Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Επιταχύνεται ο διαχωρισμός της ΔΕΗ ΜΟΛΩΝ – ΛΑΒΕ!

Φίλοι Δημοσιογράφοι,

Συνάδελφοι –σες,

Από τους πρώτους ψιθύρους κιόλας περί επικείμενης μετοχοποίησης της ΔΕΗ ή πώλησης δραστηριοτήτων της ή πώλησης εργοστασίων της με Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ κάναμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κόψουμε το χέρι όποιου απεργάζεται τέτοιου είδους ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ σενάρια.
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥΣ.
ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.
Εάν η Κυβέρνηση υποτάχθηκε στις πιέσεις των αγορών και της ΤΡΟΪΚΑ (η μήπως δεν είναι αυτό και βρήκαν ευκαιρία και άλλοθι τα διάφορα αρπαχτικά που τόσα χρόνια θέλουν να διαλύσουν την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού να κάνουν τις βρομοδουλειές τους;), εμείς δεν υποτασσόμαστε.
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ.

Σε ένδειξη του τι θα ακολουθήσει εάν επιχειρηθεί να ξεπουλήσουν την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού (είτε μετοχοποιώντας την παραπέρα, είτε πουλώντας εργοστάσια της άραγε για ποιο λόγο; μήπως δεν άνοιξε η αγορά; τόσα εργοστάσια έχουν οι ιδιώτες!) , η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα:
- Θα απαντήσει με τον τρόπο που ξέρει καλά…
- Διοργανώνει ανοικτή συγκέντρωση - συλλαλητήριο έξω από τα Κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ με πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.
- Ετοιμάζει με όλα τα νομικά μέσα, σε όλα τα επίπεδα να διεκδικήσει την περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ που η ίδια η πολιτεία με αλλεπάλληλους νόμους (και σύμβαση μεταξύ Κράτους – ΔΕΗ - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ΠΟΣ/ΔΕΗ κυρωμένη με τον Ν.2773/99) έχει αναγνωρίσει και που σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη ξεπερνά τα 11.8 δις €!

ΜΟΛΩΝ – ΛΑΒΕ!
Γραφείο Τύπου
=================================================
Η εικόνα εγκατάλειψης της ΔΕΗ παίρνει μαζικές διαστάσεις Οι παραιτήσεις συνεχώς αυξάνονται, αποδυναμώνοντας κι άλλο ΔΕΗ. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ωθούνται στη συνταξιοδότηση, για να μην τους... προλάβουν τα νέα μέτρα. Το κύμα φυγής αφορά κυρίως το προσωπικό στα εργοστάσια παραγωγής και ορυχεία. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με το πλαφόν στις υπερωρίες δημιουργεί κίνδυνο να σταματήσουν τη λειτουργιά μονάδες, λόγο προσωπικού.
=================================================
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Στο στόχαστρο τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
Ολοταχώς προς το διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, αντίστοιχα, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να εναρμονιστεί εγκαίρως και πλήρως με τις επιταγές της Κομισιόν και του μεγάλου κεφαλαίου για την ολοκλήρωση της ενιαίας, εσωτερικής αγοράς στους δύο τομείς.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όρισε δύο επιτροπές, μία για την προσαρμογή στην κοινοτική οδηγία 2009/72 για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και μία για την προσαρμογή στην οδηγία 2009/73 για το φυσικό αέριο. Στον πυρήνα των δύο οδηγιών είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παραγωγών και εμπόρων στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Υποτίθεται ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει ένας «αποτελεσματικός διαχωρισμός» των δικτύων από τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν. Αυτό μπορεί να γίνει με ιδιοκτησιακό διαχωρισμό ή με τη σύσταση εταιρειών - διαχειριστών, που δε θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με την εταιρεία στην οποία ανήκουν τα δίκτυα.
Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ συμμετέχει με 49% στο ΔΕΣΜΗΕ, το διαχειριστή του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς του φυσικού αερίου, η ΔΕΣΦΑ, είναι 100% θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Ο λεγόμενος «αποτελεσματικός διαχωρισμός» δεν επιβάλλει άμεσα να πουληθούν τα δίκτυα που ανήκουν στις δύο επιχειρήσεις, αλλά δεν επιτρέπει τη σύνδεσή τους με τις εταιρείες, παρά μόνο μέσω μιας μειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να παίρνουν μερίδιο και οι άλλες επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη μία περίπτωση και εμπορίας φυσικού αερίου στην άλλη.
Ετσι, μέσα από τις οδηγίες που προβλέπουν επίσης αναβάθμιση των εξουσιών των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας κάθε χώρας, ώστε να μπορούν να παίρνουν και αποφάσεις γι' αυτά τα ζητήματα, επίκειται η πώληση ή ο πλήρης διαχωρισμός των δικτύων από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Με τη θερμή στήριξη της κυβέρνησης, προχωρά ακόμη ένα βήμα της παράδοσης του ενεργειακού τομέα στα μεγάλα αφεντικά της ενέργειας και στην ιδιωτική ασυδοσία.
=================================================
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Κάλεσμα αντίστασης στους τεχνικούς
Σήμερα και αύριο οι εκλογές στην Ενωση Τεχνικών (ΕΤΕ) της ΔΕΗ

Να καταδικάσουν τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων στην κατεύθυνση αλλαγής του συσχετισμού δύναμης και ενίσχυσης των αγώνων για ανάπτυξη του κλάδου προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, καλεί τους εργαζόμενους η «Αγωνιστική Συνεργασία», με τη Διακήρυξή της για τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ).

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι η καταδίκη των αντεργατικών μέτρων που λήφθηκαν πρόσφατα, του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, της πολιτικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς από την εργοδοσία της ΔΕΗ, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και της εντατικοποίησης της δουλειάς που επιφέρουν ραγδαία αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» συνδέεται με την απόρριψη της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια. Η οποία, σημειώνουν, είχε ως αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 11.000, μέσα σε δέκα χρόνια, και την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας πάνω από 25% που εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Τις πολιτικές αυτές στήριξαν και στηρίζουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) - σε ΓΕΝΟΠ και ΕΤΕ που μιλούν μεταξύ άλλων «για υγιή ανταγωνισμό, κόπτονται για την κερδοφορία της ΔΕΗ».
===========================================================
Επιταχύνεται ο διαχωρισμός της ΔΕΗ

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για το θέμα του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔEH, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για να εναρμονισθεί με το 3ο, πιο αυστηρό Κοινοτικό πακέτο για την εσωτερική αγορά ενέργειας.
Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Αρθούρου Ζερβού ότι «αυτό που πλέον απασχολεί την κυβέρνηση δεν είναι το εάν θα προχωρήσει στον νομικό διαχωρισμό ή όχι, αλλά το μοντέλο που θα ακολουθήσει», το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας οι οποίες αναλαμβάνουν να έχουν επεξεργασθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2011 - οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία- τον τρόπο προσαρμογής της Ελλάδας στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς και εκείνης του φυσικού αερίου.
Τα κράτη- μέλη, πλην Μάλτας, Κύπρου και Λουξεμβούργου - που εξαιρέθηκαν διότι διαθέτουν μόνο συστήματα διανομής- καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών μεθόδων, σχετικά με την αποσύνδεση της παραγωγής από τη διανομή :

■Της πλήρους αποσύνδεσης των ιδιοκτησιακών σχέσεων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να απαγορεύεται σε επιχειρήσεις ή κράτη να ασκούν συγχρόνως έλεγχο στην παραγωγή ή στην προμήθεια του ηλεκτρισμού και "άμεσα ή έμμεσα να ασκούν έλεγχο σε έναν διαχειριστή του συστήματος διανομής" και τανάπαλιν.
■Τη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος" (ISO), ο οποίος θα διαχειρίζεται τις αποσυνδεδεμένες δραστηριότητες της διανομής. Bάσει αυτής της μεθόδου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν αφενός να διατηρήσουν τα στοιχεία της προμήθειας και της διανομής, αφετέρου όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουν "έναν αποτελεσματικό διαχωρισμό συμφερόντων".
■Τη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου διαχειριστή εκπομπών" (ITO), όπου μία κάθετα ενοποιημένη εταιρεία θα μπορεί να διατηρήσει το δίκτυο των στοιχείων της, αλλά να διασφαλίσει "έναν αποτελεσματικό διαχωρισμό συμφερόντων" μέσω κανόνων για τα στοιχεία, τον εξοπλισμό, το προσωπικό, την ταυτότητα και τον έλεγχο συμμόρφωσης.
Συλλαλητήριο από ΓΕΝΟΠ, άγνοια σε ΔΕΗ, ΥΠΕΚΑ
Στο μεταξύ, αναφορικά με τα σενάρια περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ αλλά και εκποίησης περαιτέρω ποσοστού της, τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και οι αρμόδιοι για την άσκηση της ενεργειακής πολιτικής στο ΥΠΕΚΑ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση».
Πρόσφατα μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, μιλώντας με δημοσιογράφους, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στον περιορισμό του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, ενώ για την πώληση μονάδων, χάριν αστεϊσμού εμφανίστηκε "πρόθυμος" να συζητήσει την εκποίηση μονάδων που πρόκειται να κλείσουν, όπως την 1 και 2 του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και 1 και 2 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ καταφεύγει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές, ως αντίδραση στα σενάρια για περαιτέρω μετοχοποίηση της δημόσιας επιχείρησης. Η ομοσπονδία, αρνείται να συζητήσει κάθε περίπτωση μείωσης του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51% που είναι σήμερα, όπως και την προοπτική πώλησης παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να σταθεί απέναντι σε σκέψεις περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τη μία ή άλλη μορφή, το συνδικαλιστικό κίνημα της επιχείρησης, προγραμματίζει συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ με πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Γιώργος Φιντικάκης

==============================================================
Στο Υπουργικό σήμερα οι αποκρατικοποιήσεις Συνεδριάζει, εκτός απροόπτου, ίσως και σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να ενεργοποιήσει το τριετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Συνεδριάζει, εκτός απροόπτου, ίσως και σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να ενεργοποιήσει το τριετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Στην ίδια συνεδρίαση ίσως εξεταστεί και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η γενικότερη εφαρμογή του μνημονίου με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η σύναψη συμβάσεων παραχώρησης σε λιμάνια ? αεροδρόμια, η διάθεση ποσοστών σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις και η εκμετάλλευση της αγοράς κρατικού τζόγου και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι στην πρώτη γραμμή. Προς το παρόν, η κατάσταση στις αγορές «φρενάρει» τους σχεδιασμούς για διάθεση πακέτων μετοχών σε μεγάλες εισηγμένες (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) ενδεχόμενα, ωστόσο, που παραμένουν ανοικτά.

Στην παρούσα φάση:

•Έδαφος κερδίζει η σύναψη συμβάσεων παραχώρησης και η διάθεση ποσοστών σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΠΑ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ). Ειδικά για το ΔΑΑ σχεδιάζεται η επέκταση της άδειας χρήσης στη Hochtief.
•Έσοδα θα αναζητηθούν στην εκμετάλλευση της αγοράς τυχερών παιγνίων. Το μνημόνιο με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τη συλλογή εσόδων 500 εκατ. ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από δικαιώματα.
•Προτεραιότητα θα δοθεί στη ΛΑΡΚΟ. Με επείγουσα διαδικασία θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί ο προηγούμενος διαγωνισμός ή εάν θα ξεκινήσει νέος. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση παραμένει ο στρατηγικός επενδυτής με πλειοψηφικό πακέτο.
•Θα εγκριθεί σχέδιο για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Εντοκα
Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων περίπου 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο προσανατολίζεται το Δημόσιο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο νέας δημοπρασίας ομολόγων ή κοινοπρακτικής έκδοσης τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ούτως ή άλλως, η συμφωνία με ΔΝΤ και Ε.Ε. προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βγαίνει, εφόσον μπορεί, στις αγορές καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος για να αναχρηματοδοτεί τα έντοκα γραμμάτιά της, ανεξάρτητα από το εάν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες θα είναι καλυμμένες.Βασική προϋπόθεση είναι τα επιτόκια δανεισμού για τα έντοκα να είναι λογικά
=========================================================
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Παροχές εκατομμυρίων στις αεροπορικές εταιρείες
Στο όνομα του «υγιούς ανταγωνισμού» και με πρόσχημα την «τόνωση του τουρισμού». Ιδιωτικοποιείται η επίγεια εξυπηρέτηση σε 34 αεροδρόμια

Νέες παροχές προς τις αεροπορικές εταιρείες ανακοινώθηκαν χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πρόφαση τη «δύσκολη οικονομική συγκυρία», την τόνωση του τουρισμού και την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δ. Ρέππας και ο υφυπουργός Ν. Σηφουνάκης αναφέρθηκαν στα πεπραγμένα τους το τελευταίο διάστημα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, τα οποία είναι η «απελευθέρωση» των άγονων γραμμών, η κατάργηση των τελών προσγείωσης στα αεροδρόμια της χώρας - πλην αυτού των Σπάτων - κατά τη θερινή περίοδο, καθώς και η «απελευθέρωση» της επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια (handling).
Σχετικά με τις «άγονες γραμμές», ο Ν. Σηφουνάκης ανέφερε ότι στο εξής θα χρηματοδοτούνται μόνον οι προορισμοί που έχουν «πραγματικά ανάγκη», με απλά λόγια, δηλαδή, επέρχονται περαιτέρω περικοπές δρομολογίων και κατάργηση αεροπορικής εξυπηρέτησης περιοχών της χώρας.
Αναφορικά με την κατάργηση των τελών στα αεροδρόμια κατά τη θερινή περίοδο, ως αιτία προβλήθηκε η τόνωση της τουριστικής κίνησης μέσω της μείωσης στα αεροπορικά εισιτήρια που θα επιφέρει η παραπάνω ενέργεια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «διευκόλυνση» των αεροπορικών εταιρειών ύψους 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που αφαιρείται πλέον από τα κρατικά έσοδα, ενώ παραμένει αμφισβητούμενο το αν η κατάργηση αυτή θα περάσει τελικά στα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και το αν η σχετικά μικρή μείωση στο κάθε εισιτήριο θα είναι ικανή για την «τόνωση» του τουρισμού.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση, δηλαδή, την παράδοση σε ιδιωτικές εταιρείες, των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης (handling) στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών - με εξαίρεση τα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Κέρκυρας) - παρέχονταν από τον όμιλο της «Ολυμπιακής». Με την ιδιωτικοποίηση του ομίλου της ΟΑ, η αγορά του «χάντλινγκ» αποτελεί νέο πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες, αφού ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπολογίζεται περί τα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.
===================================================================
ΔΕΗ: Πάνω το ρεύμα για σπίτια και αγρότες κάτω για εμπόριο
Η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που υπεγράφη στις 3 Μαΐου.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΔΕΗ για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, που περιλαμβάνει, ενοποίηση τιμολογίων από 32 που είναι σήμερα σε 8, κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων (επιδοτούνται ορισμένες κατηγορίες σε βάρος άλλων) κλιμακωτές αυξήσεις ανάλογα με την κατανάλωση στα οικιακά τιμολόγια, κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά τιμολόγια και μείωση στα εμπορικά τιμολόγια.
Εξάλλου η αγορά δικαιωμάτων ρύπων θα οδηγήσει, σε αύξηση του κόστους παραγωγής, πιέζοντας προς αύξηση τιμολογίων, την οποία παλαιότερα ο κ. Ζερβός είχε προσδιορίσει στα επίπεδα του 4-5% σε μέσα επίπεδα ανά έτος, με τριετή ορίζοντα, ως το 2013.
Οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται στην κυβέρνηση.
=====================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: