Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Δεν θα θιγούν μόνο οι μητέρες με ανήλικα και όσοι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά ή με αυτοδίκαιη απόλυση


Μεγάλο φαγοπότι με την ενέργεια


Όλα τα… καλά παιδιά των μεγάλων πολυεθνικών στον χώρο της ενέργειας ξεψαχνίζουν τα μεγέθη και μελετούν τις λεπτομέρειες των ελληνικών επιχειρήσεων που βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα…
Το τελευταίο διάστημα, «βαριά» ονόματα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς έχουν δώσει παραγγελίες σε οίκους αξιολόγησης και σε εταιρείες συμβούλων να προχωρήσουν σε μελέτες και εκθέσεις σχετικά με τα οικονομικά και παραγωγικά στοιχεία των επιχειρήσεων στις οποίες μπήκε πωλητήριο.
Επιπλέον, έχουν συνεχή επαφή με αναλυτές στην Αθήνα και παρακολουθούν καθημερινά την πορεία των μετοχών στο χρηματιστήριο, για όσες εταιρείες είναι εισηγμένες. Και τρίβουν τα χέρια τους!
Ποτέ άλλοτε δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν το 17% της ΔΕΗ με λιγότερα από 400 εκα. ευρώ ή το 51% των μετοχών της επιχείρησης με λιγότερο από 1,1 δισ. ευρώ, όταν μόνο η ακίνητη περιουσία της έχει 12πλάσια αξία!
Ποτέ άλλοτε δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν το 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων με λιγότερα από 700 εκατ. ευρώ, όταν ο όμιλος εμφανίζει ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 8,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 187 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2010, μία χρονιά κατά την οποία η οικονομική κρίση επηρέασε όλη την επιχειρηματική ζωή.
Ποτέ άλλοτε δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν μερίδιο στη ΔΕΠΑ και στον διαχειριστή συστήματος (ΔΕΣΦΑ), αποκτώντας ταυτόχρονα πρόσβαση στις διασυνδέσεις της χώρας μας για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την εσωτερική αγορά, αλλά κυρίως προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Και αυτό, χωρίς να καταβάλουν τεράστια ποσά και χωρίς να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των ανταγωνιστών, που συμμετέχουν στο «πάρτι των αγορών».
Με άλλα λόγια, η ευκαιρία για τους αγοραστές είναι μοναδική, καθώς βρίσκουν τους πωλητές στη χειρότερη κατάσταση και, με τη δικαιολογία των «έκτακτων συνθηκών», μπορούν να παρακάμψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο αντιδράσεων από διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Κομισιόν με τους δήθεν αντιμονοπωλιακούς όρους) και από «αντίπαλες» δυνάμεις.

Στο… σφυρί
Οι πληροφορίες έρχονται με τη μορφή… καταιγίδας, από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Για παράδειγμα, παράγοντας που κινείται στον χώρο των εταιρειών συμβούλων ανέφερε στο «Π» πως όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης έχουν ζητήσει από διαφορετικές επιχειρήσεις του κλάδου εκθέσεις για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και τις προοπτικές της εσωτερικής και της περιφερειακής αγοράς.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού γίνεται η ίδια έρευνα για τον κλάδο του φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πετρελαίου.
Άλλα στελέχη του ενεργειακού τομέα διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα ένα αυξημένο ενδιαφέρον από κινεζικές και ινδικές επιχειρήσεις για τον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στις μεσαίου μεγέθους εταιρείες, που διαθέτουν ήδη σημαντική θέση και εμπειρία στην αιολική ενέργεια και στα φωτοβολταϊκά, τομείς στους οποίους οι Ασιάτες «μνηστήρες» έχουν έλλειμμα τεχνογνωσίας.Πληροφορίες και μελέτες έχουν ζητήσει κατά καιρούς και ισχυρά ονόματα της ρωσικής επιχειρηματικής ζωής, καθώς ενδιαφέρονται να συνδέσουν τις δραστηριότητές τους στον τομέα του τουρισμού και της ακίνητης περιουσίας, με επιπλέον κερδοφόρες δραστηριότητες, όπως οι διάφορες μορφές ενέργειας.
Παράγοντες που κινούνται στον διεθνή χώρο των νέων ενεργειακών τεχνολογιών επισημαίνουν το ενδιαφέρον που δείχνουν Τούρκοι επιχειρηματίες για ενεργειακές μπίζνες στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφέρον καταγράφεται με πιο… παλαιομοδίτικες κινήσεις. Για παράδειγμα, οι ίδιες πηγές λένε πως οι ανατολικοί γείτονές μας κινούνται κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, με βάση τις γνωριμίες και τις φιλίες που έχουν αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια με Έλληνες επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς, ενώ αποφεύγουν να ζητήσουν τη συνδρομή συμβούλων και μελετητών…
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν όλοι οι συνομιλητές μας, οι παραγγελίες για περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει πως όλα τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ενεργειακού χώρου θα εμφανιστούν στους διαγωνισμούς για να διεκδικήσουν τις εταιρείες.
Είναι γνωστή η τακτική που ακολουθούν όλες οι πολυεθνικές, αποφεύγοντας να βγουν μπροστά οι ίδιες σε τέτοιες διαδικασίες, αλλά βάζοντας άλλες επιχειρήσεις να εξαγοράσουν τα «αντικείμενα» (έτσι τα ονομάζουν στη σύγχρονη γλώσσα του μάνατζμεντ) και στη συνέχεια να γίνει είτε η μεταβίβασή τους είτε η εξαγορά ολόκληρης της εταιρείας που τα απέκτησε.
Πάντως, όλοι βλέπουν τη χρυσή (γι’ αυτούς) ευκαιρία να εξαγοράσουν ελληνικές επιχειρήσεις σε τόσο χαμηλές τιμές που δεν είχαν φανταστεί στο παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε άνθρωπος μεγάλης επενδυτικής εταιρείας από την Κεντρική Ευρώπη σε Έλληνα συνάδελφό του, για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, για τον ίδιο και τους πελάτες του.
Ο ίδιος διατείνεται πως παρακολουθεί συστηματικά συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και δύο δεκαετίες και τώρα πλέον θεωρεί πως ήρθε ο καιρός να αποκτήσει μικρά ή μεγάλα μερίδια σε πολύ χαμηλές τιμές και με προοπτική να πολλαπλασιάσει τα κεφάλαια που θα επενδύσει.
Και φυσικά η εκτίμηση αυτή δεν αφορά μόνο τις ενεργειακές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.λπ.), αλλά και άλλες εταιρείες του Δημοσίου, που προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για τεράστια κέρδη, τόσο από την αγοραπωλησία μετοχών όσο και από τα μερίσματα για τα κέρδη της κάθε χρονιάς.
Μόνο οι δικοί μας, σε πλήρη συμφωνία με τους επιτηρητές μας, επισπεύδουν την πώληση των πιο κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της χώρας, με τον ισχυρισμό ότι αυτό επιτάσσει το… πατριωτικό καθήκον.
Οι ξένοι που σπεύδουν να αγοράσουν, δεν είναι ούτε αδαείς ούτε ευκολόπιστοι. Ξέρουν καλά πού θα βάλουν τα λεφτά τους. Όπως ξέρουν καλά πως, αποκτώντας τις ενεργειακές εταιρείες, θα αγοράσουν μαζί και τη δυνατότητα επιβολής πολιτικών αποφάσεων που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
============================================
Γερμανικό και γαλλικό ενδιαφέρον για τα φιλέτα του ελληνικού δημοσίου
02 Ιουλίου 2011,

Με μεγάλο ενδιαφέρον κοιτούν προς την Ελλάδα γερμανικές και γαλλικές επιχειρήσεις, ευελπιστώντας να γίνουν ιδιοκτήτες ή να συμμετέχουν σε ελληνικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η δήλωση Σόιμπλε ότι η Γερμανία μπορεί να αγοράσει “ήλιο” από την Ελλάδα δεν ήταν καθόλου τυχαία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” - αντίθετα δείχνει ότι τα ελληνικά “φιλέτα” είναι πολύ επιθυμητά για τους ξένους.

Μετά τον ΟΤΕ, μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα περιέλθει σε γερμανικά χέρια, ενδιαφέρον υπάρχει για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το Μόναχο. Προ ημερών, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, αξιωματούχοι της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα παραδέχτηκαν ότι κορυφαία στελέχη τουλάχιστον μίας μεγάλης γερμανικής τράπεζας ζήτησαν ενημέρωση για το ΤΤ.

Γερμανικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα υπάρξει και για το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, όπου το δημόσιο κατέχει το 55% των μετοχών. Εκεί ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται από την απόφαση της Χόχτιφ να πουλήσει το 40% των μετοχών της.

Ο επικεφαλής της Fraport – εταιρεία που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης – δηλώνει “παρών” στις εξελίξεις και τονίζει ότι αν η Ελλάδα αποκρατικοποιήσει περιφερειακά αεροδρόμια (π.χ. της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου ή της Μυκόνου) η εταιρεία του ενδιαφέρεται.

Ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ εξάλλου έχουν επιδείξει οι πολυεθνικές RWE και Ε.ΟΝ., ενώ τα γερμανικά Ταχυδρομεία δεν διαψεύδουν σενάριο για αγορά των ΕΛΤΑ. Αντιθέτως ο επικεφαλής της Deutsche Post Φρανκ Άπελ, έχει κάνει σαφές ότι η επιχείρηση σχεδιάζει αγορές και συμμετοχές ίσως και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Πρώτου Θέματος” γαλλικό ενδιαφερον υπάρχει για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ”, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνι Θεσσαλονίκης, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, Συστήματα αεροναυτιλίας και τραμ. Εταιρείες όπως η Veolia, EDF και Bollore είναι έτοιμες να λάβουν μέρος στους διεθνείς διαγωνισμούς.

Από την άλλη, ο γαλλικός κολοσός Suez Environment επιζητεί την ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ, στην περίπτωση που προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση ποσοστού άνω του 23% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι γερμανικό ενδιαφέρον υπάρχει για: ΟΤΕ, Εταιρείες Ηλιακής Ενέργειας, ΤΤ, “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ”, Αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ηρακλειου και Μυκόνου, ΔΕΗ και ΕΛΤΑ.
========================================
«Η σκληρή λιτότητα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Με μια παρέμβαση – έκπληξη η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ουσιαστικά ... “επιτίθεται” στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που έχουν δρομολογηθεί για την επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας μας, τονίζοντας πως ενέχει τον κίνδυνο παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού “η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου και στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρίες” ... Και εστιάζουν ιδίως στην απρόσκοπτη παροχή του “αναφαίρετου δικαιώματος για τροφή, νερό, αλλά και στέγαση και εργασία”, το οποίο κατά την εκτίμηση των “σοφών” του ΟΗΕ, υπονομεύεται από την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας.
Η έκθεση καταλήγει απευθύνοντας μια έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση “να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των μέτρων λιτότητας και της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
==========================================
ΔΕΗ: Απόφαση καταπέλτης για υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα
Πρώτη φορά στα χρονικά δικάστηκε η ΔΕΗ και δίνεται η ευκαιρία στο Δήμο Μεγαλόπολης να βάλει στα ταμεία του 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο και ανοίγει πλέον ο δρόμος και για αστικές αποζημιώσεις κατοίκων που έμειναν χωρίς νερό όλο αυτό το διάστημα''
Πριν από λίγες ημέρες, στα δικαστήρια της Τρίπολης, δικάστηκε η διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς και ο πρώην διευθυντής του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά, εναντίον της διοίκησης της Επιχείρησης και του πρώην διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, όπου είχε καταθέσει το 2003 ο τότε Δήμος Γόρτυνος και ο τότε δήμαρχος Κώστας Μιχόπουλος, για παράνομη υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την λειψυδρία χωριών στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.

Όπως ενημέρωσε με δηλώσεις του, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Μιχόπουλος, `'η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης για τη ΔΕΗ, καταλογίζοντάς της ζημιά από πρόθεση και χωρίς να της αναγνωρίζει ούτε ένα ελαφρυντικό''.

Προσθέτοντας πως, `'πρώτη φορά στα χρονικά δικάστηκε η ΔΕΗ και δίνεται η ευκαιρία στο Δήμο Μεγαλόπολης να βάλει στα ταμεία του 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο και ανοίγει πλέον ο δρόμος και για αστικές αποζημιώσεις κατοίκων που έμειναν χωρίς νερό όλο αυτό το διάστημα''.

Ο κ. Μιχόπουλος άφησε αιχμές για την παρούσα δημοτική αρχή του Δήμου Μεγαλόπολης, όπου έχει συγχωνευτεί ο πρώην Δήμος Γόρτυνος, λέγοντας ότι, `'βλέπω ότι ο νυν Δήμος δεν έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει τα χρήματα που δικαιούται και αυτό είναι το λυπηρό'', συμπληρώνοντας ότι, `'εκλεγμένος σημερινός δημοτικός σύμβουλος, υπάλληλος της ΔΕΗ, χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία στην ακροαματική διαδικασία, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της ΔΕΗ κι όχι του Δήμου''.
==============================================
Eως και 4 μισθούς ετησίως θα χάσουν κατά μέσο όρο οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αποδοχές που λάμβαναν το 2009 μετά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του ενιαίου μισθολογίου.
Η φοροεπιδρομή που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές που πραγματοποιήθηκαν το 2010 στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τα μέτρα που αναμένονται να ληφθούν με το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να οδηγήσουν συνολικά σε απώλειες αποδοχών της τάξης του 27% κατά μέσο όρο....


================================================
Πόσα χάνουν οι υψηλο-συνταξιούχοι από διπλό ΛΑΦΚΑ
Πόσα χάνουν οι «υψηλο-συνταξιούχοι» από την επιβολή της διπλής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ, η οποία θα αρχίσει να παρακρατείται αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου;
Η διπλή εισφορά ΛΑΦΚΑ θα παρακρατείται παράλληλα με τις άλλες εισφορές στις επικουρικές συντάξεις (3%-10%, κλιμακωτά, για ποσά από 300 ευρώ και πάνω) και στις συντάξεις του Δημοσίου (2% σε συντάξεις άνω των 800 ευρώ για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων).
Οπως προκύπτει από τους νέους και τους αυξημένους συντελεστές των δύο ειδικών εισφορών, τύπου ΛΑΦΚΑ (6%-14% για συντάξεις από 1.700,01 ευρώ έως 3.500 ευρώ και πάνω αλλά και 6-10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, για όσους είναι κάτω των 60 ετών) οι απώλειες ειδικά για τους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών θα είναι σε ετήσια βάση:
Για όσους εισπράττουν σύνταξη 1.700 ευρώ, μείωση 2.448 ευρώ το χρόνο και αν είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου 2.856 ευρώ.
Για όσους εισπράττουν 2.000 ευρώ, μείωση 3.120 ευρώ.
Για συνταξιούχους με 2.300 ευρώ, η μείωση θα είναι 4.692 ευρώ.
Για συνταξιούχους των 2.600 ευρώ, η μείωση θα είναι 5.616 ευρώ.
Για συνταξιούχους των 2.900 ευρώ, η μείωση θα είναι 6.960 ευρώ.
Για συνταξιούχους των 3.200 ευρώ, η απώλεια θα είναι 8.832 ευρώ και
Για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη από 3.500 ευρώ και πάνω, η απώλεια θα είναι από 10.080 ευρώ και πάνω.
Αναλογικότητα. Η παρακράτηση των 4 ειδικών εισφορών επιβάλλεται προκειμένου να «καλυφθούν» ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων που αδυνατεί πλέον να «καλύπτει» ο κρατικός προϋπολογισμός και είναι αναλογική: Δεν θίγει τους χαμηλοσυνταξιούχους και απομειώνει κυρίως τις υψηλότερες συντάξεις, όπως φαίνεται παραπάνω, με εξαίρεση ωστόσο τα επικουρικά (επιβάλλεται εισφορά 3% από τα 300 ευρώ) και τις συντάξεις του Δημοσίου (στα 800 ευρώ αναλογεί μηνιαία εισφορά 16 ευρώ υπέρ του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων).
Ποιοι θίγονται. Τη διπλή εισφορά ΛΑΦΚΑ, όπως διευκρινίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα καταβάλλουν και όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ειδικά ταμεία, έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. «Οταν θα συμπληρώνουν το 60ό έτος, θα σταματά όπως και για τις άλλες κατηγορίες των συνταξιούχων, να γίνεται παρακράτηση διπλής εισφοράς» κατέληγαν.
Η επιβολή της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ των συνταξιούχων ηλικίας κάτω των 60 ετών θα θίξει, επίσης, συνταξιούχους και συνταξιοδοτούμενους από τις ΔΕΚΟ που βγαίνουν με ειδικές διατάξεις ή με εθελούσια πριν από το 60ό καθώς και όλους τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο. Δεν θα θιγούν μόνο οι μητέρες με ανήλικα και όσοι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά ή με αυτοδίκαιη απόλυση (όπως στρατιωτικοί και συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας).


Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/06/syntaxiouxoi-lafka/#ixzz1QwpVAY8k
======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: