Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ολική ανατροπή σε συντάξεις και Ταμεία

Νέος παίκτης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Έχοντας ήδη θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία τη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα κάνει ένα ακόμη άνοιγμα στην αγορά ηλεκτρισμού. Έτσι μετά τη συμβατική παραγωγή και τις ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής Ήρων η εταιρεία ανοίγεται στην αγορά λιανικής. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κρούσεις σε μεγάλους πελάτες, τους οποίους η Ήρων φιλοδοξεί να προμηθεύσει με ρεύμα αντί της ΔΕΗ.
Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα είναι ο δεύτερος καθετοποιημένος παίκτης της αγοράς ηλεκτρισμού που μπαίνει στη λιανική, μετά την Elpedison, δηλαδή το κοινό σχήμα των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison που ήδη μετρά τους πρώτες πελάτες.
Διαθέτει δύο συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο: την μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου 150MW Ήρων 1 που λειτουργεί από το 2004 και την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού 435MW η οποία βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία. Το 50% των δύο θερμικών μονάδων έχει μεταβιβαστεί στον γαλλικό κολοσσό GDF SUEZ, με τον οποίο ασκείται από κοινού η διοίκηση.
Η εταιρεία Ήρων διαθέτει από το 2004 άδεια προμήθειας για 129MW, με ισχύ μέχρι το 2029.
=============================================
Εκπτώσεις έως 15% από τη ΔΕΗ στους εμπορικούς πελάτες της ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 8%-15% για τους εμπορικούς πελάτες της δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιούλιο η ΔΕΗ μέσω της πρότασης που είναι έτοιμη να καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Εχει προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο ΠΕΚΑ ώστε, εφόσον η πρόταση πληροί τις απαιτήσεις της ΡΑΕ, να γίνει δεκτή και να ισχύσει άμεσα. Το γεγονός αυτό θα αλλάξει πολλά πράγματα στην αγορά λιανικής, δεδομένου ότι σε συνδυασμό με την επικείμενη άνοδο της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά θα μειωθούν τα περιθώρια εκπτώσεων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ιδιώτες προμηθευτές στους δικούς τους πελάτες.
Η πρόταση έρχεται να συμμορφωθεί με τις πρόσφατες παρατηρήσεις της ΡΑΕ ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει επιλεκτικές εκπτώσεις μόνο στις μεγάλες εμπορικές καταναλώσεις απ΄ όπου και έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, αλλά αν θέλει, θα πρέπει να τις επεκτείνει σε όλους τους εμπορικούς της πελάτες. Στο μεταξύ, στο σκαμνί απειλεί να καθίσει η Κομισιόν την Ελλάδα για τις παραβιάσεις που αφορούν τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η Κομισιόν απέστειλε χθες στην ελληνική κυβέρνηση αιτιολογημένη γνώμη, ένα στάδιο πριν από τη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη μη επαρκή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η Ελλάδα εγκαλείται για το γεγονός ότι η αγορά ενέργειας παραμένει εν πολλοίς κλειστή, για τη μη πλήρη εφαρμογή εκ μέρους του ΔΕΣΜΗΕ των κανόνων διαφάνειας της κοινοτικής νομοθεσίας, για ελλιπή πληροφόρηση σε σχέση με τις δυνατότητες και τη χωρητικότητα των διασυνδέσεων, για μη ορθή διαχείριση της συμφόρησης του δικτύου κ.ά.
===========================================
Υπό εξέταση η συνταγματικότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Συνεχίζεται και σήμερα η εξέταση της συνταγματικότητας των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Για αντισυνταγματικότητα πολλών διατάξεων έκαναν λόγο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.
Συνεχίζεται την εξέταση της συνταγματικότητας των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε την Πέμπτη και συνεχίζει σήμερα.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θεωρείται κρίσιμη για να προχωρήσουν οι νομοθετικές αλλαγές και σύμφωνα με πληροφορίες στη διάσκεψη της Πέμπτης, ανώτατοι δικαστικοί υποστήριξαν ότι είναι αντισυνταγματική η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, ενώ για αντισυνταγματικότητα θα ελεγχθούν και άλλες βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
============================================

Ολική ανατροπή σε συντάξεις και Ταμεία
Ολες οι αλλαγές που θα εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο σε εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την τρόικα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ, Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
Η ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος επέρχεται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εγκρίνεται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδεύει στη Βουλή προς ψήφιση. Ολόκληρο το νομοσχέδιο παρουσιάζει στις επόμενες σελίδες «Το Βήμα». Τα όρια ηλικίας οδεύουν σταδιακά προς το 65ο έτος της ηλικίας από το 2011, ενώ η πλήρης σύνταξη χορηγείται στα 40 έτη ασφάλισης και υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του. Για τη συμπλήρωση των 40 ετών προβλέπονται ως επτά (7) έτη πλασματικής ασφάλισης. Από το 2015 καθιερώνεται η βα σική και η αναλογική σύνταξη και ο τρόπος υπολογισμού και χορήγησή τους. Ανοιχτό παραμένει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων που θα αποφασιστεί σήμερα. Το 60ό προτείνει το υπουργείο Εργασίας, το 65ο η τρόικα. Υπό προϋποθέσεις δί δονται οι συντάξεις χηρείας, ενώ εισοδηματικά κριτήρια τίθενται για τις συντάξεις αγάμων θυγατέρων, οι οποίες θα ισχύουν και για τους άγαμους γιους. Οι μόνοι ασφαλισμένοι που διασώζονται είναι αυτοί που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τη διάρκεια του 2010. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
35ετία Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δικαιούνται σήμερα σύνταξη πρέπει να έχουν εργαστεί 10.500 ημέρες και να έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος. Το 2011 ο χρόνος ασφάλισης αυξάνεται σε 11.100 ημέρες, και για κάθε επόμενο έτος κατά 225 ημέρες και ως τη συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης (40 έτη). Το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2011 και ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Βαρέα Τo όριο ηλικίας αναπροσαρμόζεται για τους ασφαλισμένους με 10.500
ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 αφορούν βαρέα. Συγκεκριμένα το όριο ηλικίας αυξάνεται από το 2011 κατά εννέα μήνες τον χρόνο, ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους για πλήρη σύνταξη και του 58ου για μειωμένη.
Γυναίκες- βαρέα Για τις γυναίκες που απασχολούνται στα βαρέα (με βάση τον Νόμο 1846/1951) αυξάνεται κατά ένα έτος από το 2011 το όριο ηλικίας και ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Στην περίπτωση αυτή οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης τουλάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης από τις οποίες οι 3.600 σε βαρέα.

Βαρέα και ανθυγιεινά Νέος κατάλογος επαγγελμάτων από την 1.7.2011. Οι ασφαλισμένοι σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν εφόσον συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως τις 31.12.2015 εξακολουθούν να υπάγονται στα βαρέα, οι υπόλοιποι εξαιρούνται.

37ετία Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης θα αυξάνονται σταδιακά από 37 σε 40. Η αύξηση θα συντελείται κατά εννέα μήνες τον χρόνο και θα αρχίσει να υπολογίζεται από το 2011. Επιπλέον το όριο ηλικίας θα αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 κατά ένα έτος ετησίως και ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Επιστήμονες Οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία στα 60 έτη. Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται σταδιακά από το 2011 κατά εννέα μήνες τον χρόνο. Στόχος να φθάσουν τα 40 έτη ασφάλισης. Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται από το ΕΤΑΑ συνταξιοδότηση λόγω γήρατος σε ηλικία 58 ετών, με 35ετία, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά εννέα μήνες τον χρόνο ώσπου να ανέλθουν σε 40. Το όριο ηλικίας αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 κατά ένα έτος ετησίως και ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Προϋπόθεση Κατά τις περιπτώσεις σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης της 35ετίας. Γενικές ή καταστατικές διατάξεις Ταμείων που προβλέπουν τη χορήγηση σύνταξης με 10.500

ημέρες και στο 58ο ή στο 60ό έτος έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Μετά το 1993 Ασφαλισμένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 σε οποιοδήποτε Ταμείοπλην ΟΓΑ- θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 12.000 ημερών εργασίας ή 40 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους ηλικίας.

Γυναίκες με κατώτατη σύνταξη Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος με 4.500 ημέρες εργασίας, στο 65ο έτος ηλικίας. Προκειμένου για γυναίκες το όριο ηλικίας των 60 ετών αυξάνεται κατά δύο χρόνια το 2011 και κατά έναν χρόνο για κάθε επόμενο έτος και ως τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ού έτους. Για τους ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει 10.000 ημέρες ασφάλισης το όριο ηλικίας καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο 63ο έτος. Τα επόμενα χρόνια αυξάνεται κατά 6 μήνες ετησίως και ως τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.000 ημερών. Μειωμένες συντάξεις Ο ασφαλισμένος που συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας και 4.500 ημέρες εργασίας- από τις οποίες τις 100 τουλάχιστον σε καθένα από τα πέντε τελευταία ημερολογιακά έτη- δικαιούται σύνταξη γήρατος μειωμένη κατά το 1/200 της πλήρους μηνιαίας σύνταξης για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας. Για τις γυναίκες το όριο ηλικίας των 55 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος τον χρόνο από το 2011 και ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Το όριο ηλικίας των 60 ετών που προβλέπεται από γενικές ή καταστατικές διατάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η αύξηση θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο και ως τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Οπου προβλέπεται μειωμένη σύνταξη στις γυναίκες στο 55ο έτος της ηλικίας από το 2011 το όριο αυξάνεται κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο και ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ού ή του 55ου έτους.

Μητέρες Ανοιχτό παραμένει το θέμα των μητέρων καθώς το σχέδιο νόμου αναφέρει μόνο την εφαρμογή της ρύθμισης του Νόμου Πετραλιά που αυξάνει το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων από 1.1.2011.

Πλασματικά έτη ασφάλισης Για τη συμπλήρωση της 40ετίας λαμβάνονται υπ΄ όψιν έως επτά πλασματικά έτη ασφάλισης: η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής των παιδιών, η άδεια ασθένειας (ως 300 ημέρες συνολικά), ο χρόνος τακτικής επιδότησης ανεργίας (300 ημέρες συνολικά), ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (έως δύο έτη), ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος ανεργίας, η άδεια κύησης και λοχείας και οι ημέρες της απεργίας.

Συντάξεις χηρείας Ο χήρος ή η χήρα δεν δικαιούνται σύνταξη εφόσον ο θάνατος επήλθε πριν από τα τρία χρόνια από την τέλεση του γάμου. Εξαιρούνται οι εξής περιπτώσεις: πρώτον, ο θάνατος να οφείλεται σε εργατικό ή μη ατύχημα. Δεύτερον, κατά τη διάρκεια του γάμου να γεννήθηκε ή να υιοθετήθηκε παιδί. Τρίτον, κατά τον χρόνο του θανάτου η χήρα να ήταν έγκυος. Η σύνταξη δίδεται για τρία έτη μετά την ημερομηνία θανάτου, μετά την τριετία δίδεται το 50% της σύνταξης εφόσον ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει και άλλη σύνταξη και το 70% μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Αν ο επιζών είναι ανάπηρος κατά 67% λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη, εφόσον υπάρχουν παιδιά δίδεται σε αυτά το υπόλοιπο της μειωμένης σύνταξης που λαμβάνει η σύζυγος.

Συντάξεις άγαμων θυγατέρων Δικαίωμα σύνταξης έχουν και τα αγόρια, οι άγαμοι γιοι. Ωστόσο τίθενται πλέον εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή τους. Οι συντάξεις αναστέλλονται εφόσον το μηνιαίο εισόδημά τους υπερβαίνει το 70πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ περικόπτονται σταδιακά μετά το 30πλάσιο (990,9 ευρώ). Οι διατάξεις αυτές δεν θίγουν όσες άγαμες θυγατέρες λαμβάνουν τη σύνταξη και είναι ήδη 55 ετών.

Επικουρικές συντάξεις Από το 2011 τα επικουρικά ταμεία προχωρούν σε αναλογιστικές μελέτες για να καθορίσουν το ποσοστό αναπλήρωσης. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμα των Ταμείων.

Απασχόληση συνταξιούχων Περικόπτεται ή τίθενται περιορισμοί στη σύνταξη των συνταξιούχων που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.
Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=339858&ct=3&dt=25/06/2010#ixzz0rqSrjKqC

============================================
Με την υπογραφή Παπανδρέου οριστικοποιούνται οι αλλαγές σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231050001#ixzz0rqM8bWzU

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιείται την Παρασκευή αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις εργασιακές σχέσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειτο να λάβει την έγκριση από το κυβερνητικό σχήμα την Πέμπτη, όμως η συζήτησή του μετατέθηκε για σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συγκάλεσε την τελευταία στιγμή έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να συζητηθούν τα σημεία-αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Σύμφωνα με το Βήμα, στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη και τον γενικό γραμματέα Ροβ. Σπυρόπουλο ), παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππα.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση, ενώ άκουσε τον κ. Λοβέρδο να του λέει ότι η τρόικα προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις. Κατόπιν αυτών, ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να κλείσουν το βράδυ της Πέμπτης όλες οι εκκρεμότητες και να έλθει στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτού εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να απευθυνθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του κόμματος.
Να σημειωθεί ότι αφότου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Παπανδρέου-Λοβέρδου στα δημοσιογραφικά γραφεία εξαπλώθηκε η φημολογία ότι ετέθη ζήτημα παραίτησης του υπουργού Εργασίας. Προς διάψευση της φημολογίας αυτής έσπευσαν στην είσοδο της Βουλής αρχικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και αμέσως μετά ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος με τον κ. Παμπούκη, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.
===============================================

Οι βασικότερες αλλαγές
Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα από το 2011
Αθήνα - Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010 [ 09:08 ]

Σε καθολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος προχωρεί η Κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, που θα εξετασθεί σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει ανατροπές στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα, επηρεάζοντας ακόμη και κατηγορίες ασφαλισμένων που θεωρούσαν πως έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κυρίως αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και εξομοιώνει πλήρως το ασφαλιστικό καθεστώς ανδρών – γυναικών, αλλά και εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Όλες οι αλλαγές επέρχονται από το 2011 και μέχρι το 2015 θα αλλάξουν το σκηνικό στο σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα» οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι οι εξής:
Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.
Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που αφορούν όλους όσους δεν θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα (31.12.2010). Έτσι, η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία (το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 39 και το 2013 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60). Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.
Η βασική σύνταξη πριν από το 65ο έτος θα δίνεται μειωμένη (252 ευρώ στο 60ό έτος), όπως εξάλλου και η ανταποδοτική με 35ετία. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμανθεί στο 1,2% τον χρόνο από 2% σήμερα. Πάνω σε αυτό το ποσοστό θα προστίθεται και η βασική (κρατική) σύνταξη των 360 ευρώ αλλά στο 65ο έτος. Το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης πέραν των 35 δεν θα αυξάνεται έως 3,5% το χρόνο, αλλά θα πέσει στο 3%, αφού με τις νέες διατάξεις θα είναι υποχρεωτική η παραμονή στην εργασία για 40 έτη. Από το 2011 όλες οι συντάξεις που κινούνται πάνω από τον κανόνα του ΙΚΑ (2% το χρόνο) θα μειωθούν αυτόματα σε αυτό το ποσοστό (ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, ΤΣΠΕΑΘ κ.ά.).
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι μητέρες με ανήλικα τέκνα θα δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης τουλάχιστον του 50ού έτους της ηλικίας τους και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά η ανηλικότητα του παιδιού και ο απαιτούμενος συντάξιμος χρόνος.
Κάθε σύνταξη πριν από το 65ο έτος υπόκειται σε πέναλτι πρόωρης εξόδου 6% το χρόνο ή 1/200 τον μήνα. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν 40ετία και εξέρχονται στο 60ό έτος και οι ασφαλισμένοι στα Βαρέα (ΒΑΕ). Η ανώτατη σύνταξη θα μειωθεί κατά περίπου 230 ευρώ, από 2.830 σε 2.600. Αυτό θα γίνει μέσω του νέου ΛΑΦΚΑ, ο οποίος θα αρχίσει να περικόπτει αποδοχές ήδη από τα 1.400 ευρώ.
Εξαιρούνται οι επικουρικές συντάξεις από το νέο σύστημα υπολογισμού. Ωστόσο θα επανακαθοριστούν μέσα στο 2011, μετά από αναλογιστικές μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Αν δεν αποσταλούν τα απαραίτητα για την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης στοιχεία ή δεν καθοριστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κατ΄ έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από 1.1.2021 και κατά την πρώτη εφαρμογή της λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της δεκαετίας 2010 έως και 2020. Από 1.1.2024 τα ανωτέρω όρια ανακαθορίζονται ανά τριετία.
Ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης (σύνταξη από 2 Ταμεία και πάνω) από το 2011. Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα τα οποία ασφαλίσθηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς θα δικαιούνται σύνταξη από τον τελευταίο οργανισμό, στον οποίο ήταν ασφαλισμένα κατά την τελευταία χρονική περίοδο της απασχόλησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας του οργανισμού αυτού, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του:
Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων. Προς τον σκοπό αυτό συστήνεται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας
Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας. Έτσι, το ποσό της σύνταξης για όσους παραμένουν στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμου χρόνου αυξάνεται κατά 2,5% για κάθε πλήρες έτος ασφάλισης ή 300 ημέρες υπηρεσίας πέραν του 35ου έτους έως και του 37ου και κατά 3,5% για κάθε πλήρες έτος ασφάλισης ή 300 ημέρες υπηρεσίας πέραν του 37ου έτους μέχρι και του 40ού.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η καταβολή των συντάξεων, του συνόλου των παροχών, των αποδοχών των υπαλλήλων, των λοιπών πληρωμών των Ασφαλιστικών Φορέων καθώς και η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών διενεργείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος και ΕΛΤΑ.
Συστήνεται ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων, χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και Εταιρείες Επένδυσης Ακίνητης Περιουσίας (ΕΕΑΠ) με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231050002#ixzz0rqMiC1bt
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: