Ερωτήσεις Α. ΑΒΡΑΜΙΔΗ
1. Ζούμε μια απίστευτη καταστροφή εργατικών δικαιωμάτων, αναμένουμε ακόμα και απολύσεις με την λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία - μια και η ΔΕΗ δεν εξαιρείται - και εσείς αντί να σχεδιάσετε μια απάντηση από το σωματείο μας που να αντιστοιχεί στην δύναμή του και σε συντονισμό με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ετοιμάζετε Συνέδριο στην ΓΕΝΟΠ εσωστρέφειας και με θεματολογία ασαφή. Ερώτηση : να μου πείτε για ποιο λόγο πρέπει να πάμε σε Συνέδριο Ομοσπονδίας τώρα, συγκεκριμένα.
http://assedei.blogspot.com/
===================================================
Hellas Power: Σχεδιάζει εξαγορά μονάδας από τη ΔΕΗ
Δημιουργία νέων θυγατρικών στα Βαλκάνια, αύξηση του πελατολογίου της στους 500.000 καταναλωτές ηλεκτρισμού το 2012 αλλά και εξαγορά μονάδας από τη ΔΕΗ εξετάζει η εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού Hellas Power, το διάδοχο σχήμα της Aegean Power, μετά την αποχώρηση του κ. Μελισσανίδη από το μετοχικό της κεφάλαιο και την εξαγορά του μεριδίου του από τους παλαιούς μετόχους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112099195
==========================================
ΔΕΗ: Αύξησε κι άλλο το ποσοστό της η Silchester
Aύξησε και πάλι, στο 10,21% από 10,02% τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ η εταιρία διαχείρισης επενδύσεων Silchester International Investors LLP.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112099192
==========================================
Ο Μίστερ 10% της ΔΕΗ
Με σημαντικές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο το fund του βρετανού επενδυτή
Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
Ξεπερνούν τις 150 οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Silchester, του fund που κατέχει πλέον το 10,21% της ΔΕΗ και το οποίο ελέγχεται κατά το ήμισυ από του ζάπλουτο βρετανό επιχειρηματία Στίβεν Μπατ.
Πρώην στέλεχος του επενδυτικού οίκου Morgan Stanley, ο Μπατ, πήρε το 1994 την απόφαση να ρισκάρει και μαζί με τον Μίκαελ Κόουαν, επίσης εργαζόμενο τότε στον αμερικανικό κολοσσό, προχώρησαν στο «στήσιμο» της Silchester International, μιας εταιρείας που μέσα σε 17 χρόνια κατάφερε να επενδύσει σε αρκετά γνωστά ονόματα διεθνώς, όπως η βρετανική εταιρεία παραγωγής ζάχαρης Tate & Lyle, η αλυσίδα βιβλιοπωλείων WH Smith, τα σούπερ μάρκετ Delhaize Group και η αλυσίδα φαρμακείων Boots.
Με έδρα της το Μέιφερ, την πιο ακριβή συνοικία στο κέντρο του Λονδίνου, η εταιρεία χαρακτηρίζεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως «low profile» - όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Μπατ - ενώ διακρίνεται για τις πολύ καλές αποδόσεις που επιτυγχάνει με τις τοποθετήσεις της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η Silchester φέρεται να έχει πετύχει ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 15% για περίοδο πάνω από 13 χρόνια, ακόμη και εν μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, σαν εκείνη του 2008, όταν τα περισσότερα hedge funds κατέγραφαν τις χειρότερες αποδόσεις σε επίπεδο δεκαετίας.
Γιατί ΔΕΗ… Τι «είδαν» ωστόσο οι βρετανοί διαχειριστές της Silchester στην περίπτωση της ΔΕΗ, που με διαδοχικές τοποθετήσεις στη μετοχή της τα δύο τελευταία χρόνια ελέγχει πλέον το 10,21% της επιχείρησης, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της, πίσω από το ελληνικό Δημόσιο;
Εκτός των πολύ χαμηλών επιπέδων στα οποία κινείται η μετοχή της (κάτω από τα 6 ευρώ για μεγάλο διάστημα), η απάντηση προφανώς βρίσκεται στις προοπτικές που παρουσιάζει η εταιρεία, ενόψει και της επικείμενης ιδιωτικοποίησής της. Του ρόλου, δηλαδή, που θα μπορούσε να παίξει σε αυτήν ένας στρατηγικός επενδυτής (κατεύθυνση προς την οποία άλλωστε κινείται η κυβέρνηση), καθώς επίσης των ευρύτερων ευκαιριών που παρουσιάζονται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στον τομέα των ΑΠΕ, όπου για παράδειγμα η ΔΕΗ σχεδιάζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο.
«Δεν σχολιάζουμε οποιαδήποτε κίνηση που έχει σχέση με την επενδυτική μας πολιτική και τις επιχειρήσεις που συγκαταλέγονται στο portfolio μας», απαντά η εταιρεία σε επικοινωνία που είχε το «Χρήμα» μαζί της, παραπέμποντας απλώς στις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της. Στελέχη ωστόσο της ΔΕΗ, που γνωρίζουν τη Silchester αφού κατά καιρούς έχουν κάνει αρκετές παρουσιάσεις του προφίλ της στους βρετανούς διαχειριστές, μιλούν για ένα fund με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που ουδεμία σχέση έχει με τις ευκαιριακές τοποθετήσεις των «επιθετικών» hedge funds.
Με χαμηλό προφίλ. Δημοσιεύματα της «Sunday Times» μιλούν για έναν «μάλλον συντηρητικό επενδυτή που πολύ σπάνια επεμβαίνει επιθετικά στις αποφάσεις που παίρνει το μάνατζμεντ των εταιρειών τις οποίες ελέγχει». Σε παλαιότερο δημοσίευμα των «Sunday Times» με τίτλο «Ενας fund manager του City με χαμηλό προφίλ», επισημαίνεται ότι ο Στίβεν Μπατ επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να αλλάξει αυτή την εικόνα για τον εαυτό του, και στο πλαίσιο αυτό έδωσε στην εφημερίδα συνέντευξη. «Δεν θέλω η Silchester να θεωρείται ως ένα μυστικοπαθές fund, γιατί αυτό δεν απέχει και πολύ από το να δημιουργήσει την εντύπωση μιας απειλητικής, όσον αφορά στην επενδυτική της πολιτική, εταιρείας», εξηγεί ο Μπατ. Και προσθέτει πως η μόνη αιτία που δεν αναζητά η εταιρεία του τη δημοσιότητα είναι επειδή ακριβώς θεωρεί πως οι πελάτες της δεν θα έχουν το παραμικρό όφελος από κάτι τέτοιο.
Η εταιρεία έχει πάρει την ονομασία της από το χωριό όπου ο Μπατ διατηρεί την εξοχική του κατοικία, και εξασφάλισε στην ουσία τα πρώτα της επενδυτικά κεφάλαια διαχειριζόμενη τα αποθεματικά ύψους 200 εκατ. δολαρίων του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων στο Μιζούρι των ΗΠΑ.
Ξένα δημοσιεύματα αλλά και κατά καιρούς χρηματιστηριακές ανακοινώσεις τη φέρνουν να έχει συμμετοχές (εκτός των Tate & Lyle, WH Smith και Delhaize), στην εφημερίδα «South China Morning Post», στη βρετανική ζυθοποιία Wolves & Dudley, στη φίρμα εντομοκτόνων Rentokill, στην αυστραλιανή Jardine Lloyd Thomson, στην Electric Components, στην Amer Group κ.α. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο fund διαχειρίζεται και κεφάλαια αμερικανικών πανεπιστημίων.
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4657655
=====================================
Κλειδώνει η πρόσβαση ιδιωτικών παρόχων στα «νέα» swapsΕλλάδαΕνεργειακή ΠολιτικήΗλεκτρισμόςλιανική ρεύματοςΕΡΓΑΛΕΙΑΕργαλείαΕκτύπωσηΑποστολή σελίδας σε ένα φίλο16/09/2011 08:00Νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρισμού και άμεση μετακύλιση στους καταναλωτές του οφέλους που θα προκύψει από τη διενέργεια δημοπρασιών για τμήμα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, φέρνει η πρόθεση της κυβέρνησης και της Κομισιόν να επιτρέψουν σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας την πρόσβαση στους περίφημους διαγωνισμούς για τη λιγνιτκή ισχύ της ΔΕΗ. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς swaps που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο μέτρο των πωλήσεων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για την ικανοποίηση της σχετικής απόφασης της κομισιόν για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress – και όπως άφησε να εννοηθεί σαφώς ο επικεφαλής της HellasPower Β. Μηλιώνης κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους δημοσιογράφους – κατά τις επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους της κομισιόν, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα της αγοράς, με τους προμηθευτές να ζητούν να έχουν πρόσβαση στη φθηνή λιγνιτική ενέργεια, ως οι μόνοι που μπορούν να περάσουν το όφελος από το χαμηλό κόστος στην κατανάλωση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις θα πρέπει να θεωρούνται ειλημμένες για έναν πρόσθετο λόγο: ήδη στην αγορά μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες στην υψηλή τάση, έχουν δεχθεί διερευνητικές κρούσεις από ιδιώτες παρόχους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, οι ιδιώτες πάροχοι έχουν ζητήσει από μεγάλους πελάτες να πληροφορηθούν λεπτομέρειες για το καταναλωτικό προφίλ των μεγάλων βιομηχανιών. Οι πληροφορίες αυτές εκτιμάται από την πλευρά της βιομηχανίας, ότι θα χρησιμοποιηθούν ώστε οι πάροχοι να κάνουν τα δικά τους πλάνα – σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με κάποιον μεγάλο καταναλωτή – και να υποβάλουν προσφορές στο πλαίσιο των δημοπρασιών για τα swaps.
Βιομηχανία
Μια άγνωστη παράμετρος της εξίσωσης πάντως είναι η στάση που θα τηρήσει η βιομηχανία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την τελική διαμόρφωση των τιμολογίων υψηλής τάσης (στο πλαίσιο της γνωστής παραγγελίας της ΡΑΕ). Η βαριά βιομηχανία που διατηρεί ένα «θεσμικό» προφίλ, θεωρείται από κάποιους ότι πολύ δύσκολα θα άλλαζε ενεργειακές συνήθειες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πηγή της βιομηχανίας, σημείο κλειδί και δικλείδα ασφαλείας για τον προμηθευτή μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή θα αποτελούσε η καθετοποίηση.
Βεβαίως στη μέση τάση όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ακόμη και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έχουν τολμήσει το βήμα αλλάζοντας προμηθευτή με ένα premium έκπτωσης στην τιμή έναντι των τιμολογίων της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κινητικότητα και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε εταιρικό επίπεδο από τον κάθε πελάτη χωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του.
=====================================
Φωτόπουλος: Προτιμούμε να παρανομήσουμε κι ας έχουμε
Την πρόθεση των εργαζομένων της ΔΕΗ να μην κόψουν το ρεύμα στους πολίτες οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πληρωμή του τέλους ακινήτων επανάλαβε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.
"Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούνται οι πολίτες. Εάν ο νόμος επιβάλει στους εργαζόμενους της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα στον άνεργο, τον μεροκαματιάρη, τον παππού και τη γιαγιά, τον φτωχό συνάνθρωπό μας που δεν έχει μία στην τσέπη του, που το μηνιάτικο τελειώνει στις 15, εμείς δεν θα το κάνουμε. Προτιμούμε να παρανομήσουμε και ας υποστούμε τις όποιες συνέπειες", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τέτοια σκληρά μέτρα μονάχα οικονομικοί δολοφόνοι και οικονομικοί τρομοκράτες μπορούν να πάρουν».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το νέο χαράτσι ακίνητης περιουσίας, το οποίο περνάνε στη ΔΕΗ μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε φοροεισπράκτορες και τιμωρούς, είναι αντισυνταγματικό, γιατί αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, σε μια βασική αρχή του Συντάγματος ότι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα».
Επισήμανε ακόμη ότι συμφώνησαν με τη ΓΕΝΟΠ να δημιουργηθεί μια «κοινωνική ασπίδα προστασίας» σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.
=======================================
Η συμπαραγωγή, ο Μυτιληναίος και τα μεγάλα μαχαίρια....
Επειδή έχουν βγεί μαχαίρια για την υπόθεση της συμπαραγωγής και της μονάδας της «Αλουμίνιον», θα σας γράψω όσα μου είπε για το θέμα μια «παλιά καραβάνα» του ενεργειακού χώρου. Αφού λοιπόν σημείωσε ότι «η φτώχεια φέρνει γκρίνια», δηλαδή ότι οι διαμάχες είναι χαρακτηριστικές του πόσο στριμωγμένος είναι ο κλάδος, μου έδωσε τα πέντε sos τα οποία σας μεταφέρω:
1. Είναι κεντρική πολιτική της Ε.Ε. η ενίσχυση της συμπαραγωγής, όπως και η ενίσχυση των ΑΠΕ. Και ήταν πράγματι υποχρέωση της χώρας μας να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να θεσπίσει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης και με εγγυημένη τιμή. Αυτό έγινε με το ενεργειακό νομοσχέδιο. Όμως η κοινότητα δεν σου λέει και ποια πρέπει να είναι η τιμή αυτή. Στην πρώτη εκδοχή που παρουσίασε ο Παπακωνσταντίνου δεν προβλεπόταν καμία διαφοροποίηση για τις μικρές και τις μεγάλες μονάδες, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται τρελά κέρδη για μονάδες όπως αυτή του Μυτιληναίου. Τελικά, μετά τις αντιδράσεις, υιοθετήθηκε διαφορετική (πιο ευνοϊκή) αντιμετώπιση για τους μικρούς σταθμούς συμπαραγωγής μέχρι 35 Μεγαβάτ και διαφορετική για τους μεγαλύτερης ισχύος. Σε κάθε περίπτωση όλες οι μονάδες συμπαραγωγής μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα και με εγγυημένη τιμή.
2. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Μυτιληναίος ωφελείται κατά πολύ από την ευνοϊκή αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία στις μονάδες συμπαραγωγής. Γιαυτό άλλωστε έφτιαξε τη μονάδα της «Αλουμίνιον». Κατά πολλούς, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αυτή η παράμετρος ήταν βασική για να πάρει την απόφαση να αγοράσει την «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Μιλάμε δηλαδή για μια επιχειρηματική επιλογή που φαίνεται ότι του «βγαίνει», ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Όμιλος έχει επιδείξει διαχρονικά (με όλες τις κυβερνήσεις κατά το κοινώς λεγόμενο) ευελιξία και αξιοσημείωτη ικανότητα στο να προωθεί τα επιχειρηματικά του πλάνα. Αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Μυτιληναίος επειδή επενδύει σε μια προωθούμενη από την Ε.Ε. τεχνολογία. Είναι σαν να λέει κάποιος «γιατί να παίρνει αυξημένη τιμή αυτός που επενδύει σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά;».
3. Είναι γεγονός ότι η ωφέλεια του Μυτιληναίου, ως ένα βαθμό, αποτελεί ζημιά για τους άλλους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς θα μπαίνει η μονάδα του κατά προτεραιότητα και θα στερεί ώρες λειτουργίας στις υπόλοιπες μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, κατά την οποία επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι αναπόσβεστες και αναζητούν διεξόδους βιωσιμότητας, έχει τεράστια σημασία.
4. Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή θα πρέπει να «βγεί» από τη ΡΑΕ η εγγυημένη τιμή με την οποία θα απορροφάται το ρεύμα της «Αλουμίνιον». Από την τιμή αυτή παίζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς οι μέρες είναι πολύ… πονηρές και βέβαια καθοριστικές για το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και με την κατώτερη τιμή που προβλέπει ο νόμος να «μπαίνει» η μονάδα του Μυτιληναίου, εξασφαλίζει μια πολύ αποδοτική και κερδοφόρα λειτουργία.
5. Υπάρχει ακόμα η υπόθεση του ειδικού τέλους ΑΠΕ. Πράγματι, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί από ΑΠΕ, αν σε αυτό το ειδικό τέλος φορτωθούν και οι νέες απώλειες που θα έχει ο ΔΕΣΜΗΕ για να καλύψει την ενίσχυση προς τη συμπαραγωγή, τότε αυτό το τέλος θα πρέπει να φτάσει στα… ουράνια. Και ο καταναλωτής θα εξεγερθεί δίκαια, απέναντι σε οτιδήποτε «πράσινο». Βέβαια για να έχει κανείς πλήρη εικόνα όσον αφορά το θέμα αυτό, θα πρέπει να υπολογίσει ότι η Οριακή Τιμή που πιάνει σήμερα το σύστημα δεν είναι πραγματική, αλλά αποτέλεσμα των στρεβλώσεων της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σύστημα θα πρέπει να «βρει» αρκετά εκατομ. ευρώ το χρόνο ακόμα, για να ενισχυθεί η μονάδα της «Αλουμίνιον».
16 | 09 | 2011 10:20Και οι Γερμανοί θέλουν τον... Έλληνά τους
Συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα και το Βήμα FM έδωσε σήμερα το πρωί ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής των φιλελευθέρων Γ. Χατζημαρκάκης. Και παρότι ο πρόεδρος του κόμματός του Φ. Ρέσλερ , δε σταματά να κάνει δηλώσεις περί ελληνικής χρεωκοπίας, ο Χατζημαρκάκης δε μάσησε τα λόγια του, αποδίδοντας τη στάση του αντικαγγελάριου, στο γεγονός ότι έχει χάσει δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε τοπικές εκλογές και προσπαθεί να σώσει την παρτίδα στις τελευταίες εκλογές για φέτος που γίνονται την Κυριακή. Σε σχέση με τα ενεργειακά πάντως, ο Χατζημαρκάκης, που έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες φέρνοντας γερμανούς επενδυτές στην Ελλάδα, είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι θεωρεί τον τομέα των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών ως τις αγορές που θα βοηθήσουν για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας. Προέτρεψε δε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα κάποιες τεχνολογίες, στις οποίες η χώρα μας έχει αποκτήσει προβάδισμα όπως οι φωτοβολταϊκοί trackers. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα περισσότερο και πρότεινε οι ελληνικές εταιρείες tracker να κάνουν joint ventures με μεγάλες γερμανικές εταιρείες για να βγουν πιο δυναμικά στις διεθνείς αγορές…
============================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου