Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

καταργούν το εργατικό δίκαιο...

===============================
Επιστροφή στο μονοπώλιο της ΔΕΗ
Παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου τα «λουκέτa» σε Εnerga και Hellas Power μας γυρίζουν χρόνια πίσω


Την ώρα που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο ναδίρ, ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέφει σε μονοπωλιακό καθεστώς. Ο ΔΕΣΜΗΕ διέγραψε τις εταιρείες Energa και Hellas Power από το μητρώο της χονδρεμπορικής αγοράς, λόγω αδυναμίας καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών 27 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από αγορές ρεύματος.
Οι 210.000 πελάτες τους «περνούν» στη ΔΕΗ που ήδη κατέχει το 92% της αγοράς και η Ελλάδα βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τα ρεκόρ Γκίνες, αφού παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου που επιτάσσει απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων ένας από τους πιο υποσχόμενους κλάδους, αυτός της Ενέργειας, «κλείνει», αφήνοντας πολλά ερωτηματικά τόσο για το θεσμικό πλαίσιο όσο και για τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών και του αρμόδιου υπουργείου που έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή.
Λογαριασμοί στην Ελβετία
Σε πρώτη ανάγνωση οι λόγοι για τους οποίους οι δύο ιδιωτικές εταιρείες οδηγούνται σε «λουκέτο» (αύριο η ΡΑΕ έχει καλέσει τους εκπροσώπους τους σε ακρόαση με θέμα την άρση των αδειών) δεν χωρούν παρερμηνείες. Χρωστούν 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για χρήση δικτύου και περίπου 60 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΜΗΕ που είναι ο διαχειριστής του συστήματος για αγορές ρεύματος. Εξαγοράστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από το ρωσοαραβικό fund Worldwide Energy για το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ψάχνει να βρει στοιχεία και δεν βρίσκει, αφού «πέφτει» συνέχεια πάνω σε offshore εταιρείες. «Kερασάκι στην τούρτα» ήταν το πόρισμα του επικεφαλής εισαγγελέα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα κ. Παναγιώτη Νικολούδη στο οποίο αναφέρεται ότι οι δύο εταιρείες εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ και στον ΔΕΣΜΗΕ, τα χρήματα αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Η Αρχή προχώρησε στο «πάγωμα» των λογαριασμών των δύο εταιρειών, ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Υπό αυτές τις συνθήκες, εύλογα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι οι δύο εταιρείες λειτουργούσαν παρασιτικά και καλώς έκλεισαν, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος.
Πώς είναι δυνατόν εταιρείες με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, καμία οφειλή σε ΦΠΑ, ΙΚΑ κ.λπ., με τζίρο 500 εκατ. ευρώ και με καθαρά διαθέσιμα περί τα 40 εκατ. ευρώ, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τόσο στον ΔΕΣΜΗΕ όσο και στη ΔΕΗ;
Από τις δύο εταιρείες επισημαίνουν ότι η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων του ομίλου έγινε κατόπιν άρνησης του ΔΕΣΜΗΕ να εγγράψει την εξαγορασθείσα Energa Retail από το Worldwide fund στο Μητρώο Συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας, γεγονός που εμπόδισε την ομαλή δραστηριοποίησή της και την εξυπηρέτηση των πελατών της, και προσθέτουν ότι όταν επήλθε συμφωνία για την καταβολή της δόσης οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εταιρειών βρέθηκαν δεσμευμένοι.
Τονίζουν με έμφαση ότι τα διαθέσιμα των εταιρειών φθάνουν και περισσεύουν για να εξοφληθούν οι οφειλές σε ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ, αρκεί να υπάρξει και ο ανάλογος συμψηφισμός από οφειλές εκείνων προς αυτές. Για την κατηγορία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος υποστηρίζουν ότι όντως, όπως πολλές εταιρείες έχουν μέρος των διαθεσίμων τους στο εξωτερικό, έτσι και αυτές είχαν λογαριασμούς σε Αυστρία και Ελβετία, αλλά επισημαίνουν ότι ξέπλυμα είναι όταν φέρνεις χρήματα απ' εξω στην Ελλάδα και όχι όταν νομότυπα τα βγάζεις έξω.
Στρεβλώσεις της αγοράς
Για την άρνηση του fund να δώσει στη ΡΑΕ στοιχεία μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου δηλώνουν ότι ο νόμος δεν το επιβάλλει.
Τα στελέχη των δύο εταιρειών στέκονται όμως στις στρεβλώσεις της αγοράς και στο θεσμικό πλαίσιο. Στην Ελλάδα οι τιμές της χονδρικής δεν συνδέονται με αυτές της λιανικής, αφού οι πρώτες καθορίζονται από το κόστος και οι δεύτερες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ετσι, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο θεσπίστηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, απογείωσε την οριακή τιμή συστήματος που αγοράζουν οι προμηθευτές από τον ΔΕΣΜΗΕ από 55 ευρώ τη μεγαβατώρα σε 85 ευρώ, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να γράφουν κάθε μήνα ζημιά 6 εκατ. ευρώ, αφού απαγορεύεται να μετακυλίσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την αρνητική οικονομική συγκυρία, την επιβολή του χαρατσιού και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών, οι δύο εταιρείες έχουν ανεξόφλητα τιμολόγια από πελάτες τους ύψους 80 εκατ. ευρώ!
Αυτό όμως που σύμφωνα με τις εταιρείες απομυζά τη ρευστότητά τους είναι η πρακτική να εξοφλούν τον ΔΕΣΜΗΕ εντός 28 ημερών από την ημερομηνία αγοράς ρεύματος. «Ολη η Ελλάδα δουλεύει με πίστωση ως και 6 μήνες. Μόνο στην Ενέργεια παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Οταν είχαμε λίγους πελάτες ανταποκρινόμασταν. Τώρα με 200.000 πελάτες θέλαμε πάνω από 40 εκατ. ευρώ τον μήνα. Πήγαμε στις τράπεζες αλλά καμία δεν προεξοφλεί τιμολόγια. Δεν είναι δυνατόν οι ιδιωτικές εταιρείες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και τους παραγωγούς και εισαγωγείς».
«Μας κλείνουν γιατί τους στερούμε έσοδα»
«Ενόχλησε η γεωμετρική άνοδος των πελατών μας» απαντούν στελέχη των δύο εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος
Η Energa και η Hellas Power είδαν από το 2008 τις εργασίες τους να απογειώνονται. Εκμεταλλεύθηκαν τα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ προς τις επιχειρήσεις, προσέφεραν εκπτώσεις ως και 20% και σταδιακά επεκτάθηκαν και στα νοικοκυριά. Από τους 210.000 συνολικά πελάτες, οι 80.000 είναι πλέον οικιακοί καταναλωτές. Αθροιστικά και οι δύο εταιρείες έχουν τζίρο 500 εκατ. ευρώ και δουλεύουν με περιθώριο EBITDA της τάξεως του 1%. Η Energa συστάθηκε από την οικογένεια Φλώρου και τη Verbund (είναι η αυστριακή ΔΕΗ), η οποία αποχώρησε το 2010. Η Ηellas Power ιδρύθηκε από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη (γι’ αυτό και η πρώτη της ονομασία ήταν Aegean Power) και από τον επιχειρηματία κ. Βασίλη Μηλιώνη. Το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Μελισσανίδης αποχώρησε και ο έλεγχος πέρασε στον κ. Μηλιώνη, ο οποίος μετονόμασε την εταιρεία σε Hellas Power. Toν Noέμβριο του 2011 οι δύο εταιρείες μεταβιβάστηκαν στο fund Worldwide Εnergy Limited, το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες δεν θα λείψουν από την αγορά, αφού εκμεταλλεύθηκαν τα υψηλά λειτουργικά κόστη της ΔΕΗ και έδιναν εκπτώσεις-«ψίχουλα» στα νοικοκυριά πλουτίζοντας χωρίς ρίσκο.
«Στις δύο εταιρείες απασχολούνται περισσότερα από 250 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες με δίκτυα και call centers. Tα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει εκπτώσεις της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά αντί να εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ έμειναν μέσα στην αγορά. Η γεωμετρική άνοδος των πελατών μας ενόχλησε, γι’ αυτό μας κλείνουν» απαντούν στελέχη των δύο εταιρειών.

Μια επένδυση με ρίσκα
* Πώς όμως τον Νοέμβριο του 2011 το Worldwide Energy Fund αποφάσισε να επενδύσει σε μια χώρα που κινδυνεύει να καταρρεύσει και σε δύο εταιρείες που έχουν «φέσια» 80 εκατ. ευρώ από τους πελάτες τους, ενώ η αύξηση των φόρων έχει εξανεμίσει τα περιθώρια κέρδους τους;
* Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το γεγονός ότι το τίμημα που κατέβαλε το fund και για τις δύο εταιρείες δεν ξεπέρασε τα 6 εκατ. ευρώ συνολικά, τα στελέχη του έχουν δελεαστεί με τις διεκδικήσεις των δύο εταιρειών από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Οι δύο εταιρείες με επίσημη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι οφειλές ανέρχονται σε 207 εκατ. ευρώ και έχουν καταθέσει καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις οποίες έχουν γίνει αγωγές και μηνύσεις, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί. Ανεπίσημα αναφέρουν ότι για κάποιες περιπτώσεις θεωρούν πως έχουν σοβαρές πιθανότητες να δικαιωθούν και ενδεικτικά επισημαίνουν τα 40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών των δύο εταιρειών, τα 30 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που ανέβαζε την Οριακή Τιμή Συστήματος κατά 10% και τα 70 εκατ. ευρώ για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα έτη 2009 - 2010 - 2011. H τελευταία υπόθεση έχει φθάσει στο ΣτΕ και εκκρεμεί η απόφαση.
=================================
Οι μάνατζερ που έστειλαν το χαράτσι των ακινήτων στην Ελβετία
Μετά το «λουκέτο» ήρθαν και οι αποκαλύψεις για τους δύο μάνατζερ, του 33χρονου Αριστείδη Φλώρου της Energa και του 31χρονου Βασίλη Μηλιώνη της Hellas Power, οι οποίοι «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με το χαράτσι των πολιτών στην Ελβετία, με αποτέλεσμα η ζημιά που υπέστησαν το Δημόσιο και η ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ!

Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν τους λογαριασμούς, τα χαράτσια των πολιτών, αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το «Πρώτο Θέμα» απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά ότι το μέγεθος της ζημίας το έχουν υποστεί τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας.
Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
======================================
Αναζητούνται 120 εκατ. ευρώ από τους δύο ιδιώτες παρόχους ενέργειας
ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ στη ΔΕΗ οι περίπου 200.000 πελάτες των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER, ύστερα από την απόφαση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) να καταγγείλει τις συμβάσεις με τις δύο εταιρείες και να τις διαγράψει από το μητρώο προμηθευτών.


Παράλληλα, τέθηκαν στο στόχαστρο της Εισαγγελίας οι δύο εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, ύστερα από πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το οποίο μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές, αντί να αποδίδεται στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), έφευγε από τη χώρα. Στο πόρισμα γίνεται λόγος για ποσό 120 εκατ. ευρώ, που, μέσω λογιστικών και άλλων μεθόδων, φαίνεται να κατευθύνθηκε στο εξωτερικό. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου να ερευνήσει το θέμα και να εντοπίσει αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων, και από ποιους. Σημειώνεται ότι ήδη η Αρχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο εταιρειών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΔΕΣΜΗΕ επισήμαναν ότι οι δύο εταιρείες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες, αλλά και ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση των πελατών τους. Η μετάβασή τους στη ΔΕΗ έγινε αυτόματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους (ΔΕΗ ή κάποιον τρίτο) και να υπογράψουν νέα σύμβαση. Στο διάστημα αυτό οι καταναλωτές θα τιμολογούνται με τα γνωστά δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν για όλους. Για την καταγγελία των συμβάσεων των δύο εταιρειών, ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται:

● Για την Hellas Power (νυν «Νέα Εφαρμογή») ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 44.000.000 ευρώ, οι οποίες ρυθμίστηκαν τον Δεκέμβριο με πρακτικό συμβιβασμού των δύο πλευρών, χωρίς η εταιρεία να καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις. Αναφέρει ακόμη ο ΔΕΣΜΗΕ, ότι η εταιρεία έκανε τον Ιανουάριο μεγάλες εξαγωγές ενέργειας από την Ελλάδα, με κίνδυνο να αυξηθούν κατά πολύ οι υποχρεώσεις της προς τον Διαχειριστή, αφού τα έσοδα από τις εξαγωγές θα εισπράττονταν στο εξωτερικό. Ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται τη δέσμευση των λογαριασμών της εταιρείας, από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

● Για την Energa ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40.000.000 ευρώ και τη δέσμευση των λογαριασμών της. Ο ΔΕΣΜΗΕ απέρριψε το αίτημα της εταιρείας «Κέντωρ», που εμφανίστηκε ως διάδοχος της Energa, να εγγραφεί στο μητρώο προμηθευτών. Σημειώνεται ότι εκτός από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, υφίστανται και οι τρέχουσες. Οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΜΗΕ, αυξάνονταν με ρυθμό 750.000 ευρώ την ημέρα, για κάθε μία από τις δύο εταιρείες, ενώ η ΔΕΗ διεκδικεί από αυτές άλλα 67 εκατ. ευρώ.

ΑΡΓ. ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ
http://www.isotimia.gr
===============================
Το πόρισμα για το σκάνδαλο της ενέργειας
Ως ύποπτοι για αδικήματα επίσης κακουργηματικής μορφής, με την ίδια επιβαρυντική περίσταση, αναμένεται να κληθούν από την εισαγγελέα και τα μέλη του ΔΕΣΜΗΕ, που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο χρήματα.
Με την ιδιότητα των υπόπτων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με τον νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου», που επισύρει ποινές μέχρι ισόβια κάθειρξη, αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των εταιρειών Hellas Power και Energa, για να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, που διενεργεί δικαστική έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα για ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται ότι δεν απέδωσαν οι δύο εταιρείες στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ως ύποπτοι για αδικήματα επίσης κακουργηματικής μορφής, με την ίδια επιβαρυντική περίσταση, αναμένεται να κληθούν από την εισαγγελέα και τα μέλη του ΔΕΣΜΗΕ, που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο χρήματα.
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, καταπέλτης είναι τα δύο απανωτά πορίσματα του επικεφαλής της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτη Νικολούδη, που διενήργησε έρευνα, μετά τις πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών προσπαθούσαν να πουλήσουν, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, τις μετοχές των εταιρειών τους σε ένα ρωσοαραβικό fund, μέσω offshore εταιρειών.
Στο πρώτο πόρισμά του, ο πρόεδρος της Αρχής εντοπίζει σοβαρά αδικήματα σε βάρος των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναθέτοντας τη δικαστική έρευνα στην κ. Παπανδρέου. Ο κ. Νικολούδης κάνει λόγο για απιστία στην υπηρεσία, σχετικά με τις ενέργειες και παραλείψεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΣΜΗΕ, που «χωρίς νόμιμους λόγους επέτρεψαν στις δύο εταιρείες να μην πληρώσουν για σημαντική ποσότητα ρεύματος, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα», όπως αναφέρει.
Παράλληλα, στο πόρισμά του ο πρόεδρος της Αρχής αποδίδει ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, στους επιχειρηματίες Βασίλη Μηλιώνη της εταιρείας Energa και Αριστείδη Φλώρου της εταιρείας Hellas Power, οι οποίοι εισέπραξαν την αξία του ρεύματος από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν μέχρι τώρα στον ΔΕΣΜΗΕ ποσά 130 εκατ. ευρώ.
Στο πόρισμα της Αρχής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο «διαπιστώθηκαν εντονότατες και συχνότατες διαρροές προς την Ελβετία χρημάτων των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, με αντίστοιχα εμβάσματα, συνολικής αξίας 42 εκατομμυρίων και 47 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα».
Με συντονισμένες κινήσεις της Αρχής και του ΣΔΟΕ δεσμεύτηκαν 27 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών σε ελληνικές τράπεζες, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στο δεύτερο πόρισμα της αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο επίσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναφέρεται ότι δύο εταιρείες, ενώ εισέπραξαν από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα τέλη υπερ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας (υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ), δεν απέδωσαν αυτά τα χρήματα, όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.
Σε σχέση με τα παραπάνω, στο δεύτερο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος, εντοπίζεται το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κλήτευση μαρτύρων από την εισαγγελέα που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, ενώ θα ακολουθήσει η κλήση των υπόπτων.
ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής
===================================
Η ΔΕΗ παίζει τα ρέστα με την «πράσινη» ενέργεια
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές με σχέδια για μονάδες 3.000 MW ώστε να καταστεί πάλι ηγέτης στην αγορά


Επενδυτικά σχέδια 3.000 MW στοχεύει να αναπτύξει η ΔΕΗ την τρέχουσα δεκαετία. Φωτοβολταϊκά πάρκα, εκτάσεις με ανεμογεννήτριες, γεωθερμική ενέργεια, μονάδα βιομάζας, υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά και υβριδικά ενεργειακά έργα σε Ικαρία και Γαύδο, περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Σήμερα, με 20 αιολικά πάρκα, 15 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 9 φωτοβολταϊκούς, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 145 MW, κατέχει σημαντικό τμήμα της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Χώρο στον «χάρτη» των χωρών που αξιοποιούν τις ΑΠΕ διεκδικεί ύστερα από χρόνια αναβολών και ολιγωρίας η Ελλάδα. Ο ευρωπαϊκός στόχος τού 20 - 20 - 20 (20% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ, 20% εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2020) δείχνει να είναι εφικτός. Για να επιτευχθεί θα πρέπει ως το 2020 να έχουν εγκατασταθεί περίπου 11.000 MW ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένα περίπου 2.400 MW.

«Το επενδυτικό πρόγραμμα των περίπου 3.000 MW είναι επιτεύξιμο αρκεί οι συνθήκες να διατηρηθούν θετικές για επενδύσεις» λέει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες AE κ. Γιάννης Τσιπουρίδης καθώς οι εφετινές επενδύσεις έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Εχουμε ήδη συμφωνητικά συνεργασίας με ομίλους όπως η ΤΕΡΝΑ, η Ρόκας, η ΕΛΙΚΑ AE του ομίλου Κοπελούζου, η EDF Energies Nouvelles και η κινεζική εταιρεία Sinovel Wind Energy Group» επισημαίνει. Και προσθέτει: «Μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό έχουμε βάλει ένα στοίχημα: να επαναφέρουμε τον ηγετικό ρόλο της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ».
Οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν σταδιακά την επόμενη δεκαετία και η επενδυτική δαπάνη υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Το νέο πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τη Γαύδο ως τη Ροδόπη και από τη Ρόδο ως την Κεφαλληνία. «Διαθέτουμε ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο μελλοντικών επενδύσεων εντός Ελλάδος και παράλληλα εξετάζουμε την ευρύτερη ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής» σημειώνει ο κ. Τσιπουρίδης.
Με τη δύναμη του ανέμου
Το πλούσιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας μας μπορεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, «να οδηγήσει σε ενεργειακή ανεξαρτησία και οικονομική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα καθαρότερο περιβάλλον».
Δύο αιολικά πάρκα με 145 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 360 MW, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, σχεδιάζονται για τη Ροδόπη. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το πλέον φιλόδοξο ωστόσο έργο ΑΠΕ εντός των ελληνικών συνόρων, το οποίο ουσιαστικά αφορά ένα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων, ισχύος 1.339 MW, προγραμματίζεται στην Κρήτη, στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στη Ρόδο, με διασύνδεση στην ηπειρωτική χώρα. Περιλαμβάνει εννέα αιολικά πάρκα, χερσαία και υπεράκτια, και 490 ανεμογεννήτριες των 3 MW η καθεμία. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας στη ΡΑΕ.
Οι... ακτίνες της ενέργειας
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει επίσης την εγκατάσταση αιολικού πάρκου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 119,6 MW, στο βόρειο τμήμα της Ανδρου με ανεξάρτητη ηλεκτρική διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα μέσω υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου περίπου 90 χιλιομέτρων στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσεως Παλλήνης.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2014 και θα προσφέρει δυνατότητα ηλεκτροδότησης του νησιού, πέραν της υφιστάμενης μέσω Εύβοιας. Επιπλέον, το 1,7% των ακαθάριστων εσόδων του θα πηγαίνει στον δήμο της Ανδρου ενώ το 1% θα αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές του νησιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα σχέδια δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 200 MW στην Κοζάνη, είχαν ανακοινωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο από τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Το έργο θα αναπτυχθεί σε περιοχή 5.200 στρεμμάτων στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η παραγωγή του σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται να καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών, ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συλλεκτών. Το έργο βρίσκεται στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού. «Η επιλογή στρατηγικού εταίρου θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά και σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία της κάθε προσφοράς. Στόχος είναι οι τελικές προσφορές να έχουν υποβληθεί στο τέλος Μαρτίου, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή να ξεκινήσει εντός του 2012» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Η Μεγαλόπολη των πάνελ
Ενα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, θα κατασκευαστεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του λιγνιτωρυχείου της Μεγαλόπολης. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους και η ετήσια παραγωγή του υπολογίζεται περίπου σε 70.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει το 20% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας.
Η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής 70.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και 250 τόνου διοξειδίου του θείου ετησίως. Ο διαγωνισμός για τη «Μελέτη, Προμήθεια, Μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 39 MW και 11 MW στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας» έχει κατακυρωθεί στην εταιρεία J&P Αβαξ ΑΕ. Ωστόσο, για την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει προηγουμένως να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση η οποία θα εξασφαλίζει την ικανοποιητική για την επιχείρηση απόδοση του έργου.
Επίσης, φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 28,7 MW σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ σε εκτάσεις που βρίσκονται σε επτά βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ). Δύο μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 30 MW, θα κατασκευαστούν και σε εκτάσεις της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα. Προγραμματίζεται ακόμη και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων της ΔΕΗ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη (27 στέγες συνολικής ισχύος 1 MW).
Υβριδικά ενεργειακά έργα σε Ικαρία και Γαύδο
Το Υβριδικό Ενεργειακό Εργο Ικαρίας συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. «Η επιτυχής λειτουργία του υβριδικού ενεργειακού έργου στην Ικαρία μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για την υιοθέτηση παρόμοιας μορφής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε ενεργειακά αυτόνομα, μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Λέσβος και η Ρόδος, αλλά ακόμη και στο εξωτερικό» επισημαίνει ο κ. Τσιπουρίδης.
Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Συνδυάζει την εκμετάλλευση των υδάτων που υπερχειλίζουν από το υφιστάμενο φράγμα στο Πέζι, με την αξιοποίηση της αιολικής παραγωγής. Αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (Προεσπέρας 1,05 MW και Κάτω Προεσπέρας, 3,1 MW), ένα αντλιοστάσιο και το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας (2,7 MW).
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και με εταιρείες) προχωρεί και στην υλοποίηση Υβριδικού Σταθμού ΑΠΕ στη Γαύδο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ερευνητικό έργο με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού (σε ποσοστό τουλάχιστον 80%) από φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.
Υδροηλεκτρικά πρωτεία
Εχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (παραγωγής 184 GWh το 2011), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρεί στην υλοποίηση και νέων έργων. Ηδη κατασκευάζονται τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα Ιλαρίωνα στην Κοζάνη (4,8 MW με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 22 GWh), Αλατόπετρας στα Γρεβενά (4,95 MW και 14,3 GWh προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή) και Μεσοχώρας Τρικάλων (ισχύος 1,6 MW με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 10 GWh). Η κατασκευή του τελευταίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά την πλήρωση του ταμιευτήρα του ομώνυμου φράγματος.
Επίσης, έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής και έχουν προχωρήσει οι οριστικές μελέτες προκειμένου να ακολουθήσουν οι δημοπρατήσεις κατασκευής για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα:
* Μακροχώρι ΙΙ στην Ημαθία, ισχύος 4,84 MW και με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 9,3 GWh.
* Σμόκοβο ΙΙ στην Καρδίτσα, 3,2 MW, με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 5,5 GWh.
* Πουρνάρι ΙΙΙ, στην Αρτα, ισχύος 0,7 MW και με ετήσια παραγωγή 3,4 GWh.
* Λάδωνα, στην Αρκαδία, ισχύος 10 MW και προβλεπόμενης παραγόμενης ετήσιας ενέργειας 29,7 GWh.
* Καλαμά, ισχύος 5,7 MW και προβλεπόμενης παραγόμενης ετήσιας ενέργειας 19,7 GWh.
Τα συγκεκριμένα έργα ανήκουν στη ΔΕΗ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμμετέχει κατά 49%.
Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί η ανακαίνιση και αναβάθμιση του σταθμού στον Λούρο.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί και την ανάπτυξη σειράς σημαντικών υδροηλεκτρικών έργων, όπως στο Τέμενος της Δράμας (15 MW με μέση ετήσια παραγωγή 62 GWh). Οταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του στον ελλαδικό χώρο.

Γεωθερμία και βιομάζα
Ηλεκτρισμός με τη βοήθεια της γης μας
Η ελληνική γεωθερμική αγορά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει την εκμετάλλευση του δυναμικού πέντε γεωθερμικών πεδίων, στη Λέσβο, στην Κίμωλο, στα Μέθανα, στη Νίσυρο και στη Μήλο.
Το σύμπλεγμα Μήλου - Κιμώλου - Πολύαιγου έχει το μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο με θερμοκρασία ρευστού άνω των 300°C και υψηλή πίεση (25 bar). Η Νίσυρος έχει το δεύτερο μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας με θερμοκρασία ρευστού άνω των 350°C.
Το γεωθερμικό πεδίο Λέσβου δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως, εκτιμάται ωστόσο ότι είναι χαμηλότερης ενθαλπίας από τα υπόλοιπα.
Στην Πτολεμαΐδα
Αίτηση για μονάδα παραγωγής βιομάζας στην περιοχή της Πτολεμαΐδας κατέθεσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Για την υλοποίηση του έργου απαιτούνται 20-25 στρέμματα για την εγκατάσταση του σταθμού και των αποθηκευτικών χώρων και 100.000 στρεμμάτων γης για την παραγωγή της πρώτης ύλης (αγριαγκινάρα, μίσχανθος, ινώδες σόργος). Η ετήσια παραγωγή θα φτάνει τις 186.150 MWh (μεγαβατώρες) και το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Η καύση της βιομάζας περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα.
http://www.tovima.gr
===================================
Το μεγάλο φιάσκο της απελευθέρωσης αγοράς ρεύματος


Tο άδοξο τέλος της Energa και της Hellas Power ως προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αιφνιδίασε τους 200.000 ανυποψίαστους καταναλωτές - πελάτες των δύο εταιρειών, για την αγορά ηλεκτρισμού όμως και για όσους παρακολουθούν τα ενεργειακά δρώμενα ήταν απολύτως προδιαγεγραμμένο. Hθικός αυτουργός αυτής της κατάληξης είναι το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Eλλάδα.
Mε βασικό γνώμονα να μην περιοριστεί η ισχύς της ΔEH και ουσιαστικά το πελατειακό σύστημα που συντηρούσε η μακρόχρονη λειτουργία της ως μονοπώλιο, όλες οι κυβερνήσεις από το 1999, που το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς τέθηκε για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα θεσμοθέτησαν αποφάσεις που οδήγησαν σε ενα μοντέλο αγοράς που όχι μόνο ανταγωνισμό δεν δημιουργεί, αλλά απειλεί να κατασπαράξει το σύνολο των παικτών σε αυτήν. Tο μοντέλο αυτό δημιούργησε επιδοτούμενες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής σε μια περίοδο που η ζήτηση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «έτρεχε» με ρυθμό 4,5% ετησίως, εταιρείες στη λιανική αγορά με επιδιώξεις ευκαιριακών κερδών και απειλεί με χρεοκοπία σήμερα τη ΔEH και τον ΔEΣMHE.
Στη λιανική αγορά, συνθήκες ανταγωνισμού ουσιαστικά δεν υπήρξαν ποτέ κι αυτό γιατί τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν ρυθμιζόμενα από τον εκάστοτε υπουργό Eνέργειας. H κατάσταση είναι ακόμη πιο αποθαρρυντική για τους επενδυτές εξαιτίας του συστήματος «pool» που ισχύει στη χονδρεμπορική αγορά και της αποσύνδεσής της με τη λιανική.
Oλοι οι παραγωγοί, ιδιώτες και ΔEH, όπως και οι εισαγωγείς, πωλούν στον ΔEΣMHE την ενέργεια που παράγουν σε τιμή που διαμορφώνεται σε ωριαία βάση, ανάλογα με το λειτουργικό κόστος των μονάδων. Στην τιμή αυτή (Oριακή Tιμή Συστήματος) ο ΔEΣMHE αγοράζει την ενέργεια από τους παραγωγούς και στην ίδια τιμή την πουλάει στους προμηθευτές, οι οποίοι όμως θα τη διαθέσουν στους καταναλωτές σε τιμή που θα αποφασίσει ο εκάστοτε υπουργός Eνέργειας. H διαφορά αυτή χονδρικής και λιανικής τιμής αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση μεγάλων ενεργειακών ομίλων στη λιανική αγορά.
Tο 2009, ωστόσο, η Energa, μέσω της αυστριακής Verbund και η Hellas Power, ως Aegean Power (κοινή εταιρεία του ομίλου Mελισσανίδη και του Bασίλη Mυλιώνη, μέχρι πρότινος μέτοχος της εταιρείας) επιχείρησαν δυναμική είσοδο στη λιανική αγορά. Oι δύο εταιρείες έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία της χαμηλής οριακής τιμής που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τον Nοέμβριο του 2008. H τιμή αυτή, που κινήθηκε μεσοσταθμικά το 2009 στα 49,46 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι σχεδόν 80 ευρώ η μεγαβατώρα το 2008, δημιουργούσε υψηλά περιθώρια κέρδους σε μια συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων της ΔEH. Πρόκειται για τα εμπορικά τιμολόγια, τα οποία η ΔEH κρατούσε υψηλά.
O συνολικός τζίρος αυτής της κατηγορίας έφτανε το 2009 στα 400 εκατ. ευρώ και αυτόν έθεσαν ως στόχο οι δύο εταιρείες, προσφέροντας εκπτώσεις που έφταναν μέχρι και 20% κάτω από τα τιμολόγια της ΔEH. Aπέσπασαν ένα σημαντικό μερίδιο πελατών της τάξης του 9% συνολικά (200.000 καταναλωτές), όμως στην πορεία τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν, καθώς ο παράγων Oριακή Tιμή κινήθηκε αντίστροφα, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους. H αυστριακή Verbund, διαβλέποντας την κατάσταση, αποχώρησε από την αγορά, μεταβιβάζοντας το μερίδιό της στην Energa της οικογενείας Φλώρου. Tον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο όμιλος Mελισσανίδη, το μερίδιο του οποίου εξαγόρασε ο συνεταίρος του Bασίλης Mυλιώνης. Tο δρόμο της εξόδου αναζήτησαν λίγους μήνες αργότερα και οι εναπομείναντες μέτοχοι των δύο εταιρειών, αφού αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. H μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο ίδιο ρωσοαραβικό Fund, Worldwide Energy Limited, προκάλεσε την εμπλοκή στην υπόθεση της Aρχής Kαταπολέμησης Παράνομου Xρήματος και της Εισαγγελίας...
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/1/2012)Χρύσα Λιάγγου
=========================================
Ψαλίδι στις αμοιβές, ξηλώνονται οι συμβάσεις στις ΔΕΚΟ
Μάχη Παπαδήμου με την τρόικα για ήπια προσαρμογή


Με νομοθετική ρύθμιση προχωρεί η κυβέρνηση τις αλλαγές σε μισθούς και επικουρικές συντάξεις, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να υιοθετηθούν «ηπιότερα» μέτρα από τις αξιώσεις των δανειστών. Το πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα για τρία χρόνια, η κατάργηση των ωριμάνσεων και η άρση του ειδικού εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που ισχύει σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αποτελούν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Με νόμο οι αλλαγές στους μισθούς

«Πάρτε τώρα όλα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει». Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν εκ νέου το σύνολο των αλλαγών σε εργασιακό, μισθούς ιδιωτικού τομέα και μειώσεις επικουρικών συντάξεων στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη (φωτογραφία δεξιά).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν υποχώρησαν ούτε κατ’ ελάχιστον και συνέδεσαν την πορεία του PSI με την άμεση λήψη μέτρων. Σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τις καθυστερήσεις της «εξαντλεί την υπομονή τους» και επανέλαβαν τα μέτρα που έχουν ήδη αποστείλει εγγράφως στο υπουργείο.
Αρνήθηκαν να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση και άκουσαν μάλλον αδιάφορα τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας για τις μειώσεις που έχουν επέλθει ήδη στο μισθολογικό κόστος και για τις αρνητικές επιπτώσεις της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στην αγορά.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην κατ’ αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου μισθού και των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και επιδόματος αδείας σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής με το «πάγωμα» των αμοιβών τα επόμενα χρόνια.
Υπογράμμισε ότι το τελευταίο τετράμηνο το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 12% μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφηκαν μετά την αλλαγή του νομικού θεσμικού πλαισίου.
Η τρόικα επέμενε ότι για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα μας θα πρέπει οι μισθοί να προσεγγίσουν αυτούς της Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ υπήρξε αναφορά και στις ανατολικές χώρες που «είναι δίπλα μας και συνεπώς μας ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».


Ηπια προσαρμογή θέλει ο Παπαδήμος

Με τρία συν ένα μέτρα για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και τις επικουρικές συντάξεις προσέρχεται η κυβέρνηση στις σκληρότερες ως σήμερα διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ αναπόφευκτη είναι η νομοθετική ρύθμιση των αλλαγών καθώς οι κοινωνικοί εταίροι διαφωνούν με ανάλογα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση των διαπραγματεύσεων επιχειρώντας να περιορίσει αφενός την κοινωνική ένταση, αφετέρου να προωθήσει «ηπιότερες λύσεις» προσαρμογής στα αιτήματα της τρόικας.
Το πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα για τρία χρόνια, η κατάργηση των ωριμάνσεων και η άρση του ειδικού εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που ισχύει σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αποτελούν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στον διάλογο μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο κ. Παπαδήμος έχει πεισθεί ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε «σκληρότερα μέτρα», όπως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού που ζητεί η τρόικα, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία.
Ωστόσο η τρόικα δύσκολα θα υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις της, καθώς αυτή τη φορά αξιώνει την άμεση λήψη όλων των μέτρων που έχει θέσει στο τραπέζι και στελέχη της σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις της δοκιμάζει τα όρια αντοχής των δανειστών».
Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στις συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη αλλά και του αδιεξόδου που επικράτησε είναι η τελική φράση του υπουργού πως «το θέμα είναι πολιτικό» και την οριστική απόφαση θα λάβουν ο Πρωθυπουργός και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η τρόικα επέμενε στην εφαρμογή ολόκληρου του «σκληρού πακέτου». Ζήτησαν μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν: μειώσεις κατώτατων μισθών, περικοπή σε 13ο και 14ο μισθό, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ - τράπεζες, αλλαγές στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), κατάργηση της μετενέργειας (ισχύος της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Πάντως, ακόμη και αν τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση γίνουν αποδεκτά από την τρόικα, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επικύρωσή τους.

Το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων και η ανατροπή του καθεστώτος εργασίας των ΔΕΚΟ προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση. Οι βουλευτές τόσο του ΠαΣοΚ όσο και των υπολοίπων κομμάτων όμως δυσφορούν στην ψήφιση διατάξεων που θα καταργούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα θίγουν τις κατώτατες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα.
Ανάλογη προειδοποίηση έχουν απευθύνει και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο να προειδοποιεί τους βουλευτές «να μη διανοηθούν να ψηφίσουν διατάξεις αντίθετες με όσα έχουν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι.

«Κόκκινη γραμμή» από τους κοινωνικούς εταίρους

Καμία περικοπή στους κατώτατους μισθούς. Εφαρμογή των αυξήσεων της τρέχουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Τη συγκεκριμένη «κόκκινη γραμμή» διατύπωσαν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ) την εβδομάδα που προηγήθηκε, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαμορφώσουν πλήρως την πρότασή τους προς την κυβέρνηση και να ζητήσουν τη νομοθέτησή της.
Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν ότι «συζητούν οτιδήποτε πέραν του περιεχομένου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Ο ΣΕΒ ήταν περισσότερο επιφυλακτικός και έθεσε εξαρχής θέμα «παγώματος των αμοιβών» από το 2012, δηλαδή να μη χορηγηθεί η αύξηση 2,6% που προβλέπει η σύμβαση για την 1η Ιουλίου 2012. Τελικώς και ο ΣΕΒ υποχώρησε στις θέσεις όλων των υπολοίπων και απέσυρε τις προτάσεις του για πάγωμα των τριετιών, των αυξήσεων, ακόμη και της περικοπής των δώρων εορτών για τους υψηλόμισθους.
Πάντως ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του προέδρου των βιομηχάνων κ. Δ. Δασκαλόπουλου σύμφωνα με την οποία «όλοι είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα καράβι που βουλιάζει και αν καταλάβουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε».
Οι κοινωνικοί εταίροι αποφάσισαν να θέσουν στον διάλογό τους το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (μείωση εισφορών), την αναπλήρωση των χαμένων εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, το «πάγωμα» των μισθών για το 2013-2014 (μετά τη λήξη της παρούσας σύμβασης) και την καθιέρωση ρήτρας που θα διασφαλίζει την ισχύ τής εκάστοτε σύμβασης. Ταυτοχρόνως αντιδρούν στο ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης των μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.
=======================================
Τα επικουρικά
* Σε κατ’ αρχήν συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν το υπουργείο Εργασίας και τα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, που αποτελεί μία από τις βασικές αξιώσεις της τρόικας.

* Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν με τον υπουργό Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων σε ένα, ενώ αναζητούν «εναλλακτικά σενάρια» χρηματοδότησης της επικουρικής ασφάλισης ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Ως γνωστόν, στην πρόταση Κουτρουμάνη προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 15% για την εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ ως το 2014.

* Η Νέα Δημοκρατία προτείνει την αναζήτηση πόρων μέσω του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) αλλά και από τα έσοδα των κρατικών λαχείων και των τυχερών παιγνίων.

========================================
- Με συμμετοχή του ασφαλισμένου τα ακριβά φάρμακα και οι εξετάσεις
==========================================
http://etedakedei.blogspot.com/

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι


Η ώρα της κρίσεως για τη ΔΕΗ και τους εργαζομένους έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Η Τρόικα και η μνημονιακή πολιτική έχουν οδηγήσει τα πάντα σε οριακό σημείο για την επιβίωση μας.
Κινδυνεύουμε άμεσα αν εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο να έχουμε τις ακόλουθες επιπτώσεις:

Νέα μεγάλη μείωση του μισθού μας, πολύ μεγαλύτερη μείωση της προηγούμενης, είτε μέσω ενιαίου μισθολογίου, είτε οριζόντιων περικοπών και κατάργησης του συνόλου των επιδομάτων μας. Ο ιδιώτης θα μειώσει το μισθολογικό κόστος για να πετύχει άμεσα και ανέξοδα αύξηση κερδών. Άμεση σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα και με απόλυτο Διευθυντικό δικαίωμα.
2. Κατάργηση ΣΣΕ και ΚΚΠ/ΔΕΗ, όπου θα έχει ως επακόλουθο ατομικές συμβάσεις εργασίας, άμεσες απολύσεις και χωρίς ουσιαστική αποζημίωση, βάση του νέου εργασιακού νόμου. Επανακαθορισμό των εργασιακών σχέσεων εις βάρος μας, με εντατικοποίηση της εργασίας και καταστρατήγηση των υπαρχόντων σχέσεων εργασίας.
3. Ελεύθερες μετακινήσεις – μεταθέσεις υπαλλήλων με βάση τις ορέξεις του Στρατηγικού Επενδυτή.
4. Οι εργαζόμενοι θα είναι εκτός όλων των συλλογικών οργάνων της ΔΕΗ με ότι σημαίνει αυτό για τους Εργαζόμενους και όσον αφορά την εκπροσώπησή τους στα συμβούλια.
5. Μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω του 51% σημαίνει επί της ουσίας κατάργηση της ασφαλιστικής μας περιουσίας, κατ΄επέκταση οριστικός αφανισμός συντάξεων και εφάπαξ ( μετά από 40 χρόνια εργασίας) θα έχουμε συντάξεις «πείνας» για νυν και επικείμενους συνταξιούχους. Κατάργηση των κεκτημένων δικαιωμάτων, χρόνων π.χ. μειωμένο τιμολόγιο (έχει δοθεί αντί μισθολογικής αυξήσεως δεκαετίες τώρα).
6. Βαρέα και Ανθυγιεινά θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
7. Προσλήψεις θα γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και με καθεστώς μερικής απασχόλησης (βλέπε ιδιωτικό τομέα) χωρίς δικαιώματα. Η ανεργία θα φτάσει στα ύψη.

Συνάδελφοι Εργαζόμενοι δίνουμε τη μάχη για να κρατήσουμε και την επόμενη μέρα τη συνοχή μας για τη καλύτερη λειτουργία προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας.
===========================================

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η στροφή της ΔΕΗ στα φωτοβολταικα είναι μια πολύ καλή κίνηση, ειδικά για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται...