Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

τα τιμολόγια ηλεκτρικού θα πάψουν να είναι ρυθμιζόμενα θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος Η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι κρίσιμη

Βενζίνη Ολλανδίας και νέο ηλεκτροσόκ ΔΕΗ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Η τρίτη αύξηση στον φόρο καυσίμων από την αρχή του χρόνου αλλά και στον ΦΠΑ φέρνει την Ελλάδα αν όχι στην πρώτη, τουλάχιστον στη δεύτερη θέση από άποψη ακρίβειας στη βενζίνη. Αυξήσεις αναμένονται και στα τιμολόγια ηλεκτρικού, καθώς οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών μιλούν για πλήρη απευλευθέρωση της αγοράς.
Μαζί με όλα τα άλλα, από αύριο ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 7,5 λεπτά το λίτρο μόνο απ' την αύξηση του φόρου. Αν δε συνυπολογιστεί και η αύξηση της διεθνούς τιμής στη βενζίνη, η λιανική θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 1,6 ευρώ το λίτρο, (από 1,446 ― πριν από μία εβδομάδα) ενώ στα πρατήρια των εθνικών οδών, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα είναι ακόμη πιο ψηλά.
Ωστόσο, η εξαγγελία της αύξησης του ειδικού φόρου χθες Κυριακή και η εφαρμογή του μέτρου από σήμερα ή αύριο, με την κατάθεση δηλαδή του νομοσχεδίου, άφησε και πάλι περιθώρια, έστω και πιο μικρά από την προηγούμενη φορά, για προμήθειες καυσίμων σε χαμηλότερη τιμή, τα οποία όμως θα πουληθούν με τη νέα αυξημένη.
Η εξέλιξη αυτή, εκτός από την τσέπη των καταναλωτών, θα έχει επιπτώσεις σε εταιρείες και πρατήρια λόγω μειωμένων πωλήσεων και υψηλού κόστους κεφαλαίων.

Αυξήσεις 4%-5%
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικού, οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, για αυξήσεις 4%-5%, αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο καλοκαίρι.
Μεταξύ των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι της «τρόικας», περιλαμβάνεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας-ΡΑΕ. Η απελευθέρωση της αγοράς σημαίνει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού θα πάψουν να είναι ρυθμιζόμενα από την κυβέρνηση και θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Ετσι, τα επιδοτούμενα τιμολόγια χαμηλές καταναλώσεις στα οικιακά μέχρι 800 κιλοβατώρες το 4μηνο και στα αγροτικά θα πρέπει να ακριβύνουν, ενώ θα φτηνύνουν τα τιμολόγια των εμπορικών.
Ηδη η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται τη νέα διάρθρωση των τιμολογίων, ενώ με την αναβάθμιση της Αρχής, οι εισηγήσεις της θα είναι άμεσα εφαρμοστέες. Δεν θα απαιτείται δηλαδή υπουργική απόφαση. *


=====================================================
Alpha Bank: Οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν χρήμα στα ταμεία
Στην περίοδο 1990-2009 το Ελληνικό δημόσιο εισέπραξε από αποκρατικοποιήσεις περί τα 30 δισ. ευρώ, περίπου 12,5% του ΑΕΠ του 2009, ωστόσο, εξακολουθεί να ελέγχει ακόμη ένα σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου αρκετών εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς και το 100% του κεφαλαίου πολλών ΔΕΚΟ, αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.

Ειδικότερα, το κρατικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σημαντικές συμμετοχές στον τραπεζικό τομέα, συμμετοχές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) και των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, κ.ά.), στις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό και ΟΣΕ), σε εταιρίες διαχείρισης και κατασκευής αγωγών (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ή ΔΕΠΑ και Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ή ΔΕΣΦΑ), σε εταιρίες υδάτων και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), σε εταιρίες διαχείρισης λιμένων (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και αεροδρομίων (ΔΑΑ), στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), στο κρατικό μονοπώλιο της εταιρείας στοιχημάτων (ΟΠΑΠ) και στην ακίνητη περιουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και των ΔΕΚΟ.

Όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το οποίο ευελπιστεί να εισπράξει 1,5-2,5 δισ. ευρώ το 2010 και μεγαλύτερα ποσά στην περίοδο 2011-2013 στην οποία αναφέρεται το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) 2010-2013. Με δεδομένα τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για την περίοδο 2010-2014 θα πρέπει να είναι η είσπραξη από αποκρατικοποιήσεις ενός ποσού άνω των 12 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι απολύτως εφικτή και μπορεί να έχει σημαντική αναπτυξιακή συμβολή για την ελληνική οικονομία και να συμβάλλει ουσιαστικά στην εγκαθίδρυση μιας αναμφισβήτητης τάσης μείωσης του χρέους της γενικής κυβέρνησης από το 2012, όπως προβλέπεται στο ΕΠΣΑ 2010-2013. Με αυτή την πολιτική η Ελλάδα μπορεί να ελαχιστοποιήσει την αύξηση των πληρωμών τόκων στο δημόσιο χρέος και τις δανειακές της ανάγκες στα επόμενα έτη, διευκολύνοντας περαιτέρω τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων .

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζες, ήδη σημειώνεται το έντονο ενδιαφέρον ξένων μεγάλων εταιρειών για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της (εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην) ΕΥΑΘ φαίνεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι σήμερα εγκρίνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για μια νέα σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, η οποία θα αντικαταστήσει τέσσερις μονάδες παλαιού τύπου. Σημειώνεται ότι η κατασκευή αυτής της μονάδας προωθείται με τρία έτη καθυστέρηση, με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον (από τη συνέχιση της λειτουργίας των παλαιών σταθμών) και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

www.kathimerini.gr
==============================================
Το Εξωτερικό Χρέος

Το Εξωτερικό Χρέος καταγράφει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών, κατανεμημένες κατά τομέα οικονομίας (Νομισματικές Αρχές, Γενική Κυβέρνηση, Νομισματοπιστωτικά Ιδρύματα και Λοιποί Τομείς), κατά είδος χρηματοοικονομικού μέσου και κατά αρχική διάρκεια υποχρεώσεων (μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες).
Το Εξωτερικό Χρέος δεν περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις από μετοχές καθώς και τις άμεσες επενδύσεις.
Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις υποχρεώσεις σε μετοχές και τις άμεσες επενδύσεις υπάρχουν στη Διεθνή Επενδυτική Θέση.

Το κανονικό Δημόσιο Χρέος, είναι το Χρέος που έχει η Γενική – Κεντρική Κυβέρνηση.
Το Δημόσιο Χρέος έχει σχέση με το ΑΕΠ αλλά και με άλλους σημαντικούς δείκτες.
Ένας σημαντικός δείκτης είναι η Ανάπτυξη. Πόσο ανάπτυξη έχει το κράτος;
Ένας άλλος δείκτης είναι η Ανεργία. Πόση Ανεργία υπάρχει;
Ένας άλλος δείκτης που επηρεάζει το Δημόσιο Χρέος, είναι ο δείκτης της διαφθοράς.
Μετά τα τρία χρόνια ποιος δείκτης θα έχει διορθωθεί.

==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: