Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Energa και Hellas Power μπορεί να ξεπερνουν τα 300 εκατ. ευρώ!τα λεφτά που λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κρ

Energa και Hellas Power
μπορεί να ξεπερνουν τα 300 εκατ. ευρώ!τα λεφτά που λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που
τελεί υπό δημόσιο έλεγχο.
Πάνω από 120 εκατ. ευρώ, αντί να αποδοθούν στη ΔΕΗ, μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ζημιώνοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.Σοβαρά ερωτηματικά και για τον ρόλο των κυβερνήσεων και των αρμόδιων αρχών έχει δημιουργήσει το θέμα.
Στο δεύτερο πόρισμα της αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο επίσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναφέρεται ότι δύο εταιρείες, ενώ εισέπραξαν από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα τέλη υπερ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας (υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ), δεν απέδωσαν αυτά τα χρήματα, όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.
Σε σχέση με τα παραπάνω, στο δεύτερο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος, εντοπίζεται το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων.
Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
============================
Πώς στήθηκε η κομπίνα της Energa και Hellas Power
Ηλεκτροσόκ αποκαλύψεων για τις δύο εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας. Διαβάστε αναλυτικά στο NEWS 247 πώς δρούσε η ιδιοκτησία εις βάρος της ΔΕΗ και με θύματα χιλιάδες καταναλωτές


Μίκα Κοντορούση

Ηλεκτροσόκ προκαλεί η κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να είχε στηθεί εις βάρος της ΔΕΗ, με πρωταγωνιστές τις μεγαλύτερες εταιρίες - παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power και την πώλησή τους πριν περίπου δύο μήνες σε ρωσο-αραβικό fund.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας "Real News", οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν εδώ και μήνες για την οσμή σκανδάλου, καθώς η ΔΕΗ τούς είχε ενημερώσει όχι μόνο για το ύψος των οφειλών των δύο προμηθευτών, που σήμερα φτάνουν τα 83.478.003 ευρώ, αλλά και για την παραπλανητική διαφήμιση στην οποία είχαν καταφύγει.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 2 εταιρίες παρουσιάστηκαν ασυνεπείς ως προς την εξόφληση των υποχρεώσεών τους, με την ΔΕΗ να εκτιμά ότι έχουν αυθαιρέτως προχωρήσει σε στάση πληρωμών για το 2011 και αντιστοίχως, να ενημερώνει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Διαχειριστή του Ελληνικού συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η ΔΕΗ είχε προσφύγει από τις 4/11 και στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, υποστηρίζοντας πως οι ισχυρισμοί περί φθηνότερης ενέργειας είναι παραπλανητικοί.
Σύμφωνα ωστόσο με το πόρισμα - καταπέλτη του επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πάνω από 120 εκατ. ευρώ, αντί να αποδοθούν στη ΔΕΗ, μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ζημιώνοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Ήδη με εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής έχουν δεσμευτεί ποσά ύψους 100 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 2 εταιριών.
Αμφότερες οφείλουν συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο αγοραστής που της ελέγχει δεν έχει καταβάλει τη ληξιπρόθεσμη δόση των ήδη ρυθμισμένων υποχρεώσεών του που ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στις οφειλές είναι και περίπου 100 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το χαράτσι της ΔΕΗ και δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Real News" η εντολή που έχει δοθεί στις εταιρίες που διαχειρίζονται τους καθυστερημένους λογαριασμούς είναι να αποδεικνύουν στους μεγάλους πελάτες την καταβολή των οφειλομένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
===========================
Το colpo grosso που «φέσωσε» ΔΕΗ και Δημόσιο
Εισέπραξαν 120 εκατ. € από το χαράτσι στα ακίνητα και τα έστειλαν στην Ελβετία


Πώς Energa και Hellas Power «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία.
Δημοσίου και της ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ! Είναι απίστευτο!». Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά στο «ΘΕΜΑ» το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
============================
Κομπίνα... υψηλής τάσης με λεία 130 εκατ.
Σύμφωνα με την Αρχή, οι εταιρείες Hellas Power και Εnerga εισέπραξαν από 200.000 καταναλωτές δημοτικά τέλη και χαράτσια και αντί να τα αποδώσουν στο κράτος, τα έστειλαν με εμβάσματα στην Ελβετία
Με την ιδιότητα των υπόπτων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με τον νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου», που επισύρει ποινές μέχρι ισόβια κάθειρξη, αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των εταιρειών Hellas Power και Energa, για να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, που διενεργεί δικαστική έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα για ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται ότι δεν απέδωσαν οι δύο εταιρείες στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ως ύποπτοι για αδικήματα επίσης κακουργηματικής μορφής, με την ίδια επιβαρυντική περίσταση, αναμένεται να κληθούν από την εισαγγελέα και τα μέλη του ΔΕΣΜΗΕ, που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο χρήματα.
Δικαστικός καταπέλτης
Καταπέλτης είναι τα δύο απανωτά πορίσματα του επικεφαλής της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτη Νικολούδη, που διενήργησε έρευνα, μετά τις πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών προσπαθούσαν να πουλήσουν, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, τις μετοχές των εταιρειών τους σε ένα ρωσοαραβικό fund, μέσω offshore εταιρειών.
Στο πρώτο πόρισμά του, ο πρόεδρος της Αρχής εντοπίζει σοβαρά αδικήματα σε βάρος των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναθέτοντας τη δικαστική έρευνα στην κ. Παπανδρέου. Ο κ. Νικολούδης κάνει λόγο για απιστία στην υπηρεσία, σχετικά με τις ενέργειες και παραλείψεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΣΜΗΕ, που «χωρίς νόμιμους λόγους επέτρεψαν στις δύο εταιρείες να μην πληρώσουν για σημαντική ποσότητα ρεύματος, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα», όπως αναφέρει.
Παράλληλα, στο πόρισμά του ο πρόεδρος της Αρχής αποδίδει ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, στους επιχειρηματίες Βασίλη Μηλιώνη της εταιρείας Energa και Αριστείδη Φλώρου της εταιρείας Hellas Power, οι οποίοι εισέπραξαν την αξία του ρεύματος από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν μέχρι τώρα στον ΔΕΣΜΗΕ ποσά 130 εκατ. ευρώ.
Στο πόρισμα της Αρχής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο «διαπιστώθηκαν εντονότατες και συχνότατες διαρροές προς την Ελβετία χρημάτων των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, με αντίστοιχα εμβάσματα, συνολικής αξίας 42 εκατομμυρίων και 47 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα».
Με συντονισμένες κινήσεις της Αρχής και του ΣΔΟΕ δεσμεύτηκαν 27 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών σε ελληνικές τράπεζες, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Η ζημιά στο Δημόσιο
Στο δεύτερο πόρισμα της αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο επίσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναφέρεται ότι δύο εταιρείες, ενώ εισέπραξαν από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα τέλη υπερ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας (υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ), δεν απέδωσαν αυτά τα χρήματα, όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.
Σε σχέση με τα παραπάνω, στο δεύτερο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος, εντοπίζεται το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κλήτευση μαρτύρων από την εισαγγελέα που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, ενώ θα ακολουθήσει η κλήση των υπόπτων.
ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΣ
«Δεν είμαι πλέον πρόεδρος»
Ανακριβή, ανυπόστατα και ενδεχομένως κακόβουλα χαρακτηρίζει ο κ. Βασίλης Μηλιώνης δημοσιεύματα που αφορούν παρατυπίες ή ύποπτες ενέργειες της εταιρείας Hellas Power. Οπως διευκρινίζει, η παρουσία του ως διαχειριστή, μέλους Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιοκτήτη της εταιρείας έληξε τη 13η Νοεμβρίου του 2011.
Τονίζει με νόημα ότι μέχρι την αποχώρησή του τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν πάντοτε κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα και πως ό,τι κι αν συνέβη μετά την αποχώρησή του δεν τον αφορά.
Απειλούν με αποκαλύψεις
Την ίδια ώρα με αποκαλύψεις σχετικά με το ποιοι διοικούν πραγματικά τις εταιρείες Hellas Power και Energa απειλούν οι εμπορικοί συνεργάτες της εταιρείας Hellas Power, εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα της καταβολής δεδουλευμένων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τους συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίοι τους τελευταίους 13 μήνες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100.000 πωλήσεις συμβολαίων σύμβασης με την Hellas Power «παίρνοντάς τους» από τη ΔΕΗ.
Σε ανακοίνωσή τους απειλούν με αποκαλύψεις «προσώπων και καταστάσεων που περιήλθαν στην αντίληψή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα» και ζητούν από την ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους, των λοιπών συνεργατών και των καταναλωτών. Ως ύποπτος για ηθική αυτουργία θα κληθεί από τον εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος της Hellas Power
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
ΡΩΣΟΑΡΑΒΙΚΗ... ΒΟΗΘΕΙΑ
Οι συμπτώσεις και το μυστηριώδες fund»
Το fund έχει ως έδρα την ελεύθερη οικονομική ζώνη του Ντουμπάι, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο περίπου 20.000 ευρώ
Δύο νεαροί... γιάπηδες, προερχόμενοι, τι σύμπτωση, από σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και εξειδίκευση στην Ενέργεια, ταρακούνησαν για τα καλά τα... «λιμνάζοντα νερά» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία τύποις απελευθερώθηκε πριν από 11 χρόνια και σήμερα ουσιαστικά επανέρχεται πάλι στη... μονοπωλιακή της κατάσταση (ΔΕΗ).
Ο λόγος για τον Βασίλη Μηλιώνη και τον Αριστείδη Φλώρο, οι οποίοι, αφού προηγουμένως «έκλεψαν» από τη ΔΕΗ συνολικά πάνω από 200.000 πελάτες, στη συνέχεια φρόντισαν να «κεφαλαιοποιήσουν» την ανάπτυξη των εταιρειών τους, πουλώντας την πλειονότητα των μετοχών τους στο ίδιο -τι σύμπτωση- ρωσοαραβικό fund. Η τραγική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και τα πρόσθετα μέτρα, όπως π.χ. η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, αποτελούν τις βασικές αιτίες για την «έξοδο» των Hellas Power και Energa από τον τομέα της χονδρικής.
Η έναρξη
Αφορμή αποτέλεσε η μη εξόφληση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ, ωστόσο πρόκειται για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», καθώς είχε διαφανεί εδώ και καιρό στη συγκεκριμένη αγορά πως ο... κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω από τους ιδιωτικούς «παίκτες» στην εγχώρια αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, η εξαγορά και των δύο εταιρειών από ένα... αμφιλεγόμενο και με ελάχιστες πληροφορίες γι' αυτό fund, το Worldwide Energy Ltd (αλλά και τα «φέσια» που φέρονται να έχουν προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ), προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά, ειδικότερα από τη στιγμή που οι εταιρείες άρχιζαν να εμφανίζουν ζημίες 1-2 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», καθώς μεγάλο ποσό από τα τιμήματα που εισέπρατταν από τους περίπου 210.000 πελάτες τους, το έβγαζαν εκτός Ελλάδας (Ελβετία, φορολογικούς παραδείσους) αντί να αποδίδεται στον Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο fund έχει ως έδρα την ελεύθερη οικονομική ζώνη του Ντουμπάι και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δηνάρια (δηλαδή περίπου 20.000 ευρώ), ενώ ελέγχει τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις μέσω δύο κυπριακών θυγατρικών.
Το fund είναι ρωσοαραβικών συμφερόντων και διαθέτει συμμετοχές σε ενεργειακές εταιρείες στα Βαλκάνια, στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ρεύματος, καθώς και στον τομέα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων (λιγνιτωρυχεία).
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Επιστρέφουν στη ΔΕΗ
Οδηγός «επιβίωσης» για 200.000 καταναλωτές
Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνουν ότι οι δύο εταιρείες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες, αλλά και ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση των πελατών τους, ούτε απαιτείται από την πλευρά των καταναλωτών να προβούν αμέσως σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Σύμφωνα με τον νόμο παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους (πλέον απέμεινε μόνο η ΔΕΗ) και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
Για το παραπάνω διάστημα οι καταναλωτές - πρώην πελάτες των εταιρειών «Energa» και «Hellas Power» τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Το ειδικό τέλος (χαράτσι) για τα ακίνητα, το οποίο καταβάλλεται μαζί με τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να πληρώνεται στις Εφορίες.
Οσοι έχουν απλήρωτους λογαριασμούς των εταιρειών θα ενημερωθούν από τη ΔΕΗ, όπως εξάλλου και για το θέμα της εγγύησης που έχουν καταβάλει.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ειδική γραμμή της ΔΕΗ 214 214 2000.
================================
Οι γιάπηδες με εξειδίκευση στην Ενέργεια, οι συμπτώσεις και το μυστηριώδες fund
Το fund έχει ως έδρα την ελεύθερη οικονομική ζώνη του Ντουμπάι, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο περίπου 20.000 ευρώ
Δύο νεαροί... γιάπηδες, προερχόμενοι, τι σύμπτωση, από σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και εξειδίκευση στην Ενέργεια, ταρακούνησαν για τα καλά τα... «λιμνάζοντα νερά» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία τύποις απελευθερώθηκε πριν από 11 χρόνια και σήμερα ουσιαστικά επανέρχεται πάλι στη... μονοπωλιακή της κατάσταση (ΔΕΗ).
Ο λόγος για τον Βασίλη Μηλιώνη και τον Αριστείδη Φλώρο, οι οποίοι, αφού προηγουμένως «έκλεψαν» από τη ΔΕΗ συνολικά πάνω από 200.000 πελάτες, στη συνέχεια φρόντισαν να «κεφαλαιοποιήσουν» την ανάπτυξη των εταιρειών τους, πουλώντας την πλειονότητα των μετοχών τους στο ίδιο -τι σύμπτωση- ρωσοαραβικό fund. Η τραγική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και τα πρόσθετα μέτρα, όπως π.χ. η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, αποτελούν τις βασικές αιτίες για την «έξοδο» των Hellas Power και Energa από τον τομέα της χονδρικής.
Αφορμή αποτέλεσε η μη εξόφληση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ, ωστόσο πρόκειται για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», καθώς είχε διαφανεί εδώ και καιρό στη συγκεκριμένη αγορά πως ο... κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω από τους ιδιωτικούς «παίκτες» στην εγχώρια αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, η εξαγορά και των δύο εταιρειών από ένα... αμφιλεγόμενο και με ελάχιστες πληροφορίες γι' αυτό fund, το Worldwide Energy Ltd (αλλά και τα «φέσια» που φέρονται να έχουν προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ), προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά, ειδικότερα από τη στιγμή που οι εταιρείες άρχιζαν να εμφανίζουν ζημίες 1-2 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», καθώς μεγάλο ποσό από τα τιμήματα που εισέπρατταν από τους περίπου 210.000 πελάτες τους, το έβγαζαν εκτός Ελλάδας (Ελβετία, φορολογικούς παραδείσους) αντί να αποδίδεται στον Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο fund έχει ως έδρα την ελεύθερη οικονομική ζώνη του Ντουμπάι και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δηνάρια (δηλαδή περίπου 20.000 ευρώ), ενώ ελέγχει τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις μέσω δύο κυπριακών θυγατρικών.
Το fund είναι ρωσοαραβικών συμφερόντων και διαθέτει συμμετοχές σε ενεργειακές εταιρείες στα Βαλκάνια, στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ρεύματος, καθώς και στον τομέα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων (λιγνιτωρυχεία).
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
===================================
«Φέσι» 200 εκατ. σε Δημόσιο και ΔΕΗ

Οσμή σκανδάλου ή ακόμη καλύτερα καραμπινάτης υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και εξαπάτησης των ιδιωτών πελατών τους κρύβει η πρόσφατη πώληση των δυο ιδιωτικών εταιριών ενέργειας Energa και Hellas Power σε ένα αγνώστων στοιχείων ρωσοαραβικό fund το οποίο υποτίθεται ότι ανέλαβε και τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Οι δυο εταιρίες οφείλουν συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ – κυρίως σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΕ – και ο αγοραστής που τις ελέγχει πλέον , η Energy World Wide limited, δεν έχει εμφανιστεί να καταβάλει τη ληξιπρόθεσμη δόση των ήδη ρυθμισμένων υποχρεώσεων που ανέρχεται σε 27 εκατ. Ευρώ. Το fund εμφανίζει ως έδρα μια σουίτα στο Λονδίνο και στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο ΣΔΟΕ που αναζητεί πλέον τους υπευθύνους στα … νησιά Μάρσαλ στα βάθη του Ειρηνικού.
Αυτό που βγάζει μάτι είναι το γεγονός ότι οι δυο εταιρίες εισέπραξαν περί τα 100 εκατ. από τους πελάτες τους που ανέρχονται σε περίπου 200.000 για το τέλος των ακινήτων (το γνωστό χαράτσι) τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο. Εισέπραξαν βεβαίως τις πληρωμές των πελατών τους καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας , δεν έχουν όμως καταβάλει τα οφειλόμενα σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΕ για τη χρήση του δικτύου που ξεπερνούν επίσης τα 100 εκατομμύρια.
Οι αρχές πιστεύουν ότι πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβεται ένα μεγάλο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται και οι πρώην ιδιοκτήτες των δυο εταιριών. Συγκεκριμένα οι Β. Μηλιώνης και η οικογένεια Φλώρου που ακούγεται ότι συνδέονται στενά με τον μεγαλοεφοπλιστή Δ. Μελισσανίδη αν και κάποιες φήμες επιμένουν ότι οι δυο αποτελούν παρένθετα πρόσωπα για την είσοδό του στο χώρο της ενέργειας. Ουδείς μέχρι τώρα γνωρίζει αν τα έσοδα από τους πελάτες των δυο εταιριών και το «χαράτσι» μεταφέρθηκαν στον αγοραστή που αναζητείται στη μέση του … Ειρηνικού ωκεανού ή αν έμειναν στις τσέπες των πωλητών και με ποιόν τρόπο θα εισπραχτούν. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος κατήγγειλε πρόσφατα ότι η ΔΕΗ για να καλύψει το «φέσι» των δυο εταιριών, αυξάνει τα τιμολόγιά της ρίχνοντας το βάρος στους καταναλωτές – πελάτες της.
Οι δυο εταιρίες που πουλήθηκαν εμφάνιζαν ζημιογόνες δραστηριότητες ενώ κατηγορούν τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΕ ότι τις εμποδίζει να αναπτυχθούν. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον ένα εκ των πωλητών, τον Β. Μηλιώνη να έχει “εισβάλει” στην εισηγμένη Dionic με μεγάλες αγορές μετοχών και με βλέψεις επιθετικής εξαγοράς, γεγονός που έχει προκαλέσει την μήνι του βασικού μετόχου της Θ. Ρούπα.
Η περίεργη αγοραπωλησία των Energa και Hellas Power και η αναζήτηση των οφειλόμενων ποσών αναδεικνύεται σε θέμα πρώτου μεγέθους για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΣΜΕ και το Δημόσιο που αναζητεί τα έσοδα απ το «χαράτσι». Και είναι ασφαλώς ένα μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
http://www.sofokleousin.gr
==================================
Energa και Hellas Power: Το colpo grosso που «φέσωσε» ΔΕΗ και Δημόσιο

Εισέπραξαν 120 εκατ. € από το χαράτσι στα ακίνητα και τα έστειλαν στην Ελβετία.
Πώς Energa και Hellas Power «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία.
Δημοσίου και της ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ! Είναι απίστευτο!». Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά στο «ΘΕΜΑ» το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα… ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
http://www.polispress.gr/lang/gr/archives/98460
===============================
Κατέρρευσε η "απελευθερωμένη" λιανική αγορά ηλεκτρισμού



Σοβαρά ερωτηματικά τόσο για τον τρόπο που επιχειρήθηκε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα “διαπιστευτήρια” των παικτών που εισέρχονται όσο και για τον ρόλο των κυβερνήσεων και των αρμόδιων αρχών έχει δημιουργήσει το θέμα της “αποπομπής” των ιδιωτικών εταιρειών Energa και Hellas Power, που συγκέντρωναν το μεγαλύτερο μερίδιο εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρισμού.
Ερωτηματικά και προβληματισμός για το μέλλον της αγοράς και της ΔΕΗ
Παράλληλα, η κατάσταση αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, καθώς στη λιανική αυτή “κλείνει” αντί να ανοίγει, όπως απαιτούν Ε.Ε. και τρόικα, σημαντική παράμετρος εν όψει κρίσιμων εξελίξεων για το “σπάσιμο” και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, καθώς και την πώληση λιγνιτικών μονάδων που βρίσκεται προ των πυλών.
Σε σχέση με τη ΔΕΗ, οι 200.000 πελάτες των δύο εταιρειών επέστρεψαν σε αυτή καθώς έχει τον ρόλο του “τελευταίου καταφυγίου” και εντός τριμήνου θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στη ΔΕΗ ή αν θα προτιμήσουν κάποια ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού. Όπως επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να κάνει μεγαλύτερες εισαγωγές-αγορές από τρίτους με υψηλό κόστος, ώστε να καλύψει και αυτούς τους πελάτες. Επίσης υπάρχει το ζήτημα του ποιος θα καλύψει τις οφειλές των εταιρειών που ανέρχονται σε 67 εκατ. στον διαχειριστή του δικτύου και σε 120 εκατ. στον ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς).
Την ίδια στιγμή, η απελευθερωμένη αγορά δείχνει να επιστρέφει στο “μονοπώλιο” της ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να καταστήσει την Ελλάδα υπόλογο στην Ε.Ε. καθώς αντιβαίνει τις σχετικές ντιρεκτίβες. Σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να δρομολογεί μια ώρα αρχύτερα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από το “σπάσιμό” της σε θυγατρικές ή μέσω μιας “μικρής ΔΕΗ”, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αποκατασταθεί η “ελεύθερη” αγορά, ενώ συγχρόνως έχει δρομολογηθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων που φαίνεται πως θα συνδεθεί και με τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Πάντως, εντύπωση προκαλεί τόσο η καθυστέρηση από πλευράς αρμόδιων αρχών ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ, ΔΕΗ να πάρουν αποφάσεις όσο και η συνεχιζόμενη σιωπή από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Παράλληλα, εισαγγελέας διερευνά το πόρισμα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα βάσει του οποίου οι εν λόγω εταιρείες εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να αποδίδουν στη ΔΕΗ τα χρήματα, αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το ποσό εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη έχει γίνει δέσμευση των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών και πιθανόν και περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες πωλήθηκαν στο τέλος του 2011 στο ρωσοαραβικό fund WorlWide Energy.
Οι ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν από τα τέλη του 2008 και κυρίως το 2009 και μέχρι και τις αρχές του 2010 την προνομιακή “χονδρική”, την οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) στην οποία αγόραζαν, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους και κάνοντας ανταγωνιστικές προσφορές στους καταναλωτές. Αυτό περιορίστηκε δραστικά το 2010 και το 2011 και σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην τιμολόγηση (μετατροπή τους σε “κοστοβαρή”) και την επιβολή υψηλών φόρων, άρχισαν οι αποχωρήσεις (Verbund, Aegean και τελικά και οι δύο επίμαχες εταιρείες).
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός λιανικής αγοράς θα βρεθούν κι άλλες εταιρείες του κλάδου, καθώς έχουν συσσωρευτεί οφειλές προς τον διαχειριστή, καθιστώντας σαφές ότι το εγχείρημα για “άνοιγμα” της αγοράς κατέρρευσε.

================================
■■«Έργο Ζερβού... και ολίγον Θέου το ξαφνικό και πέραν κάθε δεοντολογίας» deal ΔΕΗ - Κοπελούζου, ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς (και όχι μόνον της ενεργειακής, παρακαλώ) που γνωρίζουν πράγματα και πρόσωπα. Αληθεύει ότι έχει τεθεί θέμα ανάκλησης της απόφασης;
■■ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ενέργειας έγινε χαμός, με τις υποχρεώσεις των παρόχων (Hellas Power και Energa) και το «γύρισμα» 200.000 λογαριασμών στη ΔΕΗ. Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν αυτή την εβδομάδα. Ο πρώην διαχειριστής, πάντως, της Hellas Power, Βασ. Μηλιώτης, με δήλωσή του αναφέρει ότι μέχρι την 13η Νοεμβρίου, που είχε την ευθύνη και ποσοστό στην εταιρεία, η επιχείρηση εμφάνιζε χρηματικά διαθέσιμα, κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες, και ότι η διαχείριση επί θητείας του ήταν διαφανής και καθ’ όλα νόμιμη. Συνεπώς;…
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=11&artid=106636
===================================

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Η ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ENERGA 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ!!
http://envthink.blogspot.com/2012/01/blog-post_30.html