Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αν απέναντι στην εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου βρισκόταν μια ιδιωτική επιχείρηση καιόχι η ΔΕΗ, δεν θα ανεχόταν σε καμία περίπτωση τα όσα έχουν γίνει




=========================
Η αλήθεια για την αμαρτωλή μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον

Για μία ακόμα φορά, ο όμιλος Μυτιληναίου προκαλεί. Ο βασικός μέτοχος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος διασύρει διεθνώς την Ελλάδα, μέσω διεθνών πρακτορείων όπως το Bloomberg, ισχυριζόμενος ότι «η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της Αλουμίνιον δεν παίρνει εμπορική άδεια, εξαιτίας νομοθετικών και ρυθμιστικών ελλείψεων, καθώς και γραφειοκρατικών θεμάτων». Και πως όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα «να ζημιώνεται ο όμιλος με εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

Η εμφανιζόμενη οργή του κ. Μυτιληναίου αλλά και ο δημόσιος διασυρμός της Ελλάδας θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν, αν τα πράγματα ήταν ακριβώς όπως τα παρουσιάζει. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική: Καθώς η συγκεκριμένη μονάδα αρχικά κατασκευάστηκε με κρατικές επιδοτήσεις, για να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας σε ρεύμα, έπρεπε να έχει επιστρέψει επιδοτήσεις. Όμως, δεν το έκανε, μέσα από ένα πλαίσιο σκανδαλωδών αποφάσεων. Ταυτόχρονα, πέρα από τη ΔΕΗ, έχει φεσώσει και τη ΔΕΠΑ, με ποσό της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ.

Επιδοτήσεις και διευκολύνσεις

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον κατασκευάστηκε με κρατικές επιδοτήσεις, για να καλύψει με τη λειτουργία της τις ανάγκες της βιομηχανίας σε ρεύμα. Για τη μονάδα η Αλουμίνιον έλαβε άμεση επιδότηση 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 17 εκατ. ευρώ ελήφθησαν ως έμμεση επιδότηση, αφού για χάρη της άλλαξε η νομοθεσία και με το νόμο 4955/2006, το κόστος του αγωγού φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, αντί να το πληρώσει η ίδια, επιμερίστηκε σε όλους τους καταναλωτές.

Ενώ, λοιπόν, ο κ. Μυτιληναίος έλαβε όλες αυτές τις επιδοτήσεις, αλλά και σειρά διευκολύνσεων αδειοδότησης της μονάδας (π.χ., άδεια απευθείας ψύξης με θαλασσινό νερό, που δεν έχει καμία άλλη ιδιωτική μονάδα), μια ωραία πρωία αποφάσισε ότι θα κέρδιζε περισσότερα αν τη μονάδα δεν τη χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες της Αλουμίνιον, δηλαδή για το λόγο για τον οποίο ανεγέρθηκε η μονάδα, αλλά για να πουλά ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά. Υπέβαλε, λοιπόν, αίτημα αλλαγής της άδειας.

Και, όλως τυχαίως, το αίτημα εγκρίθηκε. Πότε; Ανήμερα Μεγάλη Πέμπτη του 2008, ο κ. Φώλιας, τότε υπουργός Ανάπτυξης, αποφάσισε να γίνει δεκτή η αίτηση. Υπό την προϋπόθεση, ότι ο όμιλος Μυτιληναίου θα επέστρεφε στο κράτος τα 15,8 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει άμεσα σε μετρητά, ως επιδότηση από το ελληνικό δημόσιο.

Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό για τον κ. Μυτιληναίο, καθώς 4 χρόνια μετά δεν έχει επιστρέψει την επιδότηση. Μάλιστα, το ελληνικό δημόσιο (που κόβει το ρεύμα από οικονομικά αδύναμους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων), του έδωσε και παράταση μέχρι το τέλος του 2012 να πληρώσει, χωρίς τόκους, την επιδότηση.

Και είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης, πέρυσι τον Απρίλιο, έδωσε την παράταση αυτή. Εκτός βέβαια και αν ξέρει περισσότερα επί του θέματος της παράτασης ο σύμβουλος του κ. Γενικού Γραμματέα, Γ. Σταμτσής. Ο οποίος, όπως έχουν καταγγείλει εργαζόμενοι της ΔΕΗ, πριν φύγει και πάει σύμβουλος στο Γενικό Γραμματέα, δούλευε στον όμιλο Μυτιληναίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι, ο κ. Σταμτσής, από το 2005 έως το 2007, ήταν Διευθυντής Ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντική θέση στην Endesa Hellas, η οποία εξαγοράστηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου.

Τα παραπάνω δεν ήταν και πάλι αρκετά. Έτσι, φτάνουμε στην κορύφωση της ειδικής μεταχείρισης του ομίλου Μυτιληναίου από τον κ. Παπακωνσταντίνου με το νόμο 4001/2011. Στο νόμο αυτό περιλαμβάνεται διάταξη, με βάση την οποία η μονάδα εντάσσεται στις ευνοϊκές διατάξεις τιμολόγησης των ΑΠΕ, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές (ανάλογα με τις τιμές καυσαερίων) έως και 150 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και, φυσικά, χαρίζοντας ισόποσα κέρδη στον όμιλο Μυτιληναίου.

Τι ξεχνά ο Μυτιληναίος

Βέβαια, όλα αυτά ο κ. Μυτιληναίος τα ξεχνά όταν πρόκειται να διασύρει την Ελλάδα, για να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Ξεχνά επίσης να αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg ότι αν η μονάδα είχε λειτουργήσει όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αδειοδοτηθεί και επιδοτηθεί, θα λειτουργούσε νόμιμα εδώ και δύο χρόνια.

Είναι προφανές ότι τον εξυπηρετεί να εμφανίζεται παραπονούμενος και ριγμένος, και να πιέζει για ακόμα πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. Την ώρα που δεν επιστρέφει τις επιδοτήσεις, πουλά στη χονδρεμπορική αγορά ρεύμα σε υψηλή τιμή και προμηθεύεται ρεύμα σε πολύ χαμηλή τιμή. Και φυσικά, παρ’ όλα αυτά, χρωστά στη ΔΕΗ ποσό της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Τα φέσια, όμως, δεν περιορίζονται στη ΔΕΗ. Στη ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι οφειλές του έχουν ήδη φτάσει στα 75 εκατ. ευρώ. Από τα οποία τα 40 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν καταναλώσεις και χρεώσεις χρήσης του συστήματος και τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ ρήτρα take or pay (μη εκπλήρωση, δηλαδή, της συμβατικής του υποχρέωσης για κατανάλωση ελάχιστων ποσοτήτων σε ετήσια βάση). Μάλιστα, και με τη ΔΕΠΑ ακολουθείται από πλευράς Μυτιληναίου η συνταγή ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, αρνείται να εξοφλήσει τα τιμολόγια, το χρέος συσσωρεύεται και το θέμα παραπέμπεται σε διαιτησία, με σκοπό να πετύχει την ίδια ρύθμιση με τη ΔΕΗ. Βεβαίως, αν απέναντί του είχε μια ιδιωτική επιχείρηση και όχι τη ΔΕΠΑ, αυτές οι πρακτικές δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Ούτε, επίσης, θα μπορούσε την ώρα που δεν καλύπτει την ελάχιστη κατανάλωση με τη ΔΕΠΑ, να εισάγει ο ίδιος απευθείας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Και για δική του χρήση, αλλά και για να το διαθέτει στην αγορά!
http://www.isotimia.gr
==============================
Φέσι 80 εκατ. από τον όμιλο Μυτιληναίου στη ΔΕΗ

Το δώρο των 150 εκατ. ευρώ από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην Αλουμίνιο, τα διαχρονικά φέσια Μυτιληναίου στη ΔΕΗ και η υποκρισία της «μάχης» για τις επικουρικές συντάξεις.

Την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου συμφωνεί με την τρόικα τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, που οδηγούν μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών στην εξαθλίωση, τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και τα δωράκια σε ημετέρους καλά κρατούν.

Και το γεγονός, αν μη τι άλλο, είναι προκλητικό. Καθώς, την ώρα που υποτίθεται ότι οι διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών εστιάζονταν στο κόψιμο των επικουρικών συντάξεων ύψους 300 εκατ. ευρώ, χαρίζονται στον όμιλο Μυτιληναίου ποσά ανάλογα των επικουρικών συντάξεων.

Δράστης τέτοιων ενεργειών είναι ο εξυγιαντής της ελληνικής οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος, στη διάρκεια της θητείας του, οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό. Ο ίδιος φαίνεται ότι τώρα επιχειρεί να εξυγιάνει την ενέργεια και το περιβάλλον. Δικές του οι φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, που δημιουργούν συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα η περίπτωση αδειοδότησης λατομείου που ανήκει σε αδελφό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, αυτά αποτελούν πταίσματα σε σύγκριση με όσα έχουν γίνει με την περίπτωση του ομίλου Μυτιληναίου. Η υπόθεση της Αλουμίνιον της Ελλάδος αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο, το οποίο πλήττει κυρίως τη ΔΕΗ. Την οποία υποτίθεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να αναβαθμίσει και να πουλήσει με ικανοποιητικούς όρους.

Το σκάνδαλο δεν αφορά μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον εκλεκτό του επικεφαλής της ΔΕΗ. Ο οποίος βαρύνεται με σειρά παραλείψεων και κινήσεων, που προκάλεσαν ή επιχείρησαν να προκαλέσουν ζημιά στη ΔΕΗ.

Αν κάποιος ανατρέξει στο παρελθόν, η πρώτη διαπίστωση που θα κάνει είναι ότι, αν απέναντι στην εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου βρισκόταν μια ιδιωτική επιχείρηση και όχι η ΔΕΗ, δεν θα ανεχόταν σε καμία περίπτωση τα όσα έχουν γίνει. Όπως, επίσης, ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ εγείρονται και σειρά ζητημάτων απιστίας έναντι του Δημοσίου. Που, προφανώς, είναι άμεσα συσχετισμένα με τη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Το ελληνικό παράδοξο

Μελετώντας κανείς το φαινόμενο Αλουμίνιο Μυτιληναίος, το πρώτο που διαπιστώνει είναι το ελληνικό παράδοξο-παράλογο. Ενώ η Αλουμίνιο διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (την περίφημη μονάδα συμπαραγωγής, την οποία έχτισε με κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις), απαιτεί να τροφοδοτείται σε τιμές κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ, και να πουλά το ρεύμα που παράγει στη χονδρική αποκομίζοντας υπερκέρδη. Για να συμβεί αυτό το θαύμα, φρόντισαν με τις αποφάσεις τους τόσο οι προηγούμενοι κυβερνώντες (Φώλιας) όσο και οι νυν (Παπακωνσταντίνου).

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008, όταν η Αλουμίνιο αρνήθηκε να πληρώσει το τιμολόγιο που ίσχυε από τον συγκεκριμένο μήνα και αποφάσισε, μονομερώς, να πληρώνει 10%, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους πελάτες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Φαίνεται, όμως, ότι η εταιρεία του κυρίου Μυτιληναίου δεν αρκείτο στο να πληρώνει 10% λιγότερο από όλους τους άλλους. Έκανε ένα ακόμα βήμα πρόκλησης. Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2009, σταματά να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι παραπάνω εξελίξεις καθίστανται ακόμα πιο προκλητικές, αν ληφθεί υπόψη ότι τον Ιούνιο του 2008, δηλαδή ένα μήνα πριν αποφασίσει να πληρώνει με τη δική του τιμολόγηση, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όπως όλοι οι πελάτες Υψηλής Τάσης. Και φαίνεται ότι αυτός ήταν ο τρόπος για να εξασφαλίσει την παροχή, την οποία δεν θα πλήρωνε μετά.

Δεν πλήρωνε το ρεύμα

Παρά το γεγονός ότι η Αλουμίνιο δεν πλήρωνε το ρεύμα που κατανάλωνε, η ΔΕΗ δεν προχώρησε σε διακοπή ηλεκτροδότησης, όπως θα έκανε με κάθε άλλο πελάτη. Πολύ περισσότερο, όταν ο πελάτης αυτός έχει δική του άδεια παραγωγής.

Και όχι μόνο αυτό. Ένα χρόνο μετά, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά στην αδιανόητη ενέργεια να παραπέμψει το ζήτημα στη διαιτησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η σύμβαση ΔΕΗ - Αλουμίνιο προέβλεπε ότι η επίλυση των διαφορών θα γίνεται στα τακτικά δικαστήρια, οι νομικοί της ΔΕΗ έπεισαν τους διοικούντες να παραιτηθεί η εταιρεία του πλεονεκτήματος αυτού και να προσφύγει στη διαιτησία.

Γι’ αυτή τους την ενέργεια δεν έχουν λογοδοτήσει μέχρι σήμερα. Γιατί, προφανώς, υπήρχε πολιτική κάλυψη για όλα αυτά τα αξιοπερίεργα που συνέβαιναν. Και επιπλέον, κανένας δεν κάμφθηκε από το γεγονός ότι η απόφαση για παραπομπή στη διαιτησία πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΗ με ψήφους 6-5. Κάτι πρωτοφανές στην ιστορία της ΔΕΗ. Που δεν επαναλήφθηκε (η τόσο ισχυρή μειοψηφία), στην προσπάθεια εξαγοράς των αιολικών πάρκων που είχε στην κατοχή του ο Δ. Καραγκουλές, από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία δεν υλοποιήθηκε μετά και τη διενέργεια έρευνας από τη δικαιοσύνη.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις

Η διαιτητική απόφαση εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2010 και όριζε ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με τη διαφορά του 10% του τιμολογίου που ίσχυε στο τέλος Ιουνίου του 2008. Η διαπραγμάτευση ξεκινά, αλλά η Αλουμίνιο συνεχίζει να μην πληρώνει τους λογαριασμούς, έστω και χωρίς το 10% που ήταν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Με αποτέλεσμα, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ (ληξιπρόθεσμες και μη) να εκτιναχθούν σε πάνω από 130 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2010. Έτσι, τον Ιούλιο του 2010, φτάνουμε σε μια απόφαση της ΔΕΗ για haircut του χρέους της Αλουμίνιο, για διευθέτηση του νέου ποσού με επιδοτούμενο επιτόκιο και για, στο εξής, προμήθεια με ευνοϊκό τιμολόγιο.

Ειδικότερα:

1. Το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τη ΔΕΗ μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ.

2.Το νέο ποσό, ύψους 83,6 εκατ. ευρώ, συμφωνήθηκε να αποπληρωθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την Αλουμίνιο. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλονταν 20 εκατ. ευρώ προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωνόταν σε περίπου 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο Euribor μηνός συν 1% (κάτω από 2% σε τρέχουσες τιμές)… Όταν η ΔΕΗ δεν μπορεί να βρει δανεισμό και οι υπόλοιποι αντισυμβαλλόμενοι καταβάλλουν προσαύξηση (spread) 6%!

3. Το χειρότερο είναι ότι συμφωνήθηκε νέο τιμολόγιο, διαφορετικό από τους υπόλοιπους βιομηχανικούς καταναλωτές, το οποίο σήμερα έχει καταστεί ζημιογόνο για τη ΔΕΗ.

Ποια είναι η κατάληξη της συμφωνίας αυτής; Όπως αποκάλυψε πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Βλατής, Κατσέλη, Ντόλιος, Αμοιρίδης, Καρύδης, Ζωΐδης, Παπαγεωργίου, Μαργέλης, Μοσχόπουλος και Κασσάρας), η Αλουμίνιο χρωστά και πάλι στη ΔΕΗ πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ενάμιση χρόνο μετά την ευνοϊκή ρύθμιση και την περικοπή των οφειλομένων, η Αλουμίνιο πρόσθεσε και νέο φέσι στη ΔΕΗ! Ποια ήταν η αντίδραση της πολιτείας αυτό διάστημα; Επιβράβευσε την Αλουμίνιο με την πρόσφατη χαριστική διάταξη στο νόμο 4011/2011, βάσει της οποίας η μονάδα συμπαραγωγής εντάχθηκε στις ευνοϊκές διατάξεις τιμολόγησης των ΑΠΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 50 εκατ. ευρώ έως και 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την Αλουμίνιο.

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά

Αυτά τα θαυμαστά και απολύτως σκανδαλώδη συμβαίνουν στην Ελλάδα του μνημονίου, με την επίσημη πολιτεία, δηλαδή τους αρμόδιους υπουργούς, να τα επιβραβεύουν. Έτσι, έχουμε το θαύμα ένας υπό κρατικό έλεγχο προμηθευτής, η ΔΕΗ, να χρηματοδοτεί έμμεσα τον πελάτη της (Μυτιληναίο), ώστε ο τελευταίος, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του και να ανταγωνίζεται τον προμηθευτή! Πολύ απλά: με τα χρήματα που δεν πληρώνει στη ΔΕΗ, ο όμιλος Μυτιληναίου χρηματοδοτεί την κατασκευή των δικών του μονάδων, για να την ανταγωνιστεί. Εάν όλο αυτό δεν αποτελεί σκάνδαλο ολκής, τότε προφανώς το σκάνδαλο είναι ότι η λαοπρόβλητη κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έκοψε και άλλο τις επικουρικές συντάξεις στο όνομα της εξασφάλισης κονδυλίων εξυπηρέτησης των συμφερόντων της διαπλοκής.
http://www.isotimia.gr
================================
Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί τη μετεξέλιξη οικογενειακής μεταλλουργικής επιχείρησης από το 1908, σε έναν από τους μεγαλύτερους Βιομηχανικούς Ομίλους στη χώρα μας.

Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα στους τομείς της Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας, Έργων EPC και Βιομηχανίας Οχημάτων και παράλληλα διαθέτει σημαντική διεθνή δραστηριότητα.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - Όμιλος Επιχειρήσεων, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου €1 δις και απασχολεί συνολικά περίπου 2.700 εργαζομένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
========================================
500 χιλιάδες στρέμματα για τα 20 δισ. του «Ηλιος»

Περισσότεροι από 50 δήμοι και κρατικές υπηρεσίες φιλοδοξούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 500 χιλιάδες στρέμματα για τα 20 δισ. του «Ηλιος»

Μισό εκατομμύριο στρέμματα 50 δήμων, υπουργείων και κρατικών επιχειρήσεων διεκδικούν την... ανατολή των επενδύσεων 20 δισ. ευρώ του «Hλιος». Το φιλόδοξο και ελπιδοφόρο για τη μείωση του χρέους πρόγραμμα του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή κι εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ, προχωρά μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικούς χάρτες υποψήφιων περιοχών που θα φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά του προγράμματος «Ηλιος». Πρόκειται για ακίνητα, οικόπεδα κυρίως, στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, βόρεια της Λάρισας (κοντά σε Τίρναβο και Στεφανοβίκιο) και στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Δήμοι των περιοχών αυτών έχουν στείλει στην ειδική βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ τις διαθέσιμές τους εκτάσεις.

Επίσης δημόσια κτήματα έχουν υποδείξει και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Αμυνας, η ΔΕΗ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Καλύφθηκε η ζήτηση
Στους χάρτες που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» φαίνονται κάποιες από τις υποψήφιες για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηλιος» περιοχές. Οι ζώνες με τις οριζόντιες γραμμές είναι το δίκτυο της ΔΕΗ
Στους χάρτες που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» φαίνονται κάποιες από τις υποψήφιες για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηλιος» περιοχές. Οι ζώνες με τις οριζόντιες γραμμές είναι το δίκτυο της ΔΕΗ
Πέραν των προαναφερόμενων κρατικών υπηρεσιών, και περισσότεροι από 50 δήμοι της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ΥΠΕΚΑ να διαθέσουν εκτάσεις για την ανάπτυξη του «Ηλιος». Ετσι, συνολικά έχουν καταχωρισθεί πάνω από 500.000 στρέμματα, αριθμός που θα ανέβει κι άλλο, καθώς η διαδικασία προχωρά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το σχέδιο προβλέπει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 10 Γιγαβάτ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 200.000 στρέμματα. Αρα ο στόχος έχει υπερκαλυφθεί.

Από τους 50 δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τουλάχιστον 15 έχουν αποστείλει εκτάσεις ιδιοκτησίας τους για να ενταχθούν στη βάση δεδομένων. Το σύνολο είναι 120.000 στρέμματα. Πρόκειται για τους δήμους Σοφάδων, Περάματος, Μαντουδίου, Λάρισας, Κοζάνης, Κέας, Λευκάδας, Πάργας, Λαγκαδά, Δίου - Ολύμπου, Ξάνθης, Καλύμνου, Ελασσόνας, Λεβαδέων και Σιθωνίας. Τις περισσότερες εκτάσεις έχει στείλει ο Δήμος Κοζάνης (64.000 στρέμματα). Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία για να αξιολογήσει ποιες από αυτές τις εκτάσεις πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας.

Το «Ηλιος», για το οποίο η Ε.Ε. και η Γερμανία επανειλημμένως έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους, σε πλήρη ανάπτυξη, αναμένεται να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια 10 Γιγαβάτ. Η επένδυση θα ανέλθει γύρω στα 20 δισ. ευρώ. Αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια είναι 4,7 δισ. ευρώ και τα δανειακά 14,2 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καθαρές ταμειακές εισροές εκτιμώνται στα 40,2 δισ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου σε 7 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας αναμένεται να παραχθούν και να εξαχθούν 2 Γιγαβάτ και σταδιακά στο τέταρτο έτος να έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά 10 Γιγαβάτ.Από αυτά τα έσοδα περίπου 20 δισ. ευρώ, με τιτλοποίηση, μπορούν να διατεθούν για την απομείωση του χρέους.

Οι εξαγωγές
Οπως φαίνεται και στον ένθετο χάρτη, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την ΕΕ μελετά τις καταλληλότερες οδούς διασύνδεσης με την Ευρώπη.

Η διαδρομή 1α είναι τα «Δυτικά Βαλκάνια» με εναέρια διασύνδεση της χώρας μας με την Αλβανία.
Η διαδρομή 1β τα «Αν. Βαλκάνια» με διασύνδεση Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Η διαδρομή 2α είναι με υποθαλάσσια και εναέρια διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας
Η διαδρομή 2β είναι με υποθαλάσσιο καλώδιο στην Αδριατική και στη συνέχεια εναέρια στην Ιταλία και την Αυστρία.

Το νομοσχέδιο
Διαδικασίες εξπρές για τις άδειες

Με τα άρθρα του νομοσχεδίου συστήνεται εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ». Εχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και «ζωή» 99 χρόνια. Εποπτεύεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ και η εταιρεία αποσκοπεί στο να διερευνά και να αξιολογεί το δυναμικό της χώρας σε ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον εισηγείται στον ΥΠΕΚΑ δημόσια ή άλλα ακίνητα, τα οποία κρίνονται κατάλληλα για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία.

Η εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» μπορεί να παίρνει ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δήμων είτε δίνοντας αντάλλαγμα είτε ενοικιάζοντάς τα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών. Με στρατηγικούς επενδυτές και με διαδικασίες «φαστ τρακ» θα μπορεί να κάνει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η «Ηλιος» θα αναλαμβάνει την αδειοδότησή τους και στο πλαίσιο και των διακρατικών συμφωνιών μπορεί να συμπράττει με στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση των έργων.

Οι εταιρείες - παραγωγοί εξαιρούνται από τον δημόσιο τομέα και τις διατάξεις για τις δημόσιες εταιρείες και οργανισμούς.

Η «Ηλιος» προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση και θέση σε λειτουργία των σταθμών των εταιρειών - παραγωγών ενεργώντας ως πληρεξούσιος αυτών και καταθέτει κάθε απαραίτητη αίτηση για την υλοποίηση των έργων. Ολες οι απαιτούμενες άδειες παραγωγής ρεύματος, πολεοδομικές κ.λπ. εκδίδονται από τις κρατικές υπηρεσίες κατά προτεραιότητα. Στην πρώτη περίπτωση σε 10 μέρες και στη δεύτερη οι χρόνοι περιορίζονται κατά το ήμισυ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
colonas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: