Η Ελλάδα βασιζόµενη στον εγχώριο λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή παράγει από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσµατικές KWh στην ευρωπαϊκή ένωση..
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Δεν υπάρχει περίπτωση να λυγίσουμε.
ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ
Γερμανική απόβαση στη ΔΕΗ
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ siouti@enet.
Ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, πριν από λίγες μέρες, μιλώντας για τις δημόσιες επιχειρήσεις που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, ώστε να συγκεντρωθούν τα 50 δισεκατομμύρια, κατονόμασε τη ΔΕΗ, προτρέποντας: «Πουλήστε την».
«Θα συμφωνήσουμε με την ιδιωτικοποίηση αν οποιοσδήποτε υπουργός μάς αποδείξει ότι οι Ελληνες θα πληρώνουν φθηνότερα την κιλοβατώρα», υποστηρίζουν συνδικαλιστές.
Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης (22.582 εργαζόμενοι), δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ν. Φωτόπουλος, δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι «πρώτα θα μας βάλουν φυλακή και μετά θα πουλήσουν τη ΔΕΗ».
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και αμφότεροι ετοιμάζουν τα όπλα τους. Η κυβέρνηση, και πρώτος απ' όλους ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προετοιμάζεται για να ξεκαθαρίσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς με τους συνδικαλιστές και ειδικά «τα δικά τους παιδιά», της ΠΑΣΚΕ, που «δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί, και προσωπικά η Αγκελα Μέρκελ, ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΔΕΗ. Στην αγορά της ενέργειας είναι γνωστό ότι ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός της RWE επιθυμεί διακαώς την ελληνική επιχείρηση ηλεκτρισμού, παρ' ότι ενδιαφέρον (αλλά μικρότερο) έχει και η άλλη μεγάλη γερμανική ενεργειακή εταιρεία, η ΕΟΝ, και η γαλλική Electricite de France.
Το 2007 η Αγκελα Μέρκελ είχε ασκήσει πίεση για το θέμα της ΔΕΗ στην κυβέρνηση Καραμανλή, που τελικά είχε δώσει το πράσινο φως για να υπογραφεί, σχεδόν εν κρυπτώ, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ RWE και ΔΕΗ. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Τ. Αθανασόπουλος (που συγκαλούσε το δ.σ. σε ξενοδοχεία, για να μην τους διακόπτει η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ), είχε προχωρήσει και σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Οι «Financial Times» είχαν γράψει τότε ότι «Η ΔΕΗ, η οποία παράγει περισσότερο από το 90% του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, θα μεταφέρει στην RWE το 51% κάθε νέου project». Ανέφεραν επίσης ότι η ΔΕΗ θα συμμετείχε, σε συνεργασία με την RWE, και στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. (Στελέχη της ΔΕΗ την ίδια περίοδο συζητούσαν και για πυρηνική ενέργεια και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «το επενδυτικό άνοιγμα στην πυρηνική ενέργεια να γίνει με την RWE, η οποία έχει ήδη παρουσία στα Βαλκάνια σε ανάλογες επενδύσεις» («Κ.Ε.», 13/1/2008).
Η Γερμανία εδώ και αρκετόν καιρό επιχειρεί να μεταφέρει τις ρυπογόνους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια. Οι τρεις μονάδες λιθάνθρακα που σχεδίαζε η RWE να εγκαταστήσει στην Ελλάδα με συνέταιρο τη ΔΕΗ (ελέγχοντας η ίδια το 51% και το μάνατζμεντ) είχε επιχειρηθεί παλαιότερα να εγκατασταθούν στη Γερμανία. Στο κρατίδιο του Σάαρ, όμως, όπου έγινε δημοψήφισμα για την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα, το 70% των Γερμανών είπε «όχι».
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (οι οποίοι τότε κατάφεραν και χάλασαν τη δουλειά) είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία με την RWE «κρυφή ιδιωτικοποίηση χωρίς διαγωνισμό». Η RWE, ωστόσο, δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τη ΔΕΗ και αναμένεται να επανέλθει.
Ανεξάρτητα με το ποιοι θα ενδιαφερθούν για τη ΔΕΗ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνει διαθετειμένος να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της, αν και δεν σχεδιάζει να είναι η πρώτη, λόγω μεγάλου βαθμού δυσκολίας. «Μεγάλο αγκάθι» στο εγχείρημα αυτό θεωρεί το ισχυρό σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (το ισχυρότερο της χώρας), για το οποίο στην Καραγιώργη Σερβίας ακούγονται εδώ κι έναν χρόνο τα χειρότερα.
Εξίσου αρνητική γνώμη για τους συνδικαλιστές τις ΔΕΗ έχουν εκφράσει πρόσφατα, μέσω και ερωτήσεων στη Βουλή, τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και βουλευτές του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν οι συνδικαλιστές να θέλουν να συνδιοικούν», ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αφήνουν αιχμές, τελευταία, για τα χρηματικά ποσά που έπαιρνε το σωματείο από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση έχει στείλει τους σχετικούς φακέλους των δαπανών στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, και αφήνει να εννοηθεί ότι η έρευνα που ολοκληρώνεται θα βγάλει πολλά. Ακούγεται, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζει «επικοινωνιακή καταιγίδα» εναντίον των συνδικαλιστών.
Οι συνδικαλιστές, ωστόσο, υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι η έρευνα Ρακιντζή δεν θα βγάλει τίποτα το μεμπτό και αναρωτιούνται γιατί κάποιοι θυμήθηκαν τώρα τα χρήματα αυτά που παίρνουν εδώ και χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις. «Γιατί η κυρία Μπακογιάννη καταθέτει σήμερα αυτήν την ερώτηση και δεν ρωτούσε τότε τους Σιούφα, Φώλια, Χατζηδάκη, που είχαν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους;»
«Εδώ και τέσσερις μήνες προσπαθούν να σπιλώσουν το συνδικάτο μας προκειμένου να περάσουν τα σχέδιά τους» δηλώνει ο πρόεδρος, Ν. Φωτόπουλος, ο δημοφιλέστερος ίσως συνδικαλιστής σήμερα, ο οποίος προέρχεται από τους τεχνικούς της ΔΕΗ (οι οποίοι είναι το πιο δυναμικό τμήμα).
Πριν από λίγες μέρες προειδοποίησε τα μέλη του σωματείου ότι «βρίσκονται στο στόχαστρο» και ζήτησε απ' όλους να μη δίνουν δικαιώματα. «Σε περίπτωση αιφνιδιασμού της κυβέρνησης, έχουμε επεξεργασμένο σχέδιο» λέει, αλλά αρνείται να το παρουσιάσει, παρ' ότι πληροφορίες θέλουν να έχει συζητηθεί το σχέδιο επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών και οι καταλήψεις εργοστασίων. «Προς το παρόν ετοιμάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών» επισημαίνει.
«Θα συμφωνούσαμε, αν οποιοσδήποτε υπουργός μάς αποδείξει ότι ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ αύριο οι Ελληνες θα έχουν φθηνότερη κιλοβατώρα. Αυτό δεν γίνεται όμως. Γνωρίζουμε ότι ο καταναλωτής θα την πληρώσει 2 και 3 φορές παραπάνω αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Στην Τσεχία μετά την ιδιωτικοποίηση η κιλοβατώρα αυξήθηκε κατά 89%, στη Σουηδία κατά 71%, στην Ουγγαρία κατά 64%».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να λυγίσουμε. Θα ήταν εύκολο να σιωπήσουμε, αλλά μετά θα έπρεπε να περπατάμε με το κεφάλι σκυφτό. Εμείς επιλέγουμε να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά».
==========================================
Ενέργεια: Η αξιοποίηση έχει... ρεύμα
Στον ενεργειακό κλάδο, το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις εστιάζεται κυρίως στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, διεκδικώντας σημαντικά μερίδια στις επιμέρους αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
Μπορεί η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής να έδωσε... βαθιά «ανάσα» στην ελληνική οικονομία μέσω της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και του χαμηλότερου επιτοκίου δανεισμού, ωστόσο οι ξένοι περιμένουν άμεσα «ανταλλάγματα» από τη χώρα μας η οποία σε πρώτη φάση θα αρχίσει να υλοποιεί τη διαδικασία αξιοποίησης της τεράστιας δημόσιας περιουσίας της.
Στον ενεργειακό κλάδο, το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις εστιάζεται κυρίως στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, διεκδικώντας σημαντικά μερίδια στις επιμέρους αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, το «παιχνίδι» επικεντρώνεται κυρίως στον λιγνίτη, τα δίκτυα και τα υδροηλεκτρικά της εταιρείας, αν και θεωρείται πολύ πιθανόν να πέσει στο τραπέζι για πρώτη φορά το ενδεχόμενο υποχώρησης της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 51%, με την προϋπόθεση διατήρησης του management από το ελληνικό κράτος.
Στον τομέα του λιγνίτη, η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για διάθεση ηλεκτρισμού από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ σε ευρωπαϊκές εταιρείες (457 MW αρχικά και ακόμη 900 MW σε μακροχρόνιο ορίζοντα), με αντάλλαγμα την πρόσβαση της εταιρείας στις ευρωπαϊκές μονάδες (τα λεγόμενα swaps) φαίνεται πως δεν «προχωράει» από την Κομισιόν, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από τους ξένους όσο και από τους ελληνικούς ομίλους. Υπό την πίεση της τρόικας για άμεση άντληση εσόδων, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να επαναφέρει το σενάριο πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.
Τα υδάτινα αποθέματα Εκτός όμως από τον λιγνίτη, έχει τεθεί και θέμα πρόσβασης των ιδιωτών επενδυτών στα υδροηλεκτρικά, καθώς έχουν πολλάκις αναφερθεί φαινόμενα κατάχρησης και χειραγώγησης -μέσω των υδροηλεκτρικών- της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
Οι ιδιώτες ζητούν την υιοθέτηση ενός σχεδίου που είτε θα αποδίδει τη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα είτε θα αναθέτει αυτόν τον ρόλο στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, η πώληση της ΔΕΠΑ αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ ελέγχεται μετοχικά κατά 65% από το Ελληνικό Δημόσιο και 35% από τα ΕΛΠΕ.
Σημειώνεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων έχει αναθέσει το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου στις τράπεζες Αlpha Bank, UBS και Rothschild και το έργο του νομικού συμβούλου στην Clifford Chance LLP και τη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη.
Ρυθμιστής η ΡΑΕ
Σε ιδιώτες τα δίκτυα, με οδηγία από Βρυξέλλες
Η είσοδος των ιδιωτών στην ΑΔΕΣΜΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αν και με βάση την κοινοτική οδηγία 2009/72/ΕΚ που αναμένεται να περάσει στο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ η ιδιωτικοποίηση μπορεί να επιταγχυνθεί μιας και δίνεται το δικαίωμα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάτω από προϋποθέσεις να αναθέσει την διαχείριση του δικτύου σε ιδιώτες.
Τέλος σημειώνεται ότι η καθημερινή λειτουργία της αγοράς ανατίθεται σε νέα εταιρεία (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΛΑΓΗ ΑΕ), το 100% των μετοχών της οποίας θα ανήκει σε πρώτη φάση στο Δημόσιο, αλλά μελλοντικά θα μπορούν να αποκτούν συμμετοχή και οι ιδιώτες.
Αναφορικά με τα δίκτυα της ΔΕΗ, η είσοδος των ιδιωτών σε αυτά (πιο συγκεκριμένα στην ΑΔΕΣΜΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση, την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της επιχείρησης) ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση μέσω της εισαγωγής στο Χ.Α. της ΑΔΕΣΜΗΕ (σε ποσοστό έως και στο 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ).
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικών πακέτων μετοχών της ΑΔΕΣΜΗΕ σε τρίτους (που όμως πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από συμφέροντα/ δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας της εταιρείας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής της.
Πάντως, σύμφωνα με την οδηγία 2009/72/ΕΚ που αναμένεται να περάσει στο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για την ενσωμάτωση του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε., σε περίπτωση που η ΑΔΕΣΜΗΕ δεν συμμορφώνεται με τις? ουκ ολίγες και πολύπλοκες διατάξεις της Οδηγίας ή διαπιστωθεί ότι λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ της ΔΕΗ, τότε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα μπορεί «να αναθέτει όλα ή συγκεκριμένα καθήκοντα του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς σε ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος».
ΔΕΠΑ
Οι Ελληνες και οι ξένοι μνηστήρες
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τη δεδομένη στιγμή η κυβέρνηση προωθεί την πώληση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή με διατήρηση δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου στο ΕΣΦΑ και στους διεθνείς αγωγούς, επιλογή όμως που δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ξένων ομίλων, καθώς άλλοι ενδιαφέρονται για το εμπορικό κομμάτι και άλλοι για τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και της Ρεβυθούσας.
Διαχωρισμός Ετσι, για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών προτείνεται από τον ΔΕΣΦΑ καταρχήν ο διαχωρισμός του από τη ΔΕΠΑ και στη συνέχεια η ξεχωριστή πώληση πλειοψηφικών μεριδίων των δύο εταιρειών.
Από πλευράς ξένων, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς ενεργειακοί κολοσσοί όπως π.χ. η ρωσική Gazprom, η αζέρικη So car, οι ιταλικές Edison και ENI, η γαλλική Gaz de France, η γερμανική RWE, η τουρκική Botas κ.ά., ενώ από ελληνικής πλευράς ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, καθώς και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου και Κοπελούζου θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στις εξελίξεις? Από την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ η κυβέρνηση προσδοκά την άντληση εσόδων ύψους 170-220 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι άγνωστη η σημερινή αποτίμηση τόσο της ΔΕΠΑ όσο και της ΔΕΣΦΑ.
Πολυεθνικό ενδιαφέρον για τον λιγνίτη
Τα 2 σενάρια ιδιωτικοποίησης
Η αρχική πρόταση του ΥΠΕΚΑ (περί swaps) για το άνοιγμα στην αγορά λιγνίτη δεν φαίνεται να? «προχωράει». Οι μεν ξένοι διακρίνουν υψηλό ρίσκο για επενδύσεις στον λιγνίτη μετά το 2013, με δεδομένο το υψηλό κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι δε εγχώριοι όμιλοι κάνουν λόγο για άδικο «αποκλεισμό» τους από τη διαδικασία και αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι της ΔΕΗ, μιας και δεν τους δίνεται η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε ένα αγαθό της χώρας που είναι πολύ φτηνότερο από το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν για τη λειτουργία των δικών τους μονάδων.
Σε περίπτωση, που τα swaps δεν «προχωρήσουν», οι επιλογές για την κυβέρνηση είναι:
να προχωρήσει σε παραχωρήσεις μέσω διαγωνισμών ισχύος του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ,
να πουλήσει ή να ενοικιάσει τις τέσσερεις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ.
Ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά από πλευράς ξένων έχει εκδηλωθεί μεταξύ άλλων από τη γαλλική Edison, την τσέχικη CEZ, τη γαλλική GDF Suez, τον όμιλο EFT (που εδρεύει στο Λονδίνο) και την ελβετική Alpiq, ενώ από την Ελλάδα κινητικότητα παρατηρείται στους ομίλους Μυτιληναίου, Elpedi?son και ΓΕΚ Τέρνα.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr
===================================
ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ...
http://deireporter.blogspot.com/2011/03/blog-post_8665.html
=================================
Δεν ξεπουλάνε για το χρέος - Ξεπουλάνε από «χρέος»!
Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση φιλελευθέρων αντιλήψεων της πλέον προωθημένης ή ακραίας μορφής. Ούτε η μέντωρ του νεοφιλελευθερισμού σε επίπεδο παγκόσμιο, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν απετόλμησε τόσο δραστικές αλλαγές, σε τόσο σύντομο διάστημα, όσο ο Eλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου και το υπουργικό συμβούλιό του» («Καθημερινή», 29/7/2010).
====================================
Περαιτέρω αναβάθμισης της εταιρικής τους σχέσης επιθυμούν Ελλάδα και Γερμανία
Σε «θερμό κλίμα» οι χθεσινές επαφές της αντιπροσωπείας υπό την ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο Βερολίνο.
Στο «θερμό κλίμα» που δημιούργησε και το έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας υπό την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με τη γερμανική κυβέρνηση για τον απολογισμό των δράσεων αλλά και περαιτέρω προγραμματισμό στο πλαίσιο της συμφωνίας για αναβαθμισμένη εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας. Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί το Μάρτιο του 2010 μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
“Επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο μετά το πέρας των διαβουλεύσεων. Σημείωσε επίσης «τη μεγάλη αναγνώριση της Γερμανίας στις προσπάθειες που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα συνολικά για τη δημοσιονομική προσαρμογή, την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη». Η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει τη συνεργασία αυτή ως «πρότυπο εταιρικής σχέσης ανάμεσα σε κράτη-μέλη της ΕΕ», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Την ελληνική αντιπροσωπεία υπό την ΑΝΥΠΕΞ αποτέλεσαν οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας, Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, και Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, οι γγ των υπουργείων Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, Περιβάλλοντος Κώστας Μαθιουδάκης, Μεταφορών Θεοχάρης Τσιόκας. Από τη γερμανική πλευρά αντίστοιχοι καθ΄υλην αρμόδιοι συνομιλητές ήταν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί Εξωτερικών Βολφ-Ρούτχαρτ Μπορν, Οικονομίας Έρνστ Μπουργκμπάχερ, Παιδείας και Έρευνας Τόμας Ράχελ. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε κατ΄ αρχήν στο πλαίσιο ολομέλειας των δύο αντιπροσωπειών και ακολούθησε εξειδίκευση με συναντήσεις των κατά τομείς υπευθύνων. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία με νέα συνάντηση που προγραμματίζεται εντός του τρέχοντος έτους στην Αθήνα.
Εκ μέρους του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο κ. Ρόβλιας είπε ότι παρουσίασε «ένα φάκελο με οκτώ θέματα, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, να προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να βοηθήσουν τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία». Μεταξύ αυτών είναι ο νέος νόμος για τις μεγάλες επενδύσεις «φαστ τρακ», με αντίγραφο και στη γερμανική γλώσσα, το διετές πρόγραμμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα «ΣΔΙΤ», καθώς και προτάσεις επιχειρηματικής συνεργασίας. «Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ φιλικό και ζεστό κλίμα και μάλιστα συμμετείχε και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω αναβάθμιση αυτής της ενημέρωσης», είπε ο κ. Ρόβλιας.
Ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης διαπίστωσε ότι «η γερμανική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να είναι ενεργή οικονομικά μέσα στην ελληνική οικονομία». Δήλωσε «σχεδόν αιφνιδιασμένος» με τη θέρμη των Γερμανών συνομιλητών για τη μέχρι τώρα πορεία της Ελλάδας. Όπως είπε «εκδήλωσαν ενδιαφέρον να πληροφορηθούν πώς θα προχωρήσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας». Ο κ. Πλασκοβίτης διαπίστωσε ότι «έχουν επενδυτικά ενδιαφέροντα», τα οποία με τη σειρά τους ενδιαφέρουν και την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε «με ειλικρίνεια» ένα χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μέχρι το 2013, και ενημέρωσε για τις εκκρεμότητες σχετικά με τις υπάρχουσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Πανάρετος διαπίστωσε ότι στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας η Γερμανία και η Ελλάδα είναι «παράδειγμα δύο χωρών, μίας μεγάλης και μιας μικρής, που μάλλον με κάποια καθυστέρηση προχωρούν στις αναγκαίες αλλαγές στους δύο αυτούς τομείς». Επισημάνθηκε από κοινού η ανάγκη να επιταχυνθούν οι αλλαγές. Διαπιστώθηκε επίσης ταύτιση πολιτικών στον τομέα της έρευνας. «Και οι δύο χώρες κινούνται πια στη χρηματοδότηση προτάσεων με βάση την αριστεία και όχι με βάση την ικανοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην έρευνα», είπε ο κ. Πανάρετος.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι συζητήθηκαν το συνταξιοδοτικό και η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής, η ανεργία για άτομα άνω των 55 και η ασφάλεια στο χώρο εργασίας. «Και στα τρία αυτά θέματα με την μεταρρύθμιση που είναι ήδη σε υλοποίηση, έχουμε ήδη συγκεκριμένους μηχανισμούς που είναι πιο μπροστά και από τους ίδιους τους Γερμανούς», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η σύνδεση με το προσδόκιμο έχει θεσμοθετηθεί ήδη από 15 Ιουλίου με ένα συγκεκριμένο μηχανισμό, όπου, μετά από τη σταδιακή εξίσωση που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε σα χώρα, ανάμεσα σε άλλα, στις γυναίκες, το 2021, 1.1.2021, με βάση τη δεκαετία 10 20 τη μεταβολή στη μέση ηλικία, θα μπορεί να επαναπροσδιοριστεί αυτόματα πλέον από εκεί και πέρα το όριο συνταξιοδότησης. Και αυτό το σύστημα θα εφαρμόζεται ανά τριετία πλέον από το 2024 και μετά».
Ο γγ. Μεταφορών Θεοχάρης Τσιόκας διαπίστωσε «ζωηρό ενδιαφέρον» της γερμανικής πλευράς για τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Γερμανία δραστηριοποιείται στο χώρο των σιδηροδρόμων με εμπορικές μεταφορές στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. «Αυτό ανοίγει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο προκειμένου αυτή η γραμμή να καταλήξει μέχρι την Αθήνα», είπε ο κ. Τσιόκας. Εξίσου έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα της δημιουργίας εμπορευματικών κέντρων. «Το λιμάνι της Αθήνας και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με το σιδηρόδρομο και το νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα αποκτούν υψηλό ενδιαφέρον», είπε ο κ. Τσιόκας.
======================================
Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης: Σταματάει η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΠΕΚΑ Κοζάνης & Πτολεμαΐδας, ΤΣΑΥ
Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
ΤΑΜΕΙΩΝ
• ΟΠΑΔ (τηλ. 2461351109-2108809500/527)
• ΔΕΗ (τηλ. 2105273905)
ΠΕΚΑ ΚΟΖΑΝΗΣ (τηλ. 2461026172)
ΠΕΚΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ (τηλ. 2463028617)
• ΤΣΑΥ (τηλ. 2108831777/8835604/8229274)
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ
===========================================
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου