Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Η κυβέρνηση προχωρά στο τελευταίο στάδιο, διάλυσης και εκποίησης της επιχείρησης.

==========================
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ.

Η αναλγησία, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός σε βάρος των αδυνάτων, συνεχίζεται. Ο υπουργός της εθνικής χρεοκοπίας, με εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάζει υποθήκη τις ζωές μας και το μέλλον της Επιχείρησης.
Ειδικότερα οι εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ:

· Αύξηση τιμολογίων ρεύματος, κατά 9,2% από την 1η Ιανουαρίου 2012.
· Εκποίησης, πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
· Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, κατά 10 - 15%, με αντίστοιχη περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους.
· Κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου προσωπικού.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι: Η κυβέρνηση και τα αφεντικά της προσανατολίζονται στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Με πρόσχημα την κρίση βάζουν ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ στη ΔΕΗ. Με άλλοθι την «κερδοφορία» φορτώνουν νέα βάρη στην πλάτη του καταναλωτή, για τον οποίο υποτίθεται ότι κόπτονται.
Την ώρα που η χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται στο ναδίρ, κάνουν δωράκι τις μετοχές της ΔΕΗ, στα αρπαχτικά της αγοράς.
Στόχος, δεν είναι η ανασύνταξη της Δημόσιας Επιχείρησης, αλλά η εκχώρηση του κοινωνικού αγαθού.

Στόχος, δεν είναι να βγει η ΔΕΗ από την κρίση, αλλά να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην ύφεση και να οδηγηθούν σε αδυναμία επιβίωσης εκατομμύρια Έλληνες.


Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, η επίθεση της κυβέρνησης και των επικυρίαρχων, δεν θα τελειώσει ΠΟΤΕ.

Στον εργασιακό μεσαίωνα, την πολιτική της κοινωνικής γενοκτονίας, την εκποίηση του δημόσιου ενεργειακού κολοσσού και την απαντάμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

· Κάτω τα χέρια από την ΔΕΗ και το δημόσιο αγαθό.

· Καμιά αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

· Κάτω τα χέρια από τα εισοδήματα και το μειωμένο τιμολόγιο του προσωπικού.

Αν θέλουν πραγματικά η Κυβέρνηση των Βρυξελών και ο αχυράνθρωπος Υπουργός της, να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες της ΔΕΗ, αν πραγματικά κόπτονται για την ανασύνταξη της, ας επεκτείνουν το μέτρο της «ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ» στους καλοταϊσμένους πλιατσικολόγους, τους αβανταδόρους εργολάβους και τους κρατικοδίαιτους επενδύτες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ
=================================
Ευτυχώς δεν θα πάρουν άλλα μέτρα…

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις τελευταίες επιβληθείσες μειώσεις των μισθών μας και ο αποτυχημένος πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν ΠΕΚΑ ξαναχτύπησε.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση της τιμής της Kwh κατά 9,2% μεσοσταθμηκά και ταυτόχρονα ζητά:

· από την Διοίκηση της ΔΕΗ την μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 10-15%,
· περεταίρω μείωση της μισθοδοσίας μας και κατάργηση της παροχής του ειδικού τιμολογίου ρεύματος, για τους εργαζόμενους.
· την πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως μονάδες παραγωγής, ορυχεία κ.α.
Με πρόσχημα την αύξηση κερδών για την απομείωση των χρεών της εταιρείας.

Ο εν λόγω κύριος την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του τέλους των Α.Π.Ε. στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η οπερέτα Παπαδήμου συνέχεια της Κυβέρνησης γιωργάκη Παπανδρέου υλοποιεί τον σκοπό του μεγάλου παιχνιδιού του ξεπουλήματος της Ενέργειας. Ο τότε “εντολοδόχος” Υπουργός Οικονομικών και νυν ΠΕΚΑ μαζί με την “πράσινη” Τίνα μας, προχώρησαν σε συνεχόμενες αυξήσεις της τιμής της παραγόμενης, υποτίθεται φτηνής ενέργειας από Α.Π.Ε. προς όφελος ποιών; Πάντως όχι της ΔΕΗ, Οχι των καταναλωτών.
Ο ΔΕΣΜΗΕ από την ενέργεια του αυτή, οδηγήθηκε σε έλλειμμα της τάξεως των 200 εκ.€ περίπου.
Από την αύξηση της τιμής που επιβάλει τώρα στο ρεύμα, το όφελος για την ΔΕΗ όπως και ο ίδιος ομολογεί είναι μόνο 1,1 μονάδα από την συνολικά επιβαλλόμενη αύξηση.
Η μέχρι τώρα λειτουργία του, κάθε άλλο παρά θετική είναι για την ανάπτυξη και την κερδοφορία της ΔΕΗ. Για όλα αυτά βέβαια η Διοίκηση της ΔΕΗ πού ο ίδιος τοποθέτησε και κράτησε και στις δύο περιόδους των Κυβερνήσεων υποτέλειας και “σωτηρίας” της χώρας δεν έχει προσδώσει τίποτα θετικό για την εταιρεία και ταυτόχρονα έχει κάνει πολλά για την διάλυση της.
Συνάδελφοι, εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα κάτι πρέπει να γίνει.
Η “Διοίκηση” της ΔΕΗ πλέον ξεκάθαρα παίζει τον ρόλο της “Πέμπτης φάλαγγας” για το προσωπικό και την ύπαρξη της Επιχείρησης.
Δεν μπορεί ούτε καν να προασπίσει την παροχή σε είδος, που κάθε εταιρεία δίνει στο προσωπικό της, το ειδικό τιμολόγιο που δόθηκε σε εμάς υπό μορφή αύξησης μέσα από Συλλογική Σύμβαση.
Συνάδελφοι αποδεικνύεται ότι κρύβονται πίσω απ’ όλα αυτά χοντρά παιχνίδια.
Η σημερινή χρηματιστηριακή αποτίμηση της Μεγαλύτερης Επιχείρησης στην Ελλάδα δεν ξεπερνά στο σύνολο της, την μισή αξία μιας λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε κάθε ευνομούμενη χώρα, Υπουργός σοβαρός και Διοίκηση όχι από αχυράνθρωπους, θα είχαν αναστείλει την διαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστήριο.
Τελικός στόχος αποδεικνύεται ότι είναι η πώληση των παγίων που θα ανακοινώσουν συντομότατα σε τιμή “περιπτέρου”.
Συνάδελφοι όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι με αυτές τις πολιτικές μας οδηγούν σε ολική καταστροφή.
Σε εμάς βάζουν τελικά το δίλλημα για να μας πείσουν ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, σε μια χώρα όμως ξεπουλημένη.
Στόχος της “Κυβέρνησης” του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ είναι να μας τελειώσουν.
Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας και του Συνδικάτου ΔΕΗ.

Διέλυσαν το ασφαλιστικό μας, διέλυσαν την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, διαλύουν την αξιοπρέπεια μας. Το επόμενο θα είναι οι απολύσεις.
Τώρα θα κριθούμε όλοι.
Καλούμε όλους τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, τους Συλλόγους και την ΓΕΝΟΠ να πάρουμε ξεκάθαρη θέση για όλα αυτά.
Ένα μήνυμα μπορούμε να στείλουμε σε όλους εκείνους που απεργάζονται αυτά τα σενάρια και εξελίσσονται πλέον σε κοινωνικούς δολοφόνους.
Και η αλητεία έχει τα όρια της.
Εμείς ότι είχαμε να δώσουμε σας το δώσαμε και τελειώσαμε.
Δεν σας οφείλουμε τίποτα άλλο.
Δεν θα σας χαρίσουμε τις ζωές μας.


Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ της ΔΕΗ
==================================
Promitheus
Σαν στέλεχος ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου με πολύ υψηλότερο ποσοστό δανεισμού από αυτό της ΔΕΗ θεωρώ τον πανικό της διοίκησης και της ΓΕΝΟΠ περί χρεοκοπίας σαν μια ακόμη εφεύρεση της κρατικοδίαιτης διαπλοκής.

Η κυβέρνηση συνδέει τις αυξήσεις στα τιμολόγια με ένα συσσωρευμένο χρέος 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακούγεται πολύ για τον απλό πολίτη, αλλά πρόκειται για 28% του ενεργητικού της. Το ίδιο ποσοστό στην πορτογαλική ΔΕΗ (EDP) , που μόλις χρυσοπλέχθηκε σε 16πλασια τιμή από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ (13 αντί 0,8 δισ. ευρώ !), είναι 42%. Κατά την λογική του ΥΠΕΚΑ και των ντόπιων μνηστήρων της ΔΕΗ, θα έπρεπε οι κινέζοι αγοραστές να είχαν πάρει την «υπερχρεωμένη»EDP για ένα κομμάτι ψωμί .

Utilities όπως η ΔΕΗ είναι εταιρίες υψηλής έντασης κεφαλαίου. Επειδή τα ίδια κεφάλαια είναι πολύ ακριβότερα από τον δανεισμό, αποφασιστικό για επενδυτική δύναμη, κερδοφορία, αλλά και ανταγωνιστικές τιμές είναι η πιστοληπτική τους ικανότητα. Κατά κανόνα χάνουν την αυτοδυναμία τους, αν πέσουν στο ΒΒΒ (όπως η EDP). Η είσοδος στρατηγικού εταίρου με υψηλή πιστοληπτική θέση «Α» τις καθιστά πάλι αξιόπιστες, και βιώσιμες και μάλιστα χωρίς την ανάγκη αυξήσεων.

Δεν πρόκειται εδώ για νεοφιλελεύθερη συνταγή. Το αντίθετο: Η γαλλική EDF π. χ. μπορεί και κρατά το ΑΑΑ με την συμμετοχή του κράτους, ενώ ιδιωτικές εταιρίες έχουν πέσει στο μονό A (π.χ. RWE). Σε αντίθεση με την Γαλλία (πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ) το ελληνικό κράτος με πιστοληπτική θέση CC «μολύνει» και καταδικάζει την ΔΕΗ, σε πιστοληπτική αξιολόγηση CCC, όσο κρατά την πλειοψηφία των μετοχών. Με πενταετές Default rate (κίνδυνος χρεωκοπίας στα επόμενα 5 χρόνια) της ΔΕΗ να είναι 20πλασιο από της EDP („BBB“) και 476πλασιο από της EDF („AAA“) δεν μπορεί να υπάρξει δανεισμός.

Καμία επιχείρηση στον κόσμο, δεν μπορεί να δουλεύει με 100% ίδια κεφάλαια, εκτός και αν θεωρητικά τριπλασιάσει τις τιμές της και ταυτόχρονα αποκοπεί από κάθε επενδυτική δραστηριότητα, μέχρι η χώρα να βρεθεί στο σκοτάδι. Οι τελευταίοι των κρατικοδίαιτων στην ΔΕΗ (Management, ΓΕΝΟΠ) και περί αυτής (εθνικοί προμηθευτές κλπ.) ονειρεύονται την αποπληρωμή του χρέους από το Cashflow δηλ. μέσω υπέρογκων αυξήσεων, ώστε να αποφευχθεί η αναπόφευκτη πια ιδιωτικοποίηση.

Η ασυδοσία τους είχε φτάσει σε επίπεδα παραλογισμού και καλώς η κυβέρνηση Παπαδήμου απομάκρυνε το σύνολο των εκπροσώπων του Δημοσίου από το ΔΣ της ΔΕΗ.

Η ιδιωτικοποίηση μέχρι τα μέσα του 2012 είναι περισσότερο από δεδομένη, είναι αναπόφευκτη. Η διαδικασία θα είναι αυτή την φορά καθαρή και οι μετοχές του δημοσίου θα πάνε σε όποιον έχει την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, γιατί αυτός θα μπορέσει να δώσει και την καλύτερη προσφορά: «Μπολιάζοντας» την ΔΕΗ με το δικό του Rating κατεβάζει το χρηματοοικονομικό κόστος στο ελάχιστο και ανεβάζει την κερδοφορία της κατακόρυφα, χωρίς τις πολυπόθητες αυξήσεις στα τιμολόγια.

Η αξία της θα 10πλασιαστει φτάνοντας τα επίπεδα της πορτογαλικής EDP και το κράτος θα γεμίσει τα ταμία του.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους κύκλους που λυμαίνονταν δεκαετίες την δημόσια περιουσία και την περιουσία των μικρομετόχων, ότι αυτή την φορά θα μείνουν με τη χαρά. Η ΔΕΗ δεν είναι Ολυμπιακή.
===============================
ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΣ

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris VI - Jussieu και στην Ecole Centrale de Paris.
Διδάκτορας Ecole Nationale des Ponts et Chaussées - Παρίσι.
Σύμβουλος σε θέματα αναπτυξιακών και κοινοτικών προγραμμάτων, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Ημερησία» σε θέματα οικονομίας.
Διετέλεσε σύμβουλος στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας σε θέματα προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και επί πέντε έτη Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητες τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.
Μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (IΣTAME) - Ανδρέας Παπανδρέου του οποίου υπήρξε Γραμματέας και Αντιπρόεδρος.
Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ των εταιρειών «ΔΕΠΑ Α.Ε.», «Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» και «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.».
Γεννήθηκε το 1961
Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.
===============================================
Έτσι κι αλλιώς δεν αγαπάμε τις σουπιές, ούτε τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και τον φίλο του επιχειρηματία Πάπιστα .
==============================================
Στη κόψη του ξυραφιού η βιωσιμότητα της ΔΕΗ...


Σε σοβαρούς μπελάδες εισέρχεται η ΔΕΗ, μετά και την ενημέρωση Παπακωσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο, ότι το τελικό όφελος από τις αυξήσεις στα τιμολόγια για την επιχείρηση η οποία είχε ζητήσει 19%, θα είναι μόλις… 1,1%, και ενώ οι οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν για νέα υποβάθμιση της, μετά και την τελευταία από τη Standard & Poors.
Κι όλα αυτά όταν η επιχείρηση δέχεται (και θα συνεχίσει να δέχεται) σφοδρή κριτική για «αυξήσεις –φωτιά» στα τιμολόγια της, αφού η μεσοσταθμική επιβάρυνση που θα δει φέτος ο πελάτης της, ανέρχεται στο 12,2%. Άντε τώρα να εξηγήσει κανείς στο μέσο καταναλωτή που πλήττεται από κάθε λογής φόρους, πως εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη ΔΕΗ σε εισπράκτορα τελών, και πως από το 12,2%, ένα 3,5% αφορά στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το 2,6% στις επιπτώσεις από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το 0,9% στην επιβολή τέλους λιγνίτη, το 1,1% στην επίπτωση του ΦΠΑ, το 3% στην αύξηση του τέλους ΑΠΕ, και πως μόνο το 1,1% της δόθηκε ως αύξηση για τη μεταβολή του κόστους της ενέργειας !
Εκείνους ωστόσο που ενδιαφέρει η παραπάνω ανάλυση είναι οι οίκοι αξιολόγησης, που δεν καταλαβαίνουν από γενικόλογες «προτροπές» για μείωση του χρέους της ΔΕΗ μέσω αξιοποίησης των παγίων της, σαν αυτές που περιλαμβάνει το ενημερωτικό Παπακωσταντίνου προς το υπουργικό συμβούλιο. Καταλαβαίνουν μόνο από συγκεκριμένες ανακοινώσεις που οδηγούν σε αριθμητικές πράξεις και σε μείωση του χρέους της επιχείρησης, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Στην «χριστουγεννιάτικη» ανακοίνωσή της, η Standard & Poors εξηγώντας τους λόγους της υποβάθμισης της ΔΕΗ σε «CCC-» από «Β-» μιλούσε ανοικτά για το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω υποβάθμισής της (σσ: κάτι που θα ανεβάσει ακόμη πιο πολύ το κόστος δανεισμού της), τονίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εφόσον μέσα στο επόμενο 12μηνο διαπιστωθεί μεταξύ άλλων ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει αποπληρωμές δανείων της, να εξασφαλίσει νέα δάνεια, κ. ό. κ.
Επεσήμαινε μάλιστα ότι θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της σε σταθεροποίηση ή ακόμη και θα αναβαθμίσει τη ΔΕΗ, αν μεταξύ άλλων μέσα στο επόμενο 12μηνο η κυβέρνηση εφαρμόσει τα κοστοβαρή τιμολόγια που προβλέπει το Μνημόνιο (και αυτό οδηγήσει σε αύξηση κερδών για τη ΔΕΗ εντός του 2012), και αν πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία, δηλαδή λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία ή επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών της σε μεταφορά και διανομή.
Στον «κάλαθο» τα κοστοβαρή, ερωτηματικά για τις πωλήσεις…
Το πρώτο, δηλαδή τα κοστοβαρή τιμολόγια, είναι προφανές μετά και την ανακοίνωση της Πέμπτης, πως δεν πρόκειται να συμβεί εντός του 2012. Όσο για το δεύτερο, όπως είπαμε ο κ. Παπακωσταντίνου καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ να αξιοποιήσει τα πάγια της για να μειώσει το χρέος της, να προχωρήσει δηλαδή σε πώληση μονάδων.
Πρόκειται στην ουσία γι’ αυτό που είχε αποκαλύψει στο περιθώριο του ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός ότι έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα, ένα μέρος των εσόδων από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ να παραμείνει στα ταμεία της για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί κανείς να λάβει στα σοβαρά κάτι τέτοιο, και να το ποσοτικοποιήσει, όταν ακόμη δεν είναι γνωστό... το ποιές ακριβώς μονάδες θα εκποιηθούν, και φυσικά σε τι τιμή, και πότε. Γιατί ακόμη και αν καταλήξει η κυβέρνηση στο ποιες μονάδες θα πωληθούν, ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, και προκηρύξει τους διαγωνισμούς εντός του 2012, τι θα συμβεί αν για παράδειγμα δεν υπάρξει ενδιαφέρον ή το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ χαμηλό ; Το πιθανότερο σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι οι διαγωνισμοί να ακυρωθούν για να επαναπροκηρυχθούν αργότερα. Ομως, η ΔΕΗ έχει ανάγκη από έσοδα "φέτος", όχι κάποια ημέρα, όταν και αν καταφέρει να εκποιήσει περουσιακά της στοιχεία.
Σαν συνέπεια, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προβλέπουν να έρχονται και νέες υποβαθμίσεις της επιχείρησης από οίκους αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: