Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι οικογένειες και οι μικρομεσαίοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών τους.


Επίθεση ΔΗΣΥ στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
NAFTEMPORIKI.GR


Νέα επίθεση στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξαπολύει η Δημοκρατική Συμμαχία, τονίζοντας ότι αποτελούν πρόκληση «οι απειλές ότι θα βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι» εάν τα σχέδια αποκρατικοποίησης της επιχείρησης γίνουν πραγματικότητα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι αυτή η πρόκληση γίνεται περισσότερο ακραία αν αναλογιστεί κανείς ότι «το 2010, χρονιά ύφεσης και λιτότητας για τους εργαζομένους, η ΓΕΝΟΠ πήρε επιδότηση 3,1 εκ. ευρώ».
«Απειλεί να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι, ακυρώνοντας κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η συντεχνία που πήρε 300.000 ευρώ για να κάνει μελέτη που ποτέ δεν παραδόθηκε, γιατί απλούστατα ποτέ δεν έγινε. Φτάνει πια με τους εργατοπατέρες που τους αφορούν μόνο τα προνόμιά τους και όχι τα λουκέτα, οι απολύσεις, η φτώχεια που απλώνονται παντού γύρω τους», συμπλήρωσε
================================
Στους δρόμους μαζί και στο ταμείο χώρια
Tου Πασχου Μανδραβελη


Θα συναντηθούμε στους δρόμους» κραυγάζουν με κάθε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που ανακαλύπτουν κάθε λίγο και λιγάκι «συνωμοσίες» για να κάμψουν την αγωνιστικότητά τους. Να συναντηθούμε, λοιπόν στους δρόμους, μόνο που υπάρχει μια μικρή διαφορά. Οι απλοί Ελληνες πολίτες έχουν δουλειές και δεν προλαβαίνουν. Οι συνδικαλιστές πληρώνονται από τους πολίτες για να σχολάζουν στη ΔΕΗ και μερικές φορές να βρίσκονται στους δρόμους.
Και δεν πληρώνονται απλώς από τη ΔΕΗ, τη ρημάζουν. Πέρα από τους μισθούς, έχουν και διάφορα μπόνους· και δεν μιλάμε για τα εξωτικά ταξιδάκια που κάνουν εξόδοις ημών των πολιτών. Πληρώνονται αδρά και έξτρα για να συμμετέχουν και σε διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών οργανισμών που επίσης δεν χρειάζεται να μαντέψουμε ποιοι πληρώνουν...
Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφο που δημοσιεύτηκε σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Κοζάνης τέσσερις μισθωτοί συνδικαλιστές της ΔΕΗ (πράσινοι και γαλάζιοι) από την περιοχή είναι μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΥΤΕΚΩ και ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Για να συμμετέχουν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Δ. Σ. των Ταμείων πήραν από τη ΔΕΗ την περίοδο 1/10/2008 - 31/12/2010 μόνο για εκτός έδρας 365.542 ευρώ. Ενας μόνο από αυτούς πληρώθηκε σε 26 μήνες 139.900 ευρώ! Δηλαδή πήρε 14.676 ευρώ το 2008, 64.452 ευρώ το 2009 και 51.787 ευρώ το 2010. Δεν μιλάμε για μισθούς (που κανείς Ελληνας πολίτης και μέτοχος της ΔΕΗ δεν γνωρίζει), ούτε αναφερόμαστε σε υπερωρίες, νυχτερινά, εκτός έδρας κ. ά. (που κανείς πάλι μέτοχος της εταιρείας δεν γνωρίζει). Τα 5.400 ευρώ ανά μήνα του 2009 είναι επιπλέον των μισθών, υπερωριών και επιδομάτων! Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτά είναι μόνο τα οδοιπορικά που πλήρωσε η ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές πληρώνονται και αποζημιώσεις συμμετοχής στο Δ. Σ. από τα Ταμεία.
Αν κάποιος βγάζει τόσα λεφτά μόνο για εκτός έδρας και για να μη δουλεύει, φυσικό είναι να έχει αναπτυγμένο το ένστικτο της αγωνιστικότητας. Σκεφθείτε να μπει κανένας μη κυβερνητικός (και συνεπώς μη εκβιάσιμος από τους συνδικαλιστές) μέτοχος! Αμέσως θα αναρωτηθεί: χρειάζεται να πληρώνω 365.000 ευρώ μόνο οδοιπορικά σε κάποιους για να συμμετέχουν στο Δ.Σ. των ασφαλιστικών Ταμείων; Ολόκληρη δικηγορική εταιρεία θα μπορούσε να στήσει η ΔΕΗ για να εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι σε όλα τα Δ. Σ. του κόσμου.
Είναι φυσικό κι επόμενο να φωνασκεί η ΓΕΝΟΠ. Είναι πολλά τα λεφτά! Αλλά είναι και μεγάλη η υποκρισία τους σε βάρος ημών που τους πληρώνουμε. Δεν μπορεί δηλαδή να αρμέγεις τους μετόχους - πολίτες και ταυτόχρονα να ανακοινώνεις ότι «ο αγώνας μας δεν αφορά τους εαυτούς μας. Ο αγώνας μας είναι για τον φτωχό καταναλωτή» (ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ 19.4.2011). Βασικά ο αγώνας τους αφορά τον πλούσιο συνδικαλιστή...
Επειδή λοιπόν αυτή η κοροϊδία πρέπει να τελειώνει, εμείς οι μέτοχοι πρέπει να ρωτήσουμε τον πρόεδρό της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό: 1) Πόσους συνδικαλιστές σιτίζει η επιχείρηση χωρίς να δουλεύουν; 2) Πόσες είναι οι συνολικές αποδοχές τους από τη ΔΕΗ· με υπερωρίες, νυχτερινά κ. λπ. 3) Τι άλλες έξτρα απολαβές τους δίνει, όπως π. χ. οδοιπορικά; Αναμένουμε απαντήσεις· να είναι όμως διεξοδικές και όχι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε με τους συνδικαλιστές».
-----------------------------------------------------
Πότε ξεχρεώνεις;

=========================================
ΓΕΝΟΠ: Προς 48ωρες επαναλαμβανόμενες
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Υπό το φως των κεριών και μετά την Ανάσταση θα μείνει η Ελλάδα αν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάνει πράξη τις χθεσινές αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της, η οποία εισηγήθηκε χθες επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Πρόθεση της ΓΕΝΟΠ είναι να οδηγήσει τη χώρα μέχρι το γενικευμένο μπλακ άουτ σβήνοντας τη μια μετά την άλλη τις μονάδες της ΔΕΗ για πάνω από μια εβδομάδα, αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την απόφαση για πώληση επιπλέον 17% της επιχείρησης σε ιδιώτες.

«Θα ξεκινήσουμε με στοχευμένες διακοπές ρεύματος σε υπουργεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς, αλλά μέρα με τη μέρα το ρεύμα θα κόβεται σε όλο και περισσότερες περιοχές. Μην αποκλείετε και το γενικό μπλακ άουτ. Η ιστορία θα γράψει ότι όταν το Δημόσιο επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι έδωσαν τη σκληρότερη μάχη τους», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος.

Οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο έναρξης, τη διάρκεια και την ένταση των απεργιακών κινητοποιήσεων του ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας, που εκπροσωπεί περισσότερους από 22.500 εργαζομένους, δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Θα οριστικοποιηθούν την Πέμπτη, 28 Απριλίου, όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Ομοσπονδία προσανατολίζεται να ξεκινήσει να κατεβάζει διακόπτες από τις 6-7 Μαΐου, περίπου μια εβδομάδα δηλαδή πριν η κυβέρνηση καταθέσει στη Βουλή υπό μορφή πολυνομοσχεδίου το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, στο οποίο θα προβλέπεται μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από 51% σε 34% το 2012.

Συμβολικές καταλήψεις

Νωρίτερα, εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα ξεκινήσουν συμβολικές καταλήψεις υπουργείων και κτιρίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα.

Από σήμερα, εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης φορέων, κομμάτων και οργανώσεων, με στόχο να κερδίσει την υποστήριξή τους και να δημιουργήσει «τείχος προστασίας της ΔΕΗ απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησής της», όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες ο Ν. Φωτόπουλος. Εκπρόσωποι των εργαζομένων θα επιδιώξουν να συναντηθούν με υπουργούς, βουλευτές, τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την ΚΕΔΚΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, νομάρχες και δημάρχους, αλλά και προσωπικότητες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ότι «εάν η πλειοψηφία των φορέων που θα επισκεφθούμε και που θα ζητήσουμε δημοσίως να πάρουν θέση, πει ότι συμφωνεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, εμείς θα σεβαστούμε την απόφασή τους».*

==========================================
Με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη συναντάται σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, με βασικό το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε μετοχοποίηση.

«Θα γίνουν απεργίες από αυτές που η ΓΕΝΟΠ ξέρει να κάνει», είπε χαρακτηριστικά εργαζόμενος της ΓΕΝΟΠ στο ραδιόφωνο του Βήματος.

Οι κινητοποιήσεις πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη προγραμματιστεί και αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Σκοπός του συνδικάτου είναι να οδηγήσει την χώρα σε γενικευμένο black out σβήνοντας την μία μονάδα της ΔΕΗ μετά την άλλη για πάνω από μια εβδομάδα, αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την απόφαση για πώληση επιπλέον 17% της επιχείρησης σε ιδιώτες.
=====================================
Στο... σκοτάδι 84.387 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πάνω από ένα εκατομμύριο καταναλωτές καθυστερούν την εξόφληση των ποσών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας «E» 20/4

Στο σκοτάδι βρίσκονται 84.387 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους αφού αδυνατούσαν, λόγω της οικονομικής ύφεσης, να πληρώσουν τους λογαριασμούς που είχαν λήξει.Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία-σοκ αναφορικά με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οικογένειες και επιχειρηματίες στην εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το 2010 κόπηκε το ρεύμα σε 245.806 πελάτες της επιχείρησης. Για την ακρίβεια ήταν οι «εκτελεσθείσες εντολές», καθώς δεν εξοφλήθηκαν ποσά 273,6 εκατ. ευρώ. Από αυτούς κατάφεραν να πληρώσουν τα ποσά (164,7 εκατ. ευρώ) οι 161.419 κι έτσι να τους επανασυνδεθεί η παροχή ηλεκτροδότησης. Δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους 84.387. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2009 ήταν 60.674, ήτοι αύξηση 39%.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν το σύνολο των ειδοποιητηρίων που έστειλε η ΔΕΗ στους καταναλωτές (οικιακούς κι εμπορικούς) για τακτοποίηση των οφειλών τους πριν τους «κόψει» το ρεύμα. Για όλο το 2010 ανήλθαν σε 1.156.373, ενώ το 2009 ήταν 1.104.703. Κατεγράφη αύξηση της τάξης του 4,6% και σε απόλυτα μεγέθη 51.670. Χρωστούσαν 1,6 δισ. ευρώ. Από το 1.156.373, στους 245.806 διακόπηκε η ηλεκτροδότηση κι επανασυνδέθηκε στους 161.419.
Οι οικογένειες και οι μικρομεσαίοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών τους. Η οικονομική ύφεση που έχει φέρει τη μείωση των εισοδημάτων τους και τα δημοσιονομικά μέτρα που προκαλούν διόγκωση των δαπανών τους έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με πηγές, περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές να καθυστερούν την εξόφληση των ποσών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται περίπου για το 14% με 15% του συνόλου των πελατών μέσης και χαμηλής τάσης (5,8 εκατομμύρια). Ενας στους έξι μεταθέτουν την πληρωμή για το επόμενο τετράμηνο. Πάντως, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο αριθμός εκείνων που αφήνουν για πάνω από έξι μήνες απλήρωτους τους λογαριασμούς είναι γύρω στους 120.000 με 122.000.
ΑΥΞΗΣΗ 39,5%
Οφειλές 741,5 εκατ. € στις 31.1.2011
Στις 31 Ιανουαρίου 2011 (δωδεκάμηνο) το σύνολο των οφειλών ανήλθε σε 741,5 εκατ. ευρώ (πελάτες υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης και Δημόσιο). Σε σχέση με τις 31 Ιανουαρίου 2010 είναι αυξημένο κατά 39,5%. Από το ποσό αυτό, τα 408,8 εκατ. ευρώ τα οφείλουν οι καταναλωτές χαμηλής τάσης (αύξηση 43,4%). Εκρηκτική (119,9%) είναι η άνοδος των οφειλών των πελατών της μέσης τάσης, μια και έφτασαν στα 89,7 εκατ. ευρώ. Οσο για το Δημόσιο, χρωστούσε στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011 περίπου 99 εκατ. ευρώ, περισσότερα κατά 26,1%.
Τα τελευταία έξι χρόνια
Μόλις... 13 αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις... αλλά 13 φορές έχουν αυξηθεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ τα τελευταία έξι χρόνια. Από το 2005 οι κυβερνήσεις ενέκριναν αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας στο «όνομα» της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να γνωρίσουν τεράστια επιβάρυνση.
Οι τελευταίες αυξήσεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Είναι κλιμακωτές αλλά περισσότεροι από 2,6 εκατ. χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, ζευγάρια που «καίνε» μέχρι 800 κιλοβατώρες επιβαρύνονται με αύξηση 13%. Αλλοι 2,8 εκατ. πληρώνουν ακριβότερα μέχρι 4% το ρεύμα.
Το 2010 λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης επιβλήθηκε αφενός φόρος ενέργειας και στο ρεύμα, ενώ άλλες δύο φορές έγινε αύξηση λόγω της αλλαγής των συντελεστών του ΦΠΑ. Το 2009 ετέθη σε ισχύ η ρήτρα καυσίμων, βάσει της οποίας οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανέβαιναν με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το 2008 εγκρίθηκε μεσοσταθμική αύξηση 7% σε όλα τα τιμολόγια. Και τον Ιούλιο γίνεται δεύτερη αύξηση οπότε κι απελευθερώθηκαν οι τιμές της υψηλής τάσης.
Το 2007 έγιναν τέσσερις αυξήσεις. Το πρώτο κύμα ήταν τον Απρίλιο με ανατιμήσεις 5% στα νυχτερινά τιμολόγια, 4% στα βιομηχανικά και 15% στις νέες συνδέσεις.
Το δεύτερο κύμα ήρθε τον Αύγουστο με αυξήσεις 2,6% σε όσους καταναλώνουν κάτω από 800 κιλοβατώρες και 3,8% σε εκείνους με υψηλότερη κατανάλωση. Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς ανατιμήθηκαν μέχρι 8% τα οικιακά τιμολόγια ανάλογα με την κατανάλωση. Την ίδια χρονιά πάλι έγιναν αυξήσεις 6% και 8% στα εμπορικά και βιομηχανικά, αντίστοιχα. Το 2006 ανέβηκαν 4,8% οι τιμές της κιλοβατώρας για τους καταναλωτές.
Από τον Δεκέμβριο του 2010
Το Δημόσιο χρωστά στη ΔΕΗ... 99 εκατ. ευρώ
Δεν είναι, όμως, οι μικρομεσαίοι και οι οικογένειες που χρωστούν στη ΔΕΗ. Ενας από τους μεγάλους οφειλέτες της επιχείρησης είναι το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», έχει απλήρωτους λογαριασμούς συνολικού ύψους 99 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά ήταν τον Δεκέμβριο του 2010.
Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς οι οφειλές ήταν 78,5 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 12 μήνες αυξήθηκαν 26%.
Από τα 99 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα, 45 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ακολουθούν με συνολικά 26 εκατ. ευρώ υπουργεία και άλλοι φορείς του Δημοσίου. Στα 12,1 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των περιφερειών και αφορούν στον ηλεκτροφωτισμό των εθνικών οδών.
Στα 10,1 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των ΔΕΥΑ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καθώς και του Συνδέσμου Υδρευσης Ζακύνθου. Ορισμένες από τις οφειλές αυτές είναι σε δικαστική διεκδίκηση από τη ΔΕΗ, ενώ σημειώνεται πως το ποσό των 99 εκατ. ευρώ είναι το 13% του συνόλου των χρεών προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό... το Δημόσιο να χρωστά ουσιαστικά στο... Δημόσιο (ΔΕΗ). Ολα τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις της εταιρείας έχουν ζητήσει επανειλημμένως να βρεθεί λύση για τα οφειλόμενα ποσά, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτα.
Παράλογο είναι επίσης η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά στις υπηρεσίες του Δημοσίου να μην προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Αν και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να το πράξει, αφού π.χ. θα πρέπει να σταματήσει να ηλεκτροδοτεί τις εθνικές οδούς...

==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: