Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

έντονες διαμαρτυρίες των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών, με καταγγελίες για χειραγώγηση της αγοράς

Φάρμακα επί πιστώσει τέλος για 7 ταμεία

Σταματούν από σήμερα οι φαρμακοποιοί τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πολλών ταμείων καθώς όπως υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα ταμεία τους οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Φάρμακα επί πιστώσει τέλος για 7 ταμεία
Σταματούν από σήμερα οι φαρμακοποιοί τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πολλών ταμείων καθώς όπως υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα ταμεία τους οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Έτσι οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόρων Αθήνας, Δικηγόρων περιφέρειας και ΤΣΑΥ.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο στο Αθηναϊκό πρακτορείο, από 1ης Απριλίου θα προστεθούν, αν συνεχίσουν να χρωστούν, και άλλα τέσσερα Ταμεία, των οποίων οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, μεταξύ των οποίων και ο ΟΑΕΕ.

Ο ΕΟΦ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων που παρουσιάζουν ελλείψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, δεν επιτρέπεται η αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών, επιβάλλεται η διάθεση στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά, από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, ενώ η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
======================================
Κομισιόν: Προσέξτε τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών και δώστε πρόσβαση στους ιδιώτες

Κεντρική θέση στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την τήρηση του μνημονίου (βάσει της οποίας εγκρίθηκε η τρίτη δόση της βοήθειας) έχει, σε ότι τουλάχιστον αφορά τα ενεργειακά θέματα, η ανάγκη δημιουργίας αξιόπιστου μηχανισμού για τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων, αλλά και η ανάγκη πρόσβασης ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά αποθέματα. Άλλα θέματα στα οποία αναφέρεται η Έκθεση, είναι το θέμα της λιγνιτικής απελευθέρωσης και των swaps της ΔΕΗ , η κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων ρεύματος, ο διαχωρισμός των δικτύων διανομής από τις δραστηριότητες προμήθειας κ.λπ.
Διαχείριση των νερών και πρόσβαση ιδιωτών
Το θέμα της διαχείρισης των νερών, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα που την διαχείριση έχει ο ΔΕΣΜΗΕ, τις έντονες διαμαρτυρίες των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών, με καταγγελίες για χειραγώγηση της αγοράς και για χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών εκ μέρους της ΔΕΗ κατά τρόπο τέτοιο που να επηρεάζει προς το συμφέρον της την Ημερήσια Αγορά Ηλεκτρισμού . Στο πλαίσιο αυτό είχαν προταθεί από τη ΡΑΕ αλλαγές στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών, οι οποίες αποτελούν μέρος των ρυθμίσεων για τη χονδρεμπορική αγορά.
Το πρόβλημα τώρα είναι περισσότερο άμεσο, καθώς πρέπει να απαντηθεί πώς θα λειτουργήσει η διαχείριση των νερών στο πλαίσιο του ΙΤΟ και του παράλληλου ανεξάρτητου market operator, μοντέλο στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου.
Σημειωτέον, δε, ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν θέσει επιπλέον ζήτημα πρόσβασης και των ίδιων στην υδροηλεκτρική παραγωγή, όπως σχεδιάζεται και για τη λιγνιτική παραγωγή. Η Κομισιόν όχι μόνον ανάβει πράσινο φως, αλλά και «πιέζει» προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην τελευταία έκθεσή της για την τήρηση του μνημονίου (παράλληλα με την επικαιροποίησή του) η Κομισιόν διατυπώνει νύξεις για καθυστερήσεις και για ανάγκη επίσπευσης των αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων, αλλά και με την πρόσβαση ιδιωτών στην υδροηλεκτρική παραγωγή. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση «Η ανάθεση της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων θα πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω. Η πρόσβαση σε υδροηλεκτρικά αποθέματα για τους ανταγωνιστές είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη θεμιτών συνθηκών στην αγορά όσον αφορά την ευελιξία και την ανταγωνιστική ικανότητα τεχνικής υποστήριξης».
Όσον αφορά την διαχείριση, στην έκθεση αναφέρεται ότι «Η κυβέρνηση προτίθεται να αναθέσει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων σε μια Ανεξάρτητη Επιτροπή σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τον ΙΤΟ (Independent Transmission Operator). Ωστόσο, ο συνδυασμός της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων με λειτουργίες διαχείρισης του δικτύου εξακολουθεί να απαιτεί περαιτέρω συζήτηση. Όσον αφορά στο σενάριο της διάσπασης του υφιστάμενου ΔΕΣΜΗΕ σε ένα διαχειριστή του δικτύου και σε ένα διαχειριστή της αγοράς, θα πρέπει να διευκρινισθεί κατά πόσο τα υδάτινα αποθέματα θα μπορούσαν να ανατεθούν στον φορέα διαχείρισης της αγοράς».
Πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι , η ΡΑΕ ετοιμάζει νέον Κώδικα Διαχείρισης Υδροηλεκτρικών Σταθμών και Υδάτινων Πόρων, ενώ έχει προταθεί η δημιουργία «συμβουλευτικού οργάνου» που θα εποπτεύει τη διαχείριση των νερών για υδροηλεκτρικούς σκοπούς και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς το διαχειριστή και την πολιτεία. Στο όργανο αυτό, του οποίου τη σύσταση βλέπει θετικά το ΥΠΕΚΑ, θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι: πολιτεία, ΔΕΗ, παραγωγοί, ΡΑΕ, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια κ.λπ. Προφανώς αυτή είναι η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την οποία κάνει λόγο στην έκθεσή της η Κομισιόν.
Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος…
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα, σε σχέση με τα νερά, ότι «όσον αφορά την υδροηλεκτρική διαχείριση αποθεμάτων, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία περί Διαχείρισης Υδάτων».
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ενεργειακά θέματα, τα βασικά σημεία από εκείνα που αναφέρει η Έκθεση της Κομισιόν είναι τα εξής:
• Οι μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά από υποτονική πορεία τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα σε πολλές ενέργειες, αν και απαιτείται περαιτέρω πρόοδος.
• Μέτρα για να ανοίξει ο λιγνιτικός τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση πρότεινε νέα μέσα για το άνοιγμα της αγοράς λιγνιτικής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δικαιωμάτων ανταλλαγής σε υφιστάμενες και μελλοντικές μονάδες της ΔΕΗ. Η άμεση δράση από την κυβέρνηση θα επιτρέψει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων αυτών, όπως προβλέπεται, από τα τέλη Μαρτίου 2011.
• Η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει ένα νέο σύστημα ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Το σύστημα αυτό των ρυθμιζόμενων τιμολογίων αναμένεται να μετατραπεί σταδιακά σε ένα σύστημα που θα αντικατοπτρίζει τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτους πελάτες. Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα αναθεωρημένο ορισμό των ευάλωτων καταναλωτών και εισήγαγε ένα νέο κοινωνικό τιμολόγιο για την εν λόγω κατηγορία καταναλωτών. Ως επόμενο βήμα, προβλέπεται η κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους μη οικιακούς πελάτες μέχρι τα τέλη του 2011.
• Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων δικτύου αντιμετωπίζει καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση έχει υποβάλει στοιχεία σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων δικτύου από τις δραστηριότητες προμήθειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι σήμερα υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση της κυβέρνησης γύρω από το οργανωτικό σχήμα του ΙΤΟ παραμένει ανοικτή και απαιτείται περαιτέρω διαβούλευση.
=======================================
OTE: Κατάργηση επιδομάτων και μείωση αμοιβής υπερωριών

Τα οφέλη από τα μέτρα αναμένεται να ανέλθουν σε 32 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού
Της Μαρίας Μόσχου
«Πιλότο» για την κατάργηση επιδομάτων και τις περικοπές υπερωριακής απασχόλησης σε ΔΕΚΟ αλλά και άλλες επιχειρήσεις αποτελεί και πάλι ο ΟΤΕ. Η διοίκηση του Οργανισμού εφαρμόζοντας κατά γράμμα το νόμο για τις ΔΕΚΟ προχωρεί σε υιοθέτηση ενός ρεπό την εβδομάδα, όταν ο εργαζόμενος απασχολείται την Κυριακή και αμοιβή 75% για 8ωρη απασχόληση (και όχι 175% για πεντάωρη απασχόληση), θέσπιση εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, (40 ώρες) καθιέρωση κυλιόμενων βαρδιών και περικοπές και μειώσεις επιδομάτων.
Μέτρα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Οργανισμού «τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να μειώσουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της». Τα οφέλη από τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να ανέλθουν σε 32 εκατ. ευρώ.
Η οριστική ρήξη με την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα προέβλεπε μηδενικές αυξήσεις και περικοπές επιδομάτων οδήγησε τη διοίκηση του Οργανισμού σε μονομερείς ανακοινώσεις, προκειμένου να γίνει μείωση του κόστους.
Κόστος
Ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος προσωπικού, τα μέτρα που θα ισχύσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, εκ των οποίων κάποια αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων και άλλα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, είναι:
1. Θέσπιση εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στον ΟΤΕ αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, δηλ. 40 ώρες την εβδομάδα, από 1ης Μαΐου 2011.
2. Μείωση κατά 15% των εξόδων κίνησης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων, πέραν των προβλεπομένων με συλλογική σύμβαση εργασίας, από 1ης Μαρτίου 2011.
3. Μείωση της υπερωριακής απασχόλησης με την καθιέρωση, σε όποιους τομείς είναι αναγκαίο, κυλιόμενων βαρδιών (π.χ. καταστήματα, call centers), για την πληρέστερη εξυπηρέτηση των πελατών του OTE.
4. Χορήγηση της προβλεπόμενης -από την εργατική νομοθεσία- αμοιβής για εργασία Κυριακές και αργίες, δηλ. με προσαύξηση +75% και μια μέρα ρεπό για 8ωρη εργασία αντί προσαύξησης +175% για 5ωρη εργασία, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον ΟΤΕ.
5. Κατάργηση του επιδόματος προθέρμανσης και συντήρησης υπηρεσιακών οχημάτων.
6. Κατάργηση των λεωφορείων για τη μεταφορά του προσωπικού στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι με αναπροσαρμογή των οδοιπορικών κατοικίας, από 1ης Μαΐου του 2011.
7. Κατάργηση του επιδόματος οδήγησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου από 1ης Μαρτίου 2011.
8. Μείωση του εφάπαξ bonus που χορηγείται κάθε χρόνο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων.
9. Μείωση του επιδόματος ισολογισμού που χορηγείται σε ετήσια βάσ
Κρίσιμη καμπή
«Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχει η εργατική νομοθεσία, προχωρούμε σε αλλαγές και μέτρα απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της εταιρείας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: