Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή , χρειάζεται ο καθένας να είναι ξεκάθαρος και αποφασιστικός.
Καμία αυταπάτη ότι το ενιαίο μισθολόγιο,ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, οι απολύσεις δε θα αγγίξουν τους εργαζομένους στη ΔΕΗ.
Καμία αυταπάτη ότι δεν θα «ανοίξει» η αγορά λιγνίτη, Καμία αυταπάτη στο ότι η πώληση των τεσσάρων -από τις πέντε συνολικά- λιγνιτικών μονάδων του Αγίου Δημητρίου ισχύος 1.220 MW, οι οποίες και πολύ πιο σύγχρονες θεωρούνται και μεγαλύτερο χρόνο ζωής έχουν (2021) χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις δεν θα πουληθούν .
Οι συνδικαλιστές του χώρου γνήσιοι εκπρόσωποι κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στηρίζουν και να διευκολύνουν την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών. Συνεχίζουν την αντεργατική τους δράση, στρώνοντας το δρόμο στην επίθεση της εργοδοσίας, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις και εκφράσεις με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να τις εκφυλίσουν και να σπείρουν την απογοήτευση και, κατά συνέπεια, την υποταγή στις αντεργατικές επιλογές της διοίκησης. Την ώρα που οι εργαζόμενοι του χώρου περά από την επίθεση της κυβερνητικής πολίτικης, πέρα από την επίθεση της κεντρικής διοίκησης, δέχονται και μια επιπλέον επίθεση από την διοίκηση του σταθμού στους πειραματισμούς της ώστε να φανεί παραγωγική και αποδοτική. Οι διευκολύνσεις που παρέχουν στη διοίκηση του σταθμού για την προώθηση των σχεδίων της, είναι τεράστιες. Με τη γραμμή του συμβιβασμού δημιούργησαν έναν ιστό ο οποίος παγίδευσε και εγκλώβισε συνειδήσεις με αποτέλεσμα η αντίδραση των εργαζομένων στο χώρο να μην είναι αντάξια της επιδρομής που δέχεται . Αν καταφέρει η διοίκηση του σταθμού να κερδίσει αυτή τη μάχη ,θα ισοπεδώσει το επόμενο διάστημα το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο σταθμό . Τώρα, είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να φράξουμε το δρόμο της εργοδοσίας και της διοίκηση του σταθμού. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη, τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
ΟΧΙ άλλο νερό στο μύλο της συνεργασίας των συνδικαλιστών στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, στο ξεπούλημα του ΚΚΠ, στη λεηλασία σε μισθούς και συντάξεις .
==================================
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΟΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Τα λιγνιτικά «φιλέτα» της ΔΕΗ ζητεί η τρόικα
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Πωλητήριο σε μονάδες-φιλέτα της ΔΕΗ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να κρεμάσει η τρόικα για να «ανοίξει» η αγορά λιγνίτη, την ίδια ώρα που ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να ροκανίσει χρόνο και η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί ότι θα κατεβεί ξανά στο πεζοδρόμιο.
Η μονάδα της Μελέτης Ισχύος 300 MW ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές τςη δεκαετίας του 2000 και έχει αποσβέσει μικρό μόνο μέρος της αρχικής επένδυσης
Η πρόταση που έχει υποβάλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για πώληση εργοστασίων «δεύτερης» κατηγορίας (δύο μονάδες στο Αμύνταιο ισχύος 546 MW, που αποσύρονται από το 2018, και ενδεχομένως της Μελίτης στη Φλώρινα) σε συνδυασμό με την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύσης, δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι εγείρουν ενστάσεις.
Οι μονάδες του Αμύνταιου έχουν μικρό χρόνο ζωής και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ενώ αυτή της Μελίτης ισχύος περίπου 300 MW, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει αποσβέσει μόνο μικρό μέρος της αρχικής επένδυσης και ως εκ τούτου η ΔΕΗ δεν μπορεί να την πουλήσει κάτω από την αναπόσβεστη αξία της.
Από τη χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων την Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια πρόοδος ως προς την επίσημη πρόταση του ΥΠΕΚΑ. Αντιθέτως οι κοινοτικοί εξακολουθούν να πιέζουν για πώληση περισσότερων και πιο αποδοτικών μονάδων.
Στο τραπέζι έχει πέσει η πώληση των τεσσάρων -από τις πέντε συνολικά- λιγνιτικών μονάδων του Αγίου Δημητρίου ισχύος 1.220 MW, οι οποίες και πολύ πιο σύγχρονες θεωρούνται και μεγαλύτερο χρόνο ζωής έχουν (2021) χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις.
Ροκάνισμα του χρόνου
Με τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια (ανταλλαγές ισχύος, μονάδες παραγωγής, λιγνιτωρυχεία κ.ά.) η κυβέρνηση έχει καταφέρει να «κλέψει» πάνω από ένα χρόνο χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει κανένα βήμα για την απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής. Επόμενη συνάντηση για το θέμα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου και δεν αποκλείεται τότε να ληφθούν τελικές αποφάσεις εν όψει και της έκδοσης απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέσα στο φθινόπωρο.
ΓΕΝΟΠ: Αρπαχτές
Η ΓΕΝΟΠ από την πλευρά της προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει «το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων στους ιδιώτες», υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ούτε να ωφελήσει την ανάπτυξη και τους καταναλωτές.
Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η πώληση έτοιμων μονάδων είναι αρπαχτές και όχι επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι πρόκειται «για υφαρπαγή κρατικών υποδομών που χτίστηκαν με δημόσιο χρήμα και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων».
Καλεί δε την κυβέρνηση να απελευθερώσει την αγορά λιγνίτη προχωρώντας σε διαγωνισμούς παραχώρησης ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη« ώστε οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να επενδύσουν σε ορυχεία και νέες μονάδες παραγωγής.
=======================================
Εργασιακή εφεδρεία σε 160 ΔΕΚΟ και φορείς
Λίστες με τα στοιχεία και τους μισθούς των εργαζομένων ζητεί το υπ. Οικονομικών έως τις 9 Σεπτεμβρίου
Επεκτείνεται σε 160 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, συμπεριλαμβανομένων και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων του Δημοσίου. Η διεύρυνση αναμένεται να αποτελέσει την «απάντηση» της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας για περισσότερες περικοπές. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τους 160 φορείς να έχουν αποστείλει στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ έως τις 9 Σεπτεμβρίου αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν και το κόστος μισθοδοσίας τους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί ακόμα και στις «παρυφές» του στενού δημόσιου τομέα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αφορά μόνο τους οργανισμούς που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση ή συρρίκνωση βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ανάμεσα στους φορείς που εστάλη η σχετική επιστολή για την καταγραφή των εργαζομένων περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.
=================================
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ.
Έχασε τη μάχη με την ζωή, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική μονάδα εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου, ο συνάδελφος μας Χριστάκης Γιώργος.
Ο άτυχος συνάδελφος που υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα κατά την διάρκεια εργασιών την Κυριακή 11/8/2011 στο Ηράκλειο Κρήτης, υπέκυψε χθες το πρωί στα τραύματα του και εξέπνευσε.
Θρήνος αβάστακτος για την οικογένεια του άτυχου συναδέλφου, θρήνος βαρύς και για την πολύπαθη οικογένεια των τεχνικών της ΔΕΗ.
Τα αίτια γνωστά και χιλιοειπωμένα... Εγκληματική αδιαφορία, ανευθυνότητα σε βαθμό κακουργήματος, αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής με λογιστικούς όρους.
Φτάνει πια. Δεν πάει άλλο. Το αίμα των αδικοχαμένων ζητά απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Δεν είναι η ώρα του απολογισμού. Είναι η ώρα που σφίγγουμε τα δόντια για να πούμε το στερνό αντίο. Το στερνό αντίο με μια ευχή:
Ο χαμός του Γιώργου, ας είναι ο τελευταίος.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ.
==================================
Στους λογαριασμούς ρεύματος η αύξηση του ειδικού φόρου αερίου
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Με πρόσθετες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές τα σπασμένα της αύξησης στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί έως και 36% από προχθές η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον κόστος 120 εκατ. ? θα έχει από την αύξηση του φόρου η ΔΕΗ και φυσικά θα το μετακυλίσει στους καταναλωτές
Αν οι χονδρικές τιμές ενέργειας παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, όπως αναμένεται, θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεαστούν προς τα πάνω και οι λιανικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που από τις αρχές του 2012 πρόκειται ούτως ή άλλως να αυξηθούν περαιτέρω στο πλαίσιο της σταδιακής σύνδεσής τους με το κόστος παραγωγής.
Οι ιδιώτες απειλούν με προσφυγή
Τόσο η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες λιανικής όσο και οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που δουλεύουν με φυσικό αέριο, επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος μετά την αύξηση των ειδικών φόρων, το οποίο δεν προτίθενται να καλύψουν, αλλά αντίθετα θα επιδιώξουν να το μετακυλίσουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ηδη η ΔΕΗ έκανε γνωστό διά στόματος του προέδρου της, Αρθούρου Ζερβού, ότι θα ζητήσει να αυξηθούν τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ως προς το σκέλος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), προκειμένου να αποζημιωθεί για το επιπλέον ετήσιο κόστος των 120 εκατ. ευρώ που θα επωμιστεί από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και το μαζούτ.
Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν αποκλειστικά μονάδες οι οποίες καίνε φυσικό αέριο, προειδοποίησαν χθες την κυβέρνηση ότι θα προσφύγουν στις κοινοτικές αρχές, εγείροντας θέμα άνισου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, αφενός επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στο λιγνίτη που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την ηλεκτροπαραγωγή και αφετέρου επειδή αποκτούν προνομιακή θέση οι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.
Διπλή φορολόγηση
Στην ουσία, το πρόβλημα των ηλεκτροπαραγωγών είναι ότι φορολογούνται δύο φορές: μία με το φόρο των 5,4 ευρώ/MWh, που προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο για τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, και μία με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια (2,5 ευρώ/MWh για επιχειρηματικές χρήσεις και 5 ευρώ για οικιακή κατανάλωση).
Την πρώτη μέρα εφαρμογής του ΕΦΚ (1η Σεπτεμβρίου), η Οριακή Τιμή Συστήματος (δηλαδή η χονδρική τιμή ρεύματος) σκαρφάλωσε από τα 56 στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν σημαντικά όσοι πραγματοποιούν εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού έχουν τεράστια περιθώρια κέρδους λόγω της μεγάλης διαφοράς των τιμών με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία κ.ά., όπου η χονδρική τιμή βρίσκεται στα 50-55 ευρώ.
Οι εισαγωγείς ηλεκτρικού ρεύματος έγραψαν μέσα σε ελάχιστα 24ωρα υπερκέρδη, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, για εισαγωγές 10 μεγαβάτ το επιπλέον κέρδος που μπορεί να προκύψει μέσα σε 10 ώρες μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100.000 ευρώ. *
=======================================================
Το φέσι της ΔΕΗ στη Βουλγαρία και η ΕΤΕ
Μπορεί τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές και εμπορικές εταιρίες να έκαναν επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις στις βαλκανικές χώρες.
Στην ενέργεια, όμως, παρά τις προσπάθειες, κυρίως της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Μάλιστα, σε μία περίπτωση, της Βουλγαρίας, η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων ζητά και τα ρέστα από τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας σε διαγωνισμό, που συμποσούνται σε 3 εκατομμύρια ευρώ! Μόνο που τα ρέστα θα τα πληρώσει (ευχόμαστε να το αποφύγει) η Εθνική Τράπεζα, που είχε εκδώσει την εγγυητική επιστολή.
Αν δούμε ιστορικά το θέμα σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Η ΔΕΗ κατέθεσε την καλύτερη προσφορά για την αγορά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία (Μπόμποφ Ντολ) και στην πΓΔΜ (Νεγκότινο).
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών βρήκαν του κόσμου τις δικαιολογίες είτε για να κατακυρώσουν τον διαγωνισμό στον δεύτερο πλειοδότη (πΓΔΜ), είτε για να τον ακυρώσουν (Βουλγαρία). Τα ίδια περίπου συνέβησαν και σε διαγωνισμό της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, όπου η ΔΕΗ είχε απέναντί της όχι απλώς μία ιταλική εταιρία, αλλά και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι, που επισκέφθηκε τη βαλκανική χώρα και της υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια αν επέλεγε την ιταλική εταιρία.
Ας αφήσουμε κατά μέρος τον διαγωνισμό του Κοσσόβου, του οποίου η τύχη αγνοείται, μαζί και η προσφορά της ΔΕΗ, για να επιστρέψουμε στη Βουλγαρία:
Αναμένεται τις επόμενες μέρες η κατάθεση προσφυγής της κρατικής υπηρεσίας αποκρατικοποιήσεων στη διαιτησία του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Παρισιού. Με αυτήν απαιτεί από την Εθνική Τράπεζα τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής που είχε εκδώσει υπέρ της ΔΕΗ, προκειμένου η τελευταία να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την πώληση του λιγνιτικού σταθμού του Μπόμποφ Ντολ, υπόθεση που ξεκίνησε το 2007.
Παρότι δύο φορές η ΔΕΗ ανακηρύχθηκε επίσημα πλειοδότης στη Βουλγαρία, τελικά σύμβαση δεν κατάφερε να υπογράψει, καθώς η αρμόδια υπηρεσία προέβαλλε συνεχώς και νέες απαιτήσεις. Η κυβέρνηση είχε σύμμαχο και το τοπικό σωματείο λιγνιτωρύχων, που δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για ΔΕΗ, ενώ από πίσω κρυβόταν ο Βούλγαρος μεγαλοεπιχειρηματίας Χρίστο Κοβάτσκι, στον οποίο περιήλθε ύστερα από λίγο ο λιγνιτικός σταθμός. Άσχετο φαινομενικά, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κοβάτσκι καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή (έστω και με αναστολή).
Συμπερασματικά, για τις ενεργειακές δουλειές στα Βαλκάνια άλλα είναι αυτά που μετράνε και όχι οι καλές προσφορές και οι προθέσεις.
Έτσι, μέχρι να αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον, που στις περισσότερες χώρες είναι φανερά ή κρυφά ανθελληνικό, καλύτερα από μακριά κι αγαπημένοι.
============================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου