Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Άγριος ξυλοδαρμός



Άγριος ξυλοδαρμός στελεχών της ΔΕΗ στην Πάτρα

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Πάτρα τρία περιστατικά ξυλοδαρμού εις βάρος διευθυντικών στελεχών της τοπικής Δ.Ε.Η., τα οποία συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αγανακτισμένοι πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ήρθαν στα χέρια με τους τρεις διευθυντές, οι οποίοι τους αρνήθηκαν την πληρωμή των οφειλών τους μέσω διακανονισμού.
Όπως επισημαίνεται, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η εποπτεία των χώρων, όπου πληρώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία οι περιπτώσεις αυθαίρετων επανασυνδέσεων έχουν αυξηθεί κατά 200% το α’ τρίμηνο του 2011.

=============================================
Πειραματισμός με βιομάζα στη ΔΕΗ


Η ΔΕΗ θα απορροφήσει την παραγωγή της αγριαγκινάρας στην Κοζάνη. Απάντηση προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού και υφυπουργού Ι. Μανιάτη στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Βλατή.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τους καλλιεργητές του ενεργειακού φυτού αγριαγκινάρας στην Κοζάνη, καθώς η ΔΕΗ δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλη την παραγόμενη ποσότητα για δοκιμές.

Στο νομό Κοζάνης έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κομμάτι του οποίου αποτέλεσε η καλλιέργεια 4.000 στρεμμάτων αγριαγκινάρας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, με βασικούς στόχους την τόνωση της απασχόλησης στην περιοχή, την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, την προώθηση εναλλακτικής αγροτικής παραγωγής και την άμεση διασύνδεση της κατανάλωσης της με τη ΔΕΗ.

Για το μέλλον της καλλιέργειας του ενεργειακού φυτού της αγριαγκινάρας στο νομό Κοζάνης, κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής, θυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα της πιλοτικής αυτής καλλιέργειας υπήρξαν θετικά, αφού η ΔΕΗ δήλωσε ικανοποιημένη από την καύση του προϊόντος και την παραγόμενη ποσότητα ενέργειας.

Ωστόσο ο κ. Βλατής έχει επισημάνει ότι η καλλιέργεια είναι στον αέρα, αφού η ΔΕΗ δεν προχώρησε στην ανανέωση των συμφωνιών με τους παραγωγούς για την απορρόφηση της παραγωγής. Ο βουλευτής, στην ερώτηση του, επικαλούνταν παράλληλα και τις ενστάσεις των παραγωγών. σχετικά με την τιμή του προϊόντος συγκριτικά με το κόστος συγκομιδής.

Προς απάντηση της ερώτησης του κ. Βλατή, διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, με το οποίο διαβεβαιώνει ότι «η επιχείρηση προγραμματίζει και φέτος το φθινόπωρο να απορροφήσει όλη την παραγόμενη ποσότητα αγριαγκινάρας από τους καλλιεργημένους αργούς στην περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, με σκοπό να επαναλάβει μεγαλύτερης έκτασης δοκιμές συνδυασμένης καύσης βιομάζας με λιγνίτη σε Μονάδα της, για την εξαγωγή πληρέστερων συμπερασμάτων».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ζερβός, «η ανάγκη για συνέχιση των δοκιμών, προκειμένου να εξαχθούν τα οριστικά συμπεράσματα για την τεχνικο-οικονομικά βέλτιστη θερμική αξιοποίηση της βιομάζας, προέκυψε από τη μικρή σχετικά ποσότητα αγριαγκινάρας που κατέστη δυνατό να προμηθευτεί η ΔΕΗ για δοκιμές εντός του 2010, λόγω χαμηλής παραγωγής των αγρών κατά την πρώτη περίοδο που ξεκίνησε η καλλιέργεια αγριαγκινάρας».

Αναφορικά με την τιμή αγοράς της βιομάζας από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της επιχείρησης αναφέρει ότι θα καθοριστεί σε συνάρτηση με το ενεργειακό της περιεχόμενο, δηλαδή, με τη θερμογόνο δύναμη της προσφερόμενης αγριαγκινάρας και «με γνώμονα το συμφέρον της επιχείρησης».

Με το έγγραφο του, πάντως, ο διευθύνων τη ΔΕΗ, υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση η οριστική απόφαση για τη θερμική αξιοποίηση σε συνεχή βάση της βιομάζας, αλλά και για τον τρόπο αξιοποίησης της, θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου DEBCO, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται από τη ΔΕΗ αυτή η διερεύνηση των δυνατοτήτων της συνδυασμένης καύσης της βιομάζας.

Στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ απάντησε εγγράφως και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο αναμένει με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της έρευνας της ΔΕΗ, καθώς η συνδυασμένη καύση της βιομάζας με λιγνίτη, αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εκμετάλλευση των ορυκτών στερών καυσίμων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
=============================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: