Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο «Σπάρτακος» απειλεί με... μπλακ άουτ με φόντο τις εκλογές στη ΓΕΝΟΠ σ' ένα χρόνο

Ο «Σπάρτακος» απειλεί με... μπλακ άουτ
Οι συνδικαλιστές στη βόρεια Ελλάδα κατέλαβαν τα ορυχεία λιγνίτη
Tου Δημήτρη Διαμαντίδη
Σε παύση κάθε λειτουργίας και δραστηριότητας στα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν τα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Βόρειο Ελλάδα προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι, απειλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, με ηλεκτρικό μπλακ άουτ, αν η κατάσταση συνεχιστεί. Πρόκειται για την πρώτη «σκληρή» απάντηση του «Σπάρτακου», του σωματείου των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία, στις μειώσεις των αποδοχών που αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ, σε εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος προβλέπει μείωση των συνολικών αποδοχών κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009.
«ΔΕΗ και κυβέρνηση απέστειλαν εκκαθαριστικά με μειώσεις μεγαλύτερες από αυτές που είχαν ανακοινωθεί», αναφέρει ο «Σπάρτακος», κηρύσσοντας «ανταρτοπόλεμο» στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αφού εξαρχής το σωματείο του βορρά είχε διαφωνήσει με τον τρόπο μείωσης των αποδοχών, καταγγέλλοντας ότι «βολεύει» τους διοικητικούς υπαλλήλους και μειώνει υπέρμετρα τις αποδοχές των εργαζομένων στα ορυχεία, αφού αυτοί εκ των πραγμάτων έχουν περισσότερες υπερωρίες, νυχτερινά κ.λπ. Η πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ, την οποία σιωπηρά φάνηκε να αποδέχεται η ΓΕΝΟΠ, ήταν οι περικοπές να γίνουν στα επιδόματα και όχι στους μισθούς, με τη λογική ότι αν η κατάσταση κάποτε βελτιωθεί, τότε είναι πιο εύκολο να ανακτηθούν τα επιδόματα σε σχέση με τους ονομαστικούς μισθούς.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος έχει καταγγείλει ανοιχτά τους συνδικαλιστές της Κοζάνης για διασπαστικές κινήσεις και υπονόμευση της ΓΕΝΟΠ με στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, με τον πρόεδρο του «Σπάρτακου» Γ. Αδαμίδη να του απαντά πως δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα συνδικαλισμού και αγωνιστικότητας.
Επιστολή
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έστειλε ανοικτή επιστολή στους εργαζόμενους της περιοχής, στην οποία καταδικάζει και καταγγέλλει τις καταλήψεις των ορυχείων ως επιπόλαιη και επικίνδυνη ενέργεια. Κάνει λόγο για διασπαστική κίνηση και προσπάθεια υπονόμευσης της ΓΕΝΟΠ, «φωτογραφίζοντας» χωρίς να κατονομάσει τη διοίκηση του «Σπάρτακου».
Ο κ. Φωτόπουλος διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι οι μειώσεις μισθών είναι προσωρινές και πως οι όποιες αδικίες θα διορθωθούν εντός του Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων στα ορυχεία και στους ΑΗΣ, που μειώθηκαν ως και κατά 48%, διογκώνονταν με τις υπερωρίες και τα επιδόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τις περικοπές 700 εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία είχαν αποδοχές μεγαλύτερες από το πλαφόν του γενικού γραμματέα υπουργείου. «Η επιστολή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ δεν μας αγγίζει στο ελάχιστο», ήταν η απάντηση του Γ. Αδαμίδη. «Ο Σπάρτακος δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα συνδικαλισμού και αγωνιστικότητας. Θυμίζουμε ότι στην τελευταία μεγάλη απεργία στη ΔΕΗ είχε ποσοστό συμμετοχής 100%, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπου τα ποσοστά ήταν χαμηλά», υπογράμμισε ο ίδιος.
Να σημειωθεί ότι ο «εμφύλιος βορείων και νοτίων» μαίνεται το τελευταίο διάστημα, με φόντο τις εκλογές στη ΓΕΝΟΠ σ' ένα χρόνο, ενώ πριν από το τελευταίο επεισόδιο είχε προηγηθεί σύγκρουση των δύο πλευρών για τη σκοπιμότητα της κατάληψης των εκδοτηρίων της ΔΕΗ και για την προοπτική συμμετοχής ιδιωτών στην κατασκευή νέων μονάδων.
================================================
Όλα ήταν θέατρο;
Από το http://www.kourdistoportocali.com/


Ως εδώ ήταν η επαναστατική διάθεση του Νίκου Φωτόπουλου;

Μήπως το τσουβάλιασμά του ήταν τελικά σκηνοθετημένο;

Πως είναι δυνατόν ο μαρξιστής Φωτόπουλος να κάνει τουμπεκί για το χυδαίο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ αλλά και για τις αυξήσεις που ζητά η Επιχείρηση από τους δύστυχους και ανυπεράσπιστους καταναλωτές;

Τι έγινε ρε Φωτόπουλε;

Θέατρο ήταν αυτό που παρακολουθήσαμε;

Ποιος είσαι τελικά;

Υπήρξε και συνεχίζει να είναι μαρξιστής, τον αποκαλούν δονκιχωτικό, ο λόγος του είναι παλαιοκομματικός. Εκπροσωπεί την πιο αδιάλλακτη πτέρυγα του συνδικαλισμού. Ως στέλεχος ΠΑΣΟΚ, είχε στηρίξει ουσιαστικά τον Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές
εκλογές αλλά σήμερα φέρεται μετανιωμένος. Κήρυξε τον πόλεμο σε οποιοδήποτε εγχείρημα πώλησης τμημάτων της ΔΕΗ με ένα SΜS που έστειλε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Και ετοιμάζει από τώρα πολεμοφόδια για τον χειμώνα.

Στο γραφείο του στη ΓΕΝΟΠΔΕΗ, ο πρόεδρος του πανίσχυρου συνδικάτου των εργαζομένων στη μεγάλη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα έχει αναρτημένες αφίσες με εδραία πρόσωπα του μαρξισμού, αφίσες του Μαρξ δηλαδή, αλλά και του Βελουχιώτη και του Τσε Γκεβάρα. Οι δύο πρώτοι, γενειοφόροι, κάνουν τους φίλους του να αστειεύονται μαζί του: «Ρε Νίκο, τι τους θέλεις αυτούς τους αξύριστους στον τοίχο;», του λένε. Το πείραγμα χοντραίνει όταν στέκονται στο πορτρέτο του Τσε: «Ολα τα λεφτά σ΄ αυτή τη φωτογραφία είναι το πούρο», είναι το σύνηθες πείραγμα. Δεν είναι πείραγμα ανώδυνο. Στην πραγματικότητα, παραπέμπει στα πούρα που τα χρόνια των παχιών αγελάδων έμαθαν να τιμούν δεόντως και πολλοί συνδικαλιστές, μιμούμενοι το lifestyle εκείνων των πλουσίων που τους αρέσει να επιδεικνύονται.

Στον Νίκο Φωτόπουλο δεν αρέσει αυτό το χιούμορ. Συνήθως είναι σοβαρός και μονοκόμματος. Μιλάει με διατυπώσεις που συχνά παραπέμπουν στην ιδιότυπη πασοκική σλανγκ της μεταπολίτευσης. Αλλωστε, η ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ τον διαμόρφωσε. Στο SΜS που έστειλε τις προάλλες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να τους τονίσει πως ό,τι και αν σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μέλλον της ΔΕΗ είναι και οι συνδικαλιστές εκεί, κάνει μνεία της ένταξής του: «Πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο».
Η αλήθεια είναι ότι γύρω στο 1978 πίστευε στη διεθνιστική επανάσταση, γι΄ αυτό άλλωστε πρωτοοργανώθηκε στο Ξεκίνημα που τότε ήταν τροτσκιστική ομάδα μέσα στο Κίνημα.

Παιδί του Μπακαλάκου.
Από τότε, όμως, έχουν περάσει πολλά. Σήμερα, π.χ., είμαστε στην Ευρώπη, πολλοί από όσους τότε φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» έχουν στο μεταξύ επωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις ευκαιρίες που έδωσε στη χώρα μας η ευρωπαϊκή πορεία. Και από την εποχή που ο Θωμάς Μπακαλάκος μελοποιούσε τους στίχους του Διονύση Τζεφρώνη για να γράψει τα «Αγροτικά», μπορεί να μην έχουν εξαλειφθεί οι μεσάζοντες που θα κερδοσκοπήσουν, μεγάλο όμως κομμάτι της «αγροτιάς» δεν νοιάζεται για τη σοδειά αλλά για τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Ολα αυτά δεν μοιάζει να έχουν επηρεάσει τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που παλαιοί και νεώτεροι συνδικαλιστές τον παρουσιάζουν ως έναν ρομαντικό από τα παλιά, δονκιχωτική μορφή, αφοσιωμένο στην ιδεολογία, συνεπή και ανιδιοτελή.

Αν η πολιτική γινόταν με ηθικούς όρους, με όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς που τον συνοδεύουν ο Νίκος Φωτόπουλος θα ήταν κάτι σαν άγιος του συνδικαλισμού. Στην πολιτική οι πράξεις είναι που μετρούν, ανεξαρτήτως των κινήτρων που τις υποκινούν. Και η πράξη του προέδρου της ΓΕΝΟΠΔΕΗ, να στείλει το επίμαχο SΜS στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θορύβησε πολλούς. Εκφράσεις όπως «θα φτάσουμε στα άκρα» και «θα ματώσουμε» έχουν βγει από το πολιτικό οπλοστάσιο του 1980. Μπορεί να φαντάζει παρωχημένη φρασεολογία, αλλά είναι κυρίαρχη στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η ηγεσία της οποίας αυτό το διάστημα είναι συσπειρωμένη και σκληρή.

Ορειβάτης.
Κατάγεται από τον Νομό Ηλείας, το χωριό της καταγωγής του είχε καταστραφεί στις μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007. Η σύζυγός του κατάγεται από τον Αθανάσιο Διάκο, ορεινό χωριό στη Φωκίδα. Εκεί υπάρχει ένα κατάλυμα στο οποίο του αρέσει να πηγαίνει όταν βρίσκει ευκαιρίες ανάπαυλας. Του αρέσουν τα βουνά, πηγαίνει τακτικά ορειβατικούς περιπάτους. Προτιμά να περνά απαρατήρητος, η δημοσιότητα του είναι κάτι ξένο. Οπως άλλωστε και οι έξοδοι - συνεργάτες του βεβαιώνουν ότι δεν τον έχουν δει ποτέ να βγαίνει, σε μια ταβέρνα ή σε ένα μπαρ.

Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή έζησε και δραστηριοποιήθηκε στο συνδικάτο της ΔΕΗ. Η συνδικαλιστική δραστηριότητά του τον είχε οδηγήσει στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ), συνδικαλιστικό μετερίζι στο οποίο διέπρεψαν ορισμένοι σκληροί και ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους συνδικαλιστές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ (Αμαλος, Πιπεργιάς). Οπως εκείνοι διεκδίκησαν, έτσι κι αυτός δεν είναι διατεθειμένος να απεμπολήσει το προνόμιο της ΓΕΝΟΠ να συνδιοικεί στην πραγματικότητα την επιχείρηση. Το 2004, όταν άλλαξε μια ολόκληρη γενιά, βρέθηκε ξαφνικά στην ηγεσία της Γενικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων της επιχείρησης (ΓΕΝΟΠ). Οι παλαιοί συναγωνιστές του τον θυμούνται ως στέλεχος της επιρροής του Ακη Τσοχατζόπουλου όταν εκείνος προέβαλλε ως αξιόπιστος διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, άρα αυτονόητες θεωρούνται και οι ιδεολογικές συγγένειές του με στελέχη όπως ο Χρήστος Παπουτσής ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Παρότι έχει συνεχή κομματική δραστηριότητα, δεν έχει αξιοσημείωτη παρουσία στα κομματικά όργανα. Μια περίοδο μόνο, πριν από το 2004 και τη συνδικαλιστική του ανάρρηση, εξελέγη επικεφαλής του τομέα Ενέργειας. Τον περασμένο Φεβρουάριο ορίστηκε στην πενταμελή γραμματεία του τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης, θέση που αγνόησε επιδεικτικά. Είχε αρχίσει να διαφωνεί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τη στρατηγική του μπροστά στην κρίση, την οποία θεωρεί υποχωρητική. Ειρωνεία: το 2007, ο συνδικαλιστικός του πυρήνας δραστηριοποιήθηκε έντονα για να στηρίξει εσωκομματικά τον Παπανδρέου, έναντι της υποψηφιότητας Βενιζέλου. Παράσταση συνδικαλισμού.
Ως συνδικαλιστής, ο Νίκος Φωτόπουλος ήταν πηγή ενόχλησης για τις επιλογές τις σχετικές με την ενέργεια της κυβέρνησης Καραμανλή. Το 2007, όταν πρώτη φορά η ΔΕΗ πέρασε από την κερδοφορία στις ζημιές, η κριτική που άσκησε άγγιξε μεγάλο μέρος της παθογένειας της οικονομίας μας, την πελατειακή σχέση πολιτικής και ιδιωτικών συμφερόντων. Είχε πει τότε ότι η Ν.Δ. συμπεριφέρεται στη ΔΕΗ «σαν να είναι η Φιλιππινέζα των ιδιωτών». Μιλούσε απροκάλυπτα για αεριτζήδες που μπήκαν στην αγορά της ενέργειας και για «κρατικοδίαιτους επενδυτές». Οσοι τον ξέρουν καλά λένε ότι γι΄ αυτό φοβάται την επιπλέον απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, γνωρίζει καλά- λένε- πόσο τρωτό είναι το κομματικό κράτος απέναντι σε κερδοσκόπους.

Ως προς τα προαναφερόμενα, έχει βεβαίως τα δίκια του. Από την άλλη, όμως, η ρητορική του αποκρύπτει την επιβάρυνση της επιχείρησης εξαιτίας του δημόσιου χαρακτήρα της. Παραλείπει να μιλήσει για τις κομματικές προσλήψεις, τα ρουσφέτια, τα προνόμια των υπαλλήλων της εταιρείας και, βέβαια, για τα προνόμια των συνδικαλιστών (που επιδοτούνται για να μην εργάζονται). Και όταν βάζει τον καταναλωτή μπροστά, το κάνει για να δραματοποιήσει την κατάσταση. Διότι μπορεί να είναι «κολλημένος» με την κομματική σλανγκ της δεκαετίας του 1970, αλλά ξέρει ότι για να μπορείς να ελπίζεις σε μια πολιτική ή σε μια συνδικαλιστική νίκη, πρέπει και να μπορείς να παίζεις λίγο θέατρο. Η πολιτική είναι και ολίγον θέαμα, και ολίγος συμβολισμός. Και ο Νίκος Φωτόπουλος ξέρει ότι είναι η τελευταία ελπίδα των συνδικάτων να κερδίσουν μια νίκη, έστω και στα σημεία. Για λόγους συμβολισμών. Γι΄ αυτό θα τον ξανασυναντήσουμε μπροστά μας σύντομα. Ραντεβού από τον Σεπτέμβριο.

ΕΙΠΕ: Ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες
ΕΙΠΑΝ ΓΙ΄ ΑΥΤΟΝ: Εμείς στο κόμμα δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Τα συνδικαλιστικά στελέχη έχουν και άλλους ρόλους να υπηρετήσουν Σωκράτης Ξυνίδης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

================================================
ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Εγκύκλιος για τις εξαιρέσεις στο χαράτσι
Το υπ. Οικονομικών αναζητεί φόρμουλα ώστε η πληρωμή του ειδικού τέλους για το 2012 να επιμεριστεί, αν είναι δυνατόν, ακόμη και σε 12 δόσεις. Σήμερα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα διευκρινιστική εγκύκλιο για τα λάθη και τις εξαιρέσεις από το χαράτσι
Φόρμουλα για να αποσυνδεθεί η καταβολή του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η πληρωμή του για το 2012 να επιμεριστεί, αν είναι δυνατόν, ακόμη και σε 12 δόσεις αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα το υπουργείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα διευκρινιστική εγκύκλιο για τα λάθη και τις εξαιρέσεις από το χαράτσι. Παράλληλα θα προωθήσει πιθανότατα μέσω του πολυνομοσχεδίου αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των ακινήτων και τον τρόπο είσπραξης του τέλους.


ΧΑΡΑΤΣΙ
Παρά τις όποιες βελτιώσεις για να αποφευχθούν τα λάθη και να προστατευτούν αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες, η πρώτη δόση του τέλους θα πρέπει να πληρωθεί και ο συμψηφισμός θα γίνει εντός του επόμενου έτους.
Οπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης στο "Μega", ανεξαρτήτως του τι προβλέπει η εγκύκλιος για τις εξαιρέσεις, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι πρώτα να καταβάλλουν το τέλος και μετά θα γίνονται διορθώσεις τυχόν λαθών.
Σε δόσεις
Πρόσθεσε ότι το τέλος για τα ακίνητα θα ισχύσει και το επόμενο έτος, ενδεχομένως όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από 6 δόσεις (τόσοι είναι οι λογαριασμοί που αποστέλλει η ΔΕΗ στους καταναλωτές μέσα σε ένα δωδεκάμηνο), πιθανότατα ακόμη και σε 12.
Για να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι να δώσουν τα αρχεία τους στο υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές που θα αφορούν το ειδικό τέλος ακινήτων που θα καταβληθεί εντός του 2012 πιθανόν να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος με τις νέες εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων.
Στην εγκύκλιο θα προβλέπεται διεύρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων, η σύσταση τριμελών επιτροπών στις εφορίες για την αξιολόγηση όσων αδυνατούν να καταβάλουν το χαράτσι και η διακοπή ρεύματος μετά 80 μέρες (αντί 40 που ισχύει σήμερα). Ειδικότερα, αναμένεται να εξαιρεθούν από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν, εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
Κώστας Τσαχάκης
==========================================



Ενα επικουρικό ταμείο για 3,5 εκατ. ασφαλισμένους
Το σχέδιο για τα επικουρικά ταμεία προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, υλοποιώντας σχετική δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα με το Μνημόνιο για επέκταση και ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και στις συμπληρωματικές παροχές των Ταμείων (επικουρικά + εφάπαξ).
Του Γιώργου Γάτου
Τη συγχώνευση των 5 μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων των εργαζομένων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΤ, ΤΕΑΙΤ) σε 1 ενιαίο και τη μείωση τόσο των ήδη καταβαλλόμενων όσο και των νέων επικουρικών συντάξεων στο 20% του συντάξιμου μισθού στα περισσότερα από αυτά και στο 40% - 45% σε όσα Ταμεία «αντέχουν», προβλέπει το σχέδιο «εξυγίανσης» της επικουρικής ασφάλισης που θα νομοθετήσει και θα εφαρμόσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το σχέδιο προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης υλοποιώντας σχετική δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα με το Μνημόνιο για επέκταση και ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και στις συμπληρωματικές παροχές των Ταμείων (επικουρικά + εφάπαξ).
Δύο αλλαγές
Οι δύο αλλαγές που θα επηρεάσουν συνολικά 3,5 εκατ. άτομα (2,5 εκατ. εργαζόμενους - ασφαλισμένους και 1 εκατ. συνταξιούχους) έχουν ως εξής:
1. Ενοποιούνται λειτουργικά, οικονομικά, διοικητικά και ασφαλιστικά τα 5 μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Για την ενοποίηση αυτή θα δοθεί τρίμηνη προθεσμία από την 1/1/2012 στα Ταμεία να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν ή όχι στο νέο ενιαίο Ταμείο. Οσα αρνηθούν να συγχωνευτούν «θα αναλάβουν τις? τύχες των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των παροχών που καταβάλουν σήμερα». Δηλ. το κράτος δεν θα παρέχει καμία απολύτως εγγύηση για τη συνέχιση της καταβολής συντάξεων, κάτι που, όπως εκτιμά ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, θα είναι το? ζητούμενο έως το 2017 - 2018 στα περισσότερα επικουρικά ταμεία και μετά το 2025 σε όλα αφού η σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων ανατρέπεται (αντί του 4 προς 1 είναι 2,5 προς 1 ή και 1 προς 1) και «ωριμάζουν» τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ήταν 850 εκατ. ευρώ.
2. Μειώνονται, από τον Ιανουάριο του 2012, τουλάχιστον στο 20% του συντάξιμου μισθού (ποσοστό που ήδη ισχύει για τους νέους, από 1/1/93 ασφαλισμένους όχι όμως και για τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/92 και τους ήδη συνταξιούχους) τα ποσά των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Υψηλότερα ποσοστά, στο 40% - 45% του συντάξιμου μισθού, θα μπορούν να καταβάλουν μόνο όσα από τα «υπό συγχώνευση» Ταμεία έχουν την οικονομική δυνατότητα με βάση τις αναλογιστικές μελέτες. Η μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων θα είναι της τάξης του 15% - 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου η οποία, ωστόσο, παραδέχεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και στο 50% (όπως ήδη έγινε με το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο αλληλοβοηθείας που οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών και μετά την ένταξή του στο ΕΤΕΑΜ δίνει 50% μικρότερες επικουρικές συντάξεις). Το μόνο Ταμείο που θα γλιτώσει τη νέα μείωση (πέραν αυτών που ήδη γίνονται από την 1η Νοεμβρίου και της διατηρούμενης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ) θα είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
ΕΦΑΠΑΞ
Μειώσεις θα γίνουν, στην προοπτική της σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές, και στα εφάπαξ. Οι μειώσεις θα οριστικοποιηθούν μέσα στο Δεκέμβριο και θα αφορούν σχεδόν όλα τα Ταμεία Πρόνοιας (τα οποία σε αντίθεση με τα επικουρικά παραμένουν αυτοτελή) και θα είναι επιπλέον των ήδη γνωστών μειώσεων που έχουν γίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (15% το 2010 και 20% για το 2011) στο ΤΑΠ - ΔΕΗ (25% το 2010 και 30% το 2011) και στο ταμείο της Εμπορικής (-30%).
Τα ποσοστά αναπλήρωσης στα επικουρικά ταμεία
(Επί του συντάξιμου μισθού και για 35 χρόνια ασφάλισης ασφαλισμένων πριν από την 1/1/93)
Ναυτικοί Πράκτορες και τουριστικά γραφεία: 45% - 49% (ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού).
Εργαζόμενοι σε εταιρείες πετρελαιοειδών: 45%.
Ταμείο εργαζομένων σε βιομηχανίες ποτών και ζυθοποιίας: 19% - 45%.
Ταμείο εργαζομένων στα Τρόφιμα: 42%.
Ταμείο εργαζομένων σε φαρμακευτικές εργασίες: 65%.
Ταμείο εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εργατικών στελεχών: 16% για 15 χρόνια και 35% για 35 χρόνια ασφάλισης.
Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων: 20%.
Προσωπικό ΕΡΤ και Τουρισμού: 33%.
ΕΤΕΑΜ: 25,9% - 35% (ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού).
Ταμείο εργαζομένων στη ΔΕΗ: 25% της κύριας σύνταξης.
ΟΤΕ: 20% για 30 χρόνια.
ΕΛΤΑ: 15%.
ΕΥΔΑΠ: 25%.
Ταμείο εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα: 40%.
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: 26%.
Ασφαλιστικών εταιρειών: 80% (με ειδική, όμως, βάση υπολογισμού).
Τραπεζο-υπάλληλοι: 36% για 32 χρόνια (ΑΤΕ) αλλά και υψηλότερα ποσοστά (έως 116%) όταν το επικουρικό ταμείο της τράπεζας χορηγεί παροχή σε υποκατάσταση της κύριας σύνταξης.
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: