Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μετά τις µειώσεις του περασµένου Μαρτίου, η ∆ΕΗ θα δαπανήσει ήδη φέτος 220 εκατ. ευρώ λιγότερα σε µισθούς


ΔΕΗ: Ζητείται ήπια προσαρμογή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Λάιτ περικοπές στη ∆ΕΗ µετά το µαχαίρι του Μαρτίου

Στα µαλακά φαίνεται να πέφτει η ∆ΕΗ, όπως προκύπτει από την επιστολή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον επικεφαλής της Αρθούρο Ζερβό για την εναρµόνιση των µισθών της µε αυτούς της υπόλοιπης οικονοµίας.

Σχολιάζοντας το περιεχόµενο της επιστολής, κύκλοι της διοίκησης αλλάκαιτης ΓΕΝΟΠεκτιµούν πως αποφεύγεται – προς το παρόν τουλάχιστον – νέο µαχαίρι στους µισθούς της επιχείρησης και πως το υπουργείο δίνει µια κατεύθυνση «λάιτ» προσαρµογής, ίσως και γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τώρα ένα νέο µέτωπο, τη στιγµή που είναι σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες.
Η επιστολ ή. Το σηµείο-κλειδί της επιστολής είναι εκείνο όπου ο υπουργός καλεί τον πρόεδρο της ∆ΕΗ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προσαρµογή του κόστους µισθοδοσίας και των συλλογικών συµβάσεων στη σηµερινή δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας, συνυπολογίζοντας όµως, όπως χαρακτηριστικάαναφέρει, ότι «ήδη το 2010 έχετε προβεί σε µείωση των µισθολογικών παροχών κατ’ εφαρµογή του άρ. 1 του Ν. 3833/2010 και του άρ. 3 του Ν. 3845/2010».
Τα έκ οψαν.
Πρόκειται για τους νόµους που έβαλαν µαχαίρι στους µισθούς και τα επιδόµατα του δηµόσιου και ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, θέτοντας ως πλαφόν τις µεικτές µηνιαίες απολαβές του γενικού γραµµατέα υπουργείου, δηλαδή τα 5.800 ευρώ. Ετσι, ένας γενικός διευθυντής της ∆ΕΗ, για παράδειγµα, από τα 8.750 ευρώ καθαρές αποδοχές που έπαιρνε πριν από τον Μάρτιο, σήµερα εισπράττει γύρω στα4.000 ευρώ. Πλαφόν που, εκτός από υψηλόβαθµα στελέχη, «έπιασε» και µερίδα της βάσης, και συγκεκριµένα εργαζόµενους σε ορυχεία, µονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα,όπου λόγω των πολλών υπερωριών και των εκτός έδρας οι απολαβές τους ξεπερνούσαν τοσυγκεκριµένο όριο. Επειτα από τις µειώσεις του περασµένου Μαρτίου, η ∆ΕΗ θα δαπανήσει ήδη φέτος 220 εκατ. ευρώ λιγότερα σε µισθούς.
Η προσαρµο γή.
Το ύφος της επιστολής παραπέµπει σε µια ήπια προσαρµογή καθώς, όπως διευκρινίζεται και σε άλλο σηµείο της, το «∆ηµόσιο µε την ιδιότητα του µετόχου θα εξασκήσει το δικαίωµα αυτό, ούτως ώστε στην επόµενη γενική συνέλευση – στη ∆ΕΗ µάλιστα έχει προγραµµατιστεί εδώ και καιρό για την Πέµπτη 30 ∆εκεµβρίου – οποιαδήποτε πρόταση για τους µισθούς να συνάδει µε τα ανωτέρω...». «Εχουµε ήδη πληρώσει 220 εκατ. ευρώ, µε το 49% µάλιστα εξ αυτών να πηγαίνει στις τσέπες των µετόχων, αφού το ∆ηµόσιο ελέγχει µόνο το 51%της εισηγµένης επιχείρησης. Πλέον εµείς δεν πληρώνουµε ούτε σεντ παραπάνω και καλό είναι η κυβέρνηση να το λάβει σοβαρά υπόψη, γιατί διαφορετικά είµαστε έτοιµοι για όλα», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτό πουλος.

=========================================
Έφτασε στη ΔΕΗ το "φιρμάνι" Παπακωνσταντίνου για τις περικοπές μισθών
Επιστολή στη Διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και σε αυτές των υπόλοιπων εισηγμένων ΔΕΚΟ απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητώντας να ληφθούν πρωτοβουλίες περικοπής του κόστους μισθοδοσίας, ανάλογες με εκείνες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα για τις μη εισηγμένες.
Στην επίμαχη επιστολή ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, συνεπώς και της ΔΕΗ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης. Αν και δεν διευκρινίζεται το πότε θα συγκληθεί γενική συνέλευση στη ΔΕΗ, πρέπει να σημειωθεί ότι στις 30 Δεκεμβρίου η επιχείρηση έχει ήδη προγραμματίσει ΓΣ των μετόχων με εντελώς διαφορετικό θέμα, και συγκεκριμένα το μοντέλο διαχωρισμού των δικτύων από το βασικό της κόρμο (ΙΤΟ).
Τόσο στο εσωτερικό της ΔΕΗ, όσο και στη ΓΕΝΟΠ επικρατεί μεν φόβος για περαιτέρω μειώσεις μισθών, ωστόσο δεν έχει σημάνει «συναγερμός» και το γενικότερο κλίμα είναι συγκρατημένα αισιόδοξο. Κατόπιν μελέτης της επιστολής Παπακωνσταντίνου και συνυπολογίζοντας τις μειώσεις μισθών που είχαν γίνει στους εργαζομένους της ΔΕΗ το Μάρτιο, Διοίκηση και συνδικάτων εκτιμούν ότι το νέο «ψαλίδισμα» δεν θα είναι τόσο επώδυνο όσο είχε υπολογιστεί αρχικά.
Στην επιστολή προς τον κ. Ζερβό υπογραμμίζονται οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον ορθολογικό περιορισμό της σπατάλης, αλλά και για την εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας.
Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζητά από τις δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοσθεί μισθολογικές περικοπές με τον Ν.3833/15-3-2010, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογίζουν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας ωστόσο την μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί. Άλλωστε, έπειτα από τις μειώσεις του περασμένου Μαρτίου η ΔΕΗ θα δαπανήσει ήδη 220 εκατ. ευρώ λιγότερα σε μισθούς.
========================================

Νερά, ΑΠΕ και μονάδες σε δοκιμαστική λειτουργία, ρίχνουν, επίσης, την ΟΤΣ
Σχετικά με τη μείωση τον τελευταίο καιρό της Οριακής Τιμής Ρεύματος, κάποιοι την αποδίδουν, όχι τόσο στον τρόπο που εφαρμόστηκε η 5η Ημέρα Αναφοράς, αλλά σε μια σειρά από άλλους συγκυριακούς, κυρίως παράγοντες. Στο γεγονός ότι τελευταίως λόγω των έντονων ανέμων, έχουμε πολλή ενέργεια από ΑΠΕ, καθώς επίσης σημαντική ποσότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Επιπλέον, η χαμηλή ζήτηση για ενέργεια συνεχίζεται, ενώ βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία και τρεις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς που ισχύει και για τις ΑΠΕ. Συνοψίζοντας, λένε οι ίδιες πηγές, μιλάμε συνολικά για 2.500 μεγαβάτ τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχαν, και που είναι η αιτία για τη κατάρρευση της Οριακής Τιμής…

http://www.energypress.gr/portal/

============================================
Στην Άγκυρα η ΓΕΝΟΠ για το συνέδριο των Τούρκων εργαζομένων στην ενέργεια
Στη μακρινή Άγκυρα, πρωτεύουσα της Τουρκίας, βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Κάτανας, ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης, ο υπεύθυνος Συντονιστικού της νέας ΔΑΚΕ και μέλος του Δ.Σ. του «Σπάρτακου» Άρης Βατάλης και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη, προκειμένου να λάβουν μέρος στο συνέδριο του Συνδικάτου Λιγνιτωρύχων της Τουρκίας.
Το συνέδριο είχε, όπως μάθαμε, μεγάλο ενδιαφέρον και, μάλιστα, στις εργασίες και μίλησε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Το kozanimedia.gr παρουσιάζει τις φωτογραφίες της αποστολής, καθώς και του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: