Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Επιταχύνεται ο διαχωρισμός της ΔΕΗ

===================================
Κοζάνη - Αποχώρησαν από το αντλιοστάσιο της ΔΕΗ στη λίμνη Πολυφύτου οι κάτοικοι του Βελβεντού

Αποχώρησαν τα ξημερώματα από το αντλιοστάσιο της ΔΕΗ στη λίμνη Πολυφύτου οι κάτοικοι του Δήμου Βελβεντού, που διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Καλλικράτης». Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Εμμανουήλ Στεργίου, η διαμαρτυρία ήταν συμβολική, ενώ δεν παρεμποδίστηκε η λειτουργία του αντλιοστασίου που τροφοδοτεί με νερό όλα τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Πτολεμαϊδας, Κοζάνης και Αμυνταίου. Ο κ. Στεργίου βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για επαφές με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη».
======================================
Εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις
Το πρόγραμμα αφορά σχεδόν όλους τους κλάδους
Στάση αναμονής για τις τράπεζες
Σωτηρης Νικας

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κατά τη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Εκτός από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά και την είσοδο ιδιωτών επενδυτών σε όλο το φάσμα των δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, εταιρείες ύδρευσης, ακίνητα). Για τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται προς το παρόν ότι η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, έως ότου βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.
Χθες, το υπουργικό συμβούλιο δεν έλαβε καμία σχετική απόφαση. Αντιθέτως, το ζήτημα παραπέμφθηκε σε διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Ενέργειας, Υποδομών και Πολιτισμού. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν οι θέσεις κάθε υπουργού αναφορικά με τις δικής του αρμοδιότητας αποκρατικοποιήσεις και στη συνέχεια -ίσως και την επόμενη εβδομάδα- θα συγκληθεί εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο για να συγκεκριμενοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης με τους ιδιώτες και όχι στην πώληση των επιχειρήσεων και των υποδομών που θα επιλέξει να αποκρατικοποιήσει.

Με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης αναμένεται να αξιοποιηθούν τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια, στα οποία οι επενδυτές θα αναλαμβάνουν να κάνουν επενδύσεις και να τα διαχειρίζονται. Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, με την ταυτόχρονη διάθεση και ποσοστού των επιχειρήσεων αυτών στους ιδιώτες. Για τη ΔΕΗ, εξετάζεται η πώληση μονάδων της επιχείρησης. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών της αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη. Παράλληλα, βέβαιη είναι και η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από τα καζίνο, αλλά και η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΣΕ, ύστερα από την εφαρμογή (έως τα τέλη του Ιουνίου) του προγράμματος αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα «καθαρίζουν» γρήγορα τα ακίνητα από πολεοδομικές και δικαστικές διαδικασίες, για να μπορούν μετά να αξιοποιηθούν από τους ιδιώτες. Πέραν αυτών, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι θα δοθεί προς διαβούλευση σύντομα το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια, καθώς και για το διαδικτυακό Στοίχημα. Η κυβέρνηση αναμένει φέτος έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ -ίσως και πάνω από 1 δισ. ευρώ- από την επέκταση των αδειών του ΟΠΑΠ, το διαδικτυακό Στοίχημα και τα «φρουτάκια» και Βιντεολότο.
==========================================
Αναβολή συνεδρίου της ΔΑΚΕ για λόγους... εσωκομματικούς
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Προς αναβολή βαίνει το συνέδριο της ΔΑΚΕ με πρόσχημα το συλλαλητήριο της 5ης Ιουνίου, αν και η πραγματική αιτία είναι η σύγκρουση κορυφής και τα αδιέξοδα στη διαδοχή.
Μόνη εξέλιξη προβάλλει η παραίτηση του γραμματέα της ΓΣΕΕ, που ανήκει στη ΔΑΚΕ, και η αντικατάστασή του από τον Β. Μποζούλα (ΔΕΗ).
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κ. Πουπάκης είχε ανακοινώσει, μετά την εκλογή του, ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος της συνδικαλιστικής παράταξης στο τακτικό συνέδριο του προσεχούς μήνα. Ομως, η διαπάλη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ υποστηρικτών του Αντ. Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη δημιούργησε τις αναγκαίες έριδες ώστε στη συνέχεια, και με προσωπικά χαρακτηριστικά, να αλληλοεξοντωθούν πολλά στελέχη και, τελικά, να περάσει η λίστα του προέδρου της ΔΑΚΕ στο συνέδριο τη ΓΣΕΕ πριν από δύο μήνες. Εξελέγησαν και οι 11 του κλίματος Πουπάκη, ενώ αποκλείστηκαν άλλοι που είχαν εκδηλώσει φιλοδοξίες διαδοχής (Αγαδάκος, Μπιρμπιλής). Ετσι, και λόγω αριθμητικής αδυναμίας των επιμέρους τάσεων, όλα μετατέθηκαν προς διευθέτηση στο συνέδριο της παράταξης, ενώ νέοι αποκλεισμοί σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΑ, όπου και πάλι η λίστα του προέδρου Πουπάκη φέρεται να επικράτησε.

Αλμα στην «επετηρίδα»

Να σημειωθεί ότι το καταστατικό της ΔΑΚΕ προβλέπει πως ο πρόεδρός της εκλέγεται μεταξύ των αιρετών μελών της διοίκησης της ΓΣΕΕ που απηχούν τις απόψεις της Ρηγίλλης. Αλλά, ουδείς από τα 11 στελέχη πληρούσε τα κριτήρια της Ρηγίλλης και της ανανέωσης για τη διαδοχή στην παράταξη και έτσι αναζητήθηκε λύση εκτός ΓΣΕΕ και ΕΚΑ. Ομως, αυτό το άλμα στην... επετηρίδα απαιτούσε την προσωπική εμπλοκή του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά. Μια ενασχόληση που μόνο πονοκέφαλο θα έφερνε στη Ρηγίλλης. Ετσι, επελέγη η αντικατάσταση του κ. Τσαλικάκη (ΟΣΕ) από τη θέση του γραμματέα της ΓΣΕΕ (σ.σ. αναμένεται να παραιτηθεί τις προσεχείς ημέρες επικαλούμενος προβλήματα υγείας) και η αντικατάστασή του από τον κ. Μποζούλα. Αρκεί να τον ψηφίσουν οι υπόλοιποι... 10 της ΔΑΚΕ. Για τη θέση του γραμματέα της ΓΣΕΕ «έπεσε» και το όνομα του Μ. Τριανταφυλλίδη, αλλά αποκλείστηκε με τη δικαιολογία ότι «δεν μπορεί ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ να είναι από τον ίδιο εργασιακό χώρο» (Εθνική).
Ως προς την τύχη του συνεδρίου εξετάστηκε και η προοπτική να μείνει, και με τη βούλα του συνεδρίου, ο κ. Πουπάκης για έναν ακόμη χρόνο. Αλλά προσέκρουσε σε έντονες αντιδράσεις.
Ετσι το κατάλληλο πρόσχημα για την αναβολή έδωσε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το οποίο μεταφέρθηκε για τις 5/6. Μέχρι νεωτέρας πρόεδρος της ΔΑΚΕ παραμένει ο κ. Πουπάκης, ενώ έγκυρες πηγές έκαναν λόγο για μεταφορά του συνεδρίου το φθινόπωρο. Ενώ άλλοι εσωκομματικοί αντίπαλοι σημείωναν ότι «ήταν ευκαιρία να γίνει έστω το τελευταίο συνέδριο της ΔΑΚΕ. Τώρα, η παράταξη θα αυτοδιαλυθεί, ως αποτέλεσμα και των εσωκομματικών τριβών, χωρίς ούτε μια δημοκρατική διαδικασία».
=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: