Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ. Aπεργιακά μέτρα αν δεν βρεθεί λύση.

Σε ετοιμότητα οι υπάλληλοι του Εργοστασίου ενωμένοι και αποφασισμένοι .
Δεν θα επιτρέψουμε οι απαράδεκτες ρυθμίσεις τους να γίνουν «κερκόπορτα» για την παραπέρα εισβολή των εργολάβων.Συνάδελφοι δεν απεμπολούμε τα δίκαια αιτήματα μας,

Όλοι μαζί μπορούμε

===============================

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

1. ΟΔΗΓΙΑ 72 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σχετικά με το παραπάνω θέμα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την παρουσία έγκριτων νομικών και καθηγητών, στις 15 Ιούλη πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών της με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση όλων γύρω από το σημαντικότατο αυτό θέμα.
Προς το σκοπό αυτό, στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης, παρευρέθηκε η Διοίκηση της Επιχείρησης.
Οι τελικές αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα παρθούν στο έκτακτο Συνέδριο που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου και πάντως σε κάθε περίπτωση ΠΡΙΝ καν η Κυβέρνηση αρχίσει την κατάρτιση του νομοσχεδίου με το οποίο θα εναρμονισθεί η χώρα μας με την Οδηγία 72.
Όλο το υλικό της ευρείας σύσκεψης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
Επειδή το θέμα αυτό έχει διάφορες οπτικές και διαστάσεις, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την πραγματοποίηση του έκτακτου Συνεδρίου, από τώρα δεσμεύεται (ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ) ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει τίποτα απολύτως, καμία απολύτως εφαρμογή της Οδηγίας εάν πρώτα δεν διασφαλισθούν:
α. ότι από τις όποιες αλλαγές δεν διατρέχουν ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
και
β. ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΝΥΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ) ΘΑ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΣΣΕ και ο ΚΚΠ/ΔΕΗ.
ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΔΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ.

2. ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ
Σας ενημερώνουμε, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, ότι για το παραπάνω θέμα που συνιστά τεράστια αδικία και πρόκληση σε βάρος μας, το νομικό επιτελείο μας ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ.
ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΜΕ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
3. ΠΛΑΦΟΝ
Για το παραπάνω πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο βεβαίως το έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη και στην Υπουργό Ενέργειας και στον Υπουργό Οικονομικών και πριν προβούμε σε κινήσεις που στην κυριολεξία θα διαλύσουν την Επιχείρηση. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την σοβαρότητα που την διακρίνει (αφού δυστυχώς λείπει από αυτούς που αποφάσισαν την επιβολή αυτού του διαλυτικού και λαϊκίστικου μέτρου) σας γνωστοποιεί τις άμεσες επόμενες κινήσεις της που θα είναι:
1ον Αφού παραλάβουμε την ΕΙΔΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ που γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το θέμα αυτό από τον εγνωσμένου κύρους νομικό κ. Ρουπακιώτη Αντώνη, πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θα ζητήσουμε συνάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με σκοπό και στόχο την εξεύρεση άμεσης λύσης.
2ον Εάν ο κ. Υπουργός, παρά την κατάθεση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ, εξακολουθεί την ίδια ανεύθυνη στάση, τότε με απόφαση της Ε.Ε. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και με όλα τα Σωματεία, ταυτοχρόνως θα ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση εφαρμόζοντας σε όλη τη χώρα και σε όλους τους χώρους ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ.
Για ότι ακολουθήσει την ευθύνη δεν θα την έχουμε εμείς, αλλά αποκλειστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=============================
ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από πολύ κοντά παρακολουθούμε την μεθόδευση της τεχνικής αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος «Ο.Τ.Σ» (για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια), ώστε να θησαυρίσουν σε βάρος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού, οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες και οι αεριτζήδες εισαγωγείς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Επειδή οι μεθοδεύσεις αυτές, στο βαθμό που θα καρποφορήσουν θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Επιχείρηση του Ελληνικού λαού, ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ.


ΑΣ ΤΟ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΛΑ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ.
=================================
Τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να γίνει για εμάς χωρίς εμάς

1η ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2009/72 ΤΟΥ Ε.Κ.
Η Οδηγία 2009/72 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά στους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, απασχόλησε την πρώτη ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που έγινε την Πέμπτη σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Στις εργασίες της σύσκεψης, που άνοιξε με εισήγηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Φωτόπουλου, συμμετείχαν ο νομικός και πρωην αντιπρόεδρος της Βουλής Λουκάς Αποστολίδης, ο συνταγματολόγος Κωστας Χρυσόγονος (ΑΠΘ) και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι τρεις νομικοί μαζί με τον συνεργάτη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ,για ζητήματα της αγοράς ηλεκτρικης ενέργειας, νομικό Κωστα Τοκατλίδη αποτελούν την επιστημονική ομάδα της Ομοσπονδίας που θα υποστηρίξει την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗγια την τελική διαμόρφωση θέσεων σχετικά με την συγκεκριμένη κοινοτική Οδηγία.

Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης έγιναν επίσης οι τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα Κώστα Κατσαρού, του αντιπροέδρου Η.Σταμέλου και του οργανωτικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ρ.Ρίζου ενώ διατυπώθηκαν ερωτήματα από τα παριστάμενα στελέχη της Ομοσπονδίας προς τους νομικούς συμβούλους.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν.Φωτόπουλος επισήμανε ότι η «ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεσμεύεται πως δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, πολύ δε περισσότερο δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστεί τίποτα απολύτως εάν δεν είναι ξεκάθαρο, εάν δεν είναι απολύτως σαφές ότι διασφαλίζεται η ασφαλιστική περιουσία και ότι δεν δημιουργείται κανένας απολύτως κίνδυνος για αυτήν και πως όλοι οι εργαζόμενοι, νυν και μελλοντικοί, οπουδήποτε κι αν εργάζονται (πχ. μητρική – θυγατρική) θα διέπονται από το ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς».

Το απόγευμα, στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρ.Ζερβός, οι αναπληρωτές Δ. Σύμβουλοι Απ.Μπαράτσης, Ν. Χατζηαργυρίου και Ο.Αικατερινάρη ενώ εισηγήσεις έγιναν από τους Γενικούς Διευθυντές Μεταφοράς και Διανομής, Δ.Μπουσδέκη και Δ.Λαθούρη, αντίστοιχα καθώς και από τον διευθυντή της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΗ Αρ.Οικονόμου.

===================================
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ.
Τρίτη, 20 Ιούλιος 2010 15:01
Οι περικοπές μισθοδοσίας, το ανώτατο Όριο Αποδοχών (πλαφόν), η πορεία των προσλήψεων από τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και η ανάγκη υπογραφής νέας ΕΣΣΕ ήταν τα σημαντικότερα εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνάντησης που είχε το προεδρείο του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην Αθήνα, την Παρασκευή 16.07.2010, με τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων κ. Γιώργο Τριανταφύλλη.
Από την πλευρά του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ κατέστη σαφές προς τον κ. Τριαναταφύλλη, ότι το Συνδικάτο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού των κινητοποιήσεων, έτσι ακριβώς όπως τις είχε εξαγγείλει στην από 06.07.2010 επιστολή του προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρο Ζερβό, κοινοποιώντας την και προς τους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδο και Μπιρμπίλη.
Είναι αδιανόητο, αλλά πρωτίστως απαράδεκτο, να απαιτείται από τους εργαζόμενους που δουλεύουν βάρδια, υπερωρίες και εκτός έδρας (λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού) να δεχτούν το να μην αμείβονται για την εργασία τους.
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις των διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη, αυτές θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν(μέχρι τον Νοέμβριο), ενώ ταυτόχρονα έως το τέλος του έτους, καταβάλλεται προσπάθεια για να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός, άκρως απαραίτητος για να μπορέσει επιτέλους να αρχίσει να καλύπτεται το μεγάλο κενό σε θέσεις εργασίας σε πολλά και νευραλγικά πόστα.
Τέλος, η υπογραφή νέας ΕΣΣΕ έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση για τους εργαζόμενους μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση των αντεργατικών νόμων κατ΄εντολή της Τρόϊκα,ς κρίνεται αναγκαία και επιτακτική.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με την ΓΕΝΟΠ για την διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου προς υλοποίηση αιτημάτων που θα διασφαλίζουν κεκτημένα δεκαετιών των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας ότι:

ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟ, ΤΗ ΓΕΝΟΠ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ.
------------------------------------------------------------
ΞΕΚΙΝΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ – ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ.
Τρίτη, 20 Ιούλιος 2010 14:58
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
ΞΕΚΙΝΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ – ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ.

Σε αναλυτική ενημέρωση επί των τελευταίων διατάξεων και στοιχείων που έχουν να κάνουν με το μείζον ζήτημα ¨ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ¨ και ¨ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ¨ προέβη το Προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατά την συνεδρίαση του διοικητικού του Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρατέθηκαν όλα τα νέα δεδομένα (με κάθε λεπτομέρεια και όλες τις παραμέτρους που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι) που συγκεντρώθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέσα από διεργασίες, επαφές, συναντήσεις και συμμετοχή σε σχετικές διαδικασίες.
Τα τρέχοντα και σοβαρότατα θέματα που έχουν να κάνουν με την επιχείρηση, τους εργαζόμενους, την ενέργεια επιβάλλουν συνεχή ενημέρωση και μετάδοσή της σε όλους τους χώρους. Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες ξεκινά διεξοδική ενημέρωση στους χώρους εργασίας έτσι ώστε κανένα εργαζόμενος να μην μείνει με κενά στα θέματα που τον απασχολούν. Όλα όσα έχουν προγραμματιστεί αποτελούν, βέβαια, συνέχεια της ενημέρωσης που ήδη έχει κάνει το σωματείο μέσα από ανακοινώσεις και δελτία τύπου.
Σε ότι έχει να κάνει με το εξαιρετικής σημασίας ζήτημα του διαχωρισμού της επιχείρησης, τα νεώτερα στοιχεία και θέματα που αυτό εγείρει, επιβάλλουν έκτακτες διαδικασίες και δραστηριότητες προκειμένου να προληφθούν καταστάσεις, να υπάρχει διαρκής ενημέρωση, σωστή μετάδοσή της και σωστός συντονισμός. Το Σωματείο θα ενημερώνει διαρκώς για ότι νεώτερο υπάρχει.
Στις εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες, για μία ακόμα φορά απαντάμε με ενεργό συμμετοχή και δράση.
Γραφείο Τύπου
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
===================================

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς και τις περικοπές αποδοχών

Να ληφθούν μέτρα ώστε οι όποιες αλλαγές στη νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και την περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, ζητά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπως επίσης να διασφαλισθεί ότι οι όλοι οι εργαζόμενοι, νυν και μελλοντικοί, θα διέπονται από το ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς. «Εάν αυτά δε διασφαλισθούν κανένας νόμος δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ψηφιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία, ενόψει της προσαρμογής της εθνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 72 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τελικές προτάσεις της ΓΕΝΟΠ για τον τρόπο προσαρμογής θα καθοριστούν σε έκτακτο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Η ΓΕΝΟΠ αναγγέλλει επίσης προσφυγές στην ελληνική Δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις μειώσεις μισθών και δώρων, ενώ για το πλαφόν στους μισθούς έχει παραγγείλει γνωμοδότηση από τον πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Α. Ρουπακιώτη και θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απειλώντας με απεργιακά μέτρα αν δεν βρεθεί λύση.

=========================================
ΔΕΗ - Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές σε Βαρνάβα και Καπανδρίτι
Πουθενά στις πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές δεν υπάρχουν πυλώνες της ΔΕΗ, αναφέρει η επιχείρηση σε επίσημη ανακοίνωση - απάντηση στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι φωτιές στο Μικροχώρι Καπανδριτίου και στο Βαρνάβα ξέσπασαν εξαιτίας κακής συντήρησης των πυλώνων. Για το θέμα αυτό όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. Οι πυλώνες, προσθέτει η ΔΕΗ, βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις πυρόπληκτες περιοχές και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία διαπιστώθηκε ότι το δίκτυο ήταν άριστα συντηρημένο και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε αιτία πυρκαγιάς. Δηλώνει πάντως ότι θα παράσχει όσα στοιχεία της ζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές που διερευνούν τα αίτια των πρόσφατων πυρκαγιών. Η επιχείρηση τονίζει ακόμη ότι: - Η ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, πέρα από όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικτύων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεών της από πυρκαγιές που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες. - Από τη «μάστιγα των πυρκαγιών» στη χώρα μας πολύ μεγάλο τίμημα πληρώνει η ΔΕΗ, επειδή κάθε χρόνο επιβαρύνεται ιδιαίτερα για τις αποκαταστάσεις καμένων στύλων, γραμμών ή εγκαταστάσεών της. - Κάθε καλοκαίρι τα συνεργεία της ΔΕΗ και των συνεργαζόμενων εργολάβων διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να πετύχουν την όσο το δυνατό ταχύτερη επανηλεκτροδότηση πυρόπληκτων περιοχών, αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική υπευθυνότητα του ανθρώπινου δυναμικού της. - Ενώ η ΔΕΗ αποτελεί τον «πλέον πυρόπληκτο» οργανισμό της χώρας, ατεκμηρίωτα και πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε επίσημη έρευνα της αποδίδονται ευθύνες και μομφές για πρόκληση πυρκαγιών, που κανονικά θα έπρεπε να αναζητηθούν αλλού, ιδιαίτερα όταν ξεσπούν πυρκαγιές ταυτόχρονα και σε διαφορετικά μέτωπα. Σε ότι αφορά τις πρόσφατες πυρκαγιές, η επιχείρηση αναφέρει ακόμη τα εξής: - Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών η ΔΕΗ - με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - προχώρησε στην προληπτική αποκοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές που κινδύνευαν από τις πυρκαγιές, προκειμένου να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων. - Συνεργεία της ΔΕΗ και συνεργαζόμενων εργολάβων ανέλαβαν άμεσα το έργο της αποκατάστασης των βλαβών, ύστερα από σχετική άδεια της Πυροσβεστικής, χωρίς να κινδυνεύσουν οι ζωές των τεχνικών των συνεργείων. Η ΔΕΗ ευχαριστεί τέλος τους τεχνικούς, οι οποίοι επιτέλεσαν το κοινωνικό τους καθήκον με αυταπάρνηση, καταφέρνοντας μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουν τις βλάβες από τις τελευταίες πυρκαγιές.
==========================================
Σάρωσαν αέρας και βροχή Γρεβενά και Βόϊο Κοζάνης

Πτώσεις δένδρων και καταστροφές σε στέγες σπιτιών και αποθηκών, προκάλεσαν οι ασυνήθιστα ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες βράδυ στο νομό Γρεβενών. Σε πέντε περιπτώσεις- μία εκ των οποίων μέσα στην πόλη των Γρεβενών- επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να απομακρύνει από το οδόστρωμα πεσμένους κορμούς δένδρων. Οι πτώσεις δένδρων προκάλεσαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στο σχεδόν μισό ηλεκτρικό δίκτυο του νομού Γρεβενών. Ήδη από χθες βράδυ μέχρι και αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδών προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Σημαντικές βλάβες στη ΔΕΗ προκάλεσε η καταιγίδα και σε δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Ασκίου Τσοτυλίου και Νεάπολης Κοζάνης. Σύμφωνα με το δήμαρχο Ασκίου, Βασίλη Πάτρα σε ορισμένες περιπτώσεις στην Εράτυρα είχαμε και πλημμύρες σπιτιών από την έντονη βροχόπτωση, που ακολούθησε τους ισχυρούς ανέμους.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης
============================================


ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ο Σύλλογος μας με αίσθημα ευθύνης για το κοινωνικό σύνολο που πλήττεται από την λαίλαπα των πυρκαγιών, προβαίνει σε αναστολή των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλε από την 19 Ιουλίου 2010 για τις περιοχές που επλήγησαν αλλά και όπου αλλού χρειαστεί και καλεί τους συναδέλφους μας να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών, προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας.

Συνάδελφοι δεν απεμπολούμε τα δίκαια αιτήματα μας,
αλλά όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν έτσι και τώρα πρώτο μας μέλημα είναι ο πολίτης.
Εμείς το λέμε και το εννοούμε.
Γραφείο Τύπου Σ.Π.Μ .Τ.Ε

==========================================


Σε... δημοπρασία το 25% του ρεύματος της ΔΕΗ για να "εξευμενιστούν" οι κοινοτικοίΤην ίδια μέρα που έρχονται στην Αθήνα οι κοινοτικοί «ενεργειακοί επιθεωρητές», την Πέμπτη δηλαδή, θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια της ΡΑΕ για να οριστικοποιήσει τις προτάσεις της σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.
Σκοπός της Αρχής είναι να έχει καταλήξει σε ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής και σε συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να είναι ισχυρό το «οπλοστάσιό» της έναντι των ελεγκτών, με τους οποίους θα υπάρξει συνάντηση την Παρασκευή.

Χονδρεμπορική αγορά

Τα δύο καυτά θέματα που αφορούν τη χονδρεμπορική αγορά, δηλαδή η διαχείριση των νερών και η ενσωμάτωση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα στο μεταβλητό κόστος των μονάδων έχουν «κλειδώσει» και η πρόταση της ΡΑΕ θα βρίσκεται κοντά στην αρχική της τοποθέτηση, εκείνη δηλαδή που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση. Τα ζητήματα αυτά όμως, παρότι σημαντικότατα για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες και κυρίως για τη ΔΕΗ, δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από τα να βάζουν τάξη και σαφείς, αντιπροσωπευτικούς κανόνες, για να λειτουργήσει η αγορά. «Δεν είναι επιλογή για την οποία ευθύνεται η ΡΑΕ η απελευθέρωση της αγοράς. Η ΡΑΕ είναι απλώς υποχρεωμένη, με δεδομένη την υποχρέωση της χώρας να απελευθερώσει τις αγορές, να δημιουργήσει συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού» δηλώνουν στελέχη της ΡΑΕ απαντώντας εμμέσως στη χθεσινή επίθεση που δέχτηκε η Αρχή από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Πόσοι άλλαξαν πάροχο
Κρίσιμο ερώτημα, που αναζητά απαντήσεις, είναι πάντως το πώς θα υπάρξει «μόχλευση» στην ηλεκτρική αγορά ώστε να «σπάσει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Η καυτή ερώτηση που κάνουν πάντα οι κοινοτικοί και περιμένουν πρόοδο, είναι «πόσοι καταναλωτές άλλαξαν πάροχο». Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για να αξιολογηθεί ο βαθμός απελευθέρωσης μιας αγοράς και η αλήθεια είναι ότι, παρότι μπαίνουν ιδιωτικές μονάδες στο σύστημα παραγωγής, το μερίδιο των ιδιωτών στη λιανική είναι ακόμα πολύ μικρό. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο, η αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αύξηση της Οριακής Τιμής στην Ημερήσια Αγορά, να το περιορίσουν ακόμα περισσότερο.
Αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά στους κοινοτικούς, γι΄αυτό άλλωστε έρχονται στην Αθήνα. Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες που γνωρίζουν καλά το τι έχει διαμειφθεί στην αλληλογραφία της Κομισιόν με την ΡΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι κοινοτικοί ελεγκτές φέρνουν στις βαλίτσες τους ρητές απαιτήσεις. Ποιες είναι αυτές; Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να απελευθερωθεί η αγορά.

Εικονική πώληση μονάδων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλο μέρος των διεργασιών που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε θεσμικό επίπεδο, έχουν αντικειμενικό στόχο να υπάρξει μια ρεαλιστική απάντηση – γραμμή αμύνης, της ελληνικής πλευράς, εάν η πίεση των ελεγκτών είναι ισχυρή και άμεση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το (εναλλακτικό προς την πώληση μονάδων της ΔΕΗ) σενάριο της «εικονικής πώλησης μονάδων». Πρόκειται για πώληση σε ιδιώτες ισχύος, ως πακέτο, από ένα αντιπροσωπευτικό μίγμα μονάδων της ΔΕΗ, έτσι ώστε και οι ιδιώτες να έχουν πρόσβαση στις φθηνές λιγνιτικές ή υδροηλεκτρικές μονάδες και να καθορίσουν αντίστοιχα τα εμπορικά τους πακέτα. Στην πράξη, με βάση αυτό το σενάριο, θα βγούν σε ετήσια δημοπρασία «συμβόλαια ενέργειας».
Πόση μπορεί να είναι συνολικά η προς πώληση ισχύς; Ένα ποσοστό που συζητείται και φαίνεται ότι είναι αρκετό για να κινήσει την αγορά αλλά και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ελεγκτών, είναι ένα 20% - 25% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ που φτάνει τις 30 τεραβατώρες.
Στην περίπτωση αυτή, όπως είναι ευνόητο, η λιανική αγορά ηλεκτρισμού μπαίνει σε άλλη εντελώς βάση και, κυριολεκτικά, «παίρνει φωτιά». Σε σχέση, δε, με την πώληση μονάδων, οπότε ένας, κατά τεκμήριο, θα αποκτήσει πρόσβαση σε λιγνιτική παραγωγή, το σενάριο της πώλησης ισχύος εμφανίζεται πλεονεκτικότερο. Και τούτο διότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μεγάλους που επιθυμούν να «παίξουν» στο συγκεκριμένο γήπεδο, να πάρουν μερίδιο φθηνού ρεύματος και να οξύνουν τον ανταγωνισμό.

Ελπίζει το ΥΠΕΚΑ
Παρόλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να φτάσουν τα πράγματα εκεί, καθώς η πολιτική διαχείριση του θέματος, στις ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες που περνάει η κυβέρνηση, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Έτσι, ο γενικός γραμματέας κ. Μαθιουδάκης που θα δεί τους κοινοτικούς (και όχι η κ. Μπιρμπίλη) θα επικαλεστεί τις μεγάλες αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και το χρονικό περιθώριο που έχει ακόμα στη διάθεσή της η Ελλάδα, για να ολοκληρώσει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, φαίρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την αγορά φυσικού αερίου όπου πράγματι έχει καταγραφεί πρόοδος.

Θοδωρής Παναγούλης

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/5f5d78c3-bdb3-4e55-929b-e472c9c42138
========================================


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος μας, μετά από την απόφαση του Γενικού μας Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 07 Ιουλίου 2010, προχωράει σε απεργιακά μέτρα διαρκείας μετά και το εξώδικο που αποστείλαμε στην Διοίκηση της Επιχείρησης τα οποία και ξεκινούν από την 19 Ιουλίου 2010 και από ώρα 00:01.
Οι λόγοι για τους οποίους ξεκινάμε αυτή την μορφή αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι:
Να μην συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις που αφορούν το όριο των αποδοχών μηνιαίων ή ετήσιων οι αποδοχές που σχετίζονται με την πρόσθετη αποζημίωση κατ’ εντολή της Επιχείρησης για υπερωριακή απασχόληση ή μετακίνηση ή αδιάλειπτο εργασία(βάρδιες).
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους τους συναδέλφους μας ιδιαίτερα δε εκείνους που έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο αποδοχών (πλαφον):
1.1. Να μην εργαζόμαστε τα Σαββατοκύριακα.
2.2. Να μην εργαζόμαστε υπερωριακά(πέρα του νομίμου ωραρίου).
3.3. Καμία μετακίνηση όλο το 24ωρο εκτός οργανικής θέσης για εκτέλεση προγραμματισμένων εργασιών.
4.4. Να μην εργαζόμαστε σε συνεργεία που δεν είναι πλήρως στελεχωμένα από ανθρώπινο δυναμικό(το προσωπικό να έχει ουσιαστικά, τυπικά προσόντα και την ανάλογη στην ειδικότητα εμπειρία νόμος 158/79).
5.5. Να μην επιβιβαζόμαστε σε υπηρεσιακά οχήματα όταν δεν οδηγούνται από επαγγελματία οδηγό.
6.6. Να μην διαθέτουμε τα Ι.Χ αυτοκίνητα μας στην ΔΕΗ
Δεν θα επιτρέψουμε οι απαράδεκτες ρυθμίσεις τους να γίνουν «κερκόπορτα» για την παραπέρα εισβολή των εργολάβων.
Όλοι μαζί μπορούμε.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: