωριό μικρό, με 100-150 σπίτια. Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στα κτίρια, μετά από μελέτη που ανέθεσε η Ν.Α. Φλώρινας με το Δήμο Αετού σε καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αποδεικνύεται ότι προέρχονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

- Αλλο πρόβλημα αποτελεί η μετεγκατάσταση του Δ.Δ. Αχλάδας του Δήμου Μελίτης. Εδώ φυσικά υπάρχουν άλλα προβλήματα. Η ιδιωτική επιχείρηση που έχει αναλάβει τα ορυχεία λέει ναι στη μετεγκατάσταση, οι κάτοικοι του χωριού όμως δυσπιστούν σε μια ιδιωτική επιχείρηση και εμπιστεύονται περισσότερο τη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα Α.Ε., διότι το 51% των μετοχών της το έχει το Ελληνικό Δημόσιο

- Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με την εκμετάλλευση των ορυχείων τη περιοχής.

- Προβλήματα προκαλεί η εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής. την εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής. Ορυχείο Κλειδίου: Το έχει αναλάβει η ΔΕΗ, είναι της ΔΕΗ, αλλά έχει δοθεί κατ’ αποκοπή σε διάφορους εργολάβους, οι οποίοι, πιστεύω ότι πλημμελώς λειτουργούν. Ενώ και θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και ως νομός προτιμούμε οι εκμεταλλεύσεις αυτές να γίνονται από τη ΔΕΗ.

Αιτήματα

Αναφερόμενος στα αιτήματα των κατοίκων του Νομού Φλώρινας ο κ. Βοσκόπουλος επεσήμανε:

- Κατασκευή Μονάδας Αποθείωσης στον Α.Η.Σ. Φιλώτα.

- Αμεση κατασκευή της 2 ης μονάδας του Α.Η.Σ. Μελίτης, - -Προκήρυξη κατασκευής δεύτερου φράγματος, διότι το φράγμα της Παπαδιάς δεν αρκεί για την ψύξη της υπάρχουσας μονάδας και όχι για να ψυχθεί και μια δεύτερη μονάδα.

- Διάνοιξη και εκμετάλλευση των παρακάτω ορυχείων από τη ΔΕΗ, τα οποία η ΔΕΗ έχει σκοπό να ανοίξει, να λειτουργήσει, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

* Ορυχείο πεδίου Μελίτης - Λόφων

* Ορυχείο πεδίου Βεύης

* Ορυχείο πεδίου Λεβαίας.

- Αμεση λύση στο ορυχείο ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ.

- Ενταξη του Δ.Δ. Αχλάδας και Δ.Δ. Σκοπού στο ποσοστό προσλήψεων στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις από την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που τροφοδοτεί τον Α.Η.Σ. Μελίτης.

- Απόδοση τέλους ορυχείων στις τοπικές κοινωνίες όπως συμβαίνει και με τα λατομεία και θα πρέπει να υπάρξει και μια αύξηση των προσλήψεων του προσωπικού της ΔΕΗ στο Νομό Φλώρινας.

- Κατασκευή τηλεθέρμανσης Φλώρινας, Μελίτης και επέκταση τηλεθέρμανσης Αμυνταίου και Φιλώτα.
====================================================================


Τέλος ο λιγνίτης στην Πτολεμαΐδα
Ζούντα Αντιγόνη
Την πρώτη του “ψυχρολουσία” φαίνεται ότι υπέστη ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, την Κυριακή, όπου πληροφορήθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες μονάδων της επιχείρησης σχετικά με την ανεπάρκεια του λιγνίτη.

Ο κ. Ζερβός, που έχει εκφράσει την πρόθεσή του να “τρέξει” τις διαδικασίες για την κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2), ενημερώθηκε για την έλλειψη λιγνίτη, που σύντομα θα γίνει αισθητή, καθώς δεν θα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μονάδων μεσοπρόθεσμα. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναμένεται να συρρικνωθούν τα επόμενα χρόνια καθώς λόγω παλαιότητας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κάποιες θα κλείσουν και άλλες θα αντικατασταθούν από νέες, λιγνιτικές μεν αλλά σύγχρονης - αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Το “εθνικό” καύσιμο, αν και όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την κυβέρνηση περιλαμβάνεται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας (είχαν προηγηθεί “διαμάχες” σχετικά με τη συμμετοχή του), τελικά φαίνεται ότι δεν επαρκεί σε επίπεδο εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη των “καθαρών” ΑΠΕ κινείται, ακόμη, με αργούς ρυθμούς, οι ακριβές εισαγωγές φυσικού αερίου (αλλά και πετρελαίου) μοιάζουν μονόδρομος.

====================================================================
Οι προτάσεις της Κοζάνης για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ
Υπόμνημα με τα σημαντικότερα θέματα των σχέσεων της τοπικής κοινωνίας με τη ΔΕΗ, επέδωσε ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής στο νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται προτάσεις για τη δημιουργία ενός καλού βιομηχανικού περιβάλλοντος, τη μείωση της ρύπανσης και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, την ασφάλεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, την αποκατάσταση και επαναπόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία, το τέλος εξόρρυξης του λιγνίτη, τις δορυφορικές επιχειρήσεις και την Πράσινη Επιχειρηματικότητα, την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών, τη μετεγκατάσταση των κοινοτήτων Ποντοκώμης – Μαυροπηγής, Κλείτου – Κομάνου και Ακρινής, την εποπτεία Εργολαβικών Συμβάσεων, την απασχόληση και την κατάρτιση.
===============================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: