Η Ελλάδα βασιζόµενη στον εγχώριο λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή παράγει από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσµατικές KWh στην ευρωπαϊκή ένωση..
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ «ήταν και παραμένει ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ Ψάχνουν 0,5-5 δισ. από την ΔΕΗ
Επειδή όμως οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείψαμε το καράβι, ούτε πρόκειται φυσικά να παραιτηθούμε από τα νόμιμα δικαιώματα
«Διακόπτες δεν κατεβάζούμε απεργούμε».
========================================
ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ
Έκλεισε για λίγες ημέρες ο σταθμός και επισπεύδεται η προγραμματισμένη συντήρηση
Τραγικές συνέπειες από την έλλειψη λιγνίτη, κάτω από το όριο ασφαλείας τα αποθέματα
Συνεχίζονται τα παιχνίδια απαξίωσης του ΑΗΣ Μελίτης, του πιο σύγχρονου σταθμού της ΔΕΗ και των Βαλκανίων, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έσβησε για τέσσερις ημέρες λόγω έλλειψης καυσίμου, ενώ εδώ και μήνες λειτουργεί οριακά με μειωμένη ισχύ.
Επισήμως η μονάδα της Μελίτης έσβησε την Δευτέρα 7 Μαρτίου λόγω «τεχνικού προβλήματος», αλλά όλοι γνωρίζουν ότι έσβησε επειδή δεν έχει λιγνίτη. Τα αποθέματα στην αυλή του σταθμού έχουν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας, καθώς ανέρχονται μόλις στις 60.000 τόνους λιγνίτη. Την ίδια στιγμή υπολειτουργεί με πάμπολλα προβλήματα το μοναδικό λιγνιτωρυχείο τροφοδοσίας του σταθμού, δηλαδή το ορυχείο Αχλάδας, το οποίο αδυνατεί να παραδώσει τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση ποσότητες λιγνίτη.
Έτσι, οι υπεύθυνοι του σταθμού με εντολή από την Αθήνα, έσβησαν τη μονάδα, την οποία ξανάβαλαν μπροστά μετά τέσσερις ημέρες. Η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία το πρωί της Παρασκευής 11 Μαρτίου, αλλά από τότε λειτουργεί με πολύ μειωμένο φορτίο, φτάνοντας μόλις τα 220 μεγαβάτ, όπως λειτουργεί το τελευταίο δίμηνο.
Η έλλειψη λιγνίτη επισπεύδει τον προγραμματισμό της συντήρησης. Η μονάδα κλείνει στις 26 Μαρτίου για μηνιαία συντήρηση, αν και η συντήρηση ήταν κανονισμένη για τον Σεπτέμβρη. Βεβαίως, το ερώτημα είναι αν θα αντέξει η μονάδα άλλο ένα δεκαήμερο ή θα αναγκαστούν οι αρμόδιοι να επισπεύσουν ακόμη περισσότερο το κλείσιμό της.
Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου «Λυγκηστίς» του νομού Φλώρινας, Χρήστος Δεληγιώργης, προειδοποίησε μέσω του «Π» κάθε αρμόδιο τόσο στην Αθήνα όσο και σε τοπικό επίπεδο, ότι ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα. «Για λόγους εθνικού συμφέροντος καλώ τον εισαγγελέα να παρέμβει, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες και να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί αν σβήνει η πιο σύγχρονη και ευνοϊκή μονάδα των Βαλκανίων. Ούτε μπορεί αν υπολειτουργεί μονίμως, να βγαίνει πρώτη από το σύστημα και να μπαίνει τελευταία». Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή «όλη αυτή η τακτική εντάσσεται σε μία μεθόδευση πλήρους απαξίωσης και παράδοσης τους ιδιώτες της καλύτερης μονάδας της ΔΕΗ».
Επίσης, ο Χ. Δεληγιώργης ζητά «εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα τροφοδοσίας του σταθμού», προσθέτοντας ότι «η λύση βρίσκεται στο άνοιγμα και στην άμεση λειτουργία των ορυχείων Κλειδίου και Βεύης, τα οποία θα διασφαλίσουν τη λειτουργία της 1ης μονάδας και θα διασφαλίσουν καύσιμο και για τη 2η μονάδα που πρέπει να κατασκευαστεί στον ΑΗΣ Μελίτης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
http://www.e-ptolemeos.gr
=====================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΓΝΟΙΑ , ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΚΟΠΙΜΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ;
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο ο Ρ/Σ και η ΤV ΣΚΑΙ αναπαρήγαγαν ως μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις του διημέρου , ότι δήθεν ο Άρειος Πάγος «άνοιξε την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» αίροντας το βασικό εμπόδιο που σχετίζεται με την περιουσία του Ασφαλιστικού Φορέα του προσωπικού, είναι παντελώς αβάσιμο και ανυπόστατο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ολομέλεια του Αρείου Πάγου (ανατρέποντας πρωτόδικες και εφετειακές αποφάσεις) αποφάσισε ότι η κυριότητα του κτηρίου επί των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως ανήκει στη ΔΕΗ.
Το κτήριο όμως αυτό, το οποίο όπως και άλλα περιουσιακά στοιχεία ανήκε στο ταμείο του προσωπικού της τέως ΗΕΑΠ, δεν έχει καμία σχέση με την περιουσία του Ασφαλιστικού Φορέα, η οποία έχει συσσωρευτεί από το 1966, και ήταν και παραμένει ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, όπως αναφέρει ρητά και ο Ν. 2773/99.
Μάλιστα όπως προβλέπει το Π/Δ 51/2001, το κτήριο αυτό ανήκει στα πέραν της κατά το άρθρο 34 του Ν. 2773/99 περιουσίας του Ασφαλιστικού Φορέα της ΔΕΗ, περιουσιακά στοιχεία αυτού.
Με άλλα λόγια ο Άρειος Πάγος ουδόλως ασχολήθηκε με την ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ περιουσία του Ασφαλιστικού Φορέα του προσωπικού της ΔΕΗ, ο οποίος ήταν και παραμένει κύριος αυτής, η δε περιουσία αυτή αποτελεί το ασφαλιστικό κεφάλαιο αυτού.
Εν όψη των ανωτέρω η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει την απορία αλλά και την αγανάκτηση της για την παρουσίαση του θέματος από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ.
Εάν αυτό δεν οφείλεται σε άγνοια, και βέβαια μέγιστη επιπολαιότητα των υπευθύνων, εκφράζει μύχιους πόθους και αποτελεί μέρος της τεράστιας ενορχηστρωμένης επικοινωνιακής καμπάνιας, με την οποία εδώ και ένα χρόνο βομβαρδίζονται οι εργαζόμενοι και γενικά τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να αποδεχθούν χωρίς αντίδραση την κατεδάφιση των κατακτήσεών τους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και ειδικότερα της ΔΕΗ την οποία εποφθαλμιούν συγκεκριμένα εγχώρια και ξένα μεγάλα συμφέροντα.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σε κάθε περίπτωση διακηρύσσει ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, συμπεριλαμβανομένων και δικαστικών αγώνων στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ώστε τα σχέδια αυτά να ματαιώνονται και οι σκοπιμότητες να αποκαλύπτονται με κάθε ευκαιρία και αφορμή στον Ελληνικό Λαό, και παράλληλα να διασφαλίζονται τα συμφέροντα τόσο της ΔΕΗ και της Εθνικής Οικονομίας, όσο και των εργαζομένων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
========================================
Σχέδιο Νόμου κάνει πανίσχυρη τη ΡΑΕ
Όπως, είναι γνωστό ολοκληρώνεται αυτή τη χρονική περίοδο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά τη δημιουργία των δύο θυγατρικών Μεταφορά και Διανομή. Στο υπόψη σχέδιο νόμου υπάρχουν προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς, ενώ μετατρέπει τη ΡΑΕ σε αποφασιστικό και εκτελεστικό όργανο με τεράστιες αρμοδιότητες από γνωμοδοτικό που είναι σήμερα.
· Άραγε ποια θα είναι η αρμοδιότητα του Υπουργείου ΠΕΚΑ; Θα μετατραπεί σε τοποτηρητή, παρακολουθώντας από μακριά τη Δράση της ΡΑΕ, ενός οργάνου όπου διαχρονικά έχει δείξει την εχθρική της στάση απέναντι στη ΔΕΗ, ενώ ενίοτε μετατρέπεται ως αβανταδόρικο όργανο υπέρ των Ιδιωτικών συμφερόντων.
· Αγνοεί όπως φαίνεται η ηγεσία του υπουργείου ότι την ευθύνη για τα κοινωνικά προϊόντα, όπως είναι η Ηλεκτρική Ενέργεια, πρέπει να ασκείται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όχι από όργανα τα οποία δημιουργήθηκαν για να διαδραματίσουν ρόλο στη λογική της απομείωσης του Δημόσιου Τομέα και των κρατικών επιχειρήσεων.
· Επιπλέον, ας λάβει υπόψη του το υπουργείο ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης του δικτύου, μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα και αποτελέσματα με την περίπτωση εκχώρησης των Εθνικών οδών σε Ιδιώτες, όπου προσφάτως με την πρώτη επιδείνωση του καιρού νέκρωσε κάθε κυκλοφορία των τροχοφόρων, ενώ ήταν ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα. Ας μη λησμονούν ακόμη ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό προϊόν και σε κάθε περίπτωση πρέπει την ευθύνη να έχει το κράτος, άλλωστε αυτό ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες της χώρας μας στις τελευταίες εκλογές.
Τέλος, δεν συμφωνούμε με την πανομοιότυπη λύση που δίνετε για Διανομή και τον συσχετισμό που επιδιώκουν με την Μεταφορά. Για τη μεταφορά υπάρχουν δεσμεύσεις από την οδηγία 72 της Ε.Ε., ενώ η Διανομή είναι και αυτή θυγατρική της ΔΕΗ αλλά τα πάγια της μένουν στη ΔΕΗ και κάθε μεθόδευση για αυτονόμηση της Διανομής θα μας βρουν αντίθετους, γιατί πιστεύουμε ότι πολλές εργασίες μπορεί να παρέχονται από τη μητρική ΔΕΗ χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Γι’αυτό καλούμε όλους του συναδέλφους σε συστράτευση και επαγρύπνηση τόσο για την θέσπιση του νόμου όσο και για τα σενάρια που ομιλούν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, γιατί είναι επιχείρηση με Εθνική Στρατηγική και η αποστολή της, είναι να παρέχει απρόσκοπτα ρεύμα στον Έλληνα καταναλωτή και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Δεν θα αφήσουμε κανένα να την λεηλατήσει.
Γραφείο Τύπου/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ
========================================
Ψάχνουν 0,5-5 δισ. από την ΔΕΗ
Τρόπο να πουλήσει μετοχές χωρίς να εξαγριώσει το συνδικάτο των εργαζομένων αναζητεί η κυβέρνηση
Αθήνα
Τον τρόπο και το χρόνο για την αλλαγή στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αναζητούν στην κυβέρνηση μετά την επίσημη ανάληψη από τη χώρα μας, της υποχρέωσης να βρεθούν περίπου 50 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μέχρι το 2015.
Η Ελλάδα, έως τα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο άντλησης 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011 - 2013 και τους βασικούς άξονες για την έλευση των 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Σε αυτό το πρόγραμμα, είναι βέβαιο πλέον ότι θα ενταχθεί και η ΔΕΗ, όπως απεκάλυψε στο ΒΗΜΑ στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Το γεγονός όμως, ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κάνει τους κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες να ομιλούν …ανωνύμως και να προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο σχήμα αλλά κυρίως τη χρονική στιγμή, δηλαδή το momentum που θα μεθοδεύσουν την αποκρατικοποίηση, με οποιαδήποτε μορφή. Αλλωστε στο συγκεκριμένο θέμα, τα υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ ακολουθούν εντελώς αποκλίνουσες κατευθύνσεις με την κ.Τίνα Μπιρμπίλη να λέει στους συνομιλητές της «η ΔΕΗ πρέπει να μείνει ως έχει μετοχικά» και συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών να τονίζουν ότι «στη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν προνομιακά θέσφατα πουθενά, ούτε φυσικά και στη ΔΕΗ».
Η πρώτη και ευκολότερη σκέψη αποκρατικοποίησης είναι να περιοριστεί η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου από 51% σε 34% της ΔΕΗ με ευρύτατη διασπορά του 17% που θα πουληθεί. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ φθάνει τα 2,8 δις. ευρώ, συνεπώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 450 εκατομμύρια στο Δημόσιο, χωρίς απώλεια του μάνατζμεντ.
Ωστόσο θα πρέπει να πειστεί η ΓΕΝΟΠ για την κίνηση, ότι δηλαδή η μείωση συμμετοχής του Δημοσίου δεν αποτελεί πρόκριμα πλήρους ιδιωτικοποίησης. Ο Πρόεδρός της κ. Ν. Φωτόπουλος δηλώνει ότι «στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ρητά ότι το δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και με βάση αυτό το πρόγραμμα ψηφίσαμε το ΠΑΣΟΚ και του δώσαμε εντολή διακυβέρνησης.
Δεν γνωρίζω να έγινε κανένα συνέδριο που να άλλαξε την προγραμματική αυτή θέση και ως εκ τούτου κάθε απόπειρα να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο».
Η δεύτερη, εναλλακτική σκέψη που προωθούν στην κυβέρνηση, είναι να προωθηθεί προς αποκρατικοποίηση ένα μέρος της σημερινής περιουσίας της ΔΕΗ, εκείνο που αφορά το Δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Αλλωστε το θέμα ήδη άνοιξε η αναφορά στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η κ.Μπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία μπορεί να εισέλθουν ιδιώτες μέχρι 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της ΔΕΗ που δημιουργείται για να έχει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δικτύου.
Στο ΥΠΕΚΑ ήδη έχουν αποταθεί , τράπεζες και επενδυτικά funds όχι όμως για να αγοράσουν, αλλά για να μάθουν λεπτομέρειες περί την διαδικασία στα δίκτυα ηλεκτρισμού της ΔΕΗ. Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι πλέον εξαιρετικά καχύποπτοι σε ανάλογα θέμα γνωρίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει DNA αποκρατικοποιήσεων» όπως έλεγε επικεφαλής ιδιωτικής Τράπεζας. Είναι ακόμη άγνωστο τι ποσόν θα αποφέρει αυτή η κίνηση, αλλά δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια σε καμία περίπτωση, εφόσον πειστούν οι επενδυτές, Έλληνες ή ξένοι.
Μάλιστα η αναφορά της κ.Μπιρμπίλη για δυνατότητα εκχώρησης σε τρίτους μειοψηφικών πακέτων της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ «προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της επάρκειας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής της» προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, αφού ο αντίλογος των ιδιωτών είναι «δηλαδή θα επενδύσω εγώ 100 εκατομμύρια ευρώ σε μια επιχείρηση, θυγατρική της ΔΕΗ που θα διοικεί επί της ουσίας ο κ.Φωτόπουλος;».
Αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ, παρόλο που τηρεί «αιδήμονα σιωπή» για το θέμα, εκτιμά σε ιδιαίτερες συζητήσεις ότι μόνο απώλειες παρά οφέλη θα είχε η κυβέρνηση, από μια τέτοια απόφαση στη δεδομένη στιγμή. Διότι, ακόμη και αν κατάφερνε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, με την μετοχή της υποτιμημένη, να κινείται στα επίπεδα των 11-12 ευρώ, η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης είναι πολύ χαμηλή για να αποφέρει έσοδα. Όταν και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν συνεργάζεται και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι αρνητική, ο γρίφος για το υπουργείο Οικονομικών καθίσταται δυσεπίλυτος.
Τέλος, υπάρχει η τρίτη, ριζοσπαστική λύση για τη ΔΕΗ, την οποία προωθεί ξένη εταιρεία συμβούλων η οποία σε πολλές περιπτώσεις συμβουλεύει το κυβερνητικό επιτελείο: σύμφωνα με την εισήγηση αυτή, η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει «χρυσή μετοχή» στη ΔΕΗ πουλώντας ολόκληρη τη συμμετοχή της στη μητρική εταιρεία, αφού προηγουμένως έχει διασπάσει την επιχείρηση σε επιμέρους εταιρείες (2-3 παραγωγικές ανάλογα με την πρώτη ύλη, εταιρείες ορυχείων, διανομής, μεταφοράς, εμπορίας, χαρτοφυλακίου) και πουλώντας το 49% των επιμέρους εταιρειών. Από την …πολυκλαδική αυτή πώληση, οι σύμβουλοι εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αντλήσει στη διετία 2011-2012, περί τα 5 δις ευρώ φέρνοντας στην Ελλάδα και τουλάχιστον 2-3 μεγάλους ξένους ενεργειακούς επενδυτές, από ευρωπαίους και Αμερικανούς έως …Ινδούς, κατονομάζοντας μάλιστα μεγάλη ινδική εταιρεία που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ!
Το «χαριτωμένο» ερώτημα που θέτουν στο υπουργείο Οικονομικών, είναι πώς θα αντιδράσει ο κ.Φωτόπουλος όταν αντικρίσει Ινδούς επενδυτές στην αυλή του λιγνίτη…
Α.Γ.Χριστοδουλάκης.
=====================================
Γ. Πεταλωτής: Κανείς δεν ενέταξε τη ΔΕΗ στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων
«Οι συνδικαλιστές κάνουν τη δουλειά τους. Όταν μιλάμε για δημόσια περιουσία θα πρέπει να έχουμε κατά νου όλοι μας, ότι η δημόσια περιουσία ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό, στο δημόσιο. Δεν ανήκει μόνο σε αυτούς που εργάζονται σ' αυτού του είδους τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κανείς δεν ενέταξε τη ΔΕΗ στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή τις αντιδράσεις συνδικαλιστών της επιχείρησης.
«Οι συνδικαλιστές κάνουν τη δουλειά τους. Όταν μιλάμε για δημόσια περιουσία θα πρέπει να έχουμε κατά νου όλοι μας, ότι η δημόσια περιουσία ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό, στο δημόσιο. Δεν ανήκει μόνο σε αυτούς που εργάζονται σ' αυτού του είδους τις δημόσιες υπηρεσίες. Έχουν λόγο, πρέπει να έχουν λόγο, πρέπει να προασπίζονται όντως τα συμφέροντα του δημοσίου και φυσικά κανείς δεν προσδιόρισε και κανείς δεν ενέταξε τη ΔΕΗ μέσα σε μια διαδικασία αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash.
Διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν ολοκληρωθεί το σχέδιο των αποκρατικοποίησεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και σημείωσε πως «είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι άκρως απαραίτητο για να βγούμε από την κρίση, την οποία βιώνει όλος ο ελληνικός λαός. Αρα τέτοιου είδους απειλές γίνονται προκαταβολικά χωρίς λόγο και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν αρμόζει σε συνδικαλιστές οι οποίοι έχουν άλλο ρόλο και άλλο λόγο».
=======================================
Και η πώληση της ΔΕΗ στα ανταλλάγματα για τις ευνοϊκές αποφάσεις της Συνόδου ΚορυφήςΕλλάδαΕνεργειακή
στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, συνολικού ύψους 50 δις. ευρώ, για το οποίο δεσμεύτηκε και τυπικά πλέον η χώρα μας κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, βρίσκεται και η ΔΕΗ, χωρίς να είναι ακόμα ξεκαθαρισμένες οι συγκεκριμένες κινήσεις που θα γίνουν.
Αυτό δηλώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι πέραν της εισόδου ιδιωτών στο δίκτυο μεταφοράς, δεν αποτελεί πλέον «ταμπού», η διατήρηση από το δημόσιο του 51% της ΔΕΗ. Τα ίδια στελέχη πάντως τοποθετούν τις όποιες κινήσεις γίνουν για τη ΔΕΗ στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος των 50 δις. ευρώ.
Η επίσημη δέσμευση για την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν το βασικό «αντάλλαγμα» που έδωσε η χώρα μας για να αποσπάσει τις ευνοϊκές για την ίδια αποφάσεις της Συνόδου για τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου καθώς και την δυνατότητα αγοράς από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.
Συγκεκριμένα, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου «καλωσορίζει» την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προγραμμάτων των ΔΝΤ/Ε.Ε. «και τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει με επιμονή τις δομικές μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει την εφαρμογή τους και να υλοποιήσει πλήρως και με ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, καθώς και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο, βασισμένο στο ισχυρότερο δυνατό νομικό πλαίσιο που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».
Αντιδράσεις
Σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο παρεμβάσεων για την επίτευξη του στόχου των 50 δις. Ευρώ ο οποίος ούτως ή άλλως θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος. Θεωρείται επιπλέον βέβαιον, ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα οδηγήσουν σε θύελλα αντιδράσεων, στην πρώτη γραμμή των οποίων όλοι οι σχολιαστές θέτουν εκείνες που θα υπάρξουν από την ΓΕΝΟΠ. Ήδη ο πρόεδρός της δηλώνει «στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ρητά ότι το δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και με βάση αυτό το πρόγραμμα ψηφίσαμε το ΠΑΣΟΚ και του δώσαμε εντολή διακυβέρνησης. Δεν γνωρίζω να έγινε κανένα συνέδριο που να άλλαξε την προγραμματική αυτή θέση και ως εκ τούτου κάθε απόπειρα να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο».
Πρώτα τα δίκτυα
Πρέπει να σημειωθεί ότι το δρόμο για αποκρατικοποίηση σε ένα μέρος της σημερινής περιουσίας της ΔΕΗ, εκείνο που αφορά το Δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρισμού, άνοιξε η αναφορά στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Τίνα Μπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία μπορεί να εισέλθουν ιδιώτες μέχρι 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της ΔΕΗ που δημιουργείται για να έχει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δικτύου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τράπεζες, ελληνικές και ξένες, καθώς και επενδυτικά funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εισέλθουν μετοχικά στα δίκτυα ηλεκτρισμού της ΔΕΗ.
Ακριβώς αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα και funds «φωτογραφίζει» η αναφορά της Τίνας Μπιρμπίλη για δυνατότητα εκχώρησης σε τρίτους μειοψηφικών πακέτων της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ «προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της επάρκειας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής της».
Χαμηλή χρηματιστηριακή αξία
Εν τω μεταξύ, «καταστροφική για τα δημόσια έσοδα», χαρακτηρίζεται από κύκλους της ΔΕΗ τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης στη τρέχουσα χρηματιστηριακή και οικονομική συγκυρία.
Και σημειώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον η κυβέρνηση αποφάσιζε να διατηρήσει τον έλεγχο μειοψηφίας – όπως είναι και το πιο φυσιολογικό να κάνει- το Δημόσιο δεν θα έβαζε στα ταμεία του παρά 230-240 εκ. ευρώ. Δηλαδή κάτι περισσότερο από το μέρισμα των 150 εκ. ευρώ που πήρε πέρυσι από τη ΔΕΗ ο βασικός της μέτοχος.
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, παράγοντες της ΔΕΗ θεωρούν ότι μόνο απώλειες παρά οφέλη θα είχε η κυβέρνηση, από μια τέτοια απόφαση στη δεδομένη στιγμή. Διότι, ακόμη και αν κατάφερνε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, με την μετοχή της υποτιμημένη, να κινείται στα επίπεδα των 11-12 ευρώ, η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης ανέρχεται στα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Η Ελλάδα, έως τα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο σχετικά με το από πού θα προέλθουν τα 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011 - 2013 και τους βασικούς άξονες για την έλευση των 50 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα προέλθουν τα παραπάνω ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού:
1. Ακίνητα: Η αξιοποίηση των ακινήτων είναι ίσως η ασφαλέστερη πηγή εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε πώληση γης, οι κινήσεις της θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές από εδώ και στο εξής.
Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το οικονομικό όφελος από τα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς δεν είναι καθαρή η εικόνα του μεγέθους της ακίνητης περιουσίας. Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το πρώτο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με κρατικά ακίνητα.
Τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το δεύτερο, ενώ θα υπάρξουν και άλλα δύο μέσα στο 2012. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο θέτει αυτές τις μέρες τις βάσεις για τη δημιουργία του πρώτου χαρτοφυλακίου, με τη συμβουλευτική συνδρομή ελληνικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο προς αξιοποίηση ακίνητο είναι η περιοχή του Ελληνικού. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το Κατάρ και κατά πάσα πιθανότητα θα οριστούν και οι σύμβουλοι του Δημοσίου για το project εντός της εβδομάδας.
2. Επιχειρήσεις του Δημοσίου (εισηγμένες και μη): Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από την εκμετάλλευση των επιχειρήσεων του Δημοσίου μπορούν να προκύψουν περίπου 8 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρίες όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), η ΔΕΠΑ με τον ΔΕΣΦΑ, η ΛΑΡΚΟ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και στο μέλλον (όταν θα έχει βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές) η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.ά.
Να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον άξονα των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται και έσοδα από περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως το φάσμα συχνοτήτων, τα τυχερά παιχνίδια, οι συμβάσεις παραχώρησης ("Ελ. Βενιζέλος", Εγνατία Οδός, λιμάνια, μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια) κ.λπ.
3. Προείσπραξη εσόδων: Ήδη έχει ανακοινωθεί η μετοχοποίηση των λαχείων. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί μία εταιρία η οποία θα προικοδοτηθεί με τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου (πιθανότατα για 25 χρόνια) από τα λαχεία και είτε θα δοθεί σε κάποιον ιδιώτη (με κάποια έκπτωση) είτε θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παρόμοια μέθοδος αναμένεται να ακολουθηθεί όσον αφορά τόσο στα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τους 5 αυτοκινητοδρόμους που βρίσκονται υπό κατασκευή (μόλις ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των εσόδων αυτών που γίνεται τώρα) όσο και στα έσοδα του κράτους από τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Πάντως, κάποιοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τα έσοδα που θα ήταν δυνατόν να προεισπράξει το Δημόσιο από τις τρεις παραπάνω δραστηριότητες θα μπορούσαν να φτάσουν στα 20 - 25 δισ. ευρώ ή και παραπάνω.
Πέραν όλων αυτών, το Δημόσιο έχει ποσοστά και σε τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν γίνεται λόγος για πώληση κάποιου ποσοστού, λόγω του κακού κλίματος που υπάρχει στις αγορές. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει κάποια αποκρατικοποίηση τραπεζών.
Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου καθώς και στη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί.
=======================================
H ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την περιουσία του ασφαλιστικού φορέα εργαζομένων
Η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ «ήταν και παραμένει ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, όπως αναφέρει ρητά και ο Ν. 2773/99», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή ανακοίνωση, με αφορμή απόφαση του Αρείου Πάγου που σχετίζεται με την περιουσία του φορέα και σχετικά δημοσιεύματα.
Η περιουσία αυτή σχηματίσθηκε από τις εισφορές των εργαζομένων οι οποίες παρέμεναν στην επιχείρηση έως ότου η ΔΕΗ εισήχθη στο Χρηματιστήριο, οπότε αποφασίστηκε, έναντι της περιουσίας αυτής, να καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός τις δαπάνες για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, πέρα από το ποσό που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο από τις εισφορές.
"Ο Άρειος Πάγος ουδόλως ασχολήθηκε με την ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ περιουσία του Ασφαλιστικού Φορέα του προσωπικού της ΔΕΗ, ο οποίος ήταν και παραμένει κύριος αυτής, η δε περιουσία αυτή αποτελεί το ασφαλιστικό κεφάλαιο αυτού», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, «και ειδικότερα της ΔΕΗ την οποία εποφθαλμιούν συγκεκριμένα εγχώρια και ξένα μεγάλα συμφέροντα» και αναγγέλει ότι «θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, συμπεριλαμβανομένων και δικαστικών αγώνων στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ώστε τα σχέδια αυτά να ματαιώνονται και οι σκοπιμότητες να αποκαλύπτονται».
=========================================
Εναερίτες - Γεράματα επάνω στους στύλους
Η διακοπή των προσλήψεων «φορτώνει» το επάγγελμα σε εργάτες προχωρημένης ηλικίας
Αθήνα
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει και αυτή τους δικούς της ήρωες. Δεν ανήκουν στο στερεότυπο που κυριαρχεί _ σωστά ή λανθασμένα _ για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για τους τεχνικούς της, εναερίτες αλλά και άλλες ειδικότητες, που ανεβαίνουν σε στύλους ή κατεβαίνουν σε υπόγεια προκειμένου να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε βλάβη προκύψει στο δίκτυό της.
Τα ατυχήματα συχνά και κάποιες φορές μοιραία. Υπήρξαν χρονιές όπως το 2008 που οι θάνατοι τεχνικών της ΔΕΗ προσέγγισαν διψήφιο αριθμό, ενώ τα μη θανατηφόρα ατυχήματα υπολογίζονται σε 300 ανά έτος.
Η Ενωση των Τεχνικών της ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) τίμησε τα θύματά της σε επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στις σχολές της στην Ανοιξη. Σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν χάσει κάποιον συνάδελφο με τον οποίο είχαν φιλική σχέση. «Ευτυχώς το 2010 ήταν μια χρονιά χωρίς καθόλου θανατηφόρα ατυχήματα» λέει στο «Βήμα» ο κ. Σπύρος Παπαδήμος, εκπαιδευτής εναεριτών από το 1997. «Στόχος της εκπαίδευσης είναι να ελαχιστοποιήσει τον οποιονδήποτε κίνδυνο» προσθέτει.
Μεγάλος μέσος όρος ηλικίας
Από το 1993 ως σήμερα η ΔΕΗ δεν είχε προβεί σε προσλήψεις τεχνικού προσωπικού. Τεχνικοί συνταξιοδοτούνται αλλά δεν αντικαθίστανται. Το αποτέλεσμα είναι ο μέσος όρος ηλικίας στους τεχνικούς Τ4/Α, όπως λέγονται οι εναερίτες στην υπηρεσιακή «αργκό», να φτάνει τα 48 έτη!
«Είναι σκληρή και βαριά δουλειά. Δεν είναι μόνο ότι δουλεύουμε σε ύψος. Είναι και τα βάρη που πρέπει να χειριστούμε και οι σύνθετες εργασίες» λέει ο κ. Γεράσιμος Μίγκας, ο οποίος το 1986 ανέβηκε για πρώτη φορά σε στύλο της ΔΕΗ και ακόμη δεν έχει σταματήσει. «Οι πιο πολλοί συνάδελφοι έχουν προβλήματα στη μέση» συμπληρώνει.
Πριν από λίγους μήνες προσελήφθησαν με καθυστέρηση τεσσάρων ετών οι επιτυχόντες του διαγωνισμού της ΔΕΗ. Αυτή την εποχή περνούν τη διαδικασία της εκπαίδευσης και ετοιμάζονται σε λίγο καιρό να … αναρριχηθούν στους στύλους.
Μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι στο παρελθόν
«Η εκπαίδευση ήταν πάντοτε πολύ καλή, πιο παλιά μάλιστα διαρκούσε περισσότερο χρόνο. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα υλικά. Χρησιμοποιούμε ζώνες, ανακόπτες και αναρριχητικό εξοπλισμό πολύ καλύτερο από ό,τι παλιά» σχολιάζει ο κ. Πασχάλης Τσιαούσης, εναερίτης εδώ και 25 χρόνια.
Οσο και αν εξελιχθεί η τεχνολογία, όμως, ο εναερίτης θα παραμένει ένα επάγγελμα όπου ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το Α και το Ω. «Το αντικείμενο της ΔΕΗ είναι μοναδικό. Μπορεί να βγάλεις τη σχολή ηλεκτρολόγου αλλά να μην ξέρεις να χρησιμοποιήσεις τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που έχουμε εδώ» λέει ο κ. Κώστας Καλογερόπουλος, εκπαιδευτής εδώ και 15 χρόνια στις σχολές της ΔΕΗ. «Το ρεύμα είναι ένας μεγάλος και ύπουλος κίνδυνος. Μπορεί να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας παντού, η χαλάρωση όμως και η παράκαμψη της ορθής διαδικασίας μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες».
=======================================================
Βλέπει πολλούς, να δούμε τι θα βγείΑφού είδε Μυτιληναίο και τους φορείς των ΑΠΕ, αύριο το απόγευμα έχει νέα συνάντηση η Μπιρμπίλη με τους επενδυτές της ηλεκτροπαραγωγής, όπου θα τους παρουσιάσει το κείμενο του νόμου, και θα συζητηθούν και οι απόψεις του υπουργείου πάνω στην πρτόταση για διαβάθμιση των ΑΔΙ. Κάτι μου λέει ότι θα έχουμε κατάληξη σε αυτό το θέμα.
http://www.energypress.gr
======================================
Απώλεια στελεχών και τεχνογνωσίας
Δραματική αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης
Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς και οι βλαπτικές μεταβολές που οι πρώτες συνεπάγονται οδήγησαν δεκάδες συναδέλφους σε βεβιασμένη έξοδο.Η απόφαση των συναδέλφων να βγουν στη σύνταξη πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τους ίδιους και τη ζωή των οικογενειών τους, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιχείρηση, που θα χάσει άξια και έμπειρα στελέχη, αλλά και στο ασφαλιστικό μας καθώς ο ΟΑΠ/ΔΕΗ θα απωλέσει
τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών που συνταξιοδοτούνται. Ήδη, εκτιμάται ότι το περασμένο έτος (2010) περίπου 2.000 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ
επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση και μάλιστα 9 6 συνάδελφοι είχαν αποχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Το κρίσιμο ζήτημα για την επιχείρηση,όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ,Αρθούρος Ζερβός μιλώντας στο 34ο
Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, είναι η ελλιπής στελέχωση σε συγκεκριμένους τομείς. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Α.Ζερβός υπάρχουν πλέον
« τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι με τις υπερωρίες και τις βάρδιες να ξεπερνούν το πλα-
φόν».Η κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη ΔΕΗ και
αναδεικνύει ότι πέρα από τη φυσιολογική ροή συνταξιοδοτήσεων διαπιστώνεται και αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς αρκετοί
συνάδελφοι θέλουν να αποφύγουν βλαπτικές, για τους ίδιους, αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Αυτές ακριβώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικο είναι που αναγκάζουν δεκάδες συναδέλφους να επιλέξουν την «έξοδο» από την επιχείρηση, αν και θα επιθυμούσαν να εξαντλήσουν τα σχετικά όρια καθώς έχουν και την εμπειρία που χρειάζεται αλλά και την πραγματική διάθεση να προσφέρουν
στην επιχείρηση στην οποία εργάζονται για αρκετά χρόνια.Και βέβαια η παραμονή των δεκάδων Πτυχιούχων Μηχανικών, που τώρα αναγκά-
ζονται να συνταξιοδοτηθούν,θα ενίσχυε σημαντικά τη ΔΕΗ καθώς θα μπορούσαν να μεταφέρουν την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία
τους στους νέους συναδέλφους που θα ενταχθούν στην επιχείρηση,όπως είναι οι πρόσφατα προσληφθέντες του διαγωνισμού του 2007.
Βέβαια, η τάση που καταγράφηκε με την βεβιασμένη έξοδο των συναδέλφων Πτυχιούχων Μηχανικών παρατηρείται σε αρκετούς χώρους, τό-
σο στις ΔΕΚΟ όσο και στον στενό δημόσιο τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό,σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις,ότι οι αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση κατά το 2011 αναμένεται να
ξεπεράσουν τις 60.000, δηλαδή διπλάσιες και πλέον έναντι των 34.000 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το αμέσως προηγούμενο έτος,δηλαδή το
2010.
Νέες προσλήψεις;
Πέραν των άλλων η «έξοδος» αρκετών συναδέλφων Πτυχιούχων Μηχανικών από τη ΔΕΗ δημιουργεί πιεστικές ανάγκες για την κάλυψη συ-
γκεκριμένων τομέων. Από εκεί και κάτω αλλάζει ως εξής :
Μένει να δούμε, αν οι διαδικασίες θα «τρέξουν» γρήγορα ώστε να μην επαναληφθεί η «Οδύσσεια» των τελευταίων διαγωνισμών αν – βέβαια -
δεν προκύψει και κάτι άλλο που θα δυσκολέψει την προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού όπως μια από-
φαση για πάγωμα των προσλήψεων…
=========================================
Γ. Γκαραβέλας: Δεν ενδίδουμε στη λογική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας
«Δεν θα κάνουμε πίσω, θα συγκρουστούμε», ήταν η απάντηση του Γ.Καραβέλα, αναπληρωτή Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, στα σχέδια εκποίησης του 51% της επιχείρησης ηλεκτροδότησης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real fm 97.8, στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα και της Μαριάνθης Κωνσταντάτου, ο κ. Γκαραβέλας τόνισε πως «οι εργαζόμενοι δεν θα ενδώσουν στην λογική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, γιατί κάποιοι καιροφυλακτούν να υφαρπάξουν ό,τι καλύτερο έχει μείνει στην ελληνική οικονομία», ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η υπεράσπιση του συμφέροντος της επιχείρησης και κυρίως των εργαζομένων της.
Στο ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν "κατεβάζοντας τους διακόπτες", ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τόνισε χαρακτηριστικά: «Διακόπτες δεν κατεβάζουν οι εργαζόμενοι, απεργούνε. Θα υπάρξει έλλειψη ισχύος, επομένως και διακοπές».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου