Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Τα κοράκια ετοιμάζονται Υπουργοί - ατζέντηδες

======================================
Φωτόπουλος: Δε θα φύγουμε εμείς για να μείνουν οι χθεσινοί
Η επόμενη μάχη της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ θα είναι κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.


=======================================
Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της επιχείρησης. Στην απόφαση θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από την ΕΕ για τις λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να επιτευχθεί όφελος για την ΔΕΗ από την πώληση παγίων. Έως τα μέσα Μαρτίου 2012 αναμένεται να έχει κατατεθεί η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

========================================
Στη ΔΕΗ σε πρώτο... πλάνο βρίσκεται η διαδικασία απελευθέρωσης της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας. Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως, αν οι Ευρωπαίοι δεν μείνουν ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα ανταλλαγής ισχύος (swap), τότε η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση έξι λιγνιτικών μονάδων, αντί για τέσσερις που εκτιμώταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα πρόσφατα, βγήκε και πάλι στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που... χρονίζει και αφορά τις οικονομικές διαφορές που έχει η ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ σε σχέση με την υφιστάμενη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών οι οποίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Τέλος, οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται αρκετά για την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας (κυρίως του εργασιακού), από τη στιγμή που οι δαπάνες για καύσιμα αυξάνονται συνεχώς και ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής εξαολουθεί να γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας.

========================================
Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, η επιχείρηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πώληση έξι λιγνιτικών μονάδων (αντί για τεσσάρων που αναμενόταν μέχρι σήμερα) σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν μείνουν ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα ανταλλαγής ισχύος (swap), που συνοδεύει το πακέτο της απελευθέρωσης της λιγντικής παραγωγής...

=========================================
Τα κοράκια ετοιμάζονται


Έτοιμοι για το μεγάλο ντου στον ελληνικό ενεργειακό τομέα και κυρίως στις τεχνολογίες ΑΠΕ εμφανίζονται οι κολοσσοί της Ευρώπης, έχοντας σχεδόν βέβαιο το ότι η πόρτα είναι ανοικτή, όσο η χώρα μας κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση κι όσο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις γίνονται ακόμα πιο φθηνές.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Αμερικάνοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να βγάλουν τα μαχαίρια από τις θήκες και να δώσουν τη μάχη, ώστε να αποκτήσουν αντί πινακίου φακής τις μεγάλες (και πιο κερδοφόρες) ενεργειακές μονάδες της χώρας.
Ο χρόνος πλησιάζει, καθώς οι περισσότερες ενεργειακές επιχειρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) αισθάνονται τη θηλιά της έλλειψης ρευστότητας να τις σφίγγει από παντού.
Έτσι, οι ξένοι «μνηστήρες» (ενδεχομένως με κάποιους Έλληνες συνεργάτες) θα εμφανιστούν ως σωτήρες και θα ρίξουν μερικά ψίχουλα, εξαγοράζοντας ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει αυτός ο τόπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, το «παιχνίδι» έχει στρωθεί με τον καλύτερο τρόπο από την τρόικα και από τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Η ύφεση στην οποία οδήγησαν τη χώρα με τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας, έρχεται κουτί στους επιχειρηματίες από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.


Υπουργοί - ατζέντηδες
Χωρίς το λεγόμενο country risk (κίνδυνος από τη χώρα προέλευσης), χωρίς τη στάμπα (ή έστω την απειλή) του χρεοκοπημένου, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων και των ηγετών τους (που λειτουργούν κυρίως ως πλασιέ των δικών τους συμφερόντων), οι υποψήφιοι για μελλοντικοί ιδιοκτήτες του ελληνικού ενεργειακού συστήματος έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι…
Πριν από μερικές ημέρες, ο πολύς (και αχώνευτος στους περισσότερους Έλληνες) αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, λειτουργώντας ως το alter ego των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας του, ζήτησε τη μείωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά κατά 30%. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, εάν ισχύσει κάτι τέτοιο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Με πρώτες τις χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των δανειστών και της οικονομικής λαίλαπας που τους έσπειραν οι «εταίροι».
Θυμίζουμε πως ο ίδιος ο Ρέσλερ είχε επισκεφθεί τη χώρα μας επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και ενδιαφέρθηκε, σχεδόν αποκλειστικά και μόνο, για τα μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης νέων συστημάτων ΑΠΕ, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά.
Εντελώς… τυχαία, μία εβδομάδα νωρίτερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εδώ στην Αθήνα, έδωσε στη δημοσιότητα τους νέους τιμοκαταλόγους, σύμφωνα με τους οποίους οι εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά μειώνονται έως 12,5%, σε σύγκριση με τις ήδη μειωμένες τιμές, που προέβλεπε ο σχετικός νόμος του 2009.
Το υπουργείο επικαλείται το «σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», για να ισχυριστεί πως επιδιώκει τη «βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ» και πως επιχειρεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας τόσο των εγκατεστημένων μονάδων όσο και της ανάπτυξης νέων.
Μόνο που οι περισσότερες μονάδες που λειτουργούν έχουν χρηματοδοτηθεί με δάνεια που προέβλεπαν διαφορετικές τιμές και τώρα οι περισσότερες από τις μικρές εγκαταστάσεις γίνονται ασύμφορες, οδηγώντας στην καταστροφή τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει το τίμημα της κρίσης, με όλες τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί, όπως σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού.
Έτσι, στρώνεται το έδαφος για να έρθουν οι ξένοι «σωτήρες» και σε εξευτελιστικές τιμές να εξαγοράσουν τις έτοιμες μονάδες, αλλά και όσες βρίσκονται στη φάση της κατασκευής. Για νέες επενδύσεις ενδεχομένως (κι εφόσον τους συμφέρει) θα ενδιαφερθούν αμέσως μετά… Τώρα προέχει να δημιουργήσουν τα ιδιωτικά ολιγοπώλια, που θα πρωταγωνιστούν στο μέλλον στην εγχώρια και την περιφερειακή αγορά.
Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό πως εκτός από τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Ρώσους και τους Κινέζους, ενδιαφέρον δείχνουν για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ και οι Ισπανοί, επιδιώκοντας να αποκτήσουν ισχυρά μερίδια, σε μία περιοχή με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των τεχνολογιών αξιοποίησης του ήλιου και του ανέμου.
Στην τελική μάχη για την επικράτηση φαίνεται πως θα πέσουν όλα τα όπλα, αν και, όπως λένε οι πληροφορίες, αρκετοί «μονομάχοι» έχουν ήδη σχηματίσει συμμαχίες, ώστε να μη «συγκρουστούν» με άλλους ισχυρούς ανταγωνιστές, αλλά να διαμοιράσουν τη λεία, ανάλογα με τα συμφέροντα του καθενός.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα και ο λαός της θα είναι οι χαμένοι από αυτήν την υπόθεση, με την ευθύνη του θύτη να βαραίνει απόλυτα τους τροϊκα-νούς και τους εγχώριους συνεργάτες τους…

Υπονόμευση της ΔΕΗ
Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας – έστω και με τη μορφή των πληροφοριών – για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ που περιέχουν το χαράτσι των ακινήτων, επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα ανέφερε το «Π» στο ρεπορτάζ του τις προηγούμενες εβδομάδες.
Η κυβερνητική απόφαση να επιχειρήσει να εισπράξει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κρατικής επιχείρησης. Ωστόσο, υπάρχει και πιο σοβαρή παράμετρος, που αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών για το «έγκλημα» που συντελέστηκε.
Η ΔΕΗ μετράει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ απώλειες από τους πελάτες της, που (είτε γιατί απηύδησαν είτε γιατί πραγματικά δεν είχαν τη δυνατότητα) αποφάσισαν να μην πληρώσουν ούτε το κόστος του ρεύματος μαζί με το χαράτσι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου μισό εκατομμύριο πελάτες της ΔΕΗ δεν έχουν πληρώσει το ρεύμα, αν και πέρασε η προθεσμία των 80 ημερών που ορίζει ο νόμος. Αυτό σημαίνει πως, σύμφωνα με μετριότατους υπολογισμούς, η ΔΕΗ έχει «φεσωθεί» τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, χωρίς να επιτύχει τον στόχο της για έσοδα, ενώ υπονόμευσε τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, δημιουργεί αλυσίδα προβλημάτων σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων, με έναν πολύ απλό τρόπο: Η ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της ΔΕΠΑ (προμηθεύεται αέριο για τις μονάδες παραγωγής) κι έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες των ΕΛ.ΠΕ. (καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή και άλλες ανάγκες).
Η καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών από την επιχείρηση ηλεκτρισμού δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στις άλλες εταιρείες - προμηθευτές, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πολιτική να δημιουργεί σοβαρές απειλές στο σύνολο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.
=======================================
θέλουν ψαλίδι σε όλες τις συντάξεις


Ολική επαναφορά στο Aσφαλιστικό κάνει η τρόικα, που ανοίγει εκ νέου το θέμα ζητώντας μέτρα-σοκ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και στο εφάπαξ.
Ολική επαναφορά στο Aσφαλιστικό κάνει η τρόικα, που ανοίγει εκ νέου το θέμα ζητώντας μέτρα-σοκ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και στο εφάπαξ. Ενδεικτικό της δριμύτητας με την οποία τέθηκε το θέμα είναι πως οι δανειστές επανέφεραν το σκληρότερο σενάριο για τις επικουρικές συντάξεις, που προβλέπει άμεση σύνδεση εισφορών και παροχών, με αποτέλεσμα η μείωση, κατά μέσο όρο, να αγγίζει το 35%.
Η τρόικα όχι μόνο επιμένει στο θέμα των εργασιακών αλλά ζητά μέτρα εδώ και τώρα και στο Aσφαλιστικό για να καλυφθούν οι απώλειες των Tαμείων από τη μείωση των μισθών (που η ίδια έχει ζητήσει). Οι απώλειες αυτές με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μiα κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ τα Tαμεία δίνουν ήδη μάχη με τα ελλείμματα.
Νέος κύκλος μεταρρύθμισης
Ουσιαστικά η κατακόρυφη μείωση των μισθών που ζητούν οι δανειστές θα «συμπαρασύρει» και τις κύριες συντάξεις. Δηλαδή θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου θέμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην περικοπή των υψηλών συντάξεων (π.χ. επιβολή αυστηρότερου πλαφόν) και στον περιορισμό της πρόωρης εξόδου. Παράλληλα, οι δανειστές επανήλθαν με σκληρότερες προτάσεις στο θέμα των επικουρικών ταμείων, παρά το ότι είχε υπάρξει συμφωνία στο αρχικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Η τρόικα ζητά τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ώστε το καταβαλλόμενο ποσό να είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των εισφορών.
Και θέμα εφάπαξ
Τέλος, ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών άνοιξαν και θέμα εφάπαξ παροχών, παρά το ότι υπήρχε μια κατ’ αρχάς συμφωνία για «μετάθεση» των μέτρων (ώστε να κλείσουν τα άλλα θέματα). Δηλαδή, ζήτησαν άμεσα μέτρα και για τα εφάπαξ, με περικοπή των βοηθημάτων σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» (κάτι που αφορά κυρίως τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα).

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο υπήρξαν περικοπές στο εφάπαξ σε τρία Ταμεία -του Δημοσίου, της ΔΕΗ και της Εμπορικής- ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κλείσει, έστω και προσωρινά, το θέμα.
Η «λυπητερή»
Μισό μηνιάτικο θα παίρνουν οι εργαζόμενοι
Mισό μισθό θα παίρνουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που υιοθετηθεί όλο το πακέτο μέτρων της τρόικας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι μισθοί έπεσαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 14% και αναμένεται νέα μείωση κατά 7,69% τη φετινή χρονιά (εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας).
Την ίδια στιγμή, τυχόν κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θα μείωνε τους μισθούς κατά 15%, ενώ άλλο ένα 10% θα χαθεί σε περίπτωση μείωσης του κατώτατου μισθού. Ενδεικτικό του «τσουνάμι» μειώσεων που είναι σε εξέλιξη στον ιδιωτικό τομέα είναι το ότι στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης το διάστημα 2010-2011 το συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 32,5%. Μέχρι τώρα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κάνει φτερά από τις τσέπες των μισθωτών. Οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των μισθών απειλούν να… τινάξουν στον αέρα και τα ασφαλιστικά ταμεία, που βλέπουν τα έσοδά τους σε ελεύθερη πτώση.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των Ταμείων κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος. Αναμένεται την ίδια στιγμή αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος. Ενδεικτικό της στενής «σχέσης» μισθών και συντάξεων είναι πως τυχόν κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας θα στοίχιζε στο ασφαλιστικό σύστημα τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα… επιτάχυνε ουσιαστικά τη λήψη και νέων μέτρων στο «μέτωπο» των συντάξεων.
Στο 35% η μείωση στις επικουρικές
Μέτρα-«φωτιά» για τις επικουρικές συντάξεις απαιτεί η τρόικα, που ζητά την υιοθέτηση του σκληρότερου σεναρίου. Στόχος είναι η μείωση στις καταβαλλόμενες συντάξεις να φτάσει, κατά μέσο όρο, το 35% όταν με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν θα ξεπερνούσε το 15% (μεσοσταθμικά πάντα). Σημειώνεται πως με βάση την πρόταση του υπουργείου Εργασίας θα ενοποιηθούν τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία μισθωτών. Το σχέδιο -που έχει εγκριθεί και από την τρόικα- προβλέπει ένα Tαμείο «γίγαντα» για 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε νέα εμπλοκή στο ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει το ποσοστό αναπλήρωσης να κυμαίνεται από 20% έως 45% ανάλογα με τη βιωσιμότητα του κάθε φορέα, ενώ είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις.
Τώρα η τρόικα επανέρχεται στο θέμα και ζητά άμεση σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, κάτι που θα οδηγήσει τις επικουρικές συντάξεις σε… ελεύθερη πτώση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
======================================
ΙΚΑ: Δεν θα έχει να πληρώσει συντάξεις τους επόμενους μήνες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ, το οποίο απορρόφησε μέσα στον Ιανουάριο 1,08 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προβλεπόμενης ετήσιας επιχορήγησης για το τρέχον έτος που φτάνει στα 2,15 δισ. ευρώ.
Γίνεται αντιληπτό ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα απορροφηθούν στο σύνολό τους τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος, με κίνδυνο να μην υπάρχουν λεφτά για πληρωμές συντάξεων αν η κυβέρνηση δεν ανάψει το «πράσινο φως» για πρόσθετη επιχορήγηση.
Το ταμειακό πρόβλημα του ΙΚΑ, με δεδομένη τη μείωση των εσόδων του από εισφορές, εντείνεται και από το γεγονός ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πράξεις ρέπος, βάζοντας ως ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει (ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ). Τουλάχιστον μέχρις ότου αυτά «κουρευτούν» (η απόφαση για το «κούρεμα» θα ληφθεί στις 7 Μαρτίου) και αντικατασταθούν με τα νέα ομόλογα.

==========================================
433,5 εκατ. δολ. επένδυσαν οι Έλληνες εφοπλιστές το α' δίμηνο του 2012

Πλοία αξίας 433,5 εκατ. δολαρίων αγοράστηκαν από τους Έλληνες εφοπλιστές στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking. Oι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες απέκτησαν σε αυτό το διάστημα 22 πλοία από τα οποία 11 πλοία ξηρού φορτίου, 9 τάνκερ και 2 μεταφοράς κοντέινερ. Στα ξηρού φορτίου επενδύθηκαν 176,6 εκατ. δολάρια, στα τάνκερ 196,8 εκατ. και στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ 60 εκατ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: